Top 13 x bezienswaardigheden in de Camargue, Provence: tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Top 13 x bezienswaardigheden in de Camargue, Provence: tips & info

4 februari 2022 in Provence3 reacties

De Camargue-streek ligt in het zuiden van Frankrijk tegen de Middellandse Zee. Het is een moerassig natuurgebied waar de Rhône het landschap vorm geeft. Je kan er tropische vogels en grote kuddes stieren spotten, maar de regio staat vooral bekend om de honderden flamingo’s en de wilde paarden. Je zal er ook heel wat zoutvlaktes tegenkomen en je kan er naar een bijzondere, geweldloze vorm van stierenvechten kijken.

Hieronder zetten we de mooiste bezienswaardigheden van de Camargue op een rijtje.

Tours, tickets en excursies in en rond de Camargue

Zelf op uitstap in en rond de Camargue of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Meerdere bezienswaardigheden in Arles bezoeken? Er zijn gegidste stadswandelingen door Arles zo bezoek je alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Arles

De grote stad Arles ligt ten noorden van de Camargue en is daarom de ideale uitvalsbasis om het natuurgebied te bezoeken. Arles was een belangrijke stad ten tijde van het Romeinse Rijk en er zijn verschillende overblijfselen die getuigen van dat roemrijke verleden.

Arles geniet echter vooral naamsbekendheid dankzij Vincent van Gogh die er in 1888 en 1889 tijdelijk woonde. Hij maakte enkele van zijn bekendste schilderijen in de stad. Je kan verschillende werken van zijn hand bewonderen in de Fondation Vincent van Gogh aan de rechteroever van de Rhône. Met onze stadswandeling door Arles mis je niets tijdens je verblijf!

Meerdere bezienswaardigheden in Arles bezoeken? Er zijn gegidste tours door Arles zo bezoek je alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

 1. Saintes-Maries-de-la-Mer

Helemaal in het zuiden van de Camargue ligt Saintes-Maries-de-la-Mer, de hoofdstad van de regio. Het mag dan wel de provinciehoofdstad zijn, toch is Saintes-Maries-de-la-Mer behoorlijk klein en wonen er amper 2500 mensen.

Wandel zeker eens door de schattige straatjes en over de pittoreske pleinen van de stad. Een andere must-see is de haven waar heel wat zeiljachten en vissersboten aangemeerd liggen. Het stadje staat ook bekend om de kerk Notre-Dame-de-la-Mer, een populair bedevaartsoord en een belangrijk centrum voor de Mariaverering. Beklim de toren van de kerk om van het schitterende uitzicht te genieten.

 1. Salin-de-Giraud

Op de rechteroever van de Rhône ligt het dorpje Salin-de-Giraud. Zoals de naam al prijsgeeft, staat het stadje bekend om de productie van zout. De uitgestrekte witte zoutvelden en het rooskleurige water steken sterk af met de bakstenen huizen, trompetbomen en fleurige bloemen in het centrum van Salin-de-Giraud. Er wordt nog steeds zout gewonnen op deze zoutvlaktes en je kan ook een kijkje gaan nemen in de lokale zoutfabriek. Een aanrader!

 1. Parc Ornithologique du Pont-de-Gau

Het natuurreservaat Parc Ornithologique du Pont-de-Gau is de thuis van tientallen bijzondere vogelsoorten. Je kan hier flamingo’s spotten, maar ook reigers, nachtegalen en lepelaars verblijven in het reservaat.

Er werden heel wat wandelingen door het park uitgestippeld die je langs de moerasgebieden gidsen en je zal natuurlijk ook langs verschillende observatiehutten passeren. Ga er zeker eentje binnen om de kleurrijke vogels te spotten.

 1. Maison du Parc Natural Régional de Camargue

In Pont-de-Gau vind je ook het informatiecentrum Maison du Parc Natural Régional de Camargue. Je kan er tentoonstellingen bezoeken over de fauna en flora in de Camargue en je komt er alles te weten over de natuur en de kwetsbaarheid van het gebied. Daarnaast wordt er ook heel wat informatie over de lokale cultuur gegeven en het centrum organiseert vaak lezingen, voorstellingen en workshops. Het gebouw zelf is voorzien van enorme ramen die uitkijken op de moerassige omgeving.

 1. Salin de Badon

Salin de Badon is een grote zoutvlakte die vroeger gebruikt werd om zout te winnen. Tegenwoordig is het een beschermd natuurreservaat waar veel vogels naartoe vliegen om er in alle rust hun eieren uit te broeden. Wie Salin de Badon wil bezoeken, moet wel een vergunning aanvragen bij La Capelière.

