25 mooiste bezienswaardigheden Normandië: Wat te zien & doen + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 mooiste bezienswaardigheden Normandië: Wat te zien & doen + kaart

7 april 2024 in Normandië65 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Normandië + verblijftips

Normandië is een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk. Bezoekers kunnen er lange wandelingen maken in prachtige natuurgebieden, ronddwalen in historische dorpjes en indrukwekkende oorlogsmonumenten bezoeken.

Normandië heeft heel wat te bieden. Om je te helpen bij het plannen van je reis hebben we de 25 mooiste bezienswaardigheden van Normandië op een rijtje gezet + gratis reisgids Normandië om je bezoek gemakkelijk en eenvoudig voor te bereiden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Normandië

Duur3 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Normandië zijn:
Tours en activiteitenBestel hier je ticket € 13 Mont Saint-Michel

Inhoud artikel

 1. De Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is één van de populairste bezienswaardigheden van heel Frankrijk. Je mag dit bijzondere stadje dan ook zeker niet overslaan tijdens je reis naar deze streek. De Mont Saint-Michel is een eilandje voor de Normandische kust waarop een sprookjesachtig dorpje en een eeuwenoude abdij prijkt. Bezoekers kunnen het eiland slechts via één weg bereiken en dat kan enkel bij laagtij, want bij hoogtij komt de weg onder water te staan.

Het stadje kent een woelige geschiedenis. Het werd in de 14e eeuw meerdere keren aangevallen door Engeland waardoor de monniken uit de centrale abdij wegtrokken. Tijdens de Franse Revolutie werd die abdij zelfs als gevangenis gebruikt. Daarna keerde de rust opnieuw terug en groeide de bevolking van Mont Saint-Michel opnieuw. Het is ook een populair bedevaartsoord.

Je kan opteren om nabij de shuttledienst te logeren die je naar het het getijdeneiland van de Mont Saint-Michel brengt. Daar kan je de auto of camper stallen op de ruime parking. Bekijk hier de verblijven en prijzen.

Of voor de duurdere optie te kiezen en echt binnen de muren van het middeleeuwse stadje logeren. Dit is een unieke ervaring, je kan dan ook het stadje verkennen lang na dat de toeristen weer zijn verdwenen. Je waant je alsof je even in de Middeleeuwen rondloopt. Klik hier voor meer info en prijzen

Wij verbleven even in de middeleeuwen, en sliepen in het mooie hotel Auberge Saint Pierre, een authentiek 14de eeuwse vakmanshuis. Een aanrader ... maar wel prijzig.

Sommige kamers in Auberge Saint Pierre hebben zeezicht, uniek !

Mont Saint-Michel is misschien niet groot, maar er valt wel heel wat te doen. Je kan er de abdij en bijhorende musea bezoeken, winkelen in de steile steegjes of dineren in een van de romantische restaurantjes.

De Mont Saint-Michel zelf is vrij toegankelijk, maar voor de abdij dien je een ticket te kopen. Het is ook mogelijk om een audiotour te huren. Ook voor de musea dien je een ticket aan te schaffen.

ONZE TIP: Tickets kun je ter plekke kopen, of je kunt ze makkelijk vooraf online aankopen € 13 (mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst). Je kan ook een gegidste wandeling of tour boeken.

 1. Landingsstranden van Normandië

Normandië staat over de hele wereld natuurlijk vooral bekend om de landingsstranden. Tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, kwamen de Britse en Amerikaanse troepen aan in Europa om de strijd met de Duitsers aan te gaan. De meeste van die soldaten kwamen aan op de landingsstranden en tot de dag van vandaag kan je daar in deze streek niet omheen.

Breng tijdens je reis door Normandië zeker een bezoekje aan de beroemde landingsstranden. Omaha Beach is het bekendste strand, maar ook de stranden Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werden er ook heel wat musea opgetrokken waar je meer over D-Day te weten komt.

Onze tip: Wil je meer te weten komen over D-Day, de landingsstranden en Wereldoorlog 2 in Normandië? Lees dan zeker onze blog, D-Day en WO II bezienswaardigheden in Normandië.

