19 x mooiste bezienswaardigheden in Rennes: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Rennes: wat zien & doen tijdens je verblijf?

4 november 2022 in Bretagne1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Rennes + verblijftips

Rennes heeft door een brand in 1720 veel van zijn charmant, middeleeuws centrum verloren. Vandaag de dag is het een grote, bruisende studentenstad met meer dan 200 000 inwoners. Hoewel het er soms luidruchtig en druk is, heeft Rennes toch zijn charme voor wie de tijd kan nemen om de stad echt te leren kennen.

Een mooi gebied om te verkennen is de zone rond de kathedraal van Saint-Pierre, waar de idyllische straten aan de desastreuze brand zijn ontsnapt en grotendeels intact zijn gebleven. Overal zie je hier de typische vakwerkhuizen, vooral in de straten La Psale, Chapitre, Saint-Saveur en Saint-Guillaume. Benieuwd naar meer? Lees dan gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Rennes.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

 1. Place de la République

Begin je verkenningstocht op het centrale plein van de stad: Place de la République. De noordkant van dit centrale plein heeft zijn rechtlijnige karakter geërfd van de oude rivierkade. De zuidkant wordt gesierd en begrensd door het Palais du Commerce, een voormalige beurs uit het begin van de 20e eeuw. Het gebouw heeft onderdak geboden aan de bibliotheek, de Regionale School voor Schone Kunsten en het Nationaal Muziekconservatorium en al sinds de begindagen vind je hier een postkantoor en het Café de la Paix.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Rennes.
 1. Au P'tit Grenier

Terwijl je door de Rue du Chapitre wandelt, moet je even stoppen bij nummer 5. De kleurrijke gevel dateert uit de 17e eeuw en werd opgetrokken met rode en okerkleurige mortel om een origineel geometrisch effect te creëren. Op de begane grond kan je een hapje eten in het restaurant Au P'tit Grenier.

 1. Cathédrale Saint-Pierre de Rennes

Met de bouw van de Cathédrale Saint-Pierre werd al in 1560 begonnen, maar pas een eeuw later was het kerkgebouw afgewerkt. Aan de voorgevel hangt het Franse wapenschild met daarop de zon, het embleem van Lodewijk XIV. De rest van het gebouw werd pas in 1784 voltooid.

 1. Porte Mordelaise

De stadspoort Porte Mordelaise ontleent haar naam aan de stad Mordelles, een belangrijke vesting uit de 11e eeuw van waaruit een weg naar deze ingang tot de stad leidt. De toekomstige hertogen moesten voor deze stadspoort een eed afleggen, en daarom wordt ze soms koninklijke deur, hertogelijke deur, of bisschoppelijke deur genoemd. Ze diende als ingang voor processies en de ophaalbrug bood dubbele bescherming tegen aanvallen.

 1. La Tour Duchesne

La Tour Duchesne is een 15e-eeuwse toren die bij de stadspoort Porte Mordelaise staat. De toren dankt haar naam aan Jehan du Chesne, de eerste bewoner van de toren. Hij moest de poorten van de stad openen en sluiten. Tegenwoordig is de toren geïntegreerd in het Hôtel d'Artillerie en sinds 1944 prijkt het bouwwerk op de lijst van historische monumenten. Hij staat op de eerste ommuring van de stadswallen van Rennes, die uit de 3e eeuw dateert maar tussen 1447 en 1459 herbouwd werd, tegelijk met de tweede ommuring en de Mordelaise-poort.

 1. Place des Lices en de tweelinghuizen

Al vier eeuwen lang, elke zaterdag van 7u30 tot 13u30, komt heel Rennes samen op de Place des Lices. In twee prach tige hallen vindt de oudste en grootste markt van de stad plaats, Le Marché des Lices. Met bijna 250 producenten, ambachtslieden en handelaars is het zeker een van de levendigste markten van heel Frankrijk.

Tweelinghuizen van Rennes

Op de Place des Lices, het plein waar je de niet-te-missen zaterdagochtendmarkt vindt, prijken twee vakwerkherenhuizen in de typisch 17e-eeuwse stijl die in Rennes populair is. Ze werden hier neergepoot tussen 1658 en 1680 en worden de tweelinghuizen genoemd. De huizen hebben verticale erkers en een zwierige centrale trap, waarvan je het geraamte nog net kan zien.

