15 x bezienswaardigheden Côte d'Opale: Wat zien & doen aan de Opaalkust?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden Côte d'Opale: Wat zien & doen aan de Opaalkust?

19 december 2023 in Côte d'Opale28 reacties

Alle highlights langs de Opaalkust: de beroemde krijtkliffen, charmante badplaatsen en brede stranden

Dat is nog maar een fractie van wat de Opaalkust te bieden heeft! Een mooie kuststreek die zich uitstrekt van het Belgische Duinkerke tot aan Berck-sur-Mer. Een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met afwisselende natuur en gezellige badplaatsen. Een uitzicht dat je niet snel zal vervelen.

Ook de Franse en Engelse high society was onmiddellijk weg van de charmes van deze kuststreek. In de 19e eeuw bouwden ze hier villa’s om er even tussenuit te gaan. Deze Anglo-Normandische villa’s gaven een spectaculair cachet aan de omliggende badplaatsen als Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant (vissersdorpje). Wij hebben er alvast de must-sees van de Opaalkust voor jou uit gezocht!

Wist je trouwens dat: Heel wat schilders en kunstenaars maakten gebruik van de lichtinval van de Opaalkust. Vandaar de naam ‘Opaal’.

Inhoud artikel

 1. Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een mooi historisch stadje dat bestaat uit twee delen: de historische bovenstad en de moderne benedenstad. Het stadje wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, wat staat voor Frankrijks grootste vissershaven. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis van de stad weergeeft, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

WANDELTIP: Boulogne-sur-Mer bezoeken? Download onze gratis stadswandeling Boulogne-sur-Mer en ontdek de mooist plekjes.

Nausicaa

Maar één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is het imposante Nausicaa, de grootste zeeaquaria van Europa in de vorm van een mantarog. Het centrum beschikt over meer dan 50 aquaria met meer dan 36.000 dieren. Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. Je kan er alles leren over de zee en de dieren en je duikt er op verschillende manieren letterlijk onderwater. Een uitje voor jong en oud dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje!

We raden je wel aan om er op een doordeweekse dag naar toe te gaan. Het kan best druk zijn in het weekend en dan zal je misschien minder kunnen bezichtigen. Daarnaast is het ook altijd interessant om je tickets op voorhand aan te kopen. Zo kan je lange wachtrijen vermijden. Bestel je tickets voor je bezoek aan Nausicaa online.

Château-Musée Boulogne-sur-Mer

Er is tegenwoordig een museum gevestigd in het 13e-eeuwse kasteel. De bovenstad is omheind door hoge vestigingsmuren die vroeger ter bescherming van de stad dienden. Er waren bovendien maar vier toegangspoorten naar de stad die allemaal afgesloten konden worden.

Een bezoekje aan het museum in het kasteel is zeker aan te raden voor de cultuurliefhebbers onder ons. Het biedt een overzicht van Griekse vazen, verzamelingen van Egyptische oudheden, archeologische vondsten uit de streek, maskers van Alaska en schilderkunst uit de 17e tot 19e eeuw. Maar ook het kasteel is erg mooi om te zien, het dateert uit de 13e eeuw en heeft een zeer aparte bouwstijl.

Mariette en Egypte

Op het plein voor de stadspoort in Boulogne zie je het standbeeld van Mariette op de top van een piramide. Mariette was één van de vele inwoners van Boulogne-sur-Mer en heeft in de late 19e eeuw enkele opgravingen gedaan in Egypte.

De Egyptoloog is meer dan 30 jaar in Egypte geweest en heeft er heel wat belangrijke ontdekkingen gedaan. Jammer genoeg was hij verbonden aan het Louvre en zijn de meeste stukken te zien in Parijs. Uiteraard kan je wel een aantal stukken bewonderen in het kasteelmuseum van Boulogne.

