Kasteel Neuschwanstein bezoeken? Tips, praktische info & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Kasteel Neuschwanstein bezoeken? Tips, praktische info & tickets

7 mei 2020 in Beieren4 reacties

Kasteel Neuschwanstein, ligt in de bergen van Beieren en was dé grote inspiratiebron voor het kasteel van Assepoester in Florida en het kasteel van Doornroosje in Californië. Dit sprookjeskasteel lokt heel wat toeristen dankzij de dromerige setting en natuurlijk het prachtige bouwwerk.

Ondanks dat het kasteel door de mysterieuze dood van koning Ludwig II nooit afgewerkt werd, is het zeker de moeite waard. Waag je tijdens je bezoek aan het Neuschwanstein kasteel in een heuse sprookjeswereld op een prachtige locatie!

Onze tip: Een tour of uitstap naar Neuschwanstein

Enkel een ticket voor Neuschwanstein boeken? Dit kan, koop je ticket online voor toegang tot het kasteel.

Een georganiseerde uitstap naar Neuschwanstein: geen zin om zelf te rijden? Je kan vanuit München meegaan met georganiseerde uitstappen naar Neuschwanstein. Lekker ontspannend en gemakkelijk. Meer info en prijzen.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het sprookjeskasteel

1.1. De Sprookjeskoning

Koning Ludwig II van Beieren, die later beter bekend stond als de Zwanenkoning, de Sprookjeskoning en de Dwaze Koning, woonde in zijn jonge jaren in het zomerpaleis van zijn familie, het Hohenschwangau. Na de dood van zijn vader in 1864 ging Ludwig hier op 18-jarige leeftijd echter permanent wonen, tot zijn eigen paleis gebouwd zou worden.

1.2. Ludwig’s nieuwe kasteel

Ludwig liet in 1869 een nieuw kasteel bouwen, wat hij geheel uit zijn eigen fortuin financierde. Het ontwerp waar hij het kasteel naar liet bouwen was een ode aan de verhalen van de Tannhäuser Opera en Lohengrin Opera van Richard Wagner en volgde onder andere het ontwerp van de Wartburg in Saksen. Het kasteel was meer een creatieve plek voor Ludwig ontworpen dan dat het daadwerkelijk een functie zou hebben. Het kasteel werd ontworpen door Ludwig zelf samen met de theaterontwerper Christian Jank, waarna het ontwerp gerealiseerd werd door de architect Eduard Riedel.

1.3. Het verblijf van 172 dagen

Door de afgelegen locatie van het nieuwe kasteel ging de bouw langzaam en Ludwig II heeft daardoor nooit het eindresultaat van de bouw kunnen zien. Hij verbleef in het onafgewerkte kasteel voor 172 dagen, voordat hij stierf in het Starnberger meer in 1886, mogelijks door zelfmoord. Op dit moment waren er nog maar 14 ruimtes in het kasteel klaar van de ruim 200 kamers die het kasteel in totaal kent.

1.4. Schulden & opening publiek

Ondanks dat het kasteel niet geheel werd afgewerkt bereikte Ludwig een schuld van 14 miljoen Mark voor de bouw van het kasteel. Hierdoor werd hij enkele dagen voor zijn dood van de troon gezet. Na zijn dood werd het exterieur van het kasteel afgewerkt in versimpelde vormen en slechts 6 weken na de dood van Ludwig II werd het kasteel geopend voor het publiek, waarbij het veel inkomsten opleverde voor de koninklijke familie van Beieren.

 1. Schloss Neuschwanstein architectuur

2.1. Schloss Neuschwanstein: bouw & architectuur

Schloss Neuschwanstein werd voornamelijk gebouwd als een creatieve outlet voor Ludwig II en het is dan ook zowel van buiten als van binnen zeer stilistisch en rijk gedecoreerd. Het kasteel is een combinatie van de geometrische vormen van de Romantische stroming, de torens en spitsen van de Gotiek en de rijkelijke kunst van de Byzantijnse architectuur.

Het kasteel bevat 5 verdiepingen die bij elkaar zo’n 6.000 vierkante meter beslaan en het dak heeft een hoogte van 65 meter. Doordat Ludwig II stierf voor het kasteel afgewerkt kon worden zijn er maar 14 ruimtes in het kasteel die gedecoreerd zijn.

2.2. De Zangers Hal

De Zangers Hal is de grootste ruimte in het kasteel en is 27 meter lang en 10 meter breed en was ontworpen volgens de Zangers Hal en de Balzaal van het Wartburg kasteel. In de ruimte, gelegen op de 4de verdieping, is een podium te vinden tegen de oostelijke muur. Desondanks was de ruimte nooit bedoeld voor festiviteiten, maar eerder voor een ode aan de cultuur van middeleeuwse ridders en de hoffelijkheid die daarbij hoorde. Toch werd er in 1933 een concert gehouden om het 50-jarig jubileum van de dood van Richard Wagner te eren.

