13 x typisch Italiaanse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x typisch Italiaanse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

23 juni 2023 in Italië0 reacties

Typische Italiaanse keuken: welke Italiaanse gerechten proeven?

Vertrek je binnenkort naar het verrassende Toscane, het mooie Sicilië of het prachtige Gardameer en Comomeer? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Italiaanse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Italiaanse eetcultuur en de Italiaanse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Cicchetti

Cicchetti is de Venetiaanse variant van de Spaanse tapas. Cicchetti zijn namelijk kleine, vaak ook goedkope, hapjes die men serveert in de traditionele wijnbars in Venetië. Heb je een klein hongertje? Dan kan je altijd wat Cicchetti bestellen. Je kan zelf kiezen hoeveel hapjes en hoeveel verschillende soorten. Je hebt keuze uit tal van hapjes, van artisjokharten tot kleine stukjes vis, van sardines tot sint-jakobsschelpen. Onze tip? Wanneer je deze hapjes besteld, neem je er best een heerlijk Italiaans wijntje bij! Ideaal om de lokale keuken beter te leren kennen.

Wil je graag al het moois van Venetië ontdekken en deze specialiteit proeven? Bekijk onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Venetië en laat je alvast overtuigen voor je volgende trip.

  1. Focaccia

Focaccia is een van de meest populaire boordsoorten in Italië. Het gerechtje is afgeleid van de Latijnse term Panis Focacius, wat letterlijk betekent ‘brood gebakken op de haard’. Het verklapt als het ware hoe het broodje klaargemaakt wordt. De basis van de Focaccia lijkt wat op een pizza maar met een veel dikkere bodemlaag. De smaken kunnen erg variëren naar gelang er meer of minder olijfolie gebruikt wordt en de soorten kruiden die erin verwerkt worden.

Er bestaan heel wat varianten van de Focaccia maar de Focaccia alla Genovese (Genua), die je langs de Italiaanse Riviera veel tegenkomt, wordt gezien als de beste ter wereld! Deze variant bestaat uit een combinatie van harde en zachte tarwe, gist, water, zout en hoge kwaliteit olijfolie. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht.

Benieuwd naar wat moois Genua te bieden heeft? Lees onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Genua en mis niets!

  1. Ossobuco Milanese

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van Ossobuco. Ossobuco Milanese is een hartige, Milanese specialiteit dat bestaat uit kalfsschenkel die langzaam gekookt wordt in witte wijn, vleesbouillon en groenten (ajuin, selder, ..). Het traditionele recept van Ossobuco dateert uit de 19-de eeuw en kent zijn oorsprong in Milaan. Het gerechtje wordt afgewerkt met Gremolata, een soort mengsel van citroensap, knoflook en peterselie en wordt meestal geserveerd met een heerlijke risotto of pasta.

  1. Burrata

Ben je een liefhebber van mozzarella? Dan zal een overheerlijke Burrata jou zeker weten te bekoren! Deze rijke, boterachtige en ambachtelijke kaas is gemaakt van buffelmozzarella en verse room. Een burrata past zo goed als overal bij, van salades tot pasta’s en sandwiches. Maar als we de Italianen echt moeten geloven, is een burrata het lekkerst op een stuk krokant brood!

Burrata is afkomstig uit Puglia en is in het hele land een delicatesse! Zeker de moeite waard om eens te proeven als je op vakantie bent in Puglia.

  1. Risotto

Risotto is een rijstspecialiteit uit het noorden van Italië. In de 19e eeuw leefden de mensen in armoede van de rijstvelden omdat er geen kaas of boter kon gekocht worden. Risotto is eigenlijk een bereiding waarbij alles werd toegevoegd wat er was om in die tijd een gerecht te maken. De rijst wordt aangebakken in enkele minuten terwijl er wat knoflook, ui, champignons en olijfolie aan toegevoegd wordt.

Wanneer de rijst er glasachtig uitziet, wordt er wijn of bouillon aan toegevoegd wat de smaak bevordert. Daarna voegde men er nog allerlei andere ingrediënten aan toe, variërend van vis of vlees tot alle mogelijke soorten kaas.

Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie Italië? Bekijk onze uitgestippelde rondreizen door Italië en ontdek al het moois dat dit land te bieden heeft!

  1. Bruschetta

Italiaanse Bruschetta is een traditioneel Italiaans voorgerecht dat typisch bestaat uit gegrild brood dat is ingewreven met knoflook en gegarneerd met rijpe tomaten, verse basilicum en besprenkeld met olijfolie. Er bestaan verschillende varianten met extra toppings zoals mozzarella, prosciutto of balsamicoazijn. Het brood dat voor bruschetta wordt gebruikt, is meestal een rustiek, landelijk brood zoals ciabatta of zuurdesem. Bruschetta is een populair gerecht in Italië en wordt tijdens de zomermaanden vaak als antipasto of lichte maaltijd geserveerd.

