14 x mooiste bezienswaardigheden Albanië: wat zeker zien en doen? Alle info en tips!

14 x mooiste bezienswaardigheden Albanië: wat zeker zien en doen? Alle info en tips!

14 oktober 2022 in Albanië23 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Albanië + verblijftips

Albanië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een vakantiebestemming aan het uitzoeken bent. Het land is voor lange tijd afgesloten geweest en wordt nog altijd snel geassocieerd met corruptie en criminaliteit. Toch is Albanië geen gevaarlijk land en heeft het veel meer te bieden dan je zou denken. Het is nu de perfecte tijd om de bijzondere plaatsjes en prachtige kustlijn van het land te ontdekken.

In dit blogartikel lees je meer over de mooiste bezienswaardigheden van dit prachtige land, laat je alvast verrassen en doe wat inspiratie op voor je volgende reis!

Tickets en tours voor je bezoek aan Albanië

Albanië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Albanië en omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Wat moet je weten over Albanië?

De Republiek van Albanië, zoals het land officieel heet, is een klein land dat gelegen is op het Balkan schiereiland. Het wordt omringd door de landen Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland en is in het westen gelegen aan de Adriatische en Ionische zee.

Een beetje geschiedenis

Albanië was tot zo’n 25 jaar geleden een afgesloten communistische dictatuur, onder het regime van Enver Hoxha. Zijn regime werd pas na zijn overlijden omvergeworpen en sinds 1991 is het land een parlementaire democratie. Een tijdje waren er rellen door de ineenstorting van het financiële systeem van het land en brak er anarchie uit. Pas aan het einde van het conflict in 2001 werd het land langzaam geopend voor buitenlanders en begon het toerisme op te bloeien. Tegenwoordig heeft het land dan ook een positief reisadvies en zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Wat kan je verwachten van je bezoek?

 • Tijdens de dictatuur hebben de Albanezen erg hun best gedaan om zo min mogelijk op te vallen, en nog altijd zijn de mensen wat terughoudend, maar ook erg vriendelijk.
 • De overblijfselen van de dictatuur zijn terug te zien in het landschap, doordat Hoxha enigszins paranoïde was en overal bunkers liet plaatsen. De infrastructuur in het land is nog enigszins beperkt, maar wordt steeds beter naarmate het toerisme groter wordt.
 • De kustlijn van Albanië is nog altijd vooral populair bij de lokale bevolking maar trekt ook steeds meer bezoekers vanuit het buitenland.

Albanië heeft veel aspecten van de Italiaanse cultuur overgenomen, maar het land staat desondanks bekend om de vrij unieke eigen cultuur die door de lange afsluiting vrij is gebleven van veel invloeden van buitenaf. Het land kent een aantal interessante steden, als de hoofdstad Tirana en heeft daarnaast ook een prachtig ruig berggebied. Ruim een derde van het land bestaat uit bosgebieden, moerassen en andere wilde natuur. Het binnenland kent milde zomers maar de kuststreek kent een typisch mediterraan klimaat.

Tip: betaal met de Albanese Lek

Albanië is sinds 2014 kandidaat-lid van de Europese Unie, maar pas in maart 2020 zijn de onderhandelingen met Albanië gestart. Het land is dus nog geen onderdeel van de EU, en maakt ook geen gebruik van de euro. Wel wordt de euro op veel plekken geaccepteerd. Toch is het verstandig om met de lokale munteenheid, de Albanese Lek, te betalen, omdat je hiermee vaak goedkoper uitkomt.

 1. Hoe reis je het best naar Albanië?

Met het vliegtuig?

 • Albanië heeft één internationale luchthaven bij de hoofdstad, Tirana.
 • Vanuit België en Nederland vertrekken hier eens in de paar dagen vluchten naar toe.
 • Deze vluchten zijn meestal niet erg duur en nemen zo’n 2 uur in beslag.
 • Het is ook mogelijk om naar Griekenland te vliegen en vanuit daar door te reizen naar Albanië, bijvoorbeeld door naar het eiland Corfu te vliegen, welk voor de kust van Albanië is gelegen, en vanaf hier met de veerboot naar het vaste land van Albanië te reizen.

Start je zoektocht naar de goedkoopste vliegtuigtickets via:

Of liever een roadtrip met de auto?