 1. De witte krijtrotsen van Normandië

Prachtige witte kathedralen rijzen op voor de kust van Normandië

De kust van Normandië wordt gekenmerkt door hoge krijtrotsen die uniek zijn in Europa. Je vindt de bijzondere witte kliffen vooral aan de noordoostelijke kust van de regio tussen Luc-sur-Mer en Trouville. In het westen kan je dan weer uitwaaien op lange zandstranden. Rondom de Côte d’Albâtre worden de krijtrotsen afgewisseld met kiezelstranden.

Een naald en een olifant uit rotsen

De beroemdste krijtrotsen vind je bij het dorpje Étretat. L’Aiguille (“de naald”) is een rots voor de kust die zo’n 70 meter boven water uitsteekt. De Manneporte is een andere beroemde krijtrots omdat hij op een olifantenslurf lijkt.

Ga wandelen en uitwaaien langs de kust

Het is voor veel toeristen één van de hoogtepunten van hun bezoek Normandië. Een wandeling langs de kliffen hier is echt magisch. Je kan wandelen naar de toppen van de kliffen en van daar krijg je een adembenemend uitzicht over de Noordzee en de speciale rotsformaties. De kliffen van Étretat zijn een echt natuurwonder in Normandië en iets wat je absoluut moet gezien hebben. Lees hier alles over ons bezoek aan Étretat.

Bezoek er ook de grot Trou à l'homme

Op het strand vind je onderaan de kliffen ook een grot die je kan verkennen bij laagwater, de "Trou à l'homme". Als je die wil gaan bekijken, moet je wel de tijden voor eb en vloed in de gaten houden. Wij waren net te laat om de grot nog helemaal te kunnen bereiken. Eens de vloed op gang komt, loopt het strand razendsnel onder water. Luister ook zeker naar de redders wanneer ze komen waarschuwen voor het hoogwater. Er zijn al reddingsoperaties nodig geweest om mensen uit de grot te halen bij vloed.

Tip voor je bezoek aan Étretat: hier komen heel veel toeristen naartoe, als je de drukte wil vermijden, kan je overwegen om er 's morgens vroeg naartoe te gaan.

Wij waren er in het voorjaar rond 8 à 8.30 uur aangekomen en konden de eerste uurtjes heel rustig wandelen en genieten van het landschap. Vanaf 10 à 11 uur neemt de drukte op de kliffen aanzienlijk toe. Als je niet constant tussen de vele toeristen wil kuieren, is het dus leuk om wat vroeger te gaan..

Wil jij ook graag Normandië verkennen? We hebben verschillende rondreizen in Normandië uitgestippeld, wij deden al het opzoekeingswerk voor jou!

 1. Normandy American Cemetery

Vlakbij Omaha Beach ligt een grote begraafplaats waar in totaal 9387 Amerikaanse soldaten begraven liggen. Ze kwamen allemaal om het leven in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. 307 van hen konden nooit geïdentificeerd worden. Op de graven van de soldaten staat een wit kruis en er werden davidsterren aangebracht op de graven van de Joodse soldaten. Je kan er ook een kapel bezoeken om de soldaten te herdenken.

Op de begraafplaats staat ook een groot gedenkteken dat gewijd is aan de 1557 soldaten die vermist raakten en nooit teruggevonden of geïdentificeerd werden. Het bestaat uit een zuilengalerij in de vorm van een halve cirkel met in het midden een bronzen beeld van 7 meter hoog, genaamd The Spirit of American Youth Rising from the Waves. Er werden op de binnenmuren van het gedenkteken verschillende kaarten gegraveerd waarop je kan zien hoe de geallieerden Frankrijk binnenstormden.

 1. Granville

Granville is een levendige stad die vaak het Monaco van het Noorden wordt genoemd. Veel mensen passeren hier onderweg naar de Mont Saint Michel, of maken er hun uitvalsbasis van voor hun verblijf in Normandië. Granville geeft een mondaine indruk en in het oude centrum van de stad zijn wat leuke bezienswaardigheden. Sowieso is een wandeling langs de geplaveide straatjes en oude herenhuizen op zich al de moeite waard.

