20 x mooiste bezienswaardigheden in Lombardije: wat zien & doen tijdens je vakantie + tips

20 x mooiste bezienswaardigheden in Lombardije: wat zien & doen tijdens je vakantie + tips

28 juni 2023 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lombardije: wat zien & doen? + tours

Lombardije (Lombardia in het Italiaans) is een verrassend mooie regio gelegen in het noorden van Italië en wordt voornamelijk gekenmerkt door enkele boeiende steden als modestad Milaan en Pavia, prachtige meren als het Gardameer en het Comomeer en een van de oudste en grootste nationale parken van Europa. Lombardije is ook de thuisbasis van een aantal wijnregio's als Franciacorta en Valtellina die een verscheidenheid aan wijnen produceren. Heerlijk om je dag af te sluiten met zo'n lekker wijntje.

Kan je haast niet wachten om deze regio te ontdekken? Lees dan zeker verder en ontdek nog meer van de mooiste plekjes in Lombardije.

Inhoud artikel

  1. Vakantie in Lombardije

Lombardije is een geliefde regio in het noorden van Italië en grenst aan het Zwitserse Alpengebergte. Het is de op drie na grootste regio van Italië en heeft heel wat te bieden voor een onvergetelijke vakantie.

Beklim de indrukwekkende Dom van Milaan, ontspan aan idyllische meren als het Gardameer en Comomeer en bezoek pittoreske steden als Bergamo en Mantua. De regio biedt tevens de perfecte afwisseling tussen prachtige natuurlijke landschappen, activiteiten in en rond de meren en een uitstapje naar een authentiek dorpje. Uiteraard mag een bezoekje aan een van de glooiende wijngaarden ook zeker niet ontbreken.

LEESTIP: Ben je van plan om binnenkort op rondreis te gaan door Italië? Bekijk dan hier dé beste route om naar Italië te reizen met de auto.

Mooiste bezienswaardigheden in Lombardije op de kaart

  1. Milaan

Milaan staat natuurlijk bekend als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla, dus neem zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Galleria Vittorio Emanuele, het luxe winkelcentrum waar je terecht kan voor merken zoals Prada en Versace, of ga naar het Quadrilatero d’Ora waar je de grootste (en duurste) modeontwerpers kan vinden. In het centrum kan je echter ook beter betaalbare merken zoals H&M en Zara terugvinden.

Op stedentrip naar Milaan? Download dan zeker onze stadswandeling Milaan. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad.

Bezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen

  • De Duomo van Milaan is bijvoorbeeld de grootste trekpleister van de stad, en is dan ook na de Sint Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla de grootste kathedraal van heel Europa.
  • Ook het Castello Sforzesco is zeker de moeite waard, waar je ook een bezoek kan brengen aan verschillende musea.
  • In het Santa Maria delle Grazie klooster kan je vervolgens het beroemde kunstwerk Het Laatste Avondmaal bezoeken.

Wil je graag de Dom van Milaan bezoeken? Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 27. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

  1. Mantua (Mantova)

Mantua (Mantova in het Italiaans) ligt in een uithoek van Lombardije en wordt omringd door maar liefst drie meren. De stad is niet bijzonder groot waardoor meeste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar liggen. Een van dé belangrijkste bezienswaardigheden is wellicht het indrukwekkende Palazzo Ducale (uit de 14de eeuw), waar je gerust enkele uren kan in rondwandelen omdat er zoveel moois te zien is.

Het is een complex van diverse gebouwen die dateren uit verschillende periodes en is gelegen aan het Piazza Sordello. Ga ook zeker binnenin eens een kijkje nemen naar de prachtige statige trap Scallone delle Duchesse en bewonder de prachtig versierde ruimtes met cassetteplafonds, spiegels, fresco’s enzoverder.

TIP: Boek je een begeleide wandeling door Mantua en verken de schoonheid van Mantova met een lokale gids.

Nog meer topbezienswaardigheden in Mantua bezichtigen?

  • Wandel door de smalle straatjes langs charmante pleintjes omgeven door middeleeuwse en renaissancegebouwen.
  • Bezoek de rooms-katholieke Duomo di San Pietro en bewonder de prachtige mozaïeken.
  • Op het Piazza delle Erbe vind je de Basilica di Sant'Andrea, een prachtige renaissancekerk.
  • Ook de tegenoverliggende Rotonda di San Lorenzo verdient ook zeker je aandacht.
  • Proef ook zeker eens van de lokale gerechten, zoals de traditionele "tortelli di zucca" (met pompoen gevulde pasta) en "risotto alla mantovana" (risotto met lokale ingrediënten).
  1. Pavia

Pavia is een charmante oude stad op de Povlakte waar je nog enkele sporen uit het rijke verleden kan terugvinden. In de oude binnenstad wandel je langs historische en architectonische monumenten, zoals het Castello Visconteo, de Broletto-paleis en de gotische kathedraal en kan je op een van de vele gezellige pleintjes plaatsnemen op de terrasjes.

