Roadtrip door de Balkan met de auto of camper? Complete route voor je rondreis + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door de Balkan met de auto of camper? Complete route voor je rondreis + kaartje

21 februari 2024 in Reisinfo2 reacties

Rondreis maken de Balkan met de auto of camper? Complete route voor je rondreis + kaartje

De Balkan is een gebied in Zuidoost-Europa welke het oostelijke schiereiland van Europa vormt. Het gebied wordt omringd door de Adriatische Zee, de Middellandse Zee, de Marmara Zee, de Zwarte Zee en de rivieren Donau, Sava en Kupa.

Welke landen binnen de Balkan vallen varieert echter nog wel eens per beschrijving, maar de landen die standaard meegerekend worden zijn Bosnië & Herzegovina, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Kosovo.

Slovenië, Kroatië en Servië liggen voor een groot deel ook binnen de Balkan en worden daardoor meestal meegerekend binnen de regio. Er is dan ook meer dan genoeg te zien tijdens een rondreis door de Balkan.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met route rondreis Balkan

De voorgestelde route is zo'n 4000 km, reken op zo'n 20 dagen om deze route op een rustige en aangename manier af te werken.

 1. Slovenië

Je start je rondreis door de Balkan in Slovenië. Het land is nog niet heel erg populair onder het grote toerisme, maar toch wordt het wel steeds vaker ontdekt. Het toerisme in Slovenië is omwille van deze reden volop in groei. Niet verwonderlijk want er zijn dan ook heel wat prachtige plekken terug te vinden in Slovenië. Wil jij ook Slovenië ontdekken? Download onze gratis reisgids Slovenië.

Triglav Nationaal Park

In het Triglav Nationaal Park (Triglavski Narodni Park) start je letterlijk met een van de spectaculaire hoogtepunten op je roadtrip door Slovenië. Rij de Vršič Pas die via 50 haarspeldbochten de Julische Alpen doorklieft, wat een onvergetelijke bergrit oplevert.

Wandel naar de mooiste watervallen zoals de Savica-waterval , Peričnik-waterval, Boka waterval en de kleinere Virje waterval. De waterval Martuljek kan je vinden bij de Martuljek-kloof, een prachtige locatie in de buurt van Kranjska Gora.

Naast de vele watervallen is er niets leuker dan zelf te gaan avonturen en watersporten in de Soča Vallei, wat dacht je van raften in Slovenië? Wie het liever nog avontuurlijker maakt kan een meerdaagse wandel- en packrafting avontuur op de Soča doen, bekijk hier alle info voor een packraft avontuur in Slovenië.

Het schattige Planina Zajamniki

Planina Zajamniki is een klein dorpje met houten huisjes en stallen. Sommige huizen zijn inmiddels gerestaureerd en omgetoverd tot een gezellig vakantiehuisje. Vanaf het dorpje heb je ook een uitzonderlijk uitzicht op de Julische Alpen en het meer van Bohinj.

Bled

Bled is waarschijnlijk één van de bekendste en drukstbezochte plaatsen in Slovenië. Bij deze stad vind je dan ook een groot meer, waar centraal gelegen een eilandje terug te vinden is met een pittoresk kerkje. Je kan mooi rondom het Meer van Bled wandelen naar 1 van de uitzichtpunten, of een boottochtje over het meer maken.

Vintgar Kloof

Vanuit Bled kan je een uitstap maken naar de Vintgar kloof. Dit is één van de mooiste plaatsen van het hele land. De kloof ligt dichtbij Bled waardoor het enigszins wel wat toeristisch is, maar laat dat je niet weerhouden.

De kloof loopt door een prachtig stuk natuur, waar je een mooie wandeling langs en over de rivier Radovna kan maken door de kloof. Hier wandel je langs schitterende watervallen en prachtige uitzichtpunten.

Graag origineel overnachten tijdens je bezoek aan Slovenië? Lees onze uitgebreide blogpost met unieke overnachtingen in Slovenië.

Het Meer van Bohinj

Je kan vanuit Bled ook een uitstap maken naar het Triglav Nationaal Park en het Meer van Bohinj. Het Triglav Nationaal Park omvat een deel van de Julische Alpen, waaronder de hoogste berg van Slovenië, de 2864 m hoge Triglav. Midden in het park vind je ook het mooie Bohinj meer.