 • Ondanks dat maar 5.400 km van de 18.000 km aan wegen geasfalteerd is en niet alle wegen in goede staat zijn kan je je in Albanië goed voortbewegen met de auto.
 • Vanuit België en Nederland kan je via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en vervolgens Montenegro naar Albanië reizen. Indien je tijd genoeg hebt, kan je eventueel onderweg nog even halt houden om op deze bestemmingen nog wat te bezichtigen.
 • Vanuit zowel Utrecht als Brussel is het zo’n 2150 km naar de hoofdstad Tirana.
 1. Tirana, de Albanese hoofdstad

De centraal gelegen stad Tirana is de hoofdstad van Albanië, en ook nog eens de grootste stad van het land. In de stad zijn onder meer de regering, het parlement en het presidentieel paleis van Albanië te vinden. Naast dat het een belangrijke politieke stad is is het ook een belangrijke culturele stad die zich in 2022 de European Youth Capital mag noemen.

De bezienswaardigheden reflecteren de geschiedenis van de stad.

 • Tirana kent een lange geschiedenis, ondanks dat het pas in de 20ste-eeuw uitgroeide tot een grote stad.
 • De restanten van een Romeinse villa en de Byzantijnse vestingmuren geven een goed beeld van de historie van de stad.
 • Daarnaast zijn er ook diverse plekken te vinden die herinneren aan de tijd van Hoxha, zoals het museum Bunk’Art, gelegen in de grootste bunker van Hoxha net buiten Tirana. De bunker heeft 5 ondergrondse verdiepingen en je kan hier een kijkje nemen in de kamers van belangrijke leiders. Ook zijn er kunstinstallaties te zien die de impact van de dictatuur op Albanië tonen.
 • De Piramide van Tirana. Deze werd in 1988 geopend als het Enver Hoxha Museum, gewijd aan de Albanese socialistische leider die drie jaar eerder was overleden. In feite is het gebouw mede ontworpen door zijn dochter - de architect Pranvera Hoxha. Eenmaal voltooid, was het de duurste individuele structuur die ooit in Albanië is gebouwd.
 • Wijk Blloku was vroeger het deel van de stad waar de elite van het communistische regime woonde, maar tegenwoordig is dit het hippe uitgaanscentrum van de stad, vol bars en restaurants. Ga hier dan ook zeker ergens een heerlijke cocktail drinken.
 • Een bezoek aan het Skanderbegplein kan ook zeker niet missen. Dit centrale plein wordt omringd door verschillende regeringsgebouwen, het stadhuis, het Cultuurpaleis en het Nationaal Historisch Museum.
 • Ook kan je hier de Et’hem Bey-moskee aanschouwen, één van de oudste gebouwen van Tirana. Op het plein is ook een ruiterstandbeeld te zien van de krijgsheer Skanderbeg, de nationale held van Albanië.

Is het de eerste keer dat je Tirana bezoekt en wil je graag zoveel mogelijk zien? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tirana en laat je verwonderen!

 1. Durrës, met het grootste amfitheater van de Balkan

Na Tirana is Durrës de grootste stad van het land. De stad is gelegen langs de kustlijn van Albanië, en kent vooral veel vervallen gebouwen, grote hotels en goedkope strandrestaurants langs de boulevard. Durrës is dan ook zeker niet de mooiste stad van Albanië, maar door de lange geschiedenis en de vele bezienswaardigheden die deze heeft achtergelaten is het zeker de moeite waard.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Durrës

 • In Durrës kan je een bezoek brengen aan het kasteel van Durrës, welke in de Venetiaanse tijd werd gebouwd.
 • Ook het roze paleis van koning Zog I uit 1930, gelegen op een heuvel net buiten het centrum, is een mooie bezienswaardigheid, vanwaar je ook prachtig uitzicht hebt over de stad en de haven van Durrës, de belangrijkste van het land.
 • Verder kan je in de stad nog verschillende andere Romeinse ruïnes terugvinden, zoals die van het forum en de thermen.
 • Een bezoek brengen aan de prachtige moskee’s en kerken, en genieten van het uitzicht over de Adriatische zee.

Maar het amfitheater van Durrës is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de Middeleeuwen werd het amfitheater echter overbouwd waardoor het vergeten werd, en pas in de 20ste-eeuw werd het herontdekt toen er een wijnkelder werd aangelegd. Het amfitheater is vervolgens grotendeels opgegraven, maar door dat er op de locatie ook al veel huizen waren gebouwd kon het niet geheel blootgelegd worden. Desondanks is het een belangrijke trekpleister in de stad, en het is het grootste amfitheater van de Balkan.

