47 x top bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen + reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 15

47 x top bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen + reisgids

23 december 2023 in Ardennen76 reacties

Zowel binnen- als buitenlandse toeristen bezoeken de Belgische Ardennen om er van de natuur te genieten en tot rust te komen. Je kan er wandelen door de prachtige natuurgebieden en pittoreske dorpjes en authentieke steden bezoeken. Er is bovendien wel altijd iets te doen in de Belgische Ardennen.

Omdat het moeilijk kan zijn om een bestemming te kiezen, hebben we de 47 mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de Belgische Ardennen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Belgische Ardennen

  1. La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is een populaire vakantiebestemming. Het charmante centrum, het authentieke kasteel en de prachtige natuur in de omgeving lokken heel wat toeristen. In het middeleeuwse kasteel kan je een bezoekje brengen aan de verschillende kamers en de kerker.

Beklim ook zeker de bewakingstorens. Je hebt er door de schietgaten een prachtig uitzicht op de omringende Ourthe-vallei. In de zomer worden er bij goed weer ook af en toe roofvogelshows georganiseerd in het kasteel.

Ben je met de kinderen in La Roche-en-Ardennen, volg dan de weg die start achter de kerk en zo hoog boven het stadje klimt. Je hebt er een prachtig uitzicht en je komt zo bij het Parc à Gibier. Dit dierenpark huisvest een unieke collectie aan herten, wilde zwijnen, lynxen, ...

Voor de sportievelingen kan je in en rond La Roche uitdagende mountainbike routes rijden. (opgelet, niet voor ongetrainde fietsers).

  1. Waterval van Coo & Plopsa Coo

De watervallen van Coo zijn een spektakel op zich en je kan deze natuurlijke attractie gratis bezoeken tijdens je vakantie in de Ardennen. De gezellige restaurants en vele winkeltjes in de directe omgeving van de watervallen zijn vrij bereikbaar. Bij de waterval stort de Amblève ongeveer 15 meter naar beneden. Met name op regenachtige dagen heb je er een spectaculair uitzicht en een extra brede waterval.

Liever iets actiever ondernemen? Dan kan je hier deelnemen aan de verschillende outdoor-activiteiten van Coo Adventure. Het is de ideale plek om te kajakken op de rivier de Amblève, mountainbiken door de heuvelachtige en bosrijke omgeving of nog meer leuke (water)sporten beoefenen. Daag je vrienden of familie uit en maak er een actief uitje van.

Breng een bezoekje aan Plopsa Coo

Plopsa Coo is het pretpark dat rond de beroemde waterval gebouwd is. Ga er met de kabelbaan omhoog en geniet in de uitkijktoren van een onvergetelijk uitzicht over de vallei van de Amblève. Met de kinderen koop je lekkere snoepjes bij Mega Mindy en gier je het samen uit van plezier bij de Dansende Fonteinen. Je mag jezelf hier weer even kind voelen.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om Plopsa Coo te bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Coo online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden aan de kassa.

  1. Baugnez 44 Historical Center

Dit museum nabij Malmedy vertelt over het Ardennenoffensief en het bloedbad waarbij 84 GI's werden vermoord door de beruchte SS-kolonne 'Kampfgruppe PEIPER'. Het museum wil een historische en didactische herdenkingsplaats zijn, wat niet belet dat er ook een brasserie is gevestigd. Er wordt zowel Duits als Amerikaans materiaal tentoongesteld, waaronder enkele unieke stukken, en er worden archieffilms gedraaid.

Het museum is dagelijks open van 10 tot 18u, meer info op www.baugnez44.be

  1. De burcht van Reinhardstein in Ovifat

De burcht van Reinhardstein in het Luikse Ovifat (Hoge Venen), niet ver van Robertville, is de hoogst gelegen burcht van België. Deze burcht werd midden de 14de eeuw opgetrokken. Tot eind de jaren 1990 was de burcht bewoond door zijn eigenaar, professor Jean Overloop. Een deel van de burcht is nog steeds bewoond maar de grootste delen zijn wel toegankelijk voor bezoekers.

  • Ontdek de verschillende ruimte in het kasteel waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kan er onder meer de wapenuitrustingen en wandtapijten in de ridderzaal, wachterszaal en kapel bewonderen.
  • Naast het bezoeken van de indrukwekkende burcht, kan je ook boogschieten, wandelingen maken in de nabije omgeving of een roofvogelshow bijwonen.
  • Regelmatig worden hier ook bijzondere Middeleeuwse feesten, historische tentoonstellingen en evenementen georganiseerd.
  • Tip: Parkeer je auto bij de stuwdam van Robertville. Vanaf hier wandel je een 6 km lange route naar en rond de Burcht Reinhardstein. Tijdens deze wandeling is het voornamelijk klimmen en dalen en word je af en toe getrakteerd op mooie uitzichten.

Verder vind je hier naast deze sprookjesachtige burcht ook nog dé hoogste waterval (met een hoogte van 60 meter) van België. De waterval zit verscholen in de vallei van de Warche, een prachtig gebied met verschillende wandelroutes. Om de waterval te bewonderen, volg je de bordjes waar ‘cascade’ op vermeld staat (bekijk de ligging van de waterval).

Nog meer kastelen ontdekken? Download ook onze rondreis met de mooiste kastelen tussen Spa en Huy

  1. Grotten van Han

Ook de Grotten van Han liggen in de Belgische Ardennen. Je bezoekt de grotten samen met een gids die je wijst op de indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en spelonken. Er worden hier ook bijzondere licht- en geluidsshows georganiseerd. Het domein van de Grotten van Han is maar liefst 250 hectare groot.

