30 x bezienswaardigheden in Rome + Wat is gratis te bezoeken in Rome?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

30 x bezienswaardigheden in Rome + Wat is gratis te bezoeken in Rome?

18 januari 2022 in Rome6 reacties

De Italiaanse hoofdstad Rome is de ideale bestemming voor een citytrip. Bezoek er de mooiste musea, historische Romeinse gebouwen én geniet er van de heerlijke Italiaanse keuken.

Ontdek niet enkel hoe de top hoogtepunten in Rome (Colosseum, St. Pieter Basiliek, Vaticaanstad en Sixtijnse Kapel) te bezoeken zonder in de wachtrij te staan (koop hiervoor een Rome Tourist Card). Je leest hier ook Rome tips voor de gratis monumenten en attracties.

Welke highlights mag je niet missen als je Rome bezoekt? Je ontdekt het op deze pagina met de top 30 bezienswaardigheden in Rome.

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Het Colosseum

Het Colosseum is hét symbool van het oude Rome en kan je daarom zeker niet missen tijdens je citytrip. Dit grote amfitheater stamt uit de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater in het hele Romeinse Rijk. Regelmatig werden hier gladiatorengevechten en theatervoorstellingen gehouden. Het bouwwerk ziet er niet meer uit zoals het er in zijn glorietijd uitzag, maar dat maakt het stukje geschiedenis niet minder indrukwekkend. Het Colosseum werd ook niet voor niets opgenomen in de lijst van de zeven wereldwonderen.

Je kan het Colosseum dagelijks bezoeken tussen 08:30 en 16:30. In het hoogseizoen blijft het gebouw langer open.

Onze tip: Wist je dat je met een georganiseerde tour door het Colosseum € 39,5 grote voordelen hebt? Je hoeft niet te wachten in de rij + je komt in de catacomben en arena van het Colosseum die je als individueel bezoeker niet kan bezoeken. Koop je tickets hier online met priority toegang € 21,5, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.
 1. Het Forum Romanum

In het Forum Romanum duik je pas echt de geschiedenis van de stad in. Tussen al die ruïnes van klassieke Romeinse gebouwen krijg je een goed beeld van de manier waarop de oude Romeinen leefden en bouwden. Er staan heel wat eeuwenoude zuilen en muren en dankzij de infobordjes bij de verschillende gebouwen en met een beetje fantasie waan je je zo in de klassieke oudheid.

Het Forum is open tussen 9u en tot 1 uur voor zonsondergang. Koop je tickets voor het Forum Romanum online.

 1. Het Palatijn

Tussen het Forum Romanum en het Colosseum ligt de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd werd. Op deze heuvel bouwden de keizers hun paleizen. De meeste daarvan zijn ondertussen al vervallen, maar er zijn er ook nog enkele in goede staat die je kan bezoeken. Je krijgt zo een goed beeld van hoe luxueus de keizers in hun paleizen leefden.

Om het Palatijn te bezoeken koop je een combiticket met het Forum Romanum € 21,5. De openingstijden van het Palatijn zijn hetzelfde als die van het Forum, tussen 9u en tot 1 uur voor zonsondergang.

 1. De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) is een oud Romeins fort vlakbij Vaticaanstad. De burcht werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd, maar kreeg de naam Engelenburcht pas in 590. Op de plek van de burcht zou de aartsengel Michael toen tot de toenmalige Paus gekomen zijn om een einde te brengen aan de pest. Later werd de burcht een verdedigingsburcht voor Vaticaanstad en er werd zelfs een tunnel gemaakt tussen het pauselijk paleis en het Castel Sant’Angelo.

 • Vergeet ook zeker niet naar het dakterras van de burcht te klimmen, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Rome.
 • Bezoek de Engelenburcht, deze is open van 9u tot 19u30

TIP: Boek je ticket of voor je bezoek aan de Engelenburcht zeker online voor € 17,5, zo ontloop je alvast de wachtrijen en heb je meer tijd om te genieten van Rome.