 1. Berat, de stad met duizend vensters

De stad Berat staat ook wel bekend als de Stad met Duizend Vensters. De stad is opgebouwd tegen een heuvel waarop je het Kasteel van Berat kan aanschouwen, met verschillende plateaus waarop prachtige witte huizen die versierd worden door vele ramen te zien zijn. Mede hierdoor is de stad dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met het centrum van de stad Gjirokastër.

Het kasteel van Berat, bovenaan de heuvel in de wijk Mangalem, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Aan de bouw van het kasteel werd al in de 4de-eeuw voor Christus begonnen maar de huidige ruïnes dateren uit de 13de-eeuw. Binnen het kasteel zijn enkele kerken terug te vinden, evenals de ruïnes van twee moskeeën. Ondanks de vele beschadigingen die het kasteel door de eeuwen heen heeft opgelopen is het nog steeds een bijzonder bouwwerk, vanwaar je van prachtig uitzicht over de rest van de stad kan genieten.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Mangalemi is zeker een aanrader! Hotel Mangalemi is gebouwd op de ruïnes van Turkse herenhuizen in het historische centrum van de wijk Mangalem en ligt op 300 m van het stadscentrum. Het hotel heeft een traditionele Berati-architectuur en biedt heerlijke traditionele Albanese gerechten. Meer info en boeken.

 1. Gjirokastër, de Stad van de Duizend Treden

Gjirokastër ligt in het zuiden van Albanië, richting de grens met Griekenland. Waar Berat de Stad met Duizend Vensters wordt genoemd is Gjirokastër de Stad van de Duizend Treden. Gjirokastër is één van de oudste steden van het land en het oude centrum is tegen een steile heuvel aangebouwd. Het centrum van de stad staat samen met Berat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel van Gjirokastër

Net als in Berat ligt er boven op de heuvel in het oude centrum een groot kasteel. Het kasteel van Gjirokastër is beter bewaard gebleven dan het kasteel van Berat. Het kasteel is vrijwel constant bewoont of in gebruik geweest, en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een legerbasis van de nazi’s.

Tegenwoordig doet een deel van het kasteel dienst als een legermuseum waar verschillende artillerievoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog te zien zijn. Ook is er een Amerikaans vliegtuigje te zien. Verschillende tentoonstellingen vertellen over de verschillende oorlogen. Ook kan je een bezoek brengen aan de oude gevangenis van het kasteel, waar citaten uit krantenartikelen over de barre omstandigheden van de gevangenen op de muren te lezen zijn.

Wat moet je nog meer zien?

 • Verder vind je in de stad talloze smalle straten waar je door heen kan dwalen, omringd door prachtige witte huisjes.
 • Bezoek ook zeker het geboortehuis van Enver Hoxha, wat tegenwoordig dienstdoet als een etnografisch museum en een inkijkje geeft in het vroegere leven in Albanië.
 • Sluit je dag af door op een terrasje in de bazaarwijk neer te strijken en te genieten van een sterke espresso, de trots van het land.

Aan de andere kant van de vallei vind je tegenover de stad het archeologische park Antigonea. Deze stad zou zo’n 300 jaar voor Christus gesticht zijn door de Griekse stam de Molossen, maar na de overwinning van de Romeinen op de Macedoniers rond het jaar 170 voor Christus werd de stad geplunderd. In het park kan je veel fundamenten van de gebouwen aanschouwen, evenals overgebleven zuilen.

 1. Albanese Rivièra, met paradijselijk witte stranden

De kustlijn van Albanië langs de Ionische Zee, in het zuiden van het land, wordt ook wel de Albanese Rivièra genoemd. Het is dan ook een prachtige kustlijn, waar drukkere stadjes met grote hotels zich afwisselen met paradijselijke witte zandstrandjes verscholen tussen de rotsen.

Je vindt hier grote kustplaatsen zoals Ksamil, Sarande en Vlorë, maar ook kleinere afgelegen strandjes zoals Livadhi Beach buiten Himarë en het prachtige Gjipe Beach, wat niet met de auto te bereiken is. Voor dit laatste strandje moet je parkeren bij een klooster enkele kilometers verderop, vanwaar je een wandeling door de Gjipe Canyon kan maken van zo’n 3,5 km om het strand te bereiken.

