Dé 32 x mooiste bezienswaardigheden in Portugal: Info, foto's & kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 32 x mooiste bezienswaardigheden in Portugal: Info, foto's & kaartje

20 juni 2024 in Portugal12 reacties

Overzicht met dé mooiste highlights en bezienswaardigheden in Portugal

Portugal heeft ontzettend veel prachtige natuurgebieden en bijzondere steden. Een bezoek aan het land hoeft dan ook niet alleen bij Lissabon, Porto of de Algarve te blijven. Je kan er gemakkelijk een paar weken rondrijden met de auto en nog niet alle bezienswaardigheden gezien hebben.

We hebben daarom de mooiste bezienswaardigheden van Portugal voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je tijdens een bezoek aan het land zeker niet mag missen + een handig kaartje waar je ze kan terugvinden.

Tours, tickets voor je bezoek aan Portugal

Bezienswaardigheden in Portugal bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Hier kan je voor slechts € 14 een voorrangsticket boeken voor het paleis en het park van Pena.

Of heb je eerder interesse in een boottocht naar de Benagilgrotten? Dit kan al vanaf € 24.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Óbidos

Óbidos is een oude stad die iets ten noorden van Lissabon is gelegen. De stad werd in de Middeleeuwen ommuurd en is sindsdien zeer goed bewaard gebleven. In de stad vind je dan ook nog het middeleeuwse stratenplan inclusief straten vol kinderkopjes, oude pleinen en het middeleeuwse Castelo de Óbidos. Het idyllische plaatsje is al tijden zeer geliefd geweest door toeristen.

In de dertiende eeuw werd koningin Isabel zelfs zo verliefd op het stadje tijdens een bezoek aan Óbidos dat de koning Denis I haar de stad als cadeau gaf.

Om je nog meer in de middeleeuwse sferen te wanen kan je Óbidos in juli bezoeken. In deze maand wordt er voor twee weken lang een Middeleeuwse markt gehouden.

Wil jij ook Óbidos bezoeken? Er zijn tal van daguitstappen en privé-tours beschikbaar, vanuit Lissabon.

 1. Aveiro

De stad Aveiro is gelegen aan de westkust van Portugal tussen Coimbra en Porto, aan de Ria de Aveiro lagune. De stad wordt ook wel het ‘Venetië van Portugal” genoemd, omdat de stad gedomineerd wordt door water en er overal moliceiro varen, boten die lijken op de Venetiaanse gondels.

Het centrum zit vol gekleurde art nouveau gebouwen, maar je vindt er ook de prachtige barokke Sé de Aveiro kathedraal, evenals het vijftiende-eeuwse Mosteiro de Jesus. In het laatste monument vind je ook de tombe van Santa Joana Princesa, de dochter van koning Afonso V.

Aveiro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap vanuit Porto, Lissabon of Gaia kan je al voor € 50 online boeken.

 1. Porto

Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en één van de oudste steden van Europa. Het hele centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt er dan ook heel wat prachtige bezienswaardigheden. Onze stadswandeling Porto neemt je mee langs alle bezienswaardigheden.

 • Beklim zeker de Torre dos Clérigos, de 18-eeuwse klokkentoren van de Igreja dos Clérigos, het symbool van de stad en kan je de toren vanaf veel plekken in de stad zien.
 • Ook de Sé do Porto kathedraal is een bijzonder bouwwerk, evenals de Ponte de Dom Luis I brug die Porto met Vila Nova de Gaia aan de ander kant van de Douro rivier verbindt.
 • Natuurlijk kan je Porto niet verlaten zonder een lokale Portokelder te bezoeken.
Daarnaast is Porto natuurlijk de stad van de port, en kan je in één van de vele gezellige restaurants en cafés de lokale producten uitproberen.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Porto bezoeken? Dan is de Porto Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip. Met de kaart combineer je meerdere daguitstappen of excursies + toegangsticketten voor musea + gratis openbaar vervoer + bezoek aan een Port wijnkelder en korting op de hop-on/hop-off stadsbus. Koop je Porto Card online voor € 13.

Liever stappen dan het openbaar vervoer te gebruiken? Koop je dan een Porto Card Walker voor € 15.