De Grotten van Hand zijn zonder twijfel een van de top bezienswaardigheden in de Ardennen. Meer nog, ze behoren tot de grootste en mooiste grottenstelsels van Europa, samen met de grotten van Postojna en de grotten van Lascaux.

  • Vaar er ondergronds met een bootje over de Lesse rivier die door de grotten stroomt.
  • Of maak een wandeling door de 6 km lange grotten langs de stalagmieten en stalactieten. Ideaal voor een daguitstap in de Ardennen op een regenachtige dag.
  • Je kan er ook op ontdekking in het natuurpark of met het treintje door het wilde dieren park rijden.

TICKETS: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa + je kan annuleren tot 24u voor aankomst. Extra troef als je tijdens Corona of COVID-19 zeker wil zijn!

  1. Spa

Al eeuwenlang trekken reizigers vanuit heel Europa naar dit stadje middenin de Ardennen voor het heilzame water. Spa groeide daardoor uit tot een rijk stadje waar je overal prachtige herenhuizen kan bewonderen. Kom helemaal tot rust in één van de kuuroorden van de stad om daarna een gokje te wagen in het oudste casino van Europa. Verken Spa en het land van de bronnen met onze autoroute.

  1. Circuit van Spa-Francorchamps

Het circuit van Francorchamps is de droom van menig autofanaat, en je kan het ook bezoeken zelfs als individuele bezoeker. Een aanrader is om het te combineren met het museum van Stavelot of een ritje op het circuit! Voor alle informatie kan je hiervoor terecht op de website. In Stavelot kan je naar het museum van het circuit, je vindt er oude racevoertuigen en met geanimeerde voorstellingen die de geschiedenis van het circuit tot leven brengen.

  1. De Ninglinspo bergrivier

De Ninglinspo is de enige bergrivier van België en leent zich uitstekend voor een lange wandeling door de natuur van de Belgische Ardennen. Volg bijvoorbeeld de wandelroute van 6 kilometer langs het water bij Aywaille en Remouchamps (volgens velen de mooiste van de Ardennen).

Je verkent op die manier het bosrijke gebied vol riviertjes en watervalletjes en wandelt over houten bruggen en kleine dammen. Het is een leuke avontuurlijke wandeling die je ook uitstekend met kinderen kan maken.

TIP: Ook een wandeling maken langs de Ninglinspo bergrivier? Bekijk hier deze leuke Ninglinspo wandeling.

  1. Durbuy

Durbuy is met zijn 11.000 inwoners het kleinste stadje van België. Je doorkruist dit schattige dorpje in amper enkele minuten, maar toch valt er heel wat te beleven.

Durbuy bestaat al sinds de middeleeuwen en wanneer je door de kronkelende kasseien steegjes wandelt, kan je de geschiedenis er bijna ruiken. In de zomer wordt er ook elk jaar een leuk doolhof gebouwd in Barvaux, de ideale gezinsuitstap! De actievelingen kunnen terecht in de Adventure-Valley, meer info op de website.

OVERNACHTEN: Op zoek naar een leuk vakantiehuisje in de Ardennen? Ontdek onze selectie van de 20 leukste vakantiehuizen.

  1. Celles

Net als Durbuy lijkt het alsof de tijd in Celles is blijven stilstaan. Dit middeleeuwse dorpje is een van de meest sfeervolle van de Ardennen. Maak zeker eens een wandeling door Celles en stop onderweg ook bij het kasteel van Vêves. Zoek daarna een terrasje uit en bestel het lokale goudgele biertje Saint-Hadelin. De inwoners van Celles zijn er heel erg trots op!

Nog meer zien in de Ardennen? Stap in je wagen met onze autoroutes in de Belgische Ardennen. Download onze gratis reisgids Belgische Ardennen, en ga zelf op ontdekking.

  1. De twee Ourthes in Houffalize

Een andere mooie wandeling is die in het Natural Park of the Two Ourthes (PNDO). Deze wandeling van 13 kilometer brengt je langs de twee armen van de rivier. Op het einde wacht er je nog een stevige klim die je bijna 500 meter hoger brengt. Laat dat je zeker niet ontmoedigen, want je wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht. Meer info over deze wandeling

  1. Sax en de citadel van Dinant

Even verderop vind je aan de oever van de Maas het kleinere stadje Dinant. Ook hier werd een citadel opgetrokken om de bewoners van het dorpje tegen aanvallen te kunnen beschermen. Je kan de citadel enkel bezoeken door de kabelbaan naar boven te nemen. Het gigantische complex herbergt ook en museum over de Eerste Wereldoorlog.

Verder kan je in Dinant ook het huis van Adolphe Sax bezoeken, de uitvinder van de saxofoon, en langsgaan bij de abdij van Leffe. Download onze route in en rond Dinant.

  1. Soiron

Soiron kan ook meedingen naar de titel van mooiste dorpje van Wallonië. In dit stadje wandel je door middeleeuwse steegjes die dateren uit de elfde eeuw. Je komt er heel wat renaissancehuizen tegen en ook de tientallen Mariakappelletjes vallen op. Vanuit het dorpje vertrekken bovendien verschillende wandelpaden door de prachtige natuur in de omgeving. Ook een bezoek aan het kasteel van Sclassin iets verderop is een absolute aanrader.

  1. De Hoge Venen (Signal de Botrange)

Het Natuurpark de Hoge Venen-Eifel is een prachtig stukje België. Je vindt er veenlandschappen, heide, bossen en moerassen met daartussen heel wat wandelpaden. Het gebied is zo’n 4500 hectare groot en je kan er dan ook meerdere dagen verblijven om er mooie wandelingen of fietstochten te maken. Je kan zowel korte als lange routes volgen. Download onze wandeling door de Hoge Venen, deze brengt je langs de unieke veenlandschappen van het natuurgebied.

