Autovakantie in Baskenland? Frans & Spaans Baskenland met de auto

Koop de volledige reisgids voor € 10

Autovakantie in Baskenland? Frans & Spaans Baskenland met de auto

29 april 2024 in Noord-Spanje2 reacties

Het Baskenland, in het noorden van Spanje en deels in Frankrijk, is één van de mooiste regio’s van beide landen. Het is een heel veelzijdig gebied met groene heuvels, rustieke wijngaarden, hoge bergtoppen en woeste oceanen. Ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella trekt door de regio. Onderweg kom je langs allerlei bijzondere steden en idyllische dorpjes en je kan er de lekkerste tapasgerechten en wijnen uitproberen.

Inhoud artikel

 1. Het Baskenland

1.1. Frankrijk of Spanje?

Het Baskenland is een heel veelzijdige regio die zich uitstrekt over enerzijds in het zuidwesten van Frankrijk en anderzijds in het noorden van Spanje aan de Golf van Biskaje en de Pyreneeën. Frans-Baskenland bestaat uit de drie Provincies Labourd, Neder-Navarra en Soule. De drie Spaanse provincies zijn Vizcaya, Guipúzcoa en Álava.

Het Frans-Baskenland begint bij de stad Bayonne en loopt door tot Saint-Jean de Luz in het zuidelijkste puntje en tot Mauléon-Licharre en Tardets-Sorholus in het binnenland. De regio ligt aan de voet van de oostelijke Pyreneeën. De belangrijkste steden zijn Bayonne, Anglet, Biarritz en Saint-Jean-de-Luz.

Onder Saint-Jean-de-Luz kan je de grens oversteken naar het Spaanse Baskenland. Je komt in Spanje meteen terecht in het ene kleurrijke kustplaatsje na het andere. De oude havenstad Bilbao is de grootste stad in Baskenland, maar andere dorpen zoals bijvoorbeeld Pamplona hoeven daar zeker niet voor onder te doen. Ook de grenssteden van de regio, zoals Logroño en Tudela, zijn aanraders.

1.2. Waarom het Baskenland bezoeken?

De regio is heel geliefd bij fietsers, maar ook bij Spanjaarden die aan de hete zomers in hun eigen gebieden proberen te ontsnappen. In de het Baskenland kan je goed wandelen en fietsen, bijvoorbeeld langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Daarnaast kan je ook kastelen en kathedralen bezoeken of een duik nemen in de Golf van Biskaje. De regio heeft een warm, maar nat oceanisch klimaat en dat zorgt voor een erg divers landschap. Zo zijn er in het Baskenland groene heuvels, schattige bergdorpjes en wijngaarden waar de lekkerste wijnen vandaan komen, maar ook ruige kustlijnen en bergketens.

1.3. Autoroute door het Baskenland

We hebben een autoroute door het Spaanse Baskenland uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes brengt. In 11 dagen tijd passeer je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en de mooiste natuurgebieden van de streek.

 1. Bayonne

Hoofdstad van Frans-Baskenland

Bayonne is de hoofdstad van Frans-Baskenland en ook de grootste stad in het Franse gedeelte van de regio. De belangrijkste wijk van de stad is Saint-Esprit, vroeger ook een belangrijke stopplaats voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. In dezelfde wijk werd bovendien de chocoladehandel van de familie Dacosta uitgebouwd. Bayonne staat nog steeds bekend om zijn heerlijke chocolade.

Wat je niet mag missen?

Eén van de grootste bezienswaardigheden in de stad is de Cathédrale Sainte-Marie de Bayonne, een rooms-katholieke gotische kathedraal die geldt als een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Compostella. Het dertiende-eeuwse gebouw kreeg al in 1862 de titel van historisch monument en staat ook al sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder kan je het Musée Basque in Bayonne bezoeken om meer over de Baskische tradities en kunst te leren en in het Musée Bonnat kan je mooie kunstwerken van schilders als El Greco, Rembrandt, Rubens en Sandro Botticelli aanschouwen.

Fêtes de Bayonne

Bayonne staat daarnaast ook bekend als de Franse stad waar al het langst stierengevechten gehouden worden. Nog steeds worden er jaarlijks in de zomer meerdere gevechten georganiseerd, bijvoorbeeld tijdens het zomerfestival Fêtes de Bayonne. Naast stierengevechten en stierenrennen worden er dan ook optochten en muziekoptredens gehouden in de straten en je kan ’s avonds naar spectaculair vuurwerk kijken.

