10 x mooiste bezienswaardigheden in Brest bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf in deze havenstad

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Brest bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf in deze havenstad

4 november 2022 in Bretagne1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Brest + verblijftips

Brest is één van de mooiste havensteden van Frankrijk. De stad werd jammer genoeg hard getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen.

Benieuwd naar wat deze havenstad te bieden heeft? Ontdek hier alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden in Brest.

Inhoud artikel

Over Brest

Brest ligt op het meeste westelijke deel van Bretagne

De toegang tot de haven is er vrij smal hetgeen strategisch gezien een extra bescherming bood. Het wordt de Rade de Brest genoemd, een 25 km lange inham. Ten tijde van de Romeinen had men dat al door en zij bouwden er dan ook een eerste militaire vesting. Vanaf de 12de eeuw rees er een kasteel op dat geregeld het mikpunt was van gevechten.

Eerst met Lodewijk XIII en later onder Lodewijk XIV werd de haven van Brest uitgebouwd tot dé marinehaven van Frankrijk. Helaas moest het in die functie een zware tol betalen in WO II. De Duitsers namen de haven in en installeerden er een werf voor hun onderzeeërs.

Door de vele bombardementen lag Brest zo goed als volledig plat en moest het van de grond af heropgebouwd worden. Het aanschijn van de stad is dan ook niet oud. Het Château de Brest is zowat het enige overblijfsel uit de vroegste geschiedenis, gebouwd in de 11de eeuw. Het onderging al verschillende verbouwingen.

  1. Château de Brest

Het 11e-eeuwse kasteel van Brest is zowat het enige overblijfsel uit de lange geschiedenis van de stad. Het heeft in al die eeuwen verschillende verbouwingen ondergaan. Vandaag de dag herbergt het versterkte kasteel het Musée National de la Marine waar je meer te weten kan komen over de maritieme geschiedenis van de stad door middel van een prachtige collectie scheepsmodellen, militaire technieken voor belegeringen en tentoonstellingen over de scheepsbouw van vroeger en nu. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel.

Kijk vanaf het kasteel over het water en bewonder de interessante historische gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. De toren van Tanguy en het Maison de la Fontaine staan aan de linkerkant van de toren als je vanaf het kasteel kijkt.

VERBLIJFTIP: L'Amirauté Brest ligt in het centrum van de stad en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Het hotel biedt een heerlijk ontbijtbuffet en lekkere gerechten met streekproducten. Meer info en boeken.

  1. Cours Dajot

Wandel na je bezoek aan het kasteel verder door naar de Cours Dajot. Vanaf deze 500 meter lange wandelpromenade over de oude wallen van de stad kijk je uit over de haven en geniet je van het panoramische uitzicht over de baai van Brest. Het is heerlijk flaneren over deze lange groene laan met kleurrijke bloemen en bomen die hier en daar zorgen voor enkele schaduwplekjes. Halverwege op de promenade kom je langs een gedenkteken (US Naval Monument at Brest), dit is het oorlogsmonument gebouwd ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

  1. Tour de la Motte Tanguy

Op een heuvel op de rechteroever van de Penfeld en tegenover het Château de Brest staat de middeleeuwse uitkijktoren Tour de la Motte Tanguy. Deze toren, gebouwd in de 14e eeuw, is een mooi getuigenis van de oude architectuur van Brest. Het herbergt ook een klein museum waar grote diorama's van de Brest-schilder Jim Sévellec worden tentoon gesteld. De diorama's en maquettes weerspiegelen de geschiedenis van de stad en het dagelijkse leven van de inwoners. Je vindt er ook wapenschilden en eeuwenoude kaarten van Brest.

  1. Arsenal de la Marine

Het Arsenal de la Marine laat je kennismaken met een na de oorlog volledig heropgebouwde marinewerf. Het laatste schip dat hier te water werd gelaten was het vliegdekschip Charles-de-Gaulle in 2001. Nog steeds is er het commandocentrum van de Noord-Atlantische vloot gevestigd.

