19 x mooiste bezienswaardigheden Lucca: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden Lucca: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

3 mei 2022 in Toscane2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lucca + waar verblijven?

De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straten van het stadje. Denk maar aan de gezellige pleintjes vol terrasjes en restaurantjes, sfeervolle marktjes, de gemetselde muur rondom de stad, kleine winkeltjes en nog zoveel meer zullen je al snel warm maken.

Tijdens je rondreis Toscane mag een bezoek aan Lucca zeker niet ontbreken. Ontdek hier alvast de topbezienswaardigheden in Lucca.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Lucca

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Lucca bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour door Lucca en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en rondleiding Lucca

Inhoud artikel

 1. Torre Guinigi

Wandel je door Lucca dan wordt je aandacht zeker getrokken door de Torre Guinigi. Een ongewoon beeld is het zeker: een toren met een begroeid dak met steeneiken. In de renaissanceperiode was zo’n toren met begroeiing niet zo’n vreemd zicht, maar tegenwoordig zien we het niet meer zoveel.

Je kan de toren beklimmen tot onder de kruin waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over de oude stad. Om tot boven te geraken, moet je wel eerst 225 treden beklimmen. De Torre Guinigi is zo’n 45 meter hoog, inclusief de bomen.

TICKETS: Wil je graag de Guinigitoren bezoeken? Bestel je tickets voor de Torre Guinigi online op voorhand.

 1. Piazza dell'Anfiteatro

Op het Piazza dell'Anfiteatro moet je vooral eens letten op de ovalen vorm die je kan spotten aan de hand van de huizen. Dit plein is aangelegd op de resten van een Romeins amfitheater uit de eerste of tweede eeuw na Christus, vandaar ook de naam van het plein. Er was plaats in dit amfitheater voor zo’n 10.000 mensen met daarbij 4 grote toegangsbogen, 1 daarvan is nog origineel, de andere 3 zijn reconstructies.

Na de Romeinentijd zou het theater in een staat van verval gekomen zijn. Sommige stukken werden als bouwmateriaal gebruikt voor het bouwen van tientallen kerken in Lucca of voor woningen. De ideale plek om een terrasje uit te zoeken. Wie wil kan mee gaan met een Aperitivo tour, waarbij je Italiaanse specialiteiten en wijnen kan proeven.

VERBLIJFTITP: In Hotel Palazzo Alexander verblijf in een typisch Italiaanse historisch gebouw binnen de oude stadsmuren van Lucca. De kamers zijn een beetje bombastisch aangekleed met antieke houten vloeren en een marmeren badkamer, voor een typisch authentiek Meer info en boeken.

 1. Basilica di San Frediano

De Basilica di San Frediano is een basiliek met enkele bijzondere kenmerken. Eerst en vooral heb je de prachtige gouden mozaïek die in het oog springt. Het is de afbeelding van de Hemelvaart van Christus. Waar je nu de voorgevel ziet, was vroeger de achtergevel, maar die stond eigenlijk buiten de Romeinse muur, dus bij de heropbouw moest men vermijden dat de façade niet op de muur zou uitkijken.

Daarom werd de kerk omgedraaid en heeft ze vandaag dus de voorgevel aan andere kant. Verder moet je ook zeker eens de doopvont van naderbij bekijken. De originele moet ongeveer uit de 12de eeuw zijn. Tot slot zijn er nog de kapelletjes en elke kapel heeft wel iets bijzonders!

WANDELTIP: Wil jij ook graag Lucca verkennen en geen van de bezienswaardigheden missen, download onze stadswandeling Lucca hier.

 1. Duomo San Martino kathedraal

De Dom San Martino is opvallend dankzij de grootte en diversiteit in stijlen. De kathedraal aan het Piazza San Martino is gewijd aan Sint Martinus, een deel van zijn leven staat vereeuwigd op de deuren van de kathedraal.

Hoe de kathedraal er vandaag uitziet, is te danken aan diverse aanpassingen die opstartten in de 12de eeuw en duurden tot de 15de eeuw. De voorgevel is het eerste dat opvalt door de asymmetrie in het onderste deel. Ook de 3 verdiepingen met een opvallend verschillende zuilen zijn een speciaal zicht.

Tijdens je bezoekje aan de Dom kan je heel wat meesterwerken bewonderen. Denk maar aan de originele beeldengroep in marmer ‘Sint-Martinus en de bedelaar’, het Laatste Avondmaal, de Heilige Maagd met Kind en nog meer.

Er zijn ook enkele grafmonumenten te bezichtigen. Verder heb je nog de sacristie. Hierin bevindt zich de graftombe van Illaria del Carretto: de vrouw van Paolo Guinigi, een rijkeluiszoon. Ook kan je een kijkje nemen naar het rijkelijk versierde orgelkoor. Tot slot is er ook nog een marmeren tempeltje dat je niet zomaar mag overslaan.