Als eerbetoon aan Mariette werd er in de 20ste eeuw een plein aangelegd met als bedoeling een Egyptische sfeer uit te stralen. Vandaar werden er piramides, een Egyptische sfinx en ook een kopie van de zonneboot van Cheops neergeplaatst. Als je nog meer geïnteresseerd bent in de Egyptische cultuur, kan je ook altijd een bezoekje brengen aan het kasteelmuseum.

Street-art en murals in Boulogne-sur-Mer

Wist je dat het straatbeeld van het havenstadje Boulogne-sur-Mer aan de Opaalkust opgefleurd werd met prachtige muurschilderingen? Lokale en internationale artiesten kwamen reeds hun talenten uit oefenen op de muren, gevels en elektriciteitskasten van Boulogne-sur-Mer. Met deze prachtige murals willen ze een nieuwe blik werpen op de stad. Ga zelf op ontdekken met onze stadswandeling langs de verschillende murals.

Basiliek Notre-Dame

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ook wel gekend onder de naam ‘Basilique Notre-Dame’ werd gebouwd in 1827 tot 1866. De basiliek is eigenlijk een dubbele kerk. Enerzijds heb je de klassieke kerk waar je eerst binnenkomt en anderzijds heb je de extra kapel met een koepel die wel 100 meter hoog is. In de koepel vind je het houten beeld van O.-L.-Vrouw van Boulogne dat nog een keer per jaar in processie wordt rondgedragen ter ere van haar.

De kerk heeft door de jaren heen meerdere oorlogen meegemaakt. Verassend genoeg heeft ze geen schade opgelopen tijdens WOII. Dat is te danken aan de met beton versterkte pilaren en muren van de kerk!

TIP: Je kan de crypte van de Balsilique de Notre-Dame ook zeker en vast bezoeken. Dat raden we je dan ook zeker aan! Dwaal door de ondergrondse gangen en bewonder de unieke 19e eeuwse muurschilderingen

Download onze gratis reisgids langs de Côte d'Opale, zie het mooiste van de Opaalkust.

Colonne de la Grande Armée

De Colonne de la Grande Armée is zo’n 50-tal meter hoog en werd gebouwd in opdracht van Napoleon ter ere van het kamp van Boulogne. Hier werden er 180 000 soldaten verzameld om de invasie van Engeland voor te bereiden. Uiteindelijk is die invasie er nooit gekomen. Meer informatie vind je in de voet van de kolom waar er een klein museum gevestigd is!

Museum Batterij Todt

Batterij Todt gebouwd door de Duitse Wehrmacht tijdens WO II. Het complex werd gebouwd door Organisation Todt, nabij het Franse dorp Audinghen, aan Het Kanaal bij Cap Gris-Nez. Het maakte onderdeel uit van de Atlantikwall en de bewapening bestond uit 4 kanonnen met een kaliber met een bereik van 55 km (granaten konden Engeland bereiken). Meer bezienswaardigheden van de wereldoorlog langs de Franse kust. Het musemu bezoeken? Meer info op de site

 1. Calais

Je kent het wel, het bruisende Calais tegenover de witte kliffen van Dover. We kennen Calais vooral als passagiershaven voor de overzet naar Engeland maar daarnaast is de havenstad vooral geliefd om zijn gezellige zandstrand, gastvrijheid en vriendelijk sfeer. Bezoek er de historische gebouwen en beklim het belfort en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat heb je nog meer nodig?

Les Six Bourgeois de Calais

Zonder enige twijfel zal je aandacht vooral gaan naar het standbeeld voor het stadhuis: Les Six Bourgeois of ook wel ‘de Zes Burgers van Calais’ genoemd. De befaamde beeldhouwer Rodin was in die tijd nog niet zo bekend en schokte hiermee meteen alle rangen van de bevolking. Met het beeldhouwwerk wilde hij zes helden uitbeelden die ten tijde van de uitmoording de stad wouden redden. Bovendien wou Rodin dat het niet op een voetstuk stond maar gewoon op de grond zodat iedereen direct contact kon hebben met iemand die de dood voor ogen ziet.

