Auto huren op vakantie? 14 x tips bij het huren van een auto op reis: zonder zorgen

Auto huren op vakantie? 14 x tips bij het huren van een auto op reis: zonder zorgen

25 april 2024 in Reisinfo3 reacties

Wil je een auto gaan huren op je vakantiebestemming om zo meer vrijheid te hebben en meer van de omgeving en bezienswaardigheden te zien? Waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis?

Hier lees je 14 tips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie. In dit artikel geven we antwoord op meeste voorkomende vragen en zaken waar je zeker moet op letten om de juiste wagen te huren tegen de laagste prijs.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Let op de voorwaarden rijbewijs en leeftijd

Voor het huren van een auto tijdens je vakantie gelden vaak een aantal voorwaarden met betrekking tot je rijbewijs en je leeftijd. Verschillende landen hebben verschillende regels, maar het verschilt ook per verhuurbedrijf. Vaak moet je al voor een bepaalde tijd een rijbewijs hebben. Soms is dit maar één jaar, maar vaker is het twee of drie jaar.

1.1. Let op de leeftijd dien je te hebben voor het huren van een auto

 • In veel landen is het lastig om onder de 21 een auto te huren, al zijn er soms bedrijven die speciaal voor de mensen tussen de 18 en 21 jaar auto’s verhuren.
 • In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat je minstens 25 moet zijn voor je een auto kan huren, of dat er voor huurders onder de 25 extra kosten in rekening worden genomen.

1.2. Dien je een internationaal rijbewijs te hebben?

Daarnaast zal je in veel landen in het bezit moeten zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je heel gemakkelijk aanvragen bij de ANWB of gemeentehuis aan te vragen. Hiervoor hoef je alleen je rijbewijs en een pasfoto mee te nemen.

 1. Je zal een creditcard nodig hebben

2.1. Alles met creditcard betalen of enkel de borg

Bij de meeste verhuurbedrijven kan je alleen betalen met een creditcard. Er wordt dan zowel het huurbedrag van je creditcard afgehaald als een reservering gezet voor de borg. Er zijn echter plekken waar het mogelijk is om het huurbedrag contant te betalen bij het ophalen van de auto, maar waar je vervolgens je creditcard details door moet geven voor de borg.

2.2. Welke creditcards worden geaccepteerd

Check van tevoren ook even welke creditcards geaccepteerd worden. Meestal zit je met MasterCard en Visa wel goed, maar het kan zijn dat je een andere creditcard hebt die niet overal geaccepteerd wordt.

2.3. Wat is de limiet van je creditcard

Ook moet je rekening houden met het limiet van je creditcard. Bij het betalen van je huurauto zal er een behoorlijk bedrag van je creditcard afgehaald worden en dit gaat soms over het limiet heen, waardoor je twee creditcards nodig zal hebben. In andere gevallen red je het gewoon met één creditcard maar heb je vervolgens niet heel veel meer over om bijvoorbeeld een hotel of een excursie te betalen.

2.4. Verdelen over meerdere creditcards

Soms is het mogelijk om, als je de auto met meerdere mensen huurt, het bedrag te laten verdelen over meerdere creditcards, maar in de meeste gevallen mag alleen de hoofdbestuurder betalen.

2.5. Op wie zijn naam staat de creditcard

De creditcard waarmee betaald wordt zal dan op naam moeten staan van de hoofdbestuurder, en er kan dus niet betaald worden met de creditcard van iemand anders.

2.6. Huren zonder creditcard

Er zijn autoverhuurders waar je een auto kan huren zonder creditcard, maar je moet er wel even je tijd voor nemen om dit uit te zoeken. Kleinere lokale verhuurders accepteren contant geld nog wel eens als het om een niet hele lange verhuurtijd gaat.

