Ring of Kerry in 11 x bezienswaardigheden: Route + tips + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ring of Kerry in 11 x bezienswaardigheden: Route + tips + reisgids

8 februari 2019 in Ierland8 reacties

De Ring of Kerry is een 179-kilometer lange toeristische route die je in een lus door het prachtige county Kerry leidt. De weg brengt je langs kleine Ierse plattelandsdorpjes, toeristische stadjes met ambachtelijk roomijs, prehistorische ringforten en vooral heel wat fantastische uitzichtpunten.

Welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen als je de Ring of Kerry rijdt? Een overzichtje van onze aanraders.

Inhoud artikel

 1. Het adembenemende uitzicht van Ladies View

Ladies View is één van de bekendste uitzichtpunten van de Ring of Kerry. De naam verwijst naar de hofdames van Queen Victoria, die hun enthousiasme over het uitzicht duidelijk lieten blijken.

Het panorama over de meren van Killarney NP en het stadje Killarney in de verte is dan ook adembenemend mooi, en elk moment van de dag anders.

 1. Op theebezoek bij Queen Victoria in Muckross House

Muckross House ligt op het Muckross Peninsula (schiereiland), tussen Muckross Lake en Lough Leane. Het is een Victoriaans landhuis dat in 1843 gebouwd werd voor Henry Arthur Herbert en zijn vrouw Mary Balfour Herbert, een kunstenares die vooral met aquarel werkte.

Toen Queen Victoria in 1861 een bezoek aan de streek bracht, verbleef ze ook een nacht in Muckross House. Herbert liet voor de gelegenheid tal van kostelijke aanpassingen aan de woning uitvoeren, met de bedoeling hier later een financiële tegemoetkoming voor te krijgen. Helaas overleed kort na het bezoek prins Albert, de geliefde echtgenoot van de koningin, en in de rouw die volgde, raakte de claims van de familie verloren. De familie Herbert is de kosten nooit te boven gekomen. Het huis werd verkocht en heeft nog verschillende eigenaars gehad, vooraleer het in 1932 samen met de omliggende gronden aan de Ierse Staat werd geschonken.

Het grondgebied werd omgedoopt tot het Bourne Vincent Memorial Park, en werd het eerste nationale park van Ierland. Dat park vormde de basis voor het huidige Killarney National Park, dat later uitgebreid werd met delen van het grondgebied van de graaf van Kenmore.

Je kan Muckross House bezoeken in een begeleide rondleiding. Nog steeds staat alles er in het teken van het kortstondige bezoek van Queen Victoria.

 1. De goedbewaarde ruïnes van Muckross Abbey

Muckross Abbey werd in 1448 gebouwd voor de Franciscanen, en stond aanvankelijk bekend als de Franciscan Friary of Irrelagh. De broeders bleven, ook na de ontbinding van de kloosters door Hendrik VIII, op het terrein wonen. Uiteindelijk gaf de belegering door de troepen van Cromwell de doodsteek.

Onder de goed bewaarde ruïnes vind je een kerk met vierkante toren, een gewelfd klooster rond een rechthoekige binnenplaats en een kerkhof dat ook vandaag nog gebruikt wordt. De prachtige taxusboom in het midden van de binnenplaats is naar verluidt even oud als het klooster zelf.

Het is een sfeervolle plek, zeker 's ochtends vroeg, wanneer je in alle stilte de site kan verkennen.

 1. Een schoolvoorbeeld van een Iers torenhuis: Ross Castle

Ross Castle is een schoolvoorbeeld van een 15de-eeuws Iers torenhuis, gesitueerd aan de rand van Lough Leane. Het is het voorouderlijk huis van de O’Donoghue-clan, en is nu in het bezit van de Office of Public Works. Tijdens het hoogseizoen kan je het huis binnenin met een begeleide rondleiding bezoeken.

Een legende vertelt dat O’Donoghue uit het raam van zijn grote kamer, boven in het gebouw, gesprongen is (of geduwd werd?), om samen met zijn paard, tafel en bibliotheek in het water van het meer te verdwijnen. Hij zou nu in een groot paleis op de bodem van het meer leven, zodat hij altijd zijn landgoed in de gaten kan houden.

Wat er ook van zij, voor ons blijft Ross Castle één van de mooiste plaatsen in Kerry. 's Avonds wordt het kasteel mooi verlicht.

 1. De wensbrug van de Gap of Dunloe

De Gap of Dunloe is een schilderachtige plek langs een erg smalle, kronkelige weg van ongeveer 11 km. Opgelet: deze weg is niet geschikt voor grotere voertuigen. Als je liever niet met de wagen gaat, kan je de gap oversteken met paard en kar, of je kan een fiets huren in Killarney.