 1. De Ponte Sant’Angelo

De Ponte Sant’Angelo ligt tussen de Engelenburcht en het Vaticaan en is zonder twijfel de mooiste brug van de stad. De brug werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd. De beelden op de brug werden in de zestiende eeuw toegevoegd en werden ontworpen door de bekende kunstenaar Bernini.

 1. De Trevi Fontein

De Trevi Fontein in Rome is misschien wel de bekendste fontein ter wereld. De fontein is een imposant kunstwerk gemaakt uit wit marmer waarin helderblauw water stroomt. Gooi ook zeker een muntje in de fontein, want dat zou betekenen dat je nog eens zal terugkeren naar de stad!

 1. De wijk Trastevere

Trastevere is een van de mooiste buurten van Rome. Je loopt er rond op kasseistenen in smalle steegjes tussen kleurrijke gevels die versierd zijn met talloze bloembakken. Deze wijk ligt centraal in Rome, maar voelt toch eerder aan als een dorp dan als een hoofdstad. Het is de ideale plek om ’s avonds te komen dineren, want hier vind je de beste restaurantjes!

 1. De Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen van Rome zijn in vergelijking met de meeste andere bezienswaardigheden in Rome helemaal niet zo oud. De trappen werden pas in de 18de eeuw gebouwd en verbinden een kerk met het plein waar de Spaanse Ambassade te vinden is. Bovenaan de Spaanse Trappen heb je een mooi uitzicht over de stad. Opgelet; het is niet toegelaten om te zitten of eten op de trappen, hierop wordt streng gecontroleerd.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Villa Borghese

Achter de Spaanse Trappen vind je de Pincio Promenade met daarachter het 80-hectare grote park Villa Borghese waar je een mooie wandeling kan maken. Je ontsnapt er even aan de drukte van de stad. Het is ook de ideale plek om te gaan joggen. In het park vind je bovendien ook verschillende musea, met onze reisgids Rome komt je er langs.

TIP: Boek je tickets voor Villa Borghese hier online, zo kan je binnen zonder aanschuiven.

 1. Het Pantheon

Het indrukwekkende Pantheon in Rome uit de tweede eeuw na Christus ligt verstopt tussen de gebouwen van een woonwijk. Eenmaal daar snap je meteen waarom de tempel wereldberoemd is. Bovenop de tempel staat een gigantische koepel waar in het midden een grote opening zit die voor natuurlijk licht in de tempel zorgt.

Bezoek het Pantheon gratis

Je kan het Pantheon gratis bezoeken tussen 9u en 18u, meer weten over het Pantheon? Boek je tour of audioguide hier hier online.

 1. De Via Appia

De beroemde Via Appia is een echte Romeinse heirweg en waarschijnlijk een van de oudste wegen die nog steeds bestaat. De weg verbindt Rome met de zuidelijke stad Brindisi. Veel beroemde Romeinse keizers zoals Julius Caesar hebben op deze weg met hun legers gemarcheerd. De leukste manier om de Via Appia te verkennen is met de fiets, een groene afwisseling van het drukke stadscentrum!

 1. La Bocca della Verità

De Mond der Waarheid werd een toeristische trekpleister na het succes van de film Roman Holiday uit 1953. Het is een groot marmeren masker van de zeegod Oceanus en bevindt zich in de portiek van de kerk Santa Maria in Cosmedin. In de middeleeuwen groeide het bijgeloof dat je hand afgehakt zou worden als je een leugen vertelde en je hand in de mond van het masker stak. Waarschijnlijk is het masker echter niet meer dan een mooi versierd afvoerdeksel.

