Top 12 x bezienswaardigheden in Rouen: Ontdek alle hoogtepunten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Top 12 x bezienswaardigheden in Rouen: Ontdek alle hoogtepunten

29 juli 2021 in Normandië3 reacties

Rouen is de hoofdstad van Normandië en ligt aan de Seine. De stad staat bekend om de historische Franse heldin Jeanne d'Arc.

Jeanne d'Arc werd in Rouen op de brandstapel gezet op de plaats waar nu de Sainte-Jeanne-d'Arc kerk staat. Je komt de verwijzingen naar Jeanne d'Arc wel meer tegen in de stad. Bijvoorbeeld in het voormalige aartsbisschoppelijke paleis waar sinds 2015 het Historial Jeanne d'Arc huist. Daar wordt de herinnering aan de koene heldin van het Franse volk op een hedendaagse manier springlevend gehouden.

Daarnaast is ook de rue de l'Horloge een icoon van Rouen. Deze straat is het toeristische hart van Rouen en wordt aanzien als het symbool van de vrijheid van de inwoners van de stad.

Maar geloof ons, er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden in Rouen die een stadsbezoek de moeite waard maken. Wij hebben alvast een overzicht voor je klaar.

Inhoud artikel

 1. Over Jeanne d'Arc

Je kan nu eenmaal niet naar Rouen gaan zonder wat achtergrond over Jeanne d'Arc. Tijdens een bezoek aan de stad zal je talrijke plaatsen langskomen met herinneringen aan de Franse heldin. Jeanne was een ongeletterd boerenmeisje dat leefde in het begin van de 15e eeuw.

Tijdens de bezetting door de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) heeft een goddelijke verschijning haar opgeroepen om ten strijde te trekken tegen de Engelse bezetter. De Fransen ondergingen tot dan toe de bezetting en hadden een impuls nodig om opnieuw de strijd aan te gaan.

Zo moest ze als vrouw proberen om een leger samen te stellen. Maar dat verliep natuurlijk niet van een leien dakje want de gezagvoerders hadden geen inmenging nodig van een vrouw. Uiteindelijk kreeg ze toch een klein leger en bevrijdde ze de stad Orléans in de Loirestreek, bekend van de kastelen van de Loire. De Engelsen konden deze stad niet langer innemen. Zo gaf Jeanne d'Arc de Fransen hun nationaliteitsgevoel terug en werd ze een nationale heldin en vijand nummer één van de Engelsen.

In 1430 werd ze gevangen genomen door de Bourgondiërs in de bossen van Compiègne in Zuid-Picardië. Ze verkochten haar aan de Engelsen. In 1431 werd Jeanne veroordeeld tot levenslang nadat ze een proces over hekserij had afgezworen, dat normaal tot de brandstapel zou leiden. Maar dat was niet naar de zin van de Engelse bezetter.

Met een truc werd ze dan toch veroordeeld tot de brandstapel. Ze werd ter dood gebracht in Rouen op amper 19-jarige leeftijd. Haar as en haar gaaf gebleven hart werden in de Seine gegooid. Het feit dat haar hart niet door de vlammen werd verteerd was voor de Engelsen een teken dat ze een heilige hadden vermoord en dat ze daardoor de oorlog uiteindelijk zouden verliezen.

In 1450 werd haar proces herroepen en werd ze postuum onschuldig verklaard. In 1920 werd ze zelfs heilig verklaard. Velen aanroepen Jeanne d'Arc ook als de 'Maagd van Orléans'.

 1. La Fierté Saint-Romain

Het schattig torentje van La Fierté Saint-Romain maakte deel uit van de 16de-eeuwse oude lakenhallen. Het torentje zelf dateert uit de 13de eeuw en is een open kapel die gewijd is aan Saint-Romain. De toren werd echter voor een groot deel vernietigd in de Tweede Wereldoorlog en de toren is op een andere manier gerestaureerd dan de oorspronkelijke vorm.