 1. Serra de São Mamede

De Serra de São Mamede is een bergketen gelegen tegen de grens met Spanje. De bergketen strekt zich over 25 kilometer uit tussen Castelo de Vide en La Rabaza, en rijkt zijn hoogste punt tot wel 1025 meter.

Op de top van de bergketen is het oude gefortificeerde stadje Marvão gelegen, waarvan de middeleeuwse muren die in de 13de eeuw gebouwd werden nog steeds rondom de stad heen staan. Verder is er ook nog een kasteel waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving van de berg.

 1. Lissabon

Lissabon heeft als hoofdstad van Portugal vele prachtige bezienswaardigheden. Zo kan je goed door de kleine steegjes van de wijken Alfama en Bairro Alto struinen, of een bezoek brengen aan het hoogste punt van de stad bij het Miradouro da Senhora do Monte voor een geweldig uitzicht.

Ook vind je in Lissabon de bijzondere Torre de Belém, een verdedigingstoren uit de tijd van de ontdekkingsreizen, en het Mosteiro dos Jerónimos. Deze laatste is een bijzonder klooster dat volgens de Portugese Manuelino stijl welke gebouwd werd ter ere van de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. Lees ook hoe je het best vanuit Lissabon naar Belém kan gaan. Vergeet zeker niet onze gratis stadswandeling in Lissabon te downloaden.

Proef in Lissabon ook de typische Portugese pastéis de nata, en zet de beroemde tram 28 op de foto terwijl deze een weg baant door een van de steile steegjes van de stad.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken? Dan is de Lissabon Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip.

Met de Lissabon Card krijg je voorrangstoegang bij de belangrijkste bezienswaardigheden + toegang tot de Santa Justa Lift + toegang tot 23 musea + gratis openbaar vervoer en korting in restaurants. Koop je Lissabon Card online voor € 20. Je kan de Lissabon kaart kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur (en je kan steeds gratis annuleren tot 1 dag voor aanvang).

 1. Fátima

Fátima is één van de bekendste en belangrijkste bedevaartsoorden van het katholicisme. Jaarlijks bezoeken dan ook talrijke pelgrims en toeristen deze stad om een bezoek te brengen aan de Santuário de Fátima.

De Santuário de Fátima is een complex van religieuze gebouwen bestaande uit

 • De Basílica de Nossa Senhora do Rosário,
 • De Capela do Lausperene,
 • De Capelinha das Aparições, het Monumento ao Sagrado Coração de Jesus en een grote eikenboom.
Ook vind je de modernere Basílica de Santíssima Trindade tegenover het San;tuário, welke tegen het einde van de vorige eeuw gebouwd werd om de vele pelgrims te kunnen verwelkomen.

Fátima bezoeken? Er zijn privé-tours met gids beschikbaar en daguitstappen vanuit Lissabon, bekijk hier alle tours vanaf € 45.

 1. Batalha

De stad Batalha werd door de koning D. João I opgericht ter herdenking van de Slag bij Aljubarrota in 1385. Ook liet de koning het Mosteiro de Santa Maria da Vitória oprichten als herdenkingsmonument om de heilige maagd Maria te bedanken voor de winst over de Castilianen bij de slag.

Het Dominicaanse klooster werd gedurende anderhalve eeuw gebouwd, waarbij er nieuwe technieken en stijlen werden gebruikt. De bouw van het klooster kwam pas ten einde in 1532, toen de koning besloot om alle aandacht te richten op de bouw van het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon. Het klooster is dan ook het hoogtepunt van de stad.

Doe een tour of excursie met een kleine groep en bezoek Batalha, Fátima en Óbidos met een daguitstap.

 1. Tomar

Tomar is een fascinerende Portugese stad in het centrum van het land. Vandaag is Tomar een charmant en schilderachtig stadje, maar in de 13e eeuw was Tomar een van de meest invloedrijke steden op het Iberisch schiereiland en het was ook een belangrijk religieus centrum. Je wandelt er rond op geplaveide steegjes langs de oevers van de rivier de Nabão en tussen oude kerken en traditionele huizen.

Nadat de Tempeliersorde werd ontbonden in de 14de eeuw kwam het klooster onder de Orde van Christus, die later de ontdekkingsreizen van Portugal steunden.

