Duitse Alpenroute: Uitgestippelde route langs de Duitse Alpenstraße voor 2 weken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Duitse Alpenroute: Uitgestippelde route langs de Duitse Alpenstraße voor 2 weken

26 augustus 2022 in Duitsland16 reacties

Op rondreis langs de Duitse Alpenstraße? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door de Duitse Alpen.

Niets is majestueuzer dan de Zuid-Duitse Alpen. Met deze 14-daagse Duitse Alpenroute maak je een rondreis van 650 km langs de noordelijke rand van de Alpen vanaf het Bodenmeer tot aan het Königmeer.

Onderweg geniet je van groene vergezichten, idyllische meren, karaktervolle Alpendorpjes en natuurlijk indrukwekkende bergtoppen. Je zal ook sprookjesachtige kastelen ontdekken en heel wat eeuwenoude dorpjes bewandelen.

Van plan om een rondreis te maken langs de Duitse Alpenstrasse? Dan is deze reisroute een ideale leidraad voor je trip. Download ook onze reisgids Duitse Alpenstrasse en beleef een onvergetelijke vakantie.

Inhoud artikel

Kaartje met route langs Duitse Alpenstraße

Dag 1: Lindau en de Bodensee

De eerste dag van je rondreis langs de Duitse Alpenroute begint in Lindau aan de Bodensee of het 'Bodenmeer'. De Bodensee scheidt Beieren van Zwitserland en staat al jaren bekend als de Rivièra van Duitsland. De Bodensee is een populair vakantieoord waar je van het frisse water kan genieten, vooral in de zomermaanden, maar ook het gebied rond het meer biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten.

De Bodensee is bovendien een van de grootste meren van Europa en bestaat uit 3 delen: de Obersee, de Untersee en een verbindingskanaal tussen de twee van meer dan 4 km lang.

Het historische Lindau ligt aan de oevers van het Bodenmeer, op een klein eiland met dezelfde naam dat met het vasteland is verbonden via een verkeersbrug. In Lindau kan je slenteren door het goed bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum en genieten van de schilderachtige ligging aan het meer.

Vooral de typische architectuur en de tuinen, beroemd om hun prachtige voorjaars- en zomerbloesems, zullen je hier weten te verrassen. Bovendien kan je in de omgeving ook uitstekend wandelen, fietsen, zeilen, zwemmen en kamperen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Lindau? Wij raden een overnachting aan in het Hotel Engel - Lindauer Bier und Weinstube. Het hotel biedt moderne, ruime kamers, een dakterras met uitzicht op het prachtige Bodenmeer én een historische Engelstube die dateert uit de 14e eeuw. Hier geniet je van traditionele bieren, wijn en hartige Beierse gerechten. Meer info en boeken.

Dag 2: Lindau naar Lindenberg

Afstand: 27 km

Vandaag rijd je van Lindau naar Lindenberg im Allgäu. Daarvoor moet je eerst enkele indrukwekkende bochten trotseren om de berg Rohrach op te rijden. Op je weg naar Lindenberg im Allgäu kom je onder meer langs de Scheidegger Wässerfalle in Scheidegg.

Scheidegg is een van de grootste kuuroorden en badplaatsen in de regio.

  • In het hart van de stad staat de katholieke parochiekerk van Sint-Gallus, met schilderijen van Ludwig Glötzle uit München, en wat verderop vind je de evangelische restauratiekerk met een toegankelijk labyrint.
  • Andere aanraders in Scheidegg zijn de reptielenzoo en het museum over de plaatselijke geschiedenis.
  • Daarnaast kan je het hele jaar door van de lokale cultuur genieten tijdens allerlei evenementen zoals het carnaval, het optuigen van de meiboom, marktjes, festivals en zelfs kuurconcerten.
  • Hier geniet je niet alleen van de spectaculaire omgeving en de monumenten, maar ook van de langzame manier van leven en de gemoedelijke sfeer die er in Scheidegg rondhangt.

Hoedenstad Lindenberg

Je sluit de dag af in Lindenberg im Allgäu, een ander populair luchtkuuroord en tevens ook de tweede grootste stad in de regio. De stad is prachtig gelegen aan de Pfänderrücken, te midden van weiden en bossen, en biedt een prachtig uitzicht op het Alpenpanorama.

Lindenberg is een stad, maar heeft wel een landelijk charme en staat bekend om zijn frisse, schone lucht. Het wordt ook vaak beschreven als een van de zonnigste plaatsen in Duitsland. Ook liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen in deze streek hun hart ophalen. Ga zeker eens langs de neo-barokke kerk Sint-Peter en Paul.

