Het eiland Procida bezoeken? 12 mooiste bezienswaardigheden, wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het eiland Procida bezoeken? 12 mooiste bezienswaardigheden, wat te zien & doen?

Wat te zien en doen, highlights en top bezienswaardigheden op Procida

In de Golf van Napels, vlakbij de populaire eilanden Capri en Ischia, vind je het schilderachtige eilandje Procida. Een bezoek aan Procida is een leuke stop tijdens je rondreis langs de Amalfikust, je vindt er pastelkleurige huizen, karakteristieke straatjes en adembenemende uitzichten.

Benieuwd naar dit bijzonder mooie eiland? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden op eiland Procida.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan het eiland Procida

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Procida bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Procida en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Procida

Inhoud artikel

  1. Waar ligt het kleurrijke eiland Procida?

Het eilandje Procida ligt in de golf van Napels, naast de populaire eilanden Capri en Ischia. Dit eiland is minder bekend en loopt daarom ook niet over van het massatoerisme. Het is het kleinste eiland in de golf van Napels met een oppervlakte van 4,1 km². In totaal telt het eiland zo’n 11.000 inwoners.

Ook benieuwd naar het prachtige eiland Capri? Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden op Capri.

Ligging van Procida op de kaart

  1. Bezoek de oude stad Terra Murata

De oude versterkte stad Terra Murata is het hoogste punt (90 meter hoog boven zeeniveau) van het eiland. In het historische centrum vind je naast de gezellige nauwe straatjes en prachtige gebouwen zoals het Benedictijnse klooster en het Palazzo d'Avalos, ook de meest fraaie uitzichten over het eiland en de Golf van Napels. Het is zeker en vast de moeite waard om te bezoeken! Vergeet zeker je camera niet mee te nemen zodat je enkele onvergetelijke foto's kan maken.

VERBLIJFTIP: Wij raden een overnachting aan in Casa Palazzo Merlato in het noorden van hert eiland. Deze moderne appartementen zijn voorzien van alle luxe en comfort zoals airconditioning en een balkon. Het appartement ligt op wandelafstand van het strand Chiaia. Meer info en boeken.

  1. Palazzo d’Avalos

Als je dan toch in het oude gedeelte van het eiland bent, ga dan ook even langs het historische Palazzo d’Avalos. Dit indrukwekkende paleis werd gebouwd rond 1500 en heeft door de jaren heen ook andere doeleinden gekregen. Zo werd het in 1830 omgetoverd tot een gevangenis. Pas in 1988 besloot men deze gevangenis te sluiten.

Je kan vandaag de dag het paleis nog steeds bezoeken. Neem tijdens je rondleiding door het monumentale complex een kijkje op de binnenplaats, in de oude wachtkazerne, het veteranengebouw, het directeurshuis, het landbouwlandgoed Spianata enzoverder.

Het Paleis herbergt ook nog enkele boeiende musea:

  • Het Archeologisch Museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad en het gebied. Je vindt er onder meer archeologische vondsten die getuigen van historische fasen van de ijzertijd tot de Frentan-periode.
  • In het Museum van Hedendaagse Kunst kan je een collectie Hedendaagse kunst met werken van Italiaanse en Spaanse kunstenaars bewonderen.
  • Het Museum voor Oude Kostuums herbergt kostbare traditionele kleding en uitrustingen uit de Abruzzen. Deze dateren uit het begin van de 19e tot het begin van de 20e eeuw.
  • Daarnaast staat het paleis ook bekend om de spectaculaire Napolitaanse tuin. Vanaf hier heb je namelijk een panoramisch uitzicht op de zee.
  • Meer info op de website.
  1. Porto Marina di Procida

Porto Marina di Procida, ook wel gekend als Marina Grande, is de plek waar je per boot aankomt op het eiland. Het is dan ook de grootste en de belangrijkste haven van Procida. Eenmaal je de haven nadert met de boot, zie je de charmante pastelkleurige huizen aan de kade al staan.

De idyllische vissershaven wordt omringd door tal van prachtige gebouwen, zoals het imposante Palazzo Montefusco, een middeleeuws gebouw dat ooit als vakantieresidentie diende van de koning. Verder vind je hier sfeervolle (souvenir)winkeltjes, talloze vissersbootjes waar je heerlijke verse vis kan kopen die de dag zelf nog gevangen zijn of je kan ook altijd stoppen voor een hapje en een drankje in de gezellige restaurants aan de haven.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Vissersdorpje Marina di Corricella

Op wandelafstand (15 min) van Marina Grande ligt Marina Corricella, een klein vissersdorpje waar enkele vissersbootjes liggen te dobberen in het water. Het vissershaventje zit erg verscholen en kan je enkel en alleen bereiken via de zee of via vier trappen die verschillende routes uitstippelen. De Gradinata del Pennino en de Gradinata Scura vormen de belangrijkste route om het dorpje te bereiken.

