21 mooiste bezienswaardigheden in Verona: wat zien & doen tijdens je bezoek? Info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 mooiste bezienswaardigheden in Verona: wat zien & doen tijdens je bezoek? Info & tips

3 juli 2023 in Italië4 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Verona + verblijftips

Verona, tussen Milaan en Venetië, is een van de mooiste steden in het noorden van Italië. Deze stad is ongetwijfeld wereldwijd bekend dankzij het verhaal van Romeo en Julia. Maar de stad heeft meer te bieden dan het romantische decor. Bewonder de meest fotogenieke plekken in de stad en geniet van de mooiste uitzichten.

Benieuwd naar wat deze bijzondere stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Verona.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Verona

Reisgids
Vliegtickets1u35 vliegen naar Verona, richtprijs € 40 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Transavia (vanaf Amsterdam)
Met de autoDe afstand tot Verona is 1200 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 13 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Bespaartip
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Piazza Brà

Piazza Bra is het grootste plein van Verona

Hier vind je enkele gezellige cafés en restaurants en een aantal belangrijke monumenten en bouwwerken zoals Palazzo Gran Guardia en Museo Lapidario Maffeiano (een van de oudste openbare musea van Europa). Het kan hier enorm druk zijn maar dat zorgt wel voor de nodige gezelligheid en sfeer. Graag even uitrusten? Ga dan even lekker uit eten of borrelen in een van de sfeervolle restaurants of cafeetjes. Nadien kan je nog even shoppen in de belangrijkste winkelstraat van Verona die hier niet zo ver vandaan ligt.

Piazza Bra is meteen ook het startpunt van onze uitgestippelde wandeling door Verona. Onze stadswandeling brengt je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden.
 1. Arena di Verona

Vanop het Piazza Bra kan je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Verona bewonderen: de arena van Verona. Na het Colosseum in Rome is de arena van Verona het grootste en best bewaarde amfitheater uit de Romeinse tijd. Het werd voltooid in de eerste eeuw. Het is immens groot, met 44 rijen die plaats bieden aan ongeveer 22.000 toeschouwers. Vanop de bovenste rij heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de omringende heuvels.

Elk jaar, tussen juni en eind augustus, worden in dit Romeinse amfitheater nog talloze opera's gezongen van meesters als Puccini, Verdi en Rossini. De akoestiek en sfeer zijn fantastisch.

TICKETS: Wil jij graag de Arena di Verona bezoeken tijdens je stedentrip? Boek je ticket hier alvast online € 20.

 1. Het stadspaleis Gran Guardia

Het stadspaleis Gran Guardia was het eerste gebouw aan de zuidelijke rand van het Piazza Bra. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Domenico Curtoni. Leonardo Donato, de 90e doge van Venetië, had gevraagd om een ruimte om troepen te beschutten bij slecht weer. De werkzaamheden begonnen in 1610, maar moesten worden gestaakt toen er te weinig geld beschikbaar was. Bijna 200 jaar later, in 1808, kreeg architect Giuseppe Barbieri de opdracht om het project te voltooien, maar het duurde nog eens 45 jaar voordat het effectief af was.

Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt voor tentoonstellingen, vergaderingen en conferenties. Ten zuidoosten van het plein staat een nieuwer gebouw, Palazzo Barbieri, ooit de 'nieuwe' Gran Guardia genoemd. Het is het stadhuis van Verona en werd gebouwd tussen 1836 en 1848.

 1. Kathedraal van Verona

De Kathedraal van Verona lijkt wel een beetje op de Basilica di San Zeno Maggiore. Alleen is deze Romeins-katholieke kerk vele groter en imposanter. Je zal de voorgevel die versierd wordt met prachtige beeldhouwwerken meteen opmerken. Bekijk ook even de bijzonder mooie glas-in-lood ramen in de kathedraal en neem ook binnenin even een kijkje. De binnenkant is namelijk indrukwekkend! Zo vind je er namelijk een groot fresco boven het grote altaar.

VERBLIJFTIP: Arena Suite is gunstig gelegen in de historische binnenstad van Verona, op wandelafstand van de Castelvecchio-brug. Na een heerlijke nachtrust kan je de stad verkennen. Meer info en boeken.

