Op vakantie aan de Bodensee? Ontdek alle 15 x bezienswaardigheden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Op vakantie aan de Bodensee? Ontdek alle 15 x bezienswaardigheden

26 februari 2024 in Duitsland1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Bodensee + wat zien en doen aan het Bodenmeer?

Het unieke Bodenmeer, of Bodensee zoals ze in het Duits zeggen, grenst aan zowel Duitsland, Liechtenstein als Oostenrijk. Dit meer is een van de grootste van Europa en bestaat uit drie delen: de Obersee, de Untersee en een verbindingskanaal tussen de twee van meer dan 4 kilometer. Het immense zoetwaterreservoir dat hoofdzakelijk uit Rijnwater bestaat, is omringd door authentieke dorpjes uit de middeleeuwen.

Eén ding is zeker, vervelen zal je aan de Bodensee zeker niet. In dit uitgebreide blogartikel vertellen we je meer over wat er te zien en beleven valt op en rondom de Bodensee.

Inhoud artikel

  1. Vakantie aan het grootste meer van Duitsland, de Bodensee

De Bodensee, ook wel bekend als het Bodenmeer ligt in het zuiden van Duitsland en is één van de mooiste meren in de Alpenregio. Het meer is ruim 530 km2 groot en bestaat technisch gezien uit twee meren, de Obersee en de Untersee, die dankzij de Rijn met elkaar verbonden zijn. Op de Bodensee vind je ook nog enkele kleine eilanden waarvan je sommige makkelijk kan bezoeken.

Deze bestemming trekt dankzij de fraaie natuur, waterrecreatie, pittoreske steden en charmante dorpen met historische bezienswaardigheden jaarlijks heel wat toeristen.

Dé ideale fietsvakantie

Niets leuker dan deze prachtige omgeving rond de Bodensee te ontdekken vanop je fiets. Een fietsvakantie langs de Bodensee is namelijk een must voor iedere fietsliefhebber. Je kan er voor kiezen om de volledige fietsroute (273 km) te volgen, welke door de drie Alpenlanden Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gaat, of je kan een deel ervan afleggen.

Je fietst langs prachtige wijngaarden, weilanden, boomgaarden en historische dorpjes. Onderweg kan je af en toe eens uitrusten of een verfrissende duik nemen op een van de kleine stranden.

Waar ligt de Bodensee in Duistland precies?

  1. Bloemeneiland Mainau

Eiland Mainau in de Bodensee staat vooral bekend om de mooie bloementuinen. Ga zeker even een kijkje nemen naar het imposante kasteel. Rondom het barokke paleis werd een prachtige tuin aangelegd met tropische bomen en overweldigend bloeiende en bijzondere planten.

Het was graaf Lennart Bernadotte die vanaf 1932 het eiland omtoverde tot een waar bloemenparadijs. In het kassencomplex groeien en bloeien meer dan 1200 verschillende soorten orchideeën en rondom het vlinderhuis fladderen zo’n 1000 exotische vlindersoorten. Ook de romantische Italiaanse rozentuin is zeker een bezoekje waard.

Ook zullen de kinderen zich hier geen moment vervelen

De boottocht naar het eiland is al een hele belevenis op zich. En op het eiland zelf kan je een speurtocht doen of je kan een bezoekje brengen aan de kinderboerderij, de mooie vlindertuin en de leuke speeltuin. In de speeltuin kunnen ze zich uitleven in het watergedeelte met hangbruggen, vlotten en klimtoestellen.

  1. Lindau

Het historische Lindau ligt ook aan de oevers van het Bodenmeer, op een klein eiland met dezelfde naam dat met het vasteland is verbonden via een verkeersbrug. In de idyllische havenstad Lindau kan je slenteren door het goed bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum met barokke kerken en herenhuizen.

Daarnaast geniet je hier van de unieke, schilderachtige ligging aan het meer en het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen. Vooral de typische architectuur en de tuinen, beroemd om hun prachtige voorjaars- en zomerbloesems, zullen je hier weten te verrassen. Bovendien kan je in de omgeving ook uitstekend wandelen, fietsen, zeilen, zwemmen en kamperen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een hotel gelegen aan het Bodenmeer? Verblijf dan in het Hotel Bad Schachen. Dit hotel biedt elegante kamers, een spagedeelte met een oppervlakte van 1000 m² en een adembenemend uitzicht op het meer en de Alpen. Meer info en boeken.

  1. Reichenau

Reichenau is een ander eilandje dat je kan bezoeken in de Untersee. Het “verborgen” eiland beschikt over een indrukwekkend benedictijnerklooster dat werd gesticht door een voorbijrijzende monnik. Deze abdij is beroemd geworden vanwege haar handschriften, fonkelende ornamenten en miniatuurkunst.

