Dé 10 x bezienswaardigheden van Faro! Info, tips & fotos

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x bezienswaardigheden van Faro! Info, tips & fotos

28 juni 2020 in Portugal0 reacties

Faro staat bekend als de toegangspoort tot de Algarve. Het is een van de meest idyllische steden van Zuid-Portugal. De stad beschikt over een prachtig historisch centrum vol leuke bezienswaardigheden, sfeervolle restaurants en pittoreske winkelstraten.

Faro mag dan geen strand hebben, toch wint de stad het qua authenticiteit en charme zonder twijfel van populaire en moderne badplaatsen zoals Albufeira en Lagos.

Hier zijn enkele tips voor een geslaagd bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden van Faro.


Tours, tickets voor je bezoek aan Faro

Faro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap naar Ilha Deserta of Farol Island, kan je online boeken voor slechts €25.

Of wil je liever een catamaranvaart doen op de Ria Formosa en 4 eilanden bezoeken? Voor deze daguitstap betaal je slechts €30.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Waar ligt Faro op de kaart?

Faro is een stad binnen het gelijknamige Portugese district. Tot de stad behoren ook enkele kleine landelijke freguesias zoals Conceição de Faro, Estoi, Montenegro, Santa Bárbara de Nexe, São Pedro en Sé.

Faro heeft een eeuwenlange geschiedenis. Meer dan 2000 jaar geleden legden de Romeinen hier al een indrukwekkende haven aan. Toch werd de stad pas in 1756 de hoofdstad van Portugals meest zuidelijjke provincie. Tegenwoordig is Faro ook de plek waar de bisschop zetelt en is het gekend als het bestuurlijk centrum van de Algarve.

Op de internationale luchthaven van Faro landen dagelijks verschillende lijn- en chartervluchten. Tijdens de zomer kan het hier erg warm zijn, maar eigenlijk is het er het hele jaar door schitterend weer, niet enkel in Faro maar ook in de wijde omgeving rond de stad.

Wie geen zin heeft in tropische temperaturen en aan talrijke andere toeristen, gaat er het beste in de herfst of in de lente op vakantie.

 1. Cidade Velha

Binnen het oude centrum van Faro vind je tal van mooie plekjes en bezienswaardigheden. De stad kwam tot stand gedurende de Romeinse bezetting. Toen stond het bekend als de stad Ossonoba. Dankzij zijn strategische ligging aan de kust, verwierf Faro veel rijkdom door de bloeiende vis- en zoutindustrie.

Cidade Velha werd in de zestiende eeuw bijna volledig verwoest door de graaf van Essex tijdens de christelijke veroveringen binnen Europa. Tegenwoordig vind je er een mooie mix van oude Moorse elementen en achttiende-eeuwse Portugese architectuur.

De oude stadsmuren bevatten typische witgeschilderde huisjes en kleine kerkjes. Je kan er heerlijk wandelen tussen de sinaasappelbomen of een aperitief drinken op het terras. Je vindt hier geen souvenirwinkels, tourist traps of bureaus die tours organiseren. Alles verloopt nog erg gemoedelijk.

Je hebt hier bovendien ook enkele knusse, gezellige restaurants met dagverse vis. Dat is zonder meer een verademing.

 1. Capello dos Ossos

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Faro is zonder twijfel Capello dos Ossos. Deze macabere maar tegelijk indrukwekkende kapel, gelegen aan de achterzijde van de kerk Igreja de Nosso Senhora do Carmo, is een rasecht ossuarium.

Het bouwwerk werd bekleed met de beenderen van ruwweg 1000 overleden karmelietenmonniken, die in vroegere tijden de stad dienden. Je vindt hier ook 1245 schedels, die met holle ogen de kerk en zijn bezoekers gadeslaan. De beenderen versieren de muren en plafonds in speciale geometrische patronen.

Alle beenderen werden in de negentiende eeuw opgegraven uit de begraafplaats van Faro. In 1816 werd de kapel ingewijd. Het is een griezelig, maar tegelijk ook mooi zicht. Boven de ingang staat het opschrift ‘Pára aqui a considerar que a este estado hás-de chegar’, vrij vertaald ‘Stop hier en bedenk dat ook u ooit deze staat zult bereiken’.

