Rondreis Toscane 2024? Zo plan je dé mooiste autovakantie Toscane

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Toscane 2024? Zo plan je dé mooiste autovakantie Toscane

8 maart 2023 in Toscane10 reacties

Toscane is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in de Laars. Dat is niet vreemd, want Toscane heeft zo veel troeven dat je er makkelijk weken kan rondreizen zonder je te vervelen. Tussen de glooiende heuvels liggen pittoreske dorpjes verstopt waar heerlijke wijn geproduceerd wordt en je kan er ook rondstruinen in enkele indrukwekkende historische steden.

Om je te helpen bij je rondreis door Toscane, hebben we hieronder de mooiste stadjes van Toscane op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Toscane

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Firenze of Pisa, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze roadtrip zijn:
PakketreizenKijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 556) of Euroreizen (va. € 485) of op de Vespa door Toscane? (va. € 670)
HuurautoIn Toscane is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de route voor je rondreis Toscane

De beste manier om Toscane te ontdekken is met de auto. We hebben een leuke autorondreis door Toscane uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes brengt. Je kan onze autorondreis Toscane gratis downloaden.
  1. Firenze

1.1. Kunsthoofdstad

Start je autovakantie door Toscane in Florence, of Firenze, is de grootste stad van Toscane, de stad lokt jaarlijks duizenden toeristen. Het is de geboorteplaats van de Renaissance en tot de dag van vandaag kan je hier enkele van ’s werelds beroemdste kunstwerken bewonderen.

Zo vind je in het Museum Uffizi werken van onder andere Michelangelo, Botticelli en Pierro dell Francesco en in de Galleria dell’Accademia kan je het kunstwerk David van Michelangelo bewonderen. Daarnaast zal je op straat in de hele stad kunstwerken van de lokale artiest Clet Abraham zien opduiken.

TIP TICKETS: Het Uffizi Museum bezoeken zonder in de wachtrij te staan? Boek je tickets online en je kan direct naar binnen.

1.2. De Duomo

Natuurlijk mag je in Florence de beroemde Duomo ofwel de Cattedrale di Santa Maria del Fiore niet missen. Het is één van de grootste kerken van Europa en ook het symbool van de stad. De kathedraal werd tussen de dertiende eeuw en de vijftiende eeuw opgetrokken en het is een knap staaltje architectuur. Ga zeker ook eens naar binnen om de bijzondere koepel langs de binnenkant te kunnen bewonderen.

Wil je graag de Duomo bezoeken en naar koepel klimmen? Boek zeker je tickets vooraf, ... zoniet dan sta 3 uur in de rij aan de kassa.

1.3. Palazzo Vecchio

Een andere must-see zijn de prachtige paleizen van de Medici-familie die over de stad heerste van de vijftiende tot de achttiende eeuw. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Palazzo Vecchio, het Palazzo Medici Riccardi of de Villa Petraia.

1.4. Ponte Vecchio

Bij een bezoek aan Firenze mag een wandeling over de brug Ponte Vecchio niet ontbreken. Het bijzondere bouwwerk overbrugt de rivier de Arno. Op de Ponte Vecchio vind je heel wat winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen.

  1. Vinci

2.1. Leonardo Da Vinci

Het stadje Vinci, op 40 kilometer van Firenze, staat vooral bekend als het stadje waar de homo universalis Leonardo da Vinci in 1452 geboren werd. Maak zeker een stop in Vinci tijdens je autorondreis Toscane, je kan er 2 musea bezoeken die aan de kunstenaar en wetenschapper gewijd zijn.

2.2. Museo Leonardiano

Het bekendste museum is het Museo Leonardiano, gevestigd in de dertiende-eeuwse stadsburcht die boven Vinci uittorent. Je kan er verschillende uitvindingen van Da Vinci zien zoals vliegmachines en je kan er ook een aantal wetenschappelijke documentaires en schetsen van Da Vinci bekijken. Beklim ook zeker de toren van het kasteel voor een prachtig uitzicht over het plaatsje en de omgeving.