 1. Alcobaça

Alcobaça werd een belangrijke plaats in de 12de eeuw, toen de koning Afonso Henriques besloot om een kerk te bouwen ter ere van de verovering van Santarém van de Moren in 1147. De kerk werd de grootste van Portugal en kwam onder de leiding van de Orde van Cisterciënzers.

Koning Denis I bouwde vervolgens rondom deze kerk het Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça. Het klooster was het eerste gotische gebouw van Portugal en was samen met het Mosteiro de Santa Cruz in Coimbra het belangrijkste klooster in Portugal.

Het klooster speelde dan ook een belangrijke rol in het vormen van de Portugese cultuur.
 1. Coimbra

De stad Coimbra is een stuk minder bekend dan Lissabon en Porto maar dat ligt zeker niet aan de bezienswaardigheden die de stad kent. De stad staat vooral bekend als een belangrijke universiteitsstad met de oudste universiteit van Portugal. Deze werd in 1290 opgericht en de vijf campussen zijn zeker de moeite waard.

Ook de bibliotheek die bij de universiteit hoort is met haar hoge muren en versieringen van bladgoud zeker een bijzonder monument.

Eenmaal in Coimbra moet je ook zeker de Sé Velha en Sé Nova bezoeken, evenals het Mosteiro de Santa Cruz, één van de belangrijkste Portugese kloosters in de Middeleeuwen.

Ontdek alles over Coimbra via een wandeltocht door het historische centrum en langs de bibliotheek met een gids.

 1. Douro vallei

In het noorden van Portugal stroomt de rivier Douro door de Vale do Douro Vinhateiro, de Douro Vallei. Deze ooit wilde rivier werd getemd door de aanleg van acht dammen, waardoor de rivier nu rustig en sereen door de vallei stroomt.

Rondom de rivier liggen glooiende heuvels vol wijngaarden, olijfgaarden en fruitbomen, met hier en daar kleine dorpjes en oude gebouwen. Van de druiven die in de Douro vallei worden geplukt, worden niet alleen tafelwijnen maar ook de typische portwijn gemaakt. Deze laatste wordt vervolgens verderop aan de Douro rivier in Porto en Vila Nova de Gaia verkocht. Onze rondreis brengt je langs Noord- en Centraal Portugal met een bezoek aan Coimbra en de Dourovallei.

De vallei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt als één van de mooiste gebieden van Europa gezien.

Je kan de vallei gemakkelijk met de auto bezoeken, maar je kan ook met een boottocht over de Douro rivier de vallei vanaf het water leren kennen. Lees onze blogpost hoe de Douro vallei te bezoeken vanuit Porto.

Wil je graag de Douro op een originele en unieke manier verkennen? Boek een boottocht met een Rabelo boot, prijs vanaf € 10.

Liever zonder zorgen de Douro vallei ontdekken, incl. lunch en Porto-proeverij? Ga mee met een dagexcursie vanuit Porto. Je wordt opgepikt aan je hotel en onderweg stop je bij enkele Porthuizen of Quinta's. Daarna verken je de Douro vallei, komt je langs de mooiste uitzichtpunten en kan je ervoor opteren om een boottocht op de Douro te maken.

 1. Braga

In 2012 werd Braga de Europese Jeugdhoofdstad genoemd. De levendige stad trekt heel wat studenten aan van de nabijgelegen Universiteit van Minho en staat boordevol leuke cafés, winkels, restaurants en bars.

Braga heeft daarnaast diepe religieuze wortels. Je kan er namelijk de oudste kathedraal van Portugal bezoeken, een populair pelgrimsoord. Het bouwwerk werd opgetrokken op de top van een heuvel en wordt omringd door tuinen. Bezoekers en gelovigen moeten wel 116 meter naar omhoog klimmen en zo'n 600 treden trotseren, maar de kerk en het prachtige uitzicht zijn die inspanning zeker waard (of je kan natuurlijk ook de kabelbaan nemen). Je vindt in Braga vele kerken, kapellen en klooster, de stad wordt om die reden ook wel het Portugese Rome genoemd.

