Marseille bezoeken? 8 x niet te missen bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Marseille bezoeken? 8 x niet te missen bezienswaardigheden

25 mei 2021 in Provence0 reacties

Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk met zijn 900 000 inwoners. Daarnaast is Marseille met voorsprong de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Je kan er zowel een petroleumhaven als een passagiershaven vinden die alle twee heel belangrijk zijn. Daarnaast zijn er nog heel wat andere industrietakken gevestigd in Marseille. Zo vind je er bedrijven die in de scheepsbouw zitten maar ook bedrijven die in de voedingsindustrie gevestigd zijn.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Marseille.

Tickets en tours voor je bezoek aan Marseille

Marseille bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Marseille.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Oude haven (Vieux Port)

Marseille werd gesticht door de Grieken omstreeks 600 voor Christus. Toen was er hier alleen nog maar een kreek te vinden. De Grieken bouwden dit uit tot een welvarende haven die in dienst bleef tot het einde van de 18de eeuw. Tegenwoordig wordt de oude haven nog gebruikt als jacht- en vissershaven.

 1. Maison Diamantée

Naast het voormalige Hôtel de Ville kan je het Maison Diamantée vinden. Dit museum is gevestigd in één van de oudste gebouwen van Marseille. Je vindt er onder meer een collectie van Provençaalse meubelen uit de 18de eeuw en Provençaalse kerstkribben.

 1. Musée de la Marine

Op de benedenverdieping van het Palais de la Bourse kan je het Musée de la Marine terugvinden. In dit museum kan je de geschiedenis ontdekken van de scheepvaart in Marseille vanaf de 17de eeuw tot nu.

Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
 1. Cathédrale de la Major

De eerste versie van de Cathédrale de la Major werd gebouwd in de 12de eeuw. Deze werd zowel in de 15de als in de 17de eeuw nog verder uitgebreid. In de 19de eeuw besloot men om deze grotendeels af te breken, dit om plaats te maken voor een nieuwe in Romaans-Byzantijnse neostijl. Er is nog een klein stukje te bezichtigen van de oude kathedraal.

 1. Notre-Dame-de-la-Garde

De Notre-Dame-de-la-Garde is het meest opvallende gebouw van Marseille. Vanwege haar hoogte torent ze boven de stad uit. Deze kerk werd gebouwd halfweg de 19de eeuw in een Romaans-Byzantijnse neostijl. De kerk valt vooral op vanwege het 10 meter hoge vergulde Mariabeeld. Ook al heb je niet veel interesse in de kerk moet je deze zeker bezoeken voor het uitzicht van op de toren, het is namelijk fenomenaal.

 1. Château d'If

Het Château d'If stond vroeger gekend als een onneembare burcht en deed dienst als gevangenis. Heel wat politieke gevangen hebben hier opgesloten gezeten tot hun dood. Het kasteel werd pas echt gekend toen Alexandre Dumas het gebruikte in zijn roman 'De graaf van Monte-Cristo'.

Je kan het kasteel bezoeken met een pont dat je kan vinden aan de Quai des Belges.

 1. Basilique Saint-Victor

Er wordt gezegd dat in de Basilique Saint-Victor de kerstening van Europa begon. In de Romeinse tijd kon je hier een steengroeve vinden. Later werd dit omgevormd tot een begraafplaats. In de 5de eeuw werd er begonnen met de bouw van een klooster. Deze plaats werd gekozen omdat het hier zou zijn dat de heilige Victor een marteldood zou gestorven zijn.

De basiliek werd in de 11de eeuw gebouwd en regeerde over meer dan 300 kloosters. De crypte en de 18de eeuwse Madonna van Michel Serre zijn twee hoogtepunten hier.

TIP: Wil jij ook Marseille bezoeken tijdens je verblijf aan de Côte d'Azur? Download onze reisgids Côte d'Azur met een complete autoroute langs de kust.
 1. Palais Longchamp

Het Palais Longchamp werd gebouwd tussen 1862 en 1869. Het werd gebouwd om de realisatie van het canal de Marseille te vieren. Tegenwoordig kan je er het Musée des Beaux-Arts vinden.

 1. Maak een stadswandeling door Marseille

Natuurlijk is er nog veel meer te zien, proeven en beleven in Marseille dan enkele van de hierboven opgesomde bezienswaardigheden. Wil je de stad zelf ontdekken?

Vergeet dan zeker onze gratis stadswandeling Marseille niet te downloaden. Zo kan je zelf de verborgen charmante plekjes van deze havenstad verkennen (zonder verloren te lopen).

 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?