Het Eiland Ischia bezoeken? 10 x bezienswaardigheden + waar overnachten?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Eiland Ischia bezoeken? 10 x bezienswaardigheden + waar overnachten?

De mooiste bezienswaardigheden en highlights op het groebe eiland Ischia in de baai van Napels

Het eiland Ischia is een van de eilanden in de Baai van Napels, samen met Procida en het meer bekende Capri. Het draagt de bijnaam Isola Verde of Groene eiland vanwege de altijd groene vegetatie op de flanken van de Monte Epomeo. Ischia ligt in een vulkanisch gebied en is het grootste van de drie eilanden in de regio.

De voornaamste bezienswaardigheden op Ischia zijn de sfeervolle dorpjes, de natuurlijke warmwaterbronnen, botanische tuinen en prachtige stranden.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan het eiland Ischia

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Ischia bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Ischia en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Ischia

Inhoud artikel

  1. Waar ligt het groene eiland Ischia?

Het groene eiland Ischia in de baai van Napels, en is het grootste van de drie Flegreïsche Eilanden (de andere zijn Capri en Procida). Dit eiland is minder bekend en loopt daarom ook niet over van het massatoerisme. Het eiland telt zo’n 60.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 46,4 km².

Ligging van Ischia op de kaart

  1. Ischia-Stad

Wanneer je de veerboot neemt vanuit Napels, meer je aan in Porto d’Ischia in het noorden van het eiland. Dit is het meer toeristische gedeelte van Ischia-stad met heel wat winkels, restaurants, hotels en andere accommodatie.

Wat verderop ligt het oude gedeelte, Ischia Ponte, je komt er door de stenen brug over te steken naar het kleinere eilandje waar je onder andere het Castello Aragonese hebt.

  1. Castello Aragonese

Het Castello Aragonese ligt op een kleiner vulkanisch rotseiland dat met de rest van Ischia wordt verbonden door een middeleeuwse stenen brug. Dit is dan ook de grootste toeristische trekpleister van Ischia-stad.

  • Het kasteel zelf werd opgetrokken ten tijde van de Spaanse overheersing als een verdedigingslinie tegen aanvallen van op zee en piraten.
  • Om het kasteel te bezoeken ga je door een reeks uitgehouwen tunnels en gangen. Een avontuur op zich.
  • Je betaalt 12 euro voor een kaartje. Kinderen tot 9 jaar mogen gratis binnen en er zijn kortingstarieven voor jongeren, studenten en groepen.

OVERNACHTEN Villa Caruso ligt in het dorpje Forio, nabij de Giardini La Mortella. Ook het strand van Il Fungo is niet ver weg. De kamers zijn voorzien van airco en er is een tuin met buitenzwembad en een erg fraai ingerichte hot tub. Om het eiland te verkennen kan je ter plaatse ook een fiets of auto huren. Meer info en boeken..

  1. Ontspannen in een van de vele warmwaterbronnen

Ischia is een vulkanisch eiland en heeft meer dan 100 natuurlijke thermale bronnen met warm water, waar allerhande therapeutische voordelen aan worden toegeschreven.

  • Je kunt dan ook op een heel aantal plaatsen baden in een natuurlijke warmwaterbron, van luxe spa's tot prachtige waterparken zoals de thermen van Negombo. Ook heel wat hotels beschikken over een eigen warmwaterbron.
  • Zin om een glimp op te vangen van een Romeins badhuis? Dan moet je in de Terme di Cavascura zijn (zie website).
  • Ook baden in open lucht is mogelijk: op het strand van Sorgeto kan je helemaal gratis ontspannen in de thermale bronnen die uit de zee opborrelen. Een unieke ervaring.
  1. Torre di Michelangelo

Op 20 minuten wandelen zuidwaarts (1,5 km) van de de stenen brug richting het kasteel, kom je de Torre di Michelangelo tegen. Al staat hij hier en daar ook benoemd als de Torre di Guevara. Deze verdedigingstoren werd gebouwd in de 15e eeuw.

Vanwaar dan de naam? De beroemde renaissancekunstenaar Michelangelo zou hier een tijd hebben verbleven. Binnen vind je nog een aantal fresco’s die door hem gemaakt zouden zijn. Vandaag dient de toren nog steeds als tentoonstellingsruimte.
  1. Het strand van Spiaggia dei Pescatori

Vanaf dit strand heb je een prachtig zicht op het Castello Aragonese. Het is een van de mooiste stranden op het eiland, geniet er van het prachtige zandstrand.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Monte Epomeo

De Monte Epomeo is de hoogste berg van Ischia met zijn top op 789 meter boven zeeniveau. Een leuk idee om de berg te beklimmen is om een Vespa te huren en zo het grootste deel van de klim te doen.

Nabij de top is een parkeerplaats waar je voor een paar euro de scooter even kan achterlaten. Het onverharde gedeelte naar de top toe doe je dan te voet verder.

  1. Giardini La Mortella

Giardini La Mortella is een grote botanische tuin van in totaal 2 hectare, waar je makkelijk meerdere uren in kunt rondwandelen. Als je de tuin wil bezoeken, neem je dus best wel je tijd ervoor. Je vindt er talloze tropische plantensoorten.

De toegangsprijs is 12 euro, maar gezien de omvang van de tuinen is het dat wel waard. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen en er zijn kortingen voor andere leeftijden.

Concert bijwonen in het amfitheater

Je kan een bezoek aan de tuinen ook combineren met een concert in het amfitheater dat je in het hoger gelegen deel van Giardini La Mortella vindt. In de zomermaanden staan er heel wat concerten gepland. Meer info op de website.