2.7. Auto huren met een prepaid creditcard

Een laatste mogelijkheid is het aanschaffen van een prepaid creditcard. Voor deze kaarten is er geen BKR toetsing en kan je zelf bepalen wat de limiet van de kaart is door er een bepaald tegoed op te storten. Voor je een auto huurt met deze creditcard moet je wel controleren of de verhuurder prepaid creditcards accepteert.

 1. Kies de gepaste auto voor jou

3.1. Hoeveel ruimte heb je nodig

Het is belangrijk dat je de juiste auto kiest voor wat je er mee wilt gaan doen. De eerste vraag is natuurlijk hoeveel ruimte je nodig gaat hebben. Met hoeveel personen ga je er op uit, en hoeveel bagage nemen jullie mee? Wanneer je met zijn vieren op pad gaat wil je niet een te kleine auto waar je met moeite allemaal in kan.

3.2. Enkel over verharde weg of ook off-road

Neem ook je reisroute in gedachten bij het zoeken van de juiste auto. Als je door de bergen rijdt wil je wel een auto die ook daadwerkelijk boven komt, maar met diezelfde auto kan je misschien niet off-road.

3.3. Manueel of automatisch schakelen

Ook moet je kijken of je met een handgeschakelde auto wilt rijden of een automaat. Als je bijvoorbeeld nog nooit links hebt gereden en je gaat nu naar een linksrijdend land, dan kan een automaat erg fijn zijn. Lees onze tips hoe links rijden op vakantie.

3.4. Mag ik met dit soort wagen rijden?

Houd ook rekening met het soort auto dat je mag besturen met je rijbewijs. Misschien wil je het liefst voor een grote camper gaan, maar is dit niet toegelaten met jouw type rijbewijs.

3.5 Traditionele benzine motor of elektrisch?

Welke bezienswaardigheden wil je graag gaan bekijken? Welke afstanden ga je afleggen tijdens je reis met de huurwagen? Als de afstanden minder dan 400 km per dag zijn kan je er ook voor kiezen om een elektrische wagen te huren. Lees onze blog voor meer info over rijden met een elektrische wagen op reis.

 1. Wat voor extra's wil je huren?

Welke extra's wil je huren?

Wanneer je het type auto hebt gekozen moet je nog kijken naar de extra’s die je er bij zou willen. Zo kan het fijn zijn als de auto die je huurt een airco heeft, maar is een radio misschien niet noodzakelijk. Ook kan je bij veel verhuurders een speciaal autostoel of kinderzitje huren. Meestal is de prijs van een kinderzitje kopen lager dan er eentje huren (reken op € 10 a € 15 / dag). Je kan dit eenvoudig meenemen op het vliegtuig als handbagage.

Wel of geen navigatiesysteem huren?

Je kan ook overwegen om een navigatiesysteem er bij te huren. Dit kan erg praktisch zijn aangezien je hoogstwaarschijnlijk de weg niet weet. Vaak wordt het navigatiesysteem echter per dag verhuurt en dan kan de prijs behoorlijk oplopen, en dan kan je er voor kiezen om je eigen GPS mee te nemen of gebruik te maken van de kaarten op je smartphone. Overzicht van degelijk GPS toestellen vind je hier.

 1. Ga voor een goede verzekering

Bij het huren van een auto zal je een extra verzekering moeten afsluiten

Jouw eigen reisverzekering en autoverzekering zullen je niet voldoende helpen indien je schade oploopt. Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten om schade aan derden te dekken, maar ga niet voor de verzekering die maar een miljoen euro dekt. Bij een ongeval kan de letselschade behoorlijk oplopen, dus daar wil je wel voldoende voor verzekerd zijn.

Ga voor een all-resk verzekering

Verder wil je ook zeker kijken naar de CDW verzekering om schade te dekken en de TP/THW voor diefstal, maar er zijn nog een aantal dingen waar je je tegen kan verzekeren. Je doet er goed aan om je all-risk te verzekeren, maar controleer zelfs dan nog eens waarvoor je nu precies al dan niet verzekerd bent.