 1. Kathedraal Notre-Dame

De kathedraal Notre-Dame is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rouen en zelfs van heel Normandië. De bouw startte in de 12e eeuw en verliep over verschillende eeuwen. Het bouwwerk valt op door de complexe mix van spitse torentjes, talrijke beelden, krulletjes en tierlantijntjes en nog meer elementen. Sommige mensen noemen de kerk wel eens een kantwerk in steen. Het grootste deel van rijke versiering aan weerszijden van het rosetvenster werd aangebracht tijdens de 14de en 15de eeuw.

De toren is met 151 meter de tweede hoogste kerktoren van Frankrijk. In de 19de eeuw werd er nog een verlengstuk opgezet. Wat ook opvalt aan de kathedraal is het totaal verschillend uitzicht van de twee voorste torens. Links zie je de Tour Saint-Romain uit halfweg de 12de eeuw die vrij eenvoudig is qua stijl. Het bovenste deel is wel iets meer gedecoreerd. Dat dateert uit de 15de eeuw.

De rechtse toren, de Tour de Beurre genoemd, is opgetrokken tussen 1488 en 1506. Die toren toont al meer gotische kenmerken. De naam ‘botertoren’ verwijst naar de financiering van de bouw van deze toren. Het geld kwam er met het innen van ‘botergeld’. Dat was een soort belasting die werd geheven op boter tijdens de vastenperiode.

 1. Historial Jeanne d’Arc

Dit museum opende de deuren in maart 2015. Het vond een mooi onderkomen in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis, dat origineel uit de 15e eeuw dateert maar een grondige verbouwing onderging tijdens de 18e eeuw. Niet toevallig werd deze locatie uitgekozen. Hier vond het proces plaats dat Jeanne d'Arc tot de brandstapel veroordeelde.

Het is een museum waarbij je in het eerste deel via een parcours geleid wordt van de ene zaal naar de andere. In elke zaal mag je je verwachten aan een bepaalde periode uit het leven van Jeanne d’Arc. Dat verhaal wordt in woord en beeld op een spectaculaire manier ten tonele gebracht. Je komt echt wel heel veel details te weten over het leven van de heldin. Muren dienen als projectiescherm en er zijn evocaties in 3D. Plots brandt het rondom jou, hoor je Jeanne akelig scherp de pijn trotseren als de eerste vlammen haar voeten likken.

Je maakt zelf het proces van Jeanne d’Arc mee als getuige. Er is één hoofdverteller die je mee op sleeptouw neemt. Andere hoofdpersonages uit het proces komen ook aan het woord. Je ziet Jeanne tijdens de ondervraging en nog veel meer.

Als de lichten opnieuw aanfloepen, moet je zelf de volgende deur naar een andere zaal openduwen. In het tweede deel van het museum gaat men dieper in op de mythe rond Jeanne d’Arc. De controverses die haar figuur uitlokte worden verder uitgediept. Je ziet heel wat passeren: foto’s, affiches en allerhande voorwerpen. Vandaag blijft Jeanne ‘verder leven’ in de kunst, muziek, film, etc.

Op autovakantie door Normandië? Lees onze blogpost met een volledig reisschema of download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

 1. Kerk Saint-Maclou

De bouw van de Saint-Maclou kerk begon in de 15de eeuw en heeft 80 jaar geduurd. De bouwstijl is vlamgotiek of flamboyante gotiek. Een opvallend kenmerk van deze kerk is de atypische boogvorm van de voorgevel. De houten deuren en de omlijsting zijn ook het bekijken waard. Deze kerk werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd in ere hersteld.

Wat je zeker moet gezien hebben: de wenteltrap naar het orgel uit 1517 en het orgel met houten sierwerk van dezelfde periode. Let ook op de zeer fijne afwerking van het portaal en zijn houten deuren.

