Roadtrip Portugal langs de N2: Rondreis langs de highlights op de Portugese Route 66

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Portugal langs de N2: Rondreis langs de highlights op de Portugese Route 66

16 oktober 2022 in Portugal12 reacties

Al snel trekken we naar de vertrouwde hotspost als Lissabon, Porto of de prachtige Algarve terwijl de minder bekende plekjes in Portugal ook echt een bezoekje waard zijn. Wat dacht je van een roadtrip langs de legendarische EN2 of N2? Dé langste weg van Portugal met heel wat hoogtepunten.

Benieuwd naar wat je allemaal te zien krijgt? Lees verder en ontdek onze complete route langs de Portugese Route 66.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

Kaartje met route voor je rondreis langs de N2

Estrada Nacional 2 in Portugal (N2)

De N2 of EN2, die officieel de Estrada Nacional N2 heet, is één van de oudste en bekendste wegen in Portugal die maar liefst 738 kilometer lang is. De weg slingert als het ware door het hart van Portugal vanaf het stadje Chaves in het noorden tot Faro in het diepe zuiden. De N2 wordt ook wel eens de Route 66 van Portugal genoemd!

Verken de omgeving op je eigen houtje

Deze roadtrip duurt zo'n 10 dagen, afhankelijk van waar je allemaal halt houdt. Niet alleen je begin- en eindbestemming zijn interessant maar juist alles wat je onderweg tegenkomt. In deze complete route is de N2 als het ware de rode draad.

Het kan al eens zijn dat we van de route afwijken, maar dat komt doordat je sommige bezienswaardigheden echt niet mag missen wanneer je zo dichtbij bent. Je kiest natuurlijk zelf of je van de route wilt afwijken, maar we kunnen je alleszins verzekeren dat het de kleine omwegen zeker waard zijn!

Tijdens je roadtrip kom je onder meer langs gezellige steden en dorpen, mooie landschappen, ruige bergen, terrasvormige wijngaarden in de Douro-vallei en adembenemende uitzichten. Het is zowat de ideale route om de cultuur en de natuur van het echte Portugal te ontdekken. Kan je haast niet wachten om aan deze rondreis te beginnen? Lees dan snel verder!

Hoe aan je roadtrip beginnen?

Je kan je rondreis langs de N2 op twee verschillende manieren beginnen. Of je komt met de auto naar Portugal en rijd je meteen door naar het beginpunt van de roadtrip. Of je neemt het vliegtuig naar Porto om daar een auto te huren. Porto is namelijk de dichtstbijzijnde luchthaven bij Chaves. Daarnaast zou je het ook kunnen combineren met een kort bezoekje aan Porto. Porto is namelijk een heerlijke stad waar je heel wat kan zien en beleven. Hoe kan je je roadtrip beter beginnen?

Lees ook onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Porto en laat je alvast overhalen om een dag of twee hier te verblijven.

Wanneer je Porto bezocht hebt, kan je doorrijden naar het startpunt van je roadtrip: Chaves. Chaves is makkelijk te bereiken vanaf Porto. Via de snelweg ben je er al op een uur en half rijden. Vanaf hier kan je je rondreis beginnen.

TIP: Op je weg naar Chaves, kom je onder meer langs Guimarães. Hier kan je alvast je eerste stop houden. Het stadje heeft een bijzonder mooi paleis, een kasteel en een gezellig centrum. Je bent hier op de geboortegrond van de eerste Portugese koning.

Dag 1: Chaves en Vidago

Chaves is een klein kuuroord en kent een lange, fascinerende geschiedenis. Chaves heeft een charmant historisch centrum met middeleeuwse gebouwen rondom het kasteelgebied. Bezoek zeker eens het fort, dat nu dienst doet als hotel, en de prachtige Romeinse brug over de Tâmega-rivier.

Graag verblijven in dit hotel? Dat kan! Het Forte de São Francisco Hotel beschikt over een tuin van 15.000 m² met een buitenbad met uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Meer info en boeken.

Vidago

Na 2 à 3 uur ben je in Chaves wel rond. Nadien kan je doorrijden naar Vidago (op een kwartier rijden). Dit kleine kuuroord staat vooral bekend om zijn koninklijk paleis dat ooit het decor was voor de Portugese versie van Downton Abbey.