 1. Het balkon van Julia

Verona is natuurlijk dé stad van Romeo en Julia. Zo reizen mensen dan ook van over heel de wereld naar deze bijzonder mooie Italiaanse stad om het verhaal van Romeo en Julia zelf te ervaren. Je zal dan ook de naam van Julia (Juliet) meermaals in de stad tegenkomen.

Wanneer je in Verona op vakantie bent, moet je zeker eens de mooiste en bekendste bezienswaardigheid rondom dit beroemde koppel bezichtigen: hét balkon van Julia. Je kan dit balkon terugvinden aan aan de Via Cappello 23. Breng ook zeker even een bezoekje aan het huis van Julia, "Casa di Giulietta" (zie ligging hier op de kaart). In de tuin kan je het standbeeld van Julia terugvinden en op de muren van de toegangspoort tot de binnenplaats van het huis springen heel wat internationale liefdesverklaringen in het oog.

Leuk weetje: Het gaat de ronde dat, wanneer je een borst van Juliet aanraakt, dat je je grote liefde binnen het jaar zal ontmoeten.

TIP STADSWANDELING: Wil je graag in de voetsporen van Romeo en Julia treden? Boek dan je Romeo en Julia begeleide wandeltocht en leer meer over de romantiek en het drama van de stad dankzij een ervaren gids.

 1. Torre dei Lamberti

Graag even genieten van een fenomenaal uitzicht over de stad? Dan moet je even Torre dei Lamberti beklimmen! Deze toren heeft een hoogte van maar liefst 84 meter en werd gebouwd in twee periodes. Zo werd er oorspronkelijk een toren gebouwd in 1100, waarna deze langzaam maar zeker in verval raakte. Pas in de 16e eeuw werd de toren deels gerestaureerd en hoger gemaakt. Vanaf hier kijk je over de prachtige heuvels met stadspaleizen, het oude stadscentrum, en het bruisende Piazza delle Erbe.

Wil jij ook graag deze toren beklimmen? Bestel je toegangsticket voor de Torre dei Lamberti online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en ervaar je een adembenemend uitzicht van 360 graden over de 'Stad van de Liefde'.

 1. Piazza delle Erbe

Ah, Piazza delle Erbe is een prachtig en levendig plein waar zoveel mooie details te zien zijn! Hier kan je je uren vermaken. Ga een kijkje nemen tussen de marktkraampjes met mooie souvenirs, lekkere kruiden en vers fruit en groenten of bewonder de prachtige historische gebouwen met mooie fresco’s op de barokke gevels vanop een gezellig terrasje. Of proef van een van de Italiaanse specialiteiten in een van de sfeervolle restaurants op het plein.

Fontana dei Madonna Verona

Naast de bijzonder mooie gebouwen, zal je ook de Fontana dei Madonna Verona opmerken. Het is een geweldige fontein met een beeld van Madonna. Leuk weetje? Op de banner die ze toont wordt de schoonheid van Verona geprezen.

 1. Ponte Pietra

Verona wordt in twee gesplitst door de Adige-rivier. Over deze rivier werd de stenen voetgangersbrug Ponte Pietra gebouwd. De brug is erg mooi om te zien vanop een afstandje en vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier en omgeving. Soms kom je hier een paar straatmuzikanten tegen die zorgen voor wat extra sfeer.

 1. Castel di San Pietro

Via een reeks trappen, kan je niet ver van de Ponte Pietra, omhoog wandelen of de kabelbaan nemen naar het Castel di San Pietro. Dat is een romaans fort op een heuveltop; vanop de terrassen heb je een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Porta Borsari

Verona heeft verschillende poorten die het vernoemen waard zijn. Porta Borsari uit de Romeinse tijd is er zo eentje. De kalkstenen stadspoort dateert uit de 1e eeuw na Christus en is een van de mooiste en best bewaarde stadspoort van Verona. In de Romeinse tijd was deze poort de belangrijkste toegang tot de stad vandaar dat de façade zo rijkelijk versierd is.

Interessant om te weten: de straat die je vandaag ziet ligt zo’n drie meter hoger dan de oorspronkelijke Romeinse weg.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de omgeving? Met onze rondreis door Noord-Italië mis je niets!

