23 x bezienswaardigheden in Trentino & Zuid-Tirol: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x bezienswaardigheden in Trentino & Zuid-Tirol: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

18 december 2023 in Dolomieten0 reacties

Leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Trentino-Zuid-Tirol + verblijftips

In het noorden van Italië, op de grens met Oostenrijk ligt de regio Trentino-Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige). Deze regio kenmerkt zich door charmante steden en bergdorpjes, kronkelende bergpassen naar hoge bergtoppen en diepe dalen met idyllische bergmeren. Of je nu een vakantie plant in de winter of in de zomer, er valt meer dan genoeg te zien en te beleven.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste steden, bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Trentino-Alto-Adige.

Inhoud artikel

Trentino-Zuid-Tirol

Trentino-Alto Adige is een autonome regio in het noorden van Italië. De regio is gelegen aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Trentino-Alto Adige is uniek omdat het twee autonome provincies omvat: Trentino en Zuid-Tirol (Alto Adige in het Italiaans).

Trentino:

  • Trentino is het zuidelijke deel van de regio en heeft Trento als hoofdstad.
  • Het landschap van Trentino wordt gedomineerd door de Dolomieten, een prachtig berggebied dat populair is onder natuurliefhebbers en wandelaars.
  • Trento, de hoofdstad, heeft een rijke geschiedenis en architectuur, met bezienswaardigheden zoals het kasteel van Buonconsiglio en de kathedraal van San Vigilio.

Zuid-Tirol (Alto Adige):

  • Zuid-Tirol, of Alto Adige, is het noordelijke deel van de regio en heeft Bolzano (Bozen) als de grootste stad en de hoofdstad.
  • Deze regio staat bekend om zijn Duitstalige bevolking en een sterke culturele invloed van Oostenrijk. De meeste inwoners spreken zowel Italiaans als Duits.
  • Het landschap van Zuid-Tirol is divers, variërend van de Alpen tot de valleien en meren. De regio biedt uitstekende mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, skiën en bergbeklimmen.
In deze blogpost vind je de mooiste steden, charmante bergdorpjes en leukste (winter)activiteiten voor een onvergetelijke vakantie in de Italiaanse regio Trentino-Alto Adige.
  1. Vakantie in Trentino-Zuid-Tirol

Trentino-Alto Adige is een populaire bestemming voor zowel een zomer- als wintersport vakantie. In de zomer geniet je van de mooiste wandeltochten in de bergen en kan je ontspannen aan de schilderachtige meren, terwijl de regio in de winter bekend staat om zijn skigebieden. Vanwege de historische invloeden van Oostenrijk en de geografische ligging, heeft Trentino-Zuid-Tirol een unieke mix van Italiaanse en Duitse culturen.

Kaartje met de ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Trentino-Zuid-Tirol

  1. Trento - Trente

Trento staat vooral bekend om zijn hoge levenskwaliteit. Het is ook een van de rijkste en welvarendste steden van het land. Het ligt buiten het vizier van het massatoerisme en dat maakt Trento extra interessant. Je zal verbaasd zijn door de hoeveelheid interessante monumenten en culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in Trento

  • Begin je verkenningstocht op het Piazza Duomo, naast de romaans-gotische kathedraal van Sint-Vigilius.
  • Rond het kathedraalplein staan veel fraaie romaanse gebouwen en een laat-barokke 18e-eeuwse fontein.
  • Wie geïnteresseerd is in Romeinse ruïnes moet ook naar de verschillende ondergrondse overblijfselen van Romeinse straten en villa’s in de Via Prepositura en op het Piazza Cesare Battisti.
  • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Castello del Buonconsiglio. Binnen vind je een museum en mooie gotische fresco's.
  • Er zijn ook veel paleizen en kerken, verspreid over de oudere delen van de stad.
  • TIP: Boek je een begeleide wandeltocht met gids door Trento en ontdek dé mooiste en verborgen plekjes van de stad

VERBLIJFTIP: Agriturismo Mas dei Chini is een historisch gebouw omgeven door wijngaarden en produceert mousserende wijn uit Trento DOC, die je tijdens je verblijf kan proeven. De accommodatie beschikt over comfortabele gerenoveerde kamers met airco, een eigen badkamer en een tv. Iedere ochtend is er ook een gratis ontbijt met zelfgemaakte producten voorzien en geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad.

