Dit zijn de 7 mooiste dorpen en bezienswaardigheden in Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dit zijn de 7 mooiste dorpen en bezienswaardigheden in Puglia

4 juni 2019 in Puglia6 reacties

Buitenlandse toeristen hebben Puglia zeer lang over het hoofd gezien als mogelijke vakantiebestemming. Dat is nu helemaal anders. Tegenwoordig staat Puglia bekend als zowel een strand- als culturele vakantiebestemming, en een ideal om als auto rondreis te doen (bekijk hier ons volledig uitgewerkte route door Puglia).

Puglia bevindt zich in de hiel van de Italiaanse laars en je vindt er alles wat je zou verwachten van een Italiaanse regio: eeuwenoude dorpjes die trots hun geschiedenis dragen, idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, een keuken die niet moet onderdoen voor andere regio’s in Italië, de zee en prachtige stranden…

In wat volgt, nemen we je mee naar onze favoriete dorpjes en stadjes in Puglia.

Inhoud artikel

  1. Verdwalen in de straten van Polignano a Mare

"Volare, ooh oooh! Cantare, ohohoho!" Domenico Modugno (1928-1994) werd met het liedje Dipinto nel blu ( beter bekend als Volare) wereldberoemd. De zanger is geboren in het mooie kuststadje Polignano a Mare, dat bovenop een glanzende klif uit kalksteen ligt. Je kan er heerlijk ronddwalen in de smalle straatjes, genietend van een heerlijk roomijsje. Of turen over de Adriatische kust, terwijl je sipt van een fris drankje op één van de vele terrasjes. Of waarom niet afkoelen in het helderblauwe water aan het strand?

  1. Het Parco Nazionale dell'Alta Murgia met het Castel del Monte

Het Parco Nazionale dell'Alta Murgia is een prachtig natuurgebied dat gevormd werd door eeuwenlange erosie. Hoewel de mens ook wel een zekere invloed op het gebied heeft gehad, is het toch vooral een plek waar de natuur de baas is. Je kan er genieten van fauna, flora en bijzondere grotformaties.

In het park bevindt zich ook het Castel del Monte, één van de bekendste kastelen van Italië. Zo belangrijk, dat het zelfs op de munten van 1 eurocent prijkt. Deze citadel dateert uit de 13de eeuw en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Overal in het kasteel werd het nummer 8 verwerkt: het werd gebouwd volgens een perfect achthoekige vorm, met 8 torens die ook elk octogonaal zijn.

  1. Trulli-hoofdstad Alberobello

1500! Zoveel trulli kan je vinden in het historische centrum van Alberobello, dat hiermee zowat de "hoofdstad" van deze bijzondere, kleine gebouwen wordt beschouwd. Het is dus niet zonder reden dat dit dorp prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Enkele bijzondere trulli die je zeker moet bezoeken, zijn de Trullo Sovrano (1785), de enige trullo met twee verdiepingen, de trullo-Kerk van Sint-Antonius (1926) of het Museo del Territorio 'Casa Pezzolla', waar 2 trulli met elkaar verbonden zijn, en zo bekend staan als de "tweeling trulli". Ontdek nog meer mooi dorpjes en trulli in de Valle D'Itria.

Onze tip: Wil je graag meer achtergrond info over Alberobello? Ga mee met een lokale gids, in 2 uur tijd laat hij je alle verborgen plekjes zien en laat je kennis maken met het bekende en minder bekende Alberobello. Meer info en boeken kan hier.
  1. Romeinen en barok in Lecce

Lecce is één van de mooiste plekken van Puglia, en dit vooral dankzij haar architectuur, die zelfs een eigen naam heeft gekregen! De barocco leccese-stijl vind je in heel wat plekken van de stad terug, en vormt een mooi homogeen geheel, iets dat niet zoveel voorkomt in andere steden van Zuid-Italië. Deze barokstijl is expressief en sierlijk, en incorporeert tal van opvallende figuren, zoals waterspuwers.