Graag even ontspannen? Dan kan je terecht in het koninklijk paleis van Vidago. Hier kan je namelijk genieten in de spa van wereldklasse die gebruik maakt van de geneeskrachtige wateren die in vervlogen tijden de Portugese adel massaal aantrokken. Wil je graag deze spa bezoeken? Dan dien je vooraf een behandeling te boeken!

Heb je nog wat tijd over? Of wil je graag je dag druk inplannen? Dan kan je ook nog even halt houden bij volgende stops:

  • Breng een bezoekje aan de ruïnes van het 12e-eeuwse kasteel Pena de Aguiar. Hier geniet je van een 360º uitzicht op het omliggende platteland.
  • Strek de benen aan het meer van Parque de Lazer Lago do Alvão. Hier kan je lekker picknicken en wandelen langs het meer.
  • Ooit gehoord van Mateus Rosé-wijn? Ga dan zeker een bezoekje brengen aan Casa de Mateus. Hier kom je meer te weten over de familiegeschiedenis van dit iconische barokke paleis en kan je enkele prachtige kunstwerken bewonderen: het beroemde marmeren beeldhouwwerk van een slapende vrouw in het meer en schilderijen van Giuseppe Arcimboldo.

Dag 2: Vila Real en omgeving

Vila Real is een oude stad dat meestal overschaduwd wordt door de verbazingwekkende Douro-wijnstreek. Vila Real is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een aangename, niet-toeristische stad met een aantal boeiende historische gebouwen zoals de sobere 15e-eeuwse gotische kathedraal. Verder heerst er hier een aangename sfeer en kan je even rondneuzen in de gezellige winkeltjes.

Bewonder een traditionele vorm van aardewerk in de buurt van Vila Real

Niet ver van Vila Real (op 10 minuutjes rijden) kan je een traditionele vorm van aardewerk bewonderen in het pottenbakkersdorpje Bisalhaes. Het is niet voor niets erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed. Er wordt heel wat zwart of tintkleurig aardewerk gemaakt van matglanzend granietleem.

Wanneer je de reis door zet, word je omringd door de prachtige heuvels en wijngaarden van de Douro-wijnstreek. Geniet van het uitzicht terwijl je je een weg baant naar de Douro-rivier!

Dag 3: Douro-vallei en Peso da Régua

In het noorden van Portugal stroomt de rivier Douro door de Douro-vallei. Deze ooit wilde rivier werd getemd door de aanleg van acht dammen, waardoor de rivier nu rustig en sereen door de vallei stroomt. Rondom de rivier liggen glooiende heuvels vol wijngaarden, olijfgaarden en fruitbomen, met hier en daar kleine dorpjes en oude gebouwen. De vallei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt als één van de mooiste gebieden van Europa gezien.

Ontdek hieronder alvast enkele mogelijke excursies in de Douro-vallei

Peso da Régua

Stop zeker even in Peso da Régua tijdens je route langs de N2 of de "Portugese Route 66". Dit stadje had ooit een belangrijke rol in de productie en handel van de Portwijn. Van hieruit werden de wijnvaten per "rabelo" (boot) naar Vila Nova da Gaia vervoerd, waar de wijn in de kelders rijp werd. Hier kan je heerlijk wandelen en even halt houden bij de loopbrug over de Douro-rivier. Daarnaast kan je hier ook een bezoekje brengen aan het Douro Museum waar je meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis van dit portwijn producerende gebied.

Op zoek naar een aangenaam verblijf in de Douro-vallei? Wij raden je een nachtje aan in het Landhuis Quinta do Valdalágea. Het pand biedt alle comfort van een modern huis met behoud van zijn geschiedenis, gelegen op een landgoed van 40 hectare. Na een dagje verkennen van de omgeving kan je genieten van de eigen geproduceerde Porto en wijnen. Meer info en boeken.

