20 x mooiste bezienswaardigheden Emilia Romagna: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden Emilia Romagna: wat zien & doen tijdens je verblijf?

16 februari 2024 in Emilia Romagna1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Emilia Romagna + waar verblijven?

Emilia Romagna is een prachtige regio in het noorden van Italië die net iets minder gekend is zoals het zonovergoten Toscane. Toch heeft de regio meer dan genoeg te bieden voor een onvergetelijke vakantie. Je kan er prachtige cultuursteden bezoeken, genieten van culinaire hoogstandjes en wandelen langs adembenemende landschappen met glooiende heuvels opzoeken.

Benieuwd naar deze verrassend mooie regio in Noord-Italië? Lees dan zeker verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Emilia Romagna.

Praktische info & tickets voor je rondreis aan Emilia-Romagna

Reisgids
Duur8 - 10 dagen
Vliegtickets
  • 1u40 vliegen naar Bologna, richtprijs € 68 bij Cheaptickets (vanuit Brussel) en €49 bij Transavia (vanuit Eindhoven).
  • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar Ravenna, Ferrara, Modena, Rimini en andere steden.
Met de autoDe afstand tot Bologna is 1200 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 13 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Emilia Romagna

Emilia Romagna is een regio gelegen in het noorden van Italië en loopt van de Po rivier in het noorden tot de Adriatische kust ten zuiden van Venetië en de Apennijnen in het zuiden. De meeste steden die je in deze regio kan bezoeken, stammen uit de Romeinse tijd en liggen langs de oude, belangrijke Romeinse weg Via Aemilia.

Emilia Romagna is een grote regio die bestaat uit negen provincies:

  • Bologna (hoofdstad van Emilia Romagna)
  • Ferrara
  • Forlì-Cesena
  • Modena
  • Parma
  • Piacenza
  • Ravenna
  • Reggio Emilia
  • Rimini

Emilia Romagna heeft van alles te bieden: heerlijke culinaire keuken voor de foodlovers, bekende badplaatsen voor zonnekloppers en prachtige kunst in steden en boeiende musea voor kunst- en cultuurliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar een vakantie waarbij je de cultuur wilt opsnuiven in grote steden als Bologna, Parma en Ferrara of een rustige vakantie op de stranden van de Adriatische kust, het kan hier allemaal.

Wist je trouwens dat verschillende succesvolle mensen zoals Georgio Armani, van het bekende kledingmerk, Enzo Ferrari, de oprichter van het automerk Ferrari en Ferruccio Lamborghini, de oprichter van het automerk Lamborghini uit deze regio afkomstig zijn?

Ligging met de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Bologna

Bologna is een van de grootste steden van Italië en wordt onder andere gezien als de gastronomische hoofdstad van het land. Bologna is bovendien ook de hoofdstad van Emilia Romagna en wordt het gezien als één van de mooiste steden van de regio. De stad straalt een en al kunst en cultuur uit. Zo vind je hier de oudste universiteit van Europa, en heeft de stad nog een prachtige historische binnenstad vol goed bewaarde bouwwerken.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Bologna?

  • Loop over het Piazza Maggiore en bezoek de Sint-Petroniusbasiliek en de verschillende palazzi aan het plein.
  • Vergeet de kathedraal van San Pietro ook zeker niet, maar breng ook een bezoek aan het Museo Civico Archeologico.
  • Kom tot rust in het Montagnolapark of loop door de botanische tuin van de oudste universiteit van Europa.
  • Natuurlijk kan een bezoek aan Bologna niet missen zonder de wereldberoemde bolognesesaus te proeven in een van de vele restaurants van de stad.

Zelf op uitstap in en rond Bologna of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 12,5 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Ravenna

Ravenna ligt aan de Adriatische kust en wereldberoemd door haar adembenemende mozaïeken. Deze vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco! Je kan ze bewonderen aan plafonds in basilieken zoals de Basilica di San Vitale, Basilica di Sant'Apollinare Nuovo, Mausoleo di Galla Placidia en Basilica di Sant'Apollinare in Classe. Naast de prachtige Byzantijnse mozaïeken kan je hier nog veel meer zien en beleven!

Het historisch stadje heeft verder een gezellige stadscentrum, met sfeervolle cafeetjes en restaurants waar je lekker kan eten, prachtige bezienswaardigheden en de zee op een paar kilometer afstand! Kortom, Ravenna is een stad die je zeker zal weten te verrassen!

