20 x mooiste routes voor een roadtrip in Europa met auto of camper + reisgidsen

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x mooiste routes voor een roadtrip in Europa met auto of camper + reisgidsen

18 december 2023 in Reisinfo0 reacties

Overzicht met de mooiste routes voor een roadtrip in Europa

Een roadtrip maken door Europa? Gelijk heb je! Het geeft je een gevoel van vrijheid en je kan gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Rijd door indrukwekkende landschappen, bezoek gezellige steden en kom langs onverwachte plekjes waar je anders misschien niet komt.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor je volgende road trip? Ontdek hieronder alvast een selectie van onze favoriete roadtrips door Europa + download je gratis reisgidsen.

Inhoud artikel

  1. Roadtrip door de Belgische Ardennen

Je hoeft niet ver te rijden om een onvergetelijke roadtip te maken door een prachtige regio vol bergen, heuvels, uitgestrekte bossen, kabbelende beekjes en ruige grotten. De Belgische Ardennen hebben dit allemaal, en zijn de perfecte regio voor een mooie rondreis.

Tijdens je roadtrip kom je langs enkele charmante dorpjes in de Ardennen en bezoek je de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen. Een roadtrip door de Belgische Ardennen heeft veel meer te bieden dan je zou denken: of je nu op zoek bent naar een roadtrip langs de kastelen in de Ardennen of een roadtrip door de pittoreske steden.

Wat zeker niet missen tijdens een roadtrip door de Ardennen?

  • Gezellige steden als Malmedy, Stavelot, Spa en Dinant.
  • Het kleinste stadje in België, Durbuy.
  • Pittoreske watervallen als de watervallen van Coo en de watervallen van Bayehon.
  • Ook de prachtige kastelen en burchten als de abdij van Orval, de Burcht van Reinhardstein en Kasteel van Bouillon.
  • Een wandeling langs de Ninglinspo bergrivier, de enige bergrivier in België.
  • Uiteraard ook de indrukwekkende grotten van Han en van Hotton.

INSPIRATIE: Er zijn zoveel mogelijkheden om een roadtrip te maken door de Ardennen. Heb je nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan zeker ons uitgestippelde roadtrips door de Ardennen.

  1. Roadtrip langs de kastelen van de Loirestreek

De Loirestreek is één van de mooiste regio’s van Frankrijk. De zogenaamde ‘tuin van Frankrijk’ biedt een prachtig landschap vol kastelen. De vallei van de Loire is dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meeste kastelen werden rond de oevers van de Loire gebouwd als militaire forten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Ook na de oorlog bleven Franse koningen kastelen bouwen in de regio. Zo vind je vandaag de dag nog steeds meer dan 80 indrukwekkende kastelen op een steenworp van elkaar. Ontdek alvast de mooiste kastelen in de Loirestreek.

Ben jij een echte kastelenliefhebber? Dan zullen we je zeker plezieren met onze complete rondreis door de Loire langs de mooiste kastelen. Deze rondreis in de Loirestreek zal je overladen met een warm gevoel.

  1. Roadtrip langs de Opaalkust

De spectaculaire beroemde krijtkliffen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, charmante badplaatsen als Boulogne-sur-Mer, brede stranden, prachtige natuur, verse vis… Dat is nog maar een fractie van wat de Opaalkust te bieden heeft! Een mooie kuststreek die zich uitstrekt van het Belgische Duinkerke tot aan Berck-sur-Mer. Een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met afwisselende natuur en gezellige badplaatsen. Een uitzicht dat je niet snel zal vervelen.

INSPIRATIE: Wil je graag zelf de Opaalkust ontdekken? Ontdek onze 3-daagse autoroute langs de Opaalkust kom je deze plekjes alvast tegen.

  1. Roadtrip door de Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek in Frankrijk is perfect voor een gezellige roadtrip. Je hoeft niet al te ver te rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden als Reims en het middeleeuwse Troyes en bezoek een van de Champagnehuizen in Épernay en proef de heerlijke champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

REISGIDS: Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. Of haal inspiratie uit onze autoroutes door de Champagnestreek, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

  1. Roadtrip door Normandië

Normandië is een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk en door de vrij noordelijke ligging in Frankrijk een zeer populaire vakantiebestemming. De regio is dan ook snel en gemakkelijk te bereiken vanuit België en Nederland.

Tijdens je roadrip kom je langs enkele historische dorpjes als Honfleur, Rouen en Bayeux. Maar je kan in deze verrassende regio ook heel wat lange wandelingen maken in de prachtige natuurgebieden en indrukwekkende oorlogsmonumenten en musea bezoeken. Normandië heeft voor ieder wat wils!