2.3. Museo Ideale Leonardo Da Vinci

In de kelders van het kasteel bevindt zich het Museo Ideale Leonardo Da Vinci. Daar kan je nog meer nagebouwde uitvindingen en kunstwerken bewonderen en documenten van de hand van Da Vinci bekijken. Op het plein aan het kasteel staat bovendien een houten beeld van de beroemde Vitruviusman.

  1. Lucca

3.1. Oude stadsmuur

Een volgende leuke stop tijdens je rondreis door Toscane is Lucca, een klein en rustig dorp met een gezellig, autovrij centrum. Een bezoek aan Lucca is een verademing, want er wandelen minder toeristen rond dan in de naburige steden Firenze en Pisa. De stad wordt omzoomd door een oude stadsmuur met 6 toegangspoorten waar je overheen kan wandelen of fietsen. Je hebt vanop de stadsmuur een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

3.2. Romeins bolwerk

Lucca was in de Romeinse tijd een belangrijke stad en dat is nog steeds duidelijk te zien. Je kan op het Piazza dell’Anfiteatro zien hoe het plein is gebouwd op de restanten van een oud Romeins amfitheater. Het plein heeft een ovalen vorm, niet te missen tijdens je stop in Lucca.

In de historische kathedraal van Sint-Maarten worden heel wat archeologische vondsten tentoongesteld. Ook de kathedraal zelf is een bezoekje waard en valt vooral op dankzij de grootte en diversiteit in stijlen. De kathedraal ligt aan het Piazza San Martino.

Verken de prachtige regio rond Lucca met uitgestippelde voorbeeldroute Toscane, download deze reisgids Toscane hier.

3.3. Bezienswaardigheden

In Lucca kan je ook nog heel wat andere kerkjes bezoeken zoals de Basilica di San Frediano met z'n prachtige gouden mozaïek op de gevel. Je kan Lucca niet verlaten zonder de Torre Guinigi van 45 meter hoog te beklimmen. Die toren steekt boven de daken van Lucca uit en biedt een mooi uitzicht over de binnenstad, wat vooral opvalt zijn de steeneiken die boven op de toren staan.

3.4. Stad van Puccini

Lucca is tevens de geboorteplaats van de beroemde componist Giacomo Puccini. Op 22 december 1858 werd hij hier geboren, je kan in z'n geboortehuis nu een museum bezoeken dat volledig in het teken staat van de componist. Je kent ongetwijfeld een van zijn bekende opera's zoals Madama Butterfly, La Bohème of Tosca.

Hou je van klassieke muziek, stap dan zeker eens dit museum binnen. Het museum is elke dag open van 10u tot 17u, gesloten op dinsdag. Ligging vind je hier

CONCERTTIP: Wie graag eens een live opvoering van Puccini wil bijwonen kan een ticket kopen voor de San Giovanni kerk € 25.

3.4. Natuur

Lucca is daarnaast ook de ideale uitvalsbasis voor stevige wandeling door de omringende Toscaanse natuur. Er vertrekken onder andere mooie wandelingen naar de 1230 meter hoge Monte Forato en naar het Pisotia-gebergte. Ook avonturiers komen er aan hun trekken. Je kan bijvoorbeeld door de canyon van de Lima-rivier peddelsurfen of ziplinen.

Net buiten Lucca kan je ook het Aquaduct van Nottolini bezoeken. Het werd gebouwd om water vanuit de bergen naar Lucca te brengen. Het aquaduct is meer dan 3 km lang en bestaat uit 400 bogen.

WANDELTIP: Maak je tijdens je rondreis door Toscane een stop in Lucca, download dan zeker onze stadswandeling Lucca die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

  1. Pisa

4.1. De onvermijdelijke scheve toren

Natuurlijk mag je ook het beroemde Pisa niet links laten liggen tijdens een autorondreis door Toscane. Het stadje staat vooral bekend om de scheve toren van Pisa en de poserende toeristen, maar Pisa heeft nog veel meer te bieden.

Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen zijn zowel ter plekke bij de toren als online te koop. Tickets zijn echter gelimiteerd en gelden voor een tijdslot van een halfuur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 24 en geven je voorrangstoegang, zo spaar je alvast veel tijd uit en sla je de wachtrijen over.

