Noord-Frankrijk: dé 23 mooiste plekken en bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Noord-Frankrijk: dé 23 mooiste plekken en bezienswaardigheden

12 december 2023 in Noord-Frankrijk10 reacties

De mooiste en meeste bijzondere bezienswaardigheden en plekjes in Noord-Frankrijk

Brede stranden, imposante kliffen, ongerepte kuststreken, prachtige duinen en bruisende badplaatsen. Noord-Frankrijk, dat is een vakantie vol verrassende natuur en cultuur! Maak een heerlijke wandeling langs de Opaalkust (Côte d’Opale) en Cap Blanc-Nez of bezoek er een van de eeuwenoude kastelen, vissersdorpjes of schilderachtige dorpjes van het Frans-Vlaanderen. Er is voor ieder wat wils.. En oh ja, vergeet ook zeker niet te proeven van de Noord-Franse keuken. Die heeft namelijk enkele genereuze Vlaamse (een heerlijke carbonade bijvoorbeeld?) trekjes.

Kortom Noord-Frankrijk is zoals de film Bienvenue chez les Ch’tis al voorspelde, hoe noordelijker je je bevindt, hoe opener en vriendelijker de bewoners zijn, en dat merk je echt. We nemen je mee naar enkele van de mooiste plekjes van het noorden van Frankrijk.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Noord-Frankrijk

 1. Lille, Stad van Kunst en Geschiedenis

Lille (ook wel ‘Rijsel’ genoemd) is een gezellige, levendige stad met een oud centrum én het economische hart van het noorden van Frankrijk. De Franse stad ligt op een uur en half rijden van Brussel wat ideaal is voor een daguitstapje of weekendje weg. Enkele leuke activiteiten zijn een stadsrit met een authentiek 2CV cabriolet of een fietstour door de stad.

Geclassificeerd als Stad van Kunst en Geschiedenis van Noord Frankrijk in 2004, is Lille rijk aan culturele bezienswaardigheden. De stad is door de jaren heen uitgegroeid tot een bruisende metropool, waar veel te beleven is. In de oude stad, Vieux Lille, wandel je door de smalle geplaveide straatjes die geflankeerd worden door oude herenhuizen met indrukwekkende gevels. De dag van vandaag vind je er ook heel wat (luxe) winkels, musea en cafeetjes.

De stad staat ook wel bekend als het Parijs van het Noorden, ondanks het feit dat het een tamelijk kleine stad is. Ontdek de interessante mix van oude en moderne architecturale bezienswaardigheden en geniet van het unieke licht dat de stad een bijzondere charme geeft.

TIP: Wil jij ook Lille/Rijsel verkennen? Download onze stadswandeling door Rijsel en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Palais des Beaux Arts

Het Paleis voor Schone Kunsten is het grootste museum van Lille en op het Louvre na, het belangrijkste museum van Frankrijk. De buitenkant van het gebouw is erg indrukwekkend en dateert uit de late 19e eeuw. Binnenin wandel je in gigantische gangen en langs tientallen ruime kunstzalen waar verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde komen. Er hangen o.a. topwerken van grote namen als Monet, Rodin, Rembrandt en Van Gogh.

Hospice Comtesse

Eens in Lille, mag je ook zeker niet vergeten het straatje Rue de la Monnaie in te wandelen. Hier vind je namelijk het Hospice Comtesse en allerlei andere versierde gevels die nog stammen uit de 17e en 18e eeuw. Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen heeft in 1237 de opdracht gegeven tot het bouwen van het Hospice Comtesse Lille als smeekbede voor haar man, die door de Fransen werd gevangen gehouden. Het Hospice werd volledig vernield in 1468 door een brand en later heropgebouwd in verschillende fasen.

Hospice Comtesse is een museum gevestigd in een het voormalige ziekenhuis van de stad. De begane grond van het museum is gewijd aan het vroegere leven en werken van de stad. De bovenste verdieping van het museum is toegewijd aan Lille waar je verschillende oude schilderijen en prenten van de stad en enkele wandtapijten van Vlaamse en Noord-Franse kunstenaars terugvindt. In de vroegere ziekenzaal houdt men tegenwoordig verschillende tentoonstellingen.

