20 x mooiste bezienswaardigheden in Sorrento bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf? Tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Sorrento bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf? Tips & tickets

De mooiste bezienswaardigheden en highlights van Sorrento aan de Amalfikust

Sorrento is de hoofdplaats van het gelijknamige schiereiland in de baai van Napels. Voor veel mensen is dit het vertrekpunt voor een rondreis langs de dorpen van de Amalfikust en voor de oversteek naar het eiland Capri.

Daarnaast is het ook een leuke badstad waar vanalles te beleven is en zijn de bekende bezienswaardigheden zoals Pompeii, Herculaneum en de Vesuvius ook maar een boogscheut verwijderd.

Onze tip: Bezoek Sorrento en de Amalfi kust met een tour

Wil jij graag Sorrento en de prachtige dorpjes langs de Amalfikust bezoeken zonder alle praktische beslommeringen? Relaxen en ten volle kunnen genieten van de prachtige kustlijn, zonder je druk te maken over een parkeerplaats of Italiaanse kamikaze chauffeurs, kies dan voor een daguitstap of excursie naar Sorrento en de Amalfikust. Zo haal je meer uit je bezoek en ontdek je leuke weetjes.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen naar Sorrento en Amalfikust

Inhoud artikel

  1. Kathedraal van Sorrento

De kathedraal van Sorrento dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar vooral de Romaanse stijl uit de 15e eeuw geeft het gebouw zijn uitzicht. Vooral de geschilderde plafonds en bogen vallen op in het interieur. Je ziet er onder andere het tafereel "De Martelaren van Sorrento" en tal van andere kunstwerken. Het altaar en het doopvont bestaan uit marmer en dataren uit de 16e eeuw.

  1. Chiesa di San Francesco

De Chiesa di San Francesco dateert uit de 14de eeuw en ligt pal in het centrum van de stad. Chiesa di San Francesco is wellicht de mooiste kerk van de stad. Maar dat ligt niet aan het kerkgebouw zelf dat maar gewoon wit oogt. Het barokke interieur, de sfeervolle kloostergang en de prachtige kloostertuin zijn een absolute lust voor het oog. Vooral de kloostertuinen zijn de moeite waard om even door te wandelen. Het biedt een oase van rust.

OVERNACHTEN Hotel Central je hebt een fraai panorama op de Vesuvius en de baai van Napels. Verder zijn er nog tal van beauty en wellnessfaciliteiten voorzien. Het hotel ligt op 500 meter van het station en heeft een gratis shuttleservice heen en terug. Meer info en boeken.

  1. Piazza Tasso en de Via San Cesareo

Piazza Tasso is het hoofdplein van Sorrento. Het is genoemd naar de 16e-eeuwse dichter Torquato Tasso die hier werd geboren. Dit is ongetwijfeld een van de gezelligste plekken om te genieten van een terras nadat je bent gaan shoppen in de Via San Cesareo: een winkelstraat met tal van lokale specialiteiten.

  1. Bezoek een citroengaard

Sorrento staat bekend als de bakermat van de limoncello, de typische Italiaanse citroenlikeur. Er zijn dan ook verschillende citroengaarden die je kan bezoeken. Een aanrader is de Giardini di Cataldo waar je een rondleiding op het bedrijf krijgt en uiteraard wat lekkere proevertjes. Meer info op de website

  1. De Marina Grande van Sorrento

Vanaf de binnenstad ben je op een kwartiertje te voet bij de vissershaven of Marina Grande. Dit is zo’n typisch haventje uit de regio met kleurrijke boten en huisjes langs de kade. Langs de promenade aan het water vind je wat gezellige visrestaurantjes die uitkijken op de zee. De ideale plek om te lunchen! Een aanrader is ook om hier ’s morgens vroeg even langs te lopen wanneer de vangst van de voorgaande nacht aan land wordt gebracht.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Neem de stadslift naar Villa Comunale of naar de stranden

Sorrento beschikt over een stadslift, de Sorrentolift, die het strand en de haven verbindt met het hoger gelegen park van Villa Comunale en het oude centrum van de stad. Voor 1 euro bespaar je jezelf de wandeling naar boven of beneden. Eenmaal je boven bent, geniet je van het zicht over de baai van Napels en de Vesuvius. Bekijk de ligging op de kaart.

