Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden van Faro: wat zeker zien en doen? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden van Faro: wat zeker zien en doen? Alle info, tips & tickets

23 maart 2023 in Portugal3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Faro + verblijftips

Faro staat bekend als de toegangspoort tot de Algarve. Het is een van de meest idyllische steden van Zuid-Portugal. De stad beschikt over een prachtig historisch centrum vol leuke bezienswaardigheden, sfeervolle restaurants en pittoreske winkelstraten.

Faro mag dan geen strand hebben, toch wint de stad het qua authenticiteit en charme zonder twijfel van populaire en moderne badplaatsen zoals Albufeira en Lagos. Hier vind je enkele tips voor een geslaagd bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden van Faro.

Tours en tickets voor je bezoek aan Faro

Faro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap naar Ilha Deserta of Farol Island, kan je online boeken voor slechts €25. Of wil je liever een catamaranvaart doen op de Ria Formosa en 4 eilanden bezoeken? Voor deze daguitstap betaal je slechts €30.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Waar ligt Faro op de kaart?

Faro is een stad binnen het gelijknamige Portugese district. Tot de stad behoren ook enkele kleine landelijke freguesias zoals Conceição de Faro, Estoi, Montenegro, Santa Bárbara de Nexe, São Pedro en Sé.

Op de internationale luchthaven van Faro landen dagelijks verschillende lijn- en chartervluchten. Tijdens de zomer kan het hier erg warm zijn, maar eigenlijk is het er het hele jaar door schitterend weer, niet enkel in Faro maar ook in de wijde omgeving rond de stad. Wie geen zin heeft in tropische temperaturen en aan talrijke andere toeristen, gaat er het beste in de herfst of in de lente op vakantie.

Ontdek de ligging van Faro op de kaart:

  1. Palacio Belmarço

Palacio Belmarço is een van de topbezienswaardigheden in Faro. Het historische gebouw in beaux-artsstijl uit 1912 zal je meteen opvallen wanneer je door het centrum wandelt. Het is opgericht door de Portugese ondernemer Manuel de Jesus Belmarço die zelf ook is opgegroeid in Faro. Neem ook zeker binnenin een kijkje en bewonder de betegelde panelen met Portugese landschappen en monumenten.

  1. Cidade Velha

Binnen het oude centrum van Faro vind je tal van mooie plekjes en bezienswaardigheden. De stad kwam tot stand gedurende de Romeinse bezetting. Toen stond het bekend als de stad Ossonoba. Dankzij zijn strategische ligging aan de kust, verwierf Faro veel rijkdom door de bloeiende vis- en zoutindustrie.

Cidade Velha werd in de zestiende eeuw bijna volledig verwoest door de graaf van Essex tijdens de christelijke veroveringen binnen Europa. Tegenwoordig vind je er een mooie mix van oude Moorse elementen en achttiende-eeuwse Portugese architectuur.

De oude stadsmuren bevatten typische witgeschilderde huisjes en kleine kerkjes. Je kan er heerlijk wandelen tussen de sinaasappelbomen of een aperitief drinken op het terras. Je vindt hier geen souvenirwinkels, tourist traps of bureaus die tours organiseren. Alles verloopt nog erg gemoedelijk. Je hebt hier bovendien ook enkele knusse, gezellige restaurants met dagverse vis. Dat is zonder meer een verademing.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het oude centrum? Dan raden we een verblijf aan in de gezellige bed and breakfast Demo House Luxury Rooms. Meer info en boeken.

Winkelen in de smalle straatjes van Faro

Om te winkelen in Faro moet je in Rua Francisco Gomes zijn. Hier vind je allerlei winkels, waaronder de gekende Comur, gespecialiseerd in geconserveerde vis. Voor een breder aanbod kan je boodschappen doen in Mercado Municipal. Na het shoppen kan je even tot rust komen in het Jardim Manuel Bivar dat zich net naast de winkelstraten bevindt.

  1. Capela dos Ossos

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Faro is zonder twijfel Capela dos Ossos. Deze macabere maar tegelijk indrukwekkende kapel, gelegen aan de achterzijde van de kerk Igreja de Nosso Senhora do Carmo, is een rasecht ossuarium.

