15 x mooiste bezienswaardigheden in universiteitsstad Cork: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in universiteitsstad Cork: wat zien & doen? + kaartje

5 februari 2024 in Ierland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Cork + verblijftips

Cork is een levendige universiteitsstad bij de rivier Lee, helemaal in het zuiden van de Ierse Republiek. De stad is verbonden met de zee door haar haven en kent een lange, woelige geschiedenis, die je in haar straten en historische gebouwen kan ontdekken.

Sla Cork bij je bezoek aan Ierland dus zeker niet over! Er zijn heel wat interessante bezienswaardigheden in het stadscentrum en de ruime omgeving. In deze blogpost krijg je alvast een overzicht van onze favorieten.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cork

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3u30 vliegen naar Cork Airport (ORK), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Cork:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Cork

Cork is een stad en county in het zuiden van Ierland. De stad Cork is gelegen aan de zuidkust van het eiland, aan de monding van de rivier de Lee. Het is de op een na grootste stad van Ierland na Dublin. Wil je graag Cork en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Ierland als leidraad.

Kaartje met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Cork

 1. Maak een historische wandeltocht door Cork

Voor een eerste kennismaking met de stad Cork, kan je best een georganiseerde wandeling door de stad boeken. Deze historische wandeltocht door Cork laat je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden zien zoals het Cork Opera House, de Shandon-kerk en St Finbar's Cathedral, terwijl een lokale gids boeiende verhalen vertelt over de tradities en geschiedenis van deze kleurrijke Ierse stad.

WANDELING: Boek hier je begeleide wandeling door Cork met gids.

St. Patrick's Street en Oliver Plunkett Street

De Saint Patrick's Street is de belangrijkste straat van Cork waar enkele leuke winkels en pubs gevestigd zitten. Het is uitgegroeid tot een van de meest geliefde winkelgebieden van de stad, lokale bewoners noemen de straat ook wel 'Pana'.

Wandel zeker eens de groten warenhuizen Brown Thomas, Marks & Spencers en Debenhams binnen. Ook als je geen zin hebt om te winkelen, is het een gezellige straat om door te wandelen dankzij de traditionele Ierse bouwstijlen van de gebouwen. Een andere gezellige winkelstraat is de Oliver Plunkett Street.

 1. Ontdek verse, lokale producten in de English Market

De overdekte English Market voorziet Cork al sinds 1788 van voedingsproducten. Ook nu nog verkopen marktkramers er een grote variatie aan vers, biologisch en plaatselijk gekweekt voedsel. In 1980 werd het gebouw vernield in een brand, en opnieuw gerestaureerd.

Je kan de markt binnengaan langs 4 ingangen: via de Grand Parade Entrance, via de kant van Princes Street, langs New Market Lane of langs Mutton Lane. Dit is de ideale plek om wat lekkers te kopen voor een picknick onderweg, of te genieten van een vlugge snack met een kopje thee.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf bij Hotel Isaacs Cork City, een boetiekhotel op slechts 5 minuten wandelen van het centrum van de stad.

 1. Kunst in St. Peters's Cork

St. Peter’s Cork werd gebouwd in 1788. Het noordelijke portiek dateert uit 1710 en is daarmee iets ouder dan de rest van het gebouw. De gotische toren werd eraan toegevoegd in 1840 en later in 1949 werd de kerk ontwijd. Het gebouw deed lang dienst als warenhuis, totdat de Cork City Council het gebouw in 1994 liet restaureren.

Vandaag de dag doet de kerk dienst als modern erfgoed en kunstcentrum. Er zijn een multifunctionele galerij (Vision Centre) en een aantal bijkomende ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De galerij wordt gedomineerd door een groot schaalmodel van de stad en haar omgeving. Naast deze maquette kan je er ook plaatselijke kunsttentoonstellingen, historische foto’s en andere kunst bewonderen. Meer info op de website.

Boek hieronder een georganiseerde tour vanuit Cork

 1. Voormalige gevangenis Cork City Gaol

Cork City Gaol is een 19e eeuwse gevangenis die omgetoverd werd tot een populair museum in Cork. Het huidige gebouw opende zijn deuren in 1824, ter vervanging van een oudere gevangenis. Aanvankelijk werden er zowel mannelijke als vrouwelijke gedetineerden ondergebracht.