  1. Ontspannen op de stranden

Sorrento is in de eerste plaats toch een badstad. Je kan je dan ook je plekje uitzoeken en genieten van zon en zee op een van de vele publieke stranden die gratis te gebruiken zijn.

Bagni Regina Giovanna

Een van de mooiste stranden van Sorrento ligt op een halfuurtje wandelen van het stadscentrum, Bagni Regina Giovanna (bekijk ligging). Het strandje wordt omringd met kliffen, steile rotswanden en het heldere water van de Middellandse Zee. In de zomermaanden kan het erg druk worden bij dit verborgen plekje. Wil je het beste plekje? Dan ga je best zo vroeg mogelijk naar het strand. Lees ook onze blogpost met nog meer wandelingen in Sorrento.

  1. Museo Correale di Terranova

Museumliefhebbers moeten zeker eens naar het plaatselijke kunsthistorisch museum gaan. Je vindt er een mooie collectie schilderijen uit de 17e en 18e eeuw en ook werk in majolicakeramiek, een aantal artefacten en authentieke klassieke meubels. Meer info en openingsuren op de website.

  1. Museo Bottega della Tarsia Lignea

Een ander museum dat je kan bezoeken in Sorrento is Museo Bottega della Tarsia Lignea. Het museum zit gehuisvest in het prachtige 18de eeuwse Palazzo Pomarici Santomasi op de Via San Nicola. Het museum is opgedragen aan houten inlegwerk, een ambacht waarvoor de stad al vele eeuwen bekend staat.

Het museum herbergt een interessante collectie schilderijen, prenten en foto's die de stad en de omgeving uitbeelden. In sommige van de ruimtes van het museum kan je ook meubels en andere houtwerkjes bezichtigen die versierd zijn met fraaie fresco’s. Meer info op de website.

  1. Vallone dei Mulini

Net voorbij de Piazza Tasso ligt een vallei die 35.000 jaar geleden is ontstaan door een zware aardbeving. In de vallei zie je de ruïnes van een oude molen die hier eeuwen dienst heeft gedaan. In de 19e eeuw werd de molen gesloten omdat de doorgang naar zee droog werd gelegd voor de uitbreiding van de stad. Zie ligging hier op de kaart

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

  1. Vico Equense

Vico Equense is een kleine gemeente in de buurt van Sorrento die op een turfsteenplateau boven de zee ligt. De plaatselijke kathedraal in gotische en barokstijl is de voornaamste bezienswaardigheid. Verder is het vooral een badplaats met een aantal leuke stranden.

  1. Massa Lubrense

Een ander gehucht op het schiereiland van Sorrento is Massa Lubrense. Massa Lubrense is een van de charmantste dorpjes in deze regio. Veel toeristen komen naar dit dorpje om de Santa Maria delle Grazie te bezichtigen, vanwege de opvallende vloer in majolicategels uit de 17e eeuw. Verder heb je er ook schitterende uitzicht op het eiland Capri en het iets verder gelegen Isola d’Ischia.

  1. Wandeling vanuit Nerano

De mooiste wandelingen op het schiereiland kan je doen vanuit Nerano. Er loopt een wandelpad naar het meest zuidelijke punt van het schiereiland of naar de prachtige baai van Ieranto, hier heeft het massatoerisme niet toegeslagen zoals op de meeste andere plekken in de buurt.

Hier zouden ieder jaar nog schildpadden in het wild geboren worden in het zand. De wandeling start ongeveer 100 meter van het dorpsplein van Nerano en is goed aangegeven. Zie de start hier op de kaart

In de buurt van Sorrento, tussen Positano en Praiano, ligt het bekende Wandelpad van de Goden of Il Sentiero degli Dei. Een wandeling van 9 kilometer brengt je door de heuvels in Bomerano. Voor fervente wandelaars niet te missen. Reken op 4 uur om deze wandeling af te leggen.

