17 x bezienswaardigheden Honfleur: Wat te zien & doen in dit havenstadje?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden Honfleur: Wat te zien & doen in dit havenstadje?

2 april 2024 in Normandië9 reacties

Highlights en bezienswaardigheden Honfleur: wat te zien en doen in Honfleur tijdens je bezoek?

Honfleur is op en top een charmant havenstadje in Normandië: een pittoresk historische stadskern met vakwerkhuizen, een gezellig ingesloten jachthaventje, een heel bijzondere middeleeuws houten kerk, heel veel kunstateliers en een paar leuke musea.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben in Honfleur tijdens je bezoek + tips voor bijzondere verblijven.

Praktische info voor je bezoek aan Honfleur

Reisgids
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Waar parkerenMotorhome Aire parking (zie ligging hier) of Parking Plage de Honfleur (zie ligging hier)
VerblijvenAan te raden verblijven in Honfleur zijn:
Tours en activiteitenBestel hier je ticket € 13 Mont Saint-Michel

Inhoud artikel

 1. Kerk Sainte-Catherine

De Sainte-Catherine kerk (L’église Sainte-Catherine) werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw en is, behalve de fundamenten, volledig in hout opgetrokken, hoewel niemand de ware reden kent waarom want toen werden alle kerken reeds in steen gebouwd. Waarschijnlijk was deze constructie als voorlopig bedoeld want er was geen geld genoeg voor een stenen kerk, de omwalling van de stad moest immers dringend hersteld worden na de schermutselingen van de Honderdjarige Oorlog.

Ben je ooit al een houten kerk binnengestapt? Hier krijg je dus die unieke kans. Bemerk de verering van Sainte Thérèse de Lisieux, die hier in juli 1887 zou gebeden hebben. In een hoekje bij het hoogaltaar kan je bij een grote foto een reliekschrijn vinden van haar. De kerk heeft de vorm van een boot, het waren de plaatselijke timmerlui (en botenbouwers) die hiervoor zorgden, het is de grootste houten kerk van Frankrijk. Breng ook een bezoekje aan de nabijgelegen houten klokkentoren Clocher de l'église Sainte-Catherine.

 1. Le Vieux Bassin

Le Vieux Bassin of oude havenkom was vroeger de plaats waar de vissersboten aanmeerden en hun waar verkochten. Nu is het een jachthaven geworden. Wat vooral je aandacht zal trekken zijn de hoge huizen die meestal dateren uit de 17de en 18de eeuw.

Honfleur is nog steeds een vissershaven maar de boten leggen nu aan buiten het centrum. Ze vissen nu vooral op grijze garnalen en Coquilles Saint-Jacques. Dit is een must-visit tijdens je bezoek aan Honfleur, het is alsof je in een levende schilderij binnenstapt.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Ooit als eens willen overnachten met zicht op deze pittoreske haven? Appartement Lucarne Enchantée is volgens mij de beste locatie die je kan boeken.

 1. Musée Eugène Boudin

Het grooste kunstmuseum van Honfleur is vernoemd naar zijn stichter, Eugène Boudin (1824-1898), Frans kunstschilder die in Honfleur geboren is, als zoon van een vissersfamilie. Nadat hij eerst gewerkt heeft als verkoper van kaders en schildersmateriaal is hij zich volledig gaan toeleggen op het schilderen. Zijn thema's hebben vooral met de zee en de kust te maken. Hij was een van de eersten die niet in zijn ateliers schilderde maar wel in de natuur.

Het museum heeft Eugène Boudin zelf gesticht samen met zijn vriend Dubourg. Het heette toen het stedelijk museum en was ondergebracht in het stadhuis. In 1924 werd het gehuisvest in de kapel van het Augustijnenklooster, er werden in de jaren '70 en '80 extra gebouwen bijgezet en kreeg het de naam van Eugène Boudin zelf.