Lindenberg heeft naamsbekendheid verworven als een echte hoedenstad. De kunst van het weven van strooien hoeden kwam hier overgewaaid vanuit Firenze en aan het begin van de 20e eeuw was Lindenberg uitgegroeid tot het centrum van de Duitse hoedenindustrie. Er is zelfs een officiële hoedendag. Bezoek ook zeker de Hutmacherplatz (het hoedenmakersplein).

Dag 3: Lindenberg naar Bad Hindelang

Afstand: 57 km

Vandaag vervolg je je reis van Lindenberg naar Bad Hindelang via een reeks karaktervolle dorpen, resortstadjes en interessante plekjes. In de eerstkomende kilometers wanneer je Lindenberg verlaat, kan je op verschillende plaatsen even stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten:

  • Oberreute, een van de mooiste skioorden van de Allgäu en een prima plek om van de gebaande paden af te wijken en de natuur te verkennen. Er zijn tal van wandel-, fiets- en skimogelijkheden in de omgeving.
  • Oberstaufen is een andere belangrijke toegangspoort tot de natuurlijke wonderen van de Allgäuer Alpen-regio. Een aanrader in de buurt is de Buchenegger-waterval, die je te voet of met de auto kan bereiken. Of wat dacht je van een potje minigolf of een rondje op de rodelbaan?
  • Rijd je vanuit Oberstaufen verder, dan zie je de Großer Alpsee opduiken. Een charmant meer op een hoogte van 724 meter. De Großer Alpsee is een regio waar recreatiemogelijkheden zijn en waar heel wat verborgen pareltjes je staan op te wachten.
  • Net voorbij de meren ligt Immenstadt, zonder twijfel een van de culturele hoogtepunten op deze etappe van je reis. Immenstadt is een oude koningsstad met een historisch kasteel waar je kan rondslenteren in charmante straten en op romantische pleinen terwijl je de bezienswaardigheden in je opneemt. Het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen en de beentjes te strekken.

De volgende gemeente die je niet links mag laten liggen, en je eindpunt voor vandaag, is Bad Hindelang. In Bad Hindelang ontspringt een zwavelbron die dit stadje op de kaart gezet heeft als een belangrijk kuuroord. Het ligt 825 meter boven de zeespiegel. Trek even het centrum in, hier valt het stadhuis je meteen op. Een voormalig jachtslot dat in 1660 door Sigismund Franz, prins-bisschop van Augsburg en aartshertog van Tirol, werd gebouwd. Dit kasteel werd tot 1805 door de prins-bisschoppen van Augsburg als zomerverblijf gebruikt.

VERBLIJFTIP: Laat je eens helemaal verwennen en overnacht in het Prinz-Luitpold-Bad. Prinz-Luitpold-Bad wordt beheerd door een familie en biedt stijlvolle kamers, een verwarmd buitenbad en een wellnessruimte met spectaculair uitzicht op de Alpen. Meer info en boeken.

Dag 4: Bad Hindelang naar Pfronten

Afstand: 37 km

Op dag 4 rijd je van Bad Hindelang naar Pfronten over de Oberjochpas langs mooie plekjes en interessante bezienswaardigheden. De Oberjochbergpas was in de middeleeuwen al een belangrijke handelsroute over de Alpen. Er werden regelmatig goederen over de Oberjochpas gestuurd, vooral zout.

Het hoogteverschil van 300 meter tussen Hindeland en Oberjoch werd overbrugd met een reeks van maar liefst 106 bochten. Neem vooral je tijd om over deze spectaculaire bergroute te slingeren en even halt te houden op het uitkijkplatform. Hier kan je een blik werpen op de vallei beneden en foto's nemen van het prachtige uitzicht.

Vandaag eindig je de dag langs de Duitse Alpenroute in Pfronten. Het is een bekende toeristische toegangspoort tot de Allgäu en de Tiroolse bergen. De stad biedt tal van mogelijkheden om een avontuurlijke namiddag te beleven, maar je kan er natuurlijk ook gewoon tot rust komen en genieten van de spectaculaire natuur die je omringt.