Enkel met een gids kan je een rondleiding op de marinewerf doen waarbij je dan ook de onderzeebootbasis van de Duitsers bezoekt. Eventueel, afhankelijk van de geluimdheid van de aanwezige militairen, kan je een kijkje nemen op de patrouilleboten, mijnenjagers en opleidingsschip van de Franse marine. Wegens terreurdreiging is een bezoek tegenwoordig veelal niet mogelijk.

ROADTRIP: Wil je graag nog meer zien van de prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Bretagne.

  1. Neem de kabelbaan voor een 360° zicht over de stad

Een ritje met de kabelbaan is een absolute must-do wanneer je Brest bezoekt! Het is niet alleen een leuke en originele manier om de stad te ontdekken, je geniet bovendien ook nog eens van een prachtig panoramisch uitzicht over de Brest en omgeving. De kabelbaan vertrekt om de 5 minuten en brengt je van het historisch centrum naar de wijk Recouvrance en de wijk Les Capucins. De overtocht duurt ongeveer een kleine 5 minuten. Elke gondel kan 60 passagiers vervoeren. Vergeet zeker je camera niet om deze onvergetelijke ervaring vast te leggen.

  1. Les Ateliers des Capucins

Les Ateliers des Capucins is een voormalig klooster dat jarenlang dienst deed als werkplaats voor de fabricage en reparatie van schepen van de nationale marine. Inmiddels is deze plek omgetoverd tot dé hotspot van Brest. Deze multifunctionele ruimte maakte plaats voor gezellige bars en restaurants maar ook winkeltjes, een microbrouwerij, een skatepark, bibliotheek en een klimmuur. Op de begane grond van het gebouw getuigen oude scheepsbouw machines uit het verleden en zorgen voor een industriële sfeer. De site wordt af en toe ook gebruikt voor evenementen, optredens, conferenties enzoverder. Meer info op de website.

Wil je deze plek bezoeken? Dan raden we aan om de kabelbaan te nemen. Voor enkele euro's kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
  1. Rue Saint-Malo, de oudste straat van Brest

Niet ver van Les Ateliers des Capucins vind je de oudste straat van Brest: Rue Saint-Malo (bekijk ligging op de kaart). Deze straat wist op wonderbaarlijke wijze de bombardementen uit de wereldoorlogen te doorstaan. Wanneer je door deze straat met kasseien en granieten gebouwen wandelt, krijg je als het ware een idee van hoe Brest er ooit uitgezien moet hebben.

  1. Wandeling door de botanische tuinen

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Breng dan een bezoekje aan het nationale botanische 'Conservatoire' van Brest. Vroeger was het een groeve en tot 1971 werd deze site zelfs gebruik als vuilnisbelt. Best gek als je weet dat het ruim 35 hectare grote terrein tegenwoordig omringd wordt door prachtige bomen, planten en kleurrijke bloemen.

In totaal kan je in de tuin ruim 1700 plantensoorten van over de hele wereld bezichtigen. Verder vind je er ook tropische kassen met bamboe en sequoia's, maar ook vleesetende planten en boomvarens. De beste tijd om de tuinen te bezoeken is tussen juli en augustus.

  1. Penfeldpark

Het Penfeld-park is een prachtige groene omgeving in het centrum van Brest. Het is de ideale plek om te ontspannen, fietsen of gewoon te wandelen en het landschap te bewonderen. Op zonnige dagen is het zeker aan te raden om je picknick mee te nemen of een dekentje uit te slaan en een dutje te doen in de schaduw van de bomen. Je kan ook gewoon plaatsnemen op een van de vele bankjes en genieten van het uitzicht terwijl de kinderen zich vermaken op de grote speeltuin.