In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange is 694 meter. De laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte kan je een trapje nemen.

  1. Crupet

Crupet is nog zo’n plaatsje dat tot Les Plus Beaux Villages de Wallonie behoort. In dit dorpje oude lemen vakwerkhuisjes en het kasteel van Carondelet uit de 13de eeuw bezoeken. Je kan dichtbij Crupet ook de Grot van Sint-Antonius van Padua bezoeken, een bijzonder bedevaartsoord ter ere van die heilige.

  1. Bastenaken (Bastogne)

Bastenaken, of Bastogne, speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de stad wordt de oorlog, en dan vooral de Slag om de Ardennen, op verschillende manieren herdacht. Zo prijkt er een Amerikaanse tankwagen op het Anthony McAuliffe-plein en er zijn ook meerdere musea over de oorlog te vinden in de stad.

Bastenaken is daarnaast ook een belangrijke stad voor wielerliefhebbers. De stad vormt jaarlijks namelijk het decor van de wielerklassier Luik-Bastenaken-Luik. Bekijk hier ook onze wandelroutes en rondreis in Bastogne.

  1. Bastogne War Museum

Het was in Bastogne dat de geallieerden hun Slag om de Ardennen wonnen en voor eens en altijd komaf maakten met de Duitse vijand. Om hier meer over te weten te komen, kan je een bezoek brengen aan het Bastogne War Museum. In dit (must-visit!) museum herbeleef je een van de grootste veldslagen van de tweede wereldoorlog.

Volg het parcours van het museum en je zal bijleren over de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van WOII dankzij een interactieve en moderne tentoonstelling. Je krijgt onder andere persoonlijke verhalen te horen, je wordt omringd door explosies... De Slag om de Ardennen krijgt in het bijzonder aandacht. Meer informatie over het museum vind je op de Bastogne War Museum website.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Limbourg en stuwmeer La Gileppe

Limbourg ligt op een heuvel bij het stuwmeer La Gileppe waardoor je vanuit Limbourg een prachtig uitzicht hebt op de groene omgeving. Deze dam en gigantisch stuwmeer werden gebouwd in 1878 en is daarmee één van de oudste dammen van Europa. Je komt er een oog in oog te staan met een indrukwekkend beeld van een leeuw van 13 meter hoog die de dam bewaakt.

Het plaatsje Limbourg werd veroverd door de Franse Zonnekoning Louis XIV. Hij liet het kasteel van Limbourg toen afbreken, maar de rest van het stadje bleef van de vernielingen gespaard.

Daardoor lijkt het ook hier alsof je terug in de tijd gekatapulteerd wordt. Verken zeker de smalle straatjes rondom het dorpsplein en breng een bezoekje aan de trots van Limbourg, een mooie lindeboom van ruim 300 jaar oud.

Tip: Wil je graag het stuwmeer van La Gileppe verkennen? Bekijk zeker onze wandeling rond Gileppe eens.

  1. De Grotten van Hotton

De grotten van Hotton zijn natuurerfgoed van Wallonië. Het grottenstelsel bevindt zich op een diepte van 40 meter onder de grond en zo’n 6 kilometer van het stelsel is toegankelijk voor het publiek. Je wandelt er door bijzondere galerijen en rotsformaties en er stroomt zelfs een ondergrondse rivier door deze grotten.

  1. Le Tombeau du Géant

In een vallei aan de Semois staat een groene beboste heuvel langs de rivier. Volgens de lokale legende ligt er in deze heuvel een Gallische reus begraven die door een groep soldaten van het Romeinse leger van Labienus vermoord werd.

De heuvel heeft daarom de naam Le Tombeau du Géant gekregen. Vlakbij de heuvel kan je op het uitkijkpunt bij Botassart genieten van het prachtige uitzicht over de heuvel en de rivier.

  1. De abdij van Orval

De abdij Notre-Dame d'Orval uit 1132 kan je bezoeken in Villers-devant-Orval (Florenville). Bierliefhebbers kennen het klooster zeker omwille van zijn (moeilijk te vinden) trappistenbier en z'n trappistenkaas. Je kan er de oude verwoeste abdij bezoeken en ook nieuwe abdij. Er is ook een winkeltje waar je bier en kaas kan kopen, doe zeker een rondleiding in de abdij.

Op de flesjes van het Orval bier zie je een vis met een ring in z'n muil, hieraan is een legende verbonden. Een forel zou de ring van gravin Mathilde boven water hebben gebracht. Hierop verklaarde de gravin de plaats als een gouden dal, (aureau vallis, vandaar de naam Orval)..
  1. Kasteel van Bouillon

Ook het plaatsje Bouillon aan de Semois is een prachtig middeleeuws stadje. Je kan er door de oude straten wandelen, de plaatselijke brouwerij bezoeken of op een gezellig terras van een drankje genieten.

De blikvanger van Bouillon is het kasteel die het stadje domineert. Het complex werd in opdracht van Godfried van Bouillon opgetrokken in de achtste eeuw en het bevat onder andere een troonzaal, martelkamers en vergeetputten. Vergeet ook zeker niet de torens te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

In de buurt van Bouillon kan je tevens een van de mooiste wandelingen in de Ardennen maken: De Laddertjeswandeling in Rochehaut, te combineren met een bezoek aan de Brasserie de Rochehaut waar je een lokaal biertje kan proeven.

