13 x bezienswaardigheden in Belfast bezoeken + hidden spots!

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x bezienswaardigheden in Belfast bezoeken + hidden spots!

25 juli 2023 in Ierland1 reactie

Wat te zien en doen in Belfast? De mooiste bezienswaardigheden in Belfast + verblijftips

Belfast heeft een lange en fascinerende geschiedenis. De stad heeft harde tijden gekend heeft en stond lange tijd synoniem met de Noord-Ierse burgeroorlog. Nu is ze echter aan een volledige kentering bezig, en zet ze meer en meer haar gloriedagen in de verf. Wist je bijvoorbeeld dat de Titanic hier gebouwd werd? Of dat de stad een erg rijke linnenindustrie kende?

We zetten onze favoriete bezienswaardigheden van Belfast op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Kom alles te weten over de Titanic in Titanic Belfast

De Titanic werd gebouwd in Belfast, en daar zijn ze in de stad erg trots op. Niet ver van de plek waar het legendarische schip gebouwd werd, staat nu Titanic Belfast, ‘s wereld grootste museum over de Titanic. Je leert er alles over het ontwerp en de eigenlijke constructie van het schip, en dit op een erg vernieuwende manier. Er zijn onder meer een darkride langs de dokken, een onderwatertheater en een nagemaakt dek met kajuiten. Uiteraard komt ook de fatale 'maiden voyage' aan bod. Zeer indrukwekkend museum!

Alles weten over Belfast en de Titanic
? Er bestaat een Titanic Tour door de stad: Boek je tickets online voor deze tour.

 1. Titanic's Dock en Edwardian Pump House

Nergens kom je zo dicht bij de Titanic als in het Titanic's Dock, het droogdok dat destijds speciaal voor het schip gebouwd werd. Pas als je er beneden in staat of naast het dok wandelt, merk je hoe groot het schip werkelijk geweest moet zijn.
In het oorspronkelijke Edwardian Pump House dat gebruikt werd om het dok in een uur helemaal leeg te pompen, vind je een café en bezoekerscentrum.

Er zijn hier nooit veel bezoekers - de meeste toeristen beperken zich tot het Titanic Belfast-museum - wat deze plek des te bijzonder maakt. Warm aangeraden!

 1. Historische luxe op de S.S. Nomadic

De S.S. Nomadic werd gebouwd als tender (boot die passagiers naar een grotere boot vaart) van de RMS Titanic en de RMS Olympic. Het is de enige boot van de White Star Line die nu nog bestaat. De stoomboot werd te water gelaten op 25 april 1911 en werd, na oefentijd op zee, een maand later opgeleverd.

De S.S. Nomadic werd in haar oorspronkelijke staat hersteld. Ga aan boord en snuif de luxueuze sfeer op die de passagiers van Titanic destijds verwelkomde. Je leert er ook meer over de verdere geschiedenis van het schip, waaronder ook haar dienst tijdens de oorlog.

 1. Muurschilderingen en Black Cab Tour

Belfast is onlosmakelijk verbonden met de Noord-Ierse burgeroorlog. Hoewel deze officieel beëindigd werd met het Goede Vrijdagakkoord in 1998 zijn sommige wijken van de stad nog steeds overduidelijk "republikeins/nationalistisch" (katholiek - Falls Road) of "loyalistisch/unionistisch" (protestants - Shankhill Road). Dit merk je onder meer aan de vele 'murals' of muurschilderingen die je hier vindt.

Naar schatting zijn er op dit moment zo’n 300 'murals' doorheen de stad te vinden. De thema’s van de muurschilderingen weerspiegelen vaak een probleem dat belangrijk is voor de respectievelijke gemeenschap, en beschrijven zowel de periode van “the Troubles”, als huidige issues.

Een Belfast Black Cab Tour neemt je 90 minuten lang (of langer) mee langs deze politiek getinte schilderingen, boek je zitje online. De lokale gids zal je in detail de specifieke geschiedenis achter de muurschilderingen vertellen. Je kan achteraf ook een bezoek brengen aan de Peace Walls, ook wel de Peace Lines genoemd. Deze muren houden de gemeenschappen tijdens onrust uit elkaar, en doen dit nog steeds. De regering heeft onlangs aangekondigd dat ze tegen 2023 alle peace walls wil verwijderen, als alle partijen hiermee instemmen.

 1. Big Fish of Salmon of Knowledge

De fotogenieke Big Fish, die geplaatst werd op de samenvloeiing van de rivieren Farset en Lagan, werd ontworpen door John Kindness. Het is een keramisch mozaïeksculptuur van 10 m lang.

De schubben van de vis zijn keramische tegels die versierd zijn met tekst en afbeeldingen die allemaal iets te maken hebben met de geschiedenis van Belfast. Je vindt er zowel materiaal uit de Tudor-periode, als hedendaagse krantenkoppen en bijdragen van de schoolkinderen uit Belfast. Binnenin Big Fish werd een tijdscapsule met meer informatie over de stad gestopt.

 1. Spirit of Belfast

De Spirit of Belfast is een beeldhouwwerk, gemaakt door Dan George, dat op zo’n manier ontworpen werd dat zowel de kracht van de scheepsbouw (de metalen ringen) als de textuur van linnen (de gekleurde belichting) worden weerspiegeld, allebei belangrijke elementen in de geschiedenis van Belfast. Het beeldhouwwerk maakt deel uit van Streets Ahead, een project van £16 miljoen, waarbij overal sculpturen in de stad geplaatst werden om het straatbeeld te verbeteren.

