Dé top 20 x mooiste bezienswaardigheden van Montenegro: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé top 20 x mooiste bezienswaardigheden van Montenegro: wat zien & doen?

3 januari 2024 in Montenegro14 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en highlights in Montenegro

Nog niet zo lang geleden hadden de meeste mensen er problemen mee om Montenegro op een kaart aan te duiden en in de wereld van het toerisme werd dit kleine Balkanland aan de Adriatische Zee steevast overgeslagen. Maar de laatste jaren is dat veranderd. Toeristen beginnen Montenegro stilaan te ontdekken en wie er al geweest is, kan enkel beamen dat er erg veel te zien is.

In het binnenland reizen dramatische bergen op uit de vreedzame valleien en aan de azuurblauwe kustlijn wisselen idyllische stranden en pittoreske dorpjes elkaar af. Er zijn steden waar je de hele nacht kan dansen, natuurgebieden die je met verstomming slaan en ook historische bezienswaardigheden waar je de boeiende geschiedenis van Montenegro kan induiken.

Hieronder zetten we de 20 niet-te-missen bezienswaardigheden in Montenegro op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Sveti Stefan

Sveti Stefan is een versterkt eilanddorp dat verbonden is met het vasteland door een smalle verhoogde weg. Het vijftiende-eeuwse dorpje wordt omringd met roze kiezelstranden en azuurblauwe wateren en is één van de meest gefotografeerde plekken van Montenegro.

Sveti Stefan is tegenwoordig een luxueus toeristenoord geworden en dus helaas niet gratis toegankelijk, maar staren naar het eiland vanaf de kust is natuurlijk wel gratis. Het is de perfecte plek om te genieten van een middagje zwemmen, gevolgd door een diner met verse zeevruchten, terwijl je de zon ziet ondergaan boven de Adriatische Zee.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
  1. Budva

Budva is een pittoresk stadje in Montenegro waar je heel wat historische bezienswaardigheden kan bezoeken. Je wandelt er rond in een romantisch decor en passeert langs eeuwenoude kerken, Romeinse ruïnes en prachtige huisjes. In de ommuurde citadel en het stadsmuseum kan je de geschiedenis van Budva induiken. Wie wil afkoelen kan een korte wandeling van vijf minuten maken langs een kustpad dat leidt naar het idyllische Mogren-strand.

Overdag zie je mensen op weg naar het strand of ontsnappen aan de hitte in de cafés en restaurants en 's nachts komt Budva helemaal tot leven. Er zijn veel leuke bars waar je tot in de vroege uurtjes terecht kan. Daarnaast kan je er ook terecht op de bekende stranden van de Budva Rivièra en voor het mooiste uitzicht op de stad moet je de stadsmuren beklimmen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een hotel dicht bij het strand? Bekijk even Fontana Hotel & Gastronomy, deze ligt vlakbij het belangrijkste strand van Budva en daarbij krijg je nog eens een geweldig zicht over de baai, wat wil nog meer? Meer info en boeken.

  1. De oude stad van Kotor

  • De baai van Kotor is dé top bezienswaardigheid langs de kustlijn van Montenegro. Het is prachtig om te zien hoe de ruige bergen torenhoog boven de oude dorpjes met de typische rode daken en drukke jachthavens uittorenen.

  • De beste manier om de pracht van de baai te zien is natuurlijk vanop het water met een speedboot tour door de baai.

  • De oude binnenstad van Kotor is UNESCO-werelderfgoed en je zal snel zien waarom. De Venetiaanse oude stad ligt aan de oever van de baai van Kotor en wordt ondersteund door steile bergen. De labyrintische steegjes leiden langs musea, oude kazernes, traditionele restaurants en pittoreske kerken. Het leukste om hier te doen is simpelweg verdwalen en genieten van de relaxte Mediterraanse sfeer.

    Naast het heerlijke ijs en de levendige restaurants zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Kotor onder andere het maritiem museum, de kathedraal van Sint-Tryphon, de orthodoxe kerk van Sint-Nicolaas en het Kattenmuseum van Kotor.