Om Normandië te ontdekken tijdens je autovakantie zijn er verschillende routes die je kan volgen. Eén van de bekendste routes is die langs de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog, waar de geallieerden in juni van 1944 arriveerden in strijd tegen de Duitsers.

INSPIRATIE: Ontdek zelf het prachtige Normandië in Frankrijk met een van onze rondreizen door Normandië.

  1. Roadtrip door de Provence

De Provence is één van de populairste toeristische streken van Frankrijk, en dat is niet zonder reden. Denk maar aan de prachtige landschappen en het heerlijke Middellandse-Zeeklimaat. De regio kleurt jaarlijks paars door de lavendel, en er zijn ook prachtige berggebieden, uitgestrekte groene graslanden en stranden aan helderblauw water.

  • Tijdens je roadtrip kom je langs verschillende charmante steden en dorpjes als Avignon, Nice en Marseille vol monumenten en kerkjes.
  • Maar gelukkig is deze streek zo groot en uitgestrekt dat je er ook nog plekjes hebt waar weinig mensen komen, en die je dus perfect kan verkennen tijdens je roadtrip, wat dacht je van een dagje Gorges du Verdon, Camargue of de Calanques?
  • Een roadtrip door de Provence, staat zo goed als gelijk aan veel zon, cultuur, natuur en de heerlijke geur van de paarse lavendelvelden.

INSPIRATIE: Wil jij ook graag een roadtrip maken door Provence? Bekijk onze 8-daagse rondreis door de Provence en ontdek de mooiste plekjes van deze omgeving.

  1. Route Napoléon

Route Napoléon is misschien iets minder gekend als een roadtrip door de Provence maar toch is het één van de mooiste routes in het zuiden van Frankrijk. De route begint in Cannes en eindigt in de stad Grenoble. De route werd geopend in 1932 en volgt het historische traject dat Napoléon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. Tijdens je roadtrip van zuid naar noord kom je langs pittoreske steden en indrukwekkende landschappen.

De route heeft niet alleen historische waarde maar loopt ook langs prachtige plekken. Denk maar aan spectaculaire uitzichten op de Cote d'Azur, lavendel- en jasmijnvelden, glooiende heuvels, dennenbossen, indrukwekkende kastelen zoals kasteel van Beaumont à la Mure en de rotsformaties van het regionale natuurpark van Verdon.

  1. Roadtrip door Bretagne

In een lijst van de mooiste roadtrips door Europa, mag Bretagne natuurlijk niet ontbreken. Bretagne is op en top Frankrijk. Deze regio is voor velen dan ook niet voor niets een favoriete vakantiebestemming. Het schiereiland heeft namelijk heel wat te bieden.

Tijdens je roadtrip kom je langs tal van mooie bezienswaardigheden, historische steden en stranden, maar ook langs de ruige Bretoense kustlijn en prachtige natuur. En natuurlijk mag ook de UNESCO werelderfgoedsite, de Mont Saint-Michel zeker niet ontbreken. De regio Bretagne bestaat uit bekende steden als Carnac, Quimper, Brest, Saint-Malo en Rennes die elk een bezoekje waard zijn.

INSPIRATIE: Wil jij ook graag een roadtrip maken door Bretagne? Bekijk onze 8-daagse rondreis langs de kust van Bretagne en ontdek de mooiste plekjes van deze omgeving.

  1. Roadtrip door de Amalfikust

Italië is één van de populairste vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Vooral de Amalfikust nodigt uit voor een prachtige roadtrip. Je rijdt er langs de kronkelende kustroutes met zicht op de azuurblauwe zee. Maak een tussenstop en verken de kleurrijke, schilderachtige kuststadjes die tegen de heuvels aan liggen. Je geniet niet alleen van de schoonheid van de gezellige dorpjes en steden maar ook van de prachtige landschappen en de Italiaanse keuken.

In de Amalfikust is het echter wel uitkijken voor de bochtige wegen. De zigzaggende wegen en de steile kliffen zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar de panoramische vergezichten en de charmante dorpjes maken de spannende route des te bijzonder!

Wat zeker zien tijdens je roadtrip langs de Amalfikust?

  • Bezoek de pittoreske steden als Positano, Ravello en Amalfi.
  • Ontdek de kleurrijke eilanden Ischia en Procida.
  • Wandel over de gouden stranden en idyllische baaien met zicht op de azuurblauwe zee
  • Heb je nog tijd over? Dan kan je je rondreis uitbreiden en de gezellige steden als Sorrento en Napels aan je reis toevoegen.