  1. Certosa di Pavia

Op een kleine 10 kilometer van Pavia, vind Certosa di Pavia. Dit indrukwekkende kloostercomplex dateert van 1396 tot 1495 en werd ontworpen door Bernardo da Venezia. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van Lombardische gotische architectuur en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het wit marmeren klooster heeft een prachtige façade waar je niet naast kan kijken. De voorgevel is rijkelijk versierd met gedetailleerde standbeelden van historische en heilige figuren als Jezus Christus. Je kan een rondleiding volgen met een van de Cisterciënzer monniken (die hier nog steeds wonen).

  • Binnen in het klooster zijn er verschillende kapellen, elk met zijn eigen unieke decoratie en kunstwerken, zoals fresco's, sculpturen en altaarstukken.
  • De kerk van Santa Maria degli Angeli is de belangrijkste kerk van het complex, die is versierd met prachtige fresco's. Meer info op de website.
  1. Rocco di Angera

Het middeleeuwse Rocca di Angera werd gebouwd op de top van een heuvel, aan de rand van de stad Angera en kijkt uit over het Lago Maggiore. Deze 11e-eeuwse burcht werd gebouwd op de restanten van een Romeinse vesting en was samen met het Rocco di Arona het machtscentrum van de regio. Het is 1 van de laatste bouwwerken uit de Middeleeuwen rondom het meer dat nog geheel intact is.

Een van de meest opvallende zalen in het kasteel is de prachtige zaal van Justitie (Sala della Giustizia) waar je verschillende fresco’s kan vinden. In het kasteel is tegenwoordig het poppenmuseum Museo della Bambola te vinden, met een grote verzameling aan poppen, speelgoed, gezelschapspellen en meubels uit de privécollectie van Bona Borromeo.

  1. Bergamo

Bergamo ligt op een steenworp afstand van Milaan en is echt de moeite waard om te bezoeken. De oude stad Bergamo is een van de mooiste steden van Noord-Italië. De stad ligt bovenop een heuvel en is een waar doolhof van charmante smalle steegjes, prachtige gebouwen en uitkijkpunten van waar je kan genieten van een prachtige uitzicht over de omgeving.

De Città Alta, het oude middeleeuwse centrum van Bergamo, is erg sfeervol en heeft tal van leuke restaurantjes, winkeltjes en gezellige terrasjes waar je kan genieten van de omgeving. Volg zeker even de kabelbaan van de bodem naar de top en bekijk de belangrijke monumenten van de stad, zoals de indrukwekkende kathedraal St. Maria Maggiore en de Colleoni-kapel.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

  1. Brescia

Brescia is een van de mooiste steden in Lombardije en na Milaan het belangrijkste handels- en industriecentrum van Lombardije. Ondanks het moderne uiterlijk, is het een sfeervolle authentieke stad met een gezellig centrum met nog enkele elementen uit de middeleeuwen en renaissance.

Wandel door prachtige oude binnenstad, met smalle straatjes en charmante pleintjes en bewonder de fraaie historische gebouwen. Een van de belangrijkste attracties in Brescia is het middeleeuwse Castello di Brescia, met prachtig uitzicht over de stad. Het kasteel herbergt een museum met kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van de stad. Na je bezoek aan het kasteel kan je plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes op het Piazza della Loggia. Met een heerlijk glaasje wijn geniet je van de sfeer en het uitzicht op de elegante gebouwen.

  1. Nesso

Nesso is iets minder gekend bij de grote massa toeristen maar ook zeker de moeite om te bezichtigen. Nesso ligt genesteld tussen de schilderachtige bergen en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In het centrum wandel je door de geplaveide straatjes, langs gezellige pleinen en de kerk van San Giovanni Battista

Orrido di Nesso

Vanuit het dorpje kan je tevens een bezoek brengen aan de indrukwekkende Orrido di Nesso, een diepe en indrukwekkende kloof waarin een waterval naar beneden stort. Via een van de 2 oude Romeinse boogbruggen - de Ponte della Civera (zie ligging hier) - heb je een uitstekend zicht op dit natuurfenomeen. Wil je graag het authentieke Italiaanse leven ervaren, zonder de toeristenmassa's dan is Nesso zeker een plek voor een stop langs het Comomeer.