4.2. De Duomo en de Camposanto

Zo is de klokkentoren van de elfde-eeuwse marmeren kathedraal Duomo Santa Maria Assunta di Pisa zeker een bezoekje waard. Je kan er binnenin ook heel wat mooie kunstwerken bekijken. Aan het Campo dei Miracoli, waar de Dom en de scheven toren prijken, vind je daarnaast ook de Camposanto, een mooie ommuurde begraafplaats. Net achter de Dom staat ook de grootste doopkapel van Italië.

4.3. Wandelen en zwemmen

Wat veel mensen niet weten is dat Pisa ook een echte studentenstad is. Je vindt er heel wat terrasjes waar je in de zon van een fris drankje kan genieten. Daarnaast kan je er ook mooie wandelingen langs de oevers van de Arno maken en Pisa heeft zelfs een mooi strand waar je kan afkoelen in het frisse water van de Middellandse Zee.

  1. Marina di Bibbona

Na Pisa kan je tijdens je autorondreis Toscane een bezoekje brengen aan het kustplaatsje Marina di Bibbona. Dit stadje is erg rustig en je zal er veel minder toeristen tegenkomen. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen voor je verder rijdt door Toscane.

Naast Marina di Bibbona ligt het natuurreservaat Riserva naturale Tomboli di Cecina. Je kan er prachtige wandelingen of fietstochten maken door uitgestrekte bossen en langs idyllische stranden. Het is de perfecte plek om te picknicken en je zal ook verschillende campings tegenkomen in de buurt.

  1. Volterra

Volterra is één van de mooiste dorpjes van Italië. Het dorpje is helemaal ommuurd en heeft een pittoresk historisch centrum. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal, het paleis, de Etruskische Akropolis, een Romeins amfitheater en de Romeinse baden. Je kan er ook een bezoek brengen aan het Guarnacci Etrurian Museum waar je een grote collectie archeologische artefacten kan bekijken die in de buurt opgegraven werden. Je leest het al, een must-see tijdens je autovakantie.

  1. San Gimignano

7.1. De torenstad

San Gimignano is een dorpje dat je eigenlijk niet mag missen wanneer je op rondreis door Toscane bent. Het wordt ook wel eens het Middeleeuwse Manhattan genoemd omdat er nog veertien eeuwenoude torens overeind staan. Ooit telde de skyline van San Gimignano zelfs meer dan 70 torens. Hoe hoger de toren, hoe welvarender de familie die de toren had laten bouwen.

7.2. Bezienswaardigheden

Beklim zeker de Torro Grosse, de hoogste toren van San Gimignano. Je hebt er een prachtig uitzicht over de omringende heuvels en wijn- en olijfgaarden. Wandel verder ook eens rond in het mooie oude centrum rondom het centrale plein Piazza della Cisterna waar de twaalfde-eeuwse kathedraal boven de straten uittorent. Je zal er ook heel wat kleine arbeidershuisjes en lokale winkeltjes tegenkomen.

7.3. Het lekkerste ijs ter wereld

Zoetebekken kunnen hier ook hun hart ophalen. Gelateria Dondoli werd al verschillende keren uitgeroepen tot het beste ijssalon ter wereld. Er staan vaak lange wachtrijen, maar de werknemers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te bedienen.

7.4. Strade Bianchi

De beste manier om de skyline van San Gimignano te bewonderen is door een wandeling rondom het dorpje te maken. Dat kan bijvoorbeeld via de Strade Bianchi, een zanderig wandelpad van zo’n 9 kilometer dat je langs San Gimignano gidst en ook bij verschillende wijn- en olijfgaarden passeert.

  1. Greve in Chianti

8.1. Chianti-wijn

Een van de bekendste lokale producten van Toscane is de Chianti-wijn. Die wijn wordt gemaakt in Chiantigiana, een regio tussen de steden Florence en Siena. Je kan er rondwandelen tussen uitgestrekte wijngaarden en natuurlijk ook enkele beroemde wijnhuizen bezoeken. We raden je zeker aan om een rondleiding door een wijnhuis te nemen. Op het einde wacht er je een leuke wijnproeverij!

