12 x mooiste bezienswaardigheden in Piran: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Piran: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

19 februari 2024 in Slovenië1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Piran + verblijftips

Piran wordt vaak omschreven als het juweel op de kroon van de 47 km lange Sloveense kust. Hoewel de oude stadjes Koper en Izola ontegensprekelijk zeker de moeite waard zijn, heeft Piran toch nog net iets extra dankzij zijn historische centrum.

Het is één van de best bewaarde historische stadjes aan de Adriatische kust en een geliefde bestemming bij toeristen, in de zomermaanden kan het er best druk zijn. Benieuwd? Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden in Piran.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Piran

Reisgids
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ljubljana (op 1u30 rijden van Piran) vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand van Brussel naar Piran is 1300 km. Reken op 14 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen in Piran:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met ligging van mooiste bezienswaardigheden in Piran

Piran is een kustplaats gelegen in het zuidwesten van Slovenië, aan de Adriatische Zee. Het bevindt zich op het schiereiland Istrië, nabij de grens met Kroatië. Wil je graag Piran en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Slovenië als leidraad.

  1. Venetiaanse gebouwen op het Tartiniplein

Wandel via de charmante steegjes naar het Tartiniplein (Tartinijev trg), een van de topbezienswaardigheden in de stad. Vroeger zat de haven hier gevestigd maar naarmate er meer gebouwen (zoals het stadhuis) om de haven gebouwd werden, besloot men deze droog te leggen en er een mooi plein van te maken. Het plein kreeg een ovale vorm en een marmeren vloer en is sindsdien een belangrijke plek in de stad.

De dag van vandaag vind je er tal van kleurrijke Venetiaanse gebouwen waarin boetiekjes en gezellige cafeetjes en restaurants in gehuisvest zijn. Zowel de lokale bevolking als tal van toeristen weten hun weg naar dit sfeervolle plein te vinden. In de zomerperiode worden er ook enkele evenementen en/of concerten georganiseerd.

Het plein is vernoemd naar de beroemde Italiaanse componist en violist Giuseppe Tartini die hier geboren is. Te midden van het plein zie je ook een standbeeld ter ere van hem.
  1. Verdwaal door de oude binnenstad van Piran

Niets leuker dan te verdwalen door de oude binnenstad van Piran. De oude binnenstad is een labyrint van smalle straatjes met pastelgekleurde huizen al dan niet met een balkon. Hoe je ook wandelt, bijna alle kronkelende straatjes komen uit bij het levendige Tartini-plein in het centrum van de stad. Graffitiliefhebber? Wandel dan zeker eens naar Garibaldijeva ulica (bekijk ligging), hier vind je een ellenlange muur vol mooie street-art.

VERBLIJFTIP: MEMENTO B&B Piran biedt moderne accommodatie op wandelafstand van het bruisende Tartini-plein. Iedere ochtend kan je er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de stad in trekt. Meer info en boeken.

  1. St. George kathedraal

Een van de kathedralen die je in Piran kan bezichtigen is de St. George kathedraal die gebouwd werd in 1637 in Venetiaanse stijl. De rooms-katholieke kerk bevindt zicht op de heuvel van de stad en heeft een prachtige klokkentoren die je van ver al ziet schitteren boven de stad.

Je kan de klokkentoren beklimmen via een wenteltrap en van bovenaf genieten van een prachtig uitzicht over Piran en haar omgeving. Op de toren zal je ook een standbeeld van de beschermheilige St. George zien staan, die dient als windwijzer. De beschermheilige zou de stad ooit gered hebben toen deze door een hevige storm getroffen werd.

  1. Wandel langs de boulevard van Piran

Rondom de Sloveense badplaats loopt een mooie boulevard waar je heerlijk kan wandelen. Vanaf de boulevard geniet je van de mooiste uitzichten over de stad. Er is hier geen zandstrand te vinden maar dat trekt niemand zich aan. Vanaf de rotsblokken of plateaus kan je zonder problemen de zee in duiken. Je zal heus niet de enige zijn!

We raden je aan om vooral 's avonds een mooie wandeling over de boulevard te maken zodat je een prachtige zonsondergang spotten. Genoeg gewandeld? Dan kan je neerploffen op een van de vele terrasjes aan de boulevard waar je kan genieten van een lekkere lunch of diner.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de prachtige Sloveense Rivièra? Bekijk dan zeker eens onze roadtrip door Slovenië.

  1. De oude vuurtoren van Piran

Wanneer je de boulevard afwandelt, kom je bij de oude vuurtoren van Piran, Piranski Svetilnik. Deze vuurtoren, op het uiterste punt van Piran, kenmerkt de stad en wordt ook wel "Punta" genoemd. Je zal ook merken dat er een kerk gevestigd zit aan de vuurtoren. Dit is de Cerkev Marije Zdravja (Kerk van St. Clement) welke dateert uit de 13e eeuw. Ga zeker binnenin eens een kijkje nemen als je tijd hebt.

  1. Haven van Piran

Flaneer over de boulevard richting de kleine jachthaven van de stad waar kleurrijke (vissers)bootjes rustig liggen te dobberen in het water. De haven van Piran is op zich niet bijzonder groot, maar zeker wel een bezoekje waard. De haven bevindt zich namelijk aan een mooie inham, met op de achtergrond schilderachtige heuvels en de helderblauwe zee. Het is bovendien de place to be voor een romantisch dinertje.

BOOTTOCHT: Maak een dagtrip naar Venetië vanuit Piran in een catamaran, verken de romantische stad en bezoek iconische plekken zoals Piazza San Marco.