 • In 1878 werd het uitsluitend een vrouwengevangenis en in 1923, na de opstanden van de Ierse Onafhankelijkheidstrijd en de Ierse Burgeroorlog, werd de gaol voorgoed gesloten.
 • Alle overgebleven gevangenen werden ofwel vrijgelaten ofwel overgebracht naar andere gevangenissen.
 • Het gebouw raakte in verval, maar werd in 1993 heropend als museum.

Het museum gaat vooral dieper in op de kleinere misdrijven waarvoor mensen werden opgesloten, en hoe de ellende van de Grote Hongersnood ook een weerslag had op de gevangenissen. Binnenkort een feestje gepland? Het is ook mogelijk de locatie in te huren voor privé evenementen. Meer info op de website.

TICKETS: Boek hier je tickets voor Cork City Goal. Dwaal door de gangen van deze oude gevangenis, ontdek de verhalen van gevangenen en hoe het leven was binnen de gevangenismuren.

 1. Kom alles te weten over boter in het Cork Butter Museum

Het Cork Butter Museum is ondergebracht in wat ooit gekend stond als de Cork Butter Market. Vandaag de dag zijn er tentoonstellingen over de geschiedenis van de boterproductie en verkoop in County Cork. Boter is nog altijd Ierlands belangrijkste exportproduct, en je vindt hier de grootste botermarkt ter wereld. Meer info op de website.

De Crawford Art Gallery, officieel bekend als de Crawford Municipal Art Gallery, ligt in het hart van Cork City, aan Emmet Place. De galerie is gehuisvest in een gebouw dat dateert uit de 18e eeuw en oorspronkelijk het Douanekantoor van Cork was.

De permanente collecties bevatten schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook handwerk, glas-in-lood en keramiek. De beeldengalerijen omvatten Grieks-Romeinse afgietsels van Antonio Canova en Ierse en Europese beeldhouwwerken uit de 19e eeuw tot moderne werken. Meer info op de website.

LEESTIP: Wil jij ook Ierland gaan verkennen? Download alvast onze gratis reisgids Ierland met een compleet uitgewerkte rondreis en tal van praktische info voor je bezoek.

 1. Saint Fin Barre's Cathedral

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Cork is de Saint Fin Barre's Cathedral op 10 minuten wandelen van het centrum. De kerk werd voltooid in 1879 en was de eerste grote opdracht voor de Britse Victoriaanse architect William Burges. De Saint Fin Barre's Cathedral verving een middeleeuwse kathedraal die dan weer op de plek stond van een eerder kerkje.

Vandaag is het een prachtig neogotisch gebouw dat zeker een bezoekje waard is. Je ziet er prachtige glas-in-loodramen, een sierlijk pijporgel en enkele bewaard gebleven beeldhouwwerken.

Tip: Vanaf het Elizabeth fort en de stadswallen heb je een mooi uitzicht over de Saint Fin Barre's Cathedral.
 1. Sint-Annakerk en Shandon Bells

De Sint-Annakerk, ook wel bekend als de Shandon-kerk, en de Shandon Bells zijn twee opmerkelijke bezienswaardigheden in Cork. De Sint-Annakerk is een opvallend voorbeeld van 18e-eeuwse kerkarchitectuur. Wat de kerk zo bijzonder maakt is de opvallende klokkentoren met een koperen koepel die bekend staat als de 'Four-Faced Liar' vanwege de vier wijzerplaten die - hoe gek het ook mag klinken - verschillende tijden aangeven.

De originele 18e-eeuwse klokken van de Sint-Annakerk worden ook wel de "Shandon Bells" genoemd. Altijd al eens klokken willen luiden? Hier kan het! Vanaf de eerste verdieping kan je de klokken luiden en de werking erachter van dichtbij bekijken. Vanaf het balkon heb je dan weer een panoramisch uitzicht over de stad.