 • De stad is vrij hoog gelegen, waardoor je op veel plekken ook uitzicht op de zee hebt. Met een beetje geluk zie je zelfs de Îles Chausey liggen in de verte.
 • De bekendste bezienswaardigheid is het ouderlijke huis van een van de grootste Franse modeontwerpers: Christian Dior. Het is gevestigd in een statige roze villa en er is een museum dat uiteraard volledig gewijd aan het levensverhaal van Dior. Je leert over zijn jeugd in Granville en hoe hij aan zijn mode-imperium timmerde. Modeliefhebbers kunnen zich dan weer vergapen aan een prachtige collectie van zijn Haute Couture.
  Buiten het museum zijn ook de omliggende tuinen zeker de moeite waard. Die zijn destijds aangelegd door de moeder van Christian Dior, Madeleine. De tuin staat vol mooie bloemen en je krijgt een mooi zicht op de baai.
 1. Het Monethuis in Giverny

De wereldberoemde kunstenaar Claude Monet woonde in het dorpje Giverny. In zijn voormalige huis werd het Foundation Claude Monet Museum opgetrokken waarin je alles komt te weten over het leven en de werken van de kunstenaar. De kamers in het huis zijn gerestaureerd en zien er nu opnieuw uit zoals in de negentiende eeuw. In het atelier kan je reproducties bekijken van enkele van zijn wereldberoemde schilderijen. Lees hier alles over ons bezoek aan het huis en tuinen van Monet in Giverny.

Claude Monet werd op slag verliefd op Giverny toen hij het schilderachtige dorpje zag liggen vanuit de trein. Hij kocht er een huis en bleef er wonen tot aan zijn dood in 1926. Op het stuk grond bij zijn huis plantte hij een prachtige tuin aan. Zijn tuin is in verschillende schilderijen te herkennen, waaronder in zijn beroemde werk Vijver met waterlelies. Ook de Japanse Brug uit zijn tuin komt in meerdere werken terug.

Het Monethuis is tussen maart en oktober dagelijks te bezoeken tussen 09:30 en 18:00, maar het is aan te raden om een bezoek te brengen in de lente om de tuin in bloei te zien.

AUTOROUTE: Op vakantie naar Normandië? Er is zoveel te zien en doen in Normandië met onze autovakantie door Normandië kom je langs alle top bezienswaardigheden.

 1. Deauville

Deauvillle is een zeer luxe badplaats aan de Côte Fleurie, ook wel gekend als de bloemenkust. In deze gezellige badplaats vind je heel wat casino’s, golfterreinen en luxe hotels. Je kan hier over de mooie boulevard wandelen of gewoon van het prachtige strand van Deauville genieten. Tegenover Deauville ligt ook nog de badplaats Trouville-sur-Mer, wat één van de charmantste badplaatsen van de regio is.

 1. Honfleur

Honfleur, aan de monding van de Seine, is één van de mooiste stadjes in Normandië en was ook erg geliefd bij verschillende beroemde schilders zoals Boudin, Monet en Jongkind. Het plaatsje bestaat al sinds de Romeinse tijd, maar pas in de 12de eeuw werd Honfleur een belangrijke havenstad. Het was indertijd een succesvolle overslaghaven tussen Rouen en Engeland. Daarnaast meren hier ook veel vissersboten aan.

De haven van de stad is nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Ga er zeker eens langs om de felgekleurde gebouwen te bewonderen en ga eens binnen in de 15de-eeuwse houten Sint-Catherinakerk. Ook de Église Saint-Étienne, de Église Saint-Léonard en de boerderij Saint-Siméon, waar veel schilders tijdelijk verbleven, zijn een bezoekje waard.

WANDELTIP: Bij je bezoek aan Honfleur, download onze wandeling in Honfleur deze brengt je langs alle highlights van Honfleur.

 1. Pont-l'Évêque

Voorbij Honfleur en nabij de Pont de Normandie vind je het charmante dorpje Pont-l'Évêque. Normandië is de streek van de Calvados en hier kan je er alles over leren in het Calvados Experience Museum en uiteraard ook eens proeven van het digestief op basis van appelen. In het straatbeeld kom je ook een stokerij tegen. Recht tegenover het museum is een eetgelegenheid waarbij je letterlijk in calvadostonnen kunt gaan lunchen.