  • Vanuit de oude stad van Kotor kan je de wandeling maken naar de Church of Our Lady of Remedy met onze stadswandeling Kotor. Wie wil kan ook de meer ambitieuse klim op de Ladder van Kotor maken.

DAGTUITSTAP: Wil je graag de baai van Kotor verkennen? Kijk hier naar leuke uitstappen en trips (breng ook zeker een bezoekje aan de Blue Cave).

  1. Perast

Perast is één van de meest pittoreske stadjes in de baai van Kotor. Het is een schilderachtig vissersdorpje dat iets rustiger is dan het toeristische Kotor vlakbij. Perast staat vooral bekend om de talloze paleizen die hier door rijke families werden opgetrokken aan de waterkant.

Tijdens een speedboottour door de Baai van Kotor, maak je een stop op de eilandjes. Je kan hier dan ook de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rotsen bezoeken, een indrukwekkende kerk op een kunstmatig eiland vlak voor de kust van Perast. Er varen regelmatig boten naar het eiland zodat je de kerk kan bezoeken.

Boek hier je boottocht naar Perast en Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen

  1. Nationaal park Lovcen

Van de vijf nationale parken in Montenegro biedt Lovcen National Park de beste mix van natuur en geschiedenis. Het ligt tussen ruige bergen waartussen wandelpaden je leiden naar dramatische pieken en verbluffende uitkijkpunten.

Toch is het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt een bezoek aan het Njegos Mausoleum op de top van een berg. Nadat je 400 treden getrotseerd hebt, kom je terecht op deze heilige plek die gewijd is aan Petar II Petrovic-Njegos. Hij wordt beschouwd als de grootste Montenegrijnse heerser.

TIP: Wie zin heeft in een actieve dagtocht, kan deze dagtrip naar het nationaal park Lovćen boeken. Je geniet van een ontbijt in het dorp Njegusi, beklimt de top van het mausoleum met spectaculaire uitzichten en bezoekt het Cetinje-klooster.

  1. Tara Canyon

Tara Canyon ligt in het adembenemende Durmitor Nationaal Park en is de tweede diepste kloof ter wereld, na de Grand Canyon, en de diepste kloof van Europa. De beste manier om het te zien is tijdens een spannende wildwaterrafting-tour. Tussen de stroomversnellingen zijn er plekken om te zwemmen en ook heel wat kliffen om vanaf te springen, ideaal voor wie een namiddagje avontuur in Montenegro wil beleven!

Onze tip: Boek je tour om te raften in de Tara Canyon alvast hier.

De Djurdjevica Tara-brug is een andere uitstekende manier om de Tara Canyon te zien. Ooit was het de grootste betonnen boogbrug in Europa, maar in 1942 werd het bouwwerk opgeblazen om de Italiaanse opmars te stoppen. De herbouwde brug torent 172 meter boven de onderliggende rivierbedding uit en de zipline over de kloof is populair bij toeristen zonder hoogtevrees.

  1. Nevidio Canyon

De Tara River Canyon is natuurlijk de bekendste kloof in de regio, maar er is nog een ander stukje natuurpracht: Nevidio Canyon (Onzichtbare Canyon). Deze 2,7 kilometer lange kloof is een van de meest fotogenieke plekken in de regio Durmitor.

De Nevidio Canyon is eerder moeilijk te bereiken, maar het loont absoluut de moeite om deze plek te verkennen. Het onbereikbare terrein heeft er zelfs voor gezorgd dat de canyon pas in 1965 voor het eerst verkend was. Dat maakt van de Nevidio Canyon zelfs de laatst ontdekte kloof in Europa. Vandaag worden er ook verschillende canyontours georganiseerd, een aanrader. Boek je canyon tour online.