VERBLIJFTIP: In Ravenna kan je overnachten in het Palazzo Galletti Abbiosi gevestigd in een voormalige adellijke pand met 18e-eeuwse architectuur. Het hotel biedt elegante kamers en beschikt over een mix van historische sfeer en een hedendaagse, minimalistische inrichting. 's Ochtends kan je ontbijten in het hotel en op eigen tempo de stad verkennen. Meer info en boeken.

  1. Faenza

Nabij het stadje Ravenna, kan je het dorpje Faenza bezoeken dat vooral bekend staat om de keramiek. Al van de 12de eeuw beoefent men er het ambacht van keramiekverwerking. Wandel door het gezellige centrum naar de twee prachtige pleinen Piazza del Popolo en het Piazza della Libertà waar prachtige gebouwen als de Cattedrale di San Pietro Apostolo schitteren.

Bezoek daarnaast ook zeker eens het boeiende Museo internazionale della Ceramiche waar je keramiek uit alle tijden van over de hele wereld kan bewonderen.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Museo internazionale della Ceramiche online, zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Parma

Wanneer je het woord 'Parma' hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan Parmaham en Parmezaan. En dat is niet zo gek want Parma staat namelijk bekend omwille van zijn heerlijke lokale producten: Prosciutto di Parma en Parmigiano-Reggiano.

Er worden verschillende tours georganiseerd in Parma waarbij je een traditionele fabriek bezoekt en het volledige proces met eigen ogen kan meemaken. Nadien kan je natuurlijk ook een heerlijke proeverij meepikken. Zo'n tour is heel erg leuk om te doen, maar vergeet ook zeker niet het bruisende, sfeervolle centrum te verkennen met het prachtige Teatro Farnese in renaissancestijl en de doopkapel van Parma.

Verdiepen in de keuken van Parma?

TOURS: Bekijk het volledige aanbod tours in Parma vanaf € 65 en geniet van de lokale producten.

  1. Modena

Modena wordt omringd door het prachtige Italiaanse platteland en heeft een gezellig stadscentrum met keien straatjes en middeleeuwse portalen. Wandel langs indrukwekkende monumenten als de romaanse kathedraal, Torre Civica, Piazza Grande en Palazzo Ducale en sluit je dag af met een beklimming naar de top van de 88 meter hoge Ghirlandina Bell Tower vanwaar je een prachtig zicht hebt over de stad en omgeving. Nog een leuk weetje is dat Modena ook de geboortestad is van de wereldbekende zanger Pavarotti.

Wist je trouwens dat Modena bekend was omwille van de Aceta Balsamico Tradizionale? Balsamicoazijn is namelijk een van dé producten waar Modena haar faam aan te danken heeft.
  1. Museo Casa Enzo Ferrari

Naast de culturele bezienswaardigheden die je in Modena kan bezoeken, is het ook interessant om te weten dat heel wat (bekende) automerken een belangrijke connectie hebben met de stad Modena. Het is dan ook niet zo vreemd als je hier en daar eens een Ferrari, Lamborghini of Maserati in de straten tegenkomt. De oprichter van Ferrari, Enzo Ferrari, is in deze stad geboren in 18 februari 1898 en vandaag de dag kan je hier een museum bezoeken dat gewijd is aan deze bekende Italiaans autobouwer en -coureur.

Het Museo Casa Enzo Ferrari bestaat uit twee gebouwen die samen ruwweg een oppervlakte van 5000 vierkante meter opmaken. De oude werkplaats van Alfredo Ferrari is opgeknapt en huist het Officina Meccanica Alfredo Ferrari, een tentoonstelling over de verschillende motoren die door Ferrari in de auto’s worden gebruikt. In het nieuwe gebouw kan je een collectie over Enzo Ferrari en zijn auto’s vinden.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Enzo Ferrari Museum in Modena online.

  1. Ferrara

Ferrara ligt op een dik uur rijden van Venetië en zal misschien niet zo bekend in de oren klinken. Des te beter om deze stad eens te leren kennen tijdens je roadtrip door Noord-Italië. Ferrara was een rijke plaats in de Italiaanse renaissance, mede dankzij de prinselijke familie d’Este, wiens hof in de 14de-eeuw een van de rijkste van Europa was.

Hierdoor staat het middeleeuwse centrum van Ferrara vol met prachtige paleizen, zoals het dominante Castello Estense dat wordt omgeven door een slotgracht en het Palazzo Paradiso. Ook vind je in Ferrara de prachtige Cattedrale di San Giorgio. Het centrum van de stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Onze stadswandeling door Ferrara, is de ideale leidraad voor een eerste kennismaking met de stad.