Met een vergunning kan je het mooie wandelpad van bijna 5 kilometer volgen. Je passeert 3 observatieposten waar je de vogels kan proberen spotten en je wandelt ook langs de ruïnes van de oude zoutfabriek. Er bevindt zich in het natuurgebied ook een klein hotelletje waar je kan overnachten te midden van al dat natuurschoon.

 1. Domaine de la Palissade

Aan de zuidoostelijke rand van de Camargue vind je het natuurpark Domaine de la Palissade. Het is het ruwste en misschien wel mooiste stukje van de Camargue. Dit bijzondere drassige landschap ontstond pas in de achttiende eeuw door de wisselwerking tussen de Rhône en de zee.

Het is bovendien het enige stukje van de Camargue dat niet beschermd wordt door dijken en daarom geeft het Domaine de la Palissade je een goed beeld van hoe de Camargue er vroeger uitgezien moet hebben. Je kan er 3 wandelroutes volgen langs de duinen en moerassen. In augustus zal je er ook heel wat lavendel zien groeien.

 1. Château d’Avignon

Het Château d’Avignon was oorspronkelijk een klein plattelandshuisje. Door de eeuwen heen werd het gebouw steeds aangepast en uitgebreid en de wijnhandelaar Louis Noilly-Prat liet aan het einde van de 19e eeuw grootschalige renovaties uitvoeren. Zo werd het Château d’Avignon het indrukwekkende bouwwerk dat het vandaag is.

Binnenin kan je negentiende-eeuwse meubels en kunstwerken bekijken en er is een ook gigantisch gangenstelsel. Rondom het kasteel ligt 21 hectare natuurgebied met onder andere een botanische tuin en een kunstgalerij.

 1. Musée de la Camargue

Dit museum over de Camargue werd in 1973 opgericht in een oude schapenstal in Arles. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de Camargue, van de prehistorie tot het heden. Er wordt onder andere verteld over het ontstaan van de Rhônedelta, maar ook over de traditionele ambachten in de regio. Aan het einde van de rondleiding maak je nog een leuke wandeling door het moerassige natuurgebied rondom het museum.

 1. Musée du Riz

In het hart van de Camargue liggen heel wat uitgestrekte rijstvelden. Het drassige gebied van de Camargue is namelijk ideaal om rijst te telen. Een familie rijstboeren hebben een museum opgericht waarin je meer te weten komt over de rijstbouw in de Camargue. Je leert er over de verschillende soorten rijst, de machines en de omringende natuur.

 1. Phare de la Gacholle

In het zuiden van de Camargue, naast de dijk die de meren van het natuurgebied scheidt van de Middellandse Zee, prijkt de Phare de la Gacholle. Deze vuurtoren huist een informatiecentrum over de dijken en de vuurtoren.

Wie de Phare de la Gacholle bezoekt, moet de vuurtoren zeker beklimmen. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de Camargue en de zee. Het is de ideale stopplek tijdens een wandeling of fietstocht door de streek.

 1. De paarden van de Camargue

Naast roze flamingo’s en vele andere soorten vogels wonen er in de Camargue ook heel wat paarden. De Camargue-paarden komen enkel voor in deze regio en lopen in grote kuddes door het natuurgebied. De meeste paarden zijn van plaatselijke veehouders die naast paarden ook vaak stieren houden.

De Camargue-paarden zijn wit of grijs en ook tamelijk klein. Ze worden niet groter dan anderhalve meter. Wie dat wil kan een plaatselijke boerderij bezoeken om te paardrijden en zo terwijl de Camargue te verkennen.

 1. Courses Camarguaises

Veel veehouders in de Camargue houden ook stieren en in verschillende dorpjes in de regio worden stierengevechten georganiseerd. In tegenstelling tot de klassieke vorm van stierenvechten is de variant van de Camargue niet gewelddadig of bloederig.

Tijdens de zogenaamde Courses Camarguaises krijgen de stieren een strikje tussen de horens gespeld dat de stierenvechter moet proberen af te pakken. De stierengevechten worden vooral in de zomer georganiseerd en op speciale feestdagen.

 1. Waar ligt de Camargue?

Het moerasgebied van de Camargue ligt in de Rhônedelta en mondt uit in de Middellandse Zee (Zuid-Frankrijk).

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juli 2022 - Pascal Lorce

Tot in de puntjes in orde.

- 9 februari 2022 - Aagje Lycke

Heel interessant om onze rondreis door de Provence te organiseren. Overzichtelijk en vol goede tips. We kijken er naar uit!

- 4 juli 2021 - Lepere Eric

Interessante gids , voor wat ik ervan deels ontvangen heb. Mooi voorgesteld en duidelijke reisinfo. 😉😎😎👌👍👏 De Provence is onze liefhebber.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?