  • Het bouwwerk werd bekleed met de beenderen van ruwweg 1000 overleden karmelietenmonniken, die in vroegere tijden de stad dienden.
  • Je vindt hier ook 1245 schedels, die met holle ogen de kerk en zijn bezoekers gadeslaan. De beenderen versieren de muren en plafonds in speciale geometrische patronen.

Alle beenderen werden in de 19e eeuw opgegraven uit de begraafplaats van Faro. In 1816 werd de kapel ingewijd. Het is een griezelig, maar tegelijk ook mooi zicht. Boven de ingang staat het opschrift ‘Pára aqui a considerar que a este estado hás-de chegar’, vrij vertaald ‘Stop hier en bedenk dat ook u ooit deze staat zult bereiken’.

Igreja do Carmo

Ook de aanpalende kerk Igreja do Carmo uit de 18e eeuw is een bezoek waard. Er is een imposante barokke voorgevel en een eerder sober interieur te zien, afgezien van de met bladgoud bedekte details. Capela dos Ossos en Igreja do Carmo vormen samen een van de populairste attracties in Faro.

  1. Wandel door de haven van Faro

De jachthaven van Faro, niet zo ver van de binnenstad, mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. We raden je aan om 's avonds even door te wandelen naar de haven en de vissersbootjes en schepen in het water te zien schitteren. Op het plein voor de haven hangt een erg leuke sfeer en vind je tal van gezellige cafés en restaurants. Neem plaats op een van de terrasjes, geniet van een glaasje wijn en luister naar de prachtige live muziek.

VERBLIJFTIP: Het moderne Faro & Beach Club is een viersterrenhotel en kijkt uit over de haven. Het is de ideale uitvalbasis: dichtbij de haven gelegen en op wandelafstand van het oude centrum. Meer info en boeken.

  1. Ontspannen op het strand van Faro

Wie op zoek is naar zon, zee en strand, blijft meestal niet lang in Faro rondhangen en kiest eerder voor de stranden van Lagos en Albufeira. Toch is het strand van Faro, dat tien kilometer buiten het stadscentrum ligt, best wel de moeite waard. Je vindt er gezellige cafeetjes en bovendien is de sfeer er heel wat kalmer dan wanneer je de grote badplaatsen opzoekt, aangezien je de plek buiten het seizoen met maar weinig andere toeristen hoeft te delen.

Je vindt er verschillende faciliteiten, waaronder een camping en verschillende leuke restaurants. De meeste strandgangers zijn lokale inwoners, alhoewel ook steeds meer toeristen de charmes van het afgelegen Praia de Faro weten te appreciëren. Praia de Faro ligt op het schiereiland Ancão.

Het strand is bereikbaar door middel van een brug, die het vasteland met het eiland verbindt. Van juni tot augustus rijden er bussen richting het strand. Verder vind je er ook het natuurpark Ria Formosa.

In de zomer is de temperatuur van het zeewater hier nog steeds redelijk koud. Hou er rekening mee dat de golven behoorlijk sterk kunnen zijn. In tegenstelling tot andere stranden in de Algarve, wordt het Praia de Faro omgeven door duinen.

REISGIDS: Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal.

  1. Parque Natural da Ria Formosa

Faro ligt aan het natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa. Deze plek is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse wadden en is sinds 1987 een internationaal erkend ‘wetland’. Verder is het natuurgebied van groot belang voor de vele trekvogels die het als hun habitat zien. Het gebied is ongeveer 170 m² groot en loopt vanaf het strand Praia de Faro tot aan het plaatsje Cacela Velha. Dit natuurgebied is ideaal om een gezellige fiets- of wandeltocht te maken, of je kan er ook kajakken en de verschillende zeldzame vogels ontdekken langs de kustlijn.

EXCURSIES: Wil je graag een dagje uittrekken om het prachtige natuurgebied te verkennen? Bekijk het aanbod excursies naar Ria Formosa.