 1. Ontspannen in het Fitzgerald’s Park

Niets leuker dan een rustgevende wandeling door het Fitzgerald’s Park op een zonnige dag. Via de Daly's Bridge (ook wel bekend als de Shaky Bridge) wandel je het zo het openbare park binnen.

Het Fitzgerald’s Park is een rustige, groene oase aan de rand van de stad en herbergt verschillende meren, mooie gazonweides, sculpturen, wandelpaden én de Leeuwenfontein. Er is ook een cafeetje en een skatepark waar de jongeren zich kunnen uitleven.

Een onverwachtse regenbui? Duik dan even het Cork Public Museum binnen, gevestigd in het voormalige 'Shrubbery House. Dit museum huisvest onder andere zilver- en keramiekcollecties, maar ook tentoonstellingen over de geschiedenis van Cork.

 1. Universiteit van Cork

Cork wordt ook wel de universiteitsstad genoemd, een bezoekje aan de universiteit mag dan ook niet ontbreken wanneer je deze stad bezoekt! De Universiteit van Cork (officieel bekend als University College Cork (UCC), werd opgericht in 1845 als Queen's College en maakte deel uit van het systeem van Queen's Colleges dat door koningin Victoria was opgezet om hoger onderwijs in Ierland te bevorderen. In 1908 werd het omgevormd tot de huidige University College Cork.

UCC staat bekend om zijn hoge academische standaarden en heeft een sterke reputatie op verschillende gebieden, als (sociale) wetenschap, geneeskunde, kunst en bedrijfskunde. Het is een van de meest toonaangevende universiteiten in Ierland.

De unief ligt op een halfuurtje wandelen van het stadscentrum

Wanneer je de universiteit bezoekt, lijkt het wel alsof je op een filmset van Harry Potter terecht gekomen bent. Het gebouw is grotendeels in originele staat en is best indrukwekkend om te zien.

 • Breng zeker eens een bezoek aan de Grote Zaal (Aula Maxima) of de bekroonde Lewis Glucksman Gallery.
 • Bewonder ook de vele sculpturen in de gangen en de unieke Ogham Stone-collectie (vroegste schriftelijke vermelding van de oude Ierse taal).
 • Nadien kan je nog een prachtige wandeling maken langs de waterkant van rivier de Lee.
 • Meer info op de website.
 1. Elizabeth Fort

Met zijn ligging op een heuvel, domineert het Elizabeth Fort de skyline en biedt het een prachtig uitzicht over de stad. Het fort is gelegen op 5 minuten van de Engelse markt, naast de kathedraal van Saint Fin Barre. Het fort werd in 1601 op de plek gebouwd om de stad te verdedigen.

Bij een bezoekje aan dit fort, keer je als het ware terug in de tijd en kom je meer te weten over het turbulente verleden van Cork. De openingsuren zijn van 10u tot 17u en je kan het fort tot op heden gratis bezoeken.

OVERNACHTINGSTIP: Fortwilliam Farm T12DNN2 zit gevestigd in een meer dan 100 jaar oude boerderij en ligt op 6 km van het stadscentrum.

 1. Naar de sterren kijken in Blackrock Castle

Blackrock Castle is een burcht aan de oevers van de Lee. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd ter bescherming van de kust. Wat je vandaag de dag ziet, is een neogotisch complex dat gebouwd werd nadat een brand in 1827 het oorspronkelijke gebouw in de as legde. Architecten hebben 3 extra verdiepingen toegevoegd aan de oorspronkelijke toren en de bijgebouwen heropgebouwd.

De burcht was een tijdlang in privébezit, maar werd in 2001 door de Cork City Council opgekocht. Tegenwoordig biedt het onderdak aan een sterrenwacht, een bezoekerscentrum en een café.

Het observatorium van de sterrenwacht heeft naast een aantal laboratoria, ook een interactief astronomiecentrum dat open is voor het grote publiek. Je kan er ook een Tour of the Universe-tentoonstelling en een radiotelescoop bewonderen. Meer info op de website.