Ook de aanpalende kerk Igreja do Carmo uit de achttiende eeuw is een bezoek waard. Er is een imposante barokke voorgevel en een eerder sober interieur te zien, afgezien van de met bladgoud bedekte details. Capello dos Ossos en Igreja do Carmo vormen samen een van de populairste attracties in Faro.

De kerk is vrij toegankelijk, voor de kapel betaal je €1.

 1. Het strand van Faro

Wie op zoek is naar zon, zee en strand, blijft meestal niet lang in Faro rondhangen en kiest eerder voor de stranden van Lagos en Albufeira. Toch is het strand van Faro, dat tien kilometer buiten het stadscentrum ligt, best wel de moeite waard. Je vindt er gezellige cafeetjes en bovendien is de sfeer er heel wat kalmer dan wanneer je de grote badplaatsen opzoekt, aangezien je de plek buiten het seizoen met maar weinig andere toeristen hoeft te delen.

Je vindt er verschillende faciliteiten, waaronder een camping en verschillende leuke restaurants. De meeste strandgangers zijn lokale inwoners, alhoewel ook steeds meer toeristen de charmes van het afgelegen Praia de Faro weten te appreciëren.

Praia de Faro ligt op het schiereiland Ancão. Het strand is bereikbaar door middel van een brug, die het vasteland met het eiland verbindt. Van juni tot augustus rijden er bussen richting het strand. Verder vind je er ook het natuurpark Ria Formosa.

In de zomer is de temperatuur van het zeewater hier nog steeds redelijk koud. Hou er rekening mee dat de golven behoorlijk sterk kunnen zijn. In tegenstelling tot andere stranden in de Algarve, wordt het Praia de Faro omgeven door duinen.

Aangezien het relatief dicht tegen de luchthaven ligt, is het de perfecte plaats om nog wat zon op te doen alvorens je weer naar huis vertrekt.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal.

 1. Ria Formosa

Faro ligt aan het natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa. Deze plek is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse wadden en is sinds 1987 een internationaal erkend ‘wetland’. Verder is het natuurgebied van groot belang voor de vele trekvogels die het als hun habitat zien.

Het gebied is ongeveer 170 m² groot en loopt vanaf het strand Praia de Faro tot aan het plaatsje Cacela Velha. Je kan er:

 • fietsen
 • wandelen
 • kajakken
 • maar ook verschillende zeldzame vogels ontdekken langs de kustlijn.

Dankzij de status als natuurgebied wordt de Ria Formosa beschermd tegen bouwprojecten, vervuiling en overmatig toerisme. In het stadscentrum van Faro zijn er verschillende toeristische bureaus die boottochtjes aanbieden. Tijdens dergelijke excursies kan je onder meer dolfijnen spotten.

De lagune wordt gevormd langsheen verschillende eilanden en schiereilanden, die via inhammen in verbinding staan met de zee. Doordat de eilanden niet bij elkaar aansluiten is er eb en vloed in de lagune. Je vindt er moeraslanden, zoutpannen en kanalen, die een ideaal broedgebied vormen voor trekvogels. Het water zit er vol met schelpdieren en diverse vissoorten, die dan weer veel wilde vogels en andere diersoorten aantrekken. Er leven in dit gebied onder meer ooievaars, reigers en watersnippen.

Ria Formosa speelt een belangrijke rol voor de economie in de regio. Naast een duidelijke toeristische functie, is het ook een belangrijk speler in de economische activiteiten van de viskwekerij en van de haven van Faro. Vanaf hier kan je ook de steden Tavira, Fuzeta en Olhão ontdekken.

 1. Arco da Vila

De stadspoort Arco da Vila is het mooiste nog bestaande overblijfsel van de oude stadspoorten in het centrum van Faro. Tegenwoordig zijn er slechts drie stadspoorten over.

De Arco da Vila werd in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van bisschop Dom Francisco Gomes do Avelar. Het bevindt zich op de plek waar ooit een middeleeuws kasteel stond en het sluit aan op het oude stadsdeel Cidade Velha. In 1812 werd de constructie voor het eerst in gebruik genomen.

Het ontwerp van de Italiaanse architect Francisco Xavier Fabri bestaat uit een boog die aan de buitenkant versierd is met het beeld van Thomas van Aquino. Het is een perfect voorbeeld van het Italiaanse neoclassicisme, hoewel ook de Moorse invloeden nog duidelijk aanwezig zijn.

