Het Meer van Bohinj bezoeken? 9 x leuke activiteiten + Savica waterval

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Meer van Bohinj bezoeken? 9 x leuke activiteiten + Savica waterval

22 februari 2024 in Slovenië7 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Meer van Bohinj: wat zien en doen + verblijftips

Lake Bohinj (Meer van Bohinj) is het diepste en grootste meer in Slovenië. Het ligt in de Bohinj Vallei, omringd door de Julische Alpen en heeft zo’n mooi uitzicht dat je het gezien moet hebben om het te geloven. Wij zetten de leukste activiteiten die je kan doen aan het meer van Bohinj alvast op een rijtje.

Het Meer van Bohinj ligt op zo'n 30 minuten rijden van het Meer van Bled. Ideaal dus om beiden te combineren of voor wat afwisseling te zorgen. Ontdek in dit artikel alles over je bezoek aan het Meer van Bohinj.

Praktische info & verblijven aan het Meer van Bohinj

Reisgids
Adres
VerblijvenBoek je verblijf in Bohinj
Excursies en tours

Inhoud artikel

  1. Het meer van Bohinj: een woordje uitleg

Het meer van Bohinj is gelegen in de Bohinj vallei en bevindt zich deels in het natuurgebied Triglav Nationaal Park in Slovenië. Bohinj Lake, overigens het grootste meer van het land, en de prachtige Bohinj vallei behoren ongetwijfeld tot de mooiste plekken van Slovenië!

Het Bohinj meer heeft een lengte van zo’n 4,5 km en een breedte van 1 km en ligt volledig ingesloten tussen en omringd door de bergen van de Sloveense Alpen: prachtig! De dorpjes liggen pas een stuk verder, waardoor de gehele omgeving bestaat uit natuur die in de herfst groen, oranje, rood en bruin kleurt. Het meer trekt vooral veel bezoekers tijdens de zomermaanden, aangezien je hier heel wat watersporten kan beoefenen. Denk maar aan zwemmen, zeilen, in een kano varen…

VERBLIJFTIP: Ben je van plan om enkele dagen door te brengen rondom het Meer van Bohinj? Verblijf dan in de Butterfly Lodge op 3 kilometer van het Meer van Bohinj. De Lodge is gezellig ingericht en is de ideale plaats om helemaal tot rust te komen na het ontdekken van de regio. Meer info en boeken.

  1. Genieten op en rond het Meer van Bohinj

Namiddagje zwemmen in het Meer van Bohinj

Als je aan het Meer van Bohinj bent, moet je natuurlijk de tijd nemen om te genieten van het meer zelf. Zo kan je rond het meer wandelen, maar ook een verfrissende duik nemen in het helderblauwe water.

Het is een prachtige omgeving om even een namiddagje te zonnebaden met de schilderachtige bergen rondom het meer. Heel wat toeristen en lokale bewoners komen in de zomer naar hier om verkoeling te zoeken aan het water. Houd er dan best rekening mee dat je niet de enige bent en dat je

  • Er zijn geen ligstoelen voorzien: zorg dat je een handdoek of een deken meebrengt.
  • Breng zelf wat eten en drinken mee want er zijn geen horecagelegenheden rondom het meer.
  • Smeer je goed in met zonnecrème zodat je niet verbrand.
Tip: Kijk na of een Bohinj Guest Card voordelig is voor jou, want je kan er best wat mee besparen als je meerdere attracties in de buurt wil doen. Bestel hier je Bohinj Guest Card.

Verschillende (water)sporten: kano varen, kajakken, paragliden

Of je kan ook het meer en de prachtige omgeving verkennen vanuit een kano of kajak. Er zijn verschillende plaatsen waar je een kajak of kano kan huren. Een absolute aanrader. Liever iets actievers doen? Dan kan je ook gaan paragliden. Het Meer van Bohinj is de plek bij uitstek om een namiddagje te paragliden. Je geniet niet alleen van de kick maar ook van het prachtige uitzicht op het bijzonder mooie landschap.

