FB

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Firenze

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Firenze

25 juli 2018 in Toscane0 reacties

Firenze heeft een enorme brede waaier aan bezienswaardigheden, dus het verbaast je waarschijnlijk niet dat een lijstje van alle hoogtepunten in deze stad erg lang kan worden. De palazzi, de kerken, de musea, noem maar op: ze zijn allemaal prachtig en zeker een bezoekje waard. Om het je alvast iets makkelijker te maken, heb ik de 5 hoogtepunten en tegelijk dé grootste bezienswaardigheden van Firenze verzameld. Maak kennis met de stad en vergeet deze ‘big five’ zeker niet te bezoeken wanneer je een tripje naar Firenze maakt!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti op de Piazza de Pitti is het grootste paleis van Firenze. Het afhellende plein is opvallend ‘kaal’ gelaten. Bij mooi weer kan je hier een hoop zonnekloppers spotten. Met de bouw van het paleis werd begonnen in de 15de eeuw in opdracht van een gefortuneerde koopman Lucca Pitti. Nog onafgewerkt werd het paleis in de 16de eeuw opgekocht door de familie de Medici. Het werd in verschillende fases steeds meer uitgebreid en luxueuzer ingericht. Leden van het huis van Savoy, de Bourbons en zelfs Napoleon hebben hier nog een tijdje gewoond. De voorgevel is nog bewerkt in de 17de eeuw en is 205 meter breed.

Er zijn enkele kleinere musea in gehuisvest met onder meer zilver, porselein en kostuums. De Galleria Palatina bevat een deel van de rijke collectie van de familie de Medici met belangrijke werken van Rafaël en Titiaan.

 1. Ponte Vecchio

Deze brug eist meteen al je aandacht op. Het is een wonderlijke mooie brug die uitgegroeid is tot het symbool van Firenze. De eerste brug moet er al in de 10de eeuw hebben gelegen, dat meldt een oorkonde. Voorheen was dit een houten brug, maar in de 14de eeuw werd ze vervangen door een versie in steen. Toen kwamen ook de eerste winkeltjes erbij. Oorspronkelijk waren het slagers en leerlooiers die hier zaakjes deden, maar omdat ze hun afval in de Arno gooiden, werd de rivier al snel heel erg bevuild. Tot Cosimo I het op een dag in 1540 welletjes vond en de handelaars in vlees en leer liet verhuizen om plaats te maken voor enkel nog goud- en zilversmeden. Dat is tot vandaag nog steeds zo. Let hier ook vooral eens op de huisjes, het lijkt precies alsof ze aan de brug hangen.

Loop zeker ook eventjes verder tot aan het Palazzo Vecchio dat op amper 5 minuten wandelafstand van de brug gelegen is. Dit paleis domineert het plein waarop het gelegen is. Het is tegenwoordig in gebruik als museum. De bouw werd voltooid tijdens de 14de eeuw, maar vele kunstenaars hebben gedurende de eeuwen daarna het paleis verfraaid en voorzien van kunstwerken. De toren is exact 94 meter hoog. Ook het Palazzo Vecchio behoort tot de topattracties van Firenze.

 1. Galleria degli Uffizi

Wil je het allerbeste van Italiaanse schilderkunst en beeldhouwwerk in Firenze zien uit de renaissance? Dan moet je de Galleria degli Uffizi bezoeken. Het is een heel groot museum dat gehuisvest is in een gebouw uit de 16de eeuw, waar ministeries hun kantoren hadden, vandaar de naam ook: Uffizi is het meervoud van ufficio, wat bureau of ambt betekent.

Het Uffizi-museum is één van de oudste van Europa en biedt je naast een volledig overzicht van de Italiaanse schilderkunst ook werken aan van Vlaamse meesters. Michelangelo vind je uiteraard ook in deze collectie. Persoonlijk raad ik je aan om zeker een plannetje aan te schaffen om je te kunnen oriënteren. Er zijn 44 (!) zalen waardoor je een selectie zal moeten maken. Ook de 2 galerijen die toegang bieden tot de zalen, staan volgestouwd met beelden. In die gangen heb je overigens op een bepaalde plek een heel mooi uitzicht op de Ponte Vecchio. Tip: koop je tickets vooraf! Wanneer je ze ter plaatse koopt, zal je in een erg lange wachtrij moeten aanschuiven.