Notre Dame de la Treille

Notre Dame de la Treille is dé grote kathedraal van Lille. Het neogotische gebouw is bijzonder versierd en valt op door haar unieke architectuur. De bouw van deze opvallende neogotische kathedraal werd halverwege de 19e eeuw aangevangen maar de moderne voorgevel werd pas in 1999 aan het bouwwerk toegevoegd. De kathedraal heeft bijgevolg een uniek uiterlijk, dat vrij modern aandoet. Ga vooral eens naar binnen om de gigantische glas-in-loodramen te bewonderen.

Weetje: De kathedraal stond vroeger op een eilandje omgeven door enkele hekkens (treille). Toen de Onze-Lieve-Vrouw verscheen, werd er een beeldje gemaakt en achter de hekkens geplaatst, vandaar de naam ‘Notre-Dame de la Treille’.

 1. Roubaix

Roubaix ligt net over de Franse grens en is aan een ware metamorfose toe. De stad is groot en welvarend geworden door de textielindustrie maar kende een terugval na de Eerste Wereldoorlog. Momenteel wordt er aan een nieuwe toekomst gebouwd, steunend op datzelfde industriële verleden in de textiel. Wil je Roubaix bezoeken? Dan kan je niet om een brok geschiedenis heen!

Museum La Piscine ligt in Roubaix

Ooit bevond zich hier een zwembad in de art-decostijl, maar tegenwoordig vind je er een kunstmuseum. Het zwembad werd omgebouwd tot een fontein en de oude kleedkamers doen nu dienst als expositieruimte. In het museum zijn kunstwerken van de oudheid tot nu terug te vinden.

Vanuit Rijsel kan je met de trein of taxi naar Roubaix, het is ongeveer 15 min rijden. Het museum ligt op zo'n 5 minuten stappen van het station van Roubaix.

 • Het museum is elke dinsdag tot en met donderdag open tussen 11:00 en 18:00
 • Elke vrijdag tussen 11:00 en 20:00 en in het weekend tussen 13:00 en 18:00

Download hier onze wandeling door Roubaix, langs langs musea, parken en industriële verleden

Grand Place en de Vlaamse Meesters in de Saint-Martinkerk

Het Grand Place van Roubaix wordt gedomineerd door een imposant stadhuis en de Saint-Martinkerk. Met zijn gevel van 100m en een oppervlakte van 6000m² moest dit stadhuis zelfs concurreren met Parijs. Het ontwerp van het stadhuis werd toevertrouwd aan dezelfde architect, als die van Gare d’Orsay in Parijs, Victor Laloux.

Tegenover het stadhuis, vind je de Saint-Martinkerk. Halfweg de 19e eeuw werd de kerk uitgebreid om arbeiders en hun gezinnen uit het katholieke Vlaanderen op te vangen. Binnenin vind je verschillende schilderijen van Vlaamse meesters uit de 17e eeuw.

Condition Publique

Opvallend aan Roubaix is dat de gevels van fabrieksgebouwen stijlvol ogen en versierd zijn met kleurige motieven. Deze gebouwen waren dan ook het visitekaartje van de textielbaas. Een mooi voorbeeld van zo’n gebouw is ‘La Condition Publique’. Op de gevel vind je ramskoppen (wol) en knoppen van de katoenbloem in geëmailleerde baksteen.

 1. Opaalkust (Côte d'Opale)

Spectaculaire beroemde krijtkliffen, charmante badplaatsen, brede stranden, prachtige natuur, verse vis… Dat is nog maar een fractie van wat de Opaalkust te bieden heeft! Een mooie kuststreek die zich uitstrekt van het Belgische Duinkerke tot aan Berck-sur-Mer. Een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met afwisselende natuur en gezellige badplaatsen. Een uitzicht dat je niet snel zal vervelen.