INSPIRATIE: Wil jij ook graag een rondreis maken langs de Amalfikust? Bekijk dan zeker onze 7-daagse rondreis langs Napels en de Amalfikust.

  1. Roadtrip door Noord-Italië

Vergeet de prachtige toeristische steden als Napels en Rome en ga op zoek naar de mooiste plekjes in het noorden van Italië. De prachtige regio heeft dan ook erg veel te bieden. Denk maar aan de charmante steden en dorpjes, de pittoreske meren als het Gardameer en Comomeer, om nog maar te zwijgen van het romantische Venetië.

Noord-Italië bestaat uit acht prachtige regio's die elk een eigen charme hebben en stuk voor stuk de moeite waard zijn om te ontdekken: Valle d’Aosta, Piëmont, Ligurië, Lombardije, Emilia Romagna, Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol), Veneto en Friuli-Venezia Guilia (Friuli-Julisch Venetië).

Wat zeker zien tijdens je roadtrip door het noorden van Italië?

  • Verdiep je in de romantiek van Romeo en Julia in Verona.
  • Bezoek één van de oudste steden van Noord-Italië, Padua.
  • Gondel varen in het romantische Venetië!
  • Ravenna, het mekka voor liefhebbers van mozaïeken en de hoofdstad van Emilia-Romagna, Bologna.
  • Ontspannen bij de pittoreske Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.

INSPIRATIE: Verken het prachtige noorden van Italië met onze roadtrip door Noord-Italië.

  1. Roadtrip door Toscane

Toscane is een andere prachtige bestemming in Italië om een roadtrip te maken. Je kan er genieten van prachtige natuur en overweldigende uitzichten. Zonnebloemvelden, graanvelden, prachtige panorama’s, olijfbomen en wijngaarden, Toscane kan je het allemaal bieden. Het landschap is betoverend en ook heel afwisselend, wat het extra boeiend maakt voor een mooie roadtrip.

Tijdens je roadtrip kan je bekende steden bezoeken als Pisa, Firenze en Lucca. Schilderachtige dorpjes om in te kuieren en je kan proeven van de heerlijke gastronomie.

INSPIRATIE: Ontdek de schoonheid van deze regio met onze roadtrip door Toscane.

  1. Roadtrip door Puglia

Een roadtrip door Puglia mag eigenlijk niet ontbreken op deze lijst. Puglia bevindt zich in de hiel van de Italiaanse laars en je vindt er alles wat je zou verwachten van een Italiaanse regio: eeuwenoude dorpjes die trots hun geschiedenis dragen, idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, en een keuken die niet moet onderdoen voor andere regio’s in Italië.

Wat zeker zien tijdens je roadtrip Puglia?

  • Breng een bezoekje aan het historische Brindisi, ontdek de barocco leccese-stijl in Lecce en wandel langs de witte zandstranden van het charmante kuststadje Otranto.
  • Struin over de grootste olijfoliemarkt van de middellandse zee in Gallipoli.
  • Bewonder de indrukwekkende grotwoningen in het stadje Matera.
  • Wandel door de historische dorpjes en citroen- en sinaasappelgaarden van het Gargano schiereiland.
  • Ga eens uniek overnachten in een van de masseria's in Puglia.

INSPIRATIE: Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken. Gebruik onze rondreis door Puglia als inspiratiebron.

  1. Roadtrip door het Baskenland

Het Baskenland, in het noorden van Spanje en deels in Frankrijk, is één van de mooiste regio’s van beide landen. Je zou het misschien niet meteen denken, maar het is een van de Spaanse regio’s die nog redelijk onbekend is bij de grote massa toeristen.

Jammer want het Baskenland heeft heel wat te bieden en is ideaal voor een roadtrip! Het is een heel veelzijdig gebied met groene heuvels, rustieke wijngaarden, hoge bergtoppen en woeste oceanen. Ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella trekt door de regio. Onderweg kom je langs allerlei bijzondere steden en idyllische dorpjes en je kan er de lekkerste tapasgerechten en Spaanse wijnen uitproberen.

INSPIRATIE: Wil je graag het Baskenland ontdekken tijdens een roadtrip? Bekijk dan zeker onze uitgestippelde autoroute langs Frans en Spaans Baskenland.

  1. Roadtrip langs de Portugese Route 66

De N2 of EN2, die officieel de Estrada Nacional N2 heet, is één van de oudste en bekendste wegen in Portugal die maar liefst 738 kilometer lang is. De weg slingert als het ware door het hart van Portugal vanaf het stadje Chaves in het noorden tot Faro in het diepe zuiden. De N2 wordt ook wel eens de Route 66 van Portugal genoemd!