  1. Stadspoort Arco da Vila

De stadspoort Arco da Vila is het mooiste nog bestaande overblijfsel van de oude stadspoorten in het centrum van Faro. Vandaag de dag kan je slechts drie stadspoorten bezichtigen in Faro. De Arco da Vila werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van bisschop Dom Francisco Gomes do Avelar. De poort bevindt zich op de plek waar ooit een middeleeuws kasteel stond en sluit aan op het oude stadsdeel Cidade Velha.

Het ontwerp van de Italiaanse architect Francisco Xavier Fabri bestaat uit een boog die aan de buitenkant versierd is met het beeld van Thomas van Aquino. Het is een perfect voorbeeld van het Italiaanse neoclassicisme, hoewel ook de Moorse invloeden nog duidelijk aanwezig zijn.

De oorspronkelijke Arabische poort is nog duidelijk zichtbaar en is goed bewaard gebleven. Die maakte deel uit van de vroegere Islamitische muur en bood toegang tot de stad voor iedereen die vanop zee de stad binnen wilde. Vooral omwille van die Moorse invloeden, wordt Arco da Vila nog steeds beschouwd als een van de best bewaarde overblijfselen van de Arabische cultuur in Portugal.

  1. Kathedraal Sé

Midden in het centrum, op het plein Largo da Sé, vind je de gelijknamige kathedraal. Deze kerk werd in de dertiende eeuw ingewijd in naam van de Maagd Maria. Het werd gereconstrueerd in opdracht van de aartsbisschop van Braga, maar bestond al veel langer.

Het zou een van oorsprong vroegchristelijke basiliek zijn geweest, tot het tijdens de Moorse overheersing werd omgevormd tot moskee. Daarna werd het tijdens de Reconquesta door Alfonso III weer een christelijke kerk.

De kathedraal werd in 1596 door een Engelse inval verwoest, maar werd doorheen de jaren heropgebouwd en gerestaureerd. Van de oorspronkelijke kathedraal zijn enkel de klokkentoren en de twee kruiskapellen bewaard gebleven. Door de vele restauraties in het verleden, bestaat de kathedraal uit verschillende bouwstijlen. Het bouwwerk is sinds 1540 de officiële zetel van het bisdom Faro en wordt beschouwd als een nationaal monument.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Faro.
  1. Igreja Matriz de Sao Pedro

De zestiende-eeuwse Sao Pedro kerk werd opgericht ter ere van de beschermheilige Petrus, die over de lokale vissers zou waken. Het werd bijna volledig verwoest door de aardbeving van 1755. Toch zijn vele originele elementen bewaard gebleven, vooral de barokke versieringen. De zuilen dateren uit de achttiende eeuw, toen de kerk gereconstrueerd werd. Deze zijn vervaardigd naar het voorbeeld van de kathedraal Sé.

Bezoek hier ook de kapel Santissimo Sacramento, waar je nog een altaar in originele staat vindt, die beschouwd wordt als belangrijk erfgoed. Let ook op de maniëristische portiek uit het einde van de 16de eeuw, waarin een beeld van de heilige Petrus is verwerkt.

RONDREIS: Wil je graag een rondreis maken door Portugal langs Faro? Onze roadtrip Portugal langs de N2 brengt je langs de mooiste highlights op de Portugese Route 66 waaronder de Douro-vallei, Chaves en Faro.

  1. Nossa Senhora da Assuncao

Vlakbij de kathedraal Sé, aan de Praca Alfonso III, ligt een ander nationaal monument, namelijk het klooster Nossa Senhora da Assuncao. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Dona Leonor, de zus van koning Manuel I. Er huisde een gemeenschap opgericht door twee Clarissa-nonnen.

Momenteel doet het dienst als stedelijk museum en werd het hernoemd tot Museu Arqueologico. Je vindt er diverse romaanse mozaïeken en tegels uit de 4de eeuw, maar het herbergt ook vele West-Gotische vondsten. Langs het 16de-eeuwse kloosterhof vind je een sprookjesachtige kloostertuin.

