Rondreis Madeira in fly & drive. Ontdek onze tips, autoroute + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Madeira in fly & drive. Ontdek onze tips, autoroute + kaart

 • Startpunt: Paul Do Mar
 • Eindpunt: Funchal
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 452 km
 • Duur: 8 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Op rondreis in Madeira met een huurwagen

De rondreis Madeira is er ééntje om met al je zintuigen te genieten van de natuur, de zon en de alom aanwezige bloemenweelde, want wordt Madeira niet het exotische bloemeneiland genoemd?
Zelf je rondreis organiseren op Madeira, of liever mee met een georganiseerde rondreis van TUI? Je kan zelf kiezen, alle info vind je hier.

Deze 8-daagse rondreis is een totale beleving op maat van wie houdt van natuur én cultuur. De ene dag wandel je in de bergen, langs watervallen, op rotsen, ... en de andere dag ontdek je het authentieke leven in de plaatselijke dorpjes en stadjes. Voor wie het wil, kan meer over de Maderawijnen te weten komen en proeven uiteraard. Madeira is niet te groot, je kan dus perfect in 8 dagen het eiland door en door leren kennen. Lees ook ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden op Madeira.

Dag per dag reisschema rondreis Madeira:

 • Dag 1: Aankomst luchthaven Funchal, korte transfer naar hotel in Paúl do Mar. Ev. al naar rotsbaden.
 • Dag 2: Bezoek dorpjes in de buurt: Jardim do Mar, Calheta. Met kabellift naar kliffen Achadas da Cruz.
 • Dag 3: Verkenning noorden Madeira (aquarium, fort, vissersdorpje,...).
 • Dag 4: Transfer naar Funchal, ca. 40 km.
 • Dag 5: Op verkenning in Funchal, hoofdstad Madeira.
 • Dag 6: Naar dorpjes Santana, of naar São Vicente. En/of wandelen in natuurpark met de levada's, de 'groene ketel'.
 • Dag 7: Ontdekking bezienswaardigheden in Funchal die je nog niet deed op dag 5. Monte, afdalen met de mandenslee. Bezoek mooiste tuinen.
 • Dag 8: Terugreis.
Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Madeira

Ontdek Madeira via een volledig uitgewerkte rondreis van 10 dagen en verken zowel bekende maar ook minder bekende plekken. Stadswandeling in Funchal en 10 PR wandelroutes, uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Koop de volledige reisgids voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

We hebben de GPS-track (GPX) van deze rondreis Madeira in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Niet te missen bezienswaardigheden op je rondreis Madeira

Het Bloemeneiland, die naam krijgt Madeira, het eiland in de Atlantische Oceaan behorend tot Portugal, altijd mee in elke reisgids. Niet ten onrechte want je vindt er een paradijs aan bloemen. Gladiolen, hortensia, jasmijn, magnolia, orchidee, mimosa,.. zijn maar enkele van de soorten die er welig groeien en bloeien. De omstandigheden zijn ideaal: er is een aangename temperatuur het ganse jaar door op Madeira. 's Nachts wordt het er nooit of bijna nooit kouder dan 13°C. Het water in de winter zorgt voor een voldoende voorraad en je hebt de irrigatie via de levada's (zorgen voor watervoorziening in zuiden door het teveel aan water uit het vochtigere noorden via irrigatiekanalen te laten vloeien). 

Je geniet niet enkel van de bloemenpracht tijdens wandelingen want ook in de privétuinen van de bewoners staan bloemen. Uiteraard kom je ze ook tegen in de vele parken en tuinen. De Jardim Botanico (Funchal), Monte Palace Tropical Garden (Monte), Jardins do Palheiro (8 km van Funchal) zijn absolute aanraders. 

En wist je dat de paradijsvogelbloem het symbool is van Madeira? De bloem werd destijds uit Zuid-Afrika geïmporteerd. Van april tot mei staat het eiland er vol van. De vegetatie is erg gevarieerd en vandaar dat elk jaargetijde wel soorten bloemen en planten in bloei staan.

Je rondreis Madeira start en eindigt in Funchal, want de luchthaven ligt toch zo'n 23 km van het stadscentrum. Het is de hoofdstad van Madeira. De helft van de bevolking van het eiland woont er. De belangrijkste bezienswaardigheden van Funchal liggen dicht bij elkaar zodat je nooit ver hoeft te stappen. Hier staat de kathedraal (Sé), het Museu de Arte Sacra, het Suikermuseum, de botanische tuin, het kloostercomplex Convento de Santa Clara, een museum over azulejo's, enz. Ook de lokale wijnhandelaars van de Madera wijnen kan je hier opzoeken.