TIP: wist je dat je er een roofvogelshow kan bijwonen of zelfs 's nachts het kasteel kan bezoeken met fakkels? Meer info op de website

  1. Malmedy

Ga er de kathedraal van Malmedy bezoeken, gebouwd in 1775. Malmedy ligt in het oosten van de Ardennen, vlakbij de Hoge Venen en de grens met Duitsland. Malmedy staat ook bekend om zijn folklore en er worden doorheen het jaar heel wat traditionele evenementen georganiseerd.

  • Zo is er het jaarlijkse carnaval en er wordt ook elk jaar een gigantische omelet van 10.000 eieren gebakken.
  • Tijdens de carnavalsperiode vindt het Cwarmê plaats. Het feest duurt 4 dagen en staat op de lijst van immaterieel erfgoed van de Franse Gemeenschap van België. Het carnaval begint om middernacht op de vrijdag voor de vastentijd en duurt tot middernacht op vastenavond.
  • Verder kan je ook terecht op de jaarlijkse brasserie van Bellevaux waarbij je de lokale brouwerij kan bezoeken om daarna het Bellevaux-bier te proeven. Er worden in de regio ook heel wat kazen en andere streekproducten geproduceerd. Download onze rondreis door de Oostkantons.
  1. Malmundarium

Het vroegere klooster in Malmedy is na jarenlange restauratie sinds 2011 het toeristisch hart van de stad geworden. Het is een zeer afwisselend bezoek. De schatkamer van de kathedraal is er ondergebracht naast drie ateliers, een informatiecentrum, een galerie en het Historium. In dit laatste zie je in een 10 minuten durende film de geschiedenis van Malmedy. En uiteraard is het bekende carnaval niet vergeten met zijn kleurrijke kleren en maskers!

Het Malmundarium weet daarnaast ook mooie tijdelijke tentoonstellingen aan te trekken en dat maakt het bezoek overwaard. We willen je nog een paar tips meegeven dat je zeker niet mag missen.

  • Op het gelijkvloers heb je een papieratelier. Daar is een TV-scherm waarbij je in het Nederlands de volledige productie kan volgen.
  • Het museum bestaat uit twee verdiepen: het gelijkvloers en het 2de verdiep (zolder) bereikbaar met trap of lift.
  • Als je uit de lift komt ga dan onmiddellijk naar links en in de ruimte een paar trappen hoger kan je een film zien over de geschiedenis van Malmedy.
  • Ga pas daarna naar het Historium aan de andere kant van de zolder.
  • Alle info op www.malmundarium.be
  1. Namen

Namen is een belangrijke middeleeuwse stad. De citadel van Namen kijkt over de stad uit. Het was ooit de residentie van de Graven van Namen en later groeide het uit tot één van de grootste vestingen van Europa. Je kan de citadel bezoeken via een wandelpad door de rotsen. Geniet onderweg ook van het prachtige uitzicht over de Samber en de Maas.

Ook in de stad zelf is er meer dan genoeg te zien en te doen. Zo kan je er aan op zondagvoormiddag rondstruinen op de rommelmarkt op de Quai de Meuse en de Boulevard de la Meuse. Je vindt er daarnaast ook hippe winkels, leuke koffiezaakjes en heel wat restaurants. In het centrum kan je natuurlijk ook het prachtige Belfort en de kathedraal bezoeken.

AUTOROUTE: Met onze autoroute door het land van Namen ontdek je de mooiste plekjes van de regio.

  1. Les Epioux en de kattenrots

Les Epioux is een prachtig Ardens bos van loof- en naaldbomen. Je waant je hier meteen in Scandinavië. Vanuit Les Epioux kan je een leuke wandeling maken naar de Kattenrots. Je hebt er een mooi uitzicht over de groene omgeving en met een beetje geluk spot je er een hert of een zwijn.

  1. De Hoëgne

In de vallei van de Hoëgne bij Verviers kan je urenlang rondwandelen naast de rivier en tussen de kleine watervalletjes. Dit wandelgebied is als sinds de Belle Epoque erg populair dankzij de romantische sfeer die de regio uitstraalt.

Langs de oever van de rivier loopt ook een leuk wandelpad met fotogenieke vlonderpaden en boomstambruggetjes. Je kan het wandelpad van 8 kilometer bewandelen of kiezen voor de route van 21 kilometer.

WANDELTIP: Wil jij ook de wandeling langs de Hoëgne doen? Download hier onze uitgestippelde wandeling Hoëgne.

  1. Eupen

Deze Duitstalige stad is gebouwd tegen een helling van het Vesderdal en heeft zijn bloeiperiode gekend in de 18de eeuw. Toen kwamen de wolhandelaren van Gent zich hier vestigen en hebben de St-Niklaaskerk gebouwd. Er zijn nu nog enkele van hun mooie patriciërswoningen overgebleven. Met een kleine wandeling door het centrum kom je langs alle bezienswaardigheden. Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling door Eupen.

  • Verspreid over de stad en het centrum zie je diverse voormalige koopmanswoningen waaronder het 'Haus Grand Ry' dat in de 18de eeuw werd gebouwd in opdracht van lakenfabrikant Aegidius von Grand Ry. Let op de bijzondere reliëfen die in de gevel verwerkt zijn.
  • Wat verderop zetelt in de voormalige koopmanswoning van lakenfabrikant Sternickel het Parlement van de Duitstalige gemeenschap.
  • De meeste van deze gebouwen komen uit de 18de eeuwse bloeiperiode van Eupen en zijn tegenwoordig beschermde monumenten.
  1. Europamonument - drielandenpunt

Dit monument ligt zo’n 100 meter van het drielandenpunt en is opgericht in 1977 om er iedereen aan te herinneren dat we vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Er zijn vijf grote rechtopstaande stenen of megalieten geplaatst, die de toenmalige Europes Gemeenschap symboliseren. Elke steen komt uit het land dat het representeert zoals België, Duitsland, Groothertogdom Luxemburg, Frankrijk ... Ook ideal als je een uitstapje wil maken naar Maastricht of Aken.