2.3. De troonruimte

De troonruimte is na de Zangers Hal de grootste ruimte van het kasteel. De ruimte is 20 meter lang en 12 meter breed en heeft een hoogte van 13 meter, waardoor het zowel de derde als de vierde verdieping in beslag neemt. De troonruimte is gemodelleerd naar de Allerheiligen-Hofkirche en oogt dan ook als een Byzantijnse kerk. De muren zijn rijkelijk versierd met kleurrijke taferelen uit de Bijbel en op de vloer is een mozaïek gemaakt die na de dood van Ludwig pas afgewerkt werd. De kroonluchter is gebaseerd op een Byzantijnse kroon. Ondanks dat deze ruimte bedoeld was om de troon van Ludwig te huizen, heeft deze troon hier nooit gestaan.

2.4. De grot

Het koninklijke verblijf van Ludwig bestaat uit 8 grote ruimtes en een aantal kleinere ruimtes. Zo is hier een nagebouwde grot te vinden die origineel een waterval bevatte. De grot was gebaseerd op de opera Tannhäuser van Wagner.

2.5. Ludwig’s slaapkamer

De slaapkamer van Ludwig II en de persoonlijke kapel zijn de enige ruimtes in het kasteel die in een neo-Gotische stijl neergezet zijn. Het bed in de slaapkamer neemt de meeste ruimte van de kamer in en hier werd dan ook voor 4 jaar aan gewerkt door maar liefst 14 houtbewerkers.

2.6. Bosgebied & omgeving

Het kasteel is omringd door een bosgebied waar je goed kan wandelen. Op de weg naar het kasteel kom je langs de Marienbrücke, een ijzeren brug op 90 meter hoogte die de Pöllatkloof overbrugt. Vlakbij vind je dan ook de Pöllatschlucht waterval en vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over het kasteel.

Tickets online kopen kan via de website van Ticketbar of boek een georganiseerde tour naar Neuschwanstein. Bekijk hieronder voor nog meer aanbod:

 1. Openingsuren

 • Het kasteel is elke dag van het jaar geopend, behalve op 1 januari, en 24, 25 en 31 december.
 • Het ticketcentrum voor het Neuschwanstein kasteel is in de lente en de zomer geopend van 08:00 tot 17:30 uur en in de herfst en de winter van 09:00 tot 15:30 uur.
 • Het kasteel zelf is tussen april en otkober geopend tussen 09:00 en 18:00 uur en van oktober tot en met maart van 10:00 tot 16:00 uur.
 1. Tickets kopen vaoor Neuschwanstein

4.1. Gratis bezoek & begeleide tour

Het is mogelijk om de gronden van het kasteel te bezoeken zonder ticket. Het interieur van het kasteel is echter alleen te bezoeken met een begeleide tour.

4.2. Waar tickets kopen?

Tickets kunnen in Hohenschwangau aan de voet van de berg gekocht worden, waarbij je een specifiek tijdslot aangewezen krijgt. Het is ook mogelijk om je tickets online aan te kopen via de site van Ticketbar. Tickets kunnen tot maximaal 15:00 uur 2 dagen voor je bezoek gereserveerd worden, en de tickets worden ter plekke bij het ticketcentrum afgerekend. Wanneer je je tickets online reserveert dien je deze maximaal anderhalf uur voor je aangewezen tijdslot op te halen bij het ticketcentrum.

4.3. Gids & audiogids

De tour in het kasteel duurt 35 minuten onder leiding van een persoonlijke gids in het Duits of het Engels. Je kan ook een tour nemen met een audiogids die beschikbaar is in het Nederlands, Frans en nog een hoop andere talen.

4.4. Tickets online kopen

Tickets online kopen kan via de website van Ticketbar of boek een georganiseerde tour naar Neuschwanstein. Bekijk hieronder voor nog meer aanbod:

4.5. Combinatietickets

Het is mogelijk om combinatietickets voor het Neuschwanstein kasteel, het Hohenschwangau kasteel en het museum van koningen van Beieren te kopen.

 • Het King’s Ticket geeft je naast toegang tot het Neuschwanstein kasteel ook toegang tot het Hohenschwangau kasteel.
 • Het Prince-ticket geeft je toegang tot het Hohenschwangaukasteel en het museum.
 • Het Wittelsbach-ticket geeft je toegang tot Schloss Neuschwanstein en het museum.
 • Het Swan-ticket geeft je toegang tot alle drie de bezienswaardigheden.
 1. Vermijd de wachtrijen

De rij bij het ticketcentrum kan behoorlijk lang worden en het is dan ook aan te raden om minimaal 2 dagen voor je bezoek aan het Neuschwanstein kasteel je tickets online aan te schaffen. Bij het ticketcentrum kan je dan doorlopen naar de kassa die speciaal ingericht is voor mensen die al tickets hebben gereserveerd.