RONDREIS: Wil je graag nog meer Toscaanse schoonheid bewonderen? Met onze rondreis door Toscane kom je langs dé mooiste steden en plekjes.

 1. Torre dell'Orologio / Torre delle Ore

Naast de Torre Guinigi vind je nog een 2de impossante toren in Lucca, de Torre dell'Orologio of afgekort de Torre delle Ore. Via 200 treden kan je naar de top van van de 14de eeuwse klokkentoren klimmen, eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het historische centrum van Lucca. Binnen de toren kan je nog het radarwerk van het oorspronkelijke middeleeuws uurwerk vinden.

 1. Geboortehuis en museum van Puccini

Lucca staat ook onlosmakelijk verbonden met de beroemde componist Puccini. Het is hier dat Giacomo Puccini's geboortehuis staat en hij op 22 december 1858 het levenslicht zag. Je kent ongetwijfeld een van zijn bekende opera's zoals Madama Butterfly, La Bohème of Tosca.

In het geboortehuis kan je nu een museum vinden over de componist. Bewonder er de kostuum gemaakt voor de opera's, de instrumenten waarop hij zijn werken componeerde en partituren van zijn werken. Voor de ingang van het museum kan je een standbeeld van de zittende Puccini vinden. Wist je dat Puccini in 1924 overleden is in Brussel?

CONCERTTIP: Wie graag eens een live opvoering van Puccini wil bijwonen kan een ticket kopen voor de San Giovanni kerk € 25.

 1. De stadswal van Lucca

Lucca is volledig ommuurd en ook dit is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. De stadsmuur is net zoals deze in Pisa goed bewaard gebleven en is meer dan een verzameling netjes gemetselde rode bakstenen. Op de stadsmuur van Lucca kan je namelijk wandelen, fietsen of gezellig een kopje koffie drinken en dat allemaal met een prachtig uitzicht op alle delen van de stad van Puccini. Wie wil kan mee met een gids € 10 door de stad en over de muren en zo nog meer te weten komen over de geschiedenis.

De stadsmuren zijn meer dan 4 km lang en op sommige plaatsen meer dan 30 meter breed. De muur werd voor een vierde keer gebouwd tussen 1544-1645, wat dus ruim een eeuw duurde. Er zijn bastions aanwezig die in de plaats kwamen van wachttorens, sommige zijn te bezoeken.

Het eigenaardige is dat de muren nooit zijn aangevallen, althans niet door vijandelijke legers, maar wel door het water van de rivier de Serchio in 1812. Toen die buiten de oevers trad, had Lucca overspoeld kunnen worden, maar dankzij het sluiten van de muuringangen bleef de stad gespaard. Vanaf de 19de eeuw werd er ook op de muren een wandelpromenade aangelegd met rijen bomen, zitbanken en aparte wandelpaden. Trek je wandelschoenen al maar aan.

 1. Maak een fietstocht door Lucca

Geen betere manier om Lucca en omgeving te verkennen dan met een leuke fietstocht. Gedurende een 3 uur durende fietstocht kan je op eigen tempo door Lucca fietsen met een zelfgeleide fietstocht. Rij door de historische straatjes van de stad en bezoek de belangrijkste monumenten op eigen tempo. Wie graag iets verder rijdt kan zelfs vanuit Lucca naar Pisa fietsen met een e-bike. Ideale combinatie dus om een foto met de scheve Toren van Pisa te maken.

Met of zonder e-bike fietsen?

 1. Lu.C.C.A. - Lucca Center of Contemporary Art

Hier wordt hedendaagse kunst getoond, ondergebracht in het mooie renaissance Palazzo Boccella. De ruimtes waar de werken zijn tentoongesteld, zijn hagelwit ingekleed, wat de kleuren van de kunstwerken des te beter en feller doen uitkomen. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van Lu.C.C.A. om meer te weten te komen.

REISGIDS: Van plan om op vakantie te gaan in Toscane? Download dan zeker onze gratis reisgids Toscane, deze bevat veel praktische info voor je rondreis langs de Italiaanse steden en dropen in de regio.
 1. Via del Fosso

Via del Fosso is een iets minder bekende bezienswaardigheid in Lucca, maar toch zeker de moeite waard om te vernoemen! Via del Fosso is een gracht die ontspringt aan een bron in het centrum van de stad. Het water uit de bron werd vroeger vooral gebruikt door de lokale bewoners van de stad als drinkwater of voor hun voedsel. Verder kan je hier plaatsnemen op een terrasje of een van de sfeervolle winkeltjes bezoeken.