Soms heb je ook nog een eigen risico, en dit kan je eventueel afkopen met een extra verzekering, zodat je helemaal niks meer hoeft te betalen wanneer je in een ongeluk terecht komt. Ons favoriet auto huurbedrijf is Sunnycars, hier huur je steeds een wagen met alle gedekte risico's.

Onze tip: Bespaar nooit op je verzekering, ga eerder voor een kleinere wagen maar met all-in verzekering. Zo moet je je geen zorgen maken mocht er iets gebeuren met de wagen op je rondreis.
 1. Wil je de grens over met je huurwagen?

Als je niet in één land wilt blijven maar een rondreis wilt maken door twee of meerdere landen, moet je bij het huren van een auto nagaan of je wel de grens over mag met de auto. Soms geldt het huurcontract alleen maar in het land waar je de auto huurt, en het is wel heel lastig om in het volgende land weer een andere auto te moeten huren.

 1. Hoeveel kilometer mag je rijden?

Misschien weet je dat je maar een bepaald aantal kilometers wilt rijden, maar het kan ook heel goed zo zijn dat je tijdens een lange rondreis gewoon eens een omweg wilt nemen en dus extra kilometers maakt. Hou dus ook rekening met het aantal kilometers dat je mag rijden van de verhuurder. Soms worden auto’s verhuurd tot aan een maximaal aantal kilometers, maar het kan fijner zijn als je onbeperkt door kan rijden.

 1. Eén of meerdere bestuurders?

Ben je niet de enige die rijdt? Controleer dan bij het huren wat de voorwaarden voor meerdere bestuurders zijn. Misschien moet je van tevoren opgeven wie er allemaal de auto zullen besturen of zitten hier extra kosten aan verbonden.

TIP: Ben je op zoek naar een goedkope huurauto? Dan ben je bij EasyTerra meestal het best af, bekijk hier het aanbod en bereken zelf de prijs.
 1. Huur de auto met een volle tank

Soms kan je een auto meekrijgen met een halfvolle tank en mag je deze ook met een lege tank inleveren. Vaak zijn hier echter extra kosten aan verbonden, doordat de verhuurder de tankkosten in rekening brengt en daarbij ook nog servicekosten rekent.

Het is dan ook het voordeligst om een auto met een volle tank te huren en deze vervolgens ook weer met een volle tank af te leveren. Zo kan je zelf kiezen waar je tankt en krijg je geen extra servicekosten.

 1. Kan je de auto afleveren op een andere locatie?

Misschien wil je een enkele reis maken waarbij je de auto op een andere locatie wilt afleveren. Dan moet dit wel mogelijk zijn natuurlijk. Sommige verhuurders hebben maar één verhuurbasis waardoor je de auto ook weer op dezelfde locatie terug zal moeten brengen

Grotere auto verhuurders zullen meerdere filialen hebben waarbij je ook de mogelijkheid hebt om de auto ergens anders af te leveren. Kijk wel even naar de eventuele extra kosten die hier aan verbonden zitten.

 1. Waarop moet ik letten bij het ophalen van de auto?

 • Is de wagen die je ontvangt van hetzelfde type dan de wagen die je hebt opgeven bij het huren. Regelmatig komt het voor dat je een grotere wagen krijgt (een upgrade), wees zeker dat je geen supplement dien te betalen hiervoor.
 • Lees bij het ophalen van de wagen zeker het contract grondig na. Klopt de data van de huurperiode, en wanneer moet je de auto weer inleveren? Zijn jouw gegevens correct overgenomen? Kloppen de gegevens van de auto met de auto die je krijgt?
 • Kijk ook naar de kosten van de huur, de borg en de verzekering, en of er geen extra’s in rekening worden gebracht die je helemaal niet wilt.
 • Het is ook goed om te weten op welk type brandstof de auto rijdt, en wat het noodnummer van de verhuurder is.
 • Controleer ook de auto zelf nog even voor je vertrekt. Waarschijnlijk heeft de verhuurder dit zelf ook in kaart gebracht en een kopie daarvan aan jou meegegeven, maar het is ook slim om zelf nog een rondje om de auto te lopen en foto’s te maken. Doe dit ook bij het inleveren, zodat je bewijs hebt als er onrechtmatig geld van je rekening wordt afgehaald.
 • Moet je het contract al tekenen terwijl je de auto nog niet gezien hebt, omdat deze bijvoorbeeld op een andere locatie staat? Vraag dan even of er iemand is bij de afhaalplek met wie je eventuele opmerkingen over de auto kan delen. Wanneer er niemand is moet je de auto heel goed controleren en bij schade of een defect dat niet aangegeven is gewoon terug gaan naar de verhuurder.
 1. Weet wat je moet doen bij problemen tijdens de huurperiode