 • Ook bij kaasliefhebbers zal Pont-l'Évêque een belletje doen rinkelen, het is één van de bekendere Franse kazen.
 • Verder is het historisch centrum rond de kerk Saint-Michel erg gezellig om eventjes door te wandelen. Je vindt er ook enkele leuke restaurantjes
 • Op maandagvoormiddag is er een traditionele markt waar je meer streekproducten kunt ontdekken. Het dorp is iets minder toeristisch en zeer aangenaam voor een tussenstop.
 1. Pont-Audemer

Pont-Audemer is een middeleeuws stadje in Normandië waar water de hoofdrol speelt in het stadsbeeld. Het wordt dan ook vaak vergeleken met Venetië, alleen is het hier natuurlijk een pak rustiger dan in de Italiaanse stad. Het charmante centrum telt vele grachten en bruggetjes en is daarom al een bezienswaardigheid op zichzelf. In de steegjes zie je ook heel wat mooie historische huizen die het pittoreske straatbeeld versterken.

In het hart van Pont-Audemer staat de reusachtige kerk Saint-Ouen. Het imposante bouwwerk steekt wat af tegenover de rest van het dorp. Waarom staat hier zo'n overdreven grote kerk? De Saint-Ouen zou bedoeld zijn geweest voor Evreux, een andere en grotere stad in Normandië, maar uiteindelijk hier zijn neergezet. De kerk is evenwel één van de grotere historische monumenten van Frankrijk en dus zeker een bezoek waard.

 1. Sainte-Mère-Église

In de kerktoren van dit dorpje hangt een pop aan een parachute. Die pop herdenkt een parachutist die tijdens zijn landing vast kwam te zitten met zijn parachute aan de kerktoren. Hij deed twee uur lang alsof hij dood was en op die manier wist hij zijn leven te redden. Hij hield er wel gehoorschade aan over door de luide kerkklokken.

Je kan er ook binnengaan in een gerestaureerde bunker die er precies hetzelfde uitziet als op 6 juni 1944. In dit originele museum kan je verschillende wapens, kledij en andere voorwerpen zien van zowel Amerikaanse, Britse als Duitse soldaten. Boek je tickets hier voor het Airborne Museum.

TICKETS: Wil je alles te weten komen over de landing in 1944 en de paracommando aan de kerk? Breng een bezoek aan het Airborne Museum, bestel je ticket voordelig online.

 1. Rouen

Rouen is de hoofdstad van de regio en je mag deze stad dan ook zeker niet missen. Net als Honfleur bestaat Rouen al sinds de Gallo-Romeinse tijd. De stad groeide in de vroege Middeleeuwen uit tot de hoofdstad van de regio en is sindsdien de belangrijkste stad van Normandië.

In het historische centrum is het vooral de Rue du l'Horloge die gekend is bij de toeristen. De Gros Horloge, of de "Grote Klok" is al sedert de Middeleeuwen een zeer populair straatje. Nog meer weten over Rouen kan op onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Rouen.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd Rouen maandenlang belegerd door de Engelsen en ook het proces tegen de beroemde Jeanne d’Arc vond hier plaats. Een ander belangrijk moment voor de stad speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De inwoners van Rouen bliezen toen de bruggen en een deel van de haven op om te voorkomen dat de Duitsers de stad zouden innemen, maar zonder succes.

WANDELTIP: Ga je Rouen bezoeken? Download onze wandeling in Rouen, deze brengt je langs de mooiste plekjes van de stad.

Wandel zeker eens rond in de sfeervolle steegjes in het historische centrum van de stad. Je wandelt er nog tussen eeuwenoude gevels en het lijkt alsof je gekatapulteerd wordt naar de middeleeuwen. Bezoek ook het laatgotische Palais de Justice dat dateert uit de 16e eeuw.

Ga ook zeker eens langs bij de toren waar Jeanne d’Arc werd opgesloten voor ze stierf. Op het oude marktplein, de Place du Vieux-Marché, staat een monument ter ere van de volksheldin. Ook de kerken in de stad zijn een bezoek waard. Passeer eens bij de Notre-Dame kathedraal, de Église Saint-Ouen, de Église Saint-Maclou of de Église Sainte-Jeanne-d’Arc.