Zoals wel vaker het geval is met beeldhouwwerken in Belfast, heeft ook dit werk een bijnaam gekregen: de Onion Rings, of ‘uiringen’. Het is niet moeilijk te zien waarom...

 1. Herbeleef WO I aan boord van HMS Caroline

De HMS Caroline is een gevechtschip van de Royal Navy uit Wereldoorlog I. Ze is het enige resterende schip van de Zeeslag bij Jutland in 1916, en onderging zware restauratiewerken. Bezoekers kunnen aan boord een aantal historische locaties ontdekken, zoals de kajuit van Captain Crookes, de machinekamer, de ziekenboeg en de kombuis. Je komt er alles te weten over de Zeeslag bij Jutland en over het leven van de 300 mannen aan boord. Boek je tickets voor het schip online.

 1. Belfast City Hall

De statige Belfast City Hall, te vinden op Donegal Square, scheidt het commerciële stadsdeel van het zakelijke. De bouw van het stadhuis startte in 1898, toen Belfast officieel een 'stad' werd, en werd voltooid in 1906. Tijdens deze periode was Belfast, weliswaar tijdelijk, de dichtstbevolkte stad in Ierland. Vooraleer City Hall op deze plek gebouwd werd, stond hier White Linen Hall, een belangrijke, internationale linnenhandelsplaats. De oude linnenwijk van de stad is er nog steeds, net achter City Hall.

Binnenin het stadhuis vind je een aantal architecturale hoogstandjes, waaronder de Grand Staircase, de Reception Room en de Great Hall. De Great Hall werd vernield tijdens de Belfast Blitz, maar later volledig heropgebouwd. In 2009 werd het hele gebouw gerenoveerd.

 1. The Titanic Memorial Garden

De Titanic Memorial werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers die omkwamen bij het zinken van de Titanic. Het monument, dat in 1920 gebouwd werd, werd bekostigd door het volk, de havenarbeiders en door de families van sommige slachtoffers. Het gedenkteken staat nu in de Titanic Memorial Gardens, geopend in 2012, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de ramp.

De Memorial Garden werd in twee niveaus aangelegd, rond en boven de Titanic Memorial. Op het bovenste niveau vind je vijf bronzen platen met de namen van alle 1512 slachtoffers van de ramp, zowel passagiers als bemanningsleden. In het grootste deel van de tuin zijn de bloemen zo aangeplant dat ze water en ijs weerspiegelen.

 1. Albert Memorial Clock

De Albert Memorial Clock werd ontworpen door W. J. Barre in 1865 voor een wedstrijd ter nagedachtenis van wijlen Prince Albert, de prins-gemaal van Queen Victoria. Hoewel hij als eerste eindigde, kreeg hij aanvankelijk het contract niet, omdat het in het geheim al was aangeboden aan de kandidaat die uiteindelijk tweede was geworden. Er was echter zoveel publieke ophef, dat uiteindelijk toch Barres ontwerp werd geplaatst.

De zandstenen torenklok, die wat wegheeft van Big Ben, werd gebouwd tussen 1865 - 1869. Hij is bijna 35 m hoog en geïnspireerd door de Franse en Italiaanse gotiek. Aan de westelijke kant van de toren staat een standbeeld van Prince Albert.

 1. Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol is de enige gevangenis uit de Victoriaanse periode die je nog in Noord-Ierland kan vinden, en het is een populaire toeristische trekpleister. De gevangenis werd gebouwd tussen 1843 en 1845 en was tot in 1996 in gebruik. Vandaag de dag kan je de site bezoeken (of inhuren als venue voor feestjes...)

 1. Parish Church of St George

De Parish Church of St George, beter bekend als de St George’s Church, is de oudste Church of Ireland-kerk in Belfast. Het huidige gebouw opende zijn deuren in 1816, en werd gebouwd op de plek waar vroeger een andere kerk stond.
De 'Troubles' in Belfast waren een moeilijke periode voor de kerk. De congregatie verminderde drastisch, en de kerk zelf raakte hevig beschadigd door bommen van het IRA.

Hou je van liturgische muziek? St George’s Church is de uitvalsbasis van één van de weinige jongens- en mannenkoren in Ierland.

 1. Belfast Castle

Belfast Castle is opgetrokken op de hellingen van het Cavehill Country Park en biedt een prachtig uitzicht over de stad en Belfast Lough. Het kasteel werd gebouwd tussen 1811 en 1870 door de derde Markies van Donegall. Je vindt er ook een antiekwinkel, restaurant en bezoekerscentrum.

Van Cave Hill wordt gezegd dat hij lijkt op een slapende reus die de stad bewaakt. In het Country Park kan je heel wat mooie wandelingen maken. Op de heuvel zelf staan drie grotten en op de top vind je McArt’s Fort, een oud Iers ringfort.

 1. Waar overnachten in Belfast?

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland en de mogelijkheden om te overnachten zijn eindeloos. Enkele interessante buurten:

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 16 september 2019 - Sandy Braem

Zeer overzichtelijke gids om Belfast te leren kennen. Heerlijk om zelf niet uitgebreid info te moeten zoeken maar gewoon de wandeling te kunnen doen. Belfast is echt een aanrader oa Titanic museum en de Black Cap tour.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?