Dé 14 x bezienswaardigheden in Rouen: wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 14 x bezienswaardigheden in Rouen: wat te zien & doen?

18 april 2024 in Normandië12 reacties

Wat te doen in Rouen: bezienswaardigheden + verblijftips

Rouen is hoofdstad van Normandië en ligt aan de Seine. Het is dé stad van de bekende historische Franse heldin Jeanne d'Arc. Wandel tijdens je bezoek aan Rouen langs de smalle geplaveide straatjes in het historische centrum, bewonder de houten vakwerkhuizen met gekleurde gevels. Pauzeer op een terrasje op een van de gezellige pleintjes en bezoek er de Notre-Dame kathedraal.

Ontdek wat je allemaal mag verwachten tijdens je bezoek aan Rouen: dé mooiste bezienswaardigheden en verdiep je in het verleden van de stad.

Praktische info voor je bezoek aan Rouen

Reisgids
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Waar parkerenP+R Mont-Riboudet (zie ligging hier) of Parking Rouen La Pucelle (zie ligging hier)
VerblijvenAan te raden verblijven in Rouen zijn:
Tours en activiteitenBestel hier je ticket € 13 Mont Saint-Michel

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Rouen

  1. Geplaveide straatjes met gekleurde vakwerkhuizen

Rouen is een aangename stad waar je uren kan rondwandelen. Je vindt hier vooral middeleeuwse woningen waarvan de historische vakwerkhuizen nog een mooi voorbeeld zijn. De structuur van deze huizen bestaat voornamelijk uit eikenhout. Het eikenhout werd hoofdzakelijk gehaald uit de bossen rond Rouen. De meeste vakwerkhuizen kom je tegen in de Rue du Gros-Horloge, Saint-Romain, Martainville en Damiette.

De felgekleurde gevels geven Rouen een typische sfeer en zorgen voor een bepaalde charme. Terwijl je door de straten loopt, kom je bovendien langs verschillende cafeetjes, restaurants en talloze gezellige winkeltjes.

TIP STADSWANDELING: Wil jij ook Rouen bezoeken? Download onze stadswandeling door Rouen en ontdek de mooist plekjes van de stad.

  1. Kathedraal Notre-Dame van Rouen

De kathedraal Notre-Dame is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rouen en zelfs van heel Normandië. De bouw startte in de 12e eeuw en verliep over verschillende eeuwen. Het bouwwerk valt op door de complexe mix van spitse torentjes, talrijke beelden, krulletjes en tierlantijntjes en nog meer elementen.

Sommige mensen noemen de kerk wel eens een kantwerk in steen. Het grootste deel van rijke versiering aan weerszijden van het rosetvenster werd aangebracht tijdens de 14de en 15de eeuw.

De hoogste kerktoren van Frankrijk

De puntige toren is met 151 meter de hoogste kerktoren van Frankrijk. In de 19de eeuw werd er nog een verlengstuk opgezet. Wat ook opvalt aan de kathedraal is het totaal verschillend uitzicht van de twee voorste torens.

  • Links zie je de Tour Saint-Romain uit halfweg de 12de eeuw die vrij eenvoudig is qua stijl. Het bovenste deel is wel iets meer gedecoreerd.
  • De rechtse toren, de "Tour de Beurre" genoemd, is opgetrokken tussen 1488 en 1506. Die toren toont al meer gotische kenmerken. De naam ‘botertoren’ verwijst naar de financiering van de bouw van deze toren. Het geld kwam er met het innen van ‘botergeld’. Dat was een soort belasting die werd geheven op boter tijdens de vastenperiode.
Bezoek je Rouen tijdens de zomermaanden? Neem dan even de tijd om de licht- en klankshow die geprojecteerd wordt op de hoge gevels van de kathedraal bij te wonen. De Kathedraal komt door de projectie als het ware tot leven, wat zorgt voor spectaculaire beelden.
  1. Rue du l'Horloge en het belfort

De Rue du l'Horloge is niet alleen bij de hedendaagse toeristen gekend door het Gros Horloge, of de "Grote Klok". Het is reeds sedert de Middeleeuwen een zeer populair straatje. De klok van verguld goud hangt eigenlijk op een poortboog waar je onderdoor kan wandelen. De Gros Horloge is een uurwerk dat in de 16e eeuw uit het belfort werd weggenomen. Zo konden de inwoners van Rouen het horloge veel beter zien. Het geeft ook de weken en de schijngestalten van de maan aan.

Je kan eventueel het belfort bezoeken en de toren beklimmen. Tijdens je rondleiding krijg je de geschiedenis van de 16e eeuw mee en naast de werkplaats van de horlogemaker en de zaal met wijzerplaten krijg je ook nog eens prachtig zicht op de daken van Rouen. Vanaf hier kan je heel wat mooie foto's van Rouen nemen.