Enkele hoogtepunten in Pfronten

  • De Breitenberg die1838 meter boven de Pfrontener-vallei uitsteekt waar je van het berglandschap kan genieten vanop verschillende wandelpaden.
  • In het dorp zelf, een populair kuuroord in de bergen, valt de barokke Sint-Nicolaaskerk met zijn klokkentoren op. De eeuwenoude tradities zijn hier nog springlevend en het is de uitgelezen plek om de plaatselijke keuken uit te proberen.
  • Bezoek ook zeker de kasteelruïne Falkenstein en het kleine museum eronder om meer te weten te komen over de laatste droom van koning Ludwig II. De kasteelruïne Falkenstein ligt op 1277 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogstgelegen kasteel van Duitsland.
  • Beklim de uitzichttoren van de burcht voor een weids uitzicht over het vooralpenlandschap. Het is een fantastische plek.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in deze stad? Bekijk het aanbod hotels in Pfronten en haal het beste uit je vakantie.

Dag 5: Pfronten naar Füssen

Afstand: 25 km

Vandaag rijd je van Pfronten naar Füssen. Onderweg bezoek je een aantal van de beroemdste bezienswaardigheden in de regio en enkele pittoreske meren zoals de Weissensee en de Hopfensee. Maar het kasteel Neuschwanstein is toch wel het hoogtepunt van de dag. Het is niet voor niets een van de bekendste kastelen van Europa.

Füssen genoot eeuwenlang van zijn strategische ligging aan de rivier de Lech en aan de flanken van de bergen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden hier, is het Hoogkasteel op de plaats van het oorspronkelijke Romeinse fort dat later vervangen werd door een burcht werd neergepoot. Het kasteel dat je nu ziet, dateert uit de 15e en 16e eeuw.

GEORGANISEERDE WANDELTOUR: Wil je Füssen graag ontdekken aan de hand van een georganiseerde rondleiding? Dat kan met deze wandeltocht door de oude binnenstad van Füssen. Echter wordt deze rondleiding wel gegidst in het Duits.

Bezoek de waterval van Lech in Füssen

Laat de stad Füssen even achter je. Op je weg naar het Kasteel van Neuschwanstein kom je langs de waterval van Lech. Een krachtige waterval tussen Füssen en Reute (Oostenrijk). Het is bijna onmogelijk om de Lechfall te missen. Je kan parkeren langs de weg, bij de brug over de Lech-rivier vanwaar je een goed uitzicht hebt op de waterval. Iets verder is het uitzicht misschien nog beter.

Schloss Neuschwanstein en Schloss Hohenschwangau

Schloss Neuschwanstein, genesteld in de uitlopers van de Beierse Alpen, is misschien wel een van de meest herkenbare plaatsen in heel Duitsland. Dit gigantische, excentrieke en romantische kasteel werd gebouwd in opdracht van Ludwig II. De sprookjesachtige torenspitsen vormden de inspiratiebron voor Walt Disney's Doornroosjeskasteel.

Oh ja, vergeet ook zeker niet binnen een kijkje te nemen. Het interieur van het kasteel is net zo fascinerend als de iconische buitenkant. Van de zaal van de zangers tot de troonzaal en van de kleine tot de grote ceremoniële ruimtes, je zal meteen begrijpen waarom dit een van de drukstbezochte toeristische attracties van Europa is.

Wil je graag het prachtige kasteel bezoeken? Boek hier je ticket online voor je bezoek aan Schloss Neuschwanstein, zo kan je lange wachtrijen vermijden en ben je zeker dat je naar binnen kan.

Boek je ticket voor Neuschwanstein online

Schloss Hohenschwangau is het oudste kasteel

Dit was de jeugdresidentie van Koning Ludwig II van Beieren. Zijn vader, Maximiliaan liet het kasteel bouwen op de ruïnes van een ouder gebouw. De architectuur kan je neogotisch noemen en de binnenkant is beroemd om zijn muurschilderingen. Meer dan negentig schilderijen tonen hier de geschiedenis van Schwangau en de verhalen van Duitse romans zoals Parzival en het verhaal van Lohengrin, de Zwaanridder.

Tip: Bezoek beide sprookjesachtige kastelen aan het einde van de middag. Je kan nadien een mooie wandeling maken rondom de Alpsee. Bovendien is het in de namiddag minder druk en kan je genieten van een prachtige zonsondergang.

TIP REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan ook onze reisgids Duitse Alpenstrasse en geniet ten volle van je vakantie.

Dag 6: Füssen naar Obergammergau

Afstand: 55 km

Vandaag rijd je oostwaarts verder over de Alpenroute. Vooraleer je de weg verder zet richting Obergammergau, rijd je eerst nog door de regio Pfaffenwinkel. Een gebied dat bekend staat om zijn talrijke barokke kerken en kloosters.