Het Bohinj meer is minder bekend dan het meer van Bled, maar daardoor is ze ook heel wat mooier.

Ook hier kan je weer goed wandelen, maar de regio leent zich ook goed voor mountainbiken en watersporten. Bekijk hier alle mogelijke tours en excursies op het Meer van Bohinj.

Ljubljana

Na Bled rij je door naar de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, op ongeveer 1 uur rijden. Ljubljana is geen grote stad maar wel een zeer gezellige, mede door de vele studenten die de stad hun thuis noemen.

In Ljubljana kan je een bezoek brengen aan het prachtige kasteel dat hoog boven de stad uit steekt. Ook de verschillende kerken zijn absoluut een bezoek waard. Daarnaast zijn de 3 bruggen van Tromostovje en de Drakenbrug symbolen van de stad die je niet gemist mag hebben.

Postonja grotten

Vanuit Ljubljana kan je weer een mooie uitstap maken naar de grotten van Postonja. Het grottenstelsel dat je hier aantreft is één van de grootste druipsteengrotten ter wereld, met zo’n 20 km aan grotten. Hiervan kan je ongeveer 5 km bezoeken.

Naast de grotten van Postonja vind je ook nog het middeleeuwse kasteel Predjama, welke in de rotswand gebouwd is op meer dan 100 m hoogte.

Skocjan grotten

Een stuk verderop vind je de grotten van Skocjan. De grotten zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO omdat je er de grootste ondergrondse hal van Europa kan bezoeken. Deze bijzondere hal is door de rivier Reka uitgehold, waarvan een deel nog door de grotten heen stroomt.

Naast de grote hal kan je ook nog een aantal indrukwekkende druipsteenformaties vinden in de Skocjan grotten.
 1. Kroatië

Vanuit Slovenië brengt je rondreis door de Balken je via Kroatië naar Bosnië & Herzegovina. Kroatië is het toeristische land van de Balkan. Indien je de rondreis in het hoogseizoen aflegt, kan je ervoor kiezen om het drukke Kroatië over te slaan en in één keer door te rijden naar Bosnië & Herzegovina.

Wanneer je ook wat van Kroatië wilt zien zijn er ook zeker op dit deel van de route mooie plekken te vinden. Download alvast onze gratis reisgids Kroatië.

Zagreb

Zagreb ligt op ongeveer 2 uur rijden van Ljubljana vandaan en is de eerste plek die je tegenkomt wanneer je Kroatië in rijdt onderweg naar Bosnië & Herzegovina.

Zagreb heeft een klein historisch centrum waar je door middeleeuwse steegjes kan lopen, waarvan de straatlampen zelfs nog dagelijks met de hand worden aangestoken.

De kathedraal van Zagreb is zeker een bezoek waard, maar je vindt ook heel wat interessante en bijzondere musea in de stad, zoals een Kroatisch Schoolmuseum, een Jagersmuseum, en een Museum van Gebroken Relaties.

Plitvice Meren

Vanuit Zagreb zou je direct door kunnen reizen naar Bosnië & Herzegovina, maar je kan ook een kleine omweg maken naar het Nationaal Park van de Plitvice Meren. Dit park staat bekend om de vele prachtige azuurblauwe meren, die al in 1979 aan de UNESCO-werelderfgoedlijst werden toegevoegd.

Er gaan 6 wandelroutes door het park die langs de meren en watervallen in het park lopen. Naast de prachtige natuur is het ook mogelijk om de fauna van het park te spotten, zoals wolven en beren. Lees alles over ons bezoek aan Plitvice Meren. Opgelet: Tickets dien je vooraf online te boeken, je kan dit doen via de site van Viator, via deze link.

 1. Bosnië & Herzegovina

Bosnië & Herzegovina is niet echt een land waar veel mensen naar op vakantie gaan. Het land kent weelderige prachtige natuur en bijzondere bezienswaardigheden. Vanuit Zagreb is het in totaal gemiddeld 5 tot 6 uur rijden naar de hoofdstad Sarajevo. Toch zijn er talrijke mooie tussenstops waar je zeker wat tijd voor zou moeten maken tijdens je rondreis door de Balkan.