Le dragon de Calais

Compagnie du Dragon is een 12 meter hoge constructie gemaakt uit staal en hout en weegt 72 ton, ontworpen door François Delarozière. Deze draak rijdt (bijna) elke dag uit in Calais en er kunnen 48 passagiers meerijden op de draak. Deze bewegende draak spuugt vuur, rook en water in verschillende vormen. De ogen, oogleden, oren, mond, tong en vinnen zijn beweegbaar. De opaalkleurige houten huid beslaat een oppervlakte van 600 m².

De Compagnie du Dragon combineert kunst, cultuur en entertainment en biedt een unieke belevenis, zoals je ook kan beleven in Nantes, Les Machines de l’île. Meer info en tickets kan je vinden op de website van Compagnie du Dragon.

 1. Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet-Paris-Plage is toch wel de belangrijkste badplaats in Pas-de-Calais. Meer nog, Le Touquet is niet alleen een gezellige badplaats maar ook een charmant stadje met heel wat architectuur uit de 19e eeuw. Je vindt er vooral gekleurde villa’s en indrukwekkende gebouwen in de Art Deco-stijl wat een bijzondere uitstraling geeft aan de stad. Bovendien kan je hier ook heerlijk eten en winkelen!

Er zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te zien in dit kuststadje, maar Le Touquet is vooral bedoeld voor strandtoeristen die op zoek zijn naar een plek om heerlijk tot rust te komen. Maar je kunt er ook prachtige wandelingen maken door de duinen en het natuurpark. Vergeet dus vooral niet je wandelschoenen en zonnecrème in te pakken!

Weetje: De naam van de badplaats verklapt het al op zich. De naam ‘Paris-Plage’ is ontstaan als promotienaam om de Parijzenaars naar deze kuststrook te lokken. Het is dé strandbestemming voor de Parijzenaars. Je herkent de Parisien dan ook onmiddellijk aan de gekleurde broeken, poloshirt en de nonchalante hangende pullover.

Musée du Touquet

Het enige museum dat Le Touquet rijk is, werd gesticht in 1932 en geeft je een andere kijk op de geschiedenis van de schilderkunst en de fotografie. Het bevat onder andere werken vanaf de Ecole d’Etaples tot de hedendaagse kunstvormen. Er zijn ook foto’s te zien van Rodin. Het museum is net buiten het centrum gelegen maar toch wel bijzonder genoeg om een bezoekje aan te geven!

 1. Militair Kerkhof van Étaples

Het Militair Kerkhof van Étaples, voluit bekend als het Étaples Military Cemetery, is een van de grootste militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Het bevindt zich in de buurt van het stadje Étaples-sur-Mer. Étaples was tijdens de WOI een belangrijk militair centrum en fungeerde als een belangrijk logistiek knooppunt, waar troepen werden getraind, hersteld en opnieuw ingedeeld.

Etaples Military Hospital was een van de grootste medische faciliteiten aan het Westfront. Veel van degenen die begraven liggen op het kerkhof stierven aan verwondingen of ziekten tijdens hun tijd in Étaples.

 • Op het kerkhof liggen meer dan 11.000 gesneuvelden.
  Er liggen soldaten van zeer uiteenlopende nationaliteiten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, India en andere landen van het Gemenebest. Er zijn ook graven van Duitse soldaten.
 • Het kerkhof herbergt ook verschillende gedenktekens, waaronder het Étaples Memorial, ter nagedachtenis aan degenen die geen bekend graf hebben. Het herdenkt meer dan 20.000 namen van soldaten die hun leven hebben verloren.
 1. Fort Mahon in Ambleteuse

In Ambleteuse, aan de monding van de Slack, kan je een stop maken bij het Fort Mahon. Het fort werd in de 17de eeuw ontworpen door architect Sébastien Le Prestre de Vauban en moest zorgen voor de bescherming van de haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de nazi's gebruikt als gevangenis voor dwangarbeiders.