 1. Anglet

Net onder Bayonne ligt Anglet, een klein badplaatsje tussen de Baskische hoofdstad en de grote badplaats Biarritz. Het dorpje is begrensd door naaldbossen aan de ene kant en elf stranden verspreid over bijna 5 km kustlijn aan de andere kant. In Anglet kan je de overblijfselen van het Dominicaanse klooster van Couillioure bezoeken, een officieel historisch monument. Ook kan je er mooie wandelingen maken door de natuurparken Izadia en Pignada.

 1. Biarritz

Badplaats Biarritz

Biarritz is een grote badplaats aan de Golf van Biskaje die vooral bekend staat om zijn prachtige promenade langs het water en zijn fijne zandstranden. De stad is altijd al een belangrijke vissershaven geweest en dan vooral voor de walvissenjacht. Naast de oude haven van Biarritz ligt er maar liefst 6 km aan stranden. Je kan er niet alleen uitstekend genieten van het mooie weer in de zomer, maar ook van zogenaamde zeetherapie in bepaalde resorts.

Wat je niet mag missen?

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de oude haven en de vuurtoren van Biarritz. Ook het Musée de la Mer, een aquarium met 24 watertanks vol vissen, haaien en zeehonden, is een drukbezochte plek. Verder staan er in de stad een aantal prachtige kerken, twee mooie casino’s aan de Grande Plage en het prestigieuze Hôtel du Palais dat in de negentiende eeuw gebouwd werd voor keizerin Eugenia de Montijo, vrouw van Napoleon III.

Surfhoofdstad van Europa

Biarritz is ook één van de meest populaire Europese surfsteden. Er wordt dan ook volop gesurft en ook als je het nog nooit eerder gedaan hebt, is dit de ideale plek om een een board te huren en les te volgen. Jaarlijks vindt er in de stad ook het Biarritz Surf Festival plaats, één van de grootste surfevenementen van Europa. Nog meer zien en doen in Biarritz? Lees ook onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden Biarritz.

 1. Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz ligt vlakbij de grens met Spanje en is ook een geliefde badplaats. Net als in Biarritz vind je hier heel wat mooie stranden en spa’s die thalassotherapie aanbieden. Het stadje heeft niet zoveel bezienswaardigheden als Biarritz, maar de Eglise Saint-Jean-Baptiste en het Maison Louis XIV zijn wel zeker een bezoekje waard.

 1. Hondarribia

Hondarribia is het eerste plaatsje dat je vanuit Frankrijk in Spaans-Baskenland tegenkomt. Het is een schattig, klein en vooral kleurrijk vissersplaatje met mooie vakwerkhuizen, heerlijke restaurants en bars waar je de beroemde pintxos, dat zijn de lokale tapa’s, kan uitproberen.

Verder kan je er ook het prachtige gotisch kasteel van keizer Carlos V bezoeken of binnengaan in de zestiende-eeuwse kerk Iglesia del Manzano. Ook het Guadalupe Fort op de Jaizkibel-berg ten westen van het stadje is een bezoekje waard.

OVERNACHTINGSTIP: Parador de Hondarribia, gevestigd in een indrukwekkend kasteel uit de 10e eeuw, biedt uitzicht op de rivier Bidasoa. Het charmant ingerichte hotel biedt naast ruime, moderne kamers ook een leuke binnenplaats en een terras met een prachtig uitzicht op de omgeving.

 1. San Sebastián

San Sebastián is een mooie badplaats aan de Golf van Biskaje en het is één van de meest bezochte stadjes in Spanje. De stad staat bekend om de romantische promenade en de mooie stranden. Dwaal ook rond op de kasseien in het oude centrum van de stad in de wijk Parte Vieja.

Wil je graag een dagje luieren aan het strand? Dan is Playa de la Concha in San Sebastian zeker een bezoekje waardig. In 2019 door Tripadvisor uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.