Jajce

Jajce is een mooi stadje dat vooral bekend staat om de waterval die te vinden is op het punt waar de Pliva en Vrbas rivieren elkaar ontmoeten. De waterval is 22 m hoog en biedt verschillende panoramapunten rondom die je zowel uitzicht op de waterval als op het stadje op de achtergrond geven. Onze wandeling in Jajce neemt je verder mee in het centrum dat nog deels omgeven door oude stadsmuren en ligt er een mooie oude burcht op de heuvel.

Travnik

Een stuk verderop kom je de stad Travnik tegen. Het oude centrum dateert uit de 15de eeuw en bestaat dan ook nog uit heel wat mooie historische panden.

Zo kan je ook hier een middeleeuwse burcht bezoeken op een heuvel, uitkijkend over de stad. Ook de moskee Sarena Dzamija is een bezienswaardigheid, en wordt vaak gezien als 1 van de mooiste moskeeën van Bosnië & Herzegovina.

Sarajevo

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië & Herzegovina. De stad wordt gezien als een cultureel centrum van de Balkan, maar ook als een belangrijke diverse religieuze stad.

Het is 1 van de weinige Europese steden waar je zowel een katholieke kerk, een orthodoxe kerk, een synagoge en een moskee in dezelfde wijk terug kan vinden.

De kathedraal van Sarajevo en de Gazi Husrev-beg Moskee zijn dan ook 2 van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Verder is ook het Gele Fort een toeristentrekker, maar ook het oude verlaten Olympische stadion van de Winterspelen van 1984.

Verder vind je in Sarajevo vele musea, waaronder het memorial museum Gallery 11/07/95, over de Srebrenica genocide.

Srebrenica

Een laatste stop in Bosnië & Herzegovina voor je de grens met Servië over gaat is Srebrenica. Tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren ‘90 werd deze stad na eerdere aanvallen tot een ‘safe area’ verklaard door de Verenigde Naties. In 1995 verergerde de situatie echter en in juli werd Srebrenica aangevallen door de Bosnische Serven, die vervolgens bijna 8000 Bosnische moslims, de Bosnjakken, vermoorden.

In Srebrenica is een memorial opgericht met gedenkstenen rondom een moskee gegraveerd met de namen van de slachtoffers en een begraafplaats waar de lichamen van de slachtoffers uit de massagraven naartoe zijn verplaatst.

Het is een heftige bezienswaardigheid, maar het heeft wel een belangrijke plaats in de geschiedenis van het land.

 1. Servië

Na Bosnië & Herzegovina brengt je rondreis door de Balkan je in Servië. Servië is geen bestemming voor het massatoerisme, maar kent toch zeker wel wat prachtige bezienswaardigheden die steeds meer toeristen trekken. De belangrijkste hiervan is de hoofdstad Belgrado, maar daarbuiten is ook veel moois te zien.

Belgrado

De hoofdstad van Servië (Belgrado) wijkt een klein beetje van de route af, maar toch zou je de stad zeker eens bezocht moeten hebben tijdens je rondreis door de Balkan. Het is 1 van de grootste steden van Zuidoost-Europa en is sinds jaren 1 van de belangrijkste steden op de route tussen Europa en Azië, evenals tussen Europa en het Midden-Oosten. De stad heeft heel wat historische gebouwen, zoals het Kalemegdan Fort, maar ook de kerk van Saint Sava en het Oude Paleis.

WANDELTIP: Download je stadswandeling door Belgrado hier, en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Žiča klooster

Vanuit Belgrado reis je langzaam naar het zuiden, richting de Republiek van Kosovo. Onderweg moet je zeker stoppen bij het Žiča klooster.

Dit bijzondere klooster is roodgekleurd, als teken dat de Servische koningen hier gekroond werden ten tijde van de Nemanjić in de 13e eeuw

In totaal vonden er zeven kroningen plaats, waarvoor elke keer een nieuwe deur werd geïnstalleerd. Bij elke kroning werd een oude deur gesloten en een nieuwe geopend, waardoor je er nu 7 deuren kan vinden.

Fort Maglić

Een stukje van het Žica klooster vandaan ligt het Maglić fort. Het fort werd in de 13e eeuw gebouwd op een heuvel aan de belangrijkste middeleeuwse weg van Servië. De weg bood bescherming en controle van alle handel en het verkeer in de Ibar vallei waar het fort aan gelegen was. Lees ook onze blog met nog meer bezienswaardigheden in Servië.

