Dé 17 mooiste bezienswaardigheden Spaans Baskenland: wat zeker zien en doen? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 17 mooiste bezienswaardigheden Spaans Baskenland: wat zeker zien en doen? + foto's

13 juli 2022 in Noord-Spanje2 reacties

Het Baskenland, in Spanje beter bekend als ‘País Vasco’, is een regio die zowel bestaat uit een deel in Spanje als Frankrijk. In beide landen is het één van de mooiste regio's. Het Baskenland is de dag van vandaag een populaire bestemming. Dit onder meer door de unieke Baskische cultuur, gecombineerd met prachtige landschappen met groene heuvels en rustieke wijngaarden, en de heerlijke Baskische gastronomie.

Kortom een schitterende regio om te ontdekken. In dit blogartikel ontdek je alvast de mooiste bezienswaardigheden in het Spaans Baskenland. Wil je graag deze regio verkennen? Download onze autoroute door het Baskenland.

Inhoud artikel

  1. Het Baskenland

1.1. Frankrijk of Spanje?

Het Baskenland is een heel veelzijdige regio die zich uitstrekt over enerzijds in het zuidwesten van Frankrijk en anderzijds in het noorden van Spanje aan de Golf van Biskaje en de Pyreneeën. Frans-Baskenland bestaat uit de drie Provincies Labourd, Neder-Navarra en Soule. De drie Spaanse provincies zijn Vizcaya, Guipúzcoa en Álava.

Het Frans-Baskenland begint bij de stad Bayonne en loopt door tot Saint-Jean de Luz in het zuidelijkste puntje en tot Mauléon-Licharre en Tardets-Sorholus in het binnenland. De regio ligt aan de voet van de oostelijke Pyreneeën. De belangrijkste steden zijn Bayonne, Anglet, Biarritz en Saint-Jean-de-Luz.

Onder Saint-Jean-de-Luz kan je de grens oversteken naar het Spaanse Baskenland. Je komt in Spanje meteen terecht in het ene kleurrijke kustplaatsje na het andere. De oude havenstad Bilbao is de grootste stad in Baskenland, maar andere dorpen zoals bijvoorbeeld Pamplona hoeven daar zeker niet voor onder te doen. Ook de grenssteden van de regio, zoals Logroño en Tudela, zijn aanraders.

1.2. Waarom het Baskenland bezoeken?

De regio is heel geliefd bij fietsers, maar ook bij Spanjaarden die aan de hete zomers in hun eigen gebieden proberen te ontsnappen. In de het Baskenland kan je goed wandelen en fietsen, bijvoorbeeld langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Daarnaast kan je ook kastelen en kathedralen bezoeken of een duik nemen in de Golf van Biskaje. De regio heeft een warm, maar nat oceanisch klimaat en dat zorgt voor een erg divers landschap. Zo zijn er in het Baskenland groene heuvels, schattige bergdorpjes en wijngaarden waar de lekkerste wijnen vandaan komen, maar ook ruige kustlijnen en bergketens.

1.3. Autoroute door het Baskenland

We hebben een autoroute door het Spaanse Baskenland uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes brengt. In 11 dagen tijd passeer je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en de mooiste natuurgebieden van de streek.

  1. De moderne Baskische stad Bilbao

Wat enkele decennia geleden nog een onaantrekkelijke industriële stad was die toeristen liever vermeden is Bilbao tegenwoordig een gezellige moderne stad vol interessante bezienswaardigheden. Desondanks moet deze stad nog ontdekt worden door het grote toerisme, waardoor je er niet de grootse drukte van steden als Barcelona, Madrid of Sevilla hoeft te verwachten. Download onze stadswandeling Bilbao en zie de top bezienswaardigheden van de stad.

In Bilbao kan je haast niet om het Guggenheim Museum heen, het symbool van de stad gelegen op de oude scheepswerf. Echter is ook het historisch centrum zeker een wandeling waard, waar je onder andere langs de kathedraal van Santiago de Bilbao en het Teatro Arriaga loopt. Wandel langs de oevers van de Nervíon rivier naar de overdekte Mercado de la Ribera of ga barhoppen om verschillende pintxos te proeven.

Onze tip: Koop je tickets voor je bezoek aan het Guggenheim Museum op voorhand online, zo moet je niet aanschuiven bij de ingang en verlies je geen kostbare tijd.

  1. San Sebastián

San Sebastián is een mooie badplaats aan de Golf van Biskaje en het is één van de meest bezochte stadjes in Spanje. De stad staat bekend om de romantische promenade en de mooie stranden. Dwaal ook rond op de kasseien in het oude centrum van de stad in de wijk Parte Vieja.

Wil je graag een dagje luieren aan het strand? Dan is Playa de la Concha in San Sebastian zeker een bezoekje waardig. In 2019 door Tripadvisor uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.

