10 x bezienswaardigheden in Malmedy: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 15

10 x bezienswaardigheden in Malmedy: wat zien en doen tijdens je verblijf?

22 december 2023 in Ardennen1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Malmedy + verblijftips

Malmedy is een charmante en rustige stad in de Belgische Ardennen met een rijke geschiedenis. Wandel door het historische centrum, bewonder de mooie kathedraal en strijk neer op een van de gezellige terrasjes. Hier en daar zie je nog enkele musea en monumenten die herdenken aan het Ardennenoffensief.

Malmedy is daarnaast ook de ideale uitvalbasis voor mooie wandel- en fietstochten te maken over de heuvels rond de stad. Ontdek hier alles over de bezienswaardigheden in Malmedy.

Inhoud artikel

 1. Kathedraal van Malmedy

Een van de grootste trekpleisters van de stad is de kathedraal. De kathedraal dateert uit de 18de eeuw en is gewijd aan Petrus, Paulus en Quirinus en was de abdijkerk van het naastgelegen Benedictijns klooster. Met haar gigantisch grote gevel zal je de kathedraal makkelijk herkennen.

De buitengevel alleen al is prachtig om te zien, maar ga ook zeker eens een kijkje binnenin nemen. Het interieur is op zich vrij sober maar de kathedraal heeft wel enkele pronkstukken. Zo kan je onder meer het waardevolle meubilair, een impressionante orgel en de reliekschrijn van Sint-Quirius bewonderen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk vakantiehuis voor je vakantie in de Ardennen? La Belle du Bayehon in Malmedy is een charmant vakantiehuis en biedt accommodatie voor 8 personen. Het huisje beschikt over ruime kamers, gezellige woonkamer met haard en een terras en uitzicht op de prachtige tuin. Meer info en boeken.

 1. Malmundarium

Het vroegere klooster in Malmedy is na jarenlange restauratie sinds 2011 het toeristisch hart van de stad geworden. Het is een zeer afwisselend bezoek. De schatkamer van de kathedraal is er ondergebracht naast drie ateliers, een informatiecentrum, een galerie en het Historium. In dit laatste zie je in een 10 minuten durende film de geschiedenis van Malmedy. En uiteraard is het bekende carnaval niet vergeten met zijn kleurrijke kleren en maskers!

Het Malmundarium weet daarnaast ook mooie tijdelijke tentoonstellingen aan te trekken en dat maakt het bezoek overwaard. We willen je nog een paar tips meegeven dat je zeker niet mag missen.

 • Op het gelijkvloers heb je een papieratelier. Daar is een TV-scherm waarbij je in het Nederlands de volledige productie kan volgen.
 • Het museum bestaat uit twee verdiepen: het gelijkvloers en het 2de verdiep (zolder) bereikbaar met trap of lift.
 • Als je uit de lift komt ga dan onmiddellijk naar links en in de ruimte een paar trappen hoger kan je een film zien over de geschiedenis van Malmedy.
 • Ga pas daarna naar het Historium aan de andere kant van de zolder.
 • Alle info op www.malmundarium.be
 1. Ontdek de Hoëgne Vallei

Zin in een leuke wandeling in de nabije omgeving? In de vallei van de Hoëgne, op 15 minuutjes rijden van Malmedy, kan je urenlang rondwandelen naast de rivier en tussen de kleine watervalletjes. Dit wandelgebied is als sinds de Belle Epoque erg populair dankzij de romantische sfeer die de regio uitstraalt.

Langs de oever van de rivier loopt ook een leuk wandelpad met fotogenieke vlonderpaden en boomstambruggetjes. Je kan het wandelpad van 8 kilometer bewandelen of kiezen voor de route van 21 kilometer.

TIP: Wil jij ook de wandeling langs de Hoëgne doen? Download hier onze uitgestippelde wandeling Hoëgne.

 1. Wandeling naar de Cascade du Bayehon

Kan je maar niet genoeg krijgen van het wandelen in de mooie natuur? Op 15 minuten rijden van het centrum van Malmedy, kan je de grootste natuurlijke waterval van België bezoeken: Cascade du Bayehon. Bij Cascade Bayehon stort het water van een hoogte van wel 9 meter naar beneden. Maar daarnaast is het hier ook zalig groen wandelen met het heerlijke achtergrondgeluid van de rivier.