  1. Vaar naar het Monte Isola

Middenin het Iseomeer ligt het prachtige groen-begroeide eilandje Monte Isola. Je kan het eiland makkelijk bereiken met de veerboot vanuit vanuit diverse plaatsen langs de oever (Carzano, Tavernola, Bergamasca en Sulzano). Het eiland is met een kleine oppervlakte van 4,5 km² op zich niet bijzonder groot. Toch is het het grootste zoetwatereiland van Italië.

Doordat het eiland zo compact is, liggen de meeste bezienswaardigheden ook op wandelafstand van elkaar. Bovendien is het eiland autovrij waardoor je er rustig kan wandelen en fietsen.

Meer dan een dag heb je niet nodig om Monte Isola te verkennen, maar mocht je dit willen, kan je er eventueel ook overnachten. Castello Oldofredi is een aparthotel gevestigd op het eiland Monte Isola en biedt ruime kamers in een uniek thema, een dakterras met uitzicht op het meer en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

De mooiste bezienswaardigheden op Monte Isola

  • Bezoek een van de authentieke dorpjes op het eiland. Enkele dorpjes die je kan bezoeken: het hoofdstadje Siviano, het oudste dorp van het eiland Masse en de vissersdorpjes Carzano en Peschiera Maraglio.
  • Beklim de top van het eiland en bezoek het mooie 13de eeuwse klooster Madonna della Ceriola in Cure. Na een pittige klim, bereik je de top van het eiland waar het klooster zich bevindt en geniet je van een adembenemend uitzicht over het meer en omgeving.
  • Bezoek de Torre Rocca Martinengo, een van de meest karakteristieke monumenten van het Monte Isola.
  • Cultuurliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de boeiende musea zoals het Museo della Rete.
  • Bewandel het mooie pad langs de hele kust van het eiland. Hier geniet je van de mooiste uitzichten op het Iseomeer.

EXCURSIE: Wil jij ook graag het grootste meereiland van Europa bezichtigen? Boek je boot- en wandeltocht naar Monte Isola met een privégids. Bezoek het dorpje Peschiera Maraglio, bewonder het uitzicht op het meer en leer meer over de geschiedenis van het eiland. Boek je excursie hier.

  1. Torrazzo van Cremona

Cremona is een verrassend mooie stad in Lombardije die vooral bekend staat om zijn viooltraditie en als geboorteplaats van Antonio Stradivarius. Wanneer je in deze stad bent, bezoek dan zeker de 112 meter hoge Torrazzo klokkentoren, letterlijk dé blikvanger van de stad. De 14e-eeuwse Torrazzo di Cremona maakt deel uit van de kathedraal en is niet zomaar een toren, het is de oudste Europese bakstenen toren van meer dan 100 meter die nog intact is.

Het is zeker de moeite waard om de 502 treden van de smalle wenteltrap te beklimmen. Je wordt namelijk beloond met een panoramisch uitzicht op de rode dakpannen van Cremona en het omliggende platteland. Daarnaast vind je er ook een astronomische klok gebouwd tussen 1583 en 1588.

  1. Nationaal park Stelvio

Nationaal park Stelvio is een van de oudste en grootste nationale parken van Europa en ligt tegen de Zwitserse grens. Het nationaal park beschermd al sinds 1935 de flora en fauna in het gebied. In het park kan je dan ook heerlijk wandelen en fietsen over verschillende routes die je langs adembenemende landschappen brengt.

Door het park loopt ook de Passo dello Stelvio, de op een na hoogste bergpas van de Alpen. Deze bekende bergpas wordt ook regelmatig beklommen tijdens de Giro d’Italia (een meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië). De bergpas loopt via 48 zigzaggende haarspeldbochten tot een hoogte van 2757 m en geeft je een panoramisch uitzicht over de prachtige natuur van de omgeving.

  1. Vigevano

Vigevano is een gezellige stad met heel wat mooie voorbeelden van de renaissance- en barokarchitectuur, die je kan terug zien in de vele paleizen en privéwoningen. Het historische centrum ontwikkelde zich rond het prachtige Piazza Ducale, een groot plein omgeven door historische gebouwen met arcaden. Het wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Italië. Ook het indrukwekkende kasteel Visconti-Sforza, een 15e-eeuws kasteel is absoluut een bezoekje waard. Het is een van Europa's grootste versterkte complexen.