De duizend jaar oude fresco’s in de Sankt Georg Kirche die je hier ook kan bezoeken, staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. En op de Bismarckplatz kan je de prachtige trapgevel van het Altes Rathaus bewonderen.

  1. Meersburg

Meersburg is een romantisch wijnstadje, fraai gelegen boven de Bodensee tegenover Konstanz. Het is zowel voor de Duitsers als de toeristen een populaire vakantiebestemming. Meersburg heeft dan ook een prachtig middeleeuws centrum en wordt omringd door glooiende wijngaarden.

Kasteel van Meersburg

Het Kasteel van Meersburg steekt hoog boven de Bodensee uit, waardoor je hier een uniek uitzicht hebt over de prachtige omgeving. De kamers in het kasteel brengen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Bekijk onder andere de oude kasteelkeuken, het arsenaal, de ridderzaal, de kasteelkerker, de stal en de martelkamer.

  1. Bedevaartskerk van Birnau

Aan de noordelijke oever van de Bodensee, op 10 minuten rijden van Meersburg, vind je de Bedevaartskerk van Birnau. De bedevaartskerk zal meteen je aandacht vestigen met haar opvallend roze gevel. De kerk werd opgetrokken in barokstijl en bevindt zich middenin de glooiende wijngaarden.

Ga zeker binnenin eens een kijkje nemen. De kerk heeft namelijk een decoratieve rococostijl met fresco's van Gottfried Bernhard Göz en stucwerk, altaren en beelden van Joseph Anton Feuchtmayer. Ook de plafondschilderingen en schilderijen zijn in deze kerk zijn verbazingwekkend.

  1. Friedrichshafen

Friedrichshafen is onlosmakelijk verbonden met ‘zeppelins’. Zo startte Graaf von Zeppelin hier zijn bedrijf Luftschiffbau op. De luchtschepen werden hier gebouwd tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien zie je dit transportmiddel overal terug in de stad: in de speeltuinen, kunstwerken en ook regelmatig in de lucht. Het is dan ook geen verrassing dat juist in deze stad het Zeppelinmuseum te vinden is.

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van deze luchtschepen? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Zeppelinmuseum. Of je kan ook altijd zelf een tochtje maken met een hedendaagse zeppelin die boven de Bodensee vliegt. Ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring! Meer info over een tochtje op de website.

  1. Rheinfallen bij Schaffhausen

Breng een bezoekje aan de grootste waterval van Europa: de Rheinfall (in Schaffhausen). Deze watervallen liggen net over de grens in Zwitserland en is enorm populair bij de toeristen. En dat is volkomen terecht. Per seconde stroomt hier maar liefst gemiddeld 600 kubieke meter water over de rotsen van de Rheinfallen.

Bijzonder is dat je in het midden een machtige rots hebt die de waterkracht al eeuwen bedwingt. Je kan deze rots na een boottocht beklimmen om het geweld van de watermassa's van dichtbij te ervaren. Het midden van de waterval kan ook via deels boven de Rijn gebouwde platforms worden benaderd.

TICKETS: Wil jij ook graag de Rheinfallen bezoeken? Bekijk het volledige aanbod uitstappen en excursies naar de Rheinfallen en boek je tickets op voorhand.

  1. Konstanz

Bezoek zeker ook eens de gezellige stad Konstanz (of Constance), tegen de Zwitserse grens. Konstanz is de grootste stad aan de Bodensee en dankt haar naam aan de Romeinse keizer Constantius II. De volledige binnenstad is nog authentiek en bleef tijdens de wereldoorlogen van bombardementen gespaard. Er zijn een aantal mooie kloosters en kerken te vinden. Vanuit Konstanz kan je ook een boottocht maken naar het eiland Reichenau, een kloostereiland bestaande uit drie pittoreske dorpjes.

WANDELTOUR: Bezoek de hoogtepunten van de grootste stad aan het Bodenmeer tijdens deze wandeltocht door Konstanz met gids.

  1. Schloss Salem

Midden in een groot park in Salem, aan de oostkant van de Bodensee, liggen het vroegere cisterciënzerklooster en het historische Schloss Salem. Wanneer je de abdij bezoekt, lijkt het wel alsof je je in de Tuinen van Versailles waant! Bijzonder is dat deze oudste en nog steeds bewoonde burcht een zevenhonderdjarig cultureel verleden heeft.

Struin even door de 17ha grote Franse tuin met prachtige bloemen en een verzorgde wijngaard en breng ook gerust een bezoekje aan het kunst-, architectuur- en stokerijmuseum.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Duitse Alpenstrasse.

