17 x mooiste bezienswaardigheden in Avignon: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

17 x mooiste bezienswaardigheden in Avignon: wat zeker zien en doen?

30 december 2023 in Provence5 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden in Avignon + verblijftips

Avignon staat vooral gekend als voormalige verblijfplaats van de pausen en voor zijn beroemde brug. Daarnaast vind je in de stad ook heel wat gezellige pleintjes en zijn er veel monumenten te bewonderen. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je moet gezien hebben in Avignon.

Sinds 1995 staat het historische centrum van Avignon op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoek er de 4 km lange muur met z'n poorten en de bekende brug.

Tours en excursies voor je bezoek aan Avignon

De mooiste bezienswaardigheden in Avignon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Het historische centrum van Avignon

Het historische centrum van Avignon is een bezienswaardigheid op zich. Het centrum staat natuurlijk niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst (sinds 1995-). Het charmante centrum bestaat uit een wirwar van smalle straatjes met okergele huizen uit de 15de tot 18de eeuw en tal van mooie pleinen. Met onze stadswandeling door Avignon kom je alvast langs de topbezienswaardigheden in het centrum terwijl je geniet van de Zuid-Franse zon.

VERBLIJFTIP: Hôtel Le Bristol bevindt zich ook binnen de verdedigingsmuren van Avignon en biedt ruime, moderne kamers in boetiekstijl. 's Ochtends geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de stad in trekt. Meer info en boeken.

  1. Wandel langs de stadsmuren van Avignon

Het historische binnenstad wordt omgeven door een meer dan 4 kilometer lange muur met 7 authentieke stadspoorten en maar liefst 39 torens. De stadsmuren dateren grotendeels uit de 14de en 15de eeuw en geven een beeld van hoe versterkte steden er in de late middeleeuwen uitzagen.

De stadsmuren van Avignon zijn een van de best bewaarde bouwwerken in zijn soort in Europa. Vaak worden zo'n verdedigingsmuren gesloopt om de stad groter te maken, maar in Avignon is het grootste deel van de muur bewaard gebleven. Een wandeling langs de stadsmuren is een absolute aanrader. Je geniet er van een prachtig uitzicht over Avignon en de Rhône.

  1. Pont St-Bénézet of Pont d'Avignon

De brug van Avignon is wereldwijd bekend geworden vanwege het bekende liedje 'Sur le Pont d'Avignon'. Oorspronkelijk had de brug een lengte van 900 meter en maar liefst 19 bogen. Bij de val van Avignon in 1226 werd de brug bijna volledig verwoest en bleven er nog maar 4 bogen over. Er werd nog een poging gedaan om ze te herbouwen maar later werd ze definitief verwaarloosd.

Op de brug kan je de Chapelle St.-Nicolas vinden. Het is hier waar de Heilige Bénézet begraven werd. Het was deze jonge herder die voor de bouw van de brug zorgde nadat hij een goddelijke stem had gehoord.

TICKETS: Bestel je tickets voor een bezoek aan Pont d'Avignon voor slechts €5.

  1. Palais des Papes

De bouw van het Palais des Papes duurde maar liefst 30 jaar, maar het resultaat mag er zijn. Het paleis lijkt eerder op een fort en was dan ook onneembaar. Het domein met een oppervlakte van 15.000 m² kan opgesplitst worden in twee grote delen. Langs de ene kant heb je het sobere oude paleis dat gebouwd werd onder leiding van Benedictus XII. Langs de andere kant heb je het nieuwe paleis dat het werk is van Clemens VI.

Palais des Papes is het grootste gotische paleis ter wereld en staat vooral gekend voor zijn luwe en verkwistende versieringen. De 2 paleizen zijn dan ook telkens een weerspiegeling van het karakter van elke paus. Tegenwoordig is het paleis omgebouwd tot een modern congrescentrum, en elk jaar kan je in de zomer hier ook terecht voor het festival van Avignon.

Bestel je tickets voor Palais des Papes online

  1. Place de l'Horloge

Place de l'Horloge is een gezellig en levendig plein waar heel wat cafés en restaurants te vinden zijn. Deze verkeersvrije buurt is ook de thuisplaats van het theater en het Hôtel de Ville. Deze 18de eeuwse constructie valt vooral op vanwege de laatgotische toren. Deze heeft als bijnaam Tour de Jacquemart vanwege het carillon in de toren met twee bewegende figuren die de uren slaan.

Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en geniet er van het uitzicht op de prachtige gebouwen waar het plein door omringd wordt.

  1. Les Halles d’Avignon

Een van de bekendste marken in Avignon is Les Halles d'Avignon, een grote overdekte markthal in het centrum van de stad. In de markthallen vind je talloze marktkraampjes met verse (streek)producten en kleine restaurantjes waar je lokale gerechten kan proeven. Er worden ook verschillende workshops gegeven door verschillende chef-koks.