  1. Wandeling naar Orrido di Ponte Alto

Een van de mooiste wandelingen die je kan maken in de buurt van het centrum van Trento, is naar de kloof van Ponte Alto. Vanaf het centrum is het 10 minuten rijden en vanaf het treinstation kan je een bus nemen die je op minder dan een half uurtje naar het gehucht Cognola, dichtbij de kloof. Deze kloof is duizenden jaren lang geleden uitgesleten door het tumultueuze water van de Fersina-stroom. De twee spectaculaire watervallen die je hier kan bezichtigen vallen meer dan 40 meter diep tussen de rotswanden.

Om toegang te krijgen tot de kloof is het verplicht om het ticket online te boeken op de officiële website van de Orrido di Ponte Alto. Je mag de kloof enkel en alleen bezoeken met een lokale gids, zo kom je bovendien nog wat meer te weten over deze mooie plek.

  1. Bolzano - Bozen

Bolzano, of Bozen in het Duits, is de hoofdstad en de grootste stad van Zuid-Tirol. Toch is de stad niet extreem groot en telt het slechts 100.000 inwoners. De stad ligt op het kruispunt tussen het Sarntal, Eisacktal en de Val Adige. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, toen de 2 wegen over de Alpen hier elkaar ontmoetten.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Bolzano?

  • Bolzano heeft een middeleeuws stadscentrum waar nog verschillende gotische en romaanse bouwwerken te vinden zijn, zoals de kathedraal van Bolzano, verschillende kerken, en het kasteel Maretsch.
  • Aan het Piazza Walther kan je op een terrasje terecht om van de gekleurde huizen rondom het plein te genieten.
  • Daarnaast kan je in Bolzano ook een bezoek brengen aan het Zuid-Tiroler Archeologie museum. In dit museum zijn verschillende vondsten die gedaan zijn in de regio te zien, waaronder het lichaam van de ijsmummie Ötzi, die zo’n 5000 jaar bewaard is gebleven in het ijs van de Alpen.
  • Ook zou je zeker de Funivia del Renon kabeltram moeten nemen, die je naar een hoogte van 1222 m brengt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.
  • Wil je ook Bolzano bezoeken? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Bolzano, zo mis je niets van deze prachtige stad.

WANDELTIP: Verblijf je in Bolzano en wil je graag een unieke wandelervaring? Geniet van dramatische uitzichten op de Dolomieten tijdens deze privéwandeling van een hele dag door de Dolomieten.

  1. Met de Reno kabelbaan naar de piramides

Tijdens je bezoek aan Bolzano, raden we ook aan om de kabelbaan Renon te nemen. Vroeger ging het vervoer van Bolzano naar het Renon-hoogplateau met een tandradbaan, die in 1907 in gebruik genomen werd. In 1966 werd die tandradbaan vervangen door een kabelbaan, die in 2009 gerenoveerd en vervangen werd door een nieuwe kabelbaan.

De kabelbaan vertrekt op de Via Renon (bekijk ligging) en brengt je naar Soprabolzano, op 1221 meter boven de zeespiegel. Acht grote gondels met panoramische ramen vertrekken om de vier minuten en nemen elk 30 mensen mee op de 12 minuten durende reis naar de bergtop.

Vanuit de kabelbaan heb je verbazingwekkende uitzichten over de stad, de Valle dell'Adige en de omringende bergtoppen. En vanaf de top kan je talrijke paden trotseren om de prachtige weides van het hoogplateau te verkennen.

Het hoogplateau van Renon is al sinds het begin van de 20e eeuw een populaire vakantiebestemming in de zomer. Het is een natuurlijk balkon dat prachtige uitzichten biedt op het Dolomietengebergte. Op het plateau zelf zie je de "piramides", indrukwekkende geologische rotsformaties die door wind en water tot piramidespitsen zijn uitgesleten.

RONDREIS: Nog wat inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze roadtrip door de Dolomieten en Zuid-Tirol.

  1. Rovereto

Rovereto, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Trento, is een charmant stadje waar heel wat te ontdekken valt. Een van de hoogtepunten is een bezoekje aan het kasteel, dat over de stad uitkijkt. Dit complex werd gebouwd door de graven van Castelbarco in de 13e en 14e eeuw en later uitgebreid door de Venetianen tijdens hun heerschappij. Binnenin het kasteel vind je nu het Italiaans Oorlogsmuseum, waar wapens en documenten tentoongesteld worden die te maken hebben met oorlogen van de 16e tot de 20e eeuw. Meer info over het museum.

