20 x mooiste bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

Complete reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

17 september 2021 in Champagne14 reacties

Reims is een stad die duizenden jaren oud is en waarvan het ontstaan teruggaat tot voor onze jaartelling. Ook in de Romeinse tijd was deze stad al redelijk gekend. Met zijn rijke geschiedenis is Reims dan ook een heel interessante stad om te bezoeken. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Reims.

Onze tip: Koop je Reims City Pass en bespaar

Veel zien en doen in Reims?
Koop dan een Reims City Pass vanaf € 22, zo kan je gratis openbaar vervoer in Reims gebruiken en krijg je gratis toegang tot de musea + tal van kortingen en bezoek aan een Champagnehuis.

Hieronder een overzicht van de leukste activiteiten in Reims, wil je graag Champagne proeven? Bekijk hier alle Champagnetours in Reims.

Inhoud artikel

Hoe Reims bereiken?

Reims ligt op zo'n 230 km van Brussel, en zo'n 375 km van Rotterdam. Reken tussen de 3 en 4,5 uur om er te geraken met de auto. Een auto met een grote koffer is ideaal om de Champagnestreek te bezoeken, zo kan je meerdere kartonnen met bubbels mee terug naar huis nemen. Weet dat er meer dan 300 champagnehuizen zijn, dus kiezen wordt de opdracht!

 1. Place Drouet d'Erlon

Op de Place Drouet d'Erlon moet je vooral zijn als je het nachtleven van Reims wilt ontdekken. Ook overdag kan je er terecht om een gezellig terrasje te doen bij mooi weer. Pronkstuk van deze straat is de Fontaine Subé. Deze fontein werd geplaatst in 1906 en de vier standbeelden aan de fontein staan symbool voor de rivieren (Marne, Vesle, Suite en Aisle) van de regio. Het gouden overwinningsbeeld van de fontein werd gestolen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd in 1989 vervangen door een replica.

 1. Église Saint-Jacques

De Église Saint-Jacques is één van de oudste kerken van Reims en valt vooral op door haar eenvoud. Binnenin kan je wel enkele prachtige glasramen bezichtigen. Deze werden geplaatst in de tweede helt van de vorige eeuw. De toenmalige burgemeester, Jean Taittinger, trok verschillende kunstenaars aan om deze glasramen te laten maken. Zo kan je onder meer glasramen bewonderen die van de hand zijn van Joseph Sima, Vieira da Silva en Benoît Marcq.

 1. Musée des Beaux-Arts

In de oude gebouwen van de Abdij van Saint-Denis kan je het Museum voor Schone Kunsten van Reims ontdekken. De kunstwerken zijn er in chronologische volgorde opgesteld, dit van de 15de eeuw naar de 20ste eeuw.

 1. Grand Théâtre de Reims

In 1866 werd er gestart met de bouw van het Grand Théâtre de Reims. Na zeven jaar werken werd het gebouw in gebruik genomen maar na de Eerste Wereldoorlog bleef er al niet veel meer over van het gebouw. Op basis van de oude plannen werd het theater dan maar weer helemaal opnieuw gebouwd en zo kon het zijn deuren weer openen in 1931.

Helemaal voorbereid naar de Champagnestreek vertrekken? Download onze reisgids door de Champagnestreek met uitgewerkte autoroutes door de Champagne en stadswandelingen in Reims en andere steden. Zo ontdek je de streek op z'n best + leuke weetjes.

 1. Kathedraal Notre-Dame

De Kathedraal Notre-Dame dateert uit de 13de eeuw. Na de vernietiging van Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de kathedraal helemaal gerestaureerd worden. Het pronkstuk van de kathedraal is het indrukwekkende roosvenster met een diameter van 12,5 meter. Verder vind je er ook nog prachtige wandtapijten en gebrandschilderde ramen. In de zomermaanden kan je een lichtshow zien op de gevel van de kathedraal, meer info en actuele tijden kan je vinden op de site.

 1. Basilique Saint-Remi

De Basilique Saint Remi is de oudste kerk van Reims en bevindt zich naast de gelijknamige abdij. Ze dateert oorspronkelijk uit het jaar 852. Ze is ook genoemd naar de patroonheilige van Reims, de heilige Remigius. De eerste kerk was Romaans, maar in de loop der eeuwen is ze verbouwd tot een basiliek in gotische stijl.

Zoals zoveel kerken is ook de Basilique Saint Remi verschillende keren verwoest en heropgebouwd, waarvan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog de laatste grootschalige was.