Wist je dat Rue du l'Horloge één van de eerste autovrije straten was van Zuid Europa?
  1. La Fierté Saint-Romain

Het schattig torentje van La Fierté Saint-Romain maakte deel uit van de 16de-eeuwse oude lakenhallen. Het torentje zelf dateert uit de 13de eeuw en is een open kapel die gewijd is aan Saint-Romain. De toren werd echter voor een groot deel vernietigd in de Tweede Wereldoorlog en de toren is op een andere manier gerestaureerd dan de oorspronkelijke vorm.

TIP RONDREIS: Op rondreis door Normandië? Lees onze blogpost met een volledig uitgestippelde autovakantie door Normandië, langs de mooiste plekjes van de regio.

  1. Historial Jeanne d’Arc museum

Wil je je graag verdiepen in het verleden van Jeanne d'Arc? dan moet je in het Historial Jeanne d'Arc zijn! Het museum vond een mooi onderkomen in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis, dat origineel uit de 15e eeuw dateert maar een grondige verbouwing onderging. Niet toevallig werd deze locatie uitgekozen. Hier vond het proces plaats dat Jeanne d'Arc tot de brandstapel veroordeelde.

Wat mag je verwachten va n je bezoek aan Historial Jeanne d'Arc

  • Het is een museum waarbij je in het eerste deel via een parcours geleid wordt van de ene zaal naar de andere.
  • In elke zaal mag je je verwachten aan een bepaalde periode uit het leven van Jeanne d’Arc.
  • Dat verhaal wordt in woord en beeld op een spectaculaire manier ten tonele gebracht. Je komt echt wel heel veel details te weten over het leven van de heldin.
  • Muren dienen als projectiescherm en er zijn evocaties in 3D. Plots brandt het rondom jou, hoor je Jeanne akelig scherp de pijn trotseren als de eerste vlammen haar voeten likken.

Je maakt als het ware zelf het proces van Jeanne d’Arc mee als getuige. Er is één hoofdverteller die je mee op sleeptouw neemt. Andere hoofdpersonages uit het proces komen ook aan het woord. Je ziet Jeanne tijdens de ondervraging en nog veel meer.

In het tweede deel van het museum gaat men dieper in op de mythe rond Jeanne d’Arc. De controverses die haar figuur uitlokte worden verder uitgediept. Je ziet heel wat passeren: foto’s, affiches en allerhande voorwerpen. Vandaag blijft Jeanne ‘verder leven’ in de kunst, muziek, film, etc.

TIP TICKETS: Wil je graag zelf dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor Historial Jeanne d'Arc online op voorhand en vertrek zorgeloos op citytrip naar Rouen.

Een woordje uitleg over Jeanne d'Arc

Je kan nu eenmaal niet naar Rouen gaan zonder wat achtergrondinformatie over Jeanne d'Arc. Tijdens een bezoek aan de stad zal je talrijke plaatsen langskomen met herinneringen aan de Franse heldin. Jeanne was een ongeletterd boerenmeisje dat leefde in het begin van de 15e eeuw.

  • Tijdens de bezetting door de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) heeft een goddelijke verschijning haar opgeroepen om ten strijde te trekken tegen de Engelse bezetter. De Fransen ondergingen tot dan toe de bezetting en hadden een impuls nodig om opnieuw de strijd aan te gaan.
  • Zo moest ze als vrouw proberen om een leger samen te stellen. Maar dat verliep natuurlijk niet van een leien dakje want de gezagvoerders hadden geen inmenging nodig van een vrouw.
  • Uiteindelijk kreeg ze toch een klein leger en bevrijdde ze de stad Orléans in de Loirestreek, bekend van de kastelen van de Loire. De Engelsen konden deze stad niet langer innemen. Zo gaf Jeanne d'Arc de Fransen hun nationaliteitsgevoel terug en werd ze een nationale heldin en vijand nummer één van de Engelsen.
  • In 1430 werd ze gevangen genomen door de Bourgondiërs in de bossen van Compiègne in Zuid-Picardië. Ze verkochten haar aan de Engelsen.
  • In 1431 werd Jeanne veroordeeld tot levenslang nadat ze een proces over hekserij had afgezworen, dat normaal tot de brandstapel zou leiden. Maar dat was niet naar de zin van de Engelse bezetter.

Met een truc werd ze dan toch veroordeeld tot de brandstapel. Ze werd ter dood gebracht in Rouen op amper 19-jarige leeftijd. Haar as en haar gaaf gebleven hart werden in de Seine gegooid. Het feit dat haar hart niet door de vlammen werd verteerd was voor de Engelsen een teken dat ze een heilige hadden vermoord en dat ze daardoor de oorlog uiteindelijk zouden verliezen.