Maak foto's vanop de charmante Forbato-brug, en apprecieer de interessante gebouwen, pittoreske kerken en de oude gevels in het historische stadscentrum. Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (MART) en zijn Casa d'Arte Futurista, dat gewijd is aan de Futuristische Beweging, zijn ook een bezoek waard.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het stijlvolle boetiekhotel Rovereto, ingericht met prachtige schilderijen van beroemde kunstenaars en elegante kamers met uitzicht op de bergen of het historische centrum. Het hotel ligt in Corso Rosmini, op 5 minuten wandelen van het Mart Museum en het treinstation.

  1. Riva del Garda

Riva del Garda is het grootste en bekendste dorp aan de noordelijke oever van het Gardameer. Door de noordelijke ligging heeft deze stad een ander klimaat en een ander uiterlijk dan de vele andere bestemmingen aan het Gardameer. Wandel langs de gezellige boulevard aan de haven, geniet van een terrasje en snuif de aangename sfeer op.

Spot ook zeker de 3 stadspoorten, de barokke kerk Chiessa dell’Inviolata en de middeleeuwse Torre Apponale van 34 meter hoog. Je kan de 156 treden van de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht. Aan het water ligt de Burcht Rocca, dat tegenwoordig het stadsmuseum huisvest.

Het stadje is spectaculair gelegen in een bergachtige omgeving, ideaal dus om prachtige wandel- en fietstochten te maken. Vanuit Riva del Garda vertrekken er drie wandeltochten en verschillende mountainbikeroutes. Als je het berglandschap rondom het meer beter wilt leren kennen, is dit de place to be. Bekijk zeker onze wandelroute naar Batteria di Mezzo.

Het is interessant om te weten dat het Gardameer zich in drie provincies bevindt (Trentino in het noorden, Verona in het zuidoosten en Brescia in het zuidwesten) en dat, als je dat wenst, je de volledige 150 kilometer rond het meer kan rijden. Al is dit niet aangeraden om op één dag te doen.
  1. Canale di Tenno

In dit mooie dorpje kan je terecht als je het authentieke Italië wil ontdekken, want het lijkt wel alsof de tijd hier al jaren stilstaat. Toch is het (tot nu toe) nog een redelijk onbekende plek bij toeristen, wat het des te leuker maakt om door de middeleeuwse straatjes te wandelen. Je kan Canale di Tenno bereiken met de wagen (gelegen op zo’n 20 minuutjes van Riva del Garda).

Vanaf het dorpje kan je een mooie wandeling maken langs het wandelpad dat naar Lago di Tenno leidt (bekijk ligging). Een absolute aanrader! Vergeet zeker je zwemkledij niet en neem hier een verfrissende duik in het helderblauwe meer of ontspan wat op een handdoek en geniet van de mooie omgeving.

LEESTIP: Canale di Tenno is één van de vele pittoreske dorpjes in Italië, ontdek in deze blogpost nog meer van de mooiste dorpjes in Italië.
  1. Merano - Meran

Heb je genoeg gewandeld en actief gedaan, en kan je wel ontspanning in een spa gebruiken? Dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan Merano, in het westen van Zuid-Tirol. Deze stad is gelegen in een vallei en wordt omringd door hoge bergen die tot wel 3335 m hoogte reiken. De stad was in de geschiedenis heel populair onder kunstenaars, schrijvers, en wetenschappers, mede door de prachtige omgeving en het milde klimaat.

In de stad zijn nog verschillende historische bouwwerken terug te vinden, zoals de middeleeuwse stadspoorten en de 15de-eeuwse St. Nicholas kerk en St Barbara kapel. Merano staat echter vooral bekend als een wellnessgebied met het grote spacentrum Therme Meran. Hier kan je helemaal tot rust komen in de spa, zwemmen in de thermische baden, of gebruik maken van het fitnesscentrum.

VERBLIJFTIP: Hotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais in Merano. Het elegante stadshotel biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. Bruneck - Brunico

Bruneck (Brunico) is bekend voor de vele beroemde markten en festivals, zoals de populaire Stegener-markt eind oktober, de grootste markt van Tirol. Cultuurliefhebbers zullen helemaal weg zijn van het kasteel van Bruneck, dat vanop een heuvel over de rest van de stad uitkijkt. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd voor de bisschop van Bressanone, Bruno von Kirchberg. In de eeuwen daarna groeide het stadje langzaam rondom de versterkte burcht. Het Messner Bergmuseum in het kasteel huist een interactieve collectie die betrekking heeft op de alledaagse cultuur van de bergbewoners.