Marina Corricella oogt erg romantisch en is een verleidelijk toevluchtsoord als je op zoek bent naar een ontspannen vakantie. Hier zal je heel wat mensen rustig op een bankje zien zitten genieten van het zonnetje. De 17e eeuwse havenstad is vooral beroemd en gewaardeerd om zijn bijzondere architectuur en pastelkleurige gevels. (Net voor de Santa Maria della Grazie vind je een uitzichtpunt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Marina Corricella).

VERBLIJFTIP: Terra Murata Boutique B&B is een gezellige bed & breakfast in het historische centrum van Procida, op wandelafstand van Corricella. Meer info en boeken.

  1. Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata

Nadien loop je verder naar het Piazza dei Martiri. Op dit plein vind je de Santa Maria delle Grazie Incoronata kerk. Je ziet de warmgeel geschilderde koepelkerk al van ver staan. De kerk - in barokstijl - werd gebouwd in 1679 in opdracht van de aartsbisschop Innico Caracciolo, op een reeds bestaande kapel die gewijd was aan Madonna delle Grazie.

Binnenin de kerk bestaat het interieur uit een bloemmotieven en 18de-eeuwse stucwerk. Verder wordt het gebouw gekenmerkt door 4 altaren gewijd aan San Giuseppe, Santa Maria Goretti, San Francesco d'Assisi en de Addolorata. Je kan de kerk iedere dag bezoeken van 9u tot 20u.

  1. Piazza dei Martiri

Het gezellige Piazza dei Martiri vind je in het centrum van Procida. Het plein is niet bijzonder groot en wordt omringd door de geelgekleurde koepelkerk Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata en een paar sfeervolle lokale cafeetjes en winkeltjes. Zoek een plek op een van de terrassen en geniet van het panoramisch zicht over de zee met een Italiaans drankje in de hand.

  1. Casale Vascello

Casale Vascello is de eerste nederzetting die buiten het ommuurde stad van Terra Murata werd gebouwd. Het eiland werd in die tijd veel minder bedreigd door piraten uit Sardinië. Het 17e-eeuwse complex heeft de tand des tijds goed doorstaand en wordt omringd door hoge huizen die kleurrijk geschilderd zijn. Er heerst hier een unieke sfeer, die doet denken aan het Verre Oosten.

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

  1. Chiesa di Santa Margherita Nuova

Chiesa di Santa Margherita Nuova is gelegen in het hart van het Terra Murata-gebied. Deze pittoreske geelkleurige kerk ligt op een voorgebergte van Procida en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de zee en de naburige eilanden Ischia en Capri.

De oorspronkelijke kerk dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw, maar liep jammer genoeg ernstige schade op tijdens de strenge winter van 1956. Intussen is de kerk gerestaureerd. De kerk ligt op een kleine 5 minuten wandelen van de Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata.

  1. Santa Maria della Pietà

De 18e-eeuwse kerk van Santa Maria della Pietà, gelegen op Piazza Marina Grande is één van de symbolen van Procida. De kerk werd gebouwd op fundamenten van een reeds bestaande kapel die in 1616 gesticht werd door zeelieden. De kerk is gewijd aan Santa Maria della Pietà.

De buitengevel van de kerk is vrij eenvoudig maar de barokke klokkentoren met een vierkwadrantenklok valt je meteen van ver op. Binnenin wordt de kerk gekenmerkt door een enkel schip, aan de zijkanten vergezeld van meerdere kapellen en zijaltaren in polychroom marmer. Neem ook een kijkje bij het hoofdaltaar dat bekroond wordt door een prachtig 19e-eeuws houten beeld met een afbeelding van Santa Maria della Pietà.

  1. Het eiland Isola di Vivara

Vanop het strand Spiaggia libera della Chiaiolella kan je het eiland Isola di Vivara spotten. Isola di Vivara en Procida zijn verbonden met elkaar via een stenen brug die alleen te voet kan overgestoken worden. Vivara is een overblijfsel van een vulkanische krater die ooit via een klif met Procida verbonden was.

Isola di Vivara is vandaag de dag een beschermd natuurgebied, dat je enkel kan bezoeken onder begeleiding van een ervaren gids. Er valt hier, op enkele zeldzame fauna en flora na, niet erg veel te zien, maar de zee en de natuurlijke rijkdom rondom het eiland is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars.