 1. Aître Saint-Maclou

Het Aître Saint-Maclou is een uniek binnenhof met vakwerkhuizen die dateren van de 16e eeuw. Maar reeds in de 14e eeuw werd deze plek gebruikt als een begraafplaats omdat men elders geen plaats meer vond voor de vele doden ten gevolge van de pestepidemie. Bijna driekwart van de bevolking van Rouen bezweek toen aan de vreselijke ziekte.

De omlijstingen boven de deuren en van de gevels stralen dan ook de dood uit met doodskoppen, beenderen of materiaal van grafdelvers. Om het allemaal nog meer luguber te maken moet je weten dat de zolders van deze gebouwen dienst deden als knekelhuis tot de 18de eeuw. Bij de ingang rechts zit in een nis achter een glazen kastje een gemummificeerde kat. Niet voor gevoelige kijkers en zeker al niet voor poezenliefhebbers.

 1. Saint-Ouen kerk

De Saint-Ouen kerk is een gotische kerk die is gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. De Honderdjarige Oorlog zorgde voor wat oponthoud in de bouw. De kerk is groter van omvang dan de kathedraal. Ze valt op door de spitse torens waarbij je niet naast de hoge achthoekige lantaarntoren met vier kleine torentjes eromheen kan kijken. Die rijst als het ware uit het centrale deel op. In de volksmond heeft men het dan ook over de kroon van Normandië door die specifieke vorm.

De kerk is genoemd naar Saint Ouen, een vroegere aartsbisschop van Rouen. Hij werd begraven in een basiliek die het centrale deel zou worden van een benedictijnenabdij. De monniken zouden er blijven tot 1790. Toen werden ze verdreven. Enkele kloostergebouwen werden hierna jammer genoeg afgebroken. Wat de slaapplaats was van de monniken werd omgebouwd en in gebruik genomen als stadhuis. Uit die tijd dateert ook de aanleg van het omliggende park.

Als je binnenkomt valt het ranke uiterlijk van de kerk op door de hoge gewelven, de vele kolommen en het ontbreken van zijkapellen. Enkele zaken zijn niet te missen: het koor uit de 14e eeuw en de glas-in-loodramen uit de 14e, 16e en 20e eeuw. Het orgel is ook nog niet zo oud. Het dateert uit 1890 en is van de hand van Aristide Cavaillé-Coll. Het wordt aanzien als één van de belangrijkste orgels die je in Franse kerken kan zien omwille van de exceptionele klanken.

In het hoogkoor en beneden staan heiligen afgebeeld. Hogerop zie je taferelen en personages uit het Oude en Nieuwe Testament.

 1. Musée Le Secq des Tannelles

Het Musée Le Secq des Tannelles heeft zijn thuis in de voormalige kerk Saint-Laurent uit de 15e eeuw. Hier kan je je verdiepen in de ijzersmeedkunst. Noem een voorwerp, gereedschap in ijzer en je vindt het hier: hekken, bedden, sloten, sleutels, trapleuningen, messen, tangen, marteltuigen en nog veel meer. In totaal liggen er meer dan 12000 objecten die de geschiedenis van ruim 2000 jaar smeedijzerkunst in Rouen laten zien.

Het museum is alle dagen enkel in de namiddag te bezoeken, behalve op dinsdag.

 1. Musée de la Céramique

In het Musée de la Céramique kan je keramiek vinden vanaf de 19de eeuw tot hedendaagse werken. Het museum is gehuisvest in een hotelgebouw uit de 18e eeuw. Er is heel wat keramiek te zien die uit Rouen zelf komt, maar je ziet ook werken van andere belangrijke plaatsen uit het keramiekwereldje zoals Nevers en Delft.

 1. Musée Des Beaux Arts

Een van de topattracties van Rouen is het Musée Des Beaux Arts. Het museum voor schone kunsten vond een onderkomen in een gebouw dat ook speciaal werd opgetrokken om de rijke kunstcollecties in onder te brengen. Hier vind je vooral schilderijen maar ook beeldhouwwerken en andere kunstvormen.