Wandel na het verkennen van het kasteel en het bezoek aan het bergmuseum naar beneden. Ga onder de imposante poorten door naar de centrale straat van Brunico en verken de oude stad. Voor je vertrekt, moet je ook nog richting de buitenwijken trekken om het openlucht folkloremuseum van Zuid-Tirol te bezoeken (Museo provinciale degli usi e costumi / Südtiroler Landesmuseum für Volkskunde).

  1. Geopark Bletterbach, UNESCO werelderfgoed

Het Geopark Bletterbach is een UNESCO-werelderfgoedsite die bezoekers inzicht geeft in de binnenkant van bergen. In deze diepe kloof duik je in de wereld van rotsen en stenen en je leert over de structuur van de Dolomieten. De kloof is een open boek voor wetenschappers en wandelaars die gepassioneerd zijn door geologie. Ook natuurliefhebbers van alle leeftijden zullen de wandeling tussen meer dan 40 miljoen jaar geologische geschiedenis weten te smaken.

Dramatische Bletterbach-kloof

Sinds de laatste ijstijd, 18 000 jaar geleden, hebben verwering en erosie deze dramatische Bletterbach-kloof gevormd (bekijk ligging). Daarbij werd meer dan tien miljard ton rots in het Val d'Adige/Etschal-dal weggevaagd. De Bletterbach is 8 kilometer lang en tot 400 meter diep. Het is een venster op verschillende geologische tijdperken. Gefossiliseerde planten, schelpafdrukken, en diersporen in de kloof vertellen het verhaal van flora en fauna in de prehistorie. Brullende watervallen en verbluffend natuurschoon maken wandeltochten door dit schitterende gebied een ervaring om nooit meer te vergeten.

  1. Ortisei - Sankt Ulrich

Ortisei (of St. Ulrich in het Duits) is het belangrijkste oord van de Grödnerdal, tevens een van de mooiste dalen van de Dolomieten. Het is bovendien ’s zomers een waar wandel- en klimmersparadijs. Belangrijkste blikvangers in dit dorp van ruim 5.000 inwoners zijn het Museum de Gherdëina, een bezienswaardig streekmuseum met werk van plaatselijke kunstenaars en herinneringen aan de bekendste inwoner van de vallei, Luis Trenker, een architect, toneelspeler en verteller die ook in Ortisei begraven ligt.

Ook de moeite is een bezoekje aan de kerk van het gehucht St. Jakob, op 2 km, te bereiken langs een smalle bergweg. Je ontdekt er prachtige wandschilderingen.

LEESTIP: Heeft deze mooie plek je helemaal betoverd? Dat begrijpen we zeker! Bekijk ook nog de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Italië en de Dolomieten.

  1. Wandeling naar de top van Seceda

De top van de berg Seceda, op meer dan 2500 meter hoogte, lijkt de dorpjes beneden te bewaken. De berg maakt deel uit van het natuurpark Puez-Odle. De naam odle betekent "naalden" in het Engels, en als je de scherpe rotspunten hier ziet, zal je meteen het verband zien.

Seceda, met de grillige pieken van de zogenaamde Fermeda-torens die achter de berg naar de hemel reiken, is een van de meest herkenbare uitzichten in de hele Dolomieten. Om je onder te dompelen in dit landschap neem je de kabelbaan Seilbahn Seceda (bekijk ligging) van Ortisei naar de top van Seceda.

De kabelbaan is open tussen 8u30 uur en 17u30. Vanaf het hoogste kabelbaanstation kan je dan het pad nummer 1 nemen, dat naar de epische toppen voor je leidt.

Spoedig bereik je een uit ijzer gesmeed rond uitkijkpunt dat je helpt alle bergen te identificeren die vanaf de top van Seceda je ogen verwennen. Terwijl je in de richting van Alpe de Siusi kijkt, liggen nog meer iconische toppen van de Dolomieten aan de horizon, waaronder de Sella-groep, het Sassolungo-massief, en de Heksenberg (Mt. Schlern). Van hieruit kan je zelfs de koning van de Zuid-Tiroolse bergen, Ortler, zien, die lonkt van een hoogte van 4500 meter op meer dan 125 kilometer afstand.