Dag 4: Lamego, Castro Daire en Viseu

Lamego is een historische stad, die zeker niet op je rondreis langs de N2 mag ontbreken. Lamego heeft verrassend veel te bieden. Wist je dat de eerste koning van Portugal hier gekroond werd? Snuif de geschiedenis op en breng een bezoekje aan het Museu de Lamego, dat is gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis of flaneer op een van de idyllische wijngaarden.

Het kleine stadje Castro Daire

Castro Daire is niet bepaald groot, maar wel een tussenstopje waard op je rondreis langs de N2 (zeker als je geen haast hebt). Het is heerlijk om rond te dwalen in het historische centrum en de oude gebouwen met decoratieve azulejo-muurschildering te bewonderen. Bovendien is het uitzicht op de omliggende terrassen en bergen ook een absolute troef.

Viseu

De N2 leidt je rechtstreeks naar de rand van het historische centrum van Viseu, dus parkeer je wagen en neem de tijd om de oude stad te verkennen. Viseu kent namelijk enkele hoogtepunten, voornamelijk de prachtige kathedraal en het aangrenzende Grão Vasco Museum. In het Grão Vasco museum kan je kunstwerken van een van de grootste schilders van Portugal bewonderen.

Neem ook even de tijd om een babbeltje te slaan met de lokale bevolking in Praça Dom Duarte en rond te dwalen in de winkelstraat Rua Direita. We raden je aan om een hotelletje te zoeken en de nacht hier door te brengen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Viseu.

Dag 5: Tondela, Santa Comba Dão en Penacova

Tondela is een rustig stadje aan de Dão-rivier. Dit aangename stadje ontstond in de 18e eeuw en heeft een aantal barokke herenhuizen. In één van deze herenhuizen kan je het Museu Terras de Besteiros bezoeken waar je meer te weten komt over het gebied, van de ijzertijd tot recentere tijden. Maar wat hier ook echt de moeite is, is de Dão Ecopista, een wandel- en fietspad dat vroeger een treinlijn was. Hier geniet je van het omliggende landschap.

Nadat je Tondela en omgeving hebt gezien, kan je je route langs de N2 verder zetten via Santa Comba Dão. Deze gemeente is de korte stop waard om even door het historische centrum te dwalen, waar je een scala aan traditionele gebouwen vindt. Hier kan je dan ook even pauzeren een een kopje koffie drinken! Je sluit de dag af in Penacova waar je zeker eens moet proeven van de plaatselijke lekkernij "Lamprija", een zeldzame vis die in de Mondego gevangen wordt.

Dag 6: Vila Nova de Poiares en Coimbra

Op een dikke tien minuten rijden van Penacova kom je in Vila Nova de Poiares. Ook hier kan je genieten van een lokale specialiteit! Vila Nova de Poiares is namelijk de thuisbasis van Chanfana, een rijk traditioneel Portugees gerecht. Daarnaast worden er in deze historische stad ook het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd, waaronder Poiartes, een jaarlijkse kunst- en ambachtsbeurs.

Nadien rijd je verder door naar Coimbra. De stad Coimbra is een stuk minder bekend dan Lissabon en Porto maar dat ligt zeker niet aan de bezienswaardigheden. De stad staat vooral bekend als een belangrijke universiteitsstad met de oudste universiteit van Portugal. Deze werd in 1290 opgericht en de vijf campussen zijn zeker de moeite waard. Ook de bibliotheek die bij de universiteit hoort is met haar hoge muren en versieringen van bladgoud zeker een bijzonder monument.

Graag Coimbra zo goed mogelijk verkennen? Ontdek hier alle dagexcursies en wandeltochten in Coimbra.

Dag 7: Sertã en Tomar

Sertã is de volgende bestemming op je route langs de N2. In deze stad tref je een typisch landelijk plaatsje aan waar je niet al te veel toeristen zal tegenkomen. Toch is het de moeite waard om hier even halt te houden en de ruïnes van het kasteel te bekijken. Vooral het mooie uitzicht over de omgeving is een meerwaarde. Daarnaast is de Ponte da Carvalha midden in de stad ook erg mooi om langs te wandelen.