Enkele hoogtepunten op je weg naar Obergammergau

  • De Tegelbergbahn, een kabelbaan die bezoekers naar de top van de Tegelberg bij Schwangau brengt. Het is een populaire plek om deltavliegers en paragliders te lanceren en je geniet er van een prachtig uitzicht op de Alpen en over de Forggensee.
  • Halblech is een paradijselijk oord aan de voet van de Alpen. Een uitstekende uitvalsbasis voor trekkers en andere avonturiers. Of je nu zin hebt in een uitdaging of net in rust, hier vind je genoeg manieren om van de ongerepte natuur te genieten. Halblech ligt bovendien in het hart van een beschermd natuurgebied met stralend blauwe meren en imposante bergtoppen.
  • In Steingaden moet je zeker de abdij bezoeken. Het is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in dit deel van Duitsland. De abdij ligt aan het charmante marktplein van de stad en is gewijd aan Johannes de Doper.
  • Ook de bedevaartskerk van Wies moet je zeker gezien hebben, een ovale kerk in rococostijl. De kerk werd in de jaren 1740 gebouwd naar een ontwerp van de gebroeders Zimmerman. In 1738 zou een houten Christusfiguur in de kapel echte tranen hebben gehuild. Dat wonder bracht veel religieuze pelgrims op de been om het beeld te zien. Er wordt gezegd dat veel mensen die hier gebeden hebben op wonderbaarlijke wijze van hun ziekte zijn genezen..

Dag 7: Obergammergau naar Garmisch-Partenkirchen

Afstand: 39 km

Nadat je in Obergammergau verbleven hebt, rijd je door naar het Linderhof-paleis. Wat ooit een bescheiden huisje was, werd door koning Maximiliaan II in koninklijke stijl uitgebreid en omgetoverd tot het koningshuis. In 1872 werd de koninklijke residentie afgewerkt in een grandioze en extravagante stijl.

In 1874 tekende Ludwig II echter een decreet om het koningshuis plat te gooien en het volledig te herbouwen. Het Linderhof-paleis kreeg toen zijn huidige sprookjesachtige kasteeluiterlijk. Het paleis en de grote tuinen zijn zeker ook een omwegje waard!

Abdij van Ettal

Nadien rijd je door naar Ettal met een van de grootste benedictijner kloosters. Het klooster ligt in het Graswangdal langs een belangrijke handelsroute tussen Italië en Augsburg. Oorspronkelijk bestond het complex uit een dubbelklooster, een voor mannen en een voor vrouwen, en een gebouw van de Teutoonse ridders.

Ga zeker binnenin eens een kijkje nemen. De prachtige plafondschilderingen en het interieur van het Benedictijner klooster zijn om stil van te worden. Tegenwoordig wonen er nog een aantal monniken hier en runt er een brouwerij, een distilleerderij, een boekhandel, een kunstuitgeverij, een kaasmakerij en verschillende andere kleine bedrijfjes!

Je sluit de dag af in Garmisch-Partenkirchen, een absoluut hoogtepunt in deze regio. En dat mag je letterlijk en figuurlijk opvatten! Het is een populair vakantieoord aan de voet van de Zugspitze, die maar liefst 2962 meter boven de zeespiegel reikt. Dit stadje is beroemd om de ontzagwekkende bergtoppen die het omringen en je kan er het hele jaar door fantastische avonturen beleven in de natuur. Daarnaast kan Garmisch-Partenkirchen ook uitpakken met uitstekende toeristische voorzieningen, eeuwenoude Beierse cultuur en lokale tradities.

Enkele hoogtepunten bij je bezoek aan Garmisch-Partenkirchen

  • Wandel door het centrum van Garmisch vanaf de Marienplatz tot aan de Richard-Strauss-Platz waar je tal van winkels vindt. Zowel traditionele winkeltjes als bekende merken en exclusieve boetiekjes zijn hier te vinden.
  • Let ook op de beschilderde gevels in de Frühlingstraße in Garmisch en de Ludwigstraße in Partenkirchen.
  • In deze moderne badplaats versmelten traditioneel handwerk en de luxueuze Alpenlevensstijl vlekkeloos met elkaar.
  • Het is geen verrassing dat je in deze resortstad uitstekend kan skiën of snowboarden in de koude wintermaanden en wandelen of fietsen in de zomer. Een van de redenen waarom deze plaats beroemd is geworden, is omdat hier in 1936 de Olympische Winterspelen werden gehouden.
  • De Zugspitze is de hoogste top van de Beierse Alpen en daarmee ook het hoogste punt van Duitsland. Je kan een kabelbaan nemen om de top te bereiken, een onvergetelijk avontuur.

TIP RONDREIS DUITSE ALPENSTRASSE: Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download je gratis preview reisgids Duitse Alpenstrasse en ontdek alvast de mooiste plekjes.

