13 x mooiste kastelen en burchten van Slovenië + tickets & kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste kastelen en burchten van Slovenië + tickets & kaartje

20 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Overzicht van de mooiste kastelen en burchten in Slovenië + praktische info en tips

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar Slovenië staat naast zijn adembenemende natuur, de Sloveense badplaatsen en bruisende steden als Ljubljana ook bekend om zijn prachtige kastelen, kloosters en burchten. Van ruïnes tot indrukwekkende paleizen met sierlijke torentjes en de ene al wat spectaculairder dan de andere.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste kastelen en burchten van Slovenië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste kastelen in Slovenië

  1. Het Predjama kasteel met grottenstelsel

Het Predjama kasteel is misschien wel het bekendste kasteel van Slovenië, en hoe kan dat ook anders met zo'n bijzondere ligging? Het ondoordringbare fort is tegen de opening van een grote grot aangebouwd, in het midden van een torenhoge klif. Het kasteel staat er zo gebouwd sinds 1570. De eerste vermelding van het kasteel was in 1274, toen vernietigd tijdens een lang beleg in de 15e eeuw, hierna werd er een tweede kasteel gebouwd, welk op zijn beurt vernietigd werd tijdens een aardbeving.

Daarna is het huidige kasteel gebouwd, dat sindsdien praktisch niet is veranderd tot op de dag van vandaag. In het kasteelmuseum vind je uitgebreide info over de geschiedenis en zijn bewoners, waaronder Erazem Lueger, een beruchte rovende baron, die stierf in 1483, in het kleinste kamertje van het kasteel (de audio tour legt je perfect uit hoe dit gebeurde). We waren zeer onder de indruk van dit kasteel, de inrichting en het grottenstelsel!

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap naar het Predjama kasteel, vaak inclusief een rondleiding door de Postojna grot.

  1. Bezoek het Ljubljana Castle

Ook in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, kan je een prachtig kasteel bewonderen. Het Ljubljanski Grad dateert uit de 15de eeuw en wordt vandaag de dag gebruikt als locatie voor heel wat culturele evenementen

Je kan het kasteel ook gratis bezoeken en in de tuin kan je genieten van een tas koffie met gebak. Verder kan je er ook heel wat exposities bekijken of traditioneel Sloveens handwerk kopen. In de wachttoren van het kasteel kan je een documentaire aan bekijken die meer vertelt over de geschiedenis van het kasteel. Ljubljana bezoeken? In de toren van het kasteel kan je ook één van de beste restaurants van Ljubljana vinden.

TICKETS: Wil je graag de het kasteel van Ljubljana bezoeken? Boek je ticket voor het kasteel van Ljubljana hier.

  1. Het Franciscanenklooster van Olimje

Gelegen in het kleine dorpje Olimje, is het 16de eeuwse voormalige Olimje kasteel tegenwoordig in gebruik als een Franciscanenklooster. Al sinds het jaar 1000 staat er een kasteel op deze plek. Rond 1550 is het kasteel herbouwd in renaissancestijl. In 1658 is het kasteel een klooster geworden en in 1663 aan de broeders van de Pauline Orde geschonken. Zij hebben er een barokke kerk bijgebouwd – een prachtig exemplaar.

Het barokke altaar wordt gezien als één van de mooiste in het hele land. De Orde heeft ook één van de eerste apotheken in het land opgezet. De broeders nemen de zorg voor zowel de pelgrims als de toeristen die het kasteel en de apotheek komen bezoeken op zich. De broeders hebben hier tevens een kruidenapotheek opgezet. Meer info op de website.

  1. Kasteel van Dobrovo

Breng je een vakantie door in de Brda wijnstreek? Bezoek dan zeker eens het kasteel van Dobrovo uit de 17e eeuw, gebouwd in renaissancestijl. Ga zeker binnenin een kijkje nemen: bewonder de eeuwenoude ridderzaal en de prachtige schilderijencollectie van beroemde Sloveense schilders. Er is een wijnkelder waar je een proeverij kan bijwonen of één van de lokale wijnen kan kopen. Nadien kan je nog lunchen op het terras.

  1. Het eerste kartuizerklooster, Žička Kartuzija

Žička Kartuzija ofwel het Žiče Charterhouse of Klooster werd gesticht tussen 1155 en 1165. Het was het eerste Kartuizerklooster buiten Frankrijk en Italië en had één van de eerste apotheken in wat nu het huidige Slovenië is. Het klooster werd in 1782 verlaten maar de gebouwen staan er nog steeds en worden nu in een groot restauratieproject opgeknapt.