  1. Sedile Dominova

Op de Via San Cesareo bevindt zich de Sedile Dominova, een bijzonder historisch gebouw daterend uit de 14de eeuw. Deze vrij onbekende bezienswaardigheid in Sorrento is een soort portaal, waar vroeger mannen van adel vroeger samenkwamen om politiek te bespreken en belangrijke beslissingen te nemen.

Ga even met je rug tegen een zijmuur staan en bekijk aandachtig de gevel van het portaal, het is rijkelijk versierd met goed bewaarde fresco's. Het is best een unieke plek want het is de laatst overgebleven nobele zetel in de hele regio Campanië.

  1. Basiliek van San’Antonino

De Basilica di Sant'Antonino werd gebouwd in de 11e eeuw en ligt op het gelijknamige plein in het centrum van Sorrento: Piazza Sant'Antonino. De prachtige kerk, gebouwd in een mix van barokke en romaanse stijlen, is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in Sorrento.

Wandel zeker even de kerk binnen en bewonder de crypte onder het altaar, waar de beenderen van de heilige Antoninus bewaard worden.

  1. Parasailen boven Sorrento

Wil je graag de stad eens vanuit een compleet ander perspectief bewonderen? Ga dan eens een namiddagje parasailen en ontdek de prachtige omgeving op een unieke en avontuurlijke manier. Je vliegt over de kust van Sorrento en de Golf van Napels en geniet van fantastische 360-graden panorama's. Boek je excursie hier.

  1. Shoppen in Corso Italia

Corso Italia is de drukke winkelstraat van de stad. Je vindt er het ene gezellige boetiekwinkeltje naast het andere. Je kan er ook lokale specialiteiten vinden of gewoon lekker window shoppen. Verder vind je in deze straat en in de aangrenzende straten vind je niet alleen winkeltjes maar ook heel wat restaurants en bars waar je even kan uitrusten.

  1. Dagtrip naar Capri vanuit Sorrento

Vanuit Sorrento ligt de kortste oversteek naar het eiland Capri, bekend van onder andere de Grotta Azzurra of Blauwe Grot en de Faraglioni di Capri. Een dagtrip naar het meest zuidelijke eiland in de baai van Napels moet je dus zeker niet laten liggen.

Meerdere organisaties bieden vanuit Sorrento bovendien rondvaarten aan waarbij je aanmeert in het eiland zelf en meteen ook de grot meepikt. Kijk hier om een dagtour met gids te boeken.

  1. Pompeii en Herculaneum bezoeken vanuit Sorrento

De ruïnes van Pompeii zijn ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van de regio. Pompeii viel samen met Herculaneum ten prooi aan de Vesuvius tijdens de beroemde uitbarsting in de Romeinse tijd.

Wanneer je hier bent, kan je deze stukken archeologisch werelderfgoed eigenlijk echt niet overslaan. Je krijgt een uniek beeld van hoe het leven in een Romeinse stad eraan toeging. Boek hier je tour naar Pompeii en Herculaneum.

  1. Vesuvius beklimmen vanuit Sorrento

Je kan ook de vulkaan zelf gaan bewonderen vanuit Sorrento. Dagelijks vertrekken er tours naar de top van de Vesuvius. Meestal mag je dicht bij de krater komen, al hangt dat af van hoe de vulkaan zich op dat moment gedraagt, want slapen doet hij zeker nog niet. De kans is groot dat je tijdens je bezoek op meerdere plekken zwaveldampen en stoom ziet opstijgen uit het gesteente.

Klik hier om je tickets te reserveren voor je bezoek aan de Vesuvius

  1. Hoe Sorrento bereiken vanuit Napels?

De meeste reizigers landen in Napels Capodichino Airport (NAP) en zetten dan hun tocht verder richting Sorrento. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden.