De collectie bevat topwerken vanaf de 15e eeuw tot nu en daar zitten klinkende namen tussen: Gérard David, Caravaggio, Rubens, Velasquez, Fragonard, Monet, Degas, Renoir en vele anderen. Door de grote omvang van het gebouw, je kan in 63 (!) zalen kunst bekijken, heb je toch minimaal 2 uur nodig om het museum te bezoeken. Afhankelijk van je interesse in kunst kan je hier nog veel langer spenderen. Voorzie dus voldoende tijd.

 1. Justitiepaleis

Het Justitiepaleis werd nagenoeg volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog en heeft nu een schitterende gotische gevel. De westelijke zijde, links van het binnenplein, bevat de Procureurszaal en is het oudste gedeelte dat dateert tussen 1499 en 1509. Het originele gebouw deed zowel dienst als gerechtsgebouw en als parlement van Normandië. Je kan het gebouw niet bezoeken, maar de gevels met de ontelbare torenspitsen zijn wel de moeite om even halt voor te houden.

Bij restauratiewerken in 1976 zijn hier sporen gevonden van een romaans gebouw, vermoedelijk uit de 12e eeuw. Toen leefde hier een joodse gemeenschap. Het was vermoedelijk een joodse school.

 1. Place du Vieux Marché en de kerk Jeanne d'Arc

Aan de Place du Vieux Marché werd Jeanne d'Arc op 30 mei 1431 op de brandstapel gezet. Hier vind je dan ook de Jeanne d'Arc kerk die werd gebouwd in 1979. De vorm heeft wat weg van een ondersteboven liggend schip. Maar wie iets langer kijkt, herkent wel de symboliek van een vlamstructuur. Het plein zelf is omringd door vakwerkhuizen.

Binnen in de kerk is het uitzicht modern met hout, beton en baksteen. De kerk bevat wel glasramen uit de 16e eeuw die eigenlijk afkomstig zijn uit de vroegere Saint-Vincent kerk. Die kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernield, maar gelukkig waren de glasramen tijdig uit de kerk gehaald. Heiligen en bijbelse taferelen zijn erin terug te vinden. Op een infoblaadje vind je meer uitleg over de kerk en de glasramen. Een groot kruis naast de kerk geeft de exacte plaats aan waar Jeanne d'Arc werd verbrand.

 1. Rue de l'Horloge en het belfort

De Rue de l'Horloge is niet alleen bij de hedendaagse toeristen gekend door het Gros Horloge. Het is reeds sedert de Middeleeuwen een zeer populair straatje. Het kenmerkt zich door een poortboog die het straatje als het ware overspant. De Gros Horloge is een uurwerk dat in de 16e eeuw uit het belfort werd weggenomen.

Zo konden de inwoners van Rouen het horloge veel beter zien. Het geeft ook de weken en de schijngestalten van de maan aan. Het belfort kan je bezoeken en je kan de toren beklimmen om wat mooie foto's van Rouen te nemen.

 1. Waar overnachten in Normandië?

Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 september 2021 - Wyckmans Frederic

Zeker een aanrader om te doen . Met plezier onze trip gedaan .

- 22 juli 2020 - lutgart schepens

deze website geeft steeds overzichtelijke informatie van de stad/streek waar ik graag een kijkje wil nemen - bovendien kan je heel leuke én duidelijke gidsen onmiddellijk (gratis!) downloaden - steeds voor elk wat wils (wandelen, fietsen, cultuuur...) zeer functionele en "to the point" website merci ! lutgart

- 29 februari 2020 - Chris

Heel nuttige informatie gevonden over de plaatsen , de afstanden en lokale interesses . Alleen het roadbook had ik graag erbij gezien , maar begrijp julie wel en ben dankbaar dat ik dit al heb .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?