WANDELING: Download onze wandeling van 8,5 km naar de Regensburger Hütte op de top van Seceda

  1. Klausen - Chiusa

Klausen is een romantisch middeleeuws stadje met mooie gevels, gotische kerken, en natuurlijk een schilderachtig landschap rondom. Vanaf de parking kan je naar het historische centrum wandelen, waar je de 13e-eeuwse Burg Branzoll kan bezoeken. Bovenop een rotsachtige heuvel (zie locatie hier) ligt de Säben-abdij, opgericht in 1687 door nonnen van de Nonnberg-abdij in Salzburg. De abdij ligt hoog boven de stad Klausen, bovenop een heuvel die al sinds de steentijd bewoond wordt.

  1. Bressanone - Brixen

Brixen (Bressanone) is de derde grootste stad in de provincie Zuid-Tirol en een van de oudste steden met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad is omgeven door muren, die dateren uit het jaar 1000. De vier stadspoorten zijn Porta Sabiona, Porta San Michele, Porta del Chiostro (Oost) en Porta Enig o Porta Croce (West).

Binnen de stadsmuren is een wandeling door Via dei Portici Maggiori (bekijk ligging) en Via dei Portici Minori (bekijk ligging) zeker de moeite. Het zijn de mooiste straten van de stad, die nog steeds hun middeleeuwse karakter behouden. Bekijk ook zeker eens de barokke Santa Maria Assunta kathedraal en het prachtige Romaanse klooster, versierd met schilderijen die scènes uit de Bijbel weergeven.

Ook Stufels, de oudste wijk van Brixen is prachtig. Deze wijk was onder meer de thuisbasis van kleine handelaars, ambachtslieden en bedienden, vandaag is het bekend als kunstenaarskwartier. Geen reis naar Brixen is compleet zonder een bezoek aan Stufels om de unieke charme ervan te ontdekken.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Bij My Arbor - Plose Wellness Hotel, omgeven door de vredige bergen van Zuid-Tirol geniet je van een onvergetelijke vakantie. Word wakker met een schitterend uitzicht op de bergtoppen en geniet van een zen-moment in de wellness. Het hotel bevindt zich op 350 meter van de kabelbaan Sant'Andrea, die verbinding biedt met het skigebied Plose. Meer info en boeken.

  1. Obereggen

Obereggen, aan de voet van de berg Latemar, is een van de meest geliefde ski- en wandelgebieden in de Dolomieten. Van hieruit kan je heel wat wandelingen maken die op de westelijke hellingen van de Latemar beginnen. Als je maar weinig tijd te besteden hebt, raden we je aan de panoramische stoeltjeslift Oberholz vanuit Obereggen te nemen. Wie tussen de bomen wil wandelen kan een stop maken bij het Parco Avventura Obereggen.

Eenmaal boven met de kabelbaan, kan je genieten van het 360-graden panoramisch terras Latemar (bekijk ligging), dat eveneens leidt tot de berghut Oberholz (bekijk ligging). Hier kan je iets eten of drinken voor je je avontuur voortzet. Een mooie wandeling van hieruit is het pad dat omhoog leidt naar de berghut Torre di Pisa (bekijk ligging) en terug. Het wandelpad wordt omzoomd door prachtige wilde bloemen en is bijna 8 kilometer lang.

  1. Pittoreske kerkjes in Val di Funes

De schilderachtige kerkjes van Val di Funes, genesteld in glooiende groene weiden onder de gekartelde spitsen van het Puez-Odle-massief, leveren prachtige foto’s op en bewijzen de diversiteit van de landschappen in de Dolomieten. Landelijke charme en eigenzinnige architectuur ontmoeten hier de dramatische rotstorens. Dit is een rustige plek waar je aan de drukte kan ontsnappen en enkele mooie wandelingen kan maken.

  • Een beroemde fotoplek in Val di Funes is de kerk van Santa Maddalena. De kerk is opgetrokken uit een traditionele lichtgrijze steen en heeft een spitse toren. Volgens de plaatselijke legende is dit de plek waar een beeld van de heilige Magdalena is aangespoeld op de oevers van de rivier Fopal. Download je panoramische wandeling Santa Maddalena Val di Funes.
  • Even verderop ligt de kerk van San Giovanni in het kleine dorp Ranui, dat dateert uit de jaren 1740. Het heeft een typische uivormige koepel met een ster en ligt middenin een uitgestrekte groene weide.
  • Aan het westelijke uiteinde van de vallei ligt de kerk St Valintiner Kirche.
  1. Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies en het Lago di Braies

Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies is een prachtig uitgestrekt natuurgebied in de Dolomieten. Je vindt hier zowel dichte bossen als uitgestrekte alpenweides, hoge bergtoppen met imposante rotsformaties en prachtig blauwe bergmeren. In deze omgeving kan je dan ook prachtig wandelen. Je kan kiezen om er een wandeling te maken van enkele uren of enkele dagen. Een goede uitvalsbasis zijn de plaatsen Brunico, Dobbiaco of Cortina d’Ampezzo in de naastgelegen regio Veneto.