TIP: Vanaf Sarandë kan je ook een daguistap maken naar Corfu

 1. Ksamil, een van de meest bezochte resorts langs de Rivièra

Ksamil is één van de grotere steden langs de Albanese Rivièra en is dan ook een van de meest bezochte resorts langs de kust. In dit stadje zijn veel hotels te vinden waar niet alleen Albanezen maar ook Kosovaren en Italianen graag vakantie komen vieren. Langs de promenade zijn ook oude kermisattracties te vinden. Vanaf het strand van Ksamil heb je trouwens ook een prachtig uitzicht op het Griekse eiland Corfu, dat hier vlak voor de kust is gelegen, en je kan hier uitstekend genieten van verse vis of zeevruchten.

Wil je graag nog meer ontdekken van de Balkan? Met onze rondreis door de Balkan met de auto kom je langs de meest bijzondere plekken!

 1. De restanten van een Griekse stad in Nationaal Park Butrint

Ksamil is een goed uitgangspunt om het Nationale Park Butrint te bezoeken. Dit park is gelegen langs de kust en deels tegen de Griekse grens aan, en wordt vooral gekenmerkt door groene heuvels en uitgestrekte bossen. Je kan hier dan ook heerlijk wandelen, maar je kan er ook een bezoek brengen aan het archeologische park Butrint, waar je de restanten van een oude Griekse stad kan aanschouwen.

Butrint omvat een aantal indrukwekkende opgravingen in Albanië

Het archeologische park is dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Butrint was ooit een belangrijke haven voor de steden van Epirus, waarna het in handen is geweest van de Romeinen, Byzantijnen en Venetianen. Al deze rijken hebben hun sporen achtergelaten in de oude stad.

Zo kan je hier onder andere de restanten van een Akropolis zien, een Romeins bad terugvinden, ruïnes van een basiliek en kapel uit de 5de- en 6de-eeuw aanschouwen en een Venetiaans kasteel bezoeken. Grote delen, waaronder de Akropolis, zijn zeer goed bewaard gebleven.

 1. Sarandië, een populaire badplaats

Sarandë is van de meest toeristische plekken van Albanië. De stad is gelegen in het zuiden, niet ver van de grens met Griekenland, en kijkt uit op het Griekse eiland Corfu voor de kust. Het is één van de belangrijkste badplaatsen van Albanië, en in de stad wordt volop gebouwd om het opkomende toerisme aan te kunnen.

Naast een prachtige kustlijn kent Sarandë ook verschillende interessante bezienswaardigheden

 • Zo vind je in het centrum van de stad het Lëkursi kasteel, gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht over de stad en de Ionische kust.
 • Ook vind je er de overblijfselen van de verdedigingsmuur uit de 4de-eeuw en enkele torentjes, evenals de restanten van een synagogecomplex uit de 5de-eeuw.
 • Ook in de buurt van Sarandë is genoeg te ontdekken. Breng een bezoekje aan St George’s Monastery of St Mary’s Monastery, gebouwd in een rots in het nabijgelegen plaatsje Kostar.
 • Ook kan je vanuit Sarandë zeer goed een bezoek brengen aan Syri i Kaltër.

Overnacht tijdens je bezoek aan Sarandë in het Art Hotel! Een viersterrenhotel met moderne kamers die je voorzien van alle luxe en comfort tijdens je verblijf. Wil je graag even ontspannen? Dan kan je altijd een duik nemen in het buitenzwembad of op de nabijgelegen stranden! Meer info en boeken.

 1. Syri i Kaltër, prachtige natuurlijke bron

Syri i Kaltër is een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden van Albanië. Het gaat hier om een prachtige natuurlijke bron met een helderblauwe kleur. De bron wordt ook wel het Blauwe Oog genoemd. De bron wordt omgeven door ruige rotsen en groene natuur. Het water is extreem helder en je kan zeer diep het water in kijken, maar het is onduidelijk hoe diep het water nou precies is. Een gedeelte is zelfs zo diep dat een duiker vanaf 50 m diepte nog altijd niet de bodem kon vinden.

 1. Apollonia, wat ooit een Griekse kolonie was

Centraal gelegen langs de kust van Albanië ligt Apollonia, een oude stad wat ooit een Griekse kolonie was. De stad werd in de 6de-eeuw voor Christus gesticht en werd al snel de belangrijkste stad in de regio. Van de stad is niet veel meer dan ruïnes overgebleven, en in het archeologische park kan je onder andere de overblijfselen van een raadsgebouw met zuilen met inscripties aanschouwen, evenals een klein theater. Tegenover het park ligt ook een mooi klooster.

Maak een rondreis door de Balkan en geniet van al het moois dat dit gebied te bieden heeft! Bekijk onze rondreis door de Balkan met de auto en kom langs alle mooie plekjes!