  1. Wijn sippen in de oudste wijnbar ter wereld

Als je houdt van goede wijnen, ben je in Italië zeker aan het goede adres. Maar wist je ook dat in Ferrara de oudste wijnbar ter wereld gevestigd is? Dé place to be voor alle wijnliefhebbers onder ons. Deze Enoteca al Brinidsi is gelegen in één van de rustige en gezellige steegjes in het centrum van Ferrara en biedt een indrukwekkende wijnkaart aan.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Boek je hotel in Ferrara online op voorhand!
  1. Dozza

Dozza is een charmant middeleeuws dorpje in Noord-Italië en heeft gezellig centrum met steile straatjes, kleurrijke huizen en vele muurschilderingen. Het kleine dorpje torent met haar burcht La Rocca boven het bijzonder mooie landschap uit. Wandel door de kleurrijke straatjes met bijzonder mooie muurschilderingen die gemaakt zijn door kunstenaars uit de omgeving. Het lijkt hier wel een openluchtmuseum.

Nadien kan je het kasteel bezoeken waar een boeiend museum in gevestigd zit met een enorme wijnkelder en de vertrekken zodanig zijn ingericht zoals vroeger. Vanuit de kleine raampjes kan je naar buiten kijken en genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

  1. Museo Ferrari in Maranello

In het hartje van Maranello vind je het het officiële Ferrari Museum ‘Museo Ferrari’, gelegen op slechts een steenworp van de Ferrari Fabriek, de Formule 1 afdeling en het Fiorano testcircuit. Jaarlijks komen hier zo’n 300.000 bezoekers een kijkje nemen. In dit grote museum wordt er vooral aandacht besteed aan de geschiedenis van Ferrari.

Zo zijn er indrukwekkende collecties te vinden van zowel moderne als oude race- en straatauto’s vanaf het jaar 1947. Je kan bij elk model wat uitleg lezen. Zo vind je er bijvoorbeeld de Formule 1 racewagen van Schumacher waarmee hij wereldkampioen werd.

Exposities in Maranello

Naast heel wat interessante geschiedenis in het permanente museum, zijn er ook regelmatig exposities met een specifiek thema. In het verleden vonden er bijvoorbeeld al tentoonstellingen plaats die auto’s uit Hollywood films voorstelden, unieke Ferrari modellen, gecamoufleerde modellen…

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Museo Ferrari in Maranello.

  1. FICO Eataly World

FICO Eataly World is een themapark en bevindt zich in Bologna. Een uitstap naar dit park is een absolute must-do voor foodlovers. Deze overdekte boerenmarkt van maar liefst 100.000m² dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken, bied als het ware een tijdreis door culinaire en culturele tradities van Italië. Je kan er heerlijke gerechten proeven en zelf deelnemen aan interessante workshops.

TICKETS: Je kan je tickets voor het themapark FICO Eataly World op voorhand boeken.

  1. Imola

Imola ligt op de grens van Emilia Romagna en heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de Grand Prix van Formule 1 dat hier plaats vindt. Het circuit heet Autodromo Enzo e Dino Ferrari en kan je vandaag de dag ook zelf bezoeken.

Verder heeft de stad zelf ook nog enkele prachtige bezienswaardigheden in het historisch centrum dat je kan bezoeken. Zo kan je eens een kijkje nemen bij het indrukwekkende Rocca Sforzesca di Imola uit de 14e eeuw. Dit kasteel werd vroeger gebruikt om de stad Imola te beschermen tegen aanvallen en in de 20e eeuw heeft het ook dienst gedaan als gevangenis voor nazi-criminelen.

  1. Rimini

Rimini is een charmant badplaats aan de Adriatische kust waar zon, zee en strand centraal staan. Rimini kent een prachtige kustlijn van ongeveer 15 kilometer met verschillende goudgele stranden, gezellige restaurantjes en bars. Plof je handdoek neer op de prachtige zandstranden, neem een verfrissende duik in de zee en wandel nadien nog even door het historische centrum.

In Rimini vind je naast stranden ook nog enkele overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals een fraaie stadspoort, de iconische Ponte di Tiberio en het Castel Sismondo. Rimini is ook de geboorteplaats van Federico Fellini, een Italiaans filmmaker en -regisseur.

  1. San Marino

San Marino, officieel Republiek San Marino, is een onafhankelijke mini-staat aan de oostzijde van Noord-Italië. De stad ligt op de top van een berg en heeft daarmee indrukwekkende uitzichten over de omliggende heuvels.