  1. Bezoek de Johannes de Doper Kerk

Wanneer je langs het meer wandelt, zal de Johannes de Doper kerk je meteen opvallen! De middeleeuwse kerk is gelegen aan de oostelijke kant van het meer naast de stenen brug (bekijk ligging) en is absoluut een bezoekje waard. De binnenmuren zijn beschilderd met prachtige fresco’s van onder meer Kaïn en Abel. Kan jij de witte duivel die op de schouder van Kaïn zit, spotten? Je kan er ook de wat angstaanjagende engelen met vampiertanden vinden.

  1. De kabelbaan naar de top van de berg Vogel

Vanuit Ukanc kan je naar de Savica waterval wandelen (bekijk de ligging) of kan je een rit in de 4,2 km lange kabelbaan maken naar de top van de Vogel (berg), op een hoogte van 1535 meter. Wanneer je een ritje maakt op de kabelbaan kan je bij heldere dagen genieten van een fenomenaal uitzicht over het meer en de schilderachtige bergen.

In de zomer is het de ideale plek om heerlijk te wandelen maar in de winter wordt het omgetoverd tot een waar skiparadijs. Heel wat mensen komen naar hier voor een leuke wintersportvakantie in Slovenië.

  • De kabelbaan is het hele jaar geopend en gaat om de 30 minuten naar boven, tussen 8u en 18u.
  • In 6 minuten ben je boven, je hebt er een geweldig uitzicht vanaf het panoramisch plateau, en er is tevens een restaurant.
  • Sportievelingen kunnen ook helemaal naar de top van de Vogel wandelen.
  • Raadpleeg de website voor info over prijzen en openingsuren
Onze tip: In het Bohinj infocenter kan je voor een klein prijsje (€ 2 in 2019) een infoboekje kopen. Hierin zit achteraan een kortingsbon zodat kinderen in bijzijn van hun ouders gratis op de kabelbaan naar de top van Mount Vogel kunnen (1 coupon per persoon).
  1. Ontdek de prachtige omgeving

Neem zeker ruim de tijd om te genieten van het prachtige Bohinj meer en je zal na een paar uurtjes helemaal betoverd zijn. En gelukkig voor ons hoeven we onze dag na een bezoek aan het meer nog niet meteen af te sluiten. Er is namelijk ook heel wat moois te zien in de omgeving van Lake Bohinj. Dankzij de locatie van het meer, namelijk middenin het Triglav Nationaal park, ben je omringd door prachtige natuur en de mooiste plekjes.

Zo kan je bijvoorbeeld te voet de Savica waterval gaan verkennen of kan je doorwandelen naar de Tolmin kloof. Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan het meer van Bled (+- 30 minuten rijden vanaf het meer van Bohinj). Dit meer is iets populairder dan Bohinj Lake en dus zeker de moeite waard. Laat je verrassen door de mooie omgeving tijdens een ontspannende wandeling.

Boek een daguitstap rond het meer van Bohinj

  1. Een klim naar de Savica waterval

Naast het meer van Bohinj, middenin het Triglav Nationaal Park, bevindt zich de Savica waterval waar we het eerder al over hadden. De waterval is 78 meter hoog en stort naar beneden van de steile kliffen van Komarča. Wanneer je de tijd hebt, is een bezoekje aan de prachtige waterval echt de moeite waard. Je wandelt door de bassen, langs ruige rotswanden en kleine riviertjes.

  • Je kan de waterval bereiken door voorbij Ukanc te rijden.
  • Parkeer je wagen op de parkeerplek naast het restaurant. Vandaar kan je de gemarkeerde wandelroute nemen.
  • Kom je met de boot? Dan kan je vanuit Ukanic naar de waterval wandelen.
  • Vanaf het ticketoffice, doe je de 500 treden in ongeveer 30 minuten (enkel) om bij de waterval uit te komen.
  • Neem in de zomer zeker voldoende drinken mee en trek je beste wandelschoenen aan.
  • Het is een stevige klim naar de waterval. (Klik hier voor map met het startpunt).
  1. Triglav Nationaal Park

Triglav, ook wel gekend als het symbool van Slovenië. Het park is een van de mooiste ongerepte landschappen van Europa. En met een hoogte van 2864 is de Triglav de hoogste berg van het land. Ze zeggen dat een echte Sloveen de berg minstens één keer in zijn leven moet hebben beklommen.