RONDREIS: Bekijk zeker eens onze rondreis Slovenië met een compleet uitgewerkte route en ga zelf op verkenning.

  1. Grad Otočec, het enige waterkasteel

Grad Otočec ligt op een eiland in het pittoreske, weelderige gebied Dolenjska, temidden van de Krka Rivier, dat met het vasteland verbonden wordt door een aantal bruggen. Er werd voor het eerst gesproken over het kasteel in de 13e eeuw en de muren dateren van 1252. De schrijver Ivan Tavcar heeft twee van zijn romans laten plaatsvinden in het kasteel, dat het enige kasteel op het water is in Slovenië. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Leuke extra, tegenwoordig kan je overnachten in dit prachtige kasteel. Hotel Grad Otočec is een vijfsterrenhotel waar je een onvergetelijke romantische avond kan beleven.

  1. Het kasteel van Bled

Het kasteel van Bled (Blejski grad) is bovenop de rots gebouwd die 130 meter boven de stad uittorent en uitkijkt over het meer van Bled. Dit zou het oudste kasteel van Slovenië zijn, gebouwd in 1011 door de Duitse koning Hendrik II. De romaanse toren behoort tot het oudste gedeelte van het gebouw. In de loop der jaren werd het kasteel uitgebreid. In de gotische kapel kan je bijzondere fresco’s bezichtigen. Verder is er ook een museum, restaurant, wijnkelder en kan je er “trouwen in stijl”. Meer info op de website.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap naar het Meer van Bled, bezoek het kasteel, vaar naar de pittoreske kerk middenin het meer en volg de Ojstrica Trail voor het mooiste uitzicht over het meer.

  1. Mijnkasteel of Grad Gewerkenegg

Grad Gewerkenegg is hét herkenningspunt van Istrija en torent hoog boven het stadje uit. In het Duits betekent de naam van het kasteel ‘Mijnkasteel’ en het werd tussen 1522 en 1533 gebouwd ten behoeve van de kwikmijn. Oorspronkelijk werd het kasteel gebruikt om graan op te slaan – en kwik. Later werd het kasteel de plek waar de administratie van de mijn werd gehuisvest, en dit gedurende meer dan 400 jaar. Het kasteel herbergt nu het stedelijk museum. Meer info op de website.

  1. De kasteelruïnes Kamen

Nu zijn er alleen nog ruïnes over van het eens machtige kasteel van Grad Kamen, waarvan de herkomst tot aan de 12e eeuw getraceerd kan worden. Het is een populaire plek bij de lokale bevolking, maar het ligt wat uit de toeristische route.

Als je er in de zomer langskomt, ben je misschien wel getuige van het jaarlijkse grote vreugdevuur of het boogschutterstornooi dat hier op 25 juni plaatsvindt. Zo niet, dan is het nog steeds een mooie plek om van de ruïnes en het uitzicht te genieten.

  1. Velenje Castle

Velenje Castle is omgevormd tot een museum (het Velenje Museum) waarin een aantal tentoonstellingen en weergaven van de geschiedenis, erfgoed van de regio en verzamelingen van belangrijke kunstwerken te zien zijn. De origine van het kasteel gaat terug tot de 13e eeuw. In de 16e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een renaissance residentie.

  1. Het kasteel van Celje

Celje behoort misschien niet tot de populairste bestemmingen in Slovenië voor toeristen, toch is het de derde grootste stad van het land, met een charmant middeleeuws centrum. Wandel zeker even door de smalle straatjes richting het oude Celje kasteel op de heuvel. Tegenwoordig worden hier heel wat evenementen en concerten gehouden. Bezoek de musea van de stad om meer te weten te komen over deze plek.

  1. Bezoek het kasteel van Maribor

Maribor Castle, een groot landhuis, werd tussen 1478 en 1483 gebouwd in opdracht van Keizer Frederik III. Het vormde oorspronkelijk een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, waarna het later een statig landhuis werd. Opmerkelijk is het imposante, barokke trappenhuis, de Loretto Kapel en de Feestzaal, waar je prachtige kunstwerken en muurschilderingen kan zien. Het kasteel is nu een regionaal museum met een aantal interessante tentoonstellingen. Meer info op de website.

  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?