  1. Bewonder de stad vanop de stadsmuren

Om Piran te beschermen tegen vijandige aanvallen, werden er in de 7e eeuw stadsmuren gebouwd. Vandaag de dag kan je deze goed bewaarde stadsmuren tegen een kleine vergoeding beklimmen. Vanop de oude stadsomwalling geniet je van een schitterend uitzicht over de stad en de zee, vooral tegen de zonsondergang wanneer je de zon in de zee ziet verdwijnen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in Piran en omgeving met onze reisgids Slovenië.

  1. Ontspannen op het strand van Piran

Graag een namiddagje relaxen op het strand? Oeps, in Piran zal je niet meteen zandstranden vinden maar wel kiezelstranden. Het dichtstbijzijnde en populairste strand is Plaža Fiesa. De stranden van Piran zijn niet dé gezelligste plekken wanneer het hoogseizoen is. Dan liggen ze namelijk erg vol met toeristen en vind je amper een plekje om je handdoek neer te ploffen.

Voor een dagje door te brengen aan het strand, ga je beter naar Portorož. Deze badplaats ligt op 10 minuten van Piran en heeft verschillende stranden met strandbedjes waar je een hele namiddag kan genieten. Nadien kan je eventueel nog even wandelen in de omgeving of de stad zelf bezoeken.

Je kan Portorož bereiken op een kleine 10 minuten rijden van Piran of je kan ook gewoon wandelen naar de kustplaats (45 minuten wandelen).
  1. De zoutpannen van Piran

Net buiten het centrum van Piran, op 15 minuten rijden vind je de zoutpannen van Piran (Secovlje Salina Nature Park). Hier produceren ze al eeuwenlang zout op traditionele werkwijze. Er worden geen machines of andere moderne hulpmiddelen gebruikt, alles wordt namelijk gedaan met de hand en hecht men veel belang aan deze eeuwenoude technieken. Doordat men het zout op deze manier produceert, is de kwaliteit ook hoger en behoort het zelfs tot het beste zout ter wereld.

EXCURSIE: Boek hier je elektrische-fietstocht vanuit Piran en rijd langs de mooiste plekjes van Piran, de zoutpannen van Sečovlje en proef tussendoor een lekker Sloveens wijntje.

  1. Lepa Vida Spa

Naast de zoutpannen vind je hier ook de Lepa Vida. Deze spa is niet zomaar een spa. Je kan er namelijk genieten van verschillende behandelingen en massages waarbij ze gebruikmaken van het zout dat lokaal geproduceerd wordt. Geniet van een namiddagje zwemmen in het zoutwaterzwembad en de verschillende dompelbaden, ga voor een totale zen-behandeling of kies voor een fullbody massage.

  • Kijk op de website voor faciliteiten en prijzen van deze spa.
  • Openingsuren variëren en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Meer info op de website.

Ontdek nog meer uitstappen in en vanuit Piran:

  1. Maak een uitstap naar de Postojna grot en het Predjama kasteel

Op een uurtje rijden van Piran, kan je de Postojna grotten bezoeken en het kasteel van Predjama. De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld!

Het Predjama-kasteel, dat op een kwartiertje rijden ligt van de grotten, is een indrukwekkend middeleeuws kasteel dat gebouwd werd in de rotswand van een 123 meter hoge klif. Wanneer je dit kasteel bezoekt, waan je je als het ware in de middeleeuwen. Het kasteel is gelegen bovenop een grottenstelsel dat vroeger gebruikt dienst deed als geheim gangenstelsel en verstopplek. Beide sites zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

DAGUITSTAP: Het is natuurlijk makkelijk om deze sites te bezoeken aan de hand van een georganiseerde uitstap. Boek je dagtocht vanuit Piran naar de Postojna-grot en kasteel Predjama.

  1. Bezoek de kustplaatsen Koper en Izola

Verblijf je meerdere dagen in Piran? Dan kan je altijd een leuke daguitstap maken naar de pittoreske kustplaatsen Koper en Izola. Je kan beide steden makkelijk op één dag bezoeken wanneer je beschikt over een (huur)auto.

Nog op zoek naar een huurauto voor je vakantie aan de Sloveense kust? Huur je auto voordelig bij Sunnycars of EasyTerra.nl.

Sloveense badplaatsen Koper en Izola

Het haven- en kuststadje Koper ligt op een halfuurtje rijden van Piran en heeft een interessant middeleeuws centrum rond het levendige Titov trg. Dit plein wordt omringd door prachtige gebouwen van Venetiaanse architectuur, zoals het Praetoriaanse Paleis en een loggia in gotische stijl. Koper wordt jammer genoeg vaak overgeslagen door toeristen, maar als de grootste stad aan de Sloveense kust, is het zeker een bezoek waard.

Izola is gelegen op slechts 20 minuten rijden van Piran en heeft een Venetiaanse charme over zich. Bezoek er zeker eens de grote haven, rust uit op het kiezelstrand of wandel door de smalle kronkelende straatjes van de oude stad.

TIP: Vanuit de haven van Izola kan je ook een dagje naar Venetië. Mocht je hier tijd voor hebben, raden we dat zeker aan.

  1. Waar overnachten in Piran?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Piran.

  • Hotel Piran ligt op wandelafstand van het centrum en biedt 4* accommodatie. Je verblijft in moderne kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.
  • Barbara Piran Beach Hotel & Spa bevindt zich in een prachtige baai tussen het historische centrum van Piran en Strunjan. Het hotel biedt comfortabele kamers met uitzicht op zee en heeft een eigen strand. Meer info en boeken.
  • MEMENTO B&B Piran biedt moderne accommodatie op wandelafstand van het bruisende Tartini-plein. Iedere ochtend kan je er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de stad in trekt. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 juli 2023 - Christel

Mooie routes. Goede idee. Gebruik gemaakt van tip verblijf in Ribno glamping. Aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?