  1. Océanopolis

De top bezienswaardigheid in Brest is Océanopolis, en dat al sinds 1990. In drie paviljoens wordt het leven in de verschillende oceanen ter wereld op bijzondere wijze getoond. Je kan er in een interactieve zaal heel wat opsteken over de oceanografie, het fenomeen van de getijden, de voedselketen, de gevaren in zee. Je kan een simulatie meemaken van een afdaling naar een onderzeebasis voor de Bretonse kust, kijken naar kwallen, zeehonden, zeesterren, …

Waggelende pinguïns zie je in het poolpaviljoen. Multimedia vertellen je alles over het noord- en zuidpoolgebied. Bv. hoe ontstaat ijs en wat is de rol voor het klimaat? Ook de zeehonden en robben vragen er je aandacht en in het tropische paviljoen vind je een oneindig aantal aquaria met kleurrijke tropische vissen en haaien uit Indische Oceaan, Caraïbische Zee,...

Praktische info voor je bezoek aan Océanopolis

TOEGANGSTICKETS: Wil je graag die ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijden? Bestel dan zeker je tickets voor Océanopolis online op voorhand!

  1. Eglise Saint Martin

Gelegen in de wijk Saint-Martin kan je de gelijknamige kerk bewonderen, Eglise Saint Martin. Dit religieuze gebouw werd gebouwd in 1881 en wist te ontsnappen aan de bombardementen en aanvallen die plaatsvonden tijdens de oorlog. Wanneer je deze kerk bezoekt, bewonder dan de prachtige neogotische architectuur, de mooie glas-in-loodramen en het altaar.

  1. Het uitzicht vanaf de Iroise-brug

Gelegen op een paar kilometer van de stad Brest, bevindt zich de Iroise-brug. Vanaf hier heb je een ongelooflijk panorama over de baai van Brest en de rivier de Elorn. Ook de brug zelf is de moeite waard om even aandachtig te bekijken. Door vele toeristen gekwalificeerd als een prachtig architectonisch werk, dat in 1994 werd ingewijd.

REISGIDS: Mis niets tijdens je rondreis met onze reisgids Bretagne.

  1. Brest, een echte havenstad

In Brest kan je eigenlijk meerdere havens bezichtigen. Zo heb je de militaire haven, de commerciële haven, verschillende jachthavens, de vissershaven.. Een van de leukste plekken is Port de Commerce en de Marina du Château, waar allerlei bars en restaurants gevestigd zijn. Je kan er ook prachtige boten bewonderen, zoals de Abeille Bourbon en de zeilboot Recouvrance.

Ook in de gezellige jachthaven van Moulin Blanc vind je verschillende cafés en restaurants. De havens van Brest zijn een aangename plek waar je heerlijk kan wandelen maar ook dineren met zicht op de dobberende boten en de zonsondergang op de achtergrond.

Vanuit de havens van Brest kan je een mooie boottocht maken en de omgeving verkennen vanop het water. Zo is Brest het ideale vertrekpunt voor de eilanden Molène en Ouessant.
  1. Ontspannen op het strand van Moulin Blanc

Ben je na al dat bezichtigen van bezienswaardigheden, even toe aan een dagje ontspannen in de zon? Dan kan je altijd een namiddagje doorbrengen aan het strand van Moulin Blanc. Het zandstrand is de perfecte plek om te zonnebaden, zwemmen of te genieten van verschillende wateractiviteiten. Ook wanneer het zonnetje niet schijnt, is het nog altijd aangenaam om even te kuieren langs het strand genietende van de heerlijke zeelucht.

  1. Waar overnachten in Brest?

Ben je op zoek naar een overnachtingsplaats met een goede prijs-kwaliteit verhouding, dan kan ik je het Ibis Budget Hotel Brest aanraden. Het hotel heeft als troef dat het uitstekend gelegen is in de haven van het Bretonse Brest. Het biedt moderne kamers met een eigen badkamer en een cafetaria met uitzicht op zee waar je elke ochtend kan genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Voor meer info & prijzen kan je hier terecht.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 juni 2019 - werniers gilbert

een echt goede reisgids om Bretagne te ontdekken. Rondreis in Bretagne met verblijf in plouider en Carnac (hotels La Butte en Tumulus) is een aanrader. Mooi gelegen verblijven en goede restaurants.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?