8.2. Strade del Vino

Greve in Chianti is het meest noordelijke stadje van de regio en geldt als de poort tot de Chianti-streek. Het is de ideale plek om je bezoek aan deze beroemde wijnregio te beginnen. Een goede manier om de regio te verkennen is via de Strade del Vino of de Via Chiantigiano. Dat is de SR 222-autoweg die de hele Chianti-streek doorkruist.

Onze tip: Ben je op vakantie in Toscane en op zoek naar een leuke daguitstap? Ga mee met een wijntour, je mag de verschillende wijnen proeven en voordeel is dat je zelf niet moet rijden.
  1. Het romantische Monteriggioni

Monteriggioni is een klein ommuurd dorpje dat op een hoge heuvel gebouwd werd. Je kan het dorpje daarom al van ver zien liggen. Monteriggion, omringd door glooiende wijngaarden, is zonder twijfel een van de meest idyllische en romantische dorpjes van de streek.

Wandel er rond in het kleine centrum langs de stadsmuren en wachttorens van de versterkte burcht. In het dorpje kan je binnengaan in een mooie dertiende-eeuwse kerk of het Monteriggioni in Arme museum bezoeken waar je replica’s van ouderwetse wapens kan bekijken.

  1. Siena

10.1. Piazza del Cambo

Siena is een van de grootste steden die je zal aandoen tijdens je autorondreis door Toscane. De belangrijkste bezienswaardigheid is hier het Piazza del Cambo, het centrale plein van Siena. Het is één van de meest unieke pleinen van Europa dankzij de bijzondere schelpvorm van het plein.

10.2. Palazzo Pubblico

Langs het plein prijken meerdere indrukwekkende gebouwen waaronder het Palazzo Pubblico, het stadhuis van Siena. Je kan er de 102 meter hoge Torre del Mangia beklimmen voor een prachtig uitzicht over het plein en de rest van de stad.

10.3. Kathedraal

Breng ook een bezoek aan de Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta, de bijzondere kathedraal van Siena met rood-groene poorten. De klokkentoren van de kathedraal is precies even hoog als de toren van het stadhuis.

  1. Saturnia

Wie even helemaal zen wil worden, moet naar Saturnia trekken. Daar bevinden zich verschillende warmwaterbronnen waaruit water opborrelt met een constante temperatuur van 37°C. De bekendste baden zijn die van de Termi di Saturnia. Even verder kan je de watervallen Cascate del Mulino en Cascate del Gorello bezoeken. Er hangt door al die geothermische activiteit wel af en toe een zwavelgeur in Saturnia.

  1. Arezzo

12.1. La Vita è Bella

Arezzo ligt in het oosten van Toscane en is uitgegroeid tot een tamelijk grote stad. Toch slaagde Arezzo erin om zijn authentiek karakter te bewaren en ook het massatoerisme blijft er voorlopig uit. De film La Vita è Bella werd hier opgenomen en je zal in het straatbeeld ook heel wat verwijzingen naar de beroemde film zien opduiken.

12.2. Bezienswaardigheden

Bezoek ook zeker de kathedraal van Arezzo, dat bovenop een heuvel ligt, en ga ook langs bij het middeleeuws fort vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

  1. Hoe naar Toscane rijden met de auto?

Ben je van plan om met je eigen auto naar Toscane te reizen? Dan zijn er verschillende opties om vanuit België of Nederland naar Toscane te rijden. We hebben een compleet artikel over de beste route naar Italië geschreven. Met heel wat interessante tips, etappehotels en veel info.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 februari 2024 - Ver Linde

Super blij we kijken er al naar uit

- 19 november 2023 - Leonie Doodeman

Super!! Al helemaal zin om te gaan. Al die mooi verhalen en foto’s.

- 5 november 2023 - Sjaak van der velden

Toscane is het mooie gedeelte van Italië ik ben er jaren het hele seizoen geweest met de reizen als Touringcarchauffeur Nu gaan we er in de maand mei naar toe met de camperclub

- 28 juli 2023 - Dirk Smessaert

Zeer nuttige reisgids, zo hebben wij talrijke hoogtepuntrn kunnrn ontdekken.

- 25 mei 2023 - Van Crombrugge karel

Uitstekend!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?