TIP: Met onze gratis route kom je langs het 3 landenpunt, download deze autoroute hier.

  1. Kasteelruïne van Franchimont

Het prachtige onthaalgebouw ligt aan de voet van een heuse ruïne. Wat maakt deze plek zo aantrekkelijk? De prachtige panorama's! Niet voor niets kozen de vroegere eigenaars deze heuveltop uit. Je kan er elke beweging in de omgeving waarnemen.

  • Je kan met de wagen tot boven rijden waar een ruime parking is.
  • Buiten het kasteel is er een cafetaria en aan het onthaal verneem je alles over de andere kastelen en burchten in de omgeving.
  • Ze zullen je ook graag verder helpen met kaarten en informatie voor wandelingen in deze regio.
  • Elk oneven jaar is de ruïne trouwens het decor van een groots opgezet middeleeuws spektakel.
  • Info op www.chateau-franchimont.be.
  1. Vielsalm

Vielsalm is gelegen in de provincie Luxemburg en grenst aan de provincie Luik. Het hoogste punt van de gemeente is de Baraque de Fraiture, het is de derde hoogste top van de Belgische Ardennen en bekend om de ski- en wintersportmogelijkheden. Tijdens je vakanties Ardennen kun je al wandelend van de mooie omgeving en tal van bezienswaardigheden genieten.

Maison du Pays de Salm

  • Het Maison du Pays de Salm laat je een ontdekkingsreis maken door de geologie, geschiedenis en de folklore van het Salmland.
  • De ontdekking begint met een film en vervolgens kom je in verschillende opmerkelijke galerijen.
  • Plotseling sta je midden in een duivels sabbat van de Heksen van het Salmdal. Laat je overmeesteren door spanning, sensatie en de betoverende streeklegendes!
  • Meer info op de website.
  1. Abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous is een zeer groot complex bestaande uit drie delen: de abdijgebouwen, de brouwerij - kaasmakerij en de bezoekersgebouwen. Deze Benedictijnenabdij werd gesticht in 1872 en telt nu nog een aantal monniken. Van de abdij kan je alleen de kerk bezoeken. In het bezoekerscentrum kun je de kaas en bieren proeven en kopen. Zeker een aanrader voor een tussenstop tijdens je weekendje Ardennen! Meer info op: www.maredsous.com

TIP SPOORFIETSEN: Ben je in Maredsous ga er dan eens railbiken op een oude spoorweg. Ideaal om met de familie of vrienden even hard te trappen terwijl je wordt aangemoedigd door de passagiers op de achterbank. Meer info en boeken hier.

  1. Burcht van Logne, Logne

In de 9de eeuw werd op de top van de heuvel in Logne een burcht gebouwd. Het werd in de loop der eeuwen een machtige constructie. Toendertijd was ze in handen van monniken, maar die verkochten het aan een familie die de ligging en constructie misbruikten om hun macht uit te bouwen. In de 16de eeuw werd het door Karel de Stoute met de grond gelijk gemaakt.

  • De resten van de burcht zijn ze al meer dan honderd jaar aan het opgraven.
  • Je verneemt er meer over in het museumgebouw, waar de Middeleeuwen weer tot leven gewekt lijken te worden.
  • Er wordt ook een schattenjacht in het kasteel georganiseerd, de moeite voor met het hele gezin!
  • Meer info op de website.

Graag meerdere dagen in de Ardennen verblijven? Maak je vakantie pas echt bijzonder en overnacht uniek in de Belgische Ardennen!

  1. Brouwerij Achouffe

De brouwerij van Achouffe staat waarschijnlijk het meest bekend omwille van het logo: een kaboutertje. Het verhaal van de lokale dwerg Nain D’Achouffe sprak tot de verbeelding van de brouwers, en dus mocht de kabouter ook de etiketten van het bier sieren. Brouwerij Achouffe in Houffalize bracht voor de eerste keer in 1982 een brouwsel op de markt. Het succes van de bieren van Achouffe bleef niet uit. Ondertussen exporteert deze brouwerij naar meer dan twintig landen.

De brouwerij bezoeken

  • Je kan een bezoek aan de brouwerij plannen vanaf 6 personen, met een maximum van 25. Kinderen tellen niet mee in het totale aantal deelnemers, maar moeten wel worden geregistreerd.
  • Geniet hier van het zalige artisanale bier en de leuke charme van het dorpje.
  • Meer info op de website.
  1. Kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Het imposante Kasteel Lavaux Sainte-Anne is één van de beroemdste gebouwen in Wallonië. Na een bezoek aan dit prachtige erfgoed tijdens je vakanties Ardennen snap je precies waarom! Je kunt het kasteel aan zowel de binnen- als buitenzijde bezoeken.

  • In het kasteel zie je onder meer dat de kasteelheren van Lavaux Sainte-Anne al wisten wat het goede leven was! De luxueuze residentie had kamers met duidelijk afgebakende functies. Van eetkamer en muzieksalon tot jachtkamer, schrijfkamer, jufferskamer, boudoir van Mevrouw, kapel en badkamer.
  • Op de begane grond krijg je een goede indruk van het leven in de 17e en 18e eeuw.
  • Zo zie je hoe men destijds de tafel dekte, hoe de hygiëne zich ontwikkelde en hoe de positie van de vrouw veranderde.

