Deze 11 bezienswaardigheden in Lucca moet je gezien hebben!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze 11 bezienswaardigheden in Lucca moet je gezien hebben!

12 oktober 2021 in Toscane1 reactie

Het stadje Lucca is een ware Toscaanse parel!

De gezellige pleintjes vol terrasjes en restaurantjes, toffe marktjes, de gemetselde muur rondom de stad, kleine winkeltjes en nog zoveel meer zullen je al snel warm maken. De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straatjes van het stadje.

Bezoek Lucca dus zeker ook zelf eens! Om je op weg te helpen, hebben we alvast de mooiste bezienswaardigheden opgelijst die je tijdens je bezoek zeker niet mag missen.

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Museo Nazionale di Villa Guinigi

Dit museum is ingericht in een villa die toebehoorde aan Paolo Guinigi: een telg uit de rijke Guinigi familie. Vanaf 1968 werd de villa omgebouwd tot een rijksmuseum. Chronologisch kan je er nu kunst en voorwerpen bezichtigen uit diverse culturen en stijlperiodes: Etruskische en Romeinse vondsten uit de provincie Lucca, beelden en originele stukken van gebouwen uit de middeleeuwen, schilderijen uit de periode 13de tot 18de eeuw en nog zoveel meer. Let op: zondag en maandag gesloten.

Wil je graag zoveel mogelijk van deze Italiaanse stad zien? Dat kan met onze uitgebreide stadswandeling door het centrum van Lucca.

 1. Piazza Anfiteatro

Op dit pleintje moet je vooral eens letten op de ovalen vorm die je kan spotten aan de hand van de huizen. Dit plein is aangelegd op de resten van een Romeins amfitheater uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Er was plaats in dit amfitheater voor zo’n 10.000 mensen met daarbij vier grote toegangsbogen. Eén daarvan is nog origineel, de andere 3 zijn reconstructies. Na de Romeinentijd zou het theater in een staat van verval gekomen zijn. Sommige stukken werden als bouwmateriaal gebruikt voor het bouwen van tientallen kerken in Lucca of voor woningen.

 1. Basilica di San Frediano

De Basilica di San Frediano is een kerk met enkele bijzonderheden. Eerst en vooral heb je de prachtige gouden mozaïek die in het oog springt. Het is de afbeelding van de Hemelvaart. Waar je nu de voorgevel ziet, was vroeger de achtergevel, maar die stond eigenlijk buiten de Romeinse muur, dus bij de heropbouw moest men vermijden dat de façade niet op de muur zou uitkijken. Daarom werd de kerk omgedraaid en heeft ze vandaag dus de voorgevel aan andere kant.

Verder moet je ook zeker eens de doopvont van naderbij bekijken. De originele moet ongeveer uit de 12de eeuw zijn. Tot slot zijn er nog de kapelletjes en elke kapel heeft wel iets bijzonders!

 1. Palazzo Pfanner

De gevel vanop de straatkant geeft eigenlijk een beetje een vertekend beeld, want de mooiste façade zie je aan de andere kant van het gebouw. Hiervoor moet je dus wel het paleis binnengaan en vanuit de tuin een kijkje gaan nemen. Het paleis is een pracht staaltje pure barok opgetrokken in 1667. Als de deur open staat, kan je binnen gluren en de grote trap zien. In de 18de-eeuwse tuin ligt een grote vijver in een achthoekige vorm omringd met standbeelden. Het paleis bevat ook een klein kostuummuseum. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Wil je graag nog meer Toscaanse schoonheid bewonderen? Met onze 8-daagse rondreis door Toscane kom je langs dé mooiste steden en plekjes.

 1. Palazzo Guinigi

In het Palazzo Guinigi, afkomstig uit de 14de eeuw, vind je een museum. Het MUST, staat voor Memoria Urbana Storia Territorio, vertelt je meer over de geschiedenis van Lucca en omgeving. Kom meer te weten over de stad op een originele manier door onder andere het gebruik van 3D- simulaties, schaalmodellen enzovoort.

 1. Lu.C.C.A. - Lucca Center of Contemporary Art

Hier wordt hedendaagse kunst getoond, ondergebracht in het mooie renaissance Palazzo Boccella. De ruimtes waar de werken zijn tentoongesteld, zijn hagelwit ingekleed, wat de kleuren van de kunstwerken des te beter en feller doen uitkomen. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van Lu.C.C.A. om meer te weten te komen.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours in Lucca en omgeving

 1. Torre Guinigi

Een ongewoon beeld is het zeker: een toren met een begroeid dak. In de renaissanceperiode was zo’n toren met begroeiing niet zo’n vreemd zicht, maar tegenwoordig zien we het niet meer zoveel. Je kan de toren beklimmen tot onder de kruin waar je getrakteerd wordt door een prachtig uitzicht over de oude stad. Om tot boven te geraken, moet je wel eerst 225 treden beklimmen. De Torre Guinigi is zo’n 45 meter hoog, inclusief de bomen.