Wil je graag Braga bezoeken met een gids of tour? Bekijk de mogelijkheden online en boek je daguitstap.

 1. Évora

Évora is de hoofdstad van de regio Alentejo in Portugal. Ook deze goedbewaarde middeleeuwse stad werd door UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. In het oude stadscentrum wandel je in smalle straatjes en langs witgekalkte huizen die vaak gele deuren en ramen hebben.

Het bekendste gebouw in Évora is de 2000 jaar oude Templo Romano. Daarnaast vind je er ook het Prata aquaduct uit de 16de eeuw van 18 km lang. Het aquaduct verbond het centrum van Evora met de waterbron in Graca do Divor.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Igreja e Mosteiro de São Francisco, een gotische kerk die bekend staat om de bonenkapel vol met botten en schedels van monniken uit Évora.

Verken de regio van Alentejo, Lissabon en Evora met onze rondreis, zo ontdek je de mooiste bezienswaardigheden, download ze nu.

 1. Nationaal Park Peneda-Gerês

Een van de best bewaarde geheimen van Portugal is het nationaal park Peneda-Gerês, op minder dan twee uur rijden van Porto en tegen de Spaanse grens. Het is een enorm natuurgebied van 700 km² en tevens het enige nationale park van Portugal.

Het nationaal park Peneda-Gerês is een waar wandelparadijs. Maar tussen alle bomen, rivieren en bergen liggen ook historische dorpjes en betoverende watervallen verstopt. Lees er hier alles over

 1. Castelo de Vide

Castelo de Vide is een klein middeleeuws stadje in het noordoosten van Alentejo. Het werd opgetrokken rond een kasteel dat bovenaan de heuveltop prijkt. Het is één van de mooiste plekjes in Portugal.

Langs de smalle geplaveide straatjes werden pittoreske gebouwen opgetrokken. Vooral de Juderia, de Joodse wijk, mag je zeker niet missen. Wandel ook de steile heuvel op richting het middeleeuws kasteel. Je hebt er een prachtig uitzicht.

 1. Serra da Estrela

De Serra da Estrela is de hoogste bergketen van Portugal. De bergketen is ongeveer 100 kilometer lang, en rijkt het hoogste punt bij de Torre op een hoogte van 1993 meter.

De Torre is te bereiken via een verharde weg. Rondom de Serra da Estrela ligt het Parque Natural da Serra da Estrela, waarbinnen je vele wandelingen tussen en door de bergen vindt. Daarnaast ligt er ook een ski resort in het park bij Loriga, een plaatsje gelegen op 750 meter hoogte.

 1. Guarda

Guarda is de hoogstgelegen stad van Portugal, met een ligging op 1056 meter hoogte in het noordoosten van de Serra da Estrela. Het stadje heeft een mooi historisch centrum waarvan de Sé da Guarda kathedraal uit de 14de eeuw de grootste bezienswaardigheid is. De kathedraal valt op door de vele torentjes langs de façade geïnspireerd door de typische Portugese Maneulino stijl.

 1. Het Paleis van Mafra

Mafra is een klein Portugees stadje met een van Europa's grootste en meest extravagante paleizen, het achttiende-eeuwse Palacio de Mafra. Dit enorme complex omvat een gigantisch klooster, een sierlijke basiliek en een bibliotheek waar je meer dan 36000 oude boeken - en een eigen kolonie vleermuizen – vindt.

Het paleis is de belangrijkste toeristische attractie van Mafra en overschaduwt de rest van de stad volledig. De voorgevel van het paleis strekt zich uit over meer dan 250 meter en de 68 meter hoge klokkentorens met 92 klokken torenen hoog uit boven de stad. Het gebouw werd zowel als klooster en als koninklijke residentie gebruikt. Binnen zijn er meer dan 1200 kamers en 150 trappen, maar slechts een klein deel van het complex is open voor het publiek.

Het barokke en neoklassieke paleis werd echter uiteindelijk niet permanent bewoond door de koninklijke familie, maar werd vooral als jachthuis gebruikt.

 1. Sintra

Sintra is vlak bij de hoofdstad van Portugal gelegen in het Sintra gebergte. Het is een bijzondere plaats omdat de hele stad talrijke paleizen en villa’s telt, waardoor de stad ook opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De verschillende paleizen werden door leden van de koninklijke familie gebouwd en hebben allemaal een aparte stijl.

