Brda wijnstreek bezoeken in Slovenië: alle info en tips + verblijven

Volledige reisgids kopen voor € 10

Brda wijnstreek bezoeken in Slovenië: alle info en tips + verblijven

20 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Brda wijnstreek: wat zien en doen?

In Slovenië kan je pittoreske steden en dorpjes bezoeken, wandelen door de sprookjesachtige landschappen en indrukwekkende kastelen bezichtigen. Maar Slovenië is ook een echt wijnland. Zo moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de Brda wijnstreek.

Deze unieke wijnstreek in het westen, wordt ook wel eens het Toscane van Slovenië genoemd. Ontdek alles over je bezoek aan de Brda wijnstreek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bezoek de Brda wijnstreek

Wanneer je aan Slovenië denkt, denk je meteen aan de mooie hoofdstad Ljubljana en de prachtige meren van Bled en Bohinj. Maar Slovenië is natuurlijk meer dan alleen dat. Ook de Sloveense wijnstreken zijn de moeite waard om te bezoeken.

Het Toscane van Slovenië

De prachtige wijnstreek Brda, ook wel Goriška Brda genoemd, is één van de vier wijnregio’s van Slovenië en wordt jammer genoeg vaak over het hoofd gezien. Het heuvelachtige gebied vol wijngaarden is gelegen tussen de Julische Alpen en de Adriatische zee.

Wanneer je op roadtrip bent door Slovenië, ga dan zeker eens op zoek naar lokale wijnboeren waar je kan proeven van de heerlijke Sloveense wijnen met een idyllische achtergrond. Deze unieke wijnregio in Slovenië is een absolute aanrader voor de wijnliefhebbers onder ons. Verder vind je hier ook nog enkele charmante dorpjes en kan je er het kasteel van Dobrovo bezichtigen. Ontdek nog meer op de website van Brda Wine Region.

Waar ligt Goriska Brda in Slovenië?

De Brda wijnstreek is gelegen in het westen van Slovenië vlakbij de Italiaanse grens. Wil je ook graag deze regio ontdekken? Met onze roadtrip door Slovenië kom je onder meer langs deze verrassend mooie regio.

  1. Proef van de Sloveense wijn bij een lokale wijnboer

In de Goriska Brda regio produceert men enkele van de beste wijnen van Slovenië. Een bezoekje aan deze wijnregio is dan ook niet compleet als je zelf geen wijnproeverij gedaan hebt. Je kan altijd zelf een willekeurige wijnboerderij binnenwandelen of een bezoekje brengen aan de Vinoteka Brda in het dorpje Dobrovo.

  • De wijnboerderijen in Goriška Brda zijn niet per se iedere dag geopend voor bezoekers.
  • Je bekijkt best de wijnkalender van de Brda wijnstreek online. Je krijgt een duidelijk overzicht van wanneer welke wijnboerderij open gaat. Meer info op de website.

Oranje wijn proeven

Goriska Brda staat vooral bekend om de Rebula. Naast de populaire Rebula vind je er uiteraard ook Merlot, Pinot Noir, Chardonnay enzoverder. Maar wat je hoogstwaarschijnlijk niet wist, is dat je hier ook oranje wijn kan proeven: de sinaasappelwijn. Meer nog, Slovenië is een een van de belangrijkste producenten van sinaasappelwijn.

Hoe wordt de oranje wijn gemaakt?

Men volgt in principe hetzelfde proces als bij rode wijn, maar dan met witte druiven. Bij sinaasappelwijnen laat men de druiven langer dan normaal weken met hun schil, zaden en stengels. Deze bevatten pigmenten en tannines die ervoor zorgen dat deze wijn een oranje kleur krijgt en een bijzondere smaak.

  1. Bezoek het charmante Šmartno

In de Brda wijnstreek zijn er verschillende dorpjes die je kan bezoeken. Een daarvan is het charmante dorpje Šmartno gevestigd bovenop een heuvel met uitzicht op de wijngaarden. Šmartno kent een rijke geschiedenis en werd het gebouwd door de Romeinen als vestingstadje.

Vandaag de dag kan je het middeleeuwse dorpje herkennen aan de vijf opvallende torens en de oude stadsmuren, die dateren uit de 16e en 17e eeuw. Wandel door het knusse centrum, bezoek een van de vele wijnproeverijen en geniet van het zonnetje op een van de gezellige terrasjes. Of wandel over de oude stadsmuren vanwaar je een prachtig zicht hebt om de omgeving. We raden je een bezoek aan Šmartno zeker aan. Het is namelijk een van de mooiste en best bewaarde historische dorpen in Slovenië.

VERBLIJFTIP: Wanneer je dit dorpje bezoekt, raden we een verblijf aan in het San Martin Hotel. Het hotel huist in een nieuw modern gebouw dat door het gebruik van veel glas en hout mooi in de omgeving past. Je kan hier heerlijk dineren in het gezellige restaurant of een wijntje drinken op het terras vanwaar je een panoramisch uitzicht over de wijngaarden en dorpjes van Brda. Meer info en boeken.