Ik geef je alvast een paar hoogtepunten die je hier kan bezichtigen. Het zaalnummer kan je vinden in een folder die je gratis kan meenemen bij de balie van de vestiaire. Probeer toch zeker tot bij volgende kunstwerken te komen:

 • De Geboorte van Venus van Botticelli
 • De Aanbidding van Leonardo da Vinci
 • De Heilige Familie van Michelangelo
 • Venus van Titiaan
 • Bacchus van Caravaggio

Meer informatie over het museum vind je op de website.

 1. Basiliek Santa Croce

De bouw van de basiliek Santa Croce heeft bijna een eeuw geduurd. Het grote werk was klaar in 1385, maar de campanile en de marmeren aankleding van de voorgevel volgden later pas in 1863. Santa Croce is niet alleen qua afmetingen groot, als je binnen bent, word je overdonderd door heel wat moois. Santa Croce bevat zonder twijfel het rijkste interieur van alle kerken in Firenze. Wat je moet proberen zien, zijn de fresco’s van Taddeo Gaddi in de Cappella Baroncelli, het reliëf Annunciatie van Donatello en fresco’s van Giotto.

Waarvoor Santa Croce ook bekend staat, is het aantal grafmonumenten van eminente figuren, dichters, componisten en kunstenaars. Hier rusten voor eeuwig Michelangelo, Leonardo Bruni, Galileo Galilei, Macchiavelli, Alfieri, Rossini en Cherubini. Je vindt er ook een cenotaaf voor Dante. De basiliek wordt ook wel het 'Pantheon van Firenze' genoemd.

Vanuit de kerk kan je ook naar het kloosterhof, de Cappella de Pazzi en het Museo dell’ Opera di Santa Croce. Vooral de Pazzikapel is de moeite om te gaan bekijken. Het was de kapittelzaal van het klooster. Het is één van de toonbeelden van de vroege renaissance. De kunstcollectie in het museum toont onder andere werk van Cimabue, die gezien wordt als één van de eerste kunstschilders die brak met de Italiaans Byzantijnse stijl en daarom voorloper van de vroege renaissance was.

 1. Duomo Santa Maria del Fiore

De religieuze topbezienswaardigheid van Firenze is ongetwijfeld de dom van Firenze, maar het klinkt mooier in het Italiaans: de Duomo Santa Maria del Fiore. De Duomo is het symbool van Firenze en een uitzichtpunt in de stad dat altijd goed te zien is. Ooit was het de grootste kathedraal van de wereld met zo’n 153 meter in de lengte en 38 meter in de breedte. Enkel de dom van Rome, Milaan en Saint Paul’s in Londen zijn net wat groter.

In 1294 werd de eerste steen gelegd, in 1436 zou ze gewijd worden, ruim 140 jaar later dus. De westgevel dateert van veel later, namelijk eind 19de eeuw. De koepel is iets heel speciaals. Architect Brunellesschi zorgde voor het ontwerp. Hij haalde inspiratie in Rome bij de koepel van het Pantheon. Je kan de koepel beklimmen tot in de nok bij de zogenaamde lantaarn die pas in 1461 werd toegevoegd en waarop een koperen bol en een kruis staan. De totale hoogte is hier 114 meter. Wie de klim wil doen: je moet 463 treden omhoog! En dan moet je nog eens terug ook natuurlijk.

Het interieur van de duomo is zeker niet even prestigieus als de buitenkant, eerder kaal zelfs. Al moet gezegd worden dat er wel enkele kunstwerken te bezichtigen zijn in het dommuseum. Ook binnenin spant de koepel de kroon, want de fresco van Het Laatste Oordeel, van Giorgio Vasari en afgewerkt door Federico Zuccari, is werkelijk heel groot. De bronzen deuren van de sacristie van Lucca della Robbia bevatten mooie afbeeldingen van onder andere Maria. Tot slot is er is de 24-uren klok van Paolo Uccello (1443) die deze fresco schilderde.

Vanop de Campanile toren (85 meter) krijg je een prachtig uitzicht over de stad maar daarvoor dien je dus wel meer dan 400 treden te beklimmen. Andrea Pisano hielp mee bij de uitvoering van deze toren.

Het Museo dell’Opera del Duomo is het museum in de Dom waar topwerken te zien zijn zoals de Pièta van Michelangelo en de Maria Magdalena van Donatello, maar ook kunstwerken die voorheen een plaatsje hadden in de dom zelf. Ook beelden van heiligen die bedoeld waren voor de buitengevel, maar er nooit geraakten omdat delen van de gevel nooit afgewerkt waren, kan je hier bekijken.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Firenze? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?