 • Zo valt het kleurrijke Palácio Nacional da Pena meteen in het oog.
 • Terwijl het Palácio de Monserrate, dat nog geen tien jaar later gebouwd werd, een meer eclectische stijl volgt.
 • Het Castelo dos Mouros is daarentegen een middeleeuws fort.
 • En zo lijkt het Quinta da Regaleira een mooi Romantisch paleis dat meteen uit een sprookje zou kunnen komen.
 • Lees alles over een bezoek aan de kastelen van Sintra.

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.

 1. Cascais

Cascais is een populaire bestemming in de Portugese Riviera. Tot aan de 19de eeuw deed de plaats dienst als een vissersstad, maar vanaf 1870 veranderde het in een kosmopolitische kuststad nadat de koninklijke familie er jaarlijks in de zomer verbleef.

De stad staat nog steeds bekend om de mooie stranden en het drukke nachtleven en doet dan ook nog steeds dienst als populaire vakantiespot voor de internationale jet set. In één van de zomerwoningen van een aristocraat vind je tegenwoordig het Condes de Castro Guimarães Museum met onder andere kunstwerken die gebaseerd of geïnspireerd zijn door de stad, en ook andere woningen zijn omgebouwd tot musea.

Daarnaast vind je aan de kustlijn verschillende prachtige stranden waar ook veel watersporten beoefend kunnen worden. Verder liggen vlakbij Cascais de imponerende Boca do Inferno kliffen.

Geen zin om zelf je daguitstap te regelen? Wel dan is er goed nieuws, want met GetYourGuide kan je eenvoudig, snel en voordelig op daguitstap naar Cascais of Sintra vanaf € 50. Bekijk de tours online

 1. Guimarães

Guimarães is een stad in het noorden van Portugal welke een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het land. Niet alleen werd de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, hier geboren, maar ook de Slag van São Mamede werd in de nabije omgeving gevochten.

Boven op de heuvel van de stad staat nog steeds het 10de eeuwse Castelo de Guimarães. Bovendien kan je daaromheen nog veel meer goed bewaarde middeleeuwse bouwwerken terug vinden. Onder meer het Paço dos Duques de Bragança paleis en de Igreja de Nossa Senhora da Oliveira kerk.

 1. De Azoren

In het midden van de Atlantische Oceaan ligt de vulkanische archipel de Azoren. Dit archipel ligt op enkele uren met het vliegtuig van Portugal, maar behoort desondanks nog steeds tot het land.

Leuk weetje: Het archipel bestaat uit 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden. Ontdek alles voor je bezoek aan de Azoren in onze blogpost.

Elk eiland van de Azoren heeft een eigen karakter

 • Zo staat het eiland Pico bekend om de Ponta do Pico vulkaan die 200.000 jaar geleden het eiland heeft gecreëerd.
 • Terwijl het grootste eiland van de Azoren, São Miguel, bekend staat als het groenste eiland.
 • Het eiland Flores staat juist bekend als het eiland van de bloemen, waarbij een groot deel van het eiland bedekt wordt door de blauwe hortensia.
 • Het eiland São Jorge is dan weer beroemd om de kaas die nog steeds volgens een oud recept dat door de Vlaamse kolonisten naar het eiland werd gebracht, wordt gemaakt.

Tours of excursies op de Azoren boeken? Kijk online voor leuke uitstappen. Dolfijnen of walvissen spotten op de Azoren? Warmwaterbronnen bezoeken?

Vliegtickets naar de Azoren boeken? Vlieg al vanaf € 197.99 met TuiFly naar Azoren-Ponta Delgada

 1. Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve en voor velen het startpunt van een bezoek aan deze regio. Je vindt hier dan ook het internationale vliegveld van de Algarve. Daarnaast heeft de stad nog een mooi oud centrum omringd door stadsmuren waar je talrijke witgekleurde huisjes en prachtige kerken terug kan vinden, waaronder de prachtige Sé kathedraal.