 1. Piazza Napoleone

In het historische centrum van Lucca vind je het Piazza Napoleone (ook gekend onder de naam Piazza Grande). Ooit stond hier het middeleeuws fort Fortezza Augusta maar in het begin van de jaren 1800 werd door de zus van Napoleon Bonaparte hier het plein aangelegd. Ze wou zo de naam van de familie voor altijd in de geschiedenisboeken zetten.

Het was de bedoeling om er ook een standbeeld van de kleine generaal te plaatsen, dit is er echter nooit van gekomen. Je kan er wel een standbeeld van Maria Luisa van Bourbon vinden, zij was degene die de stadsmuren liet ombouwen tot een grootse stadstuin.

Verder kan je aan het plein ook het Palazzo Ducale vinden, momenteel het provinciehuis van Lucca. Het spreekt voor zich dat een plein als dit uitnodigt om even te verpozen op een terrasje met een Italiaanse Gelato of een cappuccino terwijl je al de pracht van het plein in je opneemt.

 1. Palazzo Pfanner

De gevel vanop de straatkant geeft eigenlijk een beetje een vertekend beeld, want de mooiste façade zie je aan de andere kant van het gebouw. Hiervoor moet je dus wel het paleis binnengaan en vanuit de tuin een kijkje gaan nemen. Het paleis is een pracht staaltje pure barok opgetrokken in 1667. Als de deur open staat, kan je binnen gluren en de grote trap zien.

In de 18de-eeuwse tuin ligt een grote vijver in een achthoekige vorm omringd met standbeelden van Romeinse Goden. Het paleis bevat ook een klein kostuummuseum. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

 1. Orto Botanico di Lucca

Even de rust en stilte op zoeken in de natuur? Breng dan een bezoekje aan de botanische tuinen van Lucca, een absolute must-see. De botanische tuinen liggen achter de imposante stadsmuur en werd aangelegd in 1820 in opdracht van de hertogin van Palma, Marie Louise. Het park is onderverdeeld in twee delen: het deel waar je kan rondwandelen langs de verschillende plantensoorten, de boomgaard en de vijver en een deel dat bestaat uit kassen en een botanische school.

 1. Museo Nazionale di Palazzo Mansi

Het paleis Mansi loont op zich al zeker de moeite om te bezoeken. Het Palazzo Mansi is een barok patriciërs huis toebehorend aan de familie Mansi. Dankzij al het moois dat hier te vinden is, werd er een kunstmuseum gevestigd.

Het interieur is rijkelijk ingericht met meubels uit de 17de en 18de eeuw, wandtapijten uit Brussel en schilderijen afkomstig van een schenking van groothertog Leopold II van Toscane. Vooral de barokke bruidskamer in het paleis getuigt van een onwaarschijnlijke pracht. Meer info op de website

 1. San Michele in Foro kerk

Het vooraanzicht van de basiliek San Michele in Foro is vrij bijzonder dankzij de 5 galerijen die boven elkaar staan. Let hier vooral op de gekunstelde zuilen in diverse stijlen en vormen. Boven op de top van de basiliek staat de gevleugelde aartsengel Michaël. De kerk is gebouwd op de fundamenten van een Romeins forum, vandaar ook de naam van de kerk.

Het verschil in de romaanse onderbouw en de gotische bovenbouw valt ook direct op. Daarnaast is alles gemaakt uit marmer. Ook het interieur is de moeite waard: je vindt hier verschillende werk van bekende schilders en beeldhouwers. Let hierbij vooral op het terracottaschilderij van een Madonna met kind van Andrea della Robbia boven het het altaar. Leuk extraatje: de basiliek is gratis te bezoeken, een niet te missen bezienswaardigheid.

 1. Museo Nazionale di Villa Guinigi

Dit museum is ingericht in een villa die toebehoorde aan Paolo Guinigi: een telg uit de rijke Guinigi familie. Vanaf 1968 werd de villa omgebouwd tot een rijksmuseum.

Chronologisch kan je er nu kunst en voorwerpen bezichtigen uit diverse culturen en stijlperiodes: Etruskische en Romeinse vondsten uit de provincie Lucca, beelden en originele stukken van gebouwen uit de middeleeuwen, schilderijen uit de periode 13de tot 18de eeuw en nog zoveel meer. Meer info op de website, let op: zondag en maandag gesloten.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk van deze Italiaanse stad zien? Download onze stadswandeling door het centrum van Lucca zo mist je niets van de bezienswaardigheden.

 1. Aquaduct van Nottolini

In de buurt van Lucca kan je het aquaduct van Nottolini vinden. Het werd gebouwd om water vanuit de bergen naar Lucca te brengen. Het aquaduct is meer dan 3 km lang en bestaat uit 400 bogen. Het aquaduct werd ontworpen door de architect Lorenzo Nottolini in 1850. Het is in tegenstelling tot wat velen denken dus geen Romeins aquaduct zoals dat van de Pont du Gard in het zuiden van Frankrijk.