Lago di Braies

Een van de populairste plekken in het Fanes-Sennes-Braies park is het Lago di Braies, ofwel de Pragser Wildsee. Dit is één van de mooiste en meest gefotografeerde bergmeren van Europa en wordt tegenwoordig dan ook drukbezocht. Maar ondanks het grote toerisme blijft het zeker de moeite waard. Het water is helderblauw en de hoge bergen van de Dolomieten en de groene bossen van het park reflecteren prachtig in het meer. Aan de rand van het meer vind je een houten botenhuis en een kleine kapel die net dat extraatje bijdragen aan het idyllische plaatje.

Het Lago di Braies is met een oppervlak van 31 hectare groot het grootste meer in de Dolomieten en is gelegen op een hoogte van 1469 meter. Het meer is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je loopt in ongeveer 1 uur rondom het hele meer, maar je kan ook een bootje huren om het water op te gaan.

TIP: Bezoek het meer vroeg op de ochtend om de grootste drukte te vermijden.
  1. Fly-Line, speciale ervaring tijdens je vakantie in Zuid-Tirol

Wie op zoek is naar een speciale ervaring, moet naar de Fly-Line (bekijk ligging). Deze attractie vlakbij Cascate Di Riva, combineert de elementen van een zipline, een achtbaan en een zomerrodelbaan, maar dankzij de matige snelheid is het eerder een panorama-rit en dus geschikt voor alle leeftijden.

Langzaam glijd je in wijde en scherpe bochten op adembenemende hoogte, tussen de bomen door, omlaag naar de vallei, en over de watervallen. Tijdens deze rit zie je de hele omgeving vanuit vogelperspectief, veilig vastgehaakt in een comfortabel zitje. Meer info op de website.

  1. Santuario di San Romedio

San Romedio ligt op een rotsachtige uitloper in de Val di Non-vallei, in de buurt van het stadje Sanzeno. De locatie van dit heiligdom is indrukwekkend, omdat het oprijst boven de omringende bossen en bergen. San Romedio leefde als een kluizenaar in de 4e eeuw op deze rotsachtige plek en stichtte er een klooster voordat hij stierf. Het heiligdom, Santuario di San Romedio, is gebouwd ter ere van zijn leven en toewijding.

Het bestaat uit verschillende gebouwen en kapellen die op verschillende niveaus van de rots zijn gebouwd. Het belangrijkste gebouw is de kerk die San Romedio herbergt. Er zijn ook enkele monnikencellen en andere bijgebouwen.

  1. Arte Sella

Wie zin heeft in wat afwisseling, dan is de Arte Sella misschien wel iets voor jou! Kunst- en natuurliefhebbers zullen deze plek zeker een bezoekje waard vinden. Arte Sella is een gigantische openluchttentoonstelling waar bekende kunstenaars bijzondere werken gemaakt hebben met materialen als hout, bladeren, stenen en boomstammen. Een mooie plek waar je nog mooiere wandelingen kan maken, vooral in de herfstperiode, wanneer de herfstkleuren voor een prachtig contrast zorgen. Je vindt de natuurlijke kunstwerken in de bossen en weilanden van de Val di Sella (bekijk ligging). Meer info over de werken.

  1. Ontspannen aan de meren van Trentino-Zuid-Tirol

Zoals men weet kan je in Italië de meest betoverende meren ter wereld vinden. De Italiaanse meren bieden een onvergetelijke ervaring, waarbij de natuurlijke pracht hand in hand gaat met de charmante dorpen en weelderige tuinen langs het water.

Wist je dat er alleen al in Trentino-Zuid-Tirol meer dan 300 meren te vinden zijn? Of je nu van plan bent de bekende of kleine minder bekende meren te bezoeken, elk van deze meren nodigen uit tot ontspanning. De meren zijn erg populair omwille van de heerlijke stranden met de Dolomieten op de achtergrond en de vele watersportmogelijkheden die je er kan beoefenen. Hieronder vind je alvast enkele van de bekendste en populairste meren.