Dag 8: Garmisch-Partenkirchen naar Bad Tölz

Afstand: 76 km

Op je weg naar Bad Tölz liggen er nog veel meer natuurlijke en historische juweeltjes op je te wachten. Je eerste stop is het dorp Mittenwald, dat snel groeide dankzij zijn ligging aan de Via Raetia (de Romeinse weg). De belangrijkste reden om Mittenwald te bezoeken is echter de meer dan 300 jaar oude traditie van viool-, altviool- en cellobouw. Er is een museum gewijd aan het maken van violen dat je zeker moet bezoeken.

Krün, een ander charmant dorp in Werdenfelser, lokt net als Mittenwald heel wat kijklustigen. Krün is een uitstekende uitvalsbasis om te gaan wandelen, nordic skiën en om andere buitenactiviteiten te doen. In het oosten zie je het Soierngebergte en in het noordwesten kijk je uit op het Estergebergte, waar je de berg Klaffen ziet opdoemen. In de buurt van Krün liggen verschillende kleine meren verscholen zoals de Barmsee, Geroldsee, Grubsee en Tennsee.

Walchensee en Kochelsee

Nadien staan naast Bichl ook nog de Walchensee en de Kochelsee ook nog op je planning.

  • De Walchensee is een perfect meer voor liefhebbers van watersport en toeristen die op een warme dag verfrissing zoeken. Dankzij de thermische winden komen hier in de zomermaanden veel mensen windsurfen en zeilen. De Walchensee is een van de diepste en grootste alpenmeren in Duitsland en wellicht een van de oudste meren van Duitsland. Het meer wordt omgeven door beboste bergen en gevoed door de rivier Obernach.
  • De Kochelsee is een kleiner meer waarin het water van de Walchensee-krachtcentrale als het ware wordt geloosd. De waterkrachtcentrale is een van de grootste in zijn soort in Duitsland. Kochel am See, het dorp aan de oever van het meer, staat bekend om de idyllische omgeving.
Wist je dat Beieren meer dan honderdvijftig meren van verschillende groottes heeft? Lees ook ons blogartikel met dé mooiste meren in de Beierse Alpen.
Als je op weg bent naar Bad Tölz, kan je overwegen een stop te maken bij de Blombergbahn en de berg te beklimmen met de kabelbaan. Bovenaan wachten je, naargelang het seizoen, wandelpaden, skipistes en een rodelbaan!

Bad Tölz is een belangrijke toeristische stad en wordt gezien als een van de toegangspoorten tot de Alpen. Het ligt op een terrein dat sinds het terugtrekken van de gletsjers aan het einde van de laatste ijstijd voortdurend bewoond is geweest. Er zijn bijvoorbeeld vondsten gedaan van de Hallstatt-cultuur, maar ook van het Romeinse Raetia, of in ieder geval van bewoning door geromaniseerde Kelten. Slenter even door dit pittoreske stadje met kleurrijke gevels en bewonder de historische muurschilderingen.

VERBLIJFTIP: Dit charmante en traditionele Landhaus Theresa garandeert je een onvergetelijk verblijf. Het appartement beschikt over een aparte woon-slaapgedeelte, een volledig uitgerust keuken, een individuele tegelkachel, een biologische stoomsauna en zonnige balkons. Wil je graag even ontsnappen aan alle drukte? Trek dan even terug in de rustige tuin met een goed boek. Meer info en boeken.

Dag 9: Bad Tölz naar Rottach-Egern

Afstand: 59 km

Lenggries is de volgende stop langs de Duitse Alpenroute. Toen Lenggries in 1924 via een spoorlijn verbonden werd met de rest van het land, werd het toerisme een belangrijk onderdeel van de lokale economie. De nadruk ligt hier vooral op wandelen en genieten van de prachtige bossen in de omgeving. Breng zeker eens een bezoekje aan het Huismuseum van Lenggries waar interessante exposities gehouden worden over de plaatselijke geschiedenis en cultuur.

In de wintermaanden staat het Brauneck-berggebied boven Lenggries bekend als een uitstekende ski- en wintersportbestemming. In de zomer kan je er dan weer mooie natuurwandelingen maken en andere buitenactiviteiten beoefenen. Natuurliefhebbers (met tijd) zullen dit gebied zeker niet willen overslaan!