 1. Piazza dei Signori

Piazza dei Signori is een ander pleintje waar je enkele uren kan vertoeven. Hoewel het pleintje vrij klein oogt, was dit toch ooit het machtige epicentrum van Verona. Het was dé plek waar het bestuur en het gerecht onderdak vond. De dag van vandaag kan je hier prachtige gebouwen bewonderen. Het plein ligt naast de Piazza delle Erbe en om er te komen, moet je onder een van de stenen bogen door. Kijk eens goed naar deze boog, er staat namelijk een beeldje op.

 1. Arche Scaligere

Niet zo ver van Piazzi dei Signori vind je de bijzondere begraafplaats Arche Scaligere. Het bouwwerk bestaat uit meerdere grote gotische grafmonumenten die gebouwd werden ter ere van de familie della Scala. De familie Della Scala heerste namelijk over een groot deel van Noord-Italië tussen 1262 en 1382. Bij de grafmonumenten kan je ook een klein kerkje bezoeken.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het aanbod hotels in Verona.

 1. Ponte di Castelvecchio

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Dan moet je zeker eens Castelvecchio bezoeken. Wanneer je dit mooie kasteel aan de rivier bezoekt, lijkt het wel alsof je je in een de middeleeuwen bevindt. Je kan het kasteel op eigen houtje bezoeken. In het kasteel zit tevens het Castelvecchio Museum gevestigd dat een indrukwekkende collectie romaanse (vroegmiddeleeuwse) beelden, beeldhouwwerken, schilderijen, oude wapens en andere artefacten huisvest.

Loop zeker even naar de andere kant van de rivier over de pittoreske kasteelbrug Ponte di Castelvecchio. De indrukwekkende kasteelbrug werd gebouwd zodat de adellijke familie Della Scala vanuit het kasteel via de brug kon vluchten als er opstanden zouden komen.

 1. Arco dei Gavi

Arco dei Gavi, een enorme marmeren boog uit de Romeinse tijd die door de Fransen werd ontmanteld en in 1932 onder het bewind van Benito Mussolini weer in elkaar werd gezet. De fascistische leider en voormalig premier van Italië (tussen 1922 en 1945) gebruikte het Romeinse erfgoed vaak om het glorieuze verleden van het land terug tot leven te wekken.

BESPAARTIP: Ben je van plan om tijdens je stedentrip Verona, zoveel mogelijk te bezichtigen? Bestel dan de Verona Card online. Hiermee heb je toegang tot de arena van Verona en andere belangrijke musea, monumenten en kerken in de stad gedurende 24 of 48 uur.
 1. Cattedrale di Santa Maria Matricolare

De indrukwekkende Cattedrale di Santa Maria Matricolare, die in 1187 werd ingewijd, heeft een gestreepte, romaanse gevel. Binnen vind je een weelderig interieur met fresco's en kunstwerken van Titiaan. Bibliofielen en kunstliefhebbers moeten naar de Biblioteca Capitolare, de oudste bibliotheek ter wereld die nog steeds in werking is. Je vindt er oude werken van de Romeinse dichter Catullus en belangrijke vroegchristelijke geschriften.

 1. Teatro Romano

Bezoek naast de grote arena van Verona, ook zeker het Romeins theater gelegen aan de voet van een heuvel. Ook al is het theater in minder goede staat dan de Arena, toch zijn er genoeg overblijfselen te zien die je een goed beeld geven van hoe het hier vroeger uitzag.

Wil je graag meer weten over hoe het er vroeger écht uitzag? Dan kan je met je toegangskaartje ook het archeologisch museum bezoeken. Hier kan je tijdens je rondleiding de originele marmeren versieringen van het theater bewonderen, beelden van de goden en sfinxen, versierde meubels als kroonluchters en zuilen in allerlei soorten en maten bezichtigen. Geniet nadien ook nog even van het prachtige uitzicht op de rivier de Adige.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Museo Archeologico al Teatro Romano online. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Basilica di San Zeno Maggiore

De imposante Basilica di San Zeno Maggiore mag zeker niet ontbreken op het lijstje met de mooiste bezienswaardigheden in Verona. De basiliek ligt iets buiten het centrum maar het is zeker een tussenstopje waard. De Basilica di San Zeno Maggiore heeft een prachtige architectuur, mooie fresco’s en er is een mooie binnentuin van het voormalig klooster. Wist je trouwens dat deze basiliek de fictieve plek is waar Romeo en Julia trouwden?