  1. Giardini Ravino

Giardini Ravino nabij het dorp Forio is een andere botanische tuin. Hier vind je een indrukwekkende collectie cactussen en vetplanten. Deze tuinen gaan slechts beperkt open en de uren durven nogal eens veranderen. Check dus best de website voor de actuele openingstijden.

  1. Chiesa del Soccorso

De Chiesa del Soccorso is een idyllisch wit kerkje in het dorpje Forio, aan de westkant van het eiland. Het kerkje zelf is schattig, maar op zich niet zo bijzonder. Maar als bonus heb je wel een mooi uitzicht over de groene omgeving van Ischia en een prachtige zonsondergang ‘s avonds. Dus het is op zich wel de moeite om hier even naartoe te gaan als je tijd genoeg hebt.

Aan het kruisbeeld van de kerk hangt ook een lokale legende vast: het kruis zou zijn gevonden tijdens een storm en met zeelui die schipbreuk leden mee zijn aangespoeld op het eiland. Dat was miraculeus genoeg om het kruisbeeld in de kerk onder te brengen. Maar de legende zegt ook dat wanneer je het kruis nu uit de kerk zou willen dragen, de kerkdeur op slag verdwijnt..
  1. Sant’ Angelo

Sant’ Angelo is een klein vissersdorpje aan de zuidkust van Ischia. Op het eerste zicht doet het zelfs wat denken aan Ischia Ponte, want ook hier steekt een rotspunt in de zee uit, die met een smalle doorgang wordt verbonden met de rest van het eiland.

Heel Sant’ Angelo is autovrij doordat het er overal zo smal is, maar daardoor loop je er ook wel rustig rond. Vanaf hier kan je ook een boottaxi nemen naar het befaamde strand van Sorgeto met de natuurlijke warmwaterbronnen of naar een aantal andere stranden.

LEESTIP: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

  1. Wijn proeven op Ischia

Het voordeel van een vulkanisch gebied is dat de grond er zeer vruchtbaar is en een aantal unieke eigenschappen heeft. Dat resulteert dan ook in een rijke wijncultuur. Ook op Ischia is er veel wijnbouw.

Casa d'Ambra is een van de bekendste wijnhuizen op het eiland, ideaal om een voorraadje in te slaan. Meer info op de website

  1. Hoe bereik je het eiland Ischia?

Hoe kom je nu bij het groene eiland Ischia? Ischia wordt vaak bezocht aan de hand van een daguitstap vanuit Sorrento of Napels.

TIP: Ben je van plan het eiland te bezoeken vanuit Napels of een andere stad? Dan raden we je aan om je huurauto achter te laten. Het eiland is erg klein en je kan alles prima te voet verkennen.
  1. Steek over naar het eiland Procida

Vanuit Ischia vaar je in 20 minuten naar Procida, een ander eiland in de baai van Napels. Op Procida zijn ook wat interessante bezienswaardigheden zoals de kleurrijke vissershuisjes van Marina di Corricella en de middeleeuwse vesting Terra Murata. Lees meer over ons bezoek aan Procida.

Je kan je ferry van Ischia naar Procida hier boeken.

  1. Dagtrip naar het eiland Capri vanuit Ischia

Om je eilandentour te vervolledigen, kan je ook de boot nemen naar Capri, het meest toeristische van de drie eilanden. Hier vind je onder meer de bekende Blauwe Grot. Er varen een paar rederijen rechtstreeks tussen Ischia en Capri, maar er zijn slechts een twintigtal overtochten per week. Afhankelijk van wanneer je er precies bent, zal je dus je via Napels naar Capri moeten gaan. Check hier de dienstregelingen van de ferry.

  1. Waar overnachten op Ischia?

Ischia heeft meer dan genoeg mogelijkheden om te overnachten. Het is ook een vrij omvangrijk eiland, dus zelfs wanneer je op doorreis bent, is het ook geen slecht idee om hier een nachtje te spenderen. Wij kunnen volgende suggesties aanbevelen.

Villa Caruso

Villa Caruso ligt in het dorpje Forio, nabij de Giardini La Mortella. Ook het strand van Il Fungo is niet ver weg. De kamers zijn voorzien van airco en er is een tuin met buitenzwembad en een erg fraai ingerichte hot tub. Om het eiland te verkennen kan je ter plaatse ook een fiets of auto huren. Boek hier je kamer bij Villa Caruso.

Hotel Ambasciatori

Hotel Ambasciatori ligt in het meer toeristische Ischia Porto, nabij de haven en het gratis publieke strand. Je hebt er een mooi uitzicht over de baai van Napels en er zijn heel wat wellnessfaciliteiten en een buitenzwembad.

Alle kamers beschikken over een balkon zodat je ook buiten kunt verpozen. Ook het restaurant strekt tot aanbevelen, maar door de interessante ligging kan je ook elders in de stad gaan dineren. Meer info en prijzen.

Hotel Casa Celestino

In het pittoreske Sant’ Angelo vind je Hotel Casa Celestino. De meeste kamers bieden uitzicht op zee en ook het terras van het restaurant heeft zeezicht, zo geniet je er extra van je diner.

Dit hotel heeft een erg rustige ligging, maar wel relatief ver van de luchthaven van Napels. Daarom is het een aanrader om van hun pendelservice gebruik te maken als je met het vliegtuig arriveert en meteen naar het eiland trekt. Je kan je ook laten oppikken in de haven van Ischia wanneer je de ferrytocht vanuit Napels op eigen houtje doet. Boek hier je verblijf in Casa Celestino.

  1. Filmpje: ontdek het eiland Ischia

Benieuwd wat je mag verwachten van je bezoek aan het eiland Ischia? Bekijk hier alvast een voorsmaakje:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?