De oorspronkelijke Arabische poort is nog duidelijk zichtbaar en is goed bewaard gebleven. Die maakte deel uit van de vroegere Islamitische muur en bood toegang tot de stad voor iedereen die vanop zee de stad binnen wilde. Vooral omwille van die Moorse invloeden, wordt Arco da Vila nog steeds beschouwd als een van de best bewaarde overblijfselen van de Arabische cultuur in Portugal.

 1. Kathedraal Sé

Midden in het centrum, op het plein Largo da Sé, vind je de gelijknamige kathedraal. Deze kerk werd in de dertiende eeuw ingewijd in naam van de Maagd Maria. Het werd gereconstrueerd in opdracht van de aartsbisschop van Braga, maar bestond al veel langer.

Het zou een van oorsprong vroegchristelijke basiliek zijn geweest, tot het tijdens de Moorse overheersing werd omgevormd tot moskee. Daarna werd het tijdens de Reconquesta door Alfonso III weer een christelijke kerk.

De kathedraal werd in 1596 door een Engelse inval verwoest, maar werd doorheen de jaren heropgebouwd en gerestaureerd. Van de oorspronkelijke kathedraal zijn enkel de klokkentoren en de twee kruiskapellen bewaard gebleven. Door de vele restauraties in het verleden, bestaat de kathedraal uit verschillende bouwstijlen. Het bouwwerk is sinds 1540 de officiële zetel van het bisdom Faro en wordt beschouwd als een nationaal monument.

 1. Nossa Senhora da Assuncao

Vlakbij de kathedraal Sé, aan de Praca Alfonso III, ligt een ander nationaal monument, namelijk het klooster Nossa Senhora da Assuncao. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Dona Leonor, de zus van koning Manuel I. Er huisde een gemeenschap opgericht door twee Clarissa-nonnen.

Momenteel doet het dienst als stedelijk museum en werd het hernoemd tot Museu Arqueologico. Je vindt er diverse romaanse mozaïeken en tegels uit de 4de eeuw, maar het herbergt ook vele West-Gotische vondsten. Langs het 16de-eeuwse kloosterhof vind je een sprookjesachtige kloostertuin.

 1. Museu Etnografico

Het Museu Etnografico is de ideale plaats om als toerist de ambachten en nijverheden van de bevolking te leren kennen. Je vindt er zowat alle oude ambachten, kledij, werktuigen en woningen uit de traditionele levenswijze van de Algarve regio.

De foto’s in de verschillende ruimtes geven een goed beeld over de vroegere regels en gebruiken van de lokale bevolking. Je ziet er onder meer een kar die tot 1974 gebruikt werd om langs de straat water te verkopen.

 1. Museu Maritimo Ramalho Ortigao

Het maritiem museum is het oudste museum in de streek rondom Faro. Het werd geopend in 1889 en bevindt zich in het havenmeestergebouw, op de eerste verdieping naast het kantoor van de havenkapitein. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om een breed scala aan items te zien over de manier waarop er gevist wordt.

Er staan ook schaalmodellen van marine-en vissersboten. Pronkstukken zijn de uitgebreide collecties over traditionele vistechnieken en de oude scheepsvaartuigen, waarvan sommige al dateren uit de tijd van de ontdekkingsreizigers. Centraal in het museum staat de Nau, een imposant galjoen.

 1. Igreja Matriz de Sao Pedro

De zestiende-eeuwse Sao Pedro kerk werd opgericht ter ere van de beschermheilige Petrus, die over de lokale vissers zou waken. Het werd bijna volledig verwoest door de aardbeving van 1755. Toch zijn vele originele elementen bewaard gebleven, vooral de barokke versieringen. De zuilen dateren uit de achttiende eeuw, toen de kerk gereconstrueerd werd. Deze zijn vervaardigd naar het voorbeeld van de kathedraal Sé.

Bezoek hier ook de kapel Santissimo Sacramento, waar je nog een altaar in originele staat vindt, die beschouwd wordt als belangrijk erfgoed. Let ook op de maniëristische portiek uit het einde van de 16de eeuw, waarin een beeld van de heilige Petrus is verwerkt.

 1. Daguitstappen vanuit Faro

Op zoek naar leuke daguitstappen vanuit Faro? Enkele leuke suggesties:

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Faro

Benieuwd naar hoe de Faro eruit zien? In deze video nemen we je alvast mee naar deze stad in de Algarve. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Faro moeten afreizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?