 1. Abdij van Jumièges

Wanneer je vanuit Rouen de Seine een eind verder volgt richting de monding, kom je uit in Jumièges. Daar vind je de Abdij van Jumièges, die bekend staat als een van de mooiste abdijen van Normandië. De beroemde schrijver Victor Hugo was ook een fan, hij vond het zelfs de mooiste van heel Frankrijk.

Dat ligt vooral aan de locatie. De abdij bevindt zich aan een bocht van de Seine in het bos van Brotonne. Vanuit de abdij heb je ook een mooi uitzicht over het dorp van Jumièges. Kenmerkend voor de abdij zijn de witte torens van zo'n 50 meter hoog. In de loop van de geschiedenis is de abdij verschillende keren vernietigd en heropgebouwd. Er leefden broeders vanaf het jaar 654 tot aan de Franse Revolutie in 1789.

 1. Dieppe

Dieppe staat bekend als de oudste badplaats van Frankrijk. Het dorpje ligt langs de Albastenkust tussen twee kliffen in. Vroeger was Dieppe een toevluchtsoord voor mensen uit Parijs die de drukte van de metropool wilden ontvluchten. Ze trokken naar Normandië om te ontspannen.

 • Het strand is 2 km lang en wordt begrensd door de haven van Dieppe en de kliffen. Maak zeker een wandeling langs de boulevard aan de zee. Daar zijn ook heel wat terrasjes.
 • Het Place du Puits Salé is een leuk plein in het historische stadscentrum van Dieppe. Daar ligt het Café des Tribunaux, waar veel bekende figuren zoals Monet of Renoir wel eens een koffietje kwamen drinken.

Een andere bezienswaardigheid in Dieppe is het Château Musée of Kasteelmuseum. Het museum ligt bovenop een klif, waardoor je er een mooi uitzicht krijgt over de kust van Normandië. Je vindt er een uitgebreide collectie kunstwerken uit de Seine Maritime met onder meer schilderijen van Renoir maar ook nog heel wat andere werken.

ROUTES: Wil je ook graag een rondreis maken? Download zeker onze route van Dieppe tot de langsdingsstranden of de route van Le Havre tot Dieppe
 1. Bayeux

In het middeleeuwse stadje Bayeux wandel je rond in een prachtig middeleeuws centrum. Ook deze stad bestond al in de tijd van de Gallo-Romeinen, maar de Vikingen verwoestten de hele stad in de 9e eeuw. Bayeux werd daarna opnieuw opgebouwd en omdat de stad grotendeels ontsnapt is aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn veel van die gebouwen uitstekend bewaard gebleven.

De stad heeft twee wereldberoemde bezienswaardigheden. De Cathédrale Notre-Dame de Bayeux is er eentje van. Deze kerk werd in 1077 ingewijd en geldt als een van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld. Sommige delen van de kathedraal werden recenter gebouwd tijdens renovaties in de afgelopen eeuw.

De andere grote bezienswaardigheid van de stad is het Bayeux-tapijt. Dit tapijt werd in de elfde eeuw gemaakt om de Normandische verovering van Engeland in 1066 te herdenken. Het tapijt is één van de grootste kunstschatten van Frankrijk. Het tapijt heeft lang in de kathedraal gehangen, maar tegenwoordig kan je het indrukwekkende 70-meter lange tapijt bewonderen in het museum in het centrum van de stad.

 • De kathedraal is dagelijks open tussen 9u30 en 18u maar soms kan je er niet binnen omdat er diensten plaatsvinden.
 • Het Musée de la Tapisserie de Bayeux heeft dezelfde openingsuren.

De mooiste bezienswaardigheden in Normandië bezoeken? Download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

 1. Ouistreham

Wat vroeger een relatief onbekend vissersdorpje was, is nu uitgegroeid tot een populaire kustplaats in Normandië met een aantal fijne zandstranden. Naast de vissersbootjes die hier ronddobberen, vind je hier ook heel wat prachtige villa’s en een verscheidenheid aan leuke wijkjes. Dit middeleeuwse stadje staat bekend om haar oesters die je zeker eens moet proeven. Elk jaar kan je er ook een bijzondere beachrace bijwonen op het strand.

Tijdens je bezoek aan Ouistreham kan je ook enkele bezienswaardigheden bezoeken, zoals de 40-meter hoge vuurtoren en één van de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog gelegen aan Sword Beach.