Ook de Franse en Engelse high society was onmiddellijk weg van de charmes van deze kuststreek. In de 19e eeuw bouwden ze hier villa’s om er even tussenuit te gaan. Deze Anglo-Normandische villa’s gaven een spectaculair cachet aan de omliggende badplaatsen als Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant (vissersdorpje).

Weetje: Heel wat schilders en kunstenaars maakten gebruik van de lichtinval van de Opaalkust. Vandaar de naam ‘Opaal’.

Download onze gratis reisgids langs de Côte d'Opale, zie het mooiste van de Opaalkust.

Bruisende Calais

Je kent het wel, het bruisende Calais tegenover de witte kliffen van Dover. We kennen Calais vooral als passagiershaven voor de overzet naar Engeland maar daarnaast is de havenstad vooral geliefd om zijn gezellige zandstrand, gastvrijheid en vriendelijk sfeer. Bezoek er de historische gebouwen en beklim het belfort en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat heb je nog meer nodig?

Les Six Bourgeois de Calais

Zonder enige twijfel zal je aandacht vooral gaan naar het standbeeld voor het stadhuis: Les Six Bourgeois of ook wel ‘de Zes Burgers van Calais’ genoemd. De befaamde beeldhouwer Rodin was in die tijd nog niet zo bekend en schokte hiermee meteen alle rangen van de bevolking. Met het beeldhouwwerk wilde hij zes helden uitbeelden die ten tijde van de uitmoording de stad wouden redden.

Le dragon de Calais

Compagnie du Dragon is een 12 meter hoge constructie gemaakt uit staal en hout en weegt 72 ton, ontworpen door François Delarozière. Deze draak rijdt (bijna) elke dag uit in Calais en er kunnen 48 passagiers meerijden op de rug van de draak. Deze bewegende draak spuugt vuur, rook en water in verschillende vormen. Meer info en tickets kan je vinden op de website.

Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez

Tijdens je bezoek aan de Opaalkust, is dit een onmisbare tussenstop! Cap Blanc-Nez (witte neus) en Cap Gris-Nez (grijze neus) zijn één van de bekendste en wonderlijke bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk. Twee prachtige kapen van meer dan 100meter hoog waar je kan wandelen op de witte kliffen of langs het strand. De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Ook het winderige temparement is kenmerkend voor de kliffen maar heerlijk om uit te waaien.

Wat we echt aanraden is een wandeling van Cap Blanc-Nez naar Cap Gris-Nez. De wandeling telt zo’n 22 kilometer maar je zal ongetwijfeld beloont worden met uitzichten op de prachtige kapen. Op een heldere dag, is er zelfs een grote kans om de kliffen van Dover te zien (Engeland).

WANDELTIP: Wie graag gaat wandelen kan onze gratis wandelroutes langs Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez downloaden.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een mooi historisch stadje dat bestaat uit twee delen: de historische bovenstad en de moderne benedenstad. Het stadje wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, wat staat voor Frankrijks grootste vissershaven. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis van de stad weergeeft, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

Maar één van de meeste bijzondere bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is het Nausicaa, de grootste zeeaquaria van Europa in de vorm van een mantarog. Het centrum beschikt over meer dan 50 aquaria met meer dan 36.000 dieren. Je kunt er alles leren over de zee en de dieren en je duikt er op verschillende manieren letterlijk onderwater. Lees alles over ons bezoek aan Nausicaa. Een uitje voor jong en oud! Meer info op de website van Nausicaa.

Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet-Paris-Plage is toch wel de belangrijkste badplaats in Pas-de-Calais. Meer nog, Le Touquet is niet alleen een gezellige badplaats maar ook een charmant stadje met heel wat architectuur uit de 19e eeuw. Je vindt er vooral gekleurde villa’s en indrukwekkende gebouwen in de Art Deco-stijl wat een bijzondere uitstraling geeft aan de stad. Bovendien kan je hier ook heerlijk eten en winkelen!