Lago di Garda

Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord: het prachtige Gardameer. Het helderblauwe Gardameer is gelegen tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen. Een bezoekje aan deze plek is een absolute aanrader wanneer je op vakantie bent in het noorden van Italië.

  • Bezoek Parco Grotta Cascata Varone, een grot waarin een waterval naar beneden stort. Via paden, bruggen en kronkelende trappen is dit indrukwekkende natuurfenomeen vandaag de dag voor iedereen zichtbaar.
  • Breng een bezoekje aan de historische dorpjes Garda, Arco en Canale di Tenno.
  • In Malcesine, één van de mooiste plaatsen rondom het Gardameer kan je het goed bewaarde Castello Scaligero bezoeken. Maak hier ook een ritje op de kabelbaan naar de Monte Altissimo nemen, de hoogste bergtop bij het Gardameer.
  • Wandel rond het Gardameer of maak een onvergetelijke fietstocht en geniet van de prachtige uitzichten. Bekijk het aanbod fietstochten aan het Gardameer.
  • Maak een onvergetelijke uitstap naar Gardaland, een pretpark bij het Gardameer. Boek je tickets hier.
Nog meer genieten aan het Gardameer? Bekijk onze blogpost met 'wat te doen aan het Gardameer'.

Lago di Caldaro - Kalterer See

Een meer met een geheel andere omgeving is Lago di Caldaro (ook wel de Kalterer See genoemd), die ten zuiden van Bolzano gelegen is. Door de zuidelijkere ligging hebben de scherpe bergtoppen hier plaatsgemaakt voor lagere, glooiende bergen die geheel bekleed zijn in het groen. Rondom het meer liggen namelijk heel veel wijngaarden.

In tegenstelling tot een groot aantal andere meren in de regio wordt Lago di Caldaro vooral veel bezocht door de bevolking van Zuid-Tirol, die neerstrijken op de grasvelden of op het water gaan windsurfen. Het zuidelijk deel van het meer is een groot beschermd moerasgebied waar veel vogels te vinden zijn, en je kan er een heerlijke wandeling van 7,5 km maken langs de oevers van het meer.

Lago di Molveno

Het betoverende meer van Molveno ligt in het gelijknamige Molveno. Het charmante bergdorpje wordt ook wel eens de ‘Parel van de Dolomieten’ genoemd en dat is niet voor niets. Het pittoreske dorpje heeft een schitterende ligging met een fantastisch uitzicht op het Molvenomeer en de schilderachtige bergen. De smalle steegjes en steile straatjes met chalet-achtige Italiaanse gebouwen, kenmerken dit typisch Italiaanse dorpje.

Als je op zoek bent naar rust en ontspanning tijdens je vakantie, zit je hier zeker goed. Maak een prachtige wandel- of fietstocht door het Parco Naturale Adamello Brenta, duik het helderblauwe water in, huur een waterfiets en verken de omgeving van het meer op eigen houtje.

Andere meren die ook zeker een bezoekje waard zijn:

  • Lago di Landro (Dürrensee)
  • Laghetto di Fiè (Völser Weiher)
  • Lago di Levico
  • Lago di Caldonazzo
  1. Wintersport in Trentino-Zuid-Tirol

Met besneeuwde bergtoppen die zich uitstrekken tot in de hemel, bieden de Dolomieten een spectaculair decor voor je winteravontuur in deze regio. Of je nu een doorgewinterde skiër of een beginneling bent, er zijn pistes van alle niveaus die perfect passen bij jouw vaardigheden. De Dolomieten behoren tot de top skigebieden ter wereld; zo heb je onder andere de wereldberoemde skiregio Dolomiti superski bestaande uit 12 skigebieden, 450 liften en in totaal maar liefst 1200 kilometer aan skipistes. De bekendste skiresorts liggen in Val Gardena, Val Badia, Ortisei, Madonna di Campiglio en Selva.

TIP: Boek hier je wintersportvakantie in Trentino en Zuid-Tirol met TUI.

Wat kan je nog meer doen tijdens een wintersportvakantie in Trentino-Zuid-Tirol?