  1. Daguitstap naar Ravensburg en het themapark Ravensburger

Of maak een uitstapje naar het stadje Ravensbug. De stad staat vooral bekend om het bijzondere themapark en het boeiende Ravensburgermuseum, maar ook de stad zelf is zeker een bezichtiging waard. Want, overal waar je gaat of staat in de historische binnenstad, zie je torens en poorten. Je vindt ze hier in alle soorten en maten.

Naast haar sprookjesachtige vakwerkhuisjes, levendige pleinen en indrukwekkende klokkentorens, heeft de stad ook een leuk themapark. In Ravensburger Spieleland vind je maar liefst 60 leuke kinderattracties te vinden. Het pretpark biedt een perfecte mix tussen attractiepark en speeltuin, van spannende attracties (rodelbaan en wildwaterbaan) tot creatieve activiteiten (chocolade maken), van glijbanen tot draaimolens en van 4D bios tot verkeersschool.

Tip: Wil je graag het themapark bezoeken? Bestel je tickets voor Ravensburger Spieleland dan online op voorhand.

Breng een bezoekje aan museum Ravensburger

Ben jij een echte gezelschapspellenmaniak? Dan mag je een bezoekje aan het museum Ravensburger zeker niet overslaan. In dit museum kan je niet alleen een grote verzameling spellen van het gelijknamige, beroemde spellenmerk Ravensburg bezichtigen, je komt er ook te weten hoe al deze spelletjes ooit bedacht zijn.

  1. Pfahlbautenmuseum

Het Paalwoningenmuseum bij Unteruhldingen is één van de grootste openluchtmusea ter wereld. Het museum bestaat uit een 20-tal paalwoningen die reconstructies zijn van prehistorische paalwoningen uit de steentijd en de bronstijd. De woningen zijn via loopbruggen met elkaar verbonden.

Je rondleiding begint met een multimediapresentatie, waarin je ziet hoe de paalwoningen zijn gebouwd. Daarna kom je in het nagebouwde dorp en zie je paalwoningen uit verschillende perioden en hoe men vroeger leefden. Het museum is ook erg leuk om te bezoeken met kinderen.

RONDREIS: Wil je graag een rondreis maken? Tijdens onze 14-daagse rondreis door de Beierse Alpen kom je langs tal van onvergetelijke plekjes en kan je genieten van al het moois dat de Bodenmeer te bieden heeft.

  1. Bregenz

Bregenz is gelegen in Oostenrijk op 20 minuten rijden van Lindau. Het is de hoofdstad van de regio Vorarlberg en is vooral gekend vanwege het jaarlijkse operafestival, de Bregenzer Festspiele. In de zomer wordt er een gigantisch podium gebouwd in de Bodensee waarop de voorstellingen plaatsvinden. Het festival werd kort na de Tweede Wereldoorlog in 1946 voor het eerst gehouden en kent elk jaar meer en meer succes.

Naast het festival heeft het stadje nog veel meer te bieden

  • Voor shoppers is het gezellig winkelen in de Kaiserstrasse en de Schulgasse en kunstliefhebbers moeten zeker het Kunsthaus bezoeken.
  • Wandelaars kunnen zich dan weer helemaal uitleven langs de promenade van de Bodensee.
  • Het opvallende Kunsthaus heeft de vorm van een kubus en werd ontworpen door de bekende architect Peter Zumthor. De bouw van het museum duurde maar liefst zeven jaar. Je kan er verschillende tentoonstellingen vinden van bekende kunstenaars. Zo waren er reeds exposities met werken van Jeff Koons, Roy Lichtenstein en Doug Aitken. Het museum is alleen al een bezoek waard vanwege het gebouw.
  • Ook het Vorarlberger Landesmuseum is een aanrader. In dit museum kan je de geschiedenis ontdekken van Vorarlberg. Zo kan je er onder meer heel wat archeologische vondsten vinden.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in Bregenz? Dan kan je verblijven in het Hotel Schwärzler. Dit 4* hotel wordt door een familie beheerd en biedt moderne accommodatie op 15 tot 20 minuten wandelen van de oude stad van Bregenz. Meer info en boeken.

  1. Wateractiviteiten op de Bodensee

Naast het bezoeken van de eilanden op de Bodensee, of een leuke wandel- en fietstocht te maken, zijn er voor de waterliefhebbers ook een paar leuke activiteiten die je op de Bodensee kan ondernemen. Volgende activiteiten zijn allemaal mogelijk aan het Bodenmeer: zeilen, kitesurfen, windsurfen, suppen, kayakken, zwemmen, waterskiën. Ook vind je op meerdere plekken langs de Bodensee fijne badstranden. De ideale plek dus, om eens lekker te genieten!