Toen ze oorspronkelijk gebouwd werden, was het hout niet zichtbaar. Er werd hout gebruikt omdat het goedkoop was, maar het was de bedoeling het effect van steen na te bootsen door een bekleding te gebruiken. Een dubbele trap voor de ingang doet denken aan de trappen van het parlement en dat is logisch: de bewoners van deze opvallend hoge herenhuizen waren in feite parlementariërs.

Om een idee van de binnenkant te krijgen, ga je naar de trap op nummer 28. Daar bevindt zich het Hôtel Racapée de la Feuillée met binnenin twee prachtige boetieks.

 • Links bevindt zich Aperçu, een fantastische winkel voor liefhebbers van binnenhuisdecoratie en luxeproducten (meubels en stoffen, maar ook thee en schoonheidsproducten).
 • Rechts vind je la Poudrerie, een schoonheidsbar en make-upsalon. Bewonder de kunstwerken op de centrale trap buiten, die zijn op zich al een bezoekje waard.

VERBLIJFTIP: Hôtel des Lices is gelegen op het gelijknamige plein, op wandelafstand van de kathedraal. Het hotel biedt moderne kamers en een biologisch ontbijtbuffet om je dag goed mee te beginnen. Meer info en boeken.

 1. Couvent des Jacobins

Het Couvent des Jacobins, eerder bekend als het klooster van Bonne-Nouvelle, is een voormalig religieus gebouw, gelegen in het centrum van de stad. Het omvat een abdij en een klooster. Ooit werd het klooster ingezet als militaire kazerne. In 2018 werd het gebouw het congrescentrum van Rennes Métropole. Naast het Couvent des Jacobins vind je de toeristische dienst van Rennes.

Het klooster ligt in de wijk Centre, ten noorden van het historische centrum van de stad Rennes, en staat op de noordwestelijke hoek van de Place Sainte-Anne, langs de Rue d'Échange en de Rue de Saint-Malo. Die laatste straat scheidt het klooster van de Basilique Notre-Dame de Bonne Nouvelle de Rennes.

 1. Palais Saint-Melaine

Het Palais Saint-Melaine, voormalige zetel van het aartsbisdom Rennes, is een stadspaleis gelegen aan Place Saint-Melaine, aan de westelijke rand van het park Thabor. De eerste abdijkerk hier werd gebouwd bovenop het graf van de heilige Melaine, bisschop van Rennes aan het einde van de 5e eeuw. Gervais, abt van Saint-Melaine, leidde de bouw van de romaanse kerk (1081-1109), waarvan het transept en de bases van de klokkentoren bewaard zijn gebleven in de Église Notre-Dame-en-Saint-Melaine.

In het noordelijke transept maakte André Meriel-Bussy in 1942 een groot fresco dat een wonder van de heilige Melaine voorstelt: de verrijzenis van een kind uit het dorp Sené in Morbihan. De oorspronkelijke kruiswegstaties, op een andere manier afgebeeld dan toen gebruikelijk was, bestaan uit veertien doeken, geïnspireerd door de Franse en Italiaanse schildermeesters uit de 17e eeuw.

 1. Parc du Thabor

Parc du Thabor, vlak bij het centrum, beslaat een oppervlakte van meer dan 10 hectare. De naam verwijst naar de berg Tabor, die aan het Meer van Galilea in Israël ligt. Het park omvat een Franse tuin, een Engelse tuin, een botanische tuin en een rosarium. Ook vind je in het park een oranjerie, een volière en een muziekkiosk, die dateert uit 1880 en in 2011 gerestaureerd werd.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Bretagne.

 1. Hôtel Pasteur

Hôtel Pasteur is een opmerkelijk gebouw, opgetrokken vanaf 1888 door de plaatselijke architecten Jean-Baptiste Martenot en Emmanuel Le Ray. Het werd voltooid in 1897 en tot 1967 was de Faculteit der Wetenschappen hier gevestigd.

In 2013 nam oud-burgemeester Daniel Delaveau het initiatief om de bovenste verdiepingen van Hôtel Pasteur om te toveren tot de Université Foraine: een grote multifunctionele ruimte waar aan plaatselijke artistieke en sociale projecten gewerkt kan worden. Architect en scenograaf Patrick Bouchain ontwierp de ruimte.