 1. Caen

Caen is een van de grotere steden in de regio. Caen telt meer dan 100.000 inwoners. De stad werd 1.000 jaar geleden gesticht door Willem de Veroveraar. De grote blikvangers in het centrum van Caen zijn dan ook bouwwerken die uit zijn tijd dateren. Zijn kasteel met twee aangrenzende kloosters vormen een prachtig patrimonium dat de stad zijn aanblik geeft. De Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames zijn essentials als je naar Caen komt. In het kasteel van Caen heb je het bescheiden Musée de Normandie dat je een inzicht geeft in hoe de eerste Normandiërs leefden.

Littekens van wereldoorlog II

 • Buiten het centrum van de stad vind je het oorlogsmuseum Le Mémoral. Het is het grootste en modernste museum over de landing in Normandië van juni '44. Als je tijdens je verblijf in Normandië maar één oorlogsmuseum wil bezoeken, laat het dan Le Mémorial zijn. Zelfs mensen die minder geïnteresseerd zijn in de details van de landing vinden hier toch een boeiende ervaring. Het museum toont de wereld vóór en na 1945 aan de hand van foto’s, visuals en andere technieken. Er is ook een film van 20 minuten (bekijk deze hier) en je kan een ondergrondse bunker bezoeken die een belangrijke rol speelde tijdens de afwikkeling van de oorlog.
 • Verder heb je ook het Musée Memorial Pegasus. De blikvanger van dit museum is de originele Pegasus Bridge die een heel belangrijke rol speelde in het welslagen van Operation Overlord tijdens de landing. De Pegasus was een van de twee bruggen langs waar de geallieerden het kanaal tussen Caen en de zee konden oversteken. Het was dus cruciaal om deze brug heelhuids te veroveren. Vandaar de iconische status. Hier werden ook opnames gemaakt van de D-Day film "The Longest Day".
 • Lees nog meer over de landing en en bezienswaardigheden WO II in Normandie en D-Day.
Caen is een uitstekende plek om een nachtje te verblijven. We verbleven nabij het Mémorial in Brit Hotel Caen Nord - Mémorial, een rustig hotel met goede prijs-kwaliteit.
 1. Pont de Normandie

De Pont de Normandie is de beroemdste brug van Normandië. De indrukwekkende constructie overbrugt de Seine tussen Le Havre en Honfleur. Deze hangbrug is meer dan 2 kilometer lang en is daarmee de langste kabelbrug van Europa. De Pont de Normandie is een van de spectaculairste bruggen ter wereld omdat ze erg hoog gebouwd is. Op die manier kunnen zelfs grote schepen er zonder problemen onderdoor varen.

De brug heeft aan beide kanten twee rijstroken met daarnaast ook een smal fiets- en voetpad. Om over de brug te rijden moet je wel tol betalen. Motorrijders, fietsers en voetgangers mogen de brug gratis oversteken.

 1. Le Havre

Le Havre is de grootste stad van Normandië en heeft één van de grotere containerhavens van Europa.

 • Wie interesse heeft in scheepvaart kan tijdens een boottochtje het laden en lossen volgen van de imposante vrachtschepen zien gebeuren en een goed beeld krijgen van de dagelijkse havenactiviteit. Zeker een aanrader.
 • In de stad zelf is de Kerk Saint-Joseph de moeite waard, moeilijk te missen met de toren van 107 meter hoog die boven de stad uitsteekt.
 • Op het strand kan je dan weer rustig verpozen, baden of wandelen langs de zeedijk.

Le Havre is zeker niet de meest tot de verbeelding sprekende stad van Frankrijk, maar wij waren toch aangenaam verrast tijdens ons bezoek door de evenwichtige mix van het strand met de haven en de moderne gebouwen in combinatie met de traditionele architectuur.

 1. Port Racine

Port Racine is het kleinste haventje van Normandië en zelfs van heel Frankrijk. Je vindt Port Racine in het dorp Saint-Germain-des-Vaux. Het wordt vooral gebruikt door vissers en voor pleziervaart. Het is een heerlijke plek om op een zonnige dag even een duik te nemen in de zee en te verpozen in een pittoreske omgeving. Je kan ook rustig wandelen in de buurt.