Weetje: De naam van de badplaats verklapt het al op zich. Het is dé strandbestemming voor de Parijzenaars. Je herkent de Parisien dan ook onmiddellijk aan de gekleurde broeken, poloshirt en de nonchalante hangende pullover.

Montreuil-sur-Mer

Montreuil-sur-Mer is een ander charmant stadje én de gastronomische hoofdstad van de Opaalkust. Toch wel een beetje eigenaardig dat een stad op een kwartiertje rijden van de kust, toch ‘sur-mer’ heet. De stad heeft zelfs nooit aan zee gelegen maar lag wel aan een belangrijk handelskanaal. De stad diende tot de middeleeuwen als halteplaats op de scheepvaartroute tussen Parijs, Boulogne en Londen. Dankzij de dagelijkse aanvoer aan verse vis, zette Montreuil-sur-Mer zich toe al op de kaart.

Weetje: De stad is ook verbonden aan het boek van schrijver Victor Hugo die het verhaal van ‘Les Misérables’ op de markt bracht. De burgemeester van de stad speelde het hoofdpersonage in het verhaal. Jaarlijks zijn hier dan ook enkele evenementen rond gepland.

Compiègne

Compiègne is vooral bekend om zijn prachtige paleis gebouwd in 1751 door Lodewijk XVI. Later is het paleis zelfs bewoond geweest door Napoleon. Het kasteel van Compiègne beschikt over prachtige tuinen die grenzen aan het grote woud. Hier kan je heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur. Naast het bekende paleis vind je er drie musea die de moeite waard zijn om te bezoeken en waarbij je heel wat bij leert over de Franse geschiedenis en het paleis.

Wimereux, charme van de Belle Epoque

Wimereux is een stap terug in de tijd! Een badplaats omringd met mooie Belle Epoque-villa’s. Elke villa heeft hier zijn uniek verhaal en veel van deze oude monumentale gebouwen dienen tegenwoordig als hotel, B&B of appartement waar je kan overnachten. Wimereux is een ideale uitvalbasis om zowel het noorden als het zuiden van de opaalkust te verkennen.

Militair Kerkhof van Étaples

Het Étaples Military Cemetery, is een van de grootste militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk met meer van 11.000 graven. Het bevindt zich in de buurt van het stadje Étaples-sur-Mer. Étaples was tijdens de WOI een belangrijk militair centrum en fungeerde als een belangrijk logistiek knooppunt, waar troepen werden getraind, hersteld en opnieuw ingedeeld.

 1. Baai van de Somme

De Baai van de Somme is een prachtige riviermonding aan het einde van rivier de Somme. Het gebied is uitgeroepen tot een natuurreservaat zodat de fauna en flora beschermd bleven. De omgeving bestaat dan ook voornamelijk uit duinen, moerassen en meren waarlangs je heerlijke wandelingen kan maken. Kijk ook zeker even rond tijdens een wandeling, je kan er ontzettend veel diersoorten spotten, zoals de zeehondenkolonie van Europa.

In de vallei van de Somme, vind je enkele mooie bezienswaardigheden en mooie plekken vanwaar je schitterende uitzichten krijgt op de kronkelende rivier. Het voelt af en toe alsof je je waant in een schilderij van een van de Franse kunstenaars. Voor de ietwat actievere mensen onder ons, kan je altijd leuke outdoor-activiteiten als kanoën, kajakken en mountainbiken ondernemen.

Op weekend naar de Baai van de Somme? Met onze complete autoroute en wandelingen in de Baai van de Somme zie je het mooiste van de regio.

Betoverende uitzichten vanaf Pointe du Hourdel

Pointe du Hourdel, biedt een prachtig uitzicht op de baai van de Somme. Het is dan ook zeer geliefd door vele schilders en fotografen. Maar het aller bijzonderste van deze plek is haar prachtige kolonie zeehonden. Het is prachtig om de zeehonden uit het water te zien komen wanneer ze zich verzamelen op de zandbanken waar ze gezamenlijk genieten van de zon.