Wil je na de kerken, andere gebouwen, musea nog even een groene rustpauze, ga dan even naar het Parque Santa Catarina (stadspark) en geniet er van de bloemenpracht. Je bent dan niet ver meer van het CR7. Wie wat van voetbal kent, weet dat CR7 staat voor Cristiano Ronaldo, voetballer van beroep, geboren in Funchal ergens in een verpauperd stadsdeel en nu eigenaar van hotels op Madeira. Een museum over hem en niemand anders mocht dan ook niet ontbreken in Funchal. Bekijk het aanbod excursies naar het CR7.
 
Wie de botanische tuin van Funchal wil bezoeken, moet even het centrum uit, zo'n 3 km. Daar ligt de Jardim Botanico opgedeeld in vijf locaties verbonden met paadjes en ook nog een vogelpark. Het fraaie uitzicht van hier uit op de stad krijg je er gratis bij.

Vanuit Funchal kan je naar Monte met een kabellift. Monte is een bergdorpje dat nooit zo bekend zou zijn mochten er.. geen manden door de straten 'scheuren'. Het is dé attractie van Monte en je mag er bij gaan zitten. Neem plaats op de tobbogan en twee chauffeurs, 'carreiros' lopen mee met jou en duwen de mand verder. Omdat de rit van boven naar onder verloopt, levert dit een spectaculaire (weliswaar kort) ritje op. Men doet het er al meer dan 150 jaar. Nu voor de toeristen, maar het begon lang geleden toen men een gemakkelijke manier zocht om wijnvaten van het dorp naar Funchal beneden te brengen.

Levada's zijn irrigatiekanaaltjes, hoogstens een halve meter breed, aangelegd zowat halfweg de 15de eeuw, om watervoorziening te kunnen behouden in de zuidelijke gebieden op Madeira waar het veel droger en warmer is. Al valt er ook daar wel regen tussen november en februari. In het noorden is er water teveel. Om aan landbouw te kunnen doen zuidelijker was water broodnodig. Men bedacht dus een manier om het teveel aan water van het noorden naar het zuiden te kunnen brengen. Zo ontstonden de levada's. Ze zijn tevens van belang voor de watervoorziening in de zuidelijker bewoonde dorpen en steden. Bovendien kan men ook het water dat via de levada's naar beneden komt, aanwenden als krachtbron voor kleine waterkrachtcentrales om elektriciteit op te wekken. 

Men schat dat er op Madeira iets meer dan 2000 kilometer aan levada's liggen. Niet dat er langs alle levada's kan gewandeld worden maar toch zijn veel paden ernaast te belopen. Die paden had men aangelegd om het onderhoud van de levada's te vergemakkelijken. Al decennia lang hebben die paden ook een functie als wandelpad voor de natuurliefhebbers. Zo kunnen moeilijk toegankelijke natuurplekjes toch bereikt worden.

Er bestaan heel wat van die levadawandelingen. Allemaal hebben ze een nummer en er is een opsplitsing in niveau's al is er nauwelijks hoogteverschil te overbruggen. Je moet soms wel langs randen van ravijnen stappen en dat maakt het zo spectaculair. Je bent dus best goed voorbereid én vergewis je bij de plaatselijke bevolking of het een geschikte dag is voor de levadawandeling die je wil doen. Een veilig en gemakkelijk wandelpad kan immers na een felle regenbui zo goed als onbegaanbaar zijn. Hier vind je een overzicht van de mooiste wandelingen op Madeira.

Wil je graag mee met een georganiseerde wandeling met een lokale gids? Boek je tour of wandeling online.

Ben je op rondreis in Madeira dan moet je zeker eens Maderawijn proeven, de wijngaarden maken ongeveer 1/5 van het totale oppervlakte uit van Madeira.

Er zijn 4 soorten Madeirawijn. Boal (halfzoet), malvasia (zoet), verdelho (half droog) en sercial (droog). In Funchal kan je het Adegas de São Francisco bezoeken. Het is een museum annex wijnhuis met de oudste wijnkelders van Madeira om alles te weten te komen over de ontwikkeling van Maderadruif tot maderwijn. Hier is al en voorsmaakje.

In het noorden kan je immers vanuit São Vicente, een wit dorpje in een groen decor, kan je een van de meeste spectaculaire autoroutes rijden. De route van São Vicente naar Porto Moniz is er zo één, prachtige decors krijg je hier. Wil je er eentje doen van centraal op het eiland naar het westen, dan bevelen we de autoroute Ribeira Brava naar Ponta do Pargo aan. Die is dubbel zo lang, 36 km, en biedt langs de kust mooie plaatjes. Je mag soms halt houden voor bezoek aan een dorpje, een suikerrietfabriek annex museum(pje), strandjes, enz.