Het is mogelijk om de heuvel waar het fort op ligt te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de vallei.

Studenica klooster

Weer een stukje verderop vind je het Studenica klooster, 1 van de belangrijkste kloosters van Servië. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht en is nog steeds het grootste en rijkste orthodoxe klooster van Servië. De Kerk van de Maag en de Kerk van de Koning zijn de hoogtepunten van het klooster, en bevatten nog originele fresco’s uit de dertiende eeuw.

Kanjon Uvac

Wanneer je vervolgens wat richting het zuiden rijdt, richting de grens met Montenegro en Kosovo kom je langs de Uvac kloof. Rondom de kloof lopen meerdere wandelingen naar mooie uitzichtpunten, maar ook is het mogelijk om een boottocht door de kloof te doen. Verder zijn er in deze regio vale gieren opnieuw geïntroduceerd in de natuur en is het mogelijk om deze bijzondere vogels te spotten.

TIP: Wil je graag met een tour mee naar het Uvac National Park? Dan kan dat, boek je tour online.

 1. Kosovo

Kosovo wordt door ongeveer de helft van de leden van de Verenigde Naties erkend als een onafhankelijke repbliek. Volgens de andere helft, waar onder andere Servië toebehoort, is Kosovo een autonome provincie van Servië. Door deze bijzondere status hebben veel mensen het idee dat Kosovo onveilig is maar dat is zeker niet waar. Je kan veilig door dit mooie landje rijden en volop genieten van al het moois dat Kosovo te bieden heeft

Peja (Pejë)

De eerste plek die je in Kosovo op deze route aandoet is de stad Peć, ofwel Peja. Peja is de derde grootste stad van Kosovo en wordt omgeven door prachtige natuur. Mede door de ligging naast het ‘Bjeshkët e Nemuna’ Nationaal Park.

De stad is een mengelmoes van middeleeuwse Servische, Ottomaanse en meer hedendaagse gebouwen. Zo vind je er een Ottomaanse markt en verschillende mooie moskeeën, maar ook een prachtig Orthodox klooster.

In de omgeving kan je in het nationaal park goed wandelen of mee gaan met een spannendere activiteit zoals raften of klimmen.

Mitrovica

Mitrovica is een stad verdeeld in tweeën. Het noorden van de stad bestaat uit een gemeenschap Serven en kent zijn eigen administratie met burgemeester, terwijl het zuiden van de stad juist meer Albanees is.

Hierdoor vind je ook weer in deze stad een bijzondere variatie aan bouwstijlen. Zo kan je onder andere de Isa Beg Moskee en de orthodoxe kerk van St Demetrius bezoeken.

Daarnaast zijn er in de omgeving veel verschillende archeologische vondsten gedaan uit verschillende historische periodes. Je kan onder andere een Romeinse necropolis en een middeleeuws fort terugvinden.

Prishtina

Prishtina is de hoofdstad van Kosovo en is daarmee ook de meest bezochte plek door toeristen. De stad kent heel wat mooie bezienswaardigheden, waaronder 21 beschermde historische monumenten. Er zijn namelijk verschillende moskeeën, een 19de-eeuwse klokkentoren, een Joodse begraafplaats en het mausoleum van Sultan Murat I.

Gjakova

Vanuit Prishtina rij je tijdens je Balkan rondreis door naar Gjakova, een stad die bekend staat om de historische monumenten, maar ook om het nachtleven. Er worden niet veel evenementen of festivals gehouden, maar degene die gehouden worden zijn wel belangrijk voor de stad. Daarnaast kent Gjakova verschillende monumenten als de oudste bazaar van Kosovo, verschillende mooie moskeeën, prachtige kerken en een bijzondere klokkentoren.

 1. Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is één van de goedkopere landen van de Balkan, terwijl het toerisme een groot onderdeel is van de economie van het land. Er is heel wat te zien en te doen in het land en Noord-Macedonië trekt dan ook jaarlijks heel wat toeristen.

Skopje

Skopje is de eerste plek die je tijdens de rondreis tegenkomt in Noord-Macedonië. Skopje is de hoofdstad van het land en ook de grootste stad van Noord-Macedonië. De stad kent een lange geschiedenis en er zijn veel verschillende archeologische gebieden en bezienswaardigheden te vinden, zoals het Aquaduct van Skopje. Ook zijn er vele Ottomaanse gebouwen terug te vinden, waaronder een oude bazaar en moskeeën.