In 1450 werd haar proces herroepen en werd ze postuum onschuldig verklaard. In 1920 werd ze zelfs heilig verklaard. Velen aanroepen Jeanne d'Arc ook als de 'Maagd van Orléans'.

  1. Kerk van Saint-Maclou

De bouw van de Saint-Maclou kerk begon in de 15de eeuw en heeft 80 jaar geduurd. De bouwstijl is vlamgotiek of flamboyante gotiek. Een opvallend kenmerk van deze kerk is de atypische boogvorm van de voorgevel. Maar ook de houten deuren en de omlijsting zijn het bekijken waard. Deze kerk werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd in ere hersteld.

Wat je zeker moet gezien hebben: de wenteltrap naar het orgel uit 1517 en het orgel met houten sierwerk van dezelfde periode. Let ook op de zeer fijne afwerking van het portaal en zijn houten deuren.

  1. Aître Saint-Maclou

Het Aître Saint-Maclou is een uniek binnenhof met vakwerkhuizen die dateren van de 16e eeuw. Maar reeds in de 14e eeuw werd deze plek gebruikt als een begraafplaats omdat men elders geen plaats meer vond voor de vele doden ten gevolge van de pestepidemie. Bijna driekwart van de bevolking van Rouen bezweek toen aan de vreselijke ziekte.

De omlijstingen boven de deuren en van de gevels stralen dan ook de dood uit met doodskoppen, beenderen of materiaal van grafdelvers. Om het allemaal nog meer luguber te maken moet je weten dat de zolders van deze gebouwen dienst deden als knekelhuis tot de 18de eeuw. Bij de ingang rechts zit in een nis achter een glazen kastje een gemummificeerde kat. Niet voor gevoelige kijkers en al zeker niet voor de poezenliefhebbers onder ons.

WANDELTIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze stad zien? Boek dan zeker een privétour door Rouen met een lokale gids en leer meer over de best bewaarde geheimen van de stad.

  1. Terrasje doen op Place du vieux Marché

Place du Vieux Marché spreekt nog altijd tot de verbeelding. Na haar veroordeling werd Jeanne d’Arc op deze plek op de brandstapel gedood. Maar de dag van vandaag is het één van de levendigste plekken in de stad. Hier kan je even de voetjes laten rusten op een van de gezellige terrasjes en de plaatselijke sfeer opsnuiven. Nadien wandel je even langs de sfeervolle boetiekjes en winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen.

VERBLIJFTIP: Hôtel De La Cathédrale ligt in het hart van het historische centrum van de stad. Het hotel biedt, ruime comfortabele kamers voorzien van alle luxe en comfort. En het ontbijtbuffet wordt geserveerd in de ontbijtzaal die is ingericht in een traditioneel Normandische stijl. Meer info en boeken.

  1. Église Sainte-Jeanne d'Arc

Op 30 mei 1431 werd Jeanne d'Arc op de brandstapel gezet op het Place du Vieux Marché. Je vindt hier dan ook de Jeanne d'Arc kerk die werd gebouwd in 1979. De vorm heeft wat weg van een ondersteboven liggend schip. Maar wie iets langer kijkt, herkent wel de symboliek van een vlamstructuur.

Ga zeker binnen eens een kijkje nemen. Binnenin de kerk is het uitzicht modern met hout, beton en baksteen. De kerk bevat wel glasramen uit de 16e eeuw die eigenlijk afkomstig zijn uit de vroegere Saint-Vincent kerk. Die kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernield, maar gelukkig waren de glasramen tijdig uit de kerk gehaald.

Heiligen en Bijbelse taferelen zijn erin terug te vinden. Op een infoblaadje vind je meer uitleg over de kerk en de glasramen. Een groot kruis naast de kerk geeft de exacte plaats aan waar Jeanne d'Arc werd verbrand. De kerk is dagelijks vrij toegankelijk voor het publiek.

  1. Abdijkerk van Saint-Ouen

De Saint-Ouen kerk is een gotische kerk die is gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. De Honderdjarige Oorlog zorgde voor wat oponthoud in de bouw. De kerk is groter van omvang dan de kathedraal. Ze valt op door de spitse torens waarbij je niet naast de hoge achthoekige lantaarntoren met vier kleine torentjes eromheen kan kijken.

In de volksmond heeft men het dan ook over de kroon van Normandië door die specifieke vorm.