 1. Pamplona

Pamplona is de hoofdstad van de provincie Navarra en staat vooral bekend om de stierenrennen die jaarlijks plaatsvinden in juli tijdens het San Fermín festival. Daarnaast is de stad een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Je vindt heel wat prachtige kerken in Pamploma, zoals de vijftiende-eeuwse gotische Santa María la Real kathedraal, vier andere gotische kerken en een aantal barokke kapellen. Maak zeker een wandeling door de stad langs de kerken en andere mooie gebouwen. De ideale plek om even uit te rusten tussendoor is het prachtige stadspark Taconera, ook de Japanse tuinen zijn een uitstekende optie.

 1. Tudela

Tudela is de meest zuidelijke stad van het Baskenland. Het is de tweede grote stad van de provincie Navarra, na Pamplona. Ook hier wordt eind juli jaarlijks een groot festival georganiseerd met stierengevechten en stierenrennen, het Santa Ana festival. Een andere reden om de stad te bezoeken zijn de prachtige kerken, waaronder de twaalfde-eeuwse Catedral de Santa Maria de Tudela.

Ook de Torre Monreal is een grote bezienswaardigheid, net als de oude klokkentoren in het oude centrum van de stad. Ga ook zeker eens naar het nabijgelegen natuurpark Bardenas Reales waar woestijnachtige landschappen en bijzondere rotsformaties de omgeving domineren.

 1. Logroño

Logroño ligt aan de rand van Baskenland en is ook vooral bekend als stopplaats op de route naar Santiago de Compostella. Bezoek hier zeker de bijzondere barokke Catedral de Santa María de la Redonda, uitgerust met twee torens aan de voorgevel en een driedelige klok aan de zijkant. Ook de Iglesia de Santiago is een aanrader. In het oude centrum van Logroño vind je ook de fontein Fuente de la Gran Vía met bronzen beelden van koninklijke figuren van groot belang voor de geschiedenis van de stad. In het park Ebro kan je even tot rust komen of genieten van het uitzicht op de rivier Ebro en de stenen brug eroverheen. Een ander niet te missen stadspark is het Carmen Park vlakbij het busstation.

 1. Guernica

Het culturele hart van het Baskenland

De kleinere stad Guernica ligt tussen San Sebastián en Bilbao. De stad is het centrum van de Baskische cultuur. Voor het parlementsgebouw in de stad staat een oude eik waaronder elke nieuwe leider van het Baskenland de eed aflegt. De boom staat symbool voor de vrijheid en onafhankelijkheid van het Baskenland.

Het Guernica van Pablo Picasso

Verder staat de stad vol monumenten die herinneren aan het bombardement van Guernica in 1937, één van de eerste luchtaanvallen van nazi-Duitsland. Het belangrijkste monument is het Vredesmonument van Eduardo Chillida. Het beeld werd in 1988 neergepoot ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het bombardement.

In het Guernica Vredesmuseum wordt de geschiedenis van Guernica en het bombardement verteld. Daarnaast vind je in de stad ook een reproductie van Pablo Picasso’s schilderij Guernica, volgens velen zijn absolute meesterwerk. Het originele schilderij staat in het Museo Reina Sofía in Madrid.

 1. Bilbao

Van vieze havenstad naar hip cultureel centrum

Bilbao is een oude industriële stad die tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw beschouwd werd als een vieze havenstad. Tegenwoordig is de stad als hoofdstad van het Spaans-Baskenland erg in trek. Bilbao is een hippe stad die ook bekend staat omwille van zijn moderne architectuur. De stad werd grotendeels herbouwd, de infrastructuur werd aangepast en er werd een uitgebreid metro- en tramnetwerk op poten gezet. Ook verschillende conferentiecentra, concerthallen en andere gebouwen schoten als paddenstoelen uit de grond.

Het Guggenheim Museum

De toeristenstroom naar Bilbao kwam op gang in 1997 nadat het Guggenheim Museum Bilbao werd geopend. Dit museum deelt werken uit met het Guggenheim museum in New York en andere Guggenheim musea. Je vindt er onder andere kunstwerken van Picasso, Warhol en Dalí. Ook het Museo de Bellas Artes de Bilbao is een must-see voor kunstliefhebbers. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Bilbao en het Baskenland mag zeker het Museo Vasco niet overslaan. Vergeet ook zeker niet om de neogotische Santiago kathedraal en de basiliek van Begoña te bezoeken.