Eco Village Nevidio ligt in het dorp Pošćenje ten zuiden van het Durmitor Nationaal Park. Dit is een must stop als je op rondreis bent in Montenegro. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal met een EU-Ecolabel.
De keuken serveert heerlijke lokale gerechten, de 3-hoekige huisjes zijn voorzien van een balkon met uitzicht op de bergen elk met eigen badkamer. De prachtige verscholen Nevidio-kloof ligt vlakbij. Meer info en boeken

OVERNACHTINGSTIP: Eco Village Nevidio ligt op wandelafstand van de Nevidio Canyon. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal, een niet te missen verblijf in Montenegro. Meer info en boeken

  1. Cetinje

Cetinje werd gesticht in de 15e eeuw en werd al snel het centrum van de Montenegrijnse cultuur. Het werd daarna logischerwijs officieel de hoofdstad van het onafhankelijke Montenegro in 1878. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd de hoofdstad echter verplaatst van Cetinje naar Podgorica (toen bekend als Titograd). In Cetinje bleven slechts 9000 inwoners achter, maar tot vandaag blijft het de culturele hotspot van Montenegro.

  • Begin je verkenningstocht van Cetinje op het Koning Nicholas-plein waar je het staatsmuseum kan bezoeken. Dat museum is gevestigd in de voormalige residentie van Nikola I Petrović-Njegoš, koning van Montenegro. De kamers zijn ingericht net zoals ze er zouden hebben uitgezien toen het paleis nog in gebruik was.
  • Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Blauwe Paleis en het Cetinje-klooster.
  • Je zal er ook heel wat oude ambassadegebouwen tegenkomen en een ingewikkeld ontworpen kerk.

De leukste verblijven in Montenegro?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebSunweb vakanties in Montenegro
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

  1. Black Lake

Black Lake (Crno Jezero) is één van de 18 zogenaamde 'bergogen' in het Durmitor Nationaal Park en zonder twijfel het mooiste meer van het park. Dit pittoreske meer wordt omgeven door torenhoge dennen en ligt op slechts 40 minuten wandelen van het centrum van Žabljak.

Het meer is erg diep waardoor het water behoorlijk koud kan zijn, maar het is een geweldige plek om af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Je kan er boten huren, lekker picknickdeken of simpelweg genieten van het landschap. Er is bovendien een klein cafeetje aan het meer waar je een hapje kan eten of kan opdrogen na een frisse duik. Download hier onze wandeling rond het Black Lake in Durmitor.

  1. Velika Plaza

Velika Plaza in Ulcinj, aan de zuidkust van Montenegro, is een 12 kilometer lang zandstrand dat populair is bij toeristen. Je kan er kitesurfen, zonnen en afkoelen in de azuurblauwe zee, maar er worden ook strandfeesten en een muziekfestival georganiseerd. Het is een van de meest trendy hotspots tijdens de zomer in Montenegro.

  1. Skadar-meer

Het meer van Skadar is één van de meest spectaculaire natuurgebieden van Montenegro. Een kajak- of boottocht is zeker een een goed idee om het meer te verkennen of je kan natuurlijk ook gewoon een duik in het water nemen. Terwijl je peddelt, kan je over de grens naar de imposante toppen van de 'Vervloekte bergen' (Accursed Mountains) van Albanië staren.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de 14-eeuwse kloosters. Ga ook zeker naar het bezoekerscentrum van het Lake Skadar National Park om meer te weten te komen over deze natuurlijke schat van Montenegro.

BOOTTOCHT: Geniet van al het wild dat het Skadarmeer te bieden heeft met een geweldige daguitstap: vaar over het Skadarmeer - boottocht naar Rijeka Crnojevića, onderweg kom je langs het fort Lesendro, zie de mooiste vogels zoals Pelikanen. Meer info en boeken.

  1. De Horseshoe Bend van Montenegro

Montenegro heeft niet alleen zijn eigen versie van de Grand Canyon, maar ook van de beroemde Horseshoe Bend. Het is met ruime voorsprong de bekendste plek van Lake Skadar Nationaal Park. De mooie uitzichtpunten, zoals Pavlova Strana viewpoint laten je toe om prachtige foto's te maken van deze beroemde bocht in de Rijeka Crnojevića-rivier die zich een weg baant naar Lake Skadar.