 1. Het zwembad Saint-Georges

Het zwembad Saint-Georges werd ontworpen door Emmanuel LeRay. De plannen werden uitgevoerd door de Parijse keramisten Gentil en Bourdet en het bijzondere geheel was uiteindelijk af in 1911. Het zwembad werd op een originele manier aangekleed met Briare-emaille door Isidore Odorico. Het is een van de belangrijkste bouwwerken in art-decostijl in Frankrijk.

 1. Parlementsgebouw van Bretagne

Het parlementsgebouw van Bretagne is een gebouw in classicistische stijl uit de 17e eeuw. Het was de zetel van het Parlement van Bretagne tot februari 1790, tijdens de Franse Revolutie. Het gebouw werd in 1804 het gerechtshof van Rennes. Het monumentale bouwwerk moest volledig gerestaureerd worden na een brand op 5 februari 1994, die het gevolg was van gewelddadige demonstraties van vissers.

 1. Place du Champ Jacquet

De gevels die zo typisch zijn voor de 17e eeuw zien er voor onze moderne ogen misschien onstabiel en ongelijk uit. Maar toen ze gebouwd werden, was het tegendeel waar. In die tijd waren het de stevigste bouwwerken die bestonden.

Op de Place du Champ Jacquet steunen de huizen zelfs op 15e-eeuwse vestingmuren. Deze gemeubileerde woningen dienden als onderkomen voor de juristen die hierheen stroomden om in het parlement te werken. Maar de tand des tijds eiste haar tol. De opening die veroorzaakt werd door de Rue Leperdit (links) deed de voorgevel overhellen. Dat is een typisch fenomeen voor oude gebouwen met een houten structuur.

Standbeeld van de revolutionair Leperdit

Neem op ditzelfde plein de tijd om van de zon te genieten op een van de terrasjes aan de voet van het standbeeld van de revolutionair Leperdit, die een koninklijk edict verscheurt. En als je vanop huisnummer 5 naar de andere kant kijkt, zie je het Hôtel Hay de Tizé. Dit prachtige bouwwerk uit 1665 is een mooi voorbeeld van hoe architecturale stijlen kunnen samensmelten. Er werden veel verschillende materialen gebruikt: een typische stenen gevel, een eerste verdieping van tuffeau en granieten funderingen. Met andere woorden, een architectuurcocktail in Bretonse stijl.

 1. Le Ti Koz

Als je in het historische centrum van Rennes wandelt, mag je het felrode huis dat bekend staat als le Ti Koz niet missen. Ti Koz werd opgetrokken in leisteen in het eerste kwart van de 16e eeuw (in 1505, volgens de datum die op de gevel gegraveerd is). De naam betekent "Oud Huis" in het Bretons. De originaliteit van deze woning ligt in het feit dat ze twee huizen in één omsluit. Van de gang tot de zolder, alles in dit huis werd twee keer gebouwd.

Onderdak aan de kanunniken van de nabijgelegen kathedraal

De sociale rangorde van die oorspronkelijke bewoners herken je in de gebeeldhouwde figuren die het martelaarschap van de heilige Sebastiaan uitbeelden. Dit was een zeer wijdverbreide cultus, bedoeld om pestepidemieën op afstand te houden.

De beelden zijn op een sokkel bevestigd en zien er typisch middeleeuws uit. De gebrandschilderde ramen, een ander kenmerk van de Ti Koz, verraden opnieuw het religieuze karakter van de woning. Ze werden gemaakt in een tijd dat ramen vaak met geolied perkament werden verzegeld. Als je omhoog kijkt, zie je een raam op de hooizolder en een balk met een katrol, bedoeld om goederen en koopwaar omhoog te trekken.

Ti Koz heeft vele levens geleefd en diende heel wat doeleinden die niets meer te maken hadden met het oorspronkelijke religieuze karakter van het gebouw. Tot voor kort was het een sterrenrestaurant waar beroemdheden en Franse presidenten kwamen dineren. In 1994 legde een brand het restaurant echter in as. Er kwam een crêperie in de plaats. Vandaag wordt dit iconische monument beschouwd als het oudste huis van de stad.