  1. Havendorpje Bermeo

Dit schattige havendorpje moet je gezien hebben! Bermeo is een must-see in het Spaanse Baskenland, alleen al vanwege de prachtige haven met kleurrijke huisjes. Het is hier heerlijk wandelen tussen de pittoreske straatjes. Daarnaast kom je in deze stad alles te weten over de geschiedenis van het Baskenland. De regio haalde namelijk een groot deel van zijn inkomsten uit de visserij. Wist je trouwens dat dit dorpje 75% van alle tonijnboten wereldwijd bezit?

Graag een rondreis maken door het Spaanse Baskenland? Ontdek onze rondreis in Baskenland en Cantabrië.

  1. Schiereiland San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe betekent letterlijk 'kasteelrots' maar dan in het Baskisch. Het is een rotsachtig schiereilandje bij het oude vissersdorpje Bermeo en één van de mooiste plekken in het Baskenland. Op de rots van het eiland staat de kerk van San Juan dat je kan bereiken door eerst steil af te dalen naar de zee en dan 241 traptreden omhoog te klimmen op een eeuwenoude trap. Bovenop de kasteelrots geniet je van een prachtig uitzicht op de Golf van Biskaje

San Juan de Gaztelugatxe trekt ook heel wat toeristen doordat de locatie diende als decor in de populaire televisieserie Game of Thrones. Je zal het misschien beter herkennen als Dragonstone.

Wil je graag zelf het eiland bezoeken? Dan reserveer je best op voorhand je entreekaartjes via de website van de Baskische overheid. Dit is onder meer ter bescherming van het bijzondere landschap. Ontdek hier de tours en excursies naar San Juan de Gaztelugatxe.

  1. Het middeleeuwse Oñati

Op je weg van San Sebastián naar Pamplona kan je eventueel nog een tussenstop maken in het middeleeuwse stadje Oñati. Alleen al de weg er naartoe is de moeite waard! Oñati is namelijk gelegen in een vallei en wordt omgeven door groene heuvels. Enkele belangrijke bezienswaardigheden die je hier moet gezien hebben zijn de Universidad Sancti Spiritus, de eeuwenoude universiteit en de Sanctuary of Arantzazu.

  1. Het betoverde bos van Oma

Ja hoor, je leest het goed: het betoverde bos van Oma, ook wel gekend als El Bosque Pintado de Oma. Het bos heeft zijn naam te danken aan de naam van de vallei waar het bos gelegen is. Het is een plek waar cultuur en natuur samenvloeien. Het beschilderde bos is een kunstproject van de Baskische beeldhouwer en schilder Augustin Ibarrola. Zo zijn alle bomen in het bos beschilderd met regenbogen, menselijke figuren en abstracte vormen. Je kijkt je ogen hier uit!

Het bos is als het ware een levend kunstwerk dat steeds verandert en je de ruimte geeft om je eigen fantasie te gebruiken. Je vindt de beschilderde bomen wel pas na een lange wandeling door het bos, maar dat zorgt voor extra mysterie, niet? Vlakbij het betoverde bos vind je ook nog de oeroude grotten van Santimamiñe met stalagmieten, stalactieten en een groot aantal historische muurschilderingen.

  1. Ecologisch reservaat Urdaibai

Houd je van dieren en ongerepte natuur? Dan is dit wellicht een bestemming die op je lijstje moet staan! Ten oosten van Bilbao vind je het ecologisch reservaat Urdaibai. Het natuurgebied van Urdaibai werd in 1984 uitgeroepen tot biosfeerreservaat door UNESCO en is vandaag de dag zeker een bezoekje waard. In het natuurgebied hebben ze een wilde dierenopvang: Basondo. Hier kan je zwijnen, struisvogels, ezels, herten, bizons en zelfs lynxen spotten!

  1. Guernica

Het culturele hart van het Baskenland

De kleinere stad Guernica ligt tussen San Sebastián en Bilbao. De stad is het centrum van de Baskische cultuur. Voor het parlementsgebouw in de stad staat een oude eik waaronder elke nieuwe leider van het Baskenland de eed aflegt. De boom staat symbool voor de vrijheid en onafhankelijkheid van het Baskenland.

Het Guernica van Pablo Picasso

Verder staat de stad vol monumenten die herinneren aan het bombardement van Guernica in 1937, één van de eerste luchtaanvallen van nazi-Duitsland. Het belangrijkste monument is het Vredesmonument van Eduardo Chillida. Het beeld werd in 1988 neergepoot ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het bombardement.

In het Guernica Vredesmuseum wordt de geschiedenis van Guernica en het bombardement verteld. Daarnaast vind je in de stad ook een reproductie van Pablo Picasso’s schilderij Guernica, volgens velen zijn absolute meesterwerk. Het originele schilderij staat in het Museo Reina Sofía in Madrid.

  1. Kleurrijke badplaatsje Pasaia

Ten oosten van San Sebastian ligt het kleurrijke kustplaatsje Pasaia. Het is heerlijk om door dit bijzondere plaatsje rond te struinen tussen de kleurrijke houten vakwerkhuisjes. Wanneer je Pasaia bezoekt, moet je zeker een kijkje gaan nemen naar de San Juan Bautista kerk, het paleis van Arizabalo en het huisje op de Donibane 63 waar Victor Hugo verbleef tijdens zijn bezoek aan het Baskenland. En oh ja, het uitzicht op de baai is hier ook erg mooi!