 1. Piazza Navona

Het Piazza Navona is één van de gezelligste pleinen van Rome. Overdag staan hier allerlei kraampjes en straatartiesten die hun kunstwerken verkopen. Je vindt er ook veel restaurantjes waar je ’s avonds een romantisch diner kan nemen. Op het plein staat ook een prachtige fontein, de Fontana dei Quattro Fiumi, en een oude Egyptische obelisk. Bovendien is het plein erg centraal in de stad gelegen waardoor je vanaf het Piazza Navona makkelijk naar het Pantheon of andere bezienswaardigheden kan wandelen.

 1. Circus Maximus

Van het Circus Maximus blijven tegenwoordig enkel ruïnes en een grote groene weide over, maar toch is het een leuke plek om te bezoeken in de Italiaanse hoofdstad. Het was ooit de grootste paardenrenbaan van het Romeinse Rijk en het is niet moeilijk om je in te beelden hoe de paarden hier door de bochten scheurden. Julius Caesar breidde het stadion uit zodat er plek was voor tot wel 300 duizend mensen, veel meer dan eender welk stadium vandaag! Er worden af en toe concerten georganiseerd.

Download onze gratis stadswandeling in Rome, zo verken je het Antieke Rome en kan je zelf zien hoe groot het Circus Maximus moet geweest zijn, stel je de paardenraces voor die hier plaats hadden.
 1. Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo, ofwel het plein van het volk, ligt vlakbij de Spaanse Trappen en staat vooral bekend door de gigantische obelisk van Ramses II in het midden van het plein. Er staat ook een prachtige kerk en een deel van de oude stadsmuur, maar het plein is vooral bekend voor de 2 identieke kerkjes Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Het plein zelf is tamelijk recent en werd pas aangelegd aan het begin van de negentiende eeuw. Als er protesten worden georganiseerd in die stad gebeurt dat vaak op dit plein.

 1. De catacomben van Rome

Onder de straten van Rome bevindt zich een oud gangenstelsel, de catacomben van Rome. In deze catacomben zijn honderden graven terug te vinden van zowel rijken als armen. Soms liggen de menselijke resten opgeborgen zonder kist, andere graven zijn dan weer rijkelijk versierd met fresco’s.

Er zijn verschillende catacomben die verschillende openingstijden hebben. Wil je graag ook eens ondergronds Rome gaan bezoeken? Boek je tickets online.

 1. De Joodse getto

De Joodse wijk is een van de gezelligste buurten van de stad. Het is de oudste Joodse wijk in heel Europa en je vindt er dan ook een mooie synagoge en Joodse bakkerijen en restaurantjes. De geschiedenis van deze wijk is allesbehalve vrolijk. In de 16e eeuw werd de wijk ommuurd en werden Joden in Rome verplicht er te komen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bovendien op 1 dag 2000 Joden naar concentratiekampen gestuurd. Vandaag wonen er nog slechts enkele honderden Joden.

 1. Thermen van Caracalla

De thermen van Caracalla vormden het tweede grootste badhuis van Rome. Ze werden vernoemd naar keizer Caracalla die het complex opende in de derde eeuw v.C. Vandaag kan je er niet meer baden, maar je kan wel rondwandelen door de indrukwekkende ruïnes en de tuinen. Een leuke extra is hier dat je een virtual-realitybril kan huren zodat je kan zien hoe het luxueuze complex er vroeger uitzag.

 1. Een bezoek aan Vaticaanstad

Technisch gezien is Vaticaanstad een eigen autonome staat, maar omdat het Vaticaan in het centrum van Rome ligt, kan je het haast niet overslaan tijdens je citytrip. De katholieke staat wordt helemaal ommuurd zodat de grens met Roma overal goed zichtbaar is. Bezoek hier zeker de Sint-Pietersbasiliek, één van de mooiste gebouwen van Rome gezien en ook hét symbool van het Vaticaan. Wandel ook de Vaticaanse Musea binnen waar je werken van onder andere Da Vinci, Rafael en Caravaggio kan bewonderen en aanschouw ook zeker het meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

De Sint-Pietersbasiliek van Rome is gratis te bezoeken tussen 07:00 en 18:00, een bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel kan tussen 09:00 en 17:30.