 1. Museo Nazionale di Palazzo Mansi

Het paleis Mansi loont op zich al zeker de moeite om te bezoeken! Het Palazzo Mansi is een barok patriciërs huis toebehorend aan de familie Mansi. Dankzij al het moois dat hier te vinden is, werd er een kunstmuseum gevestigd. Het interieur is rijkelijk ingericht met meubels uit de 17de en 18de eeuw, wandtapijten uit Brussel en schilderijen afkomstig van een schenking van groothertog Leopold II van Toscane. Vooral de barokke bruidskamer in het paleis getuigt van een onwaarschijnlijke pracht.

 1. San Michele in Foro

Het vooraanzicht van de basiliek San Michele in Foro is vrij bijzonder dankzij de 5 galerijen die boven elkaar staan. Let hier vooral op de gekunstelde zuilen in diverse stijlen en vormen. Boven op de top van de basiliek staat de gevleugelde aartsengel Michaël. Het verschil in de romaanse onderbouw en de gotische bovenbouw valt ook direct op. Daarnaast is alles gemaakt uit marmer. Ook het interieur is de moeite waard: je vindt hier verschillende werk van bekende schilders en beeldhouwers. Leuk extraatje: de basiliek is gratis te bezoeken.

 1. Duomo San Martino

De Dom San Martino is opvallend dankzij de grootte en diversiteit in stijlen. Hoe de kathedraal er vandaag uitziet, is te danken aan diverse aanpassingen die opstartten in de 12de eeuw en duurden tot de 15de eeuw. De voorgevel is het eerste dat opvalt door de asymmetrie in het onderste deel. Ook de 3 verdiepingen met een opvallend verschillende zuilen zijn een speciaal zicht.

Tijdens je bezoekje aan de Dom kan je heel wat meesterwerken bewonderen. Denk maar aan de originele beeldengroep in marmer ‘Sint-Martinus en de bedelaar’, het Laatste Avondmaal, de Heilige Maagd met Kind en nog meer. Er zijn ook enkele grafmonumenten te bezichtigen. Verder heb je nog de sacristie. Hierin bevindt zich de graftombe van Illaria del Carretto: de vrouw van Paolo Guinigi, een rijkeluiszoon.
Ook kan je een kijkje nemen naar het rijkelijk versierde orgelkoor. Tot slot is er ook nog een marmeren tempeltje dat je niet zomaar mag overslaan.

 1. De stadswal van Lucca

Lucca is volledig ommuurd en ook dit is eigenlijk een bezienswaardigheid. De muur is veel meer dan een verzameling netjes gemetselde rode bakstenen: je kan er namelijk op wandelen, fietsen of gezellig een kopje koffie drinken en dat allemaal met een prachtig uitzicht op alle delen van de stad van Puccini.

De stadsmuren dragen een lange geschiedenis met zich mee. De muur werd voor een vierde keer gebouwd tussen 1544-1645, wat dus ruim een eeuw duurde. Er zijn bastions aanwezig die in de plaats kwamen van wachttorens, sommige zijn te bezichtigen. Het eigenaardige is dat de muren nooit zijn aangevallen, althans niet door vijandelijke legers, maar wel door het water van de rivier de Serchio in 1812. Toen die buiten de oevers trad, had Lucca overspoeld kunnen worden, maar dankzij het sluiten van de muuringangen bleef de stad gespaard. Vanaf de 19de eeuw werd op de muren een wandelpromenade aangelegd met rijen bomen, zitbanken en aparte wandelpaden.

 1. Waar overnachten in Lucca?

Voor je bezoek aan de Toscaanse parel Lucca, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Lucca online bekijken.

B&B Il Giardino Del Pettirosso

Il Giardino del Pettirosso is een art nouveau-villa, en heeft de charme van die tijd goed behouden. Deze sfeervolle B&B is gelegen op een fantastische locatie net buiten de middeleeuwse stadsmuren. Na een vermoeiende dag kan je nog even ontspannen in de aangename tuin. Even nippen aan een glaasje wijn of een goed boek lezen in het zonnetje. Iedere ochtend kan je de dag beginnen met een heerlijk ontbijt. In de zomer wordt het ontbijt in de tuin met prieel geserveerd. Meer info en boeken.

Hotel Palazzo Alexander

Hotel Palazzo Alexander is gevestigd in een historisch gebouw binnen de oude stadsmuren van Lucca. Je verblijft in een van de ruim ingerichte kamers met antieke houten vloeren en marmeren badkamers. Iedere kamer is voorzien van gratis WiFi en airconditioning. Er wordt ook iedere ochtend een Amerikaans ontbijtbuffet geserveerd, bestaande uit verse, lokale producten. Gasten kunnen ook genieten van een drankje aan de bar. Meer info en boeken.

Hotel Hambros - Il Parco in Villa Banchieri

Hotel Hambros - Il Parco in Villa Banchieri ligt buiten het middeleeuws centrum van Lucca en is gevestigd in een 18e-eeuwse villa. De villa wordt omringd door een gezellig parkje waar je kan genieten van een rustige omgeving. Verder heeft het Hambros de stijl van een landhuis en biedt het hotel ruime, smaakvol ingerichte kamers, waarvan de meeste uitzicht hebben op de goed onderhouden tuinen. Bij mooi weer kan je altijd een frisse duik nemen in het buitenzwembad. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?