 1. Maak een daguitstap vanuit Lucca

Dagtour naar Siena en San Gimignano

Lucca is een van de vele pittoreske steden in Toscane. Verblijf je enkele dagen in Lucca? Dan raden we aan om een daguitstap te maken naar de eeuwenoude schilderachtige steden Siena en San Gimignano. Geniet tijdens je daguitstap van adembenemende panorama's, prachtige architectuur en een wijnproeverij op het platteland. Boek je dagtocht vanuit Lucca hier.

Terme di Montecatini

Vanuit Lucca kan je ook de Montecatini Terme bezoeken, één van de meest exclusieve kuuroorden van Italië. Je vindt hier meer dan 250 hotels die je een onvergetelijk verblijf verzekeren. Meer dan 400 jaar wist men al dat hier heilzaam water uit de bronnen kwam, maar toen werd het nog niet geëxploiteerd.

De dag van vandaag is Montecatini Terme een hotelstad geworden met veel ontspanningsmogelijkheden en sfeervolle restaurants en winkeltjes. Je kan er ook wandelen langs een prachtige laan met kastanjebomen of genieten van mooie uitzichten over de omgeving.

TICKETS: Dagje ontspannen in de thermen? Bestel je tickets voor de Montecatini Terme online op voorhand. Laat de stress wegvloeien en baad in heerlijk warm, geneeskrachtig water uit de bronnen Leopoldine en Rinfresco.

 1. Winkelen in de Via Fillungo

Shopliefhebbers kunnen terecht in de Via Fillungo. In deze bekende winkelstraat, die dwars door het centrum van de stad loopt, zitten allerlei (oude) boetiekwinkeltjes gevestigd waar je terecht kan voor een leuk souvenir. Verder kan je er ook lokale producten zoals Buccellato aankopen en plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes van de cafés. Bewonder ook de middeleeuwse paleizen en de 13e eeuwse San Cristoforo die hier in de straat te vinden zijn.

 1. Bezienswaardigheden van Lucca op de kaart

Lucca is de hoofdstad van de provincie Lucca, telt zo'n 90.000 en is een van de rijkste steden in Noord-Italië. Lucca tussen Pisa en Florence en behoort zonder twijfel tot de mooiste bezienswaardigheden in Toscane. De stad Lucca werd waarschijnlijk door de Etrusken (het Etruskische woord "luk" betekent "moeras") gesticht.

 1. Waar overnachten in Lucca?

Voor je bezoek aan de Toscaanse parel Lucca, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Lucca online bekijken.

B&B Il Giardino Del Pettirosso

Il Giardino del Pettirosso is een art nouveau-villa, en heeft de charme van die tijd goed behouden. Deze sfeervolle B&B is gelegen op een fantastische locatie net buiten de middeleeuwse stadsmuren. Na een vermoeiende dag kan je nog even ontspannen in de aangename tuin. Even nippen aan een glaasje wijn of een goed boek lezen in het zonnetje. Iedere ochtend kan je de dag beginnen met een heerlijk ontbijt. In de zomer wordt het ontbijt in de tuin met prieel geserveerd. Meer info en boeken.

Hotel Palazzo Alexander

Hotel Palazzo Alexander is gevestigd in een historisch gebouw binnen de oude stadsmuren van Lucca. Je verblijft in een van de ruim ingerichte kamers met antieke houten vloeren en marmeren badkamers. Iedere kamer is voorzien van gratis WiFi en airconditioning. Er wordt ook iedere ochtend een Amerikaans ontbijtbuffet geserveerd, bestaande uit verse, lokale producten. Gasten kunnen ook genieten van een drankje aan de bar. Meer info en boeken.

Hotel Hambros - Il Parco in Villa Banchieri

Hotel Hambros - Il Parco in Villa Banchieri ligt buiten het middeleeuws centrum van Lucca en is gevestigd in een 18e-eeuwse villa. De villa wordt omringd door een gezellig parkje waar je kan genieten van een rustige omgeving. Verder heeft het Hambros de stijl van een landhuis en biedt het hotel ruime, smaakvol ingerichte kamers, waarvan de meeste uitzicht hebben op de goed onderhouden tuinen. Bij mooi weer kan je altijd een frisse duik nemen in het buitenzwembad. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 april 2024 - Yvette PINTJENS

Top reisadvies, het geeft echt een extra dimensie aan je uitstap!

- 3 augustus 2019 - Eric Muylle

Als alles goed gaat, bezoeken we Lucca op 28 augustus 2019.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?