Daarnaast verbergt Lecce ook heel wat oude Romeinse restanten.
Kortom: er is zoveel te zien in Lecce dat we er een aparte blogpost over geschreven hebben. Je kan ook heel wat interessante daguitstappen vanuit Lecce maken.

  1. Olijfolie en heel wat geschiedenis in Gallipoli

Gallipoli was eerst een nederzetting van de Grieken, en werd toen een Romeinse kolonie. De stad werd doorheen haar geschiedenis geplunderd door de Vandalen en de Goten, maar uiteindelijk heropgebouwd door de Byzantijnen.

In de loop van de 18de eeuw zette de stad zich op de kaart als de grootste olijfoliemarkt van het middellandse zeegebied.

We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden van Gallipoli gebundeld in een blogpost. Maar ook in de buurt van Gallipoli zijn er leuke plekken te bezoeken.


  1. Wijnen in pittoresk en charmant Locorotondo

Locorotondo is de tweede meest populaire stad in de Valle D’Itria en, net als Alberobello, slaagt ze erin om de bezoekers te betoveren. Deze stad wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stadjes in Italië. Locorotondo is niet alleen bekend omdat het er zo pittoresk uitziet, maar ook voor haar wijnproductie, dus het is misschien geen slecht idee om hier een fles mee te nemen voor deze avond of als souvenir.

Locorotondo barst niet alleen van de bezienswaardigheden, maar ook het stadje zelf met haar charmante setting, lokt aan. Neem wat tijd om het heerlijke Centro Storico met zijn nauwe, rechthoekige huizen te verkennen, een witgewassen doolhof bovenop een groene heuvel. Het centrum biedt tal van prachtige hoekjes en is goed onderhouden, met bloempotten en nette straten. Wandel langs de straat die het centrum op de heuveltop omringt. Van hieruit heb je prachtige uitzichten over de groene en mooie Valle D’Itria.

Ga er wijnen proeven bij I Pastini, een gids maarkt met jou een fietstocht door de vallei van het beroemde Locorotondo.
  1. Geschiedenis en nachtleven in het levendige Bari

Het historische hart van Bari, de hoofdstad van de regio Puglia, lijkt wel een doolhof waar je telkens opnieuw op een bijzondere plek botst.

Er is echter niet alleen veel te zien in Bari, maar ook veel te doen. De stad heeft meer nachtleven dan de meeste andere steden van Puglia. Een groot aantal jonge mensen en migranten maken deze stad wat levendiger, alsook het feit dat Bari een transportknooppunt naar andere locaties in Europa is.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Bari hebben we opgelijst in een apart blogbericht. En met deze tips kan je de ruime omgeving van Bari verder verkennen.

  1. Extra: de grotwoningen van Matera

Matera is een dorpje gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Strikt gesproken ligt het dus niet in Puglia, maar toch nemen we Matera graag op in de lijst voor haar uitzonderlijk erfgoed, waaronder haar vele grotwoningen en grotkerken. Je leest in 2 aparte blogposten meer over de bijzondere bezienswaardigheden van Matera, en de leuke daguitstappen die je vanuit Matera kan maken.

In 2019 is Matera Culturele Hoodstad van Europa.

  1. Waar overnachten in Puglia?

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !)

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 3 juni 2019 - Ingrid Vets

Zeer bruikbaar,duidelijk materiaal! Handig als je een stad bezoekt en dan even wat info bij de hand te hebben!

- 1 juni 2019 - Huub Vanhommerig

Dit is een geweldige reisgids. Up to date, praktisch, duidelijk en bovenal behulpzaam. Route, bezienswaardigheid, overnachting of restaurant, alles direct bij de hand. Top !

- 28 mei 2019 - Marleen

Dit is een duidelijke, uitgbreide gids. Zalig al die tips. Mijn vakantie is uitgestippeld en zullen we dankzij de gids geen enkel mooi plekje missen. Dank je wel.

- 13 januari 2019 - Lia Thijssen

Een geweldige site om je optimaal voor te bereiden op je reis! Mooie tips en routes om je vakantie intens te beleven.

- 12 oktober 2018 - Jeannine

Dank zij de gids hebben we super mooie dingen gezien!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?