Je zou alleen even naar de waterval kunnen wandelen (ongeveer een 1,5 kilometer van de watermolen), maar dat zou zonde zijn van deze prachtige omgeving. Als je de heuvel beklimt, zie je ook de Oude Eik, die - zoals de naam al doet vermoeden - eeuwenoud is. Wandel verder langs de bekkens, de rivier en in het prachtige bosrijke gebied tot je weer aankomt in het vertrekpunt.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie wandelingen in de Ardennen.
 1. Rocher De Falize

Voor een panoramisch uitzicht over Malmedy moet je bij Rocher de Falize zijn. Rocher de Falize is een 70 meter hoge scherpe rots en bestaat uit kwartsiet. Dit gesteente is bijzonder hard en was derhalve bestand tegen de kracht van erosie en water. Eens je de top bereikt hebt, geniet je hier van een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Vergeet dus zeker je fototoestel niet mee te nemen!

Je kan deze rots op 2 verschillende manieren bereiken: via een 10 km lange wandeling door de bossen of rechtstreeks met de wagen naar het uitzichtpunt.

TIP: Nog meer zien in de Ardennen? Stap in je wagen met onze autoroutes in de Belgische Ardennen. Download onze gratis reisgids Belgische Ardennen, en ga zelf op ontdekking.

 1. Malmedy Massacre Memorial

Wanneer je voor het Malmundarium staat, kan je nog het Malmedy Massacre Memorial bewonderen. Het is een herdenkingsmonument voor de inwoners van Malmedy die tijdens het Ardennenoffensief sneuvelden. In totaal werden er 219 burgers dood teruggevonden.

Op het monument werden 84 namen gegraveerd van Amerikaanse krijgsgevangenen die vermoord werden door de Duitsers. Verder kan je op hetzelfde plein nog enkele monumenten bezichtigen die je laten herinneren aan de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.

 1. Baugnez 44 Historical Center

In de Ardennen zijn er verschillende bezienswaardigheden te bezichtigen die de Wereldoorlogen herdenken. Niet alleen monumenten maar ook musea. Zo kan je in het Baugnez 44 Historical Center in Malmedy (permanente) tentoonstellingen bijwonen die je meer vertellen over die gruwelijke periode.

Het museum herbergt een grote collectie aan audiovisueel materiaal (foto's, video's) en authentiek materiaal (zoals kledij, wapens,….) die gebruikt werden tijdens de oorlog. Dankzij de 15 levensechte taferelen kan je op een interactieve manier de verschrikkelijke tijd voor de soldaten tijdens het Ardennenoffensief herbeleven.

 • Een Nederlandstalige audiogids vertelt je tijdens de rondleiding enkele mooie anekdotes.
 • Gesloten op maandag en dinsdag met uitzondering van feestdagen en vakanties.
 • Het museum is geopend van 10u tot 18u.
 • Meer info op de website.
 1. Kruisweg van Malmedy

In Malmedy kan je de Kruisweg van Malmedy wandelen, een van de mooiste plekken in de stad. In het begin van de 17de eeuw begon men met het plaatsen van houten kruisen op één van de steilste hellingen van de oude weg naar Chôdes.

In 1728 werden de oude kruisen vervangen door een groot kruis en werd er bovenaan de heuvel een kapel gebouwd. In 1873 werden de oude stations ook vervangen door de 14 stations die vandaag de kruisweg vormen. Daarnaast werd er ook een mooi pad aangelegd om te genieten van de buitengewone flora van deze plek.

Tegenover de kapel van de kruisweg, kan je een pad volgen naar de Belvedère. Vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

 1. Brouwerij Bellevaux

De brouwerij van Bellevaux is de ideale plek voor een Ardens bierproefmoment in het hart van de Oostkantons. Deze familiale microbrouwerij op een voormalige boerderij nodigt je uit om de verschillende fases van het productieproces van ambachtelijke bieren van hoge gisting te ontdekken, zoals de Blonde, de Brune, de Blanche, of de Malmedy Triple. Je kan al deze bieren ter plaatse ook proeven, in het gezellige café.