Wanneer je de markthallen bezoekt, zal de natuurlijke groene muur aan de voorzijde je meteen opvallen. Dit is een ontwerp van de Franse Patrick Blanc die bekend staat om het integreren van levende planten in architectuur. Zo heeft hij ook de verticale tuin 'One Central Park' in New York ontworpen. De markthallen zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 6u tot 14u.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de prachtige omgeving? Bekijk dan zeker onze rondreis door de Provence en bezoek topsteden als Avignon, Nîmes en Arles.

  1. Musée Louis Vouland

In het Musée Louis Vouland, gehuisvest in het voormalige huis van kunstverzamelaar Louis Vouland, kan je een collectie vol antieke voorwerpen en decoratieve kunsten bezichtigen die dateren uit de 17de en 18de eeuw. Zo vind je er onder andere antiek meubilair, porselein, schilderijen en nog veel meer voorwerpen die afkomstig zijn van lokale kunstenaars. Je kan nadien ook nog even een bezoekje brengen aan de prachtige tuinen van het museum.

  1. Musée Calvet

Het Musée Calvet bevindt zich in het Hôtel Villeneuve Matignan. Dit gebouw werd gebouwd van 1741 tot 1759 door Jean-Batiste Franque. Het museum werd vernoemd naar de oprichter: professor Claude Calvet, een geleerde geneeskundige. Bij zijn dood liet zijn waardevolle verzameling kunstwerken, archeologische voorwerpen, boeken en antiek na aan de stad om er een museum van te laten maken. Wanneer je het museum bezoekt, kom je meer te weten over kunst, wetenschap, archeologie en etnografie.

REISGIDS: Download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!

  1. Musée du Petit Palais

Het Musée du Petit Palais kan je terugvinden naast het Palais des Papes en de kathedraal van Avignon. Dit museum herbergt bijzondere religieuze kunstwerken, verschillende beelden en schilderijen uit de Griekse en Romeinse kunst uit de 14de en 15de eeuw. Je ziet er werken van de Italiaanse kunstschilders Ambrogio Lorenzetti, Girolamo Marchesi, Giovanni di Palo, Sandro Botticelli en Vittore Carpaccio.

  1. Musée Angladon

Het Musée Angladon is een klein museum maar toch kan je er enkele schilderijen vinden van bekende kunstenaars. Het museum zit gehuisvest in een 18de eeuws herenhuis dat werd ontworpen door architect Jean Peru. Het museum herbergt een kostbare kunstcollectie. Denk maar aan de meesterlijke werken van Van Gogh, de Demoiselles d’Avignon van Picasso en nog vele andere. Je kan het museum vinden in een oude herenwoning waarvan de 18de eeuwse salons in perfecte staat zijn bewaard.

Mis niets tijdens je bezoek aan deze charmante stad met onze stadswandeling Avignon.
  1. Eglise Saint-Didier

De 14de eeuwse Eglise Saint-Didier is een gotische kerk die werd gebouwd in een stijl die typisch is voor de Provence. De bouw van de kerk werd gestart in 1355 en werd op slechts 4 jaar tijd afgerond, iets wat ongezien snel was voor die tijd.

Binnenin is vooral het retabel van de Kruisdraging belangrijk. Dit kunstwerk werd gemaakt door de Italiaan Francesco Laurana en kan je vinden aan het hoofdalter. Verder vind je er ook nog twee werken die van de hand zijn van Simon de Châlons: de 'Geseling' en de 'Nederdaling van de Heilige Geest'.

  1. Rocher des Doms

De Rocher des Doms is het hoogste punt van Avignon. Het was hier dat de eerste volkeren de stad oprichtten. Bovenop deze rots kan je een prachtige tuin vinden met vijvertjes en prachtige beelden. Van hierop heb je een prachtig uitzicht over de Rhônevallei, Fort Saint André en kan je onder meer de de Mont Ventoux zien liggen. Het is bovendien de ideale plek om even af te koelen op warme zomerdagen en de genieten van de rust van de tuinen.

  1. Cathédrale Notre-Dame-des-Doms

Binnen de oude stadsmuren van Avignon, zie je de Cathédrale Notre-Dame-des-Doms. Oorspronkelijk zou hier een Romaanse kerk gebouwd zijn die opgedragen werd aan de Heilige Maagd. De kerk kreeg het zwaar te verduren tijdens de Franse Revolutie en werd helemaal verwaarloosd. Na de Franse Revolutie werd in 1822 begonnen met de herstellingswerken.

Tegenwoordig kan je een kijkje nemen in de aantrekkelijke kerk en kan je er mooie kunstwerken vinden die verschillende tijdperken beslaan. Hét pronkstuk is de bisschoppelijke zetel die gemaakt werd uit wit marmer.