Enkele zaken die je niet mag missen wanneer je de kerk bezoekt zijn:

  • Als je binnenkomt valt het ranke uiterlijk van de kerk op door de hoge gewelven, de vele kolommen en het ontbreken van zijkapellen.
  • Het koor uit de 14e eeuw en de glas-in-loodramen uit de 14e, 16e en 20e eeuw.
  • Het orgel van de hand van Aristide Cavaillé-Coll dat aanzien wordt als één van de belangrijkste orgels die je in Franse kerken kan zien omwille van de exceptionele klanken.
  1. Musée Le Secq des Tannelles

Het Musée Le Secq des Tannelles zit gehuisvest in de voormalige kerk Saint-Laurent uit de 15e eeuw. Hier kan je je verdiepen in de ijzersmeedkunst. Noem een voorwerp, gereedschap in ijzer en je vindt het hier: hekken, bedden, sloten, sleutels, trapleuningen, messen, tangen, marteltuigen en nog veel meer. In totaal liggen er meer dan 12000 objecten die de geschiedenis van ruim 2000 jaar smeedijzerkunst in Rouen laten zien.

  • Het museum is dagelijks geopend, op dinsdag na. Je kan het museum enkel in de namiddag bezoeken.
  • Meer info op de website.
  1. Musée de la Céramique

In het Musée de la Céramique kan je keramiek vinden vanaf de 19de eeuw tot hedendaagse werken. Het museum is gehuisvest in een hotelgebouw (Hôtel d'Hocqueville) uit de 18e eeuw. Er is heel wat keramiek te zien die uit Rouen zelf komt, maar je ziet ook werken van andere belangrijke plaatsen uit het keramiekwereldje zoals Nevers en Delft.

  1. Musée Des Beaux Arts

Een van de topattracties van Rouen is het Musée Des Beaux Arts. Het museum voor schone kunsten vond een onderkomen in een gebouw dat ook speciaal werd opgetrokken om de rijke kunstcollecties in onder te brengen. Hier vind je vooral schilderijen maar ook beeldhouwwerken en andere kunstvormen.

De collectie bevat topwerken vanaf de 15e eeuw tot nu en daar zitten klinkende namen tussen: Gérard David, Caravaggio, Rubens, Velasquez, Fragonard, Monet, Degas, Renoir en vele anderen. Door de grote omvang van het gebouw, je kan in maar liefst 63 (!) zalen kunst bekijken. We raden je aan om minimaal 2 uur uit te trekken om het museum te bezoeken. Afhankelijk van je interesse in kunst kan je hier nog veel langer spenderen. Voorzie dus voldoende tijd.

  1. Justitiepaleis van Rouen

Het Justitiepaleis werd nagenoeg volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog en heeft nu een schitterende gotische gevel. De westelijke zijde, links van het binnenplein, bevat de Procureurszaal en is het oudste gedeelte van het paleis dat dateert tussen 1499 en 1509. Het originele gebouw deed zowel dienst als gerechtsgebouw en als parlement van Normandië. Je kan het gebouw jammer genoeg niet bezoeken, maar de gevels met de ontelbare torenspitsen zijn wel de moeite om even halt voor te houden.

Bij restauratiewerken in 1976 zijn hier sporen gevonden van een romaans gebouw, vermoedelijk uit de 12e eeuw. Toen leefde hier een joodse gemeenschap. Het was vermoedelijk een joodse school.

  1. Waar overnachten in Rouen?

Een overzicht van onze favoriete verblijven voor je bezoek aan Rouen. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Rouen online bekijken.

  • Hôtel de Bourgtheroulde, Autograph Collection een boetiekhotel in het historische centrum van Rouen. Hier geniet je van traditionele gerechten, die bereid zijn met regionale ingrediënten. Het hotel biedt tevens teen fitness- en spacentrum met een sauna, een hamam en diverse spabehandelingen. Totale ontspanning.
  • Liever overnachten in een appartement? Verblijf dan in Le petit bijou en plein coeur historique. Dit appartement is typisch Rouen-architectuur, vol charme. Gelegen op de derde verdieping, biedt het een adembenemend uitzicht op de klokkentorens van Rouen.
  • Hôtel De La Cathédrale ligt op wandelafstand van de kathedraal van Rouen, in het hart van het historische centrum van de stad. De ideale uitvalbasis.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 mei 2024 - Sonia Verbeke

Wij hadden heel veel aan de reisgids, veel informatie, we hebben ervan genoten.

- 16 mei 2024 - Sonia Verbeke

Zeer boeiende gids.

- 6 mei 2024 - Marjo Appeldoorn

Zeer duidelijk foto 's goede informatie

- 15 juli 2023 - Myriam

Erg handig en praktisch

- 27 augustus 2022 - SYLVA DE WAELE

Goede voorstellen die toelaten heel wat te zien in enkele dagen, korte, veel omvattende beschrijving die info geeft over geschiedenis en meer. Goede ideeën die helpen een aangenaam verblijf te ervaren

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?