Vanuit Faro kan je vervolgens een veerboot nemen naar het afgelegen Praia de Faro, een wat minder populair strand vergeleken met de stranden van de grotere steden in de Algarve maar zeker niet minder mooi.
 1. Madeira

Tussen de kust van Portugal en de Spaanse Canarische eilanden ligt het Portugese eiland Madeira. Dit relatief kleine eiland is een prachtige bestemming waarbij je omgeven bent door bijzondere natuurgebieden.

Het eiland kent meerdere natuurparken, zoals het natuurpark van Madeira, het natuurreservaat van Garajau en het Laurissilva bos in het Madeira Natural Park. Bij de Ponta de São Lourenço kom je als het ware terecht in een dorre woestijn, terwijl je in de botanische tuin van Madeira weer tussen de exotische bloemen en en planten terecht komt. Daarnaast vind je op het eiland vele wijngaarden waar de lokale specialiteit wordt gemaakt, de Madeira-wijn. Gebruik onze rondreis Madeira en ga zelf op ontdekking.

Madeira bezoeken? Je zal merken het is een eiland waar elke actieve vakantieganger zich zal kunnen uitleven. Wat dacht je om in een lokale mandenslee naar beneden te zoeven vanaf € 35 of ga zwemmen in de natuurlijke baden vanaf € 25 van Porto Moniz.

Ben je eerder een klimmer, dan is een wandeling naar Pico Ruivo zeker iets voor jou. Deze en nog veel meer uitstappen op Madeira boek je snel en eenvoudig bij GetYourGuide. Niet-tevreden-geld-terug-garantie + mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aanvang.

 1. Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Het natuurpark Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina omvat een deel van de zuidwestelijke kustlijn van Portugal. Deze Atlantische kustlijn staat bekend als een zeer goed bewaard gebleven natuurgebied wat niet is aangetast door grote bouwprojecten of andere menselijke veranderingen. Hierdoor ziet het gebied er nog steeds hetzelfde uit als honderden jaren geleden.

In totaal is het park 70.000 hectare groot en vind je er vele prachtige stranden omringd door de ruige kliffen van de Atlantische kust. Geniet hier bijvoorbeeld van het prachtige Praia de Odeceixe, één van de mooiste stranden van Portugal, of van het Praia da Barradinha.

 1. Sagres

Sagres is het meest zuidwestelijk gelegen dorpje van Portugal en geeft je dan ook een heerlijk einde-van-de-wereld gevoel. Het dorp is een oude vissershaven, maar tegenwoordig wonen er vele strandgangers, surfers en mensen die de rust op zoeken.

Sagres wordt omringd door één van de meest dramatische kustlijnen van Portugal en je kan er dan ook perfect terecht voor wandelingen langs de kliffen. De golven voor de kust zorgen ervoor dat Sagres als één van de beste surfbestemmingen van Europa wordt gezien.

Vanuit Sagres kan je de Cabo de São Vicente bereiken, het meest zuidwestelijke punt van Portugal, welke aangeduid wordt met de rode vuurtoren op de kaap.

 1. Parque Arqueológico do Vale do Côa

De Côa Vallei in het noordoosten van Portugal is een bijzondere plek waar je niet honderden maar duizenden jaren terug de tijd in gaat. In de vallei vind je een groot openluchtmuseum met maar liefst 5000 prehistorische kunstwerken. Bijna op iedere rots langs de Aguenda en Côa, twee zijrivieren van de Douro, vind je wel een nieuwe rotstekening, waarbij je beelden van geiten, edelherten, oerrunderen, vissen en wolharige neushoorns kan zien.

In het park vind je ook het Museu do Côa, waar de geschiedenis van het gebied en het ontstaan van de rotstekeningen wordt uitgelegd.

 1. De stranden van de Atlantische kust

Portugal heeft vele mooie stranden langs de Atlantische kust liggen, maar daarvan springen er een paar zeker uit.