Helemaal nog extra genieten en een surplus? Overweeg dan een verlenging van je vakantie met een verblijf op het zustereiland Porto Santo. Hier zal je wél zandstranden vinden en na al die kiezel op Madeira zal dit nog zo aangenaam aanvoelen. Op Porto Santo liggen gouden zandstranden op jou te wachten. Met de veerboot ben je van op Madeira (vanuit Funchal) zo op Porto Santo.

Het centrale bergmassief van Madeira verdeelt het eiland in twee

 • Noordelijk heb je er de kust die een wat ruig uitzicht heeft en hier is het ook groener omwille van meer regenval.
 • Het zuidelijke deel heeft wat 'zachtere' contouren. Ten oosten zijn de rotsen grilliger, de valleien zijn er dieper ingesneden.
 • Dorpjes uitgestrooid als het ware op de kliffen vormen er een attractie. Het uitzichtpunt Ponta de São Lourenço (meest oostelijke punt Madeira) is niet missen tijdens je rondreis. Er loopt een wandelpad om er aangenaam te kunnen van genieten (PR8 wandeling).

Centraal op Madeira liggen de hoogste bergtoppen met de Pico Ruivo (1862 m), Pico das Torres (1851 m) en de Pico do Ariero (1818 m). Wandelen in deze streek vergt zeker enige conditie. Boca da Encumeda is een pas die ten westen van de genoemde Pico's ligt. Hier stappen is een aparte beleving. Dan moet je ook proberen om het Nonnendal te zien, Curral das Freiras. Er loopt een weg met tunnel naartoe, maar vroeger moest je hier een stevige bergwandeling voor over hebben om er te geraken. 

Westelijk ligt de hoogvlakte van Paùl da Serra, een wat kaal gebied belangrijk als waterregelaar. De landbouw die men hier doet, moet in terrasvorm gebeuren. De natuur dwingt daartoe. En je hebt er een opeenvolging van hoge kliffen en diepe rivierdalen. Een ideetje voor een uitstap is een wandeling maken in dalende lijn bij de kliffen van het dorp Achadas en met de kabellift ben je in 5 minuutjes terug boven.

Het eiland Madeira staat vooral bekend als het bloemeneiland van Portugal. In het voorjaar barst het Portugese eiland namelijk uit z’n voegen van alle pracht en praal van de indrukwekkende flora. Maar ook de Madeira-wijn, het spectaculaire landschap met diepe dalen en hoge bergen, de ruige kustlijn zijn zeker het vernoemen waard. Madeira staat ook zeker bekend als een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers.

 • Madeira is in tegenstelling tot andere eilandengroepen in de Atlantische oceaan een stuk minder zonnig.
 • Er valt regelmatig regen, maar daardoor is het eiland ook net zo groen.
 • De maanden van april tot en met oktober zijn de beste omdat er dan minder regen valt en de temperaturen tussen de 21 en 26 graden liggen.
 • De zomermaanden van juni tot en met september zijn ideaal.
 • Vanaf oktober regent het steeds meer en ook in de lentemaanden heb je nog steeds veel kans op regen.
 • Je hebt in het voorjaar wel het voordeel dat de bloemen in bloei staan en het eiland één groot kleurentapijt wordt.

Je vliegt het beste naar de internationale luchthaven Aeroporto Madeira. Het is ongeveer 4 uur vliegen vanuit Brussel. Vanuit Brussel gaan er directe vluchten naar Madeira met Brussels Airlines en TUI Fly voor € 99 en vanaf Amsterdam kan je met Transavia en TUI Fly naar Madeira vliegen. Wil je Madeira zelf verkennen dan moet je ter plaatse een auto hurenbereken de kostprijs van een huurauto online bij Sunnycars (all incl., zo voorkom je onaangename verrassingen). Je kan ook kiezen uit tal van tours en excursies in Madeira als je liever niet met de wagen op het eiland rondrijdt.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

38 ervaringen

- 6 februari 2024 - Ronny

Prima gids, geeft de neiging om direct te boeken om het eiland te ontdekken.

- 9 januari 2024 - Els

Handige gids!

- 10 november 2023 - nancy de klerck

Heel erg duidelijk, links op de pagina heel makkelijk, mooi uitgewerkt en goed te volgen.

- 3 juli 2023 - Heleen

Veel goede tips, mooie routes en duidelijke omschrijving. Heel goed te gebruiken, is echt een aanrader!

- 20 juni 2023 - Reina Roggeman

Wij vonden de uiteenzetting zeer goed! Dank!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?