 1. Évreux

Évreux ligt aan de oevers van de Iton rivier, tussen Honfleur en Giverny. Het is één van de oudste steden van Normandië en de tweede grootste na Rouen en Le Havre De naam van de stad verwijst helemaal terug naar de Gallische stam de Eburovici, dus hier is al heel lang menselijke activiteit.

Net als vele andere steden kreeg Évreux het zwaar te verduren tijdens de oorlog, maar toch zijn er heel wat mooie bezienswaardigheden gebleven. De blikvanger is de rijkelijk versierde Cathédral Notre Dame met fraaie glas-in-lood ramen.

 1. Cherbourg

Cherbourg is een levendige havenstad in Normandië. De haven kent vooral scheepsverkeer tussen Engeland en Frankrijk. Cherbourg was in 1912 de eerste stopplaats van de Titanic. Het centrum van de stad heeft heel wat leuke cafés en goede restaurants.

Qua bezienswaardigheden is het museum Cité de la Mer wel de moeite. Het is gevestigd aan het dok waar de Titanic destijds aanmeerde. In het museum leer je meer over wat er zich allemaal in de diepten van de oceaan afspeelt. Een stukje onderzeese geschiedenis van Normandië in een leuke setting. Bij het museum hoort ook het diepste aquarium van Europa waar je een unieke kijk op het zeeleven krijgt. Boek je tickets voor het museum hier online.

 1. Suisse-Normande

Suisse-Normande is een prachtig groen en heuvelachtig natuurgebied in Normandië. De regio heeft de naam Suisse gekregen omdat het soms lijkt alsof je hier in de Zwitserse Alpen rondwandelt, ook al reiken de heuvels hier niet hoger dan 300 meter.

Je kan in Suisse-Normande mooie wandelingen en fietstochten maken en ook verschillende watersporten beoefenen. Vooral de kloof waardoor de rivier de Orne gaat is populair om te kajakken of raften.

 1. Camembert

Kaasliefhebbers onder ons? Houd halt bij Camembert. Deze bekende kaas dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje Camembert. Het dorpje zelf is nog één van de vele dorpjes waar je volop kan genieten van het goede leven. De rustige valleien met groene weiden, boomgaarden en pittoreske landhuizen met houten gevels nodigen uit tot proeven en genieten. Je moet zeker eens proeven van de authentieke camembert van Normandië, het is hét gastronomische symbool van de streek.

 1. Lyons-la-Fôret

Gelegen in het beukenbos van Normandië vind je Lyons-la-Fôret: een mooi en gezellig dorpje met een oud, historisch centrum waar je tal van vakwerkhuizen vindt. Aangezien Lyons-la-Fôret omringd wordt door een prachtig beukenbos, kan je je wel inbeelden dat deze locatie erg uniek is en een aantal prachtige plekjes verschuilt.

Zo vind je in het bos onder andere een mooie abdij en kastelen. Niet alleen het beukenbos is de moeite waard, maar ook het oude centrum van Lyons-la-Fôret is een bezoek waard!

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Normandië

 1. FAQ: veelgestelde vragen over Normandië

Wat is de beste periode om naar Normandië te reizen?

Van mei tot september is de beste reisperiode voor Normandië, omdat je er dan het mooiste weer hebt. Dat is dus ook in het hoogseizoen. November, december, januari en februari zijn de koudste maanden. Wil je buiten het hoogseizoen gaan, kies dan voor maart, april, of oktober.

Hoeveel kost het om naar Normandië te rijden met de auto?

De afstand Normandië-Brussel is zo'n 475 km, reken op een € 50 aan benzinekosten. Op de Franse wegen moet je ook tol of péage betalen, dus met die kost hou je best rekening. Dit zijn de kosten voor de péage (vanuit Brussel 2020):

 • Rouen €13,70
 • Le Havre €21,50
 • Caen €30,70
 • Cherbourg €30,70
 • Alençon €32,30

Hoe lang is het rijden naar Normandië?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van waar je vertrekt en naar waar je precies rijdt. En natuurlijk hoe veel verkeer er is, als er werken uitgevoerd worden onderweg enz. Gemiddeld is het ongeveer 4 à 5 uur rijden van Brussel naar Normandië. Meer specifiek:

 • Naar Rouen: 3 u 40
 • Naar Le Havre: 4 u 40
 • Naar Caen: 5 u 15
 • Cherbourg: 6 u 30
 • Alençon: 5 u 15

Ik zou graag een daguitstap maken, wat is er allemaal in de buurt?