Onze tip: Vaticaanstad, het land waar er steeds meer toeristen dan inwoners zijn :-) Wil je graag de musea bezoeken? Boek je tickets online voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel. Nog meer zien koop dan een Vaticaanstad Pas zo kan je ook in St.-Pietersbasiliek binnen.

 1. De Santa Maria Maggiore Kerk

De Santa Maria Maggiore is één van de bekendste en grootste kerken van Rome en is op een indrukwekkende manier beschilderd. Vergeet ook zeker niet naar boven te kijken, het plafond is namelijk versierd met goud en is zo geschilderd dat het lijkt alsof het plafond de vorm van een koepel heeft terwijl dat helemaal niet het geval is.

De kerk is open tussen 07:00 en 19:00.

 1. De Capitolijnse Musea

Rome staat vol musea, maar kunstliefhebbers mogen de Musei Capitolini niet overslaan. Deze musea staan op het Capitool op een plein dat ontworpen werd door Michelangelo. De bekendste werken in de musea zijn de standbeelden Amor en Psyche, de Stervende Galliër en de Lupa Capitolina. De Musei Capitolini worden beschouwd als de eerste musea ter wereld, ze werden door Paus Clemens XII geopend in 1734.

 1. De piramide van Gaius Cestius

Deze piramide is de graftombe van Gaius Cestius, een Romeinse politicus. Hij was gefascineerd door het oude Egypte en liet in zijn testament na dat hij in een piramide begraven wilde worden. Zijn graftombe werd in de stadsmuur aan de rand van de stad verwerkt en is vandaag een van de best bewaarde Romeinse gebouwen van de stad. Je kan het gebouw nog maar sinds 2015 bezoeken, je moet daarvoor wel vooraf online reserveren.

 1. Largo di Torre Argentina

Dit plein was van groot historisch belang, maar wordt vreemd genoeg amper bezocht. Hier staan 4 Romeinse tempels en de overblijfselen van het theater van Pompeius. Op de trappen voor het theater werd Julius Caesar met 23 dolksteken om het leven gebracht door een groep samenzweerders waaronder zijn zoon Brutus. Hij sprak hier dus zijn beroemde laatste woorden “tu quoque fili mi” uit. Vandaag is dit de woonplaats van heel wat katten die door vrijwilligers gevoed en verzorgd worden.

 1. Het ijssalon Giolitti

Er is keuze in overvloed als het gaat om lekkere restaurantjes waar je krokante pizza’s of lekkere pasta’s kan proberen, maar als het om echt Italiaans ijs gaat, is er eigenlijk maar één plek waar je heen kan: Giolitti is hét ijssalon van Rome. Je kan hier het lekkerste ijs proeven. Voor het ijssalon staat er eigenlijk altijd wel een rij, maar dat komt misschien nog goed uit. Giolitti heeft namelijk zo veel verschillende soorten ijs dat je de wachttijd kan gebruiken om te beslissen welke smaken je precies wil proberen.

Het ijssalon is dagelijks open tussen 07:00 en 01:00.
Adres: Via degli Uffici del Vicario, 40, 00186 Roma, Bekijk ligging hier op de kaart.

 1. Het Campo de’ Fiori

Wil je je tussen de moderne Romeinen mengen? Dan moet je in de voormiddag naar het Campo de’ Fiori gaan. Op de markt op dit plein kan je verse groenten, fruit en Romeinse specialiteiten kopen zoals de lokale inwoners dat doen. Het plein wordt gesierd door een standbeeld van Giordano Bruno, een Italiaanse filosoof.