Je hoopt natuurlijk dat er niks gebeurt tijdens je huurperiode, maar er kan altijd wat gebeuren. Vraag daarom bij het huren altijd wat je bij een ongeluk of bij schade dient te doen. Vaak dien je een noodnummer te bellen om melding te maken van het probleem. Sla dit noodnummer altijd op, maar vaak kan je het ook terugvinden in het huurcontract.

 1. Boek je vanuit België/Nederland of ter plekke huren?

Reserveer je wagen al vooraf, dan heb je meer keuze en minder stress

Het hangt er een beetje vanaf waar je naar toe gaat en wanneer, maar je doet er slim aan om vooraf vanuit huis vast een auto te huren. Thuis kan je een stuk makkelijker bedrijven en prijzen vergelijken en het kost je ook geen extra tijd tijdens je vakantie. Daarnaast is het hoogstwaarschijnlijk voordeliger om vooraf een auto te reserveren, en je bent in ieder geval zeker van een huurauto.

Lokaal huren of internationaal huren?

Bij welk bedrijf je boekt hangt natuurlijk af van wat je met de auto wilt doen, waar en wanneer, maar vaak heb je de keuze tussen internationale verhuurders en lokale verhuurders. De grotere internationale verhuurders zijn vaak makkelijk te boeken en bieden hun websites in meerdere talen aan, waardoor je geen moeite hoeft te doen met vertalen van voorwaarden en contracten. Lokale verhuurders bieden soms zeer scherpe deals aan.

 1. Hou tijdens het rijden rekening met lokale verkeersregels

De meeste verkeersregels in het land waar jij naar toe wilt zal je wel herkennen, maar het kan zijn dat er ook regels zijn die net iets anders zijn dan je gewend bent. Wees je dan ook bewust van de lokale verkeersregels om boetes en ongelukken te vermijden.

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHenegouwenPajottenlandVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids PajottenlandReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

 1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

 1. Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BourgogneArdèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenDwars door Frankrijk
Reisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Dwars door Frankrijk

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

 1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

 1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

 1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

 1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 augustus 2023 - Jeroen

Goede tips. Bedankt.

- 22 september 2019 - LK

Eventueel een toevoeging op het deel over creditcards: Je betaalt inderdaad een borg bedrag met je creditcard dat behoorlijk kan oplopen. Bovendien wordt zo'n borg bedrag vaak niet direct terug gestort als je de auto inlevert (In ieder geval niet bij ING creditcards). Het bedrag wordt na 21 dagen pas automatisch vrijgegeven. Dus als je eerst in stad A een auto huurt en 2 dagen later opnieuw een auto huurt in stad B, moet je rekenen op 2 keer borg kwijt zijn. Je kunt deze 21 dagen verkorten door de verhuurmaatschappij een e-mail te laten sturen naar je bank. Je bank weet meer over wat ze hiervoor nodig hebben en waar de e-mail naartoe mag.

- 7 december 2018 - pim

Dankjewel voor dit artikel over auto's huren. Het is inderdaad slim om van te voren een auto te huren. Het vergelijken van bedrijven kan je een hoop kosten besparen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?