De beste zonnecrème kopen 2024? Crème, olie, mousse of spray?
Wie zomer zegt, zegt zonnecrème. De geur alleen al doet ons meteen dromen van warme zomerdagen, water en strand.
Maar zonnecrème is uiteraard meer dan een trigger voor leuke herinneringen. Zonnecrème is heel belangrijk om ons te beschermen tegen de UV-stralen die zonnebrand, vervroegde huidveroudering en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken.
Maar hoe koop je nu de beste zonnecrème? Welke zonnecrème past precies bij jouw type huid? We helpen je graag op weg!
Inhoud artikel
Beste zonnecrème 2020: Onze top 5 zonnecrèmes
Met zoveel verschillende zonnecrèmes is het soms lastig kiezen welke te kopen. Daarom hebben wij een lijstje met de beste zonnecrèmes samengesteld om je een handje te helpen.
- Deze zonnecrème gebruikt minerale filters in plaats van chemicaliën om de huid te beschermen tegen UVA en UVB stralen en is daardoor perfect als je een snel geïrriteerde huid hebt.
- De spray is een klein beetje dik, maar voelt verkoelend aan op de huid. (bekijk details)
- Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Deze zonnecrème is een oude bekende voor velen, en beschermt de huid dan ook zeer goed.
- Daarnaast bevat de zonnecrème ook menthol, dat een heerlijk verkoelende werking heeft op de huid. (bekijk details)
- Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Wanneer je graag in het water vertoeft, is dit de perfecte zonnecrème.
- Je kan de Lancaster Invisible Mist Wet Skin gewoon op je natte huid spuiten, zodat je je tijdens het zwemmen, surfen of andere watersporten nog even extra kan beschermen (bekijk details).
- Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Wanneer je snel last hebt van allergieën of simpelweg een gevoelige huid hebt, is deze zonnecrème een aanrader.
- De crème beschermt niet alleen je huid, maar werkt ook verkoelend om zo extra irritatie te voorkomen en is waterbestendig (bekijk details).
- Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Deze droge spray is ontworpen voor de gevoelige huid waardoor je huid niet irriteert of de poriën verstopt raken.
- Je kan deze zonnecrème hier kopen.
Welke factor zonnebrand heb ik nodig tegen UV-straling?
Je hebt de termen SPF en UV vast wel gehoord of op de verpakkingen van zonnecrèmes zien staan.
2.1. SPF en UVB wat is dat?
- SPF staat voor ‘sun protection factor’ en geeft aan hoe goed het product je huid beschermt tegen UVB-stralingen.
- UVB, ofwel ultraviolet B, is de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en kan het risico op huidkanker verhogen.
- Je vindt zonnecrèmes vanaf een SPF-factor 2 tot aan factor 50+. Hoe hoger het getal, hoe beter je huid beschermd is tegen de UV stralen.
2.2. Gebruik minstens een SPF factor 30
- Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af.
- Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
- Kinderen kan je het best altijd met een zo hoog mogelijke factor insmeren.
2.3. Ook bescherming tegen UVA?
- Daarnaast heb je ook nog de UVA-stralen. UVA-stralen beschadigen het elastine in de huid en kunnen voor rimpels en vervroegde huidveroudering zorgen.
- Niet alle zonnecrèmes beschermen tegen UVA. UVA-bescherming wordt op de verpakking weergegeven met een aantal sterren, of een A gevolgd door een aantal plustekens.
- Hoe meer sterren of plustekens, hoe beter de bescherming.
De bestanddelen van de beste zonnecrèmes
In de basis zijn er 2 verschillende soorten zonnecrèmes: zonnecrèmes met chemische filters en zonnecrèmes met minerale filters.
3.1. Zonnecème kopen met chemische of minerale filter?
Zonnecrèmes met chemische filters absorberen de UV-stralen en zetten deze om in warmte. Deze zonnecrèmes zijn vaak dunner en daarmee gemakkelijk aan te brengen. Het duurt wel 20 à 30 minuten eer de zonnecrème voldoende in de huid is ingetrokken en je de zon weer in kan.
Zonnecrèmes met minerale filters gebruiken vaak ingrediënten als zinkoxide en titanium dioxide om zo de UV-stralen te reflecteren. Deze zonnecrèmes zullen de huid niet zo snel verstoppen en zijn dan ook beter als je een gevoelige huid hebt. Aan de andere kant laten ze vaak witte strepen achter op de huid en smeer je de zonnecrème ook gemakkelijk weer weg.
Er zijn zonnecrèmes die een combinatie van beide filters gebruiken, maar in principe beschermen beide de chemische en de minerale filters de huid even goed tegen de UV-stralen.
3.2. Zonnecrèmes kopen voor de gevoelige huid
Sommige zonnecrèmes geven aan dat er minder allergenen in het product zitten. Hiermee wordt aangegeven dat je er minder snel op zou reageren. Helaas is dit niet altijd het geval als je een zeer gevoelige huid hebt.