  1. Bezoek de idyllische meren van Lombardije

Alleen al de idyllische meren en hun schilderachtige omgeving, zijn meer dan genoeg om naar deze regio te trekken. Enkele van de beroemdste meren in Lombardije zijn het Gardameer, Comomeer, Iseomeer en Lago Maggiore. Elk meer heeft wel iets te bieden, van leuke activiteiten op en rond het water tot charmante dorpjes in de omgeving.

Bovenstaande meren zullen je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Maar de regio heeft nog enkele schitterende meren die nog niet zo gekend zijn bij het grote publiek. Denk maar aan pareltjes als Lago d’Idro en het Lago Monate en Lago Varese.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste Italiaanse meren.

Gardameer

Het helderblauwe Gardameer is gelegen tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen. Een bezoekje aan deze plek is een absolute aanrader wanneer je op vakantie bent in Lombardije.

Wat zeker zien en doen aan het Gardameer?

  • Bezoek Parco Grotta Cascata Varone, een grot waarin een waterval naar beneden stort. Via paden, bruggen en kronkelende trappen is dit indrukwekkende natuurfenomeen vandaag de dag voor iedereen zichtbaar.
  • Breng een bezoekje aan de historische dorpjes Garda, Arco en Canale di Tenno.
  • In Malcesine, één van de mooiste plaatsen rondom het Gardameer kan je het Castello Scaligero bezoeken. Maak hier ook een ritje op de kabelbaan naar de Monte Altissimo nemen, de hoogste bergtop bij het Gardameer.
  • Wandel rond het Gardameer of maak een onvergetelijke fietstocht en geniet van de prachtige uitzichten. Bekijk het aanbod fietstochten aan het Gardameer.
  • Maak een onvergetelijke uitstap naar Gardaland, een pretpark bij het Gardameer. Boek je tickets hier.
Nog meer genieten aan het Gardameer? Bekijk onze blogpost met 'wat te doen aan het Gardameer'.

Of het minder bekende, maar even charmante Comomeer

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St. Moritz zien liggen! Maak er prachtige wandelingen, bezoek de pittoreske dorpen en steden vol villa’s uit voorgaande eeuwen. Bezoek enkele villa’s, wandel door de straten van plaatsen zoals Varenna, Lecco en Como, huur een bootje en kom even helemaal tot rust. Boek je boottocht op het Comomeer.

TOURS: Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Comomeer of meegaan met een gids? Boek je tour naar het Comomeer online.

Lago d'Iseo

Het Iseomeer is een prachtig meer waar je omgeven wordt door groene heuvels en schilderachtige bergtoppen. Het groenblauwe meer is nog niet zo toeristisch als het Gardameer en het Comomeer, maar dat heeft zo zijn charme. Het meer wordt omringd door pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden. De omgeving leent zich perfect voor fietsen, wandelen of voor een boottocht over het Lago d'Iseo.

Wat zeker zien en doen aan het Iseomeer?

  • Vaar met een bootje naar het eiland Monte Isola, het grootste eiland in een meer in Italië.
  • Naast het eiland Monte Isola kan je ook nog kleinere eilanden bezoeken zoals Isola di Loreto en het bijzondere Isola San Paolo.
  • Bezoek een van de pittoreske dorpjes rondom het meer: Iseo, Lovere, Marone en Pisogne.
  • Het bijzondere natuurreservaat Torbiere del Sebino.
  • Ook is het meer zelf natuurlijk uitermate geschikt voor verschillende watersportactiviteiten, waaronder waterskiën en surfen.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het romantische decor van de heuvels van Franciacorta en het Iseomeer in het Iseolago Hotel & Spa. Het hotel ligt op 10 minuten wandelen van het stadscentrum Iseo. Meer info en boeken.

  1. Wijn proeven in Lombardije

Lombardije is tevens de thuisbasis van een aantal wijnregio's die een verscheidenheid aan wijnen produceren, waaronder witte, rode en mousserende wijnen. De wijndomeinen uit Lombardije zijn over het algemeen minder bekend bij het grote publiek. Dit blijkt echter onterecht te zijn want in de regio worden verschillende topwijnen geproduceerd. Enkele van de meest bekende wijnregio's in Lombardije zijn Franciacorta, Oltrepò Pavese en Valtellina.