Tijdens een rondleidig in de brouwerij kom je alle (of toch bijna alle) geheimen te weten van de productie van de bieren van Bellevaux. Je krijgt ook de gelegenheid om de prachtige oude koperen vaten waarin de Bellevaux gebrouwen wordt, te bewonderen. Meer info op de website.

 1. Kasteel Reinhardstein

Buiten Malmedy kan je een bezoek brengen aan het kasteel Reinhardstein. Dit kasteel, dat van origine Burcht Metternich heette, is gelegen op een rotspunt uitkijkend over de vallei.

 • Deze rots zou door het strategische oogpunt al in de tijd van de Romeinen bewoond geweest zijn.
 • De burcht werd echter in 1354 gebouwd, maar van het originele gebouw is maar weinig overgebleven.
 • Het huidige gebouw stamt uit vorige eeuw en werd toen herbouwd volgens de oude bouwtekeningen.
 • In het kasteel is een museum te vinden over de geschiedenis van het kasteel, en hier zijn dan ook harnassen, meubilair en wandtapijten uit de middeleeuwen te bewonderen.

TIP: Zelf de regio verkennen? Onze rondreis door de Oostkantons brengt je langs Eupen, Malmedy en de Hoge Venen.

 1. Wat nog meer doen in de buurt van Malmedy?

Malmedy is op zich niet bijzonder groot, maar er valt genoeg te zien en te beleven in de omgeving. Je kan er altijd een weekendje of een autovakantie door de Ardennen maken. Hieronder vind je alvast enkele leuke uitstappen vanuit Malmedy.

Circuits van Spa Francorchamps

Een aanrader voor de racefanaten onder ons, is een bezoekje aan het Circuit van Spa-Francorchamps. Het circuit is gelegen in de driehoek tussen Stavelot, Malmedy en Francorchamps. Het circuit bevindt zicht middenin de prachtige natuur van de Ardennen en wordt gezien als één van de mooiste circuits ter wereld. Het circuit volgt dan ook natuurlijke glooiingen van het landschap.

Het circuit staat onder meer bekend voor zijn unieke bocht Eau Rouge-Raidillon, die in 1939 werd aangelegd. Door de jaren heen ontpopte deze mythische bocht zicht tot een van de meest geliefde maar ook gevreesde bochten ter wereld. Heel wat coureurs zijn hier al uit de bocht gevlogen. Formule 1 coureurs racen hier dan ook tegen een snelheid van 300km/uur.

Neem plaats naast een professionele piloot, rijdt twee rondjes en ontdek de Raidillon en de andere gedeeltes van deze legendarische piste. Of kruip zelf achter het stuur en beleef de sensaties van de grootste piloten tijdens de Public Driving Experience. Meer info op de website.

De watervallen van Coo

Op 25 minuten rijden van Malmedy kan je de watervallen van Coo bezoeken. De watervallen van Coo zijn een spektakel op zich en je kan deze natuurlijke attractie gratis bezoeken tijdens je vakantie in de Ardennen. De gezellige restaurants en vele winkeltjes in de directe omgeving van de watervallen zijn vrij bereikbaar.

Bij de waterval stort de Amblève ongeveer 15 meter naar beneden. Met name op regenachtige dagen heb je er een spectaculair uitzicht en een extra brede waterval. Je kan je bezoek aan de watervallen van Coo ook combineren met een namiddagje in Plopsa Coo.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om Plopsa Coo te bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Coo online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden aan de kassa.

Het stuwmeer van Gileppe

Het stuwmeer van Gileppe is een gigantisch stuwmeer dat gebouwd werd in 1878 en daarmee één van de oudste dammen van Europa is. Het stuwmeer en de dam is best indrukwekkend om te zien of langs te rijden. Je komt er ook oog in oog te staan met een imposant beeld van een leeuw van 13 meter hoog die de dam bewaakt.

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 december 2022 - Paul Verryt

Prachtige duidelijke gids Tevens volledig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?