Het is als een slang die zich kronkelt door het weelderige, groene landschap, rond een zachtgroene heuvel. Dit prachtige uitzicht is een van de meest iconische plekken van Montenegro en het is terecht populair bij zowel professionele- als amateurfotografen.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
  1. Klooster van Ostrog

Het Ostrog-klooster prijkt op een steile klif en is een van de belangrijkste religieuze plaatsen van de Balkan. Dit bijzondere witte gebouw werd uitgehakt in de rotsen en torent uit boven de omgeving. Er zijn binnenin 2 bijzondere grotkerken waar ook de stichter van het klooster begraven ligt.

Meer dan 100 000 mensen bezoeken dit bijzondere zeventiende-eeuwse klooster elk jaar. Het is niet ongebruikelijk om pelgrims op blote voeten of op hun knieën de klim naar het bovenste klooster te zien maken. Er wonen trouwens nog steeds monniken in het gebouw.

  1. Stari Bar

Het stadje Stari Bar ligt op een steile heuvel aan de voet van de berg Rumija een paar kilometer boven de moderne haven van de stad Bar. Stari Bar is een van de meest sfeervolle oude steden van Montenegro, ook al werd het zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in 1979. De kleurrijke straat en restaurants hebben een kenmerkende oosterse flair en de Turkse invloed in Montenegro is hier duidelijk zichtbaar. Je stoot er op verschillende pittoreske hoekjes en indrukwekkende vergezichten.

In Stari Bar moet je zeker het Bar-aquaduct bezoeken. Dat aquaduct werd tijdens de aardbeving zwaar beschadigd waardoor de watervoorziening van de stad werd afgesloten. Nadat het aquaduct gerepareerd werd, begonnen de bewoners terug te keren. Ook de gedeeltelijke overblijfselen van het oude fort van de stad zijn een bezoekje waard net als de oude kerk in het stadscentrum.

  1. De Blue Cave

Aan de wilde kust van het schiereiland Lustica ligt de blauwe grot verstopt. Het natuurfenomeen is enkel toegankelijk per boot. De grot dankt zijn naam aan het iriserende blauwe licht dat in de grot gereflecteerd wordt. Maak een boottocht naar de grot vanuit Herceg Novi of Kotor en verken deze magische plek.

Boek hier je excursie naar de Blue Cave

  1. Lipa-grot

De Lipa-grot bij het stadje Dobrosko is een geweldige bezienswaardigheid voor gezinnen. Een miniatuurtreintje brengt bezoekers eerst door een landschap vol wilde vijgen en granaatappelbomen om uiteindelijk aan te komen bij de ingang van de grot. Daar kan je een rondleiding door het gigantische grottenstelsel volgen.

Het grottenstelsel bevat zo’n 2,5 kilometer aan doorgangen en ondergrondse kamers. Er is ook een tour waarbij je onder begeleiding van een gids via touwen afdaalt tot het hart van de grot, maar dat is wel niet voor mensen met claustrofobie.

  1. Romeinse mozaïeken in Risan

Risan is de oudste nederzetting in de baai van Kotor en die eeuwenlange geschiedenis heeft heel wat sporen nagelaten. Het stadje staat vandaag vooral bekend om de Villa Urbana, een Romeinse villa uit de 2e eeuw waar verschillende Romeinse mozaïeken uitstekend goed bewaard gebleven zijn.

De mozaïeken tonen belangrijke delen van het Romeinse leven, zoals eten, wijn en wapens, maar het pronkstuk in de villa is toch wel de mozaïek van de klassieke God van de slaap, Hypnos, of Somnus zoals hij in de Romeinse mythologie werd genoemd. Het is zelfs de enige mozaïekvertolking van Hypnos die ooit werd gevonden.

  1. Porto Montenegro

Een decennium geleden was Tivat nog een rustig vissersstadje, maar daar is snel verandering in gekomen. De haven was een oude militaire scheepswerf die in verval was geraakt, maar de Canadese goudmagnaat Peter Munk had het idee om de plek te veranderen in 's werelds grootste jachthaven voor superjachten.

Porto Montenegro is nu de enige platina-gewaardeerde jachthaven ter wereld. Wandel hier zeker eens rond om zo enkele van de meest luxueuze boten ter wereld te bewonderen. Daarnaast kan je ook heerlijk dineren in de verschillende restaurants van Tivat. Kortom, deideale plek voor een leuke daguitstap.