Verken de Baai van de Somme met de stoomtrein

De stoomtrein "Chemin de Fer de la Baie de Somme" reist van Cayeux-sur-Mer naar Le-Crotoy en stopt bij Saint-Valery-sur-Somme en Noyelles-sur-Mer. Je kunt in elk van deze steden in- of uitstappen. De spoorlijn omgeeft de baai en zorgt voor een geweldig uitzicht over de velden en moerassen.

Fietsen in de Baai van de Somme

zijn 9 uitgestippelde fietsroutes in en rond de Baai van de Somme. Een overzichtje van de routes kan je hier downloaden.

 1. Saint-Omer

Ondanks het feit dat Saint-Omer niet zo bekend is bij de toeristen, heeft het wel wat te bieden. Tot de grote publiekstrekkers van deze historische bestemming hoort onder meer de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal die zowel vanbinnen als vanbuiten bijzonder speciaal is om te zien. Je vindt er een prachtige kruisafneming van Rubens en diverse bijzonder schilderijen en standbeelden. Naast de kathedraal heb je nog diverse andere mooie kerken en de ruïnes van een middeleeuwse abdij. Vergeet ook zeker niet om door de mooie straatjes met bijzondere bouwkunst te slenteren en enkele uren te vertoeven op een van de gezellige terrasjes.

Aan de andere kant van de stad maak je een boottocht op de Clairmarais, een uniek natuurgebied dat bestaat uit moerassen met watergangen.

In de nabije omgeving van Saint-Omer liggen er 2 musea over de vliegende bommen van de Tweede Wereldoorlog: La Coupole en Eperlecques. Download onze rondreis door de regio, en bezoek Saint-Omer

Tip! Ben je van plan Saint-Omer te bezoeken op een zaterdag? Bezoek dan zeker de zaterdagochtendmarkt die bekend staat om zijn gastronomische specialiteiten en aangename sfeer.
 1. In de buurt van Saint-Omer

La Coupole

Op 5 km ten zuiden van Saint-Omer, in een oude krijtgroeve vind je het lanceerplatform voor de beruchte V2-raketten. Deze voormalige lanceerbasis is nu omgebouwd tot een modern en multimediaal museum. Dit moet je zeker bezocht hebben! We raden je aan hier een halve dag voor uit te trekken. Je krijgt hier niet alleen het verhaal van de vliegende bommen V2 die Zuid-Engeland en Londen moesten belegeren.

Talloze filmpjes, foto's, maquettes, dia-shows en zelfs twee enorme filmzalen tonen je de bizarre geschiedenis van de ontwikkeling van deze raketten, het menselijk leed dat ze hebben veroorzaakt en de basis die ze gelegd hebben voor de ruimtevaart. Je vindt er ook een ultramodern planetarium met een 360°-scherm van 15 meter hoog, alsof je zelf in de ruimte bent.

Musée la Coupole, dagelijks geopend, meer info over openingsuren en toegangsprijzen op de website

Blockhaus Eperleques

In Eperleques staat Le Blockhaus, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die vernield werd door de geallieerden en tenslotte opgegeven door de Duitsers omwille van de talloze bombardementen. Deze plaats, waar talloze burgers de dood vonden als opgevorderde, is ingericht als herdenkingsplaats. Een rondleiding vertelt je meer over de lancering van deze V2-bom en de horror die de Franse, Belgische en Nederlandse dwangarbeiders ondergingen.

 1. Arras

Arras of Atrecht is misschien wel een kleine stad, maar enorm gezellig en sfeervol. Arras is vooral geliefd om zijn prachtig barokke pleinen als ‘La Grand Place’ en ‘La Place des Héros’. De pleinen zijn een mooi voorbeeld van de Vlaamse barokstijl.

STADSWANDELING: Wil jij ook Arras bezoeken? Download onze stadswandeling door Arras, en ontdek de stad zelfstandig.