  1. Cultuuruitstap naar een museum in Faro

Museu Municipal de Faro

In het oude centrum kan je het Museu Municipal vinden, het grootste museum van Faro. In dit gebouw zat vroeger het stadhuis gehuisvest, maar vandaag de dag kan je er een verzameling uit de geschiedenis van de regio Algarve bezichtigen. De collectie bestaat uit schilderijen, meubels, sieraden en tijdelijke tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars. Je kan het museum bezoeken tegen een kleine toegangsprijs voor slechts €2.

Museu Etnografico

Het Museu Etnografico is de ideale plaats om als toerist de ambachten en nijverheden van de bevolking te leren kennen. Je vindt er zowat alle oude ambachten, kledij, werktuigen en woningen uit de traditionele levenswijze van de Algarve regio.

De foto’s in de verschillende ruimtes geven een goed beeld over de vroegere regels en gebruiken van de lokale bevolking. Je ziet er onder meer een kar die tot 1974 gebruikt werd om langs de straat water te verkopen.

Museu Maritimo Ramalho Ortigao

Het maritiem museum is het oudste museum in de streek rondom Faro. Het werd geopend in 1889 en bevindt zich in het havenmeestergebouw, op de eerste verdieping naast het kantoor van de havenkapitein. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om een breed scala aan items te zien over de manier waarop er gevist wordt.

Er staan ook schaalmodellen van marine-en vissersboten. Pronkstukken zijn de uitgebreide collecties over traditionele vistechnieken en de oude scheepsvaartuigen, waarvan sommige al dateren uit de tijd van de ontdekkingsreizigers. Centraal in het museum staat de Nau, een imposant galjoen.

  1. Palacio de Estoi

Palacio de Estoi is een onlangs gerestaureerd gebouw en is in rococostijl opgericht in 1840. Het roze paleis is tegenwoordig een pousada, wat net zoals de Spaanse paradores, erfgoedhotel wilt zeggen. Dit luxueuze plaatsje is zeker een bezoekje waard. Het paleis beschikt over schitterende tuinen, zonnige terrassen en een fijn restaurant waar je heerlijk kan dineren!

VERBLIJFTIP: Je kan ook overnachten in dit bijzondere hotel. Verblijf in een van de moderne kamers en neem een verfrissende duik in het moderne buitenzwembad. Meer info en boeken.

  1. Ruïnes van Milreu

De ruïnes van Milreu zijn Romeinse ruïnes dichtbij Estoi en werden reeds erkend door UNESCO. De restanten bevatten nog enkele mooie mozaïeken die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Heel deze archeologische site vormde vroeger één gigantische villa. Om deze ruïnes te bezoeken betaal je slechts €3 en het is het makkelijkst te bereiken met de auto.

HUURAUTO: Wil je graag een rondreis maken door het zuiden van Portugal met een huurauto? Dat kan zeker. Huur hier online je auto via TUI cars autoverhuur, SunnyCars of EasyTerra

  1. Daguitstappen vanuit Faro

Wil je graag nog meer zien van Zuid-Portugal? Dan kan je ook altijd een leuke daguitstap maken vanuit Faro. Hieronder hebben wij alvast enkele van onze favoriete uitstapjes voor je opgelijst:

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over Faro

Hoe reis je het best naar Faro?

Wat is de beste reistijd voor Faro?

Faro is een prachtige bestemming die je eigenlijk zo goed als het hele jaar door kan bezoeken. Tijdens het hoogseizoen kan het er iets drukker zijn dan anders en liggen de temperaturen iets hoger. Wil je graag zoveel mogelijk drukte vermijden? Dan reis je best naar Faro in het voor- of najaar. Ook dan zijn de temperaturen nog aangenaam.

  1. Filmpje: breng een bezoek aan Faro

Benieuwd naar hoe de Faro eruit zien? In deze video nemen we je alvast mee naar deze stad in de Algarve. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Faro moeten afreizen.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 februari 2024 - Maarten

Een absoluut goede gids met voor mij verrassende tips!!

- 23 januari 2023 - Godelieve Van den Rul

Geweldig!! Nog meer zin gekregen om alles te gaan ontdekken :)

- 27 augustus 2022 - Helene

Superfijne gids van Portugal 🇵🇹 we hebben gelukkig veen van deze pareltjes mogen bezichtigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?