Het fort bestaat uit een centrale geschutstoren die aan de zeezijde beschermd wordt door een verdedigingsmuur in hoefijzervorm. Binnenin zijn ook kazematten te vinden. Hier vindt men ook museumzalen waar de geschiedenis van Ambleteuse van de tijd van Hendrik VIII tot de ontwikkeling van de hedendaagse badplaats wordt uiteengezet. Openingsuren en actuele info op de website.

 1. Les Deux Caps

Van Cap Blanc-Nez (witte neus) naar Cap Gris-Nez (grijze neus)

Tijdens je bezoek aan de Opaalkust, zijn Les deux Caps een onmisbare tussenstop! Cap Blanc-Nez (witte neus) en Cap Gris-Nez (grijze neus) zijn één van de bekendste en wonderlijke bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk. Twee prachtige kapen van meer dan 100 meter hoog waar je kan wandelen op de witte kliffen of langs het strand.

De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Ook het winderige temparement is kenmerkend voor de kliffen maar heerlijk om uit te waaien.

Wat we echt aanraden is een wandeling van Cap Blanc-Nez naar Cap Gris-Nez. De wandeling telt zo’n 22 kilometer maar je zal ongetwijfeld beloont worden met uitzichten op de prachtige kapen. Op een heldere dag, is er zelfs een grote kans om de kliffen van Dover te zien (Engeland).

Let op: alleen bij laag water kan je op het strand lopen. Informeer van te voren naar de uren dat je het strand op kan.

Weetje: De naam Cap Gris-Nez is afkomstig van het Engelse ‘Craig Ness’ wat ‘rotsenkaap’ betekent. Het is een nis die uitspringt in de zee, bestaande uit kalk.

 1. Montreuil-sur-Mer

Montreuil-sur-Mer is een ander charmant stadje én de gastronomische hoofdstad van de Opaalkust. Toch wel een beetje eigenaardig dat een stad op een kwartiertje rijden van de kust, ‘sur-mer’ heet. De stad heeft zelfs nooit aan zee gelegen maar lag wel aan een belangrijk handelskanaal. De stad diende tot de middeleeuwen als halteplaats op de scheepvaartroute tussen Parijs, Boulogne en Londen. Dankzij de dagelijkse aanvoer aan verse vis, zette Montreuil-sur-Mer zich toen al op de kaart.

Weetje: De stad is ook verbonden aan het boek van schrijver Victor Hugo die het verhaal van ‘Les Misérables’ op de markt bracht. De burgemeester van de stad speelde het hoofdpersonage in het verhaal. Jaarlijks zijn hier dan ook enkele evenementen rond gepland.

Kapel van Hôtel-Dieu

Deze kapel werd verbouwd en gerestaureerd in 1870 door architect Clovis Normand. Hij gaf de kapel mooie brandglasramen en binnenin zal je ook een mooi meubilair aantreffen dat dateert uit de 17e en de 18e eeuw. Vroeger behoorde de kapel toe aan een ziekenhuis maar tegenwoordig doet het dienst als hotel. Je kan er dan ook heerlijk overnachten wanneer je in Montreuil wil verblijven.

WANDELTIP: Verken Montreuil-sur-Mer met onze wandeling. Download je wandeling Montreuil-sur-Mer hier.

Theater

Montreuil was vroeger een belangrijk handelscentrum en het marktplein was het hart van de handelsactiviteiten. Je vond hier vroeger onder andere een ‘Halle aux Grains’, een opslagplaats die men gebruikte voor graan. De dag vandaag vind je op deze plek het theater van Montreuil.

Voor het theater vind je een ruiterstandbeeld. Het standbeeld is niet dat van Generaal de Gaulle naar wie dit marktpleintje vernoemd werd, maar wel dat van Maarschalk Haig die hier stand hield met zijn Britse troepen tijdens WO I.

TIP: Wil je graag de Côte d'Opale verkennen? Download onze 3-daagse gratis rondreis langs de Côte d'Opale.