  1. Petrovac

De kuststad Petrovac in het zuiden van Montenegro is nog zo'n pareltje aan de Adriatische kust. Maar toch biedt Petrovac meer dan alleen stranden. De historische bezienswaardigheden in de stad zelf zijn ook zeker een bezoekje waard. Sla vooral het fort Castello niet over.

Het fort werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor wijn en olijven en is nu een prachtige plek waar bezoekers kunnen ontspannen op een zonnig terras met uitzicht op zee. Er staat hier ook een obelisk ter herdenking van degenen die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vanuit Petrovac kan je ook een eenvoudige wandeling maken naar een van de mooiste stranden "Perazića Do" van Montenegro en het oude klooster van Reževići. Via een schilderachtige pad en 3 tunnels wandel je er in een half uur naartoe. Bekijk hier onze wandelroute.

VERBLIJFTIP: Ga genieten in alle luxe in hotel Riva, gelegen aan de kust van Petrovac, het hotel heeft een privé strand en je kan er heerlijk ontbijten en dineren.

  1. Podgorica

Podgorica is zeker niet de meest charmante stad van Montenegro, maar toch is Podgorica, de hoofdstad en ook de grootste stad van het land, de moeite waard om even te leren kennen. Toeristen laten deze stad meestal links liggen op hun rondreis waardoor je er nog de typische lokale authenticiteit kan vinden.

Hoewel bijna alles tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt werd - de stad werd meer dan 70 keer gebombardeerd - zijn er nog steeds historische gebouwen in de oudste delen van de stad: Stara Varoš en Drâc. Vandaag is vooral de kathedraal een eye-catcher. Daarnaast herinneren de twee moskeeën, de Turkse klokkentoren en het labyrint van smalle straatjes nog steeds aan de Ottomaanse periode van Montenegro.

  1. Filmpje: het mooiste van Montenegro

Benieuwd naar hoe Montenegro eruitziet? In deze video krijg je prachtige beelden van Montenegro voorgeschoteld. Als je dat in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten afzakken.

  1. Waar overnachten in Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzonder verblijf in Montenegro? Hieronder kan je alvast enkele aan te bevelen plekjes.

Enkele van onze favoriete verblijven in Montenegro

  • Eco Village Nevidio ligt ten zuiden van het Durmitor Nationaal Park, op wandelafstand van de Nevidio canyon. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal. De keuken serveert heerlijke lokale gerechten. Meer info en boeken
  • Casa di Pino Eco Lodge ligt op 3 km van het Black Lake (Žabljak). De moderne appartementen beschikken over WiFi en er is een gratis privéparking. Sommige accommodaties hebben een keuken met een vaatwasser, een oven en een kookplaat. Ideale uitvalsbasis om het Durmitor Nationaal Park te verkennen. Meer info en boeken
  • Apartments Obala in Podgorica, ligt nabij het Skadar meer. Iedere dag schone handdoeken en lakens. Het ontbijt was lekker met vers fruit. Je kan aan het appartement druiven, mandarijnen en vijgen zo van de struiken en bomen plukken. Super locatie, pal naast de rivier/kanaal die uitmondt in het meer van Skadar. Meer info en boeken
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 januari 2024 - stoffeltje

Is de perfecte leidraad voor onze reis! Onze reis voor 14 dagen gaat onvergetelijk zijn!

- 22 september 2023 - monic

inhoudelijk was de reisgids heel compleet en interessant maar ik vond hem wel bijzonder onoverzichtelijk qua lay out zodat het niet handig was om snel iets op te zoeken onderweg. ..

- 7 september 2023 - Hilde Meijer

mooi we hebben er veel aan gehad tijdens onze vakantie

- 9 juli 2023 - Parmentier Jan

De gids is zeer goed en overzichtelijk opgezet, Opmerkingen over het land kan ik pas geven nadat ik het bezocht heb. Mvg Parmentier Jan

- 12 januari 2023 - Kris Van Nieuwenhove

heb reeds al meermaals gebruik gemaakt van jullie reisgids.TOP

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?