Daarnaast is het aan te raden om het kasteel buiten het hoogseizoen om te bezoeken. In de maanden juni, juli en augustus wordt Neuschwanstein het drukst bezocht, maar wanneer je tussen november en april gaat zijn er minder toeristen, zeker wanneer je op een doordeweekse dag naar Hoheschwangau gaat.

 1. Wegbeschrijving naar Neuschwanstein

6.1. Met het openbaar vervoer

Neem vanaf München Hauptbahnhof de trein naar Füssen, en neem vanaf hier de bus naar Hohenschwangau. Vanuit Füssen heb je de mogelijkheid uit 2 bussen, de RVA/OVG 73 naar Steingaden/Garmisch-Partenkirchten of de RVA/OVG 75 naar Schwangau. Stap bij beide bussen uit bij de halte Hohenschwangau/Apseestrasse.

6.2. Met de auto

Volg de A7 naar Ulm-Kempten-Füssen en sla bij Füssen af naar de B17 naar Schwangau. Er zijn 4 betaalde parkeerplaatsen in Hohenschwangau, welke geopend zijn tussen 8u en 20u.

6.3. Van Hohenschwangau naar Neuschwanstein

Vanaf Hohenschwangau is het zo’n 20 tot 30 minuten lopen naar het Neuschwanstein kasteel. Het is echter ook mogelijk om een bus naar de Marienbrücke te nemen en vanaf daar de laatste 10 minuten verder te lopen.

6.4. Georganiseerde uitstap naar Neuschwanstein

Geen zin om zelf te rijden? Je kan vanuit München meegaan met georganiseerde uitstappen naar Neuschwanstein. Lekker ontspannend en gemakkelijk. Meer info en prijzen.

 1. Praktische info

 • Het is niet toegestaan om binnen in het kasteel te fotograferen zonder hier toestemming voor te hebben. Wel is het toegestaan om foto’s te maken van het exterieur voor privégebruik.
 • Draag goede schoenen waarmee je een stuk kan wandelen.
 • Grote tassen en grote objecten zoals kinderwagens mogen niet meegenomen worden in het kasteel.
 • Wachtrijen overslaan en tijd besparen? Kan eenvoudig door je tickets online te kopen.
 1. Wat is er nog meer te zien in de omgeving?

Het kasteel van Neuschwanstein bezoeken? Dan kan je dit combineren met een uitstap en stadswandeling München, een stadswandeling in Innsbruck of stadswandeling in Salzburg.

 1. Filmpje: Neuschwanstein kasteel vanuit de lucht

In dit filmpje krijg je een buitengewoon zicht op het Neuschwanstein kasteel en de ongelooflijk mooie omgeving errond. Droom alvast eventjes weg vooraleer je dit sprookje in het echt gaat meemaken!

 1. Download je gratis reisgids Beieren

Verblijf je voor een langere tijd in Beieren? Ontdek dan de stad met onze gratis reisgids Beieren. Download ook je gratis stadswandeling door München om je trip compleet te maken!

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Straße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2019 - De Gelder Luc

We hebben enkel Fussen en omgeving bezocht zodat de feed-back slaat op pag 2 t/m 7. Zeer handige reisgids met nuttige tips. Van het hotel kregen we de tip mee om reeds vanaf 07.30 Hr aan de loketten te zijn. Zodoende konden we Nauschwanstein om 09.15 uur bezoeken zonder te veel toeristen. Voor het bezoek aan de wieskirche heb ik op internet een tabel gevonden met aanbevolen/te vermijden uren. Zeer handig. We zijn via Reutte naar Linderhof gereden : zeer panoramische route, vooral ter hoogte van de Plansee. Een voorstel om op te nemen in de reisgids : highline 179 . Een 406 meter lange ijzeren hangbrug die Fort Claudia met de burchtruine Ehrenberg verbindt. (www.highline179.tirol)

- 27 mei 2019 - Monica Vercammen

Ik ben eind augustus reisleider van een groep personen met een beperking die absoluut Kasteel Neuschwanstein willen zien. Dankzij jullie heel duidelijke reisgids belooft het een onvergetelijk moment voor hen te worden. Ik heb veel ideetjes opgedaan om er een heel verhaal rond te vertellen waar onze gasten van zullen "snoepen"

- 22 mei 2019 - C veen

Volgende week begint de reis maar door reisroutes hebben we al veel voorpret!

- 22 januari 2019 - Soenen Ann

Beieren is zeker aan te raden, wanneer je dit leest, zelfs zonder er ooit geweest te zijn, lijkt het een sprookje om echt te beleven!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?