Als je op zoek bent naar een spectaculair zicht, maak je best een ritje met de kabelbaan naar de top van de Vodno-berg. Deze berg bevindt zich in het zuidelijke deel van de Skopje-vallei en is een van de meest bezochte plekken in de buurt van Skopje.

WANDELTIP: Wil je graag op eigen tempo Skopje verkennen, download onze wandeling Skopje langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Bitola

In het zuidwesten van Noord-Macedonië ligt de tweede grootste stad van het land, Bitola. Ook Bitola kent een lange geschiedenis, en een belangrijk monument hiervan is Heraclea Lyncestis. Onze stadswandeling neemt je mee naar de mooiste plekjes van Bitola.

De Heraclea Lyncestis is 1 van de grootste archeologische plekken van het land en bestaat uit de ruïnes van een oude Griekse en later Romeinse stad.

Verder vind je in Bitola veel neoklassieke gebouwen en Ottomaanse architectuur.

Ohrid

De stad Ohrid is de laatste stop in Noord-Macedonië op deze rondreis. Ohrid is een werelderfgoed locatie van UNESCO omwille van de 365 kerken die de stad herbergt. Daarnaast is Ohrid de grootste trekpleister van het land door de ligging aan het prachtige Meer van Ohrid en de stranden die het stadje kent.

Het Meer van Ohrid ligt voor een deel in Albanië en biedt dan ook een mooie grensoversteek aan tussen Noord-Macedonië en Albanië. Wil je graag vanuit Skopje Ohrid bezoeken? Bekijk hier alle daguitstappen en tours naar Ohrid.

 1. Albanië

Albanië was voor een tijd gesloten voor buitenlandse bezoekers, waardoor het toerisme in het land wat achterstand heeft vergeleken met de andere Balkanlanden. Desondanks ontdekken jaarlijks steeds meer mensen dit prachtige land, mede door de mooie stranden aan de Adriatische Zee, zoals die bij Himarë en Dhërmi.

Gjirokastër

Gjirokastër bestaat uit een prachtig historisch centrum, waarmee de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is beland. De stad is 1 van de oudste steden van Albanië en er zijn dan ook veel historische monumenten terug te vinden, zoals het kasteel van Gjirokastër. Daarnaast ligt de stad vlak aan de Griekse grens, waardoor er een heerlijk mediterraan sfeertje heerst in de stad.

Vlakbij Gjirokastër vind je ook de heerlijke Benja hot springs waar je even goed tot rust kan komen.

Tirana

Na Gjirokastër trek je langs de kust van Albanië weer wat meer richting het noorden, waar je langs de hoofdstad Tirana komt.

Tirana is een hip stadje en heeft de titel van de European Youth Capital van 2022 gewonnen.

De stad is een belangrijk centrum voor muziek, film, theater en dans, maar ook voor visuele kunst. Verder kent Tirana ook het grootste aantal culturele instituten van het land. Hierdoor zijn er ook veel musea terug te vinden in de stad.

Koman

Het meer Koman ligt in het noorden van Albanië, waar het omgeven wordt door groene heuvels en diepe kloven. Over het meer trekt dagelijks een veerboot tussen Koman en Fierza. Het meer biedt een uitstekende gelegenheid om even tot rust te komen tijdens je rondreis door de Balkan, waarna je weer uitgerust het laatste deel van de route af kan leggen.

Valbonëdal

Albanië kent 14 nationale parken, waarvan het Nationaal Park Valbonëdal (Parku Kombëtar Lugina e Valbonës) er één is. Het gebied omvat een deel van de Albanische Alpen, en biedt daarmee een prachtige plek om te wandelen.

De wandeling van Theth naar Valbona is een favoriet en brengt je langs veel mooie landschappen. Met een beedje geluk kan je wat leden van de diverse fauna van het park spotten, zoals lynxen, bruine beren en steenarenden. Wil je nog meer weten over Albanië, download dan zeker onze gratis reisgids Albanië deze bevat een volledige route voor je rondreis.

 1. Montenegro

Na Albanië bezoek je het laatste land tijdens je Balkan rondreis alvorens je via Kroatië en Bosnië & Herzegovina weer terugrijdt. Montenegro heeft maar een klein bevolkingsaantal maar kent jaarlijks heel wat toeristen die niet alleen de prachtige kustlijn, maar ook de schitterende bergen en valleien in het binnenland willen ontdekken. Download onze gratis reisgids Montenegro en ga op ontdekking.