 1. Korçë, met de grootste orthodoxe kathedraal van Albanië

Niet ver van de grens met zowel Griekenland als Noord-Macedonië ligt het plaatsje Korçe. Het is een van de grotere steden van het land, welke vooral bekend staat om de kathedraal, de Katedralja Ortodokse Ringjallja e Krishtit.

Dit is de grootste orthodoxe kathedraal van Albanië. Het is een prachtig bouwwerk dat pas in 1992 werd neergezet op de plek van een oudere kathedraal die door de communisten was verwoest. Ook van binnen is de kathedraal zeer de moeite waard. Het is beschilderd in de kleuren roze, blauw en bruin en heeft prachtige houtsnijwerken in de zuilen en hanglampen.

 1. Het mysterieuze meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is gelegen op de grens met Noord-Macedonië bij het plaatsje Pogradec. Het grootste deel van het meer is gelegen in Noord-Macedonië maar desondanks is het nog altijd 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van Albanië. Het meer is een van de oudste en diepste meren van heel Europa. Met een oppervlakte van 349 km² is het op het Meer van Shkodër na het grootste van het Balkanschiereiland, en met een diepte van 296 m het diepste van de regio.

Het meer wordt gevoed door onderaardse bronnen vanuit het Prespameer, en het water wordt door de rivier de Zwarte Drin afgevoerd naar de Adriatische Zee. Rondom het meer kan je heerlijk wandelen, waarnaast je ook verschillende bezienswaardigheden kan aanschouwen, zoals het klooster van Sveti Naum in Noord-Macedonië. Het dorpje Pogradec is een goede uitvalsbasis aan de Albanese kant van het meer.

Tijdens je rondreis door Albanië vollop genieten aan het Meer van Ohrid? Ga mee met een van deze tour en ontdek het Meer van Ohrid ten volle.

Ontdek alle leuke daguitstappen en excursies rond het meer van Ohrid.

 1. Een boottocht op het Skadar meer

Ook het meer van Shkodër, het grootste meer van de Balkan, is voor een deel gelegen in Albanië. Dit meer is gelegen op de grens met Montenegro, bij het plaatsje Shkodër, waar het meer ook naar is vernoemd. Het meer wordt aan de Montenegrijnse kant beschermd als nationaal park en er komen maar liefst zo’n 270 soorten vogels voor, waaronder 1 van de laatste pelikanengroepen van Europa.

Naast vogelspotten kan je hier ook heerlijk wandelen langs het meer of het water verkennen meet een boottocht. De stad Shkodër zelf is ook zeer de moeite waard. Hier vind je verschillende historische gebouwen, zoals de ruïne van het kasteel van Rozafa en de Ebu Bekr-moskee.

Ben jij ook benieuwd naar een boottocht op het grootste meer van de Balkan? Boek je cruise op het Skadarmeer en kom langs de mooiste plekjes!

 1. Komanimeer, een van de mooiste meren van Albanië

Het Komanimeer is een van de mooiste meren van Albanië. Door het helderblauwe water en de rotsachtige heuvels die het meer omringen wordt het vaak vergeleken met de Noorse fjorden. Het meer is gelegen in de Albanese Alpen, een prachtig berggebied vol ongerepte natuur, waardoor je hier zeer goed kan wandelen.

In de regio vind je verschillende oude dorpjes vanwaar je kan beginnen aan lange wandelingen door de natuur. Onderweg is het mogelijk dat je dieren zoals beren, wolven en wilde geiten spot. Wanneer je het liever rustiger aan doet is het ook mogelijk om een boottocht over het meer te maken vanuit Koman naar Fierza.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Albanië

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Albanië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Albanië!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Albanië voor je uitgewerkt met de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van het land. Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 mei 2024 - Carine Van Elst

Goede handleiding! Aanrader!

- 7 mei 2024 - van mengsel

hello, een prima site, met veel interessante en de beste tips, bedankt voor jullie hulp voor het organiseren van onze trip groetjes

- 19 april 2024 - Georgette Popp

Duidelijk, inspirerend. Daardoor heel veel zin om Albanië te bezoeken.

- 18 april 2024 - Pat

Hi, wij zijn super enthousiast! Maar is het ook mogelijk om vanuit 2 of 3 plaatsen meerdere bezienswaardigheden te bezoeken. Wij hebben 2 kleine kids en willen niet te vaak verkassen!

- 4 april 2024 - stephseys

Heel goed, duidelijk en overzichtelijk. Kaartjes: handig!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?