Het Stadhuis van Arras

Omdat tijdens de Eerste Wereldoorlog zo’n 80% vernield werd, is het stadhuis niet het oorspronkelijke gebouw. De reconstructie verliep niet echt zoals gepland. Het werd aangepast aan de noden van die tijd met een interieur in Art Deco. De gevel is wel nog in zijn originele staat alleen werd het verstevigd met een betonnen muur.

Je kan het stadhuis ook altijd begeleid bezoeken. In de trouwzaal zal je het gevoel hebben dat de wanden beschilderd zijn met fresco’s, maar niets is minder waar, het zijn doeken. De stijl is Italiaanse Renaissance waar vrouwen het middelpunt vormen. Het feit dat er zo weinig mannen opgeschilderd staan, komt doordat er velen gesneuveld waren.

Het Belfort van Arras

Belforten zijn uniek voor het Noorden van Frankrijk en België (je kan ze alle 56 hier vinden). Ze maken sinds enkele jaren deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit belfort heeft maar liefst een hoogte van 75 meter en men heeft er zo’n 90 jaar aan gebouwd. Je kan de lift nemen tot op een 55 meter, daarna moet je nog enkele trappen betreden om beloond te worden met een prachtig panorama over de stad Arras.

St. Vaas Abdij en Musée des Beaux Arts

Van de St. Vaas abdij zijn alleen nog maar de vroegere kloostergang overgebleven. In deze gebouwen zitten het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Hét belangrijkste museum van Arras dat een heel waardevolle collectie bezit. Je vindt er een paar archeologische stukken terug die teruggaan tot in het begin van onze jaartelling. Daarnaast bezit het, als kunstmuseum, ook een heel groot aantal schilderijen van Franse, Hollandse en Vlaamse schilders, waaronder Rubens.

Carrière Wellington

La Carrière Wellington is geen gewoon museum zoals alle anderen. Hier ga je met een helm op, tot 20 meter onder de grond (met een glazen lift) om het gangenstelsel te bezoeken waar zo’n 24 000 Britse soldaten zich schuilhielden tijden de Eerste Wereldoorlog. Om een offensief voor te bereiden tegen de Duitsers, moest men zoveel mogelijk troepen tot tegen de vijandelijke linies brengen en tegelijkertijd huisvesten.

Je wandelt door de gangen waar de leefomstandigheden van de soldaten worden geprojecteerd. Zo worden er brieven voorgelezen die de jonge soldaten schreven naar het thuisfront, zie je tekeningen op de muur en op het einde van je bezoek krijg je een kortfilm over de veldslag. Een bezoek aan la Carrière Wellington tijdens je vakantie Noord-Frankrijk bezorgt je heel wat kippenvel!

 1. Het Louvre (in Lens)

Je wist het misschien niet maar naast het Louvre in Parijs, heb je ook een tweede Louvre. Omdat het museum in Parijs stilaan te klein werd, besloot de Franse regering om in Lens een tweede te plaatsen. Men koos niet zomaar voor de stad Lens. Door de sluiting van de mijnen kon Lens wel een ‘economisch zetje’ gebruiken.

Ze zagen hier de kans om met het Louvre, enkele toeristen te trekken naar de oude mijnstad. Het museum is gebouwd op een vroegere kolenmijn en heeft maar liefst vier afdelingen aan permanente collecties en enkele tijdelijke. Hoewel je dat ‘permanente’ ook niet té letterlijk moet nemen want op regelmatige basis worden de tentoonstelling aangepast.

 1. Amiens

Amiens is vooral bekend voor zijn prachtige kathedraal met buitengewone afmetingen. Met onze wandeling door Amiens ontdek je heel wat aparte gebouwen zoals het appartementsgebouw van Perret, het circusgebouw Jules Verne, het moderne stationsplein en de kleurrijke straten in de wijk Saint-Leu. Uiteraard hebben we de winkelstraten niet vergeten en aan autovrije shoppingzones is er hier geen gebrek. Het culinaire houden we voor het einde van de wandeling. Je kan dit bezoek dan nog verlengen met een boottocht op de beroemde hortillonnages van Amiens.