 1. Cimetero Acattolico

De Cimitero Acattolico per gli Stranieri al Testaccio (letterlijk: het Niet-katholiek kerkhof voor buitenlanders bij de Testaccio) genoemd is het kerkhof voor de niet-katholieken. Dit kerkhof wordt ook nog Cimitero degli Inglesi (Kerkhof van de Engelsen of kerkhof van de protestanten genoemd) is een kerkhof in Rome. De begraafplaats ligt achter de Piramide van Cestius en in de vlakbij van de Porta San Paolo.

Dit kerkhof werd ontworpen omdat er in Rome ook veel buitenlandse (en niet-katholieke) diplomaten, kunstenaars en andere vooraanstaanden woonden.

Bekende graven op het Cimetero Acattolico

In dit kerkhof vind je enkele erg bekende graven: hier zijn onder andere John Keats begraven, de zoon van Goethe, Russisch schilder Karl Brullov,... en nog veel meer.

Een van de bekendste graven die je vaak op foto's zal terugvinden, is het graf van William Wetmore Story en zijn vrouw. De Amerikaanse beeldhouwer maakte dit momument, 'de Engel van de Rouw' voor haar graf en werd zelf ook mee begraven in de tombe.

 1. Kerk Sant'Andrea delle Fratte

Deze kleinere, maar prachtige basiliek werd gebouwd in de 17e eeuw door beroemde architect Francesco Borromini. De kerk is gewijd aan Sint Andreas.

27.1 De engelen van Bernini

Beroemd in deze kerk zijn de engelen van Bernini (je ziet ze aan weerskanten van het priesterkoor. Eigenlijk werden deze engelen gemaakt voor de Engelenbrug, maar de originele engelen staan in deze basiliek (de Engelenbrug kreeg kopieën).

27.2 Spontane bekering tot het christendom

Het verhaal gaat dat hier op 20 januari 1842 Maria in deze kerk verschenen zou zijn aan Maria Alphonse Ratisbonne, een Jood. Deze jongeman bekeerde zich direct tot het christendom.

 1. Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola

Deze kerk, de Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola (ook wel gewoon Sant'Ignazio genaamd) is een typisch voorbeeld van een barokke kerk en hoort bij het Collegio Romano. Hier ligt onder andere Sint-Jan Berchmans begraven en de kerk werd vernoemd naar Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïeten. "Dertien in een dozijn", zou je denken, maar de binnenkant is echt de moeite waard om eventjes te bezoeken (ook al lijkt de gevel erg op die van Il Gesù, die model stond voor deze kerk). In deze kerk worden ook erg regelmatig concerten gegeven omdat de akoestiek hier perfect is.

De prachtige koepel,... of?

Vergaap je binnen aan de prachtige schilderingen van de 'Triomf van Sint Ignatius van Loyola' (heeft wel iets weg van de schilderingen in de Sixtijnse Kapel) en bewonder ook zeker de koepel. Maar, er is helemaal geen koepel! Als dat geen prachtig voorbeeld van een trompe l'oeil is? Deze koepel is zo geschilderd dat het inderdaad op sommige plaatsen in de kerk lijkt alsof er een koepel in het dak gebouwd is. Niets is minder waar: dit is puur zo geschilderd.

 1. De tempel van Hadrianus

Veel schiet er niet meer over van de tempel van Hadrianus, toch is het wel de moeite om dit bouwwerk uit de 2e eeuw te gaan bekijken. Antoninus Pius gaf in 145 opdracht om een tempel voor zijn vergoddelijkte voorganger Hadrianus te bouwen.

Nadat het Romeinse Rijk gevallen was, raakten ook veel van de heidense tempels en bouwwerken flink in verval. Er werd besloten dat de stenen, marmer en zuilen opnieuw gebruikt konden worden voor paleizen en andere gebouwen en ook de tempel bleef niet gespaard. De Beurs zit nu in dit gebouw.

De 11 Korintische zuilen die je hier nu nog ziet, samen met het fronton, zijn alles wat er nog overblijft. Vroeger stond deze tempel in een rechthoekige porticus.