 1. Abdij en Musée Saint-Remi

Het museum in de oude abdij van Saint-Remi, naast de gelijknamige basiliek, heeft een uitgebreide expositie van kunstgeschiedenis uit de streek rond Reims. De collectie gaat van prehistorische voorwerpen tot kunstwerken uit de latere middeleeuwen. Er zijn bronzen en houten beeldhouwwerken van religieuze figuren. Er zijn ook wandtapijten en wapens en je kan de marmeren graftombe van Jovinus zijn. Jovinus was een Romeinse senator uit de 5e eeuw.

 1. Palais du Tau

Het Palais du Tau is het voormalige aartsbisschoppelijke paleis van Reims en dateert uit de 16de eeuw. Tegenwoordig is dit gebouw ingericht als een museum. Je kan er verschillende belangrijke historische voorwerpen terugvinden. Zo wordt er ondermeer de talismann tentoongesteld van Karel de Grote en de kelk die gebruikt werd bij het zalven van koningen. Daarnaast vind je er nog heel wat kerkschatten en kerkbeelden.

TIP: Wil je dit museum bezoeken, boek je ticket alvast online via deze link, zo kan je binnen zonder aanschuiven in de wachtrijen.

 1. Place Royale

De Place Royale werd aangelegd in de 18de eeuw en valt vooral op door de vele bogengalerijen. Op het plein kan je een standbeeld vinden van Louis XV. Het originele standbeeld werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie. In de 19de eeuw werd het dan ook vervangen.

Het Hôtel des Fermes is het meest opvallende gebouw op het plein. Tegenwoordig zetelt de sous-préfecture hier.

 1. Place du Forum en het Cryptoportique

In het midden van de Place du Forum kan je het Romeinse Forum vinden. Dit is ook de toegang tot het Cryptoportique Gallo-Romain. Hier kan je drie zuilengalerijen terugvinden uit het antieke Reims die zich onder het Forum bevonden. Deze zouden dateren uit circa 200 na Christus. Vooral de oostelijke galerij is zeer goed bewaard gebleven. Je kan vaak in het Cryptoportique terecht voor allerhande tentoonstellingen.

Reims en de champagnestreek bezoeken? Download onze reisgids van de Champagnestreek en zie de mooiste plekjes van de streek.
 1. Museum - Hotel Le Vergeur

Op het Place du Forum vind je ook Hotel Le Vergeur, een 13e-eeuws gebouw en één van de mooiste panden van Reims. Het was in het begin van de 20e eeuw in handen van baron Hugues Krafft, die het huis na WOI liet restaureren. Na zijn dood bleven zijn antiek meubilair en zijn kunstcollectie er staan. Daarom kan je in het museum terecht met onder meer werken van Dürer, zoals de Apocalyps en de Grote Passie.

 1. Capitulatiemuseum

Het Capitulatiemuseum heeft slechts één zaal, de Salle de la Reddition, maar die ene ruimte heeft wel een immens historisch belang gehad voor de wereld. Het was hier dat de Duitsers hun capitulatie formeel hebben ondertekend, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Dat gebeurde op maandag 7 mei 1945 om 2u41 in de nacht. Vandaag is er een oorlogsmuseum gevestigd, met uiteraard veel aandacht voor de protagonisten op het einde van de oorlog.

Wil je zelf de champagnestreek verkennen? Download onze reisgids door de Champagnestreek met diverse autoroutes door de Champagne en stadswandelingen. Het beste van de streek en leuke weetjes over champagne.

Doe een tour door de Champagnestreek

 1. Hôtel de Ville

Het stadhuis van Reims dateert uit de 17de eeuw en onderging het zelfde lot als heel wat andere gebouwen in Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog, het werd vernield. Met een beetje geluk is de renaissancegevel gespaard gebleven. Deze is dan ook nog altijd te bewonderen en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 1. Porte de Mars

De Porte de Mars werd gebouwd in de 3de eeuw en was de grootste triomfboog van het Romeinse Rijk. Nadat de boog in 1595 werd afgebroken werd ze in 1834 terug opgegraven en volledig gereconstrueerd.

 1. Kapel van Foujita

De Kapel van Foujita bevindt zich in de tuinen van het champagnehuis Mumm in de Champs de Mars. De Kapel is in 1964 opgericht door de Japanse schilder Foujita nadat hij onder de indruk was geraakt van het mystieke karakter van de stad Reims. De kapel is opgetrokken in Romaanse stijl. Van buitenaf lijkt het niet veel, maar binnen vind je evenwel verschillende prachtige fresco's van Foujita. In 1992 werd de kapel een erkend historisch monument.