Jachttaferelen en geurende kruiden

Een verkenningstocht van de omgeving van het kasteel is zeker ook aan te raden. Wandelend langs de slotgrachten kom je bijvoorbeeld langs een leuk damhertenpark. De geurende kruidentuin is een feest voor je ogen, maar zeker ook voor je neus. Loop in de bijgebouwen ook vooral even binnen in het Museum van de Jacht. Je ziet hier talloze jachttrofeeën en veel indrukwekkende opgezette wilde dieren. Rondom het kasteel van Lavaux Sainte-Anne vind je tot slot nog een 'vochtige zone' met een vijver, moerasland en weidevelden, waar het heerlijk wandelen is.

  1. Rochefort

In Rochefort kun je de ruïnes van het grafelijk kasteel niet over het hoofd zien. De ruïnes, die hoog boven Rochefort uit torenen, roepen de herinnering op aan een ruig Germaans Prinsdom. Het fort, dat oorspronkelijk uit de 11e eeuw stamt, bood onderdak aan families als de Montaigu’s en de De La Marcks. Als je de ruïnes bezoekt tijdens je vakanties Ardennen, kun je de sporen van opgravingen en het leven in de middeleeuwen bekijken.

Abdij Notre-Dame de Saint-Remy

Voor veel bezoekers heeft de Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort een magische aantrekkingskracht.

  • De trappistenbieren die in de abdij gebrouwen worden, zijn wereldberoemd.
  • Tot op de dag van vandaag wonen er cisterciënzermonniken in de abdij, waarvan de originele brouwerij dateert uit de 16e eeuw.
  • Er worden drie soorten bier gebrouwen, waarvan Rochefort 10 met een alcoholpercentage van 11,2% het sterkste is.
  • De strikte orde maakt dat bezoeken aan de brouwerij en de abdij zelf niet mogelijk zijn. Wel kun je tijdens diensten de kerk bezoeken.
  • In Rochefort kun je op de verschillende terrasjes en in de restaurants en cafés uiteraard proeven van dé trappist onder de trappistenbieren.
  1. Château Petite Somme, Radhadesh

Het is eens iets anders, op zoek gaan naar het Krishna-bewustzijn. Dat kan op het domein van het kasteel van Petite Somme. Je hoeft hier niet echt lang rond te lopen om opgenomen te worden in de Krishna-sfeer. De bewoners of overtuigde bezoekers lopen hier rond in witte gewaden of in kledij met kleurige en fleurige motieven.

  • Bezoek van het kasteel kan enkel in groep maar er is veel meer te zien op het domein.
  • De godenbeelden zijn al een bezienswaardigheid op zich.
  • De mooie tuin, de bezinningsplekjes waar biddende mensen blijkbaar geen last hebben van de bezoekers.
  • Er is een souvenirshop, een museumpje, een bakkerij en een brasserie. Daar kan je een gezond Indiaans middagmaal nemen met lekkere verse groenten maar eveneens vegetarische en westerse snacks. Alles aan democratische prijzen.
  • Absoluut een aanrader. Graag een bezoekje plannen? Meer info op de website.

REISGIDS: Wil je graag de mooiste plekjes ontdekken van de Ardennen? Download dan onze gratis preview reisgids Belgische Ardennen en mis niets!

  1. Marche-en-Famenne

Deze stad met zo'n 17.000 inwoners heeft zijn historisch centrum volledig gerenoveerd. Wat je vandaag te zien krijgt is een zeer smaakvol ingerichte stadskern met een mooie shoppingzone in het voetgangersgebied zonder daarbij de getuigenissen van het verleden oneer aan te doen. Stemmige pleintjes, kleine straatjes waarvan velen vrij van autoverkeer, huizen mét pit, veel kunst op straat (méér dan 30 beeldhouwwerken), fonteinen, leuke winkeltjes, restaurants… maken van Marche een van de meest gezellige Ardense steden.

  1. Arlon

Arlon (of Aarlen) is de hoofdstad van provincie Luxemburg, hartje Belgisch Lotharingen. Samen met Tongeren en Doornik is Arlon één van de oudste steden van België, nog lang voordat van België sprake was. De stad heeft dan ook een rijke en oude geschiedenis.

  • Oud, want de stad was er al toen de Kelten hier rondliepen. Je zal merken dat er nog tamelijk veel Romeinse overblijfselen zijn.
  • Rijk, omdat je op je weg voorbijkomt langs enkele mooie gebouwen, monumenten en kerken.
  • Dat Aarlen precies op een snijpunt lag van twee belangrijke Romeinse heerwegen, zorgde er mee voor dat de stad zich kon ontwikkelen tot een welvarende nederzetting.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad neemt onze uitgestippelde wandeling Aarlen je mee via een koninklijke trappenpartij tot naar de Knipchenheuvel. Aarlen is al lang klaar voor een verkenning, jij ook?
  1. Nismes: De Grand Canyon van België

In Nismes kan je de Fondry des Chiens vinden, ook wel eens de Grand Canyon van België genaamd. Deze kloof is uitgesleten door regenwater dat miljoenen jaren lang de kalkstenen ondergrond uitspoelde. Hierdoor ontstond een spectaculair landschap van grillige rotsen en kloven, een uniek natuurmonument! De canyon is zo'n 100 meter lang en 20 meter diep. Wist je dat hier wilde orchideeën te vinden zijn?

Wil je er zelf ook op ontdekking? Vanuit Nismes start er een wandeling naar de Fondry des Chiens. Er zijn twee mogelijkheden. De rode rechthoekwandeling van 4km en de gele rechthoekwandeling van 7,5km (beiden luswandelingen vanaf de kerk van Nismes, ook te doen met kinderen). Wie graag een nog langere wandeling maakt, we hebben een wandeling van 15 km.

