Dé 18 x mooiste bezienswaardigheden van Durbuy: Wat zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 15

Dé 18 x mooiste bezienswaardigheden van Durbuy: Wat zeker zien en doen?

12 september 2023 in Ardennen12 reacties

Wat te zien en doen in Durbuy? De mooiste bezienswaardigheden van Durbuy + verblijftips

In het hart van de Ardennen ligt het kleinste stadje van België, Durbuy. De stad stamt uit de middeleeuwen en heeft een onmiskenbare grootse charme. Durbuy is gelegen aan de meanderende Ourthe en was van groot strategisch belang. Het bood de mogelijkheid om een oversteek te maken van de ene naar de andere oever van de Ourthe.

Hoewel Durbuy het kleinste stadje van België is, heeft het toch heel wat bezienswaardigheden. De smalle straten en steegjes geven een uitnodigend gevoel en kan je prima te voet verkennen. Wij hebben er alvast de leukste bezienswaardigheden voor jou uitgezocht:

Inhoud artikel

  1. Het historische centrum van Durbuy

Ben je op zoek naar historische monumenten? Loop dan gewoon even rond in het historische centrum van Durbuy. De kasseistenen wegen, pittoreske straatjes en 17de en 18de eeuwse huizen brengen je terug naar de middeleeuwen. Het centrum is door de jaren heen enorm goed bewaard gebleven en is daarom ook één van de allermooiste bezienswaardigheden van de Ardennen.

  1. Homalius rots

Wanneer je door alle pittoreske straatjes bent, kom je aan de achterkant van de stad waar je één van de oudste bezienswaardigheden van Durbuy te zien krijgt. De Homalius rots of Falize is namelijk meer dan 300 jaar oud. Wanneer je de rots met volle aandacht bekijkt, zal je opmerken dat het een omgekeerde “u” vorm. De vorm is ontstaan doordat verschillende kalklagen door druk omhoog gestuwd worden. Dit soort type rots wordt anticlinaal genoemd.

De imposante rots is gelegen aan het water en wordt omringd door een fontein. Recht tegenover de rots, vind je een gezellig pleintje waar je nog wat kan drinken of even kan uitrusten.

  1. Parc des Topiares

In het Parc des Topiares bewonder je een unieke verzameling aan 250 vormgegeven buxusstruiken en bomen. Het is geen park waar je uren in kan vertoeven, maar het is zeker vermakelijk om er een half uurtje tot een uur rond te lopen. Je komt er allerlei verschillende buxusplanten tegen in verschillende fortmaten.

Zo vind je er een gigantische knuffelbeer, eekhoorns en zelfs een Manneken Pis. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je komt het hier tegen. Meer informatie vind je op de website.

  1. Belvédère de Durbuy

Durbuy is gelegen in een vallei en wordt omringd door een heuvelachtig gebied. Daardoor heb je natuurlijk enkele plekjes vanwaar je een spectaculair zicht krijgt over de omgeving. Het beste plekje voor zo’n panorama is vanuit de Belvédère de Durbuy. Deze toren vind je terug te midden van een residentiële wijk die tientallen meters boven de stad uitsteekt.
Het adres is Place aux Foires 13, 6940 Durbuy (zie op de kaart).

TIP: Op vakantie in de Ardennen? Download dan zeker onze reisgids Belgische Ardennen met tal van autoroutes, fietsroutes langs de mooiste plekjes van de Ardennen.
  1. Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst

Eén van de oudst ogende gebouwen van Durbuy, huisvest het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. Hoewel het pand dateert uit de zestiende eeuw, aan de kunstwerken merk je daar helemaal niets van.

Heb je interesse in de moderne en hedendaagse kunst? Dan is dit museum zeker iets voor jou. Het museum telt drie verdiepingen die voornamelijk toegewijd zijn aan moderne werken van Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw.

  1. Klooster van de Récollets en de Récollectines

Dit architecturaal pand bestaat uit de voormalige kloosters van de Franciscaanse broeders en zusters, de Récollectines. Het klooster werd gebouwd in 1663-1664 en later tijdens de Franse Revolutie verkocht. Je kan het klooster bezoeken. Hiervoor reken je best een uurtje van je tijd.

  1. Kajakken op de Ourthe

De Ourthe ontstaat nadat de Oostelijke en Westelijke Ourthe samenvloeien. De Westelijke ontspringt in Libramont en de Oostelijke in Ourthe. Durbuy ligt eigenlijk aan de Basse-Ourthe, het deel van de rivier dat gevormd wordt na het stuwmeer van Nisramont. De Ourthe is één van de populairste rivieren in de Ardennen om te kajakken. Je hebt dan ook verschillende bedrijven die hun kano’s en kajakken verhuren in de buurt van Durbuy. Een onvergetelijke dag met een beetje avontuur.