Je kan het beste verschillende zonnecrèmes uitproberen tot je er één gevonden hebt waarop je geen allergische reacties krijgt. Het is in ieder geval wel zo dat zonnecrèmes met minerale filters minder snel irritaties veroorzaken. Kijk hier voor een overzicht van de beschikbare zonnecrèmes voor gevoelige huid.
Welke zonnecrème kopen? Crème, olie, mousse of spray?
Zonnecrème is in verschillende vormen beschikbaar. Je kan kiezen uit een standaard crème of een olie, maar ook uit een mousse of een spray. In principe betekent de vorm geen verschil qua bescherming en is de keuze vooral een kwestie van eigen voorkeur. Sommige mensen gebruiken liever sprays, terwijl anderen juist voor de olie kiezen.
Wel is het meestal zo dat oliën en sprays geen witte vlekken achter laten, terwijl crèmes en mousse dat vaak wel doen. Witte vlekken hebben trouwens best nog een voordeel, want zo kan je zien waar je wel of nog niet hebt ingesmeerd.
Wanneer en hoe vaak moet je zonnecrème smeren?
Of je zonnecrème moet smeren, hangt af van de sterkte van de zon. Deze wordt aangeduid met de UV-index, die gemeten wordt op een schaal van 0 tot 10. In principe wordt het aangeraden om je vanaf een UV-index van 3 in te smeren. Bij een UV-index van 9 en 10 kan je beter de zon vermijden.
Ook wordt in het algemeen afgeraden om tussen 12u en 15u, wanneer de zon het sterkst is, in de zon te zitten. De huidige UV-index is gemakkelijk op te zoeken bij het KMI (BE) of KNMI (NL).
Smeer je om de 2 uur terug in
In principe doe je er slim aan om je elke 2 uur opnieuw in te smeren, zeker als je gezwommen of gezweet hebt. Zo blijft de beschermingslaag zo optimaal mogelijk. Er zijn zonnecrèmes die beweren dat ze voor een langere periode beschermen, maar daar kan je niet altijd op vertrouwen.
Het is daarmee ook beter om je regelmatig in te smeren met een lagere factor dan je 1x in te smeren met een factor 50 en daarna de ganse dag niet meer.
Hoeveel zonnecrème smeren?
Om de daadwerkelijke de bescherming van een factor 30 te kunnen genieten dien je minimum 2 milligram zonnecrème te smeren per vierkante centimeter. Smeer je minder dan zal je ook minder bescherming genieten ... waardoor een factor 30 al snel een factor 15 wordt.
Bescherm ook zeker de ogen
Het is ook uiterst belangrijk om je ogen te beschermen tegen de zon, de beste manier hiervoor is het dragen van een een zonnebril.
Welk soort huidtype heb ik?
Je huidtype gaat mee bepalen hoe snel je gaat verbranden en welk soort factuur van zonnecrème je best gebruikt. Er zijn 6 huidtypes, doe alvast de test op de site van Stichting Tegen Kanker om te bepalen welk huidtype je zelf hebt.
Huidtype 1
Licht gekleurde ogen en een zeer licht of bleke huid, veelal met sproeten. Je huid verbrandt snel en bruint niet.
Huidtype 2
Matig lichte ogen en een matig bleke huid. Je bruint moeilijk.
Huidtype 3
Donkere ogen en eerder donkere haarkleur met gewone tot lichtgetinte huid. Bruint gemakkelijk, kan wel soms rood worden.
Huidtype 4
Donkere ogen en donkere haarkleur met lichtdonkere huidskleur. Bruint gemakkelijk, verbrandt niet, wordt niet rood.
Huidtype 5
Donkere ogen, met kleurde huid, aziatische type. Bruint gemakkelijk, verbrandt niet.
Huidtype 6
Donkere ogen, met donkere huid, afrikaanse type. Bruint gemakkelijk, verbrandt niet, huidskleur wordt donkerder
Een regel die je kan aanhouden om te weten welk minimale factor je moet smeren is 50 delen door je huidtype. Zo heeft huidtype 2, minimaal factor 25 nodig (50 / 2 = 25).
Koop je zonnecrème online, vandaag bestellen, morgen in huis.
Hoe lang mag je zonnecrème nog gebruiken na opening?
Is het veilig om zonnecrème van vorig jaar eerst nog op te gebruiken als de eerste zonnestralen zich weer aandienen? Is er zoiets als een vervaldatum bij zonnecrème?
Zonnecrèmes hebben een PNO, dit is een "Periode Na Opening". Deze datum geeft aan hoelang je het product veilig kan blijven gebruiken na eerste opening. Tijdens deze periode ben je er zeker van dat de zonnecrème wel degelijk werkt en de werkende stoffen je huid blijven beschermen tegen de zon.
Waar kan je deze PNO vinden op de verpakking? Een PNO aanduiding ziet eruit als een geopend potje, met daarin een getal en de letter M. Dit staat voor het aantal maanden dat je het product kan blijven gebruiken na eerste opening. Een concreet voorbeeld: 12M staat voor 12 maanden.
Is het gevaarlijk om zonnecrème na deze aangegeven