  • Je kan het eiland enkel bezoeken met een geautoriseerd natuurgids.
  • Een bezoek aan het eiland duurt ongeveer 1u30.
  • Je kan het enkel bezichtigen van vrijdag tot zondag in 2 groepen: een groep die vertrekt om 11u en een andere groep om 15u.
  • Wil je het Isola di Vivare graag zelf bezoeken? Boek je rondleiding dan binnen de 48 uur voor aanvang van de bezoekdag.
  • Meer info vind je op de website
  1. De mooiste stranden van Procida

Procida is een vulkanisch eiland waardoor de stranden vaak zwart gekleurd zijn, verwacht hier dus niet aan hagelwitte zandstranden. Een frisse duik nemen of gewoon genieten van de zon? Op Procida kan je kiezen uit tal van prachtige stranden, een overzicht van onze favorieten.

  • Spiaggia di Punta Lingua is een kiezelstrand dat verscholen zit achter de aankomsthaven van Procida.
  • Spiaggia Pozzo Vecchio is een klein strandje dat onder meer gekend is uit een belangrijke scène van de beroemde film ‘Il Postino’.
  • Spiaggia della Chiaiolella, ook wel Ciracciello genoemd, is een zandstrand, gelegen aan het langste stuk kustlijn van het eiland. Het bevindt zich tussen Punta Serra en het voorgebergte van Santa Margherita Vecchia.
  • Spiaggia Ciraccio bevindt zich aan dezelfde kustlijn als het voorgaande strand en wordt gescheiden door de grote tufsteen rotsen. Dit strand ligt iets meer afgelegen en is daarom ook iets rustiger.
  • Over het algemeen hebben de stranden van Procida ondiep water, wat ideaal is voor gezinnen die er met hun kinderen een dagje op uit willen.

Wat mag je zoal verwachten tijdens je bezoek aan Procida? Bekijk het hier

  1. Proef het Italiaanse gebakje: Lingua di Procida

Op een kleine tien minuten wandelen van Marina Grande vind je de Pasticceria Bar Roma (bekijk de ligging hier). Wandel deze patisserie even binnen om er een van de lekkerste gebakjes van het eiland te proeven: de zogenaamde Lingua di Procida.

Deze zoete lekkernij bestaat uit bladerdeeg dat gevuld wordt met een heerlijke citroencrème. Heerlijk met een koffietje. Je kan dit lekkere gebakje ook op heel wat andere plaatsen verkrijgen, maak je dus geen zorgen mochten er geen gebakjes meer over zijn.

  1. Waar overnachten tijdens je verblijf op Procida?

Ben je nog op zoek naar een verblijf op het schilderachtige eiland Procida? Het eiland is niet erg groot, je kan alles zo goed als te voet verkennen. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod hotels in Procida.

  • Casa Palazzo Merlato is een modern appartement gevestigd in een historisch 12e-eeuws gebouw op wandelafstand van de populaire stranden Chiaia en Pozzo Vecchio. De woning beschikt over een balkon en uitzicht op de haven van Procida. Meer info en boeken.
  • B&B San Michele is een gezellig verblijf voorzien van elegant ingerichte kamers waarvan sommigen beschikken over een eigen balkon. De B&B verzorgt iedere ochtend een heerlijk ontbijtbuffet en het beschikt over een restaurant met zicht op zee. Meer info en boeken.
  • Het charmante vakantiehuis Piscārĭa biedt accommodatie aan het strand van Chaia. Het vakantiehuis heeft een open keuken met zicht op zee. De woning werd in 2019 gerenoveerd met een Noord-Europees tintje. Meer info en boeken.
  • Een andere B&B die we kunnen aanraden is de elegante B&B Casa Bormioli - Maison de Charme. Iedere Elke is hier uniek ingericht met voorwerpen die de eigenaren meebrengen van hun reizen. Tegen een kleine toeslag kan je gebruikmaken van het buitenzwembad in de buurt. Meer info en boeken.
  1. Hoe bereik je het eiland Procida?

Hoe kom je nu bij het kleurrijke eiland Procida? Procida wordt vaak bezocht aan de hand van een daguitstap vanuit Sorrento of Napels.

TIP: Ben je van plan het eiland te bezoeken vanuit Napels of een andere stad? Dan raden we je aan om je huurauto achter te laten. Het eiland is erg klein en je kan alles prima te voet verkennen.
  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
- 28 september 2022 - Ans Brinkman

Bedankt voor de geweldige informatie, o.a. over het nog onbekende Procida!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?