Wist je dat de wandelroute naar Compostelle hier ook langsloopt? Wijzelf deden er ook een deel van, de Via Thiérache.

  1. Euro Space Center

Een bezoekje aan het Euro Space Center in Transinne is dé perfecte activiteit als je met kinderen op stap bent en/of tijdens een regenachtige dag. In het Euro Space Center maak je kennis met het alledaagse leven van astronauten en maak je als het ware een ruimtereis dankzij de waanzinnige voorstellingen die je precies wel lijken mee te nemen in de ruimte.

Je kan zelfs een vluchtsimulatie doen aan de hand van VR. Ga bijvoorbeeld wandelen op de maan of test je eigen vaardigheden tijdens een reis naar Mars. Dat belooft een dagje te worden om niet te vergeten!

Tip: vergeet zeker niet om je plaatsje op voorhand te reserveren, of het ruimteschip zou wel eens kunnen vertrekken zonder jou! Meer info voor je bezoek & tickets op de Euro Space website.

  1. Ondergronds in de Blegny steenkoolmijn

Tussen Luik en Maastricht vind je de Blegny-Mijn. Dit is een van de 4 authentieke koolmijnen van Europa die je ondergronds kan bezoeken. Tijdens je bezoek aan de Blegny-Mijn zal je eerst afdalen met een liftkooi en zit je letterlijk in de ondergrondse wereld. Hier krijg je vervolgens meer informatie over hoe de machines werken en wat er zich bovengronds afspeelt.

Je komt er ook meer te weten over het alledaagse leven van de kompels en de werkomstandigheden waarin zij vertoefden. Verder maak je ook kennis met de aanvoerwagens, de systemen voor het laden en lossen, de zuiveringsinstallaties... kortom word je wegwijs gemaakt in hoe de mijn werkte, van A tot Z.

Je kan de Blegny-Mijn ontdekken met behulp van een audiogids of een (Nederlandstalige) gids ter plaatse. Het is natuurlijk aan te raden om je bezoek op voorhand vast te leggen, boek daarom je tickets online.

  1. De koolmijn Bois du Cazier

Bois du Cazier is een koolmijn vlakbij Charleroi die jammer genoeg bekend staat voor een traumatische gebeurtenis op 8 augustus 1956. Er kwamen die dag 262 mannen om het leven door een zware ondergrondse brand. Deze ramp was een wake-up call en zorgde ervoor dat de veiligheidsnormen voor de mijnen heel wat verstrengd werden.

Sinds 8 augustus 1956 was de steenkoolmijnbouw in België nooit meer dezelfde en Bois du Cazier gaf hiervoor de aanzet. Tegenwoordig is de koolmijn geopend voor het publiek. Je kan het oude domein bezoeken, rondwandelen tussen het oude mijnstation en de gedenktekens eren. Een bezoek loont zeker de moeite, want de mijn werd zelfs genoteerd als UNESCO-werelderfgoed. Meer informatie voor je bezoek en tickets kan je vinden op de website.

LEESTIP: Wil je graag nog meer ontdekken van Henegouwen? Download onze reisgids Henegouwen met een complete rondreis.

  1. Luik

Luik is de grootste van Wallonië én de meest bezochte stad van Wallonië. Wanneer je op stap bent in Luik, zal je al snel opmerken dat er heel wat kerken, middeleeuwse gebouwen, musea, architectuur, kunst... te spotten vallen.

Er is gewoon voor elk wat wils, dus je zal je onmogelijk vervelen. Daarnaast is Luik prachtig gelegen aan de Maas en zijn er heel wat gezellige zaakjes waar je iets kan eten of drinken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Luik in onze blogpost. We stippelden een volledige stadswandeling in Luik uit zo ben je zeker dat je niets mist van de highlights.

VERBLIJFTIP: Van der Valk Sélys Liège Hotel & Spa ligt in het hartje van de vurige stad Luik, je vindt er een oase van rust en kun je genieten van spa & wellness en er ook een binnenzwembad. Meer info en boeken

  1. Fort Eben-Emael

In het Fort Eben-Emael komt geschiedenis tot leven. Dit fort werd gebouwd tussen 1932 en 1935 en wordt beschouwd als een van de grootste en sterkste forten van Europa.

De Tweede Wereldoorlog begon op deze plek voor West-Europa: het was op 10 mei 1940 dat een Duitse elite-eenheid paratroepers het fort aanviel op een nog nooit eerder geziene manier.

Wat het Fort van Even-Emael zo indrukwekkend maakt, zijn ongetwijfeld de verschillende niveaus en immense ondergrondse complex. Er zijn 3 niveaus: een kazerne, galerijenstelsel en gevechtsbunkers. Tegenwoordig kan je de kazerne (die opnieuw gelijkaardig ingericht werd) bezoeken, maar ook het gangenstelsel, het bijhorende museum en de gevechtsopstellingen.

Je kan ook samen met een gids door het ondergrondse gangenstelsel (oftewel: doolhof) wandelen. Dit is nog maar een greep uit wat je hier allemaal kan bezichtigen en leren. Een bezoek zal je tijd waardig zijn! Meer informatie kan je vinden op de website.

  1. Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr is het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin, maar vandaag de dag ben je er welkom om het gemeubileerde interieur te bewonderen, gedecoreerd door wel 20 generaties die hier vroeger gewoond hebben!

Dit kasteel is echt wondermooi en er valt heel wat te zien: de bijhorende trapsgewijze tuinen, fonteinen, sinaasappelbomen van wel 300 jaar oud, een sprookjesachtig interieur in de stijl van Le Nôtre, vele plafondschilderingen en andere versieringen... Tijdens je bezoek staat er je dus heel wat pracht en praal (en luxe) te wachten.