 1. Arco di Constantino / Boog van Constantijn

Deze triomfboog is de meest recente triomfboog die je nu nog in Rome kan vinden. Hij werd opgericht door de Senaat om de overwinning van keizer Constantijn te vieren. Je vindt dit monument vlakbij het Forum Romanum en het Colosseum.

De inscriptie:

IMPERATORI CAESARI FLAVIO CONSTANTINO MAXIMO
PIO FELICI AVGVSTO SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS
QVOD INSTINCTV DIVINITATIS MENTIS
MAGNITVDINE CVM EXERCITV SVO
TAM DE TYRANNO QVAM DE OMNI EIVS
FACTIONE VNO TEMPORE IVSTIS
REMPVBLICAM VLTVS EST ARMIS
ARCVM TRIVMPHIS INSIGNEM DICAVIT

De vertaling:

Aan keizer Caesar Flavius Constantijn, de grootste
vrome en gelukkige Augustus hebben Senaat en Volk van Rome,
omdat hij door goddelijke inspiratie en zijn grote
geest met zijn leger in een rechtvaardige strijd
de staat zowel van een tiran
als van al zijn aanhangers
in één keer heeft bevrijd,
deze boog versierd met triomfen gewijd.

 1. Veelgestelde vragen: Hoe vermijd ik de wachtrijen?

31.1. Boek je tickets online

Boek je tickets voor de bezienswaardigheden vooraf online. Met online tickets bij de hand kan je in een andere wachtrij aanschuiven waar je meestal zonder wachten meteen naar binnen kan lopen. Je hoeft zo niet urenlang in de hitte staan wachten.

31.2. Ga mee met begeleide tours

Een andere mogelijkheid om wachtrijen te vermijden is door met een begeleide tour mee te gaan. De gidsen hoeven met hun groepen ook niet in de wachtrij te staan en je krijgt zo ook meteen interessante info en leuke weetjes over de plekken die je bezoekt. Twee vliegen in één klap!

31.3. Koop een stadspas

Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken is het aan te raden om een stadspas aan te schaffen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten Rome City Pass, de bronze, silver, gold en platina pass, en de Omnia Kaart. Voor een bepaald bedrag kan je de kaart voor een aantal dagen gebruiken en zo gratis van bepaalde bezienswaardigheden genieten, de wachtrijen overslaan of je kan er met korting een ticket voor kopen.
Vergelijk bij Ticketbar of GetYourGuide om online tickets te boeken.

 1. Het openbaar vervoer in Rome

32.1. Hoe bereik ik het centrum vanaf de luchthaven?

Wanneer je aankomt op één van de twee vliegvelden van Rome, Fiumicino of Ciampino, kan je heel makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad. Vanaf beide vliegvelden kan je met de trein naar Termini, het centrale treinstation van Rome, vanaf waar je veel metrolijnen en bussen kan nemen. Het is ook mogelijk om een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum te nemen. Boek je taxi of bus van de luchthaven naar het centrum online.

32.2. Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van Rome is niet heel erg goed geregeld, maar gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken. Door in de stad rond te wandelen krijg je ook de minder bekende plekken van Rome te zien.

 1. Wat kan je gratis bezoeken in Rome? Musea, bezienswaardigheden, ...

Iedere eerste zondag van de maand zijn de musea in Rome allemaal gratis te bezoeken. Let wel op: hier horen de musea in Vaticaanstad niet bij. Op deze dag is het vaak nog drukken en zie je nog meer toeristen dan anders.

Welke bezienswaardigheden in Rome zijn gratis?