Enkele topbezienswaardigheden in San Marino zijn het Palazzo Publico, de basiliek en het Museo-Pinacoteca di San Francesco. Waar je ook niet naast kan kijken zijn de drie rotstoppen van het kleine zandsteengebergte van Monte Titano. Elk van de toppen bevatten een burcht: La Guaita (11de eeuw), La Cesta (13de eeuw) en Il Montale (14de eeuw). Deze 3 natuurlijke burchttorens zijn zowat het belangrijkste symbool van San Marino. Je vindt ze dan ook terug op de euromunt en op de nationale vlag.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van deze prachtige regio en het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze roadtrip Noord-Italië.

  1. Brisighella

Het kleine middeleeuwse stadje Brisighella is gelegen aan de voet van de Apennijnen, in de Lamone-vallei. Het is een van de mooiste stadjes in Emilia Romagna en absoluut een bezoekje waard. Het silhouet van de stad wordt bepaald door drie schitterende groene heuvels, elk bekroond door een symbool van een ver maar niet vergeten verleden: het imposante 14e-eeuwse fort Rocca Manfrediana, het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Monticino en een 19e eeuwse klokkentoren.

Beklim zeker eens de klokkentoren voor een prachtig zicht over de omgeving en bewonder de bijzondere klok in de toren. Deze klok geeft namelijk niet de traditionele 12-uren aan die je gewend bent, maar kent een verdeling van zes vlakken. Hier wordt de Ora Italica weergeven. De Ora Italica is een soort van tijdsindicatie, die vooral in Italië van de 14de tot in de 18e eeuw gebruikt werd.

Wandel ook zeker eens door de smalle steegjes van het kleurrijke middeleeuwse centrum van Brisighella. Er hangt hier een erg aangename en ontspannen sfeer, van gezellige cafés waar je een terrasje kan doen tot kleurrijke bloemencollecties op straat. Hier proef je de authentieke Italiaanse sfeer.

  1. Cesenatico

Cesenatico is een ander pittoresk stadje in Emilia Romagna dat de moeite waard is om te bezoeken. Deze stad heeft een prachtige haven die ontworpen is door de beroemde schilder Leonardo Da Vinci. Wanneer je door de haven wandelt, zie je de kleurrijke vissersbootjes schitteren met de historische panden op de achtergrond. Het lijkt wel alsof je net een schilderij binnenstapt. Na je wandeling door het centrum en langs de haven kan je een plekje uitkiezen op een terrasje van één van de vele restaurantjes waar je kan genieten van het prachtig uitzicht en het heerlijke eten.

  1. Nationaal park Foreste Casentinesi

Even ontsnappen aan de drukte van de steden? Dan raden we een uitstap aan naar het Nationaal park Foreste Casentinesi. Het Nationaal park Foreste Casentinesi, ook wel gekend als het Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona en Campigna ligt op de grens van de twee Italiaanse regio's: Emilia-Romagna en Toscane en beschikt over prachtige uitgestrekte bossen.

Het is een bijzonder mooi gebied met indrukwekkende landschappen en een onweerstaanbare schoonheid waar je mooie wandel- en fietstochten kan maken. Maar je kan er ook paardrijden, mountainbiken, vogelkijken en zoveel meer. Trek je wandelschoenen aan en bewonder de prachtige Italiaanse fauna en flora in het park.

  1. Ontdek de lokale keuken van Emilia Romagna

Een van de redenen waarom je Emilia Romagna moet bezoeken, is omwille van de heerlijke Italiaanse gerechten. Emilia Romagna wordt ook wel eens ‘de buik van Italië genoemd’ en dat is niet voor niets. De regio staat namelijk erg bekend om haar culinaire hoogstandjes en om ambachtelijke streekproducten.

Enkele producten waar de regio om bekend staat is de parmaham, de balsamicoazijn uit Modena, de Lambrusco en Parmezaanse kaas, maar ook voor gerechten als lasagna bolognesa, tagliatelle al ragù, mortadella en verschillende soorten tortellini. Dus, wanneer je op vakantie bent in Emilia Romagna raden we zeker aan om te genieten van al het lekkers dat je in restaurants en lokale marktjes kan verkrijgen.

TOUR: Wil je graag de boeren of producenten zelf aan het werk zien? Dan kan je ook altijd een georganiseerde culinaire tour boeken in Emilia Romagna. Zo kan je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan een Parmezaanse kaasfabriek of een proeverij meemaken.

  1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 februari 2024 - Nadine Decock

Dat ziet er echt tiptop uit. Wij zullen de gids zeker raadplegen als we die streek bezoeken. We hadden al veel aan jullie info i.v.m. andere streken. Steeds heel fijn om nieuwe zaken en info te ontdekken tijdens de goed uitgestippelde stadswandelingen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?