In de Gap of Dunloe liggen 5 meren, allemaal met elkaar verbonden door de Loe rivier. Coosaun Lough en Black Lake worden verbonden door een oude, gebogen brug, de Wishing Bridge. Doe je hier een wens, dan zou die zeker moeten uitkomen.

 1. De ruige schoonheid van Moll’s Gap

Moll’s Gap is een uitkijkpunt over de panoramische Macgillycuddy’s Reeks-bergketen. De rotsen in dit gebied zijn gevormd door oude, rode zandsteen, wat het landschap een soort “ruige schoonheid” geeft.

De naam ‘Moll’s Gap’ verwijst naar Moll Kissane, een voorouder van de man die er vandaag nog steeds de boerderij runt. Ten tijde van de aanleg van de weg, rond de jaren 1820, had Moll Kissane hier een kleine pub, beroemd (en berucht) voor zijn illegale, zelf gebrouwen poitin (whisky).

 1. Beklim Torc Waterfall

Torc Waterfall is op zijn mooist na een stevige regenbui – iets dat (in dit geval gelukkig?) geregeld voorvalt in Kerry! De waterval is slechts een kleine 25 m hoog, maar toch majestueus, mede dankzij de mooie, natuurlijke omgeving.

Heb je tijd (en moed), beklim dan zeker de 100 treden naast de waterval. Van bovenuit heb je een prachtig zicht over de meren.

 1. Ambachtelijk ijs in Sneem

Sneem wordt beschreven als de knoop van de Ring of Kerry. Het woord Sneem zelf betekent overigens ‘knoop’.
Het mooie dorp heeft twee dorpspleintjes. Er zijn winkeltjes, pubs, kunstgalerijen en heel wat plekken waar ambachtelijk ijs wordt verkocht. De ideale plek dus om even te stoppen, rond te kijken en te genieten van de traditionele Ierse gastvrijheid.

 1. Terug naar de prehistorie in het Staigue Stone Fort

Staigue Stone Fort dateert vermoedelijk uit de late ijzertijd. Dit fort was waarschijnlijk een defensieve vesting van een plaatselijke koning of leider. De muren zijn op bepaalde plekken tot 5,5 m hoog, en het fort heeft een diameter van 27,5 m.

Het fort bestaat uitsluitend uit onbewerkte stenen en er werd geen mortel gebruikt om de constructie samen te houden. Een indrukwekkend staaltje techniek, dat al een eeuwenlang het vochtige Ierse klimaat weet te trotseren!

 1. Op bezoek bij Daniel O’Connell in Derrynane House

Derrynane House was de familiezetel van de Ierse advocaat, politicus en staatsman, Daniel O’Connell. O’Connell staat bekend als de ‘Liberator’ en voerde campagne voor katholieke emancipatie, meer rechten voor Ierse Joden en de opheffing van de Acts of Union die Ierland verbond met Engeland.

De oudste delen van het huis werden gebouwd in 1825. De kapel werd toegevoegd in 1844.
Het huis doet sinds 1967 dienst als museum. Je vindt er een aantal persoonlijke spullen van O’Connell.

 1. Vakantiesfeer in Kenmare

Het stadje Kenmare wordt vaak beschouwd als één van de meest pittoreske stadjes van Ierland. Dit is misschien een leuke plaats om een hapje te eten, of om simpelweg wat rond te kuieren langs de charmante straten met historische gebouwen. Kenmare is ook een paradijs voor wandelaars.

De naam ‘Kenmare’ betekent in het Iers ‘nestje’. Dit nestje wemelt echter van de toeristen, dus je zal er niet alleen zijn.

 1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 22 december 2022 - Rommelaere Luc

zeer interessante artikelen en tips

- 5 augustus 2020 - Karin Kool

Leuke gids met nuttige informatie. We gaan hem zeker meenemen!

- 26 januari 2020 - Inge

Dank dank!! Door de reisgids hebben wij besloten dat het Ierland word!We are coming!!!!

- 14 november 2019 - Christella

Ziet er echt super goed uit. Informatief en handig om mee te nemen tijdens je reis.

- 7 mei 2019 - anja

ik heb vooral de plaatsjes opgeschreven die erin vermeld stonden en via google maps-routeplanner hebben wij de hele ring of kerry rondgereden . prachtige plekken zoals Molly's Gap … en nog zoveel meer . Was een onvergetelijke reis!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?