  1. Panzanella

Panzanella wordt in één adem genoemd met de Toscane. Het is een frisse, gezonde salade, waarschijnlijk één van de bekendste uit Italië. De salade wordt normaal gezien veel gegeten in de hete zomermaanden omdat het zo fris en luchtig is. Het gerecht wordt namelijk gemaakt met sappige, zongerijpte tomaten, komkommers, verse basilicum en brood dat op smaak is gebracht met heerlijke olijfolie en azijn.

Ontdek de mooiste plekjes in Toscane en proef deze specialiteit.
  1. Arrosticini

Arrosticini is een traditioneel gerecht uit de regio Abruzzo in het midden-oosten van Italië. Het is een soort van brochette en bestaat uit kleine stukjes lamsvlees op een spies die typisch boven een open vuur worden gegrild en op smaak worden gebracht met zout, peper en soms olijfolie. Het vlees wordt meestal in kleine, dunne stukjes gesneden en gekookt tot het zacht en licht verkoold is aan de buitenkant. Arrosticini is regioneel "street-food" op festivals en gaat meestal vergezeld van een eenvoudige salade of brood.

TIP: Wil jij ook de Abruzzen verkennen? Met onze reisgids Abruzzen komt langs de mooiste plekjes.

  1. Panna cotta

Van dit gerechtje heb je ongetwijfeld al eens gehoord: Panna Cotta. Panna Cotta is een Italiaans nagerecht, die zijn oorsprong kent in de Noord-Italiaanse regio Piëmont. Panna cotta betekent letterlijk 'gekookte room' en dat is dan ook het grootste en belangrijkste bestandsdeel.

Andere basisingrediënten zijn melk, suiker en gelatine. De room, melk en suiker worden een kwartier lang gekookt, eventueel met een beetje vanille. Nadien wordt het al dan niet geserveerd met een extra zoete topping zoals een heerlijke aardbeiencoulis!

  1. Sfogliatella

Een absolute Napolitaanse klassieker is de sfogliatella. Dit gebakje met een vulling van gezoete ricotta en gedroogde vruchtjes werd eigenlijk voor het eerst in een klooster aan de Amalfikust gebakken. Het gebakje was zo hemels, dat ze er zelfs in Napels lucht van kregen. Pasquale Pintauro wist het originele recept in handen te krijgen en ging ermee aan de slag. Hij bracht wat aanpassingen in het originele recept aan en creëerde zo zijn eigen variant van de sfogliatella, die al snel het hart van de Napolitanen wist te veroveren.

Er zijn 2 varianten van de sfogliatella, de frolla van zanddeeg en de riccia van bladerdeeg. Inmiddels zijn er zaken in de stad waar je kunt smullen van een sfogliatella met een andere inhoud dan de originele ricotta-vulling, zowel zoet als hartig. Neem hiervoor een kijkje bij Cuori di Sfogliatella waar ze dagelijks meer dan 25 varianten uit de oven toveren.

  1. Spaghetti alla Carbonara

Mmm, een van mijn persoonlijke favorieten, Spaghetti Carbonara. Het is niet meteen de oudste of het meest iconische pastagerecht van Italië, maar wel eentje waar de Italianen niet genoeg van kunnen krijgen! Het gerecht zijn oorsprong zou bij de mijnwerkers (I Carbonari) liggen. Zij zouden dit voor het eerst gemaakt hebben. Je kan het gerecht vandaag de dag dan ook in heel wat restaurants bestellen.

De overheerlijke pasta bestaat uit verse eieren, pancetta, pecorino romano kaas en zwarte peper. En het lijkt misschien vreemd, maar je voegt er dus geen room aan toe!

  1. Melanzane alla Parmigiana

Liever een vegetarisch gerechtje? Dan moet je zeker eens de Melanzane alla Parmigiana proeven. Melanzane alla Parmigiana is een ovengerecht dat wordt klaargemaakt met dunne plakjes aubergines en tomaten met daarover een knapperige laag Parmezaanse kaas. De naam ‘alla Parmigiana' is dus niet al te ver te zoeken. Het gerechtje is nog beter wanneer je er een Italiaans wijntje bij drinkt!

  1. Tiramisu

Tiramisù mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met de lekkerste gerechten uit de Italiaanse keuken! Het is niet alleen een van de lekkerste desserts uit de Italiaanse keuken, het is ook wereldwijd een van de topfavorieten. En dat vinden wij volkomen terecht!

Het verrukkelijke dessertje wordt gemaakt van koffie, koekjes (lange vingers), mascarpone en eieren. Nadien strooit men er nog wat cacaopoeder bovenop om de smaak af te werken. In Italië wordt het gerecht vaak in een grote schaal klaargemaakt en mag je zelf kiezen hoeveel je opschept. Maar vergis je niet, want een goede tiramisu ligt vrij snel zwaar op de maag.. Dus ook al zou je ervan willen blijven eten, het is vaak onmogelijk.

Wist je trouwens dat de letterlijk betekenis van tiramisù 'trek mij omhoog' is?
  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?