  • Andere hoogtepunten die je nog zal passeren op de route zijn de Sylvensteindam, een visserboerderij en Schloss Ringberg.
  • Nadien rijd je door naar Rottach-Egern, een charmant plaatsje aan de oever van de Tegernsee. Dit is een geweldige plek om te genieten van alles wat het meer te bieden heeft en misschien ook om een boottochtje op het water te maken.
  • Sluit de dag af met een heerlijk dinertje in een van de toprestaurantjes die de heerlijke plaatselijke producten verwerken tot lekkere gerechten. Daarbovenop word je nog eens omgeven door de frisse lucht van de Beierse Alpen.

Dag 10: Rottach-Egern naar Oberaudorf

Afstand: 57 km

Vandaag trek je noordwaarts langs de oever van de Tegernsee en vervolg je je avontuur om aan het einde van de dag Oberaudorf te bereiken. Enkele hoogtepunten op je route naar Oberaudorf zijn:

  • Tegernsee, is een geweldige plek om te verkennen, want naast de mooie locatie aan het meer kan je er ook verschillende belangrijke bezienswaardigheden bezoeken. Het meest in het oog springend is de abdij van Tegernsee, een voormalig benedictijnenklooster.
  • Iets verder ligt een ander adembenemend mooi meer: de Schliersee.
  • In het gelijknamige dorpje naast dit charmante Alpenmeer kan je de lokale traditie van uitstekende vruchtenbrandewijnen en whisky's ontdekken.
  • Heb je interesse in Beierse single malt? Dan mag je een bezoek aan de Slyrs-destillerie in het dorp Neuhaus zeker niet links laten liggen. Natuurlijk wil je niet proeven als je nog moet rijden, maar misschien vind je hier uitstekende geschenken om mee naar huis te nemen voor vrienden en familie. En voor jezelf natuurlijk!
  • Verderop, in Bayrischzell, raden we je ten zeerste aan om een ritje te maken op de Wendelsteinbahn naar de 1838 meter hoge top van Wendelstein. Dit is een van de mooiste plekjes om te genieten van het uitzicht op de Alpen en zijn uitlopers. Het is ook een uitstekend startpunt voor prachtige wandelingen in de natuur.

TIP REISGIDS: Kan jij ook niet wachten om deze rondreis te maken? Download je reisgids Duitse Alpenstrasse dan snel en mis niets tijdens je rondreis.

Dag 11: Oberaudorf naar Aschau im Chiemgau

Afstand: 44 km

De rondreis langs de Alpenstraße loopt op zijn einde, maar er zijn nog tal van mooie plekjes die je gaat bezoeken. Wanneer je verder noordwaarts rijdt, kom je terecht in Neubeuern, nog zo'n pittoresk Beiers dorpje. Vandaag is het dorpje vooral bekend om zijn pittoreske gebouwen met hun sierlijk beschilderde gevels, het sprookjesachtige marktplein, de oude stadspoorten en het kasteel dat het dorp bewaakt.

Nadien stop je ook nog even in het andere Alpendorpje Rohrdorf, op de Samerberg, een hooggelegen dal met beschermde natuurgebieden.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Aschau im Chiemgau

Het stadje Aschau im Chiemgau wordt gedomineerd door de Kampenwand, die met zijn 1669 meter een van de hoogste bergen in de regio Chiemsee-Alpenland is. Je kan deze bijzondere berg al van ver spotten dankzij de opvallende, grillige bergkam! De lichtgrijze kalkrotsen van de Kampenwand zijn populair bij wandelaars en bergbeklimmers en leveren steevast mooie foto’s op.

Dag 12: Aschau im Chiemgau naar Reit im Winkl

Afstand: 72 km

Vandaag reis je naar het meer Chiemsee waarrond je nog meer unieke natuurlijke, culturele en historische bezienswaardigheden kan ontdekken voordat je langs verschillende interessante haltes uiteindelijk aankomt in Reit im Winkl. Volgende stops mag je zeker niet overslaan!

  • Bernau am Chiemsee, een populaire toeristische bestemming. Het meer staat bekend als 'de Beierse zee' en is een heel bekend recreatiegebied. Zoals veel andere bergmeren is de Chiemsee ongeveer 10 000 jaar geleden ontstaan wanneer een gletsjer een diepe holte heeft uitgeslepen in de rotsen. Het meer besloeg ooit ongeveer drie keer de oppervlakte van het huidige meer.
  • We raden je zeker aan om wat extra tijd uit te trekken voor de boottocht vanuit Felden naar Herreninsel. Op dat eiland staat het beroemde Herrenchiemsee-paleis, een van de bekendste toeristische bestemmingen in de regio. Let tijdens je bezoek zeker op de vele waardevolle kunstwerken, de lifttafel in de eetzaal en de grootste porseleinen kroonluchter van Meissen ter wereld.
  • Even verderop ligt Marquartstein aan de rand van de Alpen. Dit dorpje wordt door die rivier in tweeën gedeeld. Boven het dorp waakt het kasteel Marquartstein. Marquartstein is onder andere beroemd geworden omdat de gerenommeerde componist Richard Strauss hier tussen 1890 en 1908 heeft gewoond.
  • Daarnaast heb je ook nog de Maserer-pas, een prachtige bergpas op een hoogte van 793 meter.