Het kan een dure aangelegenheid worden, Rome bezoeken. Gelukkig zijn enkele van de grote bezienswaardigheden gratis te ontdekken! Dit zijn onze tips:

 • Het Pantheon is volledig gratis om te bezoeken (hou voor deze bezienswaardigheid dus rekening met tijd om aan te schuiven)
 • Iedere eerste zondag van de maand zijn alle musea in Rome gratis (niet die in Vaticaanstad)
 • Iedere laatste zondag van de maand zijn de musea in Vaticaanstad gratis te bezoeken
 • De prachtige fonteinen (waarvan 2 gemaakt door Bernini) op Piazza Navona
 • Soms kan je ook de Paus gratis gaan bekijken, zeker tijdens katholieke feestdagen bezoekt hij Rome vaker en is toont hij zichzelf vaker in Vaticaanstad
 • De Via Appia
 • De Trevi Fontein
 • De Spaanse Trappen en de Trinità dei Monti
 • Circus Maximus
 • De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad
 • Speel Roman Holiday na in de Via Margutta
 • Ga wandelen in Villa Borghese
 • Leer over de tweede wereldoorlog in Rome in het Museo Storico della Liberazione (dit was het vroegere SS hoofdkwartier)
 • Chiesa di Santa Prassede
 • De basiliek en kerken van San Clemente
 • Altare della Patria / Il Vittoriano
 • Ontdek prachtige schilderijen van Caravaggio in de CHiesa di San Luigi dei Francesi
 • Bezoek het Teatro di Marcello
 • De plek waar Julius Caesar neergestoken werd en zijn befaamde laatste woorden sprak: 'Tu quoque, fili mi?', kan je ook gratis bezoeken. Daarvoor moet je naar de Largo di Torre Argentina.
 • Piazza del Campidoglio: een van Michelangelo's grote meesterwerken
 • De zuil van Trajanus
 • La Bocca della Verità: durf jij je hand in de Mond van de Waarheid te steken? Volgens de legende zou je hand afgekapt worden als je de waarheid niet spreekt. Je vindt deze Bocca della Verità in de basiliek van Santa Maria in Cosmedin
 • Accademia di San Luca: ontdek hier gratis kunstschatten van Raffaello, Canova en Anthony van Dyck
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Laat overal je identiteitskaart zien. Hiermee krijg je vaak korting op je ticket.
 • Op de eerste zondag van de maand kan je veel musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Het is er dan wel extra druk.
 • Bij een bezoek aan een van de vele kerken dien je altijd je schouders en knieën te bedekken. Wanneer je door de stad rondloopt in een korte broek en een hemdje is het dan ook aan te raden om standaard één of twee sjaals mee te nemen in je tas zodat je deze over je schouders kan doen en als rok kan dragen om je knieën te bedekken. Zorg daarnaast ook dat wanneer je een hoed of pet draagt deze voor entree afzet.
 • Je bezoekt Rome het beste buiten de zomermaanden om. In de zomer wordt het namelijk erg heet en het is er ook drukker. Ga liever in de lente of in de herfst naar de Eeuwige Stad. Vooral april, mei, september en oktober zijn goede opties. Het is het minst druk in de wintermaanden van november tot en met maart. Vergeet bij je bezoek niet onze gratis stadswandeling Rome te downloaden.
Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Onze tips voor Rome

 • Kies op voorhand welke bezienswaardigheden je zeker wil bezoeken in Rome en stippel je route alvast uit op een plattegrond op papier of je smartphone. Dit is zeker aan te raden als je niet heel veel tijd hebt om de stad te bezoeken, want zonder specifiek plan, raak je al snel verdwaald of overdonderd door alle bezienswaardigheden.
 • Wil je bepaalde gebouwen binnen bezichtigen of bezienswaardigheden bezoeken, boek je ticket op voorhand online en kom niet voor de verrassing te staan dat er zowat overal in Rome lange wachtrijen zijn voor tickets.
 • Koop online een Roma Pass aan waarmee je gebruik kan maken van het openbaar vervoer in Rome. Bovendien krijg je gratis toegang tot verschillende musea én heb je ook korting bij de meeste bezienswaardigheden. Een Roma Pass kost tussen de 48 en 72 euro (afhankelijk van de duur).
 • Stap niet binnen in het eerste beste restaurant in Rome. De stad zit vol tourist traps: restaurantjes met een typisch toeristenmenu en de bijhorende veel te hoge prijs. Dergelijke restaurants zijn vooral te vinden rond belangrijke bezienswaardigheden. Wandel dus ietsje verder weg, sla een zijstraatje in en je zal ongetwijfeld goedkoper en lekkerder eten.
 • Maak je bezoek aan Rome wat actiever door een fiets te huren. Zo ontdek je op eigen houtje de stad en ben je niet afhankelijk van het openbare vervoer. Doe dit ter plaatse of boek je fietsen al van te voren online.