 • Wil je graag deze basiliek bezoeken? Dat kan! Je betaalt 3€ entreegeld en er is een audiotour beschikbaar. Tijdens je bezoek aan deze basiliek kom je alles te weten over deze bijzondere kerk.
 1. Giardino Giusti

Wil je graag even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan je altijd even een rustgevende wandeling maken in Giardino Giusti. Deze aangename tuinen maken deel uit van het Giusti paleis en zijn weelderig aangelegd. Wandel over de aangelegde paadjes die versierd zijn met kleurrijke bloemen, bomen en struiken. Daarnaast kan je hier en daar ook een beeldhouwwerk tegenkomen.

 1. Ontspannen in de Aquardens thermale baden

Wil je graag even de drukte van de stad achter je laten en helemaal ontspannen? Trek er dan een dagje op uit naar de Aquardens thermale baden van Verona. De thermale baden liggen op twintig minuten rijden van de stad en is de ideale uitstap voor op een regenachtige dag. Trakteer jezelf op een volledige dag ontspanning in natuurlijke thermale baden, laad je batterijen op terwijl je uitkijkt over de heuvels van Valpolicella.

TICKETS: Bestel je tickets voor de Aquardens Terme Verona online op voorhand en geniet van een ontspannende dag.

 1. Verdiep je in de Italiaanse keuken

Verliefd op de Italiaanse keuken? Waarom dan niet zelf een kookcursus volgen of een wijntour maken in de omgeving? Er worden verschillende tours en kookcursussen aangeboden waarbij je je kan verdiepen in de Italiaanse keuken. Hieronder vind je alvast enkele leuke culinaire tours in Verona:

 • Leer meer over de culinaire geschiedenis van de stad met de Verona Food Tour. Je proeft lokale gerechten in 5 verschillende traditionele restaurants.
 • Maak een culinaire rondleiding met wijnproeverij in Verona en proef van lokale gerechten en wijnen tijdens een wandeltocht langs de mooiste bezienswaardigheden.
 • Wijnliefhebber? Dompel jezelf dan onder in de wereld van wijn tijdens deze onvergetelijke tour van een familiebedrijf in het hart van Valpolicella-vallei. Verken de 17e-eeuwse wijnmakerij, leer over het proces van wijn maken en geniet van een wijnproeverij met lokale gerechten op het terras. Boek je wijn- en wijnmakerijtour vanuit Verona.
 • Ook de liefhebbers van ijs kunnen een onvergetelijke cursus volgen. Wat dacht je van een twee uur durende les waarbij je de geheimen van het maken van traditionele Italiaanse gelato en versefruitsorbet leert kennen. Boek je workshop ijs maken in Verona.
 1. Leuke hotspots om te eten en drinken in Verona

Net als bijna elke andere regio in Italië heeft de provincie Verona veel geweldige traditionele specialiteiten. Probeer eens risotto al tastasal (met gezouten varkensgehakt) of risotto all'amarone, gemaakt met de plaatselijke Valpolicella wijn en Monte Verone-kaas. Pastissada de caval is een traditionele stoofpot van paardenvlees, vaak geserveerd met polenta. Het bekendste dessert van de regio en de stad is pandoro, vergelijkbaar met panettone.

Hier zijn enkele goede restaurants in Verona voor elk budget:

 • Gusto Piadinerie – lekkere piadine (de lokale versie van tortilla) en panuozzo (een mix tussen pizza en een hamburger) (meer info hier).
 • Focacceria la Figaccia - goede focaccia-sandwiches met vreemde, pikante namen (meer info hier).
 • Osteria Il Ciottolo – traditioneel restaurant met typische lokale gerechten(meer info hier).
 • Locanda Il Cuochi – modern Italiaans restaurant met een seizoenskeuken. Eet à la carte of probeer het proefmenu (meer info hier).
 • Casa Perbellini – een restaurant met open keuken en twee michelinsterren. Erg duur, maar extreem lekker (meer info hier).
 1. Daguitstappen vanuit Verona

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je ook altijd een daguitstap maken naar een andere leuke stad. Er worden dan ook tal van tours en daguitstappen georganiseerd vanuit Verona. Bekijk hier het volledige aanbodtours en excursies in en van Verona.