Graag op autovakantie door het Spaanse en Franse Baskenland? Ontdek onze autovakantie door het Baskenland.

  1. Hondarribia

Hondarribia is het eerste plaatsje dat je vanuit Frankrijk in Spaans-Baskenland tegenkomt. Het is een schattig, klein en vooral kleurrijk vissersplaatje met mooie vakwerkhuizen, heerlijke restaurants en bars waar je de beroemde pintxos, dat zijn de lokale tapa’s, kan uitproberen.

Verder kan je er ook het prachtige gotisch kasteel van keizer Carlos V bezoeken of binnengaan in de zestiende-eeuwse kerk Iglesia del Manzano. Ook het Guadalupe Fort op de Jaizkibel-berg ten westen van het stadje is een bezoekje waard.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Bekijk het volledige aanbod hotels in Hondarribia.

  1. Lekeitio

Een ander prachtig vissersdorpje dat je moet bezocht hebben is Lekeitio, één van de best bewaarde geheimen van het Spaanse Baskenland. Het dorpje bestaat uit niet veel meer dan een berg, een strand, een eiland én een rivier. Bij laag water kan je vanaf het strand van Lekeitio lopen naar het eiland ‘Isla de Garaitz’ . Bezoek ook zeker eens de mooie Gotische basiliek Asunción de Santa María.

Ontdek hieronder de leukste tours en dagexcursies in het Baskenland

  1. Tudela

Tudela is de meest zuidelijke stad van het Baskenland. Het is de tweede grote stad van de provincie Navarra, na Pamplona. Ook hier wordt eind juli jaarlijks een groot festival georganiseerd met stierengevechten en stierenrennen, het Santa Ana festival. Een andere reden om de stad te bezoeken zijn de prachtige kerken, waaronder de twaalfde-eeuwse Catedral de Santa Maria de Tudela.

Ook de Torre Monreal is een grote bezienswaardigheid, net als de oude klokkentoren in het oude centrum van de stad. Ga ook zeker eens naar het nabijgelegen natuurpark Bardenas Reales waar woestijnachtige landschappen en bijzondere rotsformaties de omgeving domineren.

  1. Pamplona

Pamplona is de hoofdstad van de provincie Navarra en staat vooral bekend om de stierenrennen die jaarlijks plaatsvinden in juli tijdens het San Fermín festival. Daarnaast is de stad een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Je vindt heel wat prachtige kerken in Pamploma, zoals de vijftiende-eeuwse gotische Santa María la Real kathedraal, vier andere gotische kerken en een aantal barokke kapellen. Maak zeker een wandeling door de stad langs de kerken en andere mooie gebouwen. De ideale plek om even uit te rusten tussendoor is het prachtige stadspark Taconera, ook de Japanse tuinen zijn een uitstekende optie.

  1. Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van het Baskenland en na Bilbao ook de grootste stad. Vitoria-Gasteiz is de zetel van de Baskische regering en een belangrijke industriestad, maar desondanks ook één van de groenste steden van Europa met vele parken en natuurlijke zones.

Daarnaast probeert Vitoria-Gasteiz zich neer te zetten als cultureel centrum met o.a. diverse gratis musea. Verder slenter je hier door de middeleeuwse straatjes en bewonder je enkele middeleeuwse forten, wijngaarden, twee kathedralen en Plaza de la Virgen Blanca.

  1. De rotskust van Zumaia

Een andere bezienswaardigheid die niet op dit lijstje mag ontbreken is de rotskust van Zumaia. Deze kust kent een prachtige ligging en is vooral bekend vanwege zijn bijzondere rotsformaties die je hier kan bewonderen. Deze oergesteentes liggen vlakbij het gezellige dorpje Zumaia en kan je via een wandeling of een boottocht bezoeken. Als je hier dan toch bent, bezoek dan ook zeker een de Ermita de San Telmo bovenop de rotsen, een kapel met een schitterend uitzicht over de omgeving en Playa de Itzurun.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij raden je een verblijf in het Hotel & Talasoterapia Zelai. Het hotel is gelegen aan het strand van Zumaia. De eenvoudige kamers hebben een minimalistische inrichting en sommige kamers bieden uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Kaartje bezienswaardigheden Spaans Baskenland

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in het Baskenland?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in het Baskenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze rondreis door het Spaanse Baskenland, nog meer bezienswaardigheden zien? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje en zie het mooiste van de regio met een complete voorbeeldroute.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 januari 2024 - Geyskens Willy

Heb veel plaatsen gevonden om de reis naar noord spanje te maken

- 27 april 2023 - Hans

Uitgebreide nuttige gids voor een heel mooi stukje Spanje. We nemen hem zeker mee!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?