Podgorica

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en de eerste stop in het land, gelegen vlak na de grens met Albanië. De stad bestaat uit een mix van architectonische stijlen en heeft een oud centrum uit de Ottomaanse tijd. Podgorica is niet een zeer grote toeristische stad, maar als de hoofdstad van het land kan het zeker een bezoek niet missen.

Het Meer van Skadar

Het Meer Skadar ligt vlak buiten Podgorica en is een mooie uitstap vanuit de stad. Het ligt op de grens met Albanië en een derde ervan is in dit buurland te vinden. Het meer en de omgeving is benoemd tot nationaal park.

TIP DAGUITSTAP: Het is bovendien ook een beschermd gebied, daar het 1 van de grootste vogelreservaten van Europa is, waar je onder andere 1 van de laatste pelikanengroepen in Europa kan spotten. Bezoek dit unieke nationale park met een gids, boek je plek online.

Kolašin

Het stadje Kolašin ligt in het binnenland van Montenegro en is 1 van de centra van het bergtoerisme van het land. Het stadje ligt naast het Biogradska Gora nationaal park, een prachtig bosgebied dat 1 van de 3 laatste regenbossen van Europa beslaat. Daarnaast wordt de stad door de hoge ligging op 954 meter hoogte als een luchtspa gezien en kan je er relaxen in de spa van de stad.

Žabljak

In het noorden van Montenegro ligt het andere centrum van het bergtoerisme, de stad Žabljak. Deze stad is de hoogste van de Balkan, gelegen op 1456 meter hoogte. De stad wordt de avonturenhoofdstad van Montenegro genoemd, en vanuit Žabljak zijn veel activiteiten te doen in de omgeving van het Durmitor natuurpark. Een leuke tour is de Durmitor Panoramische Ringroad en Sedlo Pass te rijden.

Hier vind je bijvoorbeeld de Tara Rivier Kloof, die met een diepte van 1300 meter de op-een-na diepste kloof van de wereld is.

Raften is hier populair, maar in de omgeving kan je ook canyonen, klimmen, mountainbiken of wandelen. Bekijk zeker ons overzicht met de mooiste wandelingen in Montenegro.

Kotor

Wanneer je vanuit het Durmitor natuurpark terug richting de kust reist, kom je bij de laatste bestemming van Montenegro, de oude stad van Kotor.

Dit stadje is gefortificeerd en ligt aan de Baai van Kotor, wat als de fjord van Zuid-Europa gezien wordt. Kotor staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en lijkt een stadje uit een andere wereld door de terracotta gebouwen tegen de fjord-achtige achtergrond. Bezoek hier de kathedraal van Sint-Tryphon in het oude centrum, de oude stadsmuren en het kasteel van San Giovanni dat uitkijkt over de baai.

 1. Dubrovnik (Kroatië)

Vanuit Kotor rij je langs de kust Kroatië weer in. Hier kan je een stop in Dubrovnik maken. Dit prachtige stadje is zeer populair en wordt in het hoogseizoen drukbezocht, maar niet zonder reden.

Het stadscentrum ligt nog binnen de oude stadsmuren en biedt heel wat prachtige bezienswaardigheden. Niet gek dat deze stad dan ook gebruikt is als locatie voor de opnames van de tv-serie Game of Thrones. Ontdek hier alle Game of Thrones locaties in Dubrovnik.

Buiten de stad kan je even genieten aan het strand van Banje, of een bootje nemen naar het eiland Lokrum wat vlak voor de kust ligt, voor je weer verder gaat op je rondreis. Bekijk hier de leukste stranden en eiland in Dubrovnik.

 1. Mostar (Bosnië & Herzegovina)

Vanuit Dubrovnik kan je weer even de grens over gaan met Bosnië & Herzegovina. Via een tussenstop in het charmante Trebinje vlak over de grens rij je door naar Mostar, 1 van de meest bezochte steden van het land.

De stad wordt gezien als één van de mooiste voorbeelden van de islamitische architectuur in Europa en je vindt er dan ook heel wat prachtige islamitische gebouwen terug, waaronder veel prachtige moskeeën.