  1. Themapark Spirou

Ben je op vakantie met kinderen? Dan kan je ook een daguitstap maken naar het Parc Spirou. In dit themapark betreed je als het ware het universum van Robbedoes en zijn vrienden Lucky Luke en Marsupilami. Dit is het allereerste themapark in de Provence en een absolute aanrader voor een gezinsuitstap. Voor een adrenaline-kick kan je terecht in de achtbanen of als je het juist wat rustiger aan wil doen, kan je ook deelnemen aan een van de 3D of 4D-simulators.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Themapark Spirou online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

  1. Festival d’Avignon

Wanneer je Avignon bezoekt in juli, kan je één van de grootste theaterfestivals ter wereld bijwonen. Tijdens Festival d'Avignon worden er overal in de stad shows en theatervoorstellingen gegeven. Mensen van over de hele wereld komen dan naar Avignon om de straatartiesten en kunstenaars te bewonderen. Naast de voorstellingen kan je ook lezingen, tentoonstellingen, films en debatten bijwonen. De absolute topper van het festival is natuurlijk het grote optreden op de binnenplaats (Cour de l'honneur) van het Palais des Papes.

Tip: Tijdens deze periode is het erg druk en zijn er veel toeristen in Avignon. Wil je de stad in juli bezoeken? Dan raden we aan om ruim op voorhand een hotel reserveren. Bekijk hier het aanbod hotels in Avignon.

  1. Met de veerboot naar Île de la Barthelasse

Île de la Barthelasse is een riviereiland in de Rhône en ligt tussen Avignon en Villeneuve-lès-Avignon. Op het eiland loopt een pad waar je langs het water en de groenstrook kan wandelen. Je hebt een prachtig zicht over de befaamde Pont d'Avignon en Palais des Papes. Verder vind je er nog een gezellige restaurants en meerdere campings waar je kan overnachten.

Je kan het eiland makkelijk bezoeken vanuit Avignon met een veerbootje. Deze vertrekt bij Quai de la Ligne (bekijk de ligging) en is volledig gratis. Iedere 15 minuten vertrekt er een overzetboot naar Île de la Barthelasse. Ga je toch liever met de auto? Dan kan je het eiland bereiken via de Pont de l'Europe en parkeren op de voorziene parkeerplaats.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Avignon

Verblijf je enkele dagen in (de buurt van) Avignon? Dan kan je altijd een bezoekje aan de stad combineren met een leuke uitstap in de Provence. Er worden verschillende tours en excursies georganiseerd vanuit Avignon die je langs de mooiste plekken van de Provence en de Rhône Vallei brengen.

Parc Naturel Régional du Luberon

Avignon is gelegen aan de voet van het Parc Naturel Régional du Lubéron, een prachtig natuurgebied dat wordt gekenmerkt door bergen, groene velden, glooiende wijngaarden en pittoreske dorpjes. Het bergmassief van Lubéron is een ideale bestemming voor een leuke daguitstap vanuit Avignon. Bezoek de indrukwekkende Abdij van Sénanque en Gordes, een pittoresk dorp op een heuveltop.

Roussillon en het okergele landschap (op 1 uur rijden)

Het schilderachtige dorpje Roussillon wordt gekenmerkt als een van de ‘plus beaux villages’ van Frankrijk en dat is volkomen terecht. Het dorpje wordt omringd door de prachtige natuur en je kan de okerkleurige huizen al van ver zien schitteren op de top van de heuvel. Heerlijk om door de oude straatjes te wandelen met gekleurde karakteristieke gebouwen.

Je kan er ook de grootste okermijn van Europa bezoeken! In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen. Maar wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze reisgids Provence.

Ontdek hieronder nog meer leuke daguitstappen vanuit Avignon:

  1. Waar overnachten in Avignon?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Avignon.

  • Hotel Le Magnan is gelegen in een prachtige groene omgeving binnen de oude stadsmuren van Avignon, op 10 minuten wandelen van het Pausenpaleis. De meeste kamers bieden uitzicht op de tuin en zijn voorzien van alle comfort. In de zomermaanden kan je genieten van een heerlijk ontbijtje op de mooie patio in de tuin. Meer info en boeken.
  • Hôtel Le Bristol bevindt zich ook binnen de verdedigingsmuren van Avignon en biedt ruime, moderne kamers in boetiekstijl. 's Ochtends geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de stad in trekt. Meer info en boeken.
  • B&B Bastide de Bellegarde ligt net buiten het centrum van Avignon en biedt een onvergetelijk verblijf. De B&B beschikt over charmant ingerichte kamers, een buitenzwembad en in de omgeving kan je prachtige wandel- of fietstochten maken. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 april 2023 - Annik decorte

reisgids provence en avignon : de meest complete tips voor een bezoek aan de regio en de stad ik kan de gids warm aanbevelen aan al wie die streek op eigen houtje wil bezoeken

- 24 augustus 2022 - Luc Schellinck

Prima reisbegeleiding. Zeer handig

- 4 februari 2022 - Katie Simons

Ik ken de streek niet en dit is een mooi begin om een reisroute te maken

- 21 september 2020 - Patrick De Bosscher

Avignon was prachtig. Dankzij de tips voor de stadswandeling uit het gedownloade document kon de reisroute tot in de puntjes uitgestippeld worden.

- 4 augustus 2019 - Cathrine Rousselle

Leuke gids met fijne tips and tricks! Heel erg praktisch!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?