Het Triglav Nationaal Park is een trekpleister voor iedereen. Je wandelt hier door de groene naaldbossen, kristalheldere meren, stille valleien en imposante bergen. Maar ook actievelingen kunnen hun hart hier ophalen door te kajakken, raften, fietsen of skiën.

LEESTIP: Wil je graag alles te weten komen over een bezoekje aan het Triglav Nationaal Park? Lees onze uitgebreide blogpost met alle informatie over je bezoek aan het Triglav Nationaal Park.

  1. Het mooiste uitzichtpunt over het Meer van Bohinj

Genieten bij uitzichtpunt Vodnik

Een ander uitstapje dat ook zeker de moeite loont, is er eentje naar het uitzichtpunt Vodnik. Hier wordt je overwelmt door een prachtig uitzicht over het dal en meer van Bohinj. Er zijn ook bankjes waar je even kan uitrusten, iets drinken of zelfs kan picknicken. Om Vodnik te bereiken, moet je een autoritje maken over een bergpas richting Koprivnik en vervolgens de borden van Vodnik volgen. Na ongeveer 15 minuten bereik je het uitzichtpunt. Bekijk de ligging.

  1. Wandeling door Mostnica Gorge

De Mostnica Gorge - oftewel kloof - vind je eveneens in de buurt van het Bohinj meer. Deze kloof is gelegen in Stara Fužina. Hoewel het een niet zo bekende plek is, vinden wij het zeker de moeite om te bezoeken. Je krijgt namelijk prachtige uitzichten over de kloof en je ziet ook verschillende rotsformaties. Let op: af en toe zal je wel je beste beentje moeten voorzetten om te klimmen of dalen.

  • Wanneer je aankomt bij de Mostnica kloof kan je kiezen voor een wandeling van één uur en half (4km) die je door de Mostnica vallei brengt.
  • Of je kan de route naar de Voje vallei er bijnemen en dan loop je er ongeveer 3,5 uur over (12km).
  • Trek dus zeker een paar comfortabele wandelschoenen aan!
  • De wandeling door de Mostnica kloof is geschikt voor kinderen, maar niet voor buggy's.
  • We raden je ook aan om voldoende water mee te nemen want er zijn geen verkooppunten voorzien op de wandelroute.
  1. Met de kinderen naar Goldhorn's Fairyland

Op vakantie met kinderen? In onze reisgids Slovenië vertellen we je meer over het Goldhorn's Fairyland een absolute aanrader! Het startpunt bevindt zich nabij de camping van Bohinj. Tijdens de wandeling door het bos leren de kinderen meer bij over de lokale sprookjes aan de hand van leuke en interactieve activiteiten en opdrachten die ze moeten uitvoeren.

  • Bij het startpunt van de route vind je een informatiebord met het labyrint.
  • De wandeling door het sprookjespark is 1,6 kilometer en erg gevarieerd.
  • Er zijn ook plekken voorzien waar je gezellig samen kan picknicken of kan zwemmen.
  • Meer info in het Bohinj toerist infocentrum, waar je ook een opdrachtenboekje kan kopen (€2) om de kinderen stempels te laten verzamelen tijdens de wandeling.
  1. Het Meer van Bohinj bezoeken vanuit Ljubljana

Heb je niet al te veel tijd om het meer van Bohinj te bezoeken? Dan kan je ook altijd een dagtour boeken. Vanuit Ljubljana worden er verschillende tours en excursies naar het meer van Bohinj en het meer van Bled georganiseerd. Bekijk hieronder alvast enkele leuke tours naar het Meer van Bohinj vanuit Ljubljana.

  1. Kamperen aan het Meer van Bohinj

Aan de westelijke kant van het meer kan je de Camp Bohinj vinden. Dit is de ideale plaats als je een paar dagen in de natuur wil doorbrengen. De camping is gelegen aan het water, wat er voor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een prachtig uitzicht. Dit is een absolute aanrader voor mensen die hun tijd graag doorbrengen in de natuur!