  1. Geniet van het uitzicht vanaf de Gonjače toren

Op nog geen vijf minuten rijden van het dorpje Šmartno vind je de 23 meter hoge Gonjače uitkijktoren in het gelijknamige dorpje Gonjače. Na het beklimmen van de 144 treden van deze toren, word je beloond met een indrukwekkend uitzicht over de heuvelachtige landschappen van Brda. Je kijkt uit over de glooiende wijngaarden en de charmante dorpjes. Op heldere dagen, kan je zelfs de Julische Alpen en de Adriatische zee in de verte zien liggen.

De toren werd gebouwd in 1961 en werd ontworpen door architect Marko Šlajmer. Naast de toren zal je ook een bronzen monument opmerken dat werd opgedragen aan de 315 slachtoffers van Brda die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven.

  1. Het kasteel van Dobrovo

Ben jij een kasteelliefhebber? In de Brda wijnstreek kan je ook een bezoekje brengen aan het Kasteel van Dobrovo. Het kasteel werd gebouwd in renaissancestijl en dateert uit de 17e eeuw. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen en bewonder de eeuwenoude ridderzaal en de prachtige schilderijencollectie van beroemde Sloveense schilders. Nog meer kastelen in Slovenië bezoeken? Lees dan ook zeker onze blogpost met de mooiste kastelen in Slovenië.

Vinoteka Brda

Wijnliefhebbers kunnen eventueel ook een bezoekje brengen aan de wijnkelder dat zich onder het kasteel bevindt. Hier kan je een wijnproeverij bijwonen of gewoon een van de lokale wijnen kopen. Voor een wijnproeverij reken je best op ongeveer twee uur. Nadien kan je nog lunchen op het terras van het Kasteel van Dobrovo. Je geniet van heerlijke streekgerechten met een prachtig zicht op de wijnvelden in de omgeving. Meer info op de website.

  1. Wat kan je nog meer doen in de omgeving?

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je nog meer ontdekken van de Brda wijnstreek. Er zijn verschillende bezienswaardigheden en mooie plekjes in de buurt die elk de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder lees je alvast meer over enkele pittoreske plekjes in de buurt van de Brda wijnstreek.

Bezoek het historische stadje Tolmin en de prachtige kloof

Tolmin is een ander charmant Sloveens stadje met een historische kern. Op de heuvel van Kozlov Rob (Billy-goat's Edge), net ten noorden van het stadje, kan je de ruïnes van het Tolmin kasteel vinden, voor het eerst beschreven in 1188. Daarnaast kan je hier ook de pittoreske Tolmin Gorges bezoeken.

Een pad door de rotsen laat je deze natuurlijke geografische formaties van zowel onder als boven aanschouwen. Deze kloven zijn het eerste voorproefje van het Triglav National Park en ze zijn het laagste punt in dit beschermde gebied – hoewel je bezoek zeker in het rijtje van hoogtepunten zal komen. Je kan je toegangskaartjes aankopen bij de ticket office, net voorbij het restaurant.

Bezoek het Kasteel van Predjama

Het middeleeuwse kasteel Predjama werd gebouwd in een rotswand op een hoogte van 123 meter, een indrukwekkend bouwwerk! Het is dan ook niet gek dat dit één van de bekendste en meest bezochte plekken van Slovenië is.

Het kasteel van Predjama is het grootste grottenkasteel ter wereld. Het bouwwerk is verbonden met de grotten van Postonja en omvat een gigantisch gangenstelsel. Dat werd gebruikt door de ridder Erazem van Predjama om ongemerkt een belegering op het kasteel te ondermijnen en om een geheime liefde te ontmoeten. Boek hier je dagtour naar Predjama.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bekijk dan ook ons blogartikel met de mooiste kastelen in Slovenië.

De Postonja grotten bezoeken

De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld! De grotten speelden een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Sla de grotten bij een bezoek aan Slovenië dus zeker niet over (niet tegenstaande het er erg druk kan zijn).

TICKETS: De Postojna-grotten zijn alleen te bezoeken met een tour van anderhalf uur. Tickets zijn zowel verkrijgbaar bij het ticketkantoor van het Postojna Cave Park als online te boeken. Bezoekers kunnen ook een combinatieticket kopen met toegang tot de Postonja-grotten en het Predjama-kasteel.

  1. Waar overnachten in de Brda-wijnstreek?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast enkele verblijven in de Brda wijnstreek voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels en vakantieboerderijen in de Brda streek.

  • Hotel Gredič is gevestigd in een 16e-eeuws kasteel in Ceglo, in het hart van de wijnstreek Brda. Het hotel biedt modern ingerichte kamers op slechts 250 meter van de Italiaanse grens. Vanop het terras geniet je van het prachtige uitzicht op de omliggende wijngaarden en in het restaurant kan je terecht voor lokale specialiteiten en drankjes serveert. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het charmante Guest House Kabaj Morel in het dorpje Šlovrenc dat omringd wordt door glooiende wijngaarden. Je kan er zelfgemaakte wijnen proeven en een bezoekje brengen aan de wijnkelder en genieten van streekgerechten in het restaurant. Alle kamers bieden prachtig uitzicht over de omgeving en iedere dag begin je de dag met een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.
  • In Šmartno raden we een overnachting aan in het Hotel San Martin. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een lekker ontbijtje of even ontspannen in de wellnesscentrum met sauna. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?