Er is een permanente tentoonstelling over de kunstenaars van de regio, waaronder uiteraard heel wat schilderijen van Eugène Boudin maar ook van andere bekende impressionisten. Door de vele schenkingen is het een rijk museum geworden met ook een afdeling van meubels en klederdracht uit Normandië. Sinds juni 2016 is het heropend na een grondige renovatie. Meer info over het museum vind je op de website

TIP RONDLEIDING: Wil je graag met een gids op stap in Honfleur? Dan kan je online je rondleiding boeken voor een 1,5 uur durende stadswandeling met gids langs alle top bezienswaardigheden. Meer info en boeken.

 1. Lieutenance

De Lieutenance, een gebouw waarin de vroegere gouverneur van Honfleur woonde, werd reeds gebouwd vooraleer Honfleur een versterkte stad was (ca. 11de eeuw). Toen de omwalling er stond was het meteen ook een van de toegangspoorten tot de stad.

Het gebouw is wel veel gewijzigd van vorm want in de 16de eeuw was er ook een kleine belforttoren aangebouwd. De naam 'Lieutenance' is ontstaan doordat dit gebouw deel uitmaakte van een kasteel en hier de luitenant van de koning logeerde.

 1. Jardin des Personnalités

De Jardin des Personnalités is een prima verzorgd park met mooie uitnodigende wandelpaden, vijvertjes en ‘aangeklede’ buste-standbeelden. Je ziet ze in de perkjes opduiken, soms verrassend, met telkens een woordje uitleg. Schrijvers, kunstenaars, musici, notabelen, … die elk in hun domein zich lieten inspireren door het stadje, er woonden of werkten.

 1. Phare de l’ Hopital

De Phare de l’ Hopital werd voor het eerst aangestoken op 1 juni 1857. Het lichtbaken moest de schepen op veilige afstand houden van de zeebank Ratier en de monding van de Seine. In 1908 werd het licht echter al gedoofd. De vuurtoren op de parking nam toen de rol over. Pas in 2004 kocht de stad Honfleur de vuurtoren aan, nadat hij al die tijd in privé handen was. Hij is ook vereeuwigd op schildersdoeken van bekende kunstschilders als een Monet, Boudin, Seurat, …

 1. Maisons Satie

Maisons Satie is het museum van de componist Erik Satie. Geboren in Honfleur in 1866 en gestorven in Parijs in 1925. Het museum bestaat uit aaneengesloten huisjes en heeft als doel Satie's muziek op een moderne wijze te laten beleven.

Daartoe gebruikt men in het museum naast de muziek ook de elementen licht, kleur, beeld en abstracte of moderne objecten. Satie componeerde voor zijn tijdperk zeer moderne muziek, vooral voor theater en toneel. Wellicht is het ook daardoor dat hij ons niet bekend in de oren klinkt.

 1. Greniers à sel (opslagplaatsen voor zout)

Honfleur was actief betrokken bij de ontdekkingsreizen in de 16de en 17de eeuw. Naast hun ervaren zeemannen had Honfleur ook uitstekende scheepswerven en alle faciliteiten om een zware en lange zeereis tot een goed einde te brengen. Daarbij horen uiteraard ook opslagplaatsen.

De ‘Greniers à sel’ waren opslagplaatsen voor zout. Ze zijn gebouwd in de 17de eeuw. De drie opslagplaatsen konden 10.000 ton zout stockeren. Dit zout werd dan gebruikt voor het bewaren van vis op zee.

Honfleur had vissers die op haring visten en lang op zee waren, zout was de enige manier om de vis te bewaren. Momenteel worden deze gebouwen gebruikt als tijdelijke tentoonstellingsruimten.

 1. Musée d'Ethnographie

Het Etnografisch of heemkundig museum is gehuisvest in de oude gevangenis met aanpalende huizen uit de 16de eeuw. Je vindt hier oude interieurs terug met gebruiksvoorwerpen en klederdracht uit deze regio van Normandië.

WANDELTIP: Ga je op rondreis door Normandie? Download onze gratis reisgids Normandië met een complete rondreis, zo moet je zelf niets voorbereiden!