Onze tip: Koop je tickets online, zo moet je niet aanschuiven en verlies je geen kostbare tijd.

Aste Nagusia, feest in de stad

Als je tijdens de zomer naar Bilbao gaat, is het misschien een goed idee om je bezoek aan de stad te plannen rond Aste Nagusia. Dit is het grootste festival van de stad en wordt 9 dagen lang georganiseerd, vanaf de eerste zaterdag voor 22 augustus. Je kan er dan concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen bijwonen, maar er worden ook sportwedstrijden en stierengevechten gehouden. Een spectaculaire vuurwerkshow sluit elke avond af.

 1. Valles Occidentales

Aan de rand van het Baskenland vind je het Parque Natural Valles Occidentales, een groot natuurpark aan de voet van de Pyreneeën bij de grens tussen Frankrijk en Spanje. Natuurliefhebbers kunnen er mooie wandelingen en fietstochten maken tussen prachtige bergtoppen, uitgestrekte graslanden, meren en rivieren.

 1. Camino de Santiago de Compostela

Door het Baskenland loopt een deel van de Camino de Santiago naar Santiago de Compostella. Al sinds de vroege middeleeuwen, vanaf de ontdekking van de overblijfselen van Sint-Jakobus de Meerdere in de streek rond Santiago de Compostela, trekken veel mensen er jaarlijks op uit om een bezoek te brengen aan het pelgrimsoord. Er gaan vele routes naar Santiago, waarvan de meeste uitkomen op de Camino del Norte van San Sebastián naar het westen van Spanje. In het Baskenland kan je dan ook zeker een stuk van de route lopen langs de verschillende steden in de regio, of er met de fiets of de auto langsrijden.

 1. Streekgerechten

Het Baskenland is misschien niet zo’n hele grote regio, maar toch zijn er een paar streekgerechten die je zeker niet mag missen. De Basken noemen hun tapa's 'pintxos' en die moet je zeker eens proberen. In Frans-Baskenland moet je zeker eens proeven van de macarons en kanouga, een zacht snoepje met zwarte chocolade. Daarnaast ligt Baskenland tegen de befaamde Spaanse wijnregio Rioja en dus vallen er ook heel wat lekkere wijnen te proeven. Zo zijn de fruitige witte txakoli-wijnen en de patxaran-likeuren zeker aan te raden. Ontdek hier alles over Spaanse gerechten.

 1. Hoe bereik ik het Baskenland?

 • Via Souillac kan je naar Bordeaux en zo door naar Landes rijden of je kan ervoor kiezen om
 • Via Souillac naar Rocamadour, Cahors en vervolgens Toulouse langs de Pyreneeën te rijden. Steek de grens over naar Spanje bij Saint-Jean de Luz.
 • In totaal is het zo’n 1300 kilometer rijden van Brussel naar het noorden van het Baskenland.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • In Frans-Baskenland wordt voornamelijk Frans gesproken en in het Spaanse gedeelte van het Baskenland voornamelijk Spaans. Toch spreken veel mensen, vooral in het Spaanse gedeelte, ook Baskisch.
 • De mensen in de regio, voornamelijk in het Spaanse gedeelte, zien zichzelf meer als Baskisch dan als Spaans of Frans.
 • In Spanje mag je binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u rijden, buiten de bebouwde kom 90 km/u, op wegen met meer dan één rijstrook in beide richting 100 km/u en op snelwegen en autosnelwegen 120 km/u.
 • Het dragen van een autogordel is verplicht voor iedereen in de auto in Spanje.
 • Zowel in Frankrijk als in Spanje is het niet toegestaan om andere wegbestuurders op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van snelheidsmonitoren of politie, en het gebruik van radardetectoren in bijvoorbeeld je gps is dan ook verboden.
 • Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Spaans Baskenland.
 1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in het Baskenland?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in het Baskenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze rondreis door het Spaanse Baskenland, nog meer bezienswaardigheden zien? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje en zie het mooiste van de regio met een complete voorbeeldroute.

Noord-Spanje

Gratis rondreis Baskenland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 april 2023 - Ad van Beem

Leuke site nog niet veel mee gedaan maar wat ik heb gelezen ziet het er goed uit.

- 18 maart 2020 - Judith

Goede informatie. Mooie foto's

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?