Matera bezoeken? Buitengewone stad van grotwoningen en sassi

Volledige reisgids kopen voor € 10

Matera bezoeken? Buitengewone stad van grotwoningen en sassi

28 mei 2020 in Puglia3 reacties

Matera is een dorpje gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Het is bekend voor het Sassi-gebied met grotwoningen in de Gravine di Matera. Tot voor kort waren deze grotten een plaats van extreme armoede en achteruitgang. Tegenwoordig zijn het geen grot-sloppenwijken meer, maar een populaire toeristische bestemming, hippe woonsten en bedrijven geworden. Matera heeft zijn lot kunnen omdraaien en is niet langer een van de armste plaatsen van Italië.

Matera is in 2019 Europese Culturele Hoofdstad.

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

  1. De schedels van de Chiesa del Purgatorio

De Chiesa del Purgatorio werd tussen 1725 en 1749 gebouwd met fondsen van het Broederschap der Vagevuur, wat ook de naam verklaart. De kerk, in barokstijl, is een van de herkenningspunten van het historisch centrum van de stad. De hypnotiserende voorgevel wordt gekenmerkt door decoraties die gaan over het thema dood en verlossing; engelen sieren de bovenkant, en je vindt schedels in het houten portaal.

  1. Het prachtige panorama vanuit de Belvedere di Murgia Timone

Belvedere di Murgia Timone, het uitkijkpunt van de stad en van het beroemde Sassi-gebied, biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht dat zowel fotografen als artiesten gretig aantrekt.

  1. Meer panorama's vanuit de Belvedere Piazzetta Pascoli

Een ander adembenemend uitzichtpunt is het observatiedek, Belvedere Piazzetta Pascoli, waar je nog meer foto’s kan nemen van dit pittoreske stukje Puglia. Vanop deze plaza met stenen balkons kan je naar beneden uitkijken op de historische stad.

Onze tip om te overnachten: Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
  1. Het gigantische waterreservoir van Palombaro Lungo

Palombaro Lungo is ontegensprekelijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Matera. Dit gigantische waterreservoir ligt verborgen onder het voornaamste plein van de stad en is zeker zo prachtig als eender welke kathedraal.
De massieve bogen werden uit de bestaande rotsen gehouwen en hun omvang maakt je sprakeloos, alsook de vindingrijkheid die nodig was om ze te creëren. Het is pas zeer recent dat de site niet langer haar functie van watervoorziening voor de bewoners uitoefende.

Je dient wel op voorhand te boeken voor een rondleiding van 25 minuten met meertalige gidsen.
  1. De grotwoningen en rotskerken van de twee Sassi

De grotwoningen en rotskerken van de twee Sassi (2 districten: Sasso Caveoso en Sasso Barisano) van Matera maken van Matera een niet-te-missen bestemming maken . De grotten zouden bewoond geweest zijn vanaf het jaar 7000 v.C., en men vermoedt dat dit de eerste menselijke nederzettingen in Italië waren. De huizen werden uit de calcareniete rots van dit gebied gegraven. Dit is de enige plek ter wereld waar mensen kunnen zeggen dat ze wonen in dezelfde woning als hun voorouders 9000 jaar geleden!

  1. Relikwieën, fresco's en een rozetraam in de Cattedrale di Maria SS della Bruna

De bouw van de Cattedrale di Maria SS della Bruna ging van start in Matera in 1230 en werd voltooid in 1270. De kathedraal bevindt zich hoog op de heuvelrug die de twee ‘sassi’ van de stad scheidt, en heeft zowel vanbinnen als vanbuiten interessante kenmerken.

Aan de westelijke gevel vind je een rozetraam, en vanbinnen een Byzantijns fresco, de relikwieën van Sint-Jan van Matera, en een fresco uit de 14de eeuw dat het Laatste Oordeel voorstelt en dat werd herontdekt tijdens recente herstellingswerken aan het gebouw.

  1. Waar overnachten in Matera?

De meest originele plek om te overnachten is in een grotwoning of sassi. Er zijn heel wat mogelijkheden, voor ieders budget.

Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
Een echte aanrader, wel snel volboekt. Kijk hier voor meer info en prijzen.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis preview reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 3 november 2019 - Regina

Prachtige reisgids met veel nuttige informatie. Wij hebben besloten opnieuw naar Italië te gaan in juni 2020. Puglia staat al jaren op ons lijstje maar de afstand was steeds een bezwaar. De inhoud van deze reisgids heeft ons over de streep getrokken. Bedankt.

- 17 juli 2019 - Gilberte Geron

Zeer duidelijk omschreven. Interessant om bij de hand te hebben als je op reis gaat. Ook veel leuke tips

- 7 juni 2019 - Nicole Zwaenepoel

Duidelijk gids. ik ben pas van vandaag terug reis puglia . wij hebben alles goed en gemakkelijk kunnen gebruiken. Matera is een pracht stad om de grotwoningen en Sassi te bezoeken was er geen duidelijk plan binnen het stadje was het zeer ver warend

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?