Dé 10 x mooiste kastelen en burchten van Slovenië, de ultieme lijst !

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x mooiste kastelen en burchten van Slovenië, de ultieme lijst !

18 september 2023 in Slovenië0 reacties

De mooiste burchten en kastelen van Slovenië

Slovenië staat gekend voor zijn prachtige kastelen, toeristische trekpleisters en zeker een bezoek waardig tijdens je rondreis.

Wij gingen voor jou alvast de mooiste kastelen van Slovenië bezoeken en maakten onze top 10!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Het Predjama kasteel met grot

Predjama Castle is het kasteel met één van de meest indrukwekkende locaties ter wereld. Het kasteel is aangebouwd tegen de opening van een grote grot, en dit op een heel hoge klif. Het kasteel staat er zo gebouwd sinds 1570. De eerste vermeldingen van kasteel zijn terug te vinden in 1274. In het museum van het kasteel kan je nog veel meer informatie vinden over de geschiedenis en de bewoners van het kasteel door de jaren heen. Een daguitstap naar het kasteel van Predjama is zeker en vast een aanrader!

 1. Het Kasteel van Ljubljana

Het Kasteel van Ljubljana dateert uit de 15de eeuw. Jaarlijks worden er heel veel culturele evenementen gehouden. Het kasteel is gratis te bezoeken en in de tuin kan je genieten van een tas koffie met gebak. Verder kan je er ook heel wat exposities bekijken of traditioneel Sloveens handwerk kopen. In de wachttoren van het kasteel kan je een documentaire aan bekijken die meer vertelt over de geschiedenis van het kasteel. Ljubljana bezoeken? In de toren van het kasteel kan je ook één van de beste restaurants van Ljubljana vinden.

TIP: Wil je graag de het kasteel van Ljubljana bezoeken? Boek je ticket voor het kasteel van Ljubljana hier.

 1. Het Kasteel van Olimje dat nu een Franciscanenklooster is

Gelegen in het kleine dorpje Olimje, is het 16de eeuwse Olimje Castle tegenwoordig in gebruik als een Franciscanenklooster. Al sinds het jaar 1000 staat er een kasteel op deze plek. Rond 1550 is het kasteel herbouwd in renaissancestijl. In 1658 is het kasteel een klooster geworden en in 1663 aan de broeders van de Pauline Orde geschonken. Zij hebben er een barokke kerk bijgebouwd – een prachtig exemplaar.

Het barokke altaar wordt gezien als één van de mooiste in het hele land. De Orde heeft ook één van de eerste apotheken in het land opgezet. De broeders nemen de zorg voor zowel de pelgrims als de toeristen die het kasteel en de apotheek komen bezoeken op zich. De broeders hebben hier tevens een kruidenapotheek opgezet.

 1. Het eerste kartuizerklooster, Žička Kartuzija

Žička Kartuzija ofwel het Žiče Charterhouse of Klooster werd gesticht tussen 1155 en 1165. Het was het eerste Kartuizerklooster buiten Frankrijk en Italië en had één van de eerste apotheken in wat nu Slovenië is. Het klooster werd in 1782 verlaten maar de gebouwen staan er nog steeds en worden nu in een groot restauratieproject opgeknapt.

Wil jij ook deze kastelen en kloosters in Slovenië bezoeken? Download onze rondreis Slovenië met een compleet uitgewerkte route en ga zelf op verkenning.

 1. Het Kasteel op de rivier, Grad Otočec

Grad Otočec, nu een hotel, ligt op een eiland in het midden van de Krka Rivier, dat met het vasteland wordt verbonden door middel van een aantal bruggen. Er werd voor het eerst gesproken over het kasteel in de 13e eeuw en de muren dateren van 1252. De schrijver Ivan Tavcar heeft twee van zijn romans laten plaatsvinden in het kasteel, dat het enige kasteel op het water is, in Slovenië.

 1. Het Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled (Blejski grad) is bovenop de rots gebouwd die 130 meter boven de stad uittorent en uitkijkt over het meer van Bled. Het zou het oudste kasteel van Slovenië zijn, gebouwd in 1011 door de Duitse koning Hendrik II. De romaanse toren behoort tot het oudste gedeelte van het gebouw. In de loop der jaren werd het kasteel uitgebreid. In de gotische kapel kan je bijzondere fresco’s bezichtigen. Verder is er ook een museum, restaurant, wijnkelder en kan je er “trouwen in stijl”.

 1. Mijnkasteel of Grad Gewerkenegg

Grad (Castle) Gewerkenegg is hét herkenningspunt van Istrija en torent hoog boven het stadje uit. In het Duits betekent de naam van het kasteel ‘Mijnkasteel’ en het werd tussen 1522 en 1533 gebouwd ten behoeve van de kwikmijn. Oorspronkelijk werd het kasteel gebruikt om graan op te slaan – en kwik. Later werd het kasteel de plek waar de administratie van de mijn werd gehuisvest, en dit gedurende meer dan 400 jaar. Het kasteel herbergt nu het stedelijk museum.

 1. De ruïnes van Grad Kamen

Nu zijn er alleen nog ruïnes over van het eens machtige kasteel van Grad Kamen, waarvan de herkomst tot aan de 12e eeuw getraceerd kan worden. Het is een populaire plek bij de lokale bevolking, maar het ligt wat uit de toeristische route. Als je er in de zomer langskomt, ben je misschien wel getuige van het jaarlijkse grote vreugdevuur of het boogschutterstornooi dat hier op 25 juni plaatsvindt. Zo niet, dan is het nog steeds een mooie plek om van de ruïnes en het uitzicht te genieten.

 1. Velenje Castle

Velenje Castle is omgevormd tot een museum waarin een aantal tentoonstellingen en weergaven van de geschiedenis, erfgoed van de regio en verzamelingen van belangrijke kunstwerken te zien zijn. De origine van het kasteel gaat terug tot de 13e eeuw. In de 16e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een renaissance residentie.

 1. Het Kasteel van Celje

Celje behoort niet tot de topbestemmingen in Slovenië voor toeristen en toch is het de derde grootste stad van het land, met een charmant middeleeuws centrum en genoeg te zien om een kort bezoek te rechtvaardigen. Loop zeker door de smalle straatjes richting het oude kasteel op de heuvel. Tegenwoordig worden hier heel wat evenementen en concerten gehouden. Bezoek de musea van de stad om meer te weten te komen over deze plek.

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?