Met de auto

  • De snelste manier om Sorrento te bereiken is een auto huren in Napels. Je kan zelf rijden of je kan een privétaxi met chauffeur boeken.
  • Er zijn tal van autoverhuurbedrijven actief op de luchthaven van Napels, dus je kan makkelijk van tevoren een auto online boeken en gaan ophalen in Napels. De weg naar Sorrento is vrij eenvoudig, maar je passeert wel een tolweg net buiten Napels waar je normaal gezien nog contant geld voor nodig hebt.
  • Geen zin om zelf te rijden? Dan kan je een private transfer regelen via GetYourGuide voor een ontspannen rit van de luchthaven naar Sorrento.

Met de bus

  • De bus nemen is wellicht de meest budgetvriendelijke manier om Sorrento te bereiken. Maar je bent natuurlijk wel een stuk langer onderweg.
  • Op de website van Curreri Viaggi vind je de uurregelingen en tarieven.
  • Je kan de bus nemen bij de PI-parkeerzone van de luchthaven. De bus brengt je naar het station van Sorrento.

Met de bovengrondse metro (Circumvesuviana)

  • Een minder gebruikte optie, want auto- en busdiensten zijn op zich redelijk goed geprijsd en een vlotte manier om Sorrento te bereiken. Maar als je toch graag de trein wilt nemen, kan je de Alibus-shuttlebus vanaf de parkeerplaats buiten de luchthaven nemen. Die kost € 5 en het duurt 20 minuten om je naar het centraal station van Napels te brengen.
  • Daarna koop je een kaartje naar Sorrento (€ 4,50) voor de Circumvesuviana-lijn. Spring op een trein richting Sorrento (die gaan frequent) en na een klein uur ben je op je bestemming.

Per boot

  • Zin om echt in stijl naar Sorrento te reizen? Dan kan je de ferry nemen vanuit Napels. Dit is iets prijziger, maar je krijgt waar voor je geld. (tickets kan je hier boeken)
  • Neem de Alibus-shuttlebus bij de luchthaven tot aan de laatste halte, Molo Beverello, een van de havens van Napels. Daar zie je kraampjes van verschillende rederijen die naar Sorrento varen.
  • De bootreis duurt ongeveer een uur en je kunt onderweg uitgebreid genieten van de baai van Napels.
  1. Waar overnachten in Sorrento?

Sorrento is een populaire badstad, dus aan hotels en andere verblijf accommodatie is er geen gebrek. Wij geven graag een paar aanraders mee om te overnachten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Sorrento.

Hotel Central

Vanaf het dakterras van Hotel Central heb je een fraai panorama op de Vesuvius en de baai van Napels. Vanaf mei tot september is het buitenzwembad toegankelijk. Verder zijn er nog tal van beauty en wellnessfaciliteiten voorzien. Het hotel ligt op 500 meter van het station en heeft een gratis shuttleservice heen en terug. Boek hier je verblijf in Hotel Central.

Coltur Suites

Coltur Suites ligt op letterlijk een minuut lopen van het strand en bied je een mooi zicht op de Marina Grande. Je komt er in een ruim appartement met alle moderne voorzieningen. Ook een zwembad hoef je niet te missen, je hebt toegang tot het zwembad van een nabijgelegen zusterhotel. Een leuk alternatief als je rustig wil verblijven, maar niet te ver van het centrum. Boek hier je verblijf in Coltur Suites.

Hotel Cristina

Dit hotel bied je dagelijks een gratis shuttle naar het centrum van de stad, dat op een kilometer afstand ligt. Het dakterras van het restaurant geeft je een panorama over de hele regio en van mei tot september kan je in het buitenzwembad terecht. Het hotel heeft ook een aangename tuin met olijf- en citroenbomen. Boek hier je verblijf in Hotel Cristina.

  1. Waar ligt Sorrento op de kaart?

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 28 augustus 2022 - Guido Reunes

Een fantastische gids voor een fantastische omgeving.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?