Download onze wandeling in Amiens: verken er kathedralen, Jules Vernes en hortillonnages

 1. Ondergrondse stad in Naours

La Cité Souterraine de Naours

Naours is een klein dorpje op een klein halfuurtje rijden van Amiens. Vele toeristen komen naar hier voor de unieke attractie van de ondergrondse stad (Cité Souterraine). In een kalkplateau waar krijt werd uitgegraven, is een gangencircuit aangelegd dat vanaf de 16de eeuw gebruikt werd als schuilplaats . In Picardië heeft men het over ‘les muches’.

Picardië is door de geschiedenis heen veel keren aangevallen geweest. De bedoeling van deze grotten was de vijand te laten verstaan dat het een verlaten dorp was. Schoorstenen en verluchtingsgaten waren zelfs gecamoufleerd. Langs ca. 2 km gangen in drie verdiepingen en 28 galerijen zijn er ca. 300 kamers ontdekt. Elk gezin had zijn eigen kamer. Hoe gek het ook mag klinken maar ook een vergaderruimte, stockeerruimte, kapel, gevangenis, een bakkerij en een slagerij waren eveneens aanwezig. In totaal konden er bijna 3000 mensen zich er verschuilen.

 1. Frans-Vlaanderen

Frans-Vlaanderen is een heerlijke regio om in rond te toeren met de auto of met de motor. Vlaktes en licht golvende wegen, uitgestrekte graanvelden die een gevoel van openheid geven. Een streek die altijd nauw verbonden zal zijn met Vlaanderen.

Vlaams klinkende namen van dorpen zoals Wormhout, Noordpeene, Hondschoote straten, Vlaamse familienamen op gevels van winkels, bedrijven, horeca. Een windmolen, en er staan er hier veel, heet hier gewoon een 'meulen'.

En dat ze daar evenveel houden van leute en gezelligheid, van lekker eten, van folklore en tradities, dat zal je snel ondervinden. Stap eens een Vlaamse estaminet binnen en proef er letterlijk wat Frans-Vlaanderen is.

TIP: Onze 3-daagse autoroute neemt je mee langs deze regio met een stukje verborgen Vlaanderen in Frankrijk. Download de autoroute hier

 1. Waar overnachten in Noord-Frankrijk?

Ontdek het nieuwe, volledig gerenoveerde Novotel Thalassa Le Touquet hotel met een combinatie van een stijlvol, modern ontwerp. Het is zowaar de parel van de Opaalkust, direct gelegen aan het uitgestrekte strand van Le Touquet. Je geniet hier van comfortabele kamers met een uitzicht op de duinen of de zee. Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt, kan je altijd een wandeling maken over het strand . Of je kan ook altijd gaan zeilen, suppen, kitesurfen, tennissen of golfen. Kortom tal van activiteiten in de buurt! In het hotel heb je ook gratis toegang tot het verwarmde zwembad met zeewater. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven in Noord-Frankrijk lees je hier, onze 10 favoriete hotels en B&B's in de regio.

 1. Gratis wandelingen & autoroutes Noord-Frankrijk

Nog meer benieuwd naar het noorden van Frankrijk? Download onze gratis wandelingen en autoroutes in Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 februari 2024 - Johan Vanhuyze

Vol interessante, dikwijls ongekende en nuttige informatie.

- 28 september 2023 - Rita

Het was een aanrader om Calais te bezoeken, vond het vorige niet veilig en proper, maar dat is nu wel in orde. Ook aandacht voor de fietsen.

- 13 juli 2023 - yves verreck

hebben de gids ontvangen en op verschillende plaatsen een hotel geboekt. Ziet er goed uit.

- 1 maart 2023 - Marjolein Jansen

Leuk met stadstour

- 11 september 2022 - michel

Opnieuw een prima streekgids met leuke tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?