Nadien rijd je via Sardoal, een klein maar fotogeniek en kleurijk dorpje door naar Tomar. Het artistieke Tomar is de eindbestemming van vandaag. Hier schittert het beroemde kasteel van de tempeliers. Neem ook even de tijd om het klooster Convento de Cristo te bezichtigen. Beide bezienswaardigheden zijn uitgeroepen tot belangrijk erfgoed in Midden-Portugal door UNESCO.

Nog op zoek naar een verblijf in Tomar? Bekijk het volledige aanbod hotels in Tomar en haal het beste uit je verblijf.

Dag 8: Abrantes en Évora

Vanuit Tomar rijd je verder richting Abrantes. Abrantes is een boeiende kleine stad met een historisch centrum. Bij je bezoek aan Abrantes moet je zeker eens een kijkje nemen bij het kasteel en het fort. Verder is er ook een aangenaam park aan de rivier waar je even de benen kan strekken en een leuke wandeling kan maken.

Nadien rijd je door een dunbevolkte regio met uitgestrekte velden, vruchtbare akkers, kurkeiken en olijfbomen richting Évora. Heb je onderweg behoefte aan een frisse duik? Dan kan je even stoppen bij het weidse stuwmeer Barragem de Montagril.

Évora

Évora is de bekendste stad in de Alentejo en is je eindbestemming voor vandaag. Bezoek het centrum van Évora dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het oude stadscentrum wandel je door de smalle straatjes en langs witgekalkte huizen die vaak gele deuren en ramen hebben. Onze favoriete plek in Évora is het centrale plein Praça do Giraldo waar een mooie marmeren fontein uit de 18e eeuw prijkt. De bekendste bezienswaardigheid in de stad is echter de Romeinse tempel in het stadscentrum.

Heb je nog een paar dagen extra over? Dan kan je ook altijd een uitstap maken naar Lissabon. De Portugese hoofdstad is op 2 uur gelegen van Evora.

Dag 9: Castro Verde, Loulé en Faro

Vanaf Évora rij je als het ware van het ene typisch Alentejaanse dorpje naar het andere. Vooraleer je naar Loulé rijdt, is een korte pitstop in Castro Verde de moeite waard. Ben je een liefhebber van azulejos? Dan moet je zeker eens langs gaan in de Basílica Real de Nossa Senhora da Conceição, een onverwachte parel. Binnenin wordt op tegeltableaus de Slag bij Ourique uitgebeeld.

Loulé

Loulé is een druk marktstadje met een uniek karakter en een fascinerend verleden. De dag van vandaag staat de stad vooral bekend om zijn overdekte groenten- en fruitmarkt, een van de grootste in de Algarve. De uitgestrekte verzameling kraampjes, hutten en kiosken werden ondergebracht in een laat 19-eeuws gebouw met rode koepels en hoefijzervormige ramen. Nadien kan je doorrijden naar Faro waar je de roadtrip zal eindigen.

Wist je dat je voor je rondreis door Portugal een tolvignet nodig hebt? Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Lees meer over de tolvignetten en tolwegen in Portugal.

Dag 10: Faro

Sluit je roadtrip langs de N2 af met een bezoekje aan Faro. Faro staat bekend als de toegangspoort tot de Algarve. Het is een van de meest idyllische steden van Zuid-Portugal. Faro mag dan geen strand hebben, toch wint de stad het qua authenticiteit en charme zonder twijfel van populaire en moderne badplaatsen zoals Albufeira en Lagos.

Tijdens je bezoek aan Faro, moet je zeker volgende hoogtepunten eens bezoeken:

Welke auto huren voor je rondreis door Portugal?

Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 april 2024 - Roland venderickx

Super handig en goed uitgelegd. 👍👍👍

- 1 maart 2024 - Hans van de Veerdonk

Wederom een leuke reisgids. Gaan deze route komende voorjaar met onze camper rijden.

- 15 november 2023 - Maria Witters

Leuke reisgids. Met heel wat informatie over Portugal.

- 1 september 2023 - I. Havenaar

Porto is een verassend leuke stad

- 26 juli 2023 - Marleen

Het roadbook Portugese Route 66 wordt ons handboek voor onze eerste Portugal reis. We gaan foto's, tips, route,herinneringen, ervaringen verzamelen voor ons eigen Portugal adventure book!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?