 1. Musée de la Marine

Dit marinemuseum is gehuisvest in de voormalige kerk Saint-Etienne. Dit is de oudste kerk van Honfleur en gaat terug tot de 14de eeuw. Deze kerk is reeds buiten gebruik gesteld tijdens de Franse Revolutie in 1793 en werd na een tijdelijke functie als magazijn in 1899 geopend als museum. Hier vind je nu maquettes, gravures en andere voorwerpen die het rijke verleden van Honfleur als vissershaven illustreren.

 1. Eglise Sainte Léonard

Reeds in de 12de eeuw stond er hier een kerk ter ere van de Heilige Leonardus maar tijdens de Honderdjarige Oorlog werd ze vernield. De huidige Eglise Sainte Léonard werd gebouwd in de 16de eeuw en is vooral bekend voor haar portaal in vlamgotiek.

De achthoekige klokkentoren dateert van 1760. Normaal is ze open voor het publiek. Het bijzondere hoofdportaal, de fresco’s, de beelden, het hoogaltaar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken en je kan hier ook foto’s van Thérèseke uit Lisieux vinden.

 1. De carrousel van Honfleur

In de zomermaanden kan je met de allerkleinsten tot volwassenen genieten van een ritje op de historische carrousel van Honfleur aan de Port de Honfleur (Vieux Bassin). Leuk en verrassend tijdens je bezoek aan Honfleur.

 1. Notre-Dame de Grace + panorama

Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over Honfleur, Le Havre en de Seine, vanaf het uitzichtpunt du Mont Joli (zie ligging op de kaart). Het was de hertog van Normandië die begin van de 17de eeuw de opdracht gaf om de kapel van Notre-Dame de Grace te bouwen uit dankbaarheid voor het overleven van een storm.

Ben je eind mei, begin juni in Honfleur dan heb je kans dat het juist het Fête des Marins is. Tijdens dit bijzonder volksfeest wordt de kerk aanbeden door kinderen in traditionele zeemanskledij, ze offeren dan miniatuur scheepsmodellen aan de kapel.

Wil je er ook naartoe? Vanuit het centrum is het een 15 minuten wandelen richting Panorama du Mont-Joli, 542 Mont Joli, 14600 Équemauville.

 1. Naturospace in Honfleur

Ben je langer dan 1 dag in Honfleur of is het een regenachtige dag dan is het misschien een idee om de bijzondere tropische natuurtuin (dierenpark) van Naturospace te bezoeken. Hier kan je een ongekend aantal tropische vlinders en vogels bezoeken die vrij rondvliegen te midden van tropische planten. Wandel er tussen zeldzame bomen en tropische bloemen, bij een temperatuur van 25 à 28 graden Celsius. Zelfs mist en tropische regenbuien worden er nagebootst, terwijl de vogels en vlinders er vrij rondvliegen. Dit is geen dierentuin zoals je ze gewoonlijk kent. Meer info op de website

WANDELTIP: Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden van Honfleur zien? Gebruik onze wandeling Honfleur en ontdek het historische centrum.

 1. Pont de Normandie

Rij je vanuit Honfleur richting Le Havre dan rij je over de machtige Pont de Normandie. Zelfs na 5 x de regio bezocht te hebben blijf deze brug nog steeds nodige respect afdwingen en een voorbeeld van ingenieurskunsten. De brug is maar liefst 200 meter hoog en meer dan 2 km lang, ze overspant de Seine en zowel auto's, fietsers als voetgangers kunnen de brug oversteken. Heb je tijd, stap even uit je wagen en wandel de brug eens op, niet voor mensen met hoogtevrees!

 1. Souvenir uit Normandië

Nog op zoek naar een leuke en plaatselijke souvenir? Neem dan een flesje calvados mee. Deze bijzondere alcoholische appeldrank is zo typisch voor Normandië, of je kan ook kiezen voor appelcider met z'n typische smaak.