TIP: op zoek naar een leuke wandeling rond het meer van Nisramont?

  1. Microbrouwerij Marckloff

Al sinds de 16de eeuw wordt er in de microbrouwerij Marckloff het lokale biertje van Durbuy gebrouwen. De microbrouwerij brouwt in beperkte mate zodat de verkoop voornamelijk gebeurt in lokale horeca en bezoekers van de brouwerij. Op die manier stimuleren ze de lokale economie en heeft Durbuy een heerlijk streekproduct erbij.

Ben jij een bierliefhebber? Dan raden we je aan deze brouwerij zeker te bezoeken. Vergeet ook niet te proeven van het prachtig, amberkleurige biertje met een fruitige, licht bittere smaak.

  1. Kasteel van Durbuy

Durbuy kreeg zijn eerste versterkt kasteel rond 899. Een eeuw later werd het verwoest en in de 11de eeuw liet Henri de 1ste van Namen, Graaf van Durbuy het kasteel heropbouwen. Familie d’Ursel werd in 1756 eigenaar van het kasteel. Dit prachtige gebouw ligt langs de Ourthe, nabij de oude brug van de stad.

  1. Maak een ritje met het toeristentreintje

Ook in Durbuy kan je gebruikmaken van het authentieke toeristentreintje. Het treintje neemt je mee door het kleine maar historische centrum maar eveneens ook naar verschillende bezienswaardigheden zoals het Parc des Topiares. Wie nog meer wil ontdekken in ode Ardennen, lees onze blog wat te zien en doen in de Ardennen.

  1. Outdoor activiteiten in Durbuy Adventure

Wie Ardennen zegt, zegt avontuur. Natuurlijk hoort survival daar ook bij en waar kan je dit beter doen dan in het Durbuy Adventure? Vroeger verhuurde men enkel kano’s en mountainbikes maar vandaag de dag kan je er terecht voor ontelbaar veel outdoor activiteiten voor zowel groepen als individuele vakantiegangers.

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Dan vind je je hier helemaal uitleven! Paintballen, mountainbiken, abseilen, klimmen, klauteren en parcours afleggen.. je kan het hier allemaal. Meer info over de openingsuren en prijzen.

  1. Labyrint van Barvaux

Loop verloren in het Labyrint van Barvaux, een reusachtig maïsdoolhof. Het is een buitengewoon attractiepark dat onderverdeeld is in 9 verschillende zones met elk hun eigen activiteiten.

Zo kan je bijvoorbeeld je voeten laten prikkelen of geblinddoekt door het doolhof wandelen. Je loopt tussen begroeide muren, geheime gangen en doodlopende steegjes en zoekt op eigen houtje de weg doorheen het doolhof aan de hand van meeslepende verhalen van sprookjesfiguren die gespeeld worden door acteurs. Meer informatie vind je op de website.

  1. Golfen in Durbuy

Wanneer je even een rustigere sport wil beoefenen, kan je ook altijd golfen. Durbuy heeft een van de mooiste golfbanen van de Benelux. De golfbaan ligt middenin een bosrijk gebied wat het soms een echte uitdaging maakt. Plezier verzekerd, meer info op de site.

Op stap met kinderen?

Vlakbij de Falize rots is er een minigolf terrein voor kinderen. Het park is dagelijks geopend (afhankelijk van het weer) en kost vijf euro per persoon.

TIP: Met onze compleet uitgewerkte autoroute langs de Ourthe ontdek je de mooiste plekjes in Durbuy en omgeving. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen.

  1. Grotten van Hotton

Iedereen kent wel de grotten van Han, maar vlakbij Durbuy vind je nog meer ondergrondse schoonheid. De grotten van Hotton (ook wel de grotten van duizend en één nacht genoemd) zijn natuurerfgoed van Wallonië. Het grottenstelsel bevindt zich op een diepte van 70 meter onder de grond. Zo’n 6 kilometer van het stelsel is toegankelijk voor het publiek en tijdens je bezoek wandel je een uur langs prachtige creaties van Moeder Natuur, bijzondere galerijen en rotsformaties.