Je sluit de dag af in Reit im Winkl, een rustig en karaktervol dorp dat bekend staat als een geneeskrachtig luchtkuuroord en een uitstekend wandel- en skigebied. Hoewel Reit im Winkl vooral geliefd is vanwege de betrouwbare sneeuwval in de wintermaanden, kan je hier het hele jaar door een aangename vakantie beleven.

Nog meer highlights in Beieren ontdekken? Lees ook onze blogpost over de mooiste bezienswaardigheden in Beieren.

Dag 13: Reit im Winkl naar Berchtesgaden

Afstand: 99 km

Op de voorlaatste dag van je Alpenavontuur reis je langs nog veel meer bezienswaardigheden om de dag uiteindelijk in Berchtesgaden af te sluiten, net voor het eindpunt van deze rondreis. Als je van Reit im Winkl naar Ruhpolding rijdt, ontdek je het schilderachtige gebied dat bekend staat als het Drei-Seen-Gebiet. De drie meren waarnaar wordt verwezen zijn de Weitsee, de Lödensee en de Mittersee. Opnieuw kan je hier rond en op de meren genieten van een prachtig uitzicht op de scherpe Alpenpieken.

  • De eerste stopplek van vandaag, Ruhpolding ken je misschien van uit de sportwereld. Het is namelijk de thuisbasis van een beroemde biatlonbaan waar in 1979, 1985, 1996 en 2012 de wereldkampioenschappen biatlon werden gehouden.
  • Ook het naburige Inzell kan bij wintersportliefhebbers misschien een belletje doen rinkelen. Inzell is namelijk bekend om zijn grote kunstijsbaan die het toneel was voor veel internationale schaatskampioenschappen. Het stadje ligt in een brede vallei in de Chiemgauer Alpen en wordt omringd door bergtoppen. Opnieuw een spectaculair bergdorp op een prachtige locatie dus.
  • Nadien neem je best ook even de tijd om de wilde Weißbachschlucht te verkennen, een dramatische kloof waar de rivier de Weißbach doorheen stroomt. Je wandelt er over trappen en loopbruggen door een waterige wereld langs meertjes en krachtige watervallen.

Wat kan je nog meer zien langs de Duitse Alpenroute

  • Bad Reichenhall, wat ooit wereldberoemd was om zijn zout- en pekelkuren in de Beierse staatsbaden. De stad is het historische centrum van de zoutproductie en ligt in een bekken dat wordt omringd door de Chiemgauer Alpen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de oude zoutziederij, de koninklijke kuurtuinen, de ruïnes van het kasteel Karlstein, de kruittoren en de Sint-Joris- en Sint-Pancraskerk.
  • Onze route voert je vervolgens over de 868 meter hoge Schwarzbachwacht-pas. Op de top van de pas hebt je voor het eerst uitzicht op de Reiteralpe en de bergen Hochkalter en Watzmann. Deze pas werd genoemd naar de Schwarzbach die 500 meter verderop boven de omgeving oprijst.
  • Ramsau is een charmant dorpje waar je het perfecte plaatje kan schieten bij de kerk van Sint-Sebastian. Naast het dorp zelf en de pittoreske kerk worden bezoekers ook naar Ramsau gelokt met de fantastische natuur in de omgeving.
  • Je bent vlakbij de Hintersee en je ziet de Watzmann opdoemen, de op twee na grootste berg van Duitsland. De top ligt tussen Ramsau en de Königssee. Het gebied van de Hintersee en Ramsau wordt algemeen beschouwd als een van de meest schilderachtige regio’s in de Beierse Alpen.
  • Net ten westen van dit gebied moet je even de tijd nemen om een van de mooiste plekjes van het Nationaal Park Berchtesgaden te verkennen, de Wimbachklamm. Je kan deze dramatische kloof ontdekken via een verhoogde loopbrug die je door de ontzagwekkende kloof en langs de brullende rivier gidst. Onderweg kan je meerdere watervallen bewonderen en fotograferen.