 1. Het strand van Honfleur

Het strand van Honfleur, Plage du Butin is de ideale plek om te relaxen of 's avonds een leuke strandwandeling te maken. Je kan het zandstrand vinden aan de Boulevard Charles V en is ongeveer 20 minuten wandelen van het centrum. Je kan er gratis parkeren met de wagen vlakbij de vuurtoren van Butin.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Honfleur

Toeristisch bureau van Honfleur

Het VVV kantoor / bureau voor toerisme kan je vinden aan de Quai Lepaulmier, 14600 Honfleur. Daar kan je alle nodig info over de stad vinden.

Parkeren in Honfleur

 • Kom je met de wagen naar Honfleur dan moet je betalen om te parkeren, zover ik weet zijn er geen gratis parkeerplaatsen in of rond het centrum van Honfleur.
 • Ook op zondag is er te betalen om te parkeren (€ 2/uur).
 • Er zijn verschillende grote parkings op enkele honderden meter wandelen van het historische centrum. Zelf zou ik niet adviseren het historische centrum in te rijden.
 • Motorhome Aire parking (zie ligging hier) of Parking Plage de Honfleur (zie ligging hier)

Een boottocht vanuit Honfleur

Wie graag zelf de haven eens uitvaart kan mee met een boottocht van 1,5 uur vanuit Honfleur. Zo vaar je door de monding van de Seine tot aan de Pont de Normandie, men vertrekt niet ver van de oude haven. Meer info op de website

Waar eten in Honfleur?

 • Wie graag schaaldieren of vis eet kan zeker terecht bij Café du Port of L'Escale.
 • Wie goedkoop maar lekker wil gaan eten kan terecht bij L'Envie met typische Franse gerechten.
 1. Waar overnachten in Honfleur?

Honfleur is het zeker waard om er te overnachten en ten volle van de sfeer van dit havendorpje te genieten. Enkele van onze favoriete verblijven.

Appartement Lucarne Enchantée

Een appartement voor 4 personen met een adembenemend zicht op de haven van Honfleur dan is Lucarne Enchantée wat je zoekt. Dit volledig ingerichte appartement met keuken voorzien van alle comfort en geniet van een hoge score van 9,7/10 bij de klanten. Meer info en prijzen

B&B La Maison Du Parc

La Maison Du Parc ligt op 500 meter van het historische centrum, je kan er gratis parkeren op de privéparking. Je overnacht er een authentieke klassiek woning waar je 's morgens kan genieten van een heerlijk ontbijt. De gastvrouw Amande zal je met veel plezier wegwijs maken in Honfleur en geeft leuke tips om voor activiteiten en restaurants. Meer info en boeken

Hotel La Ferme Saint Simeon Spa - Relais & Chateaux 5*

Op zoek naar een luxueus verblijf? Dan is La Ferme Saint Simeon Spa - Relais & Chateaux zeker een plaats om te overnachten. Deze historische hoeve/kasteel ligt op 200 meter van het strand en heeft een 5* service. Verwacht je aan luxueuze kamers, lekker eten in het gastronomische restaurant en een service van hoog niveau. Meer info en boeken

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 december 2023 - De Keyser Daniel

Bedankt voor de documentatie

- 10 december 2023 - Miclotte Herman

Mooie gids. Ik moet de rit nog maken. Het is voorzien in de lente 2024.

- 12 augustus 2023 - carine lebbe

We bezochten Rouen. Prima tips: we volgden al jullie aanraders en hebben ervan genoten. Wel 1 foutje: Hotel Littéraire Gustave Flaubert heeft geen dakterras waar je een koffietje kunt drinken. Wij verbleven er en het is wel een aanrader: heel centraal gelegen en fantastisch ontbijt.

- 28 juli 2023 - gilbert de buyser

de wekelijkse markt de tour rond Honfleur uitvalbasis om bezoek te brengen aan oorlogsverleden de rondvaart met de boot

- 17 juli 2023 - Nadine Verbeiren

Top, heel interessant zo kan ik onze reis naar Normandie nog beter voorbereiden. Dankjewel. Grts. Nadine

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?