  • De Franciacorta is erg in trek: deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode en wordt wel eens de Italiaanse repliek op champagne genoemd. De drank wordt immers met soortgelijke druifrassen gemaakt. Wel is het zo dat de Lombardische wijnbouw vooral in de lokale markt investeert en weinig flessen exporteert. Reden te meer om de streek een bezoekje te brengen.
  • Oltrepò Pavese is vooral bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de Barbera-druif. Dit gebied ligt op de heuvels ten zuiden van de rivier de Po en de wijnen staan bekend om hun rijke, fruitige smaken.
  • Valtellina is een wijnstreek die bekend staat om de productie van rode wijnen die geproduceerd worden van de Nebbiolo-druif.

RONDREIS: Gebruik onze complete rondreis Noord-Italië en geniet van de mooiste plekjes in Zuid-Tirol, Lombardije & Veneto.

Excursies wijn proeven in Lombardije boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Lombardije bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Lombardije.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Grotten van Catallus

De Grotten van Catallus (Grotte di Catullo) kan je vinden aan het Gardameer. Ookal doet de naam vermoeden van wel, het gaat hier niet om grotten maar om restanten van imposante Romeinse villa's die dateren uit de 1ste eeuw n. Chr. Deze werden gebouwd als thermale baden en worden verondersteld eeuwenlang te zijn gebruikt door de rijken en machtigen. In de "grotten" kom je meer te weten over de geschiedenis en architectuur van de Romeinse thermale baden. Vanaf hier geniet je bovendien van een spectaculair uitzicht over het Gardameer.

  1. Strada delle Abbazie

Lombardije heeft ook enkele prachtige abdijen die je kan bezichtigen. Wie hier fan van is, kan altijd de Strada delle Abbazie volgen, oftewel ‘de weg van de abdijen’. Deze schilderachtige route begint net buiten Milaan en loopt van Parco Agricolo Sud naar het Parco del Ticino. De route brengt je door prachtige landschappen met glooiende heuvels en wijngaarden en middeleeuwse abdijen. De abdijen die je onderweg tegenkomt, zijn architectonische meesterwerken die een beslissende rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de landbouw.

  • De abdij van Chiaravalle della Colomba
  • De abdij van Morimondo
  • De abdij van Santa Maria di Vezzolano
  • De abdij van San Giovanni Battista van Piovera
  1. Ponte Nel Cielo

De Ponte Nel Cielo, letterlijk vertaald als de “Brug in de Hemel”, is een indrukwekkende hangbrug. Deze brug werd gebouwd in 2000 en overspant de rivier de Adda. Het is 1.200 meter lang en het hoogste punt van de brug ligt op een hoogte van ongeveer 150 meter boven de rivier. Vandaag de dag is het een populaire bestemming voor toeristen die willen genieten van het panoramische uitzicht over de vallei en de omliggende bergen.

  • De brug is dagelijks en het hele jaar open. De brug opent om 9u en de laatste toegang is om 16u15.
  • Een kaartje kost € 5 en kinderen tot 14 jaar krijgen gratis toegang.
  • Voor alle weekends en feestdagen en iedere dag van augustus is het verplicht om online tickets te kopen. Andere dagen kan je je ticket aan de kassa aankopen.
  • Het ticketloket vind je in Campo Tartano en van daaruit is het ongeveer tien minuten lopen naar de brug.
  • Meer info op de website.
  1. De rotstekeningen van de Valcamonica-vallei

Ten noorden van het Iseomeer ligt een prachtige vallei. Val Camonica is wereldwijd gekend en pronkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979. In de vallei kan je één van ’s werelds grootste verzamelingen aan prehistorische rotstekeningen. De spectaculaire rotstekeningen beelden het dagelijkse leven uit van de prehistorische mens over een periode van 8000 jaar. Vooral voor wandelliefhebbers is de vallei ook een absolute aanrader.

  1. Waar overnachten in Lombardije?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Lombardije, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Lombardije.

  • Milaan: Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  • Pavia: Het Aurora Hotel is een gezellig hotel op wandelafstand van het historische centrum. Alle kamers zijn voorzien van elegante parketvloeren en moderne meubels. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijtje alvorens je de stad in trekt. Meer info en boeken.
  • Bergamo: Hotel Excelsior San Marco ligt op het centrale plein van Bergamo, het Piazza della Repubblica en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Geniet na een fantastische dag van een lekker dinertje in het restaurant op het dak. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Lombardije

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het verrassend mooie Damme? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Damme.

  1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?