  1. Hoe geld besparen in en rond Bohinj?

Verblijf je in Bonhinj? Dan is het aankopen van een Bonhinj Mobility Card zeker te overwegen waard. Hiermee kan je genieten van tal van kortingen op attracties in en rond het meer van Bohinj en vele zaken zijn zelfs helemaal gratis. Zeker ook een aanrader als je met kinderen in Bohinj bent.

Enkele van de voordelen met de Bohinj Mobility Card:

  • Gratis parkeren in Bohinj.
  • Gratis toegang tot Savica Waterval, Mostnica Gorge en de kerk van St John.
  • Gratis tocht met de panoramische boot op het meer van Bohinj.
  • Gratis toegang tot alle musea in Bohinj.
  • Gratis zomer Hop-on, hop-off busritten naar Pokljuka.
  • Gratis extra shuttles in het zomerseizoen.
  • Gratis enkele reis of retourtickets voor treinreizen.
  • 50 % korting op buskaartjes van Bohinj in de regio Gorenjska, naar Ljubljana en in de tegenovergestelde richting (bussen van reisbureau Alpetour).
  • 20 % korting op een retourticket voor de kabelbaan naar Vogel.
  • 5 - 50 % korting op activiteiten en bezienswaardigheden in Bohinj en elders in Slovenië.

Wie kan een Bohinj Mobility Card kopen?

  1. Wat is de ligging van het Meer van Bohinj op de kaart?

Hoe bereik je het Meer van Bohinj?

  • Vanuit de hoofdstad Ljubljana rijd je in ongeveer 1,5 uur naar het meer van Bohinj, de afstand bedraag zo'n 85 km.
  • Beschik je zelf niet over een wagen in Slovenië, dan kan je met de bus er naartoe.
  • Reken vanuit het busstation tot Bohinj Jezero op 2 uur tijd.
  • Ga mee met een tour vanuit Ljubljana naar het Lake Bohinj en Lake Bled. Boek je tour online, ga volop genieten zonder stress of gedoe.
Met de auto naar Slovenië? Bekijk ons blogartikel met de beste route naar Slovenië + handige tips.

Verblijf je rond het Meer van Bled? Dan is een daguitstap naar Bohinj ideaal, je doet er een half uur over om de rit tussen de 2 meren af te leggen met je auto.

Wat is de ligging van het Meer van Bohinj op de kaart?

  1. Waar overnachten rond het meer van Bohinj?

Het meer van Bohinj is een prachtige bestemming in Slovenië waar je gerust enkele dagen kan doorbrengen. Bovendien kan je vanaf het meer ook verschillende andere topbezienswaardigheden in Slovenië ontdekken zoals het Triglav-gebergte en de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Hieronder alvast enkele leuke verblijven of bekijk het aanbod hotels en pensions hier online.

  • Butterfly Lodge, gezellig ingerichte lodge op 3 kilometer van het Meer van Bohinj.
  • Vila Park B&B, een knusse bed and breakfast gelegen op 350 meter van het Meer van Bohinj.
  • Hotel Bohinj omgeven door ongerepte natuur en bevindt zich op 100 meter van het Meer van Bohinj.
  • Camp Bohinj, kampeerplek met uitzicht op het meer van Bohinj.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Meer van Bohinj

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het Meer van Bohinj? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slovenië!

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 juli 2023 - Le bruyn

Zeer degelijk uitgewerkt

- 28 juni 2023 - Ellen

Mooie, complete reisgids. Staat veel informatie in over zowel bekende als minder bekende plekken. Ook goede route beschrijvingen.

- 19 juni 2023 - Mireille Steegh

We hebben op de on-line gids leuke tips gevonden. Het meer van Bohinj was geweldig. We adviseren anderen om hier zeker naar toe te gaan

- 15 april 2023 - Dekeyzer jan

Ik zal het boekje zeker goed kunnen gebruiken .want ik ga in juni naar het meer van bled waar ik zal verblijven .en zeker van die uitstappen zal doen .want ik heb een auto gehuurd op de luchthaven . Dus ik zal verschillende plaatsen bezoeken .

- 4 februari 2021 - Mayke vermulst

Goede praktische tips zodat je een idee hebt wat er te doen is. Ik ken Slovenië helemaal niet maar door deze informatie hebben we nu wel 2 weken vakantie geboekt, onder voorbehoud dan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?