Maak een daguitstap naar Venetië

In Venetië is meer dan genoeg te zien en te doen. In de stad van de kanalen zou je zeker een rondvaart met een gondel moeten maken over het water, of op de veerpond stappen naar de eilanden Murano en Burano.

In het centrum van Venetië zelf kan je over het beroemde San Marco plein lopen, de Basilica di San Marco bezoeken, de Campanile beklimmen voor uitzicht over de stad, het Dogepaleis aanschouwen en over de beroemde Brug der Zuchten wandelen. Bezoek ook zeker één van de musea, zoals de Gallerie dell’Accademia of het Peggy Guggenheim museum. Met onze uitgestippelde wandeling Venetië ontdek je de mooiste plekjes.

TIP: Wie al de bovenstaande highlights in Venetië al eens heeft gezien moet zeker ook onze blog met verborgen pareltjes in Venetië, weg van de toeristen lezen.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondeltocht + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

Of maak een daguitstap naar het Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië, ongeveer halverwege Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Het is een zeer populaire vakantiebestemming, omdat het heel wat leuke wateractiviteiten biedt zoals boottochten, zeilen, kitesurfen en windsurfen.

Je kan wat tijd doorbrengen op het water of je kan een bezoekje brengen aan de prachtige dorpen aan het meer. De parel van het Gardameer is het romantische stadje Sirmione. Hier kan je een fort, een Romeinse villa en de Catullo-grotten bezoeken. In de havenstad Desenzano del Garda kan je ook nog een middeleeuws kasteel bewonderen.

Wil je graag een daguitstap maken naar het Gardameer? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies naar en rond het Gardameer.
 1. Hop-on Hop-off bussen in Verona

 • Wil je graag zoveel mogelijk van de stad zien in alle comfort? Maak dan een ritje met de Hop-on Hop-off bus in Verona.
 • Je kan twee verschillende routes volgen: route 1 gaat langs de wijk San Zeno, inclusief de beroemde basiliek, Castelvecchio en Porta Borsari. Route 2 gaat richting de oostkant van de stad. Op deze route zie je o.a. de Sint-Anastasiabasiliek en een aantal mooie pleinen met leuke restaurants en barretjes.
 • Stap zo vaak in en uit als je maar wilt - op beide routes.
 • De informatieve audiogids vertelt je onderweg meer over de mooiste bezienswaardigheden van de stad in de taal van jouw keuze (8 versch. talen).
 • Er is gratis wifi aan boord zodat je meteen alles kan delen met je kennissen.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Verona online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 1 of twee dagen geldig.

 1. Waar overnachten in Verona?

Voor je bezoek aan de Stad van de Liefde, Verona, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Verona online bekijken.

Pension Arena Suite

Arena Suite is gunstig gelegen in de historische binnenstad van Verona, op wandelafstand van de Castelvecchio-brug. De ruime kamers zijn voorzien van alle luxe en comfort en hebben een eigen koffiemachine zodat je de dag goed kan beginnen. Na een heerlijke nachtrust kan je de stad verkennen. Meer info en boeken.

Aurelia Luxury - Piazza delle Erbe

Aurelia Luxury biedt moderne accommodatie op een toplocatie in Verona, met uitzicht op het Piazza delle Erbe en op slechts een steenworp afstand van de Via Mazzini. Alle kamers in het pension zijn elegant ingericht en zijn uitgerust met een waterkoker en een flatscreen-tv. Sommige accommodaties van Aurelia Luxury hebben ook een eigen balkon. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Verona

Benieuwd naar hoe Verona eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in Italië. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Verona moeten afreizen.

 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 augustus 2023 - Mar

Leuke wandeling in Verona!

- 14 oktober 2022 - Marc

Overzichtelijk reisgids

- 12 juni 2022 - Paul Falise

Mijn neefje heeft nu werk in Castiglione delle Stierre. Gelegen tussen Brescia en Verona en op een 10 Km. van het Gardameer en we gaan deze zomer een paar keren op bezoek.

- 10 juni 2022 - Hendrik De Groeve

Zeer nuttig en handig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?