Wil je het kasteel gewoon eens van de buitenkant bezichtigen? Dan kan dat tijdens een boottochtje op de Maas. Meer weten? Check de toegangsprijzen & rondleidingen.

  1. Kasteel van Jehay

Nog zo'n waanzinnig kasteel is het Kasteel van Jehay, gevestigd op een eilandje in Luik. Het indrukwekkende gebouw is uniek in Europa dankzij de opvallende architectuur en dan bedoelen we vooral het beroemde dambordpatroon dat te vinden is op de muren.

Los van het feit dat dit een architecturaal pareltje is, zullen ook kunstliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. In het kasteel kan je namelijk verschillende eclectische collecties bewonderen, waaronder meubilair, schilderijen, wandtapijten, maar ook aardewerk en boeken.

LEESTIP: Nog meer kastelen ontdekken? Bekijk ook onze pagina met de mooiste kastelen van België.

  1. FAQ: veelgestelde vragen over de Belgische Ardennen

Hoe kan ik de Ardennen best bereiken?

  • Met de auto: alle wegen leiden naar Rome ... en ook naar de Ardennen. Zo kan je de Ardennen bereiken via snelwegen E411 en E25, maar ook via de meer toeristische nationale wegen zoals de N89, de N4 en een dicht netwerk van secundaire wegen. Het is dus mogelijk om elk punt in de Ardennen te bereiken met de auto.
  • Je kan ook met de trein naar de Ardennen. Check je route via de NMBS.

Hoe ver is het rijden naar de Ardennen?

Hoe ver het rijden is naar de Ardennen, is uiteraard afhankelijk van waar je vertrekt. Hieronder vind je een schatting per stad van het aantal af te leggen kilometers en gemiddelde reisduur naar de Ardennen.

  • Amsterdam: 310 km - 3u30
  • Antwerpen: 170 km - 2u
  • Brugge: 235 km - 2u30
  • Brussel: 130 km - 1u35
  • Gent: 190 km - 2u15
  • Kortrijk: 225 km - 2u30
  • Hasselt: 120 km - 1u25
  • Rotterdam: 265 km - 3u
  • Maastricht: 100 km - 1u20
  • Utrecht: 275 km - 3u15

Wat valt er allemaal te beleven in de Ardennen?

De Belgische Ardennen zijn het uitstekende vakantiebestemming voor mensen die van avontuur, beweging en sport houden. Je kan er uren gaan wandelen, fietsen, mountainbiken, kajakken... en er zijn bovendien heel wat verschillende routes, zowel voor beginners als gevorderden, met afstanden van enkele uurtjes tot een volledige dagtocht.

Voor ervaren wandelaars zijn er zelfs prachtige wandelroutes door de natuur waar je heel wat moet klimmen en klauteren. Ben je meer gebeten door wielrennen? Spring dan of je fiets en smeer je kuiten in, want de heftige hellingspercentage zullen je ongetwijfeld voor een serieuze uitdaging zetten. Ontdek onze 25 x routes in de Ardennen hier.

Is het een goed idee om met kinderen naar de Ardennen te gaan?

Jazeker! De Belgische Ardennen is een fantastische bestemming voor gezinnen met kinderen. Je kan samen de natuur in trekken, gaan wandelen, stadjes bezoeken... Zelfs de hond kan mee of maak er een uitstapje van met de grootouders: er zijn heel wat accommodaties in de Ardennen die perfect zijn voor jong en oud (en viervoeters). Bekijk vakantiehuisjes hier.

Welke wandelpaden zijn geschikt voor kinderen?

Op stap met kinderen? Geen probleem want er zijn ook heel wat wandelroutes in de Ardennen die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Wij geven je alvast enkele tips voor goede familieroutes:

  • Het bosleerpad bij St. Vith: hier kan je een wandeling maken van 2,5 km waarbij je informatie krijgt over de bomen in het bos.
  • Wandelroute bij Parc Chlorophylle: dit wandelpad is ongeveer 2 km. Onderweg kan je interactieve do- opdrachten uitvoeren.
  • Dwergenpad Le Sentier des Nutons: ideaal voor als je gaat wandelen met jonge kinderen. Dit pad is 1,8 km lang.
  • Kikkerpad op Domein van Mirwart: de perfecte wandeling om jonge kinderen te amuseren.
  • Ontdek nog meer mooie wandelingen in de Ardennen.

Waar kan ik best overnachten in de Belgische Ardennen?

  • In de Belgische Ardennen zijn heel wat mooie gebieden. Populaire plaatsen om te overnachten zijn Durbuy, Dinant, Bouillon, Spa en La-Roche-En-Ardenne. Kies allereerst waar je naartoe wil en bekijk dan de mogelijke accommodaties. Je kan vrijwel overal in de Ardennen goede vakantiehuisjes, B&B's of chalets vinden. Bekijk het overzicht: overnachten in de Belgische Ardennen.
  • Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Ardennen? Denk hierbij aan rustieke chalets, slapen in een caravan of omgebouwde huifkar, overnachten in een kasteel of net in een tent. Lees er alles over in onze blogpost 25 x bijzonder overnachten in de Ardennen.
  1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis preview reisg Belgische Ardennen


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 september 2023 - John

Prima gids met veel nuttige informatie!

- 14 september 2023 - Bodart

gemakkelijk, overzichtelijk, best bruikbaar

- 16 april 2023 - Alex

Handig en praktisch.

- 17 juli 2022 - MARC DE SCHEPPER

toffe ideën maar misschien een betere aanduiding van de plaatsen waar alles zich bevindt

- 1 juni 2022 - Maria Heeringa

Ziet er keurig uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?