  • Overdag geniet je van de vele zonuren op de besneeuwde skipistes.
  • Liever een dagje niet skiën? Wat dacht je dan van ijswatervallen beklimmen in Val Daone. Meer info.
  • Neem deel aan de snowmoon-wandeling in de besneeuwde bossen van het Adamello Brenta Natuurpark. Meer info.
  • Ben je op stap met kinderen? Probeer dan eens de bobslee- en sleebanen in de Val di Fassa.
  • Verken de ongerepte natuur en betoverende landschappen op sneeuwschoenen. Er zijn speciale routes voor alle niveaus, en het is een geweldige manier om de rust van de besneeuwde bossen te ervaren.
  • Geniet na van je ski-avontuur met een heerlijke kaasfondue, een knapperige apfelstrudel en verwarmende glühwein in een van de traditionele berghutten.
  • Of laat je verwennen met ontspannende massages en geniet van de warme thermale baden met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Bij Hotel Chalet Del Sogno in Madonna di Campiglio kan je meteen een wellness-overnachting boeken.
  1. Spot de mooiste kastelen en burchten

Tijdens je reis door Trentino-Zuid-Tirol zal je niet naast de vele indrukwekkende burchten en kastelen kunnen kijken. Aangezien hier zoveel indrukwekkende burchten en kastelen te zien zijn, wel 800 in het totaal (!), moet je even de tijd maken om er één of meerdere te bezoeken. De bekendste is wellicht kasteel Tirolo, ingericht als museum over de geschiedenis van Zuid-Tirol.

Een tweede bekende pareltje is kasteel Roncolo met indrukwekkende middeleeuwse fresco's. Maar dat is nog lang niet alles: er is ook nog kasteel Taufers, burg Reifenstein en nog veel meer. Er zijn ook nog overige kastelen die ingericht werden als hotel of restaurant. Hoeveel kastelen spot jij tijdens je rondreis?

  1. Hoe kom je in Trentino-Zuid-Tirol?

Een van de grootste voordelen van een vakantie in Trentino-Zuid-Tirol is het feit dat de regio niet zo ver ligt. Afhankelijk van jouw eindbestemming, bereik je de Italiaanse regio al na enkele uren rijden. Je gaat bij Oostenrijk de grens over met Italië en je bent er al.

Met de auto

Met de auto is het zo’n 950 kilometer rijden vanaf Brussel en 1010 kilometer vanaf Utrecht (richting Bozen). Volg je route via Keulen en Frankfurt richting Stuttgart en Innsbruck naar Bolzano. De belangrijkste snelweg die naar de regio leidt, is de A22, ook bekend als de "Autostrada del Brennero". Deze snelweg loopt van Modena in het zuiden tot de Brennerpas aan de noordgrens met Oostenrijk. Voor meer info, lees ons artikel met de beste route naar Italië.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van de regio ontdekken? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië. Op deze route liggen onder andere Bolzano en Trento.

Met het vliegtuig

Ga je liever met het vliegtuig? Dan heb je de mogelijkheid om te landen op de luchthaven van Verona, Venetië of Innsbruck en van daar verder reizen naar je eindbestemming. Vergeet dan zeker niet een huurauto te reserveren op voorhand. Zo kan je zorgeloos op vakantie vertrekken.

VLIEGTICKETS: Boek je vliegtickets Trentino en Zuid-Tirol makkelijk online met TUI of Cheaptickets.
  1. Waar overnachten in Trentino-Zuid-Tirol?

Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Trentino-Zuid-Tirol? Trentino-Zuid-Tirol biedt een breed scala aan accommodatiemogelijkheden, variërend van gezellige berghutten tot luxe resorts in schilderachtige bergdorpen en steden. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Trentino-Zuid-Tirol.

  • Agriturismo in Trento: Agriturismo Mas dei Chini is een historisch gebouw omgeven door wijngaarden en produceert mousserende wijn uit Trento DOC. De accommodatie beschikt over comfortabele gerenoveerde kamers met airco, een eigen badkamer en een tv. Iedere ochtend is er ook een gratis ontbijt met zelfgemaakte producten voorzien en geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad. Meer info en boeken.
  • B&B in Bolzano: Achter een prachtige historische gevel zit B&B Goldenstern Townhouse. De B&B biedt elegante kamers, voorzien van moderne faciliteiten en een Italiaans ontbijt in de oude binnenstad. Meer info en boeken.
  • Stadshotel in Merano: Het elegante stadshotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais en biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.
  • Appartementen in Brixen: Gerharts Premium City Living bevindt zich op een gunstige locatie in Brixen en biedt ruime, huiselijk ingerichte appartementen met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.
  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?