 1. Titanic en de Grote Hongersnood in het Cobh Heritage Centre

Het Cobh Heritage Centre is verbonden aan het Cobh Railway Station. De Queenstown Experience (Cobh Heritage Center) dat zich in het center bevindt, heeft een aantal tentoonstellingen over de Ierse geschiedenis, met onderwerpen zoals het leven in Ierland gedurende de 18e en 19e eeuw, de Grote Hongersnood en de deportatie van (kleine) criminelen naar Australië.

Je vindt er ook een tentoonstelling over de RMS Titanic. Cobh (dat toen nog Queenstown heette) was de laatste havenstad dat het beroemde schip aandeed voor naar noodlottige botsing met een ijsberg in 1912. Het schip maakte zijn eerste reis en was op weg naar Amerika. Meer info op de website.

 1. Blarney Castle en de Stone of Eloquence

Legendarische krachten van de Stone of Eloquence

Blarney Castle is de bijna 600 jaar oude vesting van één van Ierlands bekendste clanleiders, Cormac MacCarthy. Je kan er de Stone of Eloquence kussen, ook wel bekend als de Blarney Stone. Dit vraagt licht acrobatenwerk, maar de beloning is groot: slaag je erin de steen te kussen, dan krijg je volgens de legende de 'kunst van het spreken (en vleien)'. De steen zelf is een blok blauwsteen die in de kantelen van het kasteel zit gemetseld.

Er circuleren verschillende theorieën over de oorsprong van de steen en zijn legendarische krachten, maar de echte waarheid is niet geweten. Miljoenen mensen hebben de Blarney Stone ondertussen doorheen de jaren gekust. Vroeger was dit ronduit levensgevaarlijk, maar nu staan er relingen die het hele gebeuren veiliger – maar niet per se minder angstaanjagend – maken.

Blarney Castle staat op een groot domein. Er is zelfs een tuin met allerlei gevaarlijke giftige planten. Je kan er ook een bezoek brengen aan Blarney House, een adellijk landhuis. Meer info op de website.

 1. Mooiste uitstappen vanuit Cork

Het pittoreske Cobh

Op een klein halfuurtje rijden van Cork ligt het pittoreske Cobh. Deze stad is niet alleen een bezoekje waard omwille van het feit dat dit de allerlaatste stopplek van de Titanic was, maar ook omwille van zijn gezellige centrum met kleurrijke huisjes en de St. Colman's Cathedral die dateert uit 1868.

WANDELING: Boek hier je begeleide historische wandeltocht door Cobh.

Uitstap naar Spike Island

Wat dacht je van een uitstap naar het Alcatraz van Ierland, ook wel gekend als Spike Island. Je kan het eiland bereiken met een veerboot vanaf Kennedy Pier in Cobh. Eenmaal het eiland bereikt, kan je je verdiepen in de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Het eiland heeft gediend als militair fort en gevangenis. Aan de hand van rondleidingen, tentoonstellingen en interactieve musea ontdek je de verhalen van kapiteins, veroordeelden, zondaars maar ook heiligen die ooit het eiland bewoonden. Meer info op de website.

De Cliffs of Moher vanuit Cork bezoeken

Vanuit Cork kan je verschillende leuke daguitstappen maken, maar een van de mooiste en populairste is toch wel naar de kliffen van Moher. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 m naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 meter, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, gesponsord met Europees geld, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap vanuit Cork naar de Cliffs of Moher.

 1. Waar overnachten in Cork?

Wil je graag meerdere dagen in Cork vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Cork.

 • Het Gabriel House ligt wat hoger waardoor het mooi uitzicht biedt over de haven en de torenspitsen van de kathedraal van Cork. Bij zonnig weer kan je genieten van een lekker ontbijtje in de prachtig aangelegde tuinen.
 • Belvedere Lodge zit gevestigd in een mooi Victoriaans gebouw, gelegen in een rustige, ommuurde tuin op 3 km van het centrum van Cork.
 • Op zoek naar een luxeverblijf? Hayfield Manor ligt op een lommerrijk terrein op slechts 15 minuten lopen van het centrum van Cork. Het is een luxe hotel met een schoonheidsspa en een elegant restaurant.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?