Tot slot eindig je de voorlaatste dag in Berchtesgaden

Berchtesgaden ligt genesteld tussen de toppen van de Berchtesgadener Alpen. De lange en kleurrijke geschiedenis die de stad met zich meedraagt wordt weerspiegeld in de interessante gebouwen en monumenten. De stad heeft veel van haar rijkdom te danken aan de lucratieve zoutwinning en alle pracht en praal van weleer werd vereeuwigd in de luxueuze gevels van het oude stadscentrum.

Wist je dat in de 20e eeuw -Berchtesgaden een vakantieoord was voor Adolf Hitler en andere figuren van het Derde Rijk? En dat de stad een buitenpost was van de Duitse Keizerlijke Kanselarij?

Op de Obersalzberg, een bergverblijf boven de stad, bevinden zich Adolf Hitler's voormalige berghuis, het Berghof, en het Kehlsteinhaus, beter bekend als het "Adelaarsnest". Alle nazi-gebouwen, behalve het Adelaarsnest, werden in de jaren 1950 gesloopt, maar in het Dokumentationszentrum Obersalzberg Museum, dat in 1999 werd geopend, kan je alles over die befaamde bolwerken te weten komen.

TIP: Benieuwd naar het befaamde Adelaarsnest? Lees onze blogpost met meer geschiedenis van Hitler's Adelaarsnest en onze tips voor je bezoek!

Dag 14: Berchtesgaden naar Schönau am Königsee

Afstand: 19 km

Op je laatste dag van je 14-daagse rondreis langs de Duitse Alpenroute rijd je nog even door naar Schönau am Königssee en de Königssee, waar je kan bekomen van al het moois dat je gezien hebt.

Aan de noordelijke oever van de Königssee, vind je het kleine Schönau am Königssee, een gastvrij toevluchtsoord tussen de Berchtesgadener Alpen. Het zal je niet verbazen dat je ook hier een prachtig uitzicht op het meer en de bergen hebt. Verder staat het stadje bekend om een bobslee-, rodel- en skeletonbaan, die zelfs de oudste ter wereld is.

Je rondreis afsluiten aan de prachtige Konigssee

De Königssee is het op twee na diepste meer in Duitsland en werd gevormd tijdens de laatste ijstijd door gletsjers. Het lijkt enigszins op een fjord, maar ter hoogte van het dorp Königssee wordt het meer omgeven door steile bergwanden aan alle oevers. Wist je trouwens dat dit meer het helderste meerwater van het land bevat?

De laatste uitstap op deze route is een ritje met de veerboot vanuit Schönau over het meer. Elektrische boten brengen je naar de beroemde bedevaartskerk van de heilige Bartholomeus. Hier geniet je alsnog van het spectaculaire uitzicht. Het is de perfecte afsluiter van deze wervelende reis.

TIP EXCURSIE: Graag de omgeving rond de Königssee beter verkennen? Ontdek de mogelijkheden om de Königssee te bezoeken met een tour online.

Optioneel: Maak een stedentrip naar Salzburg

Wil je je rondreis door de Duitse Alpenstrasse graag nog wat uitbreiden? Je eindigt de rondreis in Berchtesgadenerland. Berchtesgaden ligt op een dik halfuur rijden van de bijzondere stad Salzburg in Oostenrijk. Maak een stadswandeling door de Altstadt van Salzburg, bezoek de filmlocaties van The Sound of Music en bezoek het geboortehuis van de wereldberoemde Mozart.
Wie nog meer tijd heeft kan nog meer bezienswaardigheden in Salzburgerland bezoeken.

Met de auto naar Duitsland: waaraan denken?

Ga je op rondreis naar Duitsland weet dat in de grote steden een Umweltzone van toepassing is. Hiervoor moet je verplicht een milieuvignet of milieusticker (Umweltplakette) aankopen. Wil je dus op rondreis door Duitsland dan is het een goed idee om dit even na te kijken of je een milieusticker nodig hebt, check de site hier. Voor steden langs de Duitse Alpenroute is dit momenteel niet het geval.

Nog meer info over Duitsland?

Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 februari 2024 - Jan Baggen

Goede en intersante bestemmingen

- 27 februari 2024 - Paul Boydens

Een zeer duidelijke reisgids. Blij dat ik die gevonden heb. Zie er al naar uit om de reis te beginnen. Bedankt voor de goede uitleg.

- 21 oktober 2023 - Wilbert Thys

Ik ga er zeker wat mee doen!

- 13 september 2023 - CHRISTINE TACK

een zeer handige leidraad om uw reis compleet te maken bedankt

- 22 augustus 2023 - John

Heel leuk boekje met veel ideeën. Erg tevreden mee.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?