Citadel van Montreuil

De citadel van Montreuil, een voormalig middeleeuws koninklijk kasteel, is een versterkt ensemble dat uniek is in het noorden van Frankrijk. De citadel werd gebouwd in de 16e eeuw in het hart van een opmerkelijk natuurgebied en werd in 1926 geclassificeerd als historisch monument. Wanneer je de citadel bezoekt, ontdek je de verschillende bouwfasen en kan je zelfs met een middeleeuws kanon schieten.

Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het Rodière museum dat laat zien hoe de geschiedenis van Montreuil is beïnvloed door de kerk. Uit het verleden heeft het museum werken bewaard die de veranderingen door de eeuwen heen illustreren: middeleeuwse reliekschrijnen, beelden en sculpturen, historieschilderijen, enzoverder. Meer informatie vind je op de website.

Abdijkerk Saint-Saulve

De Saint-Saulve kerk maakte deel uit van een benedictijnerabdij die gesticht werd in de 11e eeuw. De kerk onderging ondertussen al heel wat verbouwingen waardoor er jammer genoeg niet veel meer overblijft van de oorspronkelijke abdijgebouwen. Wanneer je de kerk binnenwandelt, zal je merken dat het er best donker is. In de middeleeuwen werd het plafond ook verlaagd waardoor het een duister gevoel achterlaat.

Rue du Clape-en-Bas

De witte, kleine huisjes in combinatie met de ruwe kasseiweg geven een prachtig beeld. Deze bouwstijl (18e eeuw) is er niet zomaar, het was typisch voor de regio. Vroeger waren dit de huizen van pottenbakkers, tegenwoordig wonen hier heel wat artiesten en ambachtslui gevestigd.

 1. Compiègne

Compiègne is vooral bekend om zijn prachtige paleis gebouwd in 1751 door Lodewijk XVI. Later is het paleis zelfs bewoond geweest door Napoleon. Het paleis beschikt over prachtige tuinen die grenzen aan het grote woud. Hier kan je heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur. Naast het indrukwekkende kasteel van Compiègne vind je er drie musea die de moeite waard zijn om te bezoeken en waarbij je heel wat bij leert over de Franse geschiedenis en het paleis.

 1. Wimereux

Wimereux is een stap terug in de tijd! Een badplaats omringd met mooie Belle Epoque-villa’s. Elke villa heeft hier zijn uniek verhaal en veel van deze oude monumentale gebouwen dienen tegenwoordig als hotel, B&B of appartement waar je kan overnachten. Wimereux is een ideale uitvalbasis om zowel het noorden als het zuiden van de opaalkust te verkennen.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Côte d'Opale

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Côte d'Opale? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete 3-daagse autorondreis langs de Opaalkust uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je rondreis Côte d'Opale hier. Nog meer zien van de regio Noord-Frankrijk? Koop onze complete reisgids Noord-Frankrijk langs 200 bezienswaardigheden, inclusief 7 wandelingen.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Côte d'Opale downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 juni 2024 - Annie Vlaemynck

Van Harte bedankt voor de informatie brochure, het was een prachtige uitstap met de informatie van jullie.

- 26 mei 2024 - ANDRÉ BAEKELANDT

kennen al heel wat aan de opaalkust.... maar met deze bijkomende info verrijkt onze kennis en mogelijkheden, waarvoor oprechte dank.

- 16 mei 2024 - veerle certyn

Overzichtelijke info zoals wandelingen....we gaan er in juni enkele uitproberen.

- 15 mei 2024 - Annie Vlaemynck

Jullie zijn bedankt voor de brochure op pdf door te sturen, het was een goeie hulp voor de reis voor te bereiden. Wij vertrekken morgen voor 5 dagen we kijken er al naar uit. mvg

- 15 april 2024 - Claeys Christine

Het geeft me alles wat ik nodig had om mijn uitstap te plannen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?