Afhankelijk van waar je precies verblijft in Normandië, zijn er heel wat leuke regio's in de buurt die je tijdens een daguitstap kan verkennen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

 • Verblijf je in het zuidelijke deel van Normandië, dan kan je een uitstap maken naar Bretagne en daar enkele bezienswaardigheden gaan bezoeken.
 • Het oosten van Normandië grenst aan de Loire regio en Île-de-France. Beide uitstekend als daguitstap of weekend!
 • Overnacht je in Rouen? Dan sta je op minder dan 2 uur al in de Franse hoofdstad Parijs.
 • Vanuit het noorden van Normandië kan je een trip plannen naar verschillende steden. Amiens, Abbeville en Beauvais liggen allemaal in de buurt en bieden interessante cultuur en geschiedenis.

Welke plaatsen zijn zeer populair in Normandië?

Een aantal populaire en tegelijk heel mooie plaatsen in Normandië zijn Mont Saint-Michel, Rouen, Honfleur, Deauville, Caen en Le Havre. Er valt natuurlijk nog veel meer te beleven! Op deze plaatsen heb je ook tal van toffe overnachtingsmogelijkheden. Van B&B tot hotel, van goedkoop tot luxe.

Nog meer ontdekken in Normandië? Lees ook deze artikels

 1. Waar verblijven in Normandië?

Campings

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan hier bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, campings met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings, en campings met alleen maar kampeerplaatsen of ook met hutjes en stacaravans. Bekijk hier alle campings in Normandië

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

Camping Sainte-Mère-Eglise

Camping Sainte-Mère-Eglise ligt op een steenworp van het gelijknamige dorp dat vooral bekend is om de kerk waar een parachutist aan hangt. De camping met comfortabele chalets ligt op een halve kilometer van het Airborne Museum. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om de stranden van D-Day te gaan bezoeken en ook de steden Caen en Cherbourg liggen niet ver weg. Meer info en prijzen via deze link.

Camping le Clos de Balleroy

Camping le Clos de Balleroy heeft comfortabele chalets en stacaravans. Er is ook een buitenzwembad aanwezig. Ideaal voor gezinnen met kinderen of voor koppels. Meer info en prijzen via deze link.

Hotels

Op het platteland zal je vooral campings zien, maar in de voornaamste Normandische steden en gemeenten vind je ook aardig wat hotels voor een aangenaam verblijf in de regio. Ook hier kan je kiezen voor luxe of gewoon comfort.

Brit Hotel Caen Nord

Het Brit Hotel Caen Nord - Mémorial ligt aan de rand van Caen. Het bekende museum Le Mémorial de Caen ligt op zo'n 500 meter van het hotel. De accommodatie is comfortabel en er is gratis parking nabij het hotel. Meer info en prijzen via deze link.

Hotel Le Central - Trouville-sur-Mer

Hotel Le Central ligt op goed 500 meter van de zee in Trouville-sur-Mer in de buurt van Deauville. Op sommige kamers heb je uitzicht op de plaatselijke haven. Er is eetgelegenheid bij het hotel en je kan er ook ontbijt nemen. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juni 2024 - Edwin Koemans

Prima tips en info

- 23 maart 2024 - Peter Geeven

Gaan veel mooie tips bekijken eind mei . Dankjewel reisroutes 👍

- 17 maart 2024 - M Dijks

Gewoon top

- 12 maart 2024 - Johan

perfect, dit is wat ik zocht

- 4 maart 2024 - Jeanine Willemse

Wij hebben in de zomer van 2023 gebruik gemaakt van deze reisgids, het is supermooi in normandie. Heeft heel veel te bieden, soms waren de rijafstanden wel wat lang wij zaten in de buurt van Rouen, maar het is zeker de moete waard. De d stranden zijn h Ook erg mooi en indrukwekkend, maar hier moet je keuzes maken wat je wilt zien ik vond het op een gegeven moment erg.veel! Normandie is echt een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?