16 x Daguitstappen vanuit Rome

Vanuit Rome kan je perfect een daguitstap maken naar één van de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving. We lijsten onze 16 favorieten op in de blogpost daguitstappen vanuit Rome.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze 7 x favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

Domus Ester

Verblijf in Regola in het prachtige zeventiende-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan voor nog geen €50 per nacht. Meer info en boeken

B&B Few Steps from St. Peter

Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n tien minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Je verblijft hier al vanaf €60 per nacht. Meer info en boeken

Orange Hotel

Het viersterren Orange Hotel biedt kamers aan vanaf €70 per nacht. De kamers hebben een parketvloer en zijn voorzien van airconditioning en een flatscreen-tv. Daarnaast heeft het hotel een dakterras met bubbelbad en uitzicht op de St. Pietersbasiliek. Meer info en boeken. Je verblijft hier op nog geen 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea.

9Hotel Cesari

In Pigna verblijf je vlak naast een aantal van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Zo ligt het 9Hotel Cesari tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit driesterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers.

Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Je verblijft hier vanaf €105 per nacht. Meer info en boeken

Art by the Spanish Steps

Een andere optie is het viersterrenhotel Art by the Spanish Steps. Dit bijzondere moderne en artistieke hotel ligt in een omgebouwde kapel op steenworp afstand van de Spaanse Trappen.

Kamers hebben airconditioning, een satelliet-tv en een minibar, en je kan ook gebruik maken van de cocktailbar van het hotel. De prijs voor een kamer hier begint vanaf €130 per nacht. Meer info en boeken

Campitelli Fascinating Apartment

Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Als je dit appartement wilt ontdekken, kan je hier overnachten vanaf €284 per nacht. Meer info en boeken

Westin Excelsior Hotel

Wil je graag genieten van ultieme luxe, dan zit je goed in het vijfsterren Westin Excelsior Hotel. Dit hotel ligt vlakbij het metrostation Spagna. Het hotel is prachtig ingericht met antieke meubels en kristallen kroonluchters. Kamers hebben een flatscreen-tv, verfijnde meubels en een marmeren badkamer.

Daarnaast bevat het hotel een groot wellnesscenter met een binnenzwembad, een fitnessruimte en een bubbelbad. Je verblijft hier vanaf €308 per nacht. Meer info en boeken

 1. Filmpje: de highlights van Rome

Benieuwd naar hoe Rome eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je meegevoerd wordt langs de belangrijkste plekjes van de stad. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis preview reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 oktober 2021 - HUGO VAN DE PUTTE

De brochure ziet er uitstekend uit en is heel duidelijk, maar onze citytrip is pas in november.

- 3 oktober 2021 - Ellen

Wederom een erg goede reisgids via deze site. Duidelijke wandelroutes langs hoogtepunten, maar ook minder bekende mooie dingen worden getipt. Ik kom iedere keer weer terug hier.

- 20 december 2019 - Marie Proge

Zullen zekere tips gebruiken maar ben nog bezig alles te bekijken

- 25 oktober 2019 - Myriam verstraeten

Mooie reisgids. Ga ik zeker gebruiken bij mijn bezoek aan Rome!🔝

- 18 september 2019 - nicole ernens

ik vind de reisgids altijd een perfecte documentatie om mee te nemen op reis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?