De grootste bezienswaardigheid is echter de Stari Most, bekijk hier alle bezienswaardigheden in Mostar.

Tito's bunker, ARK D-0 in Konjic

Wie graag nog een extra stop maakt, kan vanuit Mostar even doorrijden naar Konjic voor een bezoek aan de Tito-bunker, officieel bekend als het ARK D-0 (Atomska Ratna Komanda), is een voormalige nucleaire bunker en commandocentrum. De bunker werd gebouwd om de Joegoslavische president Josip Broz Tito, zijn familie en de naaste medewerkers te beschermen in het geval van een nucleaire aanval tijdens de Koude Oorlog.

De bouw van de bunker begon in het geheim in 1953 en duurde bijna 26 jaar tot 1979. Het complex was een van de meest geheime locaties in het voormalige Joegoslavië. Het complex strekt zich uit over ongeveer 6.500 m² en bestaat uit meer dan 100 kamers en een uitgebreid netwerk van gangen.

Je kan de bunker bezoeken via een rondleidingen, waardoor je als bezoeker een uniek kijk krijgt in dit fascinerende stukje Koude Oorlog-geschiedenis. Meer info op de website

DAGUITSTAP: Ga mee met een tour vanuit Sarajevo naar de Tito Bunker in Konjic. Meer info en boeken

Bedevaartsoord Međugorje

Als je in Međugorje bent, bezoek dan zeker het bedevaartsoord Sanctuary of Our Lady Queen of Peace. Het is vooral bekend vanwege de vermeende verschijningen van de Maagd Maria aan een groep jonge mensen die daar sinds 1981 zouden hebben plaatsgevonden.

Kravica watervallen (Vodopad Kravica)

Bij de allerlaatste stop in Bosnië & Herzegovina ga je langs de watervallen van Kravica. De watervallen zijn zo’n 28 meter hoog en 120 meter breed en worden omgeven door groene bebossing, wat voor een idyllisch plaatje zorgt.

Daarnaast is Kravica een populair zwemgebied en kan je hier dus zeer goed ontspannen voor je aan je terugreis begint.

 1. Split (Kroatië)

Vanaf de watervallen van Kravica rij je nogmaals Kroatië binnen, waar je langs de kust naar Split reist, de laatste stop op de rondreis door de Balkan.

Ook Split werd als locatie voor de serie Game of Thrones gebruikt en kent dan ook een prachtig historisch centrum vol schitterende bezienswaardigheden. Het paleis van Diocletianus en de kathedraal van Sint-Domnius zijn hier enkele voorbeelden van. Bekijk hier alle bezienswaardigheden in Split.

Vlakbij Split ligt ook nog het middeleeuwse stadje Trogir, welke omringd wordt door water en maar met één weg bereikt kan worden. De stad wordt als het best bewaarde romaans-gotische complex van Centraal-Europa gezien en biedt dan ook zeker een mooie daguitstap vanuit Split.
 1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

 1. Download onze gratis reisgidsen voor je rondreis door de Balkan

Wil je ook graag de mooiste plekjes van de Balkan gaan ontdekken? Dat kan! Download onze gratis reisgids met allerlei bezienswaardigheden, uitgestippelde wandelingen, tips en weetje.. zo ben je zeker dat je niets mist tijdens je verblijf.

SloveniëKroatiëAlbaniëMontenegroNoord-MacedoniëServiëBosnië en Herzegovina
Reisgids SloveniëReisgids KroatiëReisgids AlbaniëReisgids MontenegroReisgids Noord-MacedoniëReisgids ServiëReisgids Bosnië en Herzegovina
 1. Extra info bij het voorbereiden van je Balkan rondreis

Informatieve links met handige tips voor je rondreis door de Balkan:

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Balkanlanden

Benieuwd naar hoe de Balkanlanden eruit zien? In deze video nemen we je alvast mee. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar de Balkan moeten afreizen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Montenegro met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Montenegro met een gratis stadswandeling in Podgorica.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 maart 2022 - Annemiek Hoffman

Alleen al om de voorpret, fijne gids!

- 20 maart 2020 - Jos Van HAmme

Zie er alvast leuk uit met voldoende tips, alleen zal het waarschijnlijk niet voor dit jaar zijn . Corona slaat wild om zich heen. Zal zeker nog van pas komen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?