Zelfs wanneer je het champagnehuis zelf niet zou bezoeken, is het toch de moeite om de kapel even binnen te gaan. Het gebouw is dagelijks geopend van 10 tot 12u en van 14 tot 18u.

 1. Le Planétarium

Het planetarium van Reims vind je in het vroegere college van de Jezuïeten. Het is open op woensdag, zaterdag en zondagnamiddag tijdens het schooljaar en iedere dag tijdens de schoolvakanties. Het is een interactief planetarium dat je kennis laat maken met het heelal door multimediale projecties, telescopen en diverse themavoorstellingen die van dag tot dag kunnen verschillen. Meer info over actuele voorstellingen vind je op de website. Een leuke activiteit voor het hele gezin.

 1. Biscuit Rose de Reims

Dit koekje ontstond reeds rond 1690. De lokale bakkers experimenteerden toen met hun warme bakovens waardoor er uiteindelijk een speciaal koekje "bis-cuit", als resultaat was. Het roze koekje kreeg zijn kleur door het toevoegen van karmozijn. De ideale combinatie dus van dit typisch roze koekje uit Reims met een glas Champagne.

 1. Reims-Champagne Motor Museum

Je wist het misschien niet maar Reims is de thuisbasis van een van de vijf grootste automusea van Frankrijk. Het Reims-Champagne Motor Museum is een minder bekende toeristische attractie, maar toch een geweldige plek om te bezoeken, zeker wanneer je een autoliefhebber bent.

Door het museum een bezoekje te brengen, draag je trouwens bij aan het behoud van de geschiedenis van het Franse auto-erfgoed. Zo kan de vereniging uitzonderlijke voertuigen blijven tentoonstellen die alleen in privécollecties te vinden zijn. In het museum kan je enkele zeldzame, unieke auto's in "gebruikte staat" bewonderen. De collectie omvat ook meer dan 90 tweewielers, meer dan 80 vintage trapauto's en meer dan 7.000 miniatuurauto's.

 1. Sainte Clotilde van Reims Basiliek

De basiliek Sainte-Clotilde werd in 1898 gebouwd ter gelegenheid van het veertiende eeuwfeest van de doop van koning Clovis. Dit gebouw in Byzantijnse stijl, in de vorm van een Grieks kruis en bekroond door een koepel, is een eerbetoon aan de vrouw van Clovis. Zij stond aan de wieg van de bekering van de koning van de Franken. De basiliek herbergt zo'n 2.000 relikwieën van belangrijke Franse heiligen, die worden bewaard in meer dan 120 reliekschrijnen. Ga zeker eens een kijkje nemen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Reims? Bekijk het volledige aanbod hotels in Reims.

 1. In de buurt van Reims

Kan je maar niet genoeg krijgen en wil je graag nog meer zien? Dat kan! Want ook in de omgeving van Reims zijn er tal van interessante plekken die je kan bezoeken. Of download onze reisgids Champagnestreek en ontdek de mooiste plekken in de buurt van Reims.

Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers

Op zo'n 30 minuten rijden van Reims vind je de indrukwekkende Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers. De geschiedenis van deze abdij is nauw verbonden met die van de champagne. Vandaag de dag behoort het zelfs tot het champagnehuis Moët & Chandon. Ga zeker even een kijkje nemen in de kerk van Saint-Sindulphe. Hier liggen de stoffelijke resten van Dom Pérignon en Dom Ruinart, twee zeer bekende namen in de geschiedenis van de champagne.

Vuurtoren van Verzenay

Een andere bezienswaardigheid die je nog kan bezoeken is de Vuurtoren van Verzenay. De vuurtoren is gelegen in het midden van de wijngaarden, op minder dan 20 kilometer van Reims: de vuurtoren van Verzenay. Hoewel het in 1909 werd gebouwd voor promotionele doeleinden, is de vuurtoren nu omgetoverd tot een wijnmuseum. Verder is het ook mogelijk om de vuurtoren te beklimmen (25 meter hoog) om te genieten van het panorama van de omliggende wijngaarden.

Beschik je over de Reims City Pass? Dan krijg je korting op de entreeprijs van het Museum + Vuurtoren!
 1. Welke champagnehuizen kan je bezoeken in Reims?

Voor veel mensen is een trip naar de Champagnestreek niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele champagnehuizen, al dan niet met een degustatie van de sprankelende godendrank. In Reims zijn er enkele bekende champagnehuizen gevestigd waar je een rondleiding met proeverij kan volgen. We zetten de aanraders even bij elkaar.