 1. Museum van Schone Kunsten van Rennes (MBAR)

Museum van Schone Kunsten van Rennes (MBAR) is een Frans kunst- en archeologiemuseum dat gevestigd is in het voormalige universiteitspaleis van Rennes. Het werd opgericht om er de werken in onder te brengen die tijdens de revolutionaire confiscaties in 1794 in beslag genomen werden. Een groot deel van de collectie behoorde toe aan de Markies de Robien (1698-1756), voorzitter van het Parlement van Bretagne.

 1. Basiliek Saint-Sauveur de Rennes

De basiliek Saint-Sauveur de Rennes blijft een van de meest prominente gebouwen in de Bretonse hoofdstad en het word druk bezochte door gelovige christenen in de omgeving. Deze kerk is rijk aan geschiedenis en legendes en staat op overblijfselen uit de Gallo-Romeinse tijd.

 1. Place de la Mairie

Het rechthoekige Place de la Mairie herbergt het stadhuis van Rennes aan de oostkant en de opera aan de westkant. Het wordt in het zuiden begrensd door de straten Ferdinand-Buisson en Coetquen en in het noorden door Hermine en Brilhac. Het plein dateert uit het begin van de 18e eeuw. Het was de plaats waar de grote brand van 1720 uitbrak.

 1. Opera van Rennes

De opera van Rennes werd in 1836 ingehuldigd tegenover het stadhuis van Rennes en vlakbij het parlement van Bretagne. In de beginjaren werd het ronde, Italiaanse ontwerp van dit theater zwaar bekritiseerd door de lokale inwoners. Tegenwoordig wordt de opera van Rennes echter gewaardeerd door zowel de plaatselijke bevolking als toeristen. De kalender van de opera is steevast druk gevuld met een gevarieerd programma van voorstellingen en concerten.

Er wordt een rondleiding door de Opéra van Rennes georganiseerd die je een kijkje achter de schermen gunt. Een gids neemt je mee langs het toneel, de kleedkamers en de technische ruimtes. Meer info op de website.

 1. Maak een daguitstap naar de Mont-Saint-Michel

Verblijf je enkele dagen in Rennes en heb je zin in een mooie daguitstap? Dan is het misschien wel een leuk idee om een georganiseerde tour te boeken naar de Mont Saint-Michel. je rijdt langs de Smaragdkust naar de beroemde Mont Saint-Michel met een lokale gids die verhalen zal delen over de monniken, abten, pelgrims en piraten die deze plek naar huis hebben genoemd. Ondertussen geniet je van het prachtig zicht op de abdij en haar idyllische omgeving.

Vervolgens rijd je naar Cancale, een klein dorpje genesteld in een baai. Ook hier leer je meer over de geschiedenis van deze stad, de thuisbasis van de "Belon van Cancale" en de beste plek in Frankrijk om oesters te oogsten. Tijdens je rondleiding zie je hoe deze wezens worden grootgebracht en kan je er zelfs een paar proeven.

Boek je daguitstap naar de Mont Saint-Michel
 1. Waar overnachten in Rennes?

Ben je van plan om meerdere dagen in Rennes te vertoeven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Rennes.

 • Le Nemours Rennes is een ietwat chiquer hotel gelegen in het hart van Rennes, op een paar minuten wandelen van het historische centrum. Het hotel biedt zowel kamers als suites ingericht in verschillende rustgevende kleuren. Dagelijks wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd met onder meer biologische en lokale producten. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in een gezellig appartement te midden van de stad. Apparts' Rennes BnB Duhamel- Centre Gare biedt ruime accommodatie voorzien van een charmante inrichting, een zitkamer, keuken en slaapkamer. Er is ook een gezellige binnenplaats en je kan tegen een toeslag een ontbijtje bijboeken. Meer info en boeken.
 • Wil je liever wat minder geld uitgeven aan je verblijf zodat je meer kan uitgeven aan de leuke dingen? Dan is het Les Chouettes Hostel misschien wel iets voor jou. Dit moderne hostel biedt betaalbare accommodatie op wandelafstand van topbezienswaardigheden en leuke cafeetjes. Je kan er zowel een kamer delen met onbekenden of je kan ook gewoon een privékamer of familiekamers boeken. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 juni 2023 - Karen D’Joos

Top info om tripjes ter plaatse uit te kiezen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?