Ontdek nog meer van de mooiste bergmeren in Zuid-Duitsland.

Ontdek alvast de leukste dagexcursies op en rond de Bodensee

  1. Maak een ritje op de Pfänder kabelbaan

Voor een panoramisch uitzicht, raden we een ritje aan op de kabelbaan bij Pfänder (Bregenz, Oostenrijk). De Pfänder berg is gelegen aan de oostelijke oever van de Bodensee en bevindt zich zo'n 700 meter boven de Bodensee. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op het Bodenmeer en schilderachtige bergtoppen in de omgeving.

Verder kan je hier mooie wandel- en fietstochten maken en ook het Pfänder Alpenwildpark bezoeken waar je onder meer dwerggeitjes, edelherten en roofvogels kan bewonderen. Meer info op de website.

  • De kabelbaan is iedere dag geopend van 8u tot 19u.
  • Je kan de kabelbaan makkelijk bereiken vanuit het centrum van Bregenz.
  • Parkeren kan bij het dalstation en in de parkeergarage van de Pfänderbahn (bekijk de ligging).
  1. Verken de omgeving van de Bodensee

Op zoek naar een leuke daguitstap vanaf de Bodensee? Er zijn tal van leuke plekjes en steden in de buurt van het Bodenmeer. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete uitstappen.

Skywalk in Allgäu

Ben je op vakantie met kinderen? Dan raden we een bezoekje aan naar de Skywalk Allgäu. Dit boomkroonpad is gelegen op een berg, waardoor je kan genieten van een magnifiek uitzicht op de Bodensee en de Zwiterse Alpen. De uitkijktoren markeert met een 40 meter hoogte, het hoogste punt. Je kan het panoramaplatform bereiken via een trap of een glazen lift in de uitkijktoren.

Naast het boomtoppenpad biedt de skywalk allgäu nog enkele andere leuke activiteiten, zoals het blote voetenpad volgen, een speeltuin en klimparcours en een kinderboerderij. Meer info op de website.

Watervallen van Scheidegg

Op een klein halfuurtje rijden van Lindau kan je de watervallen van Scheidegg bezoeken. Deze watervallen zijn een prachtig plekje in het zuiden van Duitsland. Bij de ingang betaal je slechts 2€ en via een goed begaanbare route kom je langs de twee schilderachtige watervallen en kom je meer te weten over het ontstaan van de watervallen.

  1. Waar overnachten aan de Bodensee?

Verblijf je enkele dagen aan de Bodensee en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, appartementen en vakantiehuizen aan de Bodensee.

  • Lindau: Op zoek naar een hotel gelegen aan het Bodenmeer? Verblijf dan in het Hotel Bad Schachen. Dit hotel biedt elegante kamers, een spagedeelte met een oppervlakte van 1000 m² en een adembenemend uitzicht op het meer en de Alpen. Meer info en boeken.
  • Lindau: Een ander hotel in Lindau dat we kunnen aanraden is het Hotel Reutemann-Seegarten. Dit gezellige 4* hotel biedt een schilderachtig uitzicht op de vuurtoren van Lindau, een moderne spa met buitenzwembad en een aangename tuin. Meer info en boeken.
  • Konstanz: Hotel 47° is gelegen aan de rivier de Seerhein op wandelafstand (15 min) van het Bodenmeer. Het hotel biedt moderne accommodatie, een vers ontbijtbuffet in de ochtend en een spa- en wellnesscentrum om even lekker te ontspannen. Meer info en boeken.
  1. Hoe bereik je de Bodensee?

De Bodensee is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer (trein), de auto of het vliegtuig:

  • Openbaar vervoer: Vanuit Berlijn en München zijn er verschillende trein- en busverbindingen naar de gezellige dorpjes rondom de Bodensee. Enkele bekende stations zijn: Lindau, Friedrichshafen, Bregenz (Zwitserland) en Konstanz.
  • Reis je liever met de auto? Dan rijd je best via Luxemburg en Straatsburg of via Karlsruhe en Stuttgart.
  • Of toch liever met het vliegtuig? Neem het vliegtuig naar de dichtstbijzijnde luchthavens: Zürich en Stuttgart.
  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden langs de Bodensee

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Bodenmeer? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Bodensee!

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 augustus 2023 - Viviane Scheers

duidelijke opgemaakte reisgids, interessante reis, gevarieerde rit, kijk er naar uit om deze te maken volgend jaar in mei/juni

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?