Enkele georganiseerde Champagne tours die je kan volgen:

1. G.H. Mumm

Het champagnehuis van G.H. Mumm is één van de grootste, met een fraai art-deco gebouw en 25 kilometer kelders onder de stad. Je kan dit het hele jaar door bezoeken. In de tuinen van het champagnehuis vind je de Kapel van Foujita. Dit champagnehuis ken je vooral van de Cordon Rouge, de flessen met een rode band in het label. Een proeverij + tour boek je hier online vanaf € 23.

2. Pommery

Champagnehuis Pommery is open vanaf juni. Je kan de kelders en de Villa Demoiselle bezoeken, inclusief proeverijen. De flessen herken je door de blauwe huisstijl met gouden letters.

3. Taittinger

Ook de champagnekelder van Taittinger kan je bezoeken vanuit Reims met een gegidste tour in een minivan van een halve dag. Taittinger valt vaak op door hun samenwerkingen met kunstenaars voor de etiketten. Hun exclusieve wijnen krijgen steevast kunstige labels en kurken die erg gegeerd zijn bij verzamelaars. Een tour door de Champagnestreek + proeverij Taittinger boek je hier online.

4. Veuve Clicquot

De kelders van het iconische Veuve Clicquot zijn toegankelijk van maart tot eind december. Je moet wel vooraf reserveren. Deze champagne ken je door het beroemde oranje etiket. Proeverij + lunch bij Veuve Clicquot boek je hier online.

Meer weten over de champagnehuizen? Lees onze blog over alle grote champagnekelders die je kan bezoeken in de Champagnestreek. In Reims en Epernay kan je ook champagnetours boeken waarmee je een bezoek aan een champagnekelder combineert met andere bezienswaardigheden.

 1. Waar overnachten in de Champagnestreek? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Bekijk onze 10 favoriete hotels in de Champagnestreek.

Mercure Reims Centre Cathédrale

Het 4-sterrenhotel Mercure Reims Centre Cathédrale is ideaal gelegen op slechts een korte afstand van de Notre Dame in Reims. Je verblijft in ruime kamers die voorzien zijn van alle comfort. En de werkruimtes combineren technologie en modulariteit en hebben alles wat je nodig hebt.

Het restaurant serveert traditioneel Franse gerechten, en de Le Duke-snackbar biedt een grote keuze aan champagnes (we zitten dan ook niet voor niets in de Champagnestreek!) Meer info en boeken.

Continental Hotel (Reims)

Dit elegante hotel is gevestigd in een historisch herenhuis uit de 19e eeuw, en ligt aan een voetgangersgebied in het hart van Reims. Het hotel bevindt zich op 250 meter van het treinstation van Reims en op 9 minuten wandelen van het Reims Champagne Congrès. Functioneel, comfortabel en ingericht in een unieke stijl, de kamers van het Continental Hotel bieden allemaal hetzelfde comfort en de beste kwaliteit. Bovendien kun je elke ochtend goed beginnen met een ontbijtbuffet in het restaurant of in het comfort van je kamer. Meer info en boeken.

Campanile Reims Centre - Cathedrale

In het centrum van Reims ligt het mooie Campanile Reims Centre - Cathedrale. Dat deze accommodatie op een toplocatie ligt, is zeker. Het bevindt zich op maar 10 minuten wandelen van het expositiegebouw Reims Champagne en 1 km afstand van de kathedraal van Reims. Altijd al eens de vuurtoren van Verzenay willen zien? Die bevindt zich op 17 km afstand.

In het restaurant van het hotel kan je de hele dag door terecht voor een maaltijd. Als je aan wat ontspanning toe bent, kan je terecht in de bar of op het buitenterras. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 november 2021 - Nicole Van den Mooter

Ik vond het jammer dat je maar een stuk kon downloaden van de gids en het deel dat ik nodig had daarvoor moest je hem aankopen. Jammer

- 8 mei 2021 - vanassche

gaan zeker de champagne huizen die je vermeld bezoeken ( De Castalane en Milan ) en een wandeling maken langs de grote champagnehuizen de Epernay. Graag ook in dien mogelijk restaurantjes aanduiden rond Oger , na bezoek Milan.

- 6 oktober 2020 - luc warnier

De reisgids is een zeer goede begeleider om de streek te verkennen. Goede compacte uitleg over de bezienswaardigheden, goede wegbeschrijving en goede adressen. TOP!

- 14 september 2020 - [email protected]

Heb de streek nog niet kunnen bezoeken vanwege de corona., maar ben het zeker van plan.

- 24 juli 2020 - Helpers jozef

Zeker te doen en tijd ervoor uittrekken om het rustig te bekijken👍👍👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?