 • Zo wordt het Praia da Marinha bij Carvoeiro als één van de mooiste stranden ter wereld gezien. Dit schilderachtige strand is gelegen tussen ruige kliffen waarbij er mooie rotsformaties zijn ontstaan. Daarnaast kan je er zeer goed snorkelen in het heldere water, en is het soms mogelijk om voor de kust dolfijnen te spotten.
 • Ook het Praia da Dona Ana bij Lagos wordt als één van de mooiste stranden gezien, waarbij het strand gelegen is in een baai omringd door ruige met groen bedekte kliffen.
 • Het Praia da Amoreira bij Aljezur wordt daarentegen als één van de best bewaarde geheimen van de Algarve gezien, want je vindt nog bijna niemand op dit prachtige uitgestrekte strand.
 1. De Ponta da Piedade

Lagos is een relatief kleine stad maar desondanks één van de bekendste plaatsen van de Algarve. Dit komt mede door het prachtige centrum, de mooie stranden voor de kust, maar ook door de bijzondere kliffen die aan de kust gelegen zijn.

De Ponta da Piedade zijn een bijzonder deel van de kustlijn van de Atlantische Oceaan, met dramatische kliffen die tot wel 20 meter hoog rijken. Daarnaast kan je er bijzondere rotsformaties, natuurlijke bogen en diepe grotten vinden.

 1. De grotten van Benagil

Aan het Praia de Benagil kan je de prachtige grotten van Benagil bezoeken (ook gekend als Algar de Benagil). Deze prachtige creaties van de natuur staan zonder twijfel in de top 10 van de mooiste en meest bijzondere plekjes ter wereld. Je kan deze grotten eenvoudig bereiken vanuit Lagos, Portimão of Albufeira met een boottocht of daguitstap (zijn wel enkel via een boot te bereiken). (lees meer over de grotten van Benagil)
Hier kan je in de grot rondlopen met een gat in het dak, waardoor je kan geniet van bijzondere lichtinvallen. Er zijn verschillende grotten te vinden langs de kustlijn

Onze tip: Boek je plaatjes aan boord van een boot en bezoek deze indrukkende grotten, zij die het graag sportief houden kunnen ook een kayak tour doen naar de grotten.

 1. Ria Formosa

Bij de steden Faro en Olhão ligt het bijzondere Parque Natural da Ria Formosa. Dit natuurpark bestaat uit een lagune met moerassen, zoutpannen en verschillende eilanden. In het park vind je vele dieren, waaronder voornamelijk vogels als ooievaars en flamingo’s, die er hun nesten maken en genieten van het waterige gebied.

Vogelaars kijken dan ook hun ogen uit in Ria Formosa, maar ook wanneer je minder van vogels weet is dit een prachtig gebied om te bezoeken. Het is aan te raden om een boottocht door het park te nemen en rustig tussen de eilanden door te varen.

 1. Sortelha

Sortelha is een klein dorp in het noordoosten van Portugal vlak bij de Spaanse Grens. Het dorp wordt gezien als één van de oudste plaatsen van het land en je vindt er dan ook middeleeuwse tombes en een prachtige kerk uit de Renaissance.

Het dorp wordt echter gedomineerd door het Castelo de Sortelha, een fort uit de 12de en 13de eeuw. Het kasteel staat op de heuvel van het dorp op een hoogte van 786 meter, vanwaar je dan ook een prachtig uitzicht hebt over het dorp en de vallei.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Portugal?

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Portugal

 1. Filmpje: zie de mooiste bezienswaardigheden van Portugal

Benieuwd naar wat dit prachtige land te bieden heeft? In deze video kan je alvast dé must-see's van Portugal bekijken. Als je dit met je eigen ogen ook eens wil zien, zal je natuurlijk zelf naar de Portugal moeten reizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 april 2023 - Natasja

Dank voor de gids. Het geeft zovééél informatie. Met nog allemaal doorkliklinkjes met nog meer info. Overweldigend maar geweldig.

- 26 maart 2023 - JOSEPH VANHOVE

Toptips en op die basis heb ik uiteindelijk een gids gekocht over de Algarve

- 10 maart 2023 - charlotte

Prima perfect en precies

- 6 januari 2023 - Nico van de Ven

Ken Portugal in zijn geheel vrij goed. Uw gids geeft goede aanvullende informatie en nieuwe impulsen.

- 21 juli 2022 - Theo

Dank voor uitgebreide info. We gaan zeker verder in het jaar naar Portugal. Na de vakanties! Uw brochure gaat ons zeker helpen de aardigste plekken uit te kiezen Theo Vader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?