  1. Menhirs en dolmen van Wéris

Op enkele minuten rijden van Durbuy, ligt één van de mooiste dorpjes van Wallonië. Wéris, is zowat de Belgische versie van Stonehenge. Het dorpje staat bekend om haar menhirs, dolmen en megalieten. Je loopt hier tussen gigantische stenen die mysterieus in het landschap staan en niemand weet hoe deze hier zijn gekomen en waarvoor ze dienen.

  1. Tortuga Bar

De Tortuga Bar is een unieke kroeg in Durbuy! Even de dorst lessen? Wandel deze kroeg dan binnen! Je komt als het ware in een wereld vol piraten. De uitbater is verkleed als Captain Jack en ook het interieur is uitgedost met kenmerken van piraten. Wat deze kroeg nog zo bijzonder maakt, zijn de vele soorten rum. Je kan hier maar liefst 300 verschillende soorten rum kopen. Een apart sfeertje maar een gezellige kroeg, echt een bezoekje waard. Meer info op de site.

Tip: Je kan hier niet terecht voor een kopje koffie of een glas frisdrank. Liever geen alcohol? Dan kan je ook altijd een alcoholvrije cocktail proeven.

  1. Gastronomisch genieten in Durbuy

In Durbuy kan je ook je smaakpapillen verwennen. Belgische sterren-chef Wout Bru heeft maar liefst 2 succesvolle restaurants in het charmante stadje. Ga je voor een uniek concept in Wagyu waarbij je geniet van een heerlijke gegrilde maaltijd of ga je voor een culinaire reis rond de wereld in La Bru’sserie? Bij Limoni e Tartufi kan je dan weer genieten van de lekkere Italiaanse keuken. Op de kaart vind je verfijnde pasta's en pizza's maar ook brushetta, parmaham en Osso Bucco.

  1. Proef de streekproducten van Durbuy

  • Durbuy kent een aantal lokale specialiteiten zoals de typerende forel met brandnetel, en het Marckloffbier.
  • Maar daarnaast heb je ook de heerlijke confituren op basis van natuurschatten uit de Ardennen.
  • Als je even de tijd neemt om Confiturerie Saint-Amour binnen te wandelen, dan kan je als je geluk hebt, zien hoe de verse confituur gemaakt wordt in een koperen stoofpan. Vergeet ook zeker geen potje mee te nemen naar huis als souvenir.
  1. Waar overnachten in Durbuy?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Durbuy? In het sfeervolle centrum van Durbuy vind je enkele gezellige hotels om te overnachten. Ook is het mogelijk om in de directe omgeving van Durbuy te verblijven. Zo kan je met het openbaar vervoer makkelijk in het centrum van geraken. Ontdek hier alle verblijven in Durbuy.

Onze 3 favoriete hotels in Durbuy

  • Hotel Saint-Amour: Le Saint-Amour is een romantisch hotel-restaurant dat wordt uitgebaat door twee charmante zussen die het u vooral helemaal naar uw zin willen maken. Geniet van de aangename sfeer tijdens je verblijf en proef van de heerlijke gerechten in het gastronomisch restaurant. Meer info en prijzen
  • La Balade des Gnomes Hotel: La Balade des Gnomes, een hotel als geen ander. Wat dit hotel zo speciaal maakt, is dat elke kamer een unieke stijl heeft. Je bevindt je in één van de 11 magische en wonderlijke werelden. Zo zijn er bijvoorbeeld kamers met een eerbetoon aan de Spaanse architect "Gaudi". Een ongewone maar bijzondere accommodatie in een omgeving van groen en rust, vlakbij Durbuy. Meer info en prijzen.
  • Hotel Eau de Roche: Verblijf in dit hotel en wordt wakker met een prachtig uitzicht over het historische Durbuy en het kasteel. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt en daarna kan je jezelf even verwennen in de wellness. Meer info en prijzen.
  1. Ligging van Durbuy op de kaart

  1. Filmpje: ontdek Durbuy

Benieuwd naar de bijzondere stad Durbuy? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Ardennen!

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 november 2023 - JB

Gaan we in het voorjaar rijden. Lijkt een leuke tocht.

- 12 september 2023 - Carlos Bouckaert

Het was superfijn zowel in Durbuy in orval en weeks te wandelen.

- 2 februari 2023 - h.knebel

heel nuttige informatie

- 20 april 2022 - Jolanda

Ziet er super uit. Gaan zeker wat ondernemen als wij daar op vakantie zijn.

- 26 februari 2022 - W.Th. du Croix Timmermans

Heerlijk zo n uitleg. Het geeft duidelijk aanwijzingen en dus later met plezier door Durbuy lopen . Ik ben er erg blij mee. Thera du Croix.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?