Verken de omgeving op je eigen houtje

Deze roadtrip duurt zo'n 10 dagen, afhankelijk van waar je allemaal halt houdt. Niet alleen je begin- en eindbestemming zijn interessant maar juist alles wat je onderweg tegenkomt. In deze complete route is de N2 als het ware de rode draad. Je kiest natuurlijk zelf of je hier en daar van de route wilt afwijken, maar we kunnen je alleszins verzekeren dat het de kleine omwegen zeker waard zijn!

Tijdens je roadtrip kom je onder meer langs gezellige steden en dorpen, mooie landschappen, ruige bergen, terrasvormige wijngaarden in de Douro-vallei en adembenemende uitzichten. Het is zowat de ideale route om de cultuur en de natuur van het echte Portugal te ontdekken.

RONDREIS: Kan je haast niet wachten om aan deze rondreis te beginnen? Bekijk je roadtrip langs de highlights op de Portugese Route 66.

  1. Roadtrip door Slovenië

Slovenië is stiekem bezig aan zijn grote toeristische opmars. Steeds meer mensen ontdekken deze kleine buur van Italië en Kroatië. Tijdens je roadtrip door Slovenië kan je historische steden bezoeken, wandelen door prachtige natuurgebieden en door sprookjesachtige dorpjes slenteren. Om nog maar te zwijgen van de idyllische kustlijn die je kan ontdekken.

Wat zeker zien tijdens je roadtrip door Slovenië?

  • Bezoek de Sloveense hoofdstad Ljubljana, de gezellige havenstad Piran en het historische Maribor.
  • Verken de indrukwekkende Sloveense kust met prachtige kustplaatsjes.
  • Het kleine dorpje Kranjska Gora met helderblauwe meren, de 52 meter hoge Peričnikwaterval in de Vrata-vallei en het natuurreservaat Zelenci.
  • Lekker ontspannen aan het meer van Bohinj en het meer van Bled waar je tal van (water)activiteiten kan ondernemen in een idyllische omgeving.
  • Ga op kastelenjacht en zie enkele van de mooiste kastelen van Slovenië zoals het kasteel van Predjema, kasteel van Celje en Žička Kartuzija.
  • Proef de heerlijke Sloveense wijnen in de Brda wijnstreek en de Soča -vallei.

INSPIRATIE: Wil jij ook graag een roadtrip maken door Slovenië? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Slovenië.

  1. Roadtrip door Balkan

De Balkan is een regio in het zuidoosten van Europa, tussen de rivieren Sava en Donau. Het gebied heeft zijn naam te danken aan een bergketen in Bulgarije dat door de Turken 'Balkan' wordt genoemd. 'Balkan' betekent letterlijk bebost gebergte.

Balkanlanden zoals Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Servië en Kosovo is voor velen nog een onbekende bestemming. Echter worden de prachtige landen steeds populairder vanwege hun imponerende natuur, bewogen geschiedenis en kleurrijke en authentieke cultuur. Daarnaast zijn het landen waar zich heel wat gebeurtenissen hebben afgespeeld in het verleden. Elk land heeft zo zijn eigen verhaal en het is bijzonder deze met eigen ogen te aanschouwen.

De Balkan is een fraai decor om te reizen

Daarnaast is de natuur hier adembenemend! Dwars over het schiereiland loopt het Balkangebergte met prachtige natuur, bijzondere watervallen, betoverende turquoise meren en baaien en diepe kloven.

Soms kom je op hoge bergen te staan en geniet je van geweldig uitzichtpunten. Sommige kan je met de auto bereiken, maar de mooiste uitzichten krijg je echter als beloning na een mooie wandeling. Alleen al voor de mooie uitzichten zou je een rondreis door de Balkan maken.

  1. Roadtrip op Madeira

Het is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als het gaat over een roadtrip maar toch is Madeira een ideale bestemming hiervoor. Madeira is bovendien een stuk rustiger dan de traditionele zonbestemmingen in de Middellandse Zee.

De grote troef van Madeira is de ruige kust en de prachtige natuur. Madeira wordt dankzij de vele exotische bloemen en planten die je op het eiland terug kan vinden ook wel het bloemeneiland genoemd.

  • Ontdek de schilderachtige vulkanische landschappen van het eiland.
  • De Ponta do Rosto is bijvoorbeeld een bijzondere landtong die zich uitstekend leent tot een prachtige wandeling.
  • Ook de watervalweg tussen Funchal en Porto Moniz is een aanrader.
  • Sla ook zeker de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz niet over.

