10 x bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

17 oktober 2018 in Champagne3 reacties

Reims is een stad die duizenden jaren oud is en waarvan het ontstaan teruggaat tot voor onze jaartelling. Ook in de Romeinse tijd was deze stad al redelijk gekend. Met zijn rijke geschiedenis is Reims dan ook een heel interessante stad om te bezoeken. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Reims.

Inhoud artikel

 1. Place Drouet d'Erlon

Op de Place Drouet d'Erlon moet je vooral zijn als je het nachtleven van Reims wilt ontdekken. Ook overdag kan je er terecht om een gezellig terrasje te doen bij mooi weer. Pronkstuk van deze straat is de Fontaine Subé. Deze fontein werd geplaatst in 1906 en de vier standbeelden aan de fontein staan symbool voor de rivieren van de regio. Het overwinningsbeeld van de fontein werd gestolen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd in 1989 vervangen door een replica.

 1. Église Saint-Jacques

De Église Saint-Jacques is één van de oudste kerken van Reims en valt vooral op door haar eenvoud. Binnenin kan je wel enkele prachtige glasramen bezichtigen. Deze werden geplaatst in de tweede helt van de vorige eeuw. De toenmalige burgemeester, Jean Taittinger, trok verschillende kunstenaars aan om deze glasramen te laten maken. Zo kan je onder meer glasramen bewonderen die van de hand zijn van Joseph Sima, Vieira da Silva en Benoît Marcq.

 1. Musée des Beaux-Arts

In de oude gebouwen van de Abdij van Saint-Denis kan je het Museum voor Schone Kunsten van Reims ontdekken. De kunstwerken zijn er in chronologische volgorde opgesteld, dit van de 15de eeuw naar de 20ste eeuw.

 1. Grand Théâtre de Reims

In 1866 werd er gestart met de bouw van het Grand Théâtre de Reims. Na zeven jaar werken werd het gebouw in gebruik genomen maar na de Eerste Wereldoorlog bleef er al niet veel meer over van het gebouw. Op basis van de oude plannen werd het theater dan maar weer helemaal opnieuw gebouwd en zo kon het zijn deuren weer openen in 1931.

 1. Kathedraal Notre-Dame

De Kathedraal Notre-Dame dateert uit de 13de eeuw. Na de vernietiging van Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de kathedraal helemaal gerestaureerd worden. Het pronkstuk van de kathedraal is het indrukwekkende roosvenster met een diameter van 12,5 meter. Verder vind je er ook nog prachtige wandtapijten en gebrandschilderde ramen.

 1. Palais du Tau

Het Palais du Tau is het voormalige aartsbisschoppelijke paleis van Reims en dateert uit de 16de eeuw. Tegenwoordig is dit gebouw ingericht als een museum. Je kan er verschillende belangrijke historische voorwerpen terugvinden. Zo wordt er ondermeer de talismann tentoongesteld van Karel de Grote en de kelk die gebruikt werd bij het zalven van koningen. Daarnaast vind je er nog heel wat kerkschatten en kerkbeelden.

 1. Place Royale

De Place Royale werd aangelegd in de 18de eeuw en valt vooral op door de vele bogengalerijen. Op het plein kan je een standbeeld vinden van Louis XV. Het originele standbeeld werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie. In de 19de eeuw werd het dan ook vervangen.

Het Hôtel des Fermes is het meest opvallende gebouw op het plein. Tegenwoordig zetelt de sous-préfecture hier.

 1. Place du Forum

In het midden van de Place du Forum kan je het Romeinse Forum vinden. Dit is ook de toegang tot het Cryptoportique Gallo-Romain. Hier kan je drie galerijen terugvinden uit het antieke Reims. Deze zouden dateren uit circa 200 na Christus.

 1. Hôtel de Ville

Het stadhuis van Reims dateert uit de 17de eeuw en onderging het zelfde lot als heel wat andere gebouwen in Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog, het werd vernield. Met een beetje geluk is de renaissancegevel gespaard gebleven. Deze is dan ook nog altijd te bewonderen en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 1. Porte de Mars

De Porte de Mars werd gebouwd in de 3de eeuw en was de grootste triomfboog van het Romeinse Rijk. Nadat de boog in 1595 werd afgebroken werd ze in 1834 terug opgegraven en volledig gereconstrueerd.

 1. Waar overnachten in de Champagnestreek? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Bekijk onze 5 favoriete hotels in de Champagnestreek.

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 mei 2019 - [email protected]

Practische en en zeer goede reisgids

- 29 april 2019 - Gilbert Mertens

De reis gidsen zijn een meerwaarde om een korte of lange vakantie voor te bereiden. In stadswandeling tot een dag route. Heeft me vele uren opzoek werk bespaard.

- 2 februari 2019 - Ellie

Hele fijne Vind dit super om op deze manier van de omgeving in Rheims te kunnen gaan bekijken. Leuk vooruitzicht met deze interessante gids. Gr. kunnen gaan genieten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?