INSPIRATIE: Wij hebben alvast een autoroute uitgestippeld op Madeira die je langs de mooiste plekjes op het eiland brengt. Je kan de autoroute makkelijk en gratis downloaden.

  1. Roadtrip langs de Duitse Alpenstrasse

Niets is majestueuzer dan de Zuid-Duitse Alpen en laat de Duitse Alpenroute u toch ee van de oudste routes zijn. Met onze Duitse Alpenroute maak je een rondreis van 650 km langs de noordelijke rand van de Alpen vanaf het Bodenmeer tot aan het Königmeer.

Onderweg geniet je van groene vergezichten, idyllische meren, karaktervolle Alpendorpjes en natuurlijk indrukwekkende bergtoppen. Je zal ook sprookjesachtige kastelen ontdekken en heel wat eeuwenoude dorpjes bewandelen.

Wat zeker zien tijdens je roadtrip langs de Duitse Alpenstrasse?

  • Bezoek gezellige steden als het middeleeuwse Lindau, hoedenstad Lindenberg en Füssen.
  • Ga lekker ontspannen aan de Bodensee, Walchensee en Kochelsee.
  • Op zoek naar de verborgen watervallen zoals de waterval van Lech en Scheidegger Wässerfalle.
  • Spot kastelen als de Schloss Hohenschwangau, kasteelruïne Falkenstein en het kasteel van Neuschwanstein.
  1. Roadtrip door Ierland

Ierland heeft een lange geschiedenis waarvan overal nog sporen te vinden zijn, van neolitische graven van 5000 jaar oud, tot kloosters uit de vroege middeleeuwen en ontelbaar veel kastelen. En dan zwijgen we nog van de prachtige ongerepte natuur!

Tijdens een roadtrip door Ierland breng je een bezoekje aan de Ierse hoofdstad Dublin, universiteitsstad Cork en Belfast, tot de ruwe schoonheid van Dingle en Kerry, tot de indrukwekkende kliffen van Moher.. er is voor iedereen wel iets te vinden in Ierland.

INSPIRATIE: Ben je van plan om Ierland te bezoeken? Onze uitgestippelde route is de perfecte start voor jouw roadtrip naar Ierland.

  1. Roadtrip Ring of Kerry

De Ring of Kerry in Ierland is een 179-kilometer lange toeristische route die je door het County Kerry brengt. Het begin van deze route is gelegen in Killarney en staat garant voor fantastische uitzichten onderweg. Langs deze route zijn er ook heel wat bezienswaardigheden te vinden.

Wat zeker niet missen tijdens je roadtrip Ring of Kerry?

  • Ga op theebezoek bij Queen Victoria in Muckross House.
  • Bezoek de goedbewaarde ruïnes van Muckross Abbey.
  • Het Ross Castle, een schoolvoorbeeld van een 15de-eeuws Iers torenhuis, gesitueerd aan de rand van Lough Leane.
  • Wandel over de wensbrug van de Gap of Dunloe. Doe je hier een wens, dan zou die zeker moeten uitkomen!
  • Geniet van de ruige schoonheid van Moll’s Gap.
  • Beklim de 25 meter hoge Torc Waterfall gelegen in een mooie, natuurlijke omgeving.
  1. Roadtrip met een huurauto of je eigen auto?

Als je van plan bent een roadtrip te maken, heb je natuurlijk de keuze uit het gebruik van je eigen auto, of een huurauto. Er zijn verschillende factoren, die bepalen welke keuze het beste is. Sommigen rijden natuurlijk gewoon liever met hun eigen wagen dan een huurauto.

Maar soms is het (bijna) niet mogelijk om met je eigen wagen te reizen en dan is natuurlijk een fly & drive aan te raden! Dan vlieg je best naar je eerste bestemming om daar een auto te huren en je roadtrip te starten.

Wil jij graag een auto huren? Bekijk hieronder enkele autoverhuurbedrijven:

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen.

  1. Wat neem je mee tijdens je roadtrip?

Nu je dé ideale route voor je roadtrip in gedachten hebt, kan je aan de laatste voorbereidingen beginnen: het maken van je paklijst. Begin weken voor je reis vast met het maken van de lijst zodat je zeker weet dat je belangrijke dingen niet vergeet. Zoek de juiste kleding uit en zorg dat je genoeg entertainment voor onderweg en in de vrije uurtjes meeneemt.

Geen idee hoe je hieraan begint? Geen zorgen, gelukkig hebben wij een zeer uitgebreide inpaklijst voor op reis opgesteld zodat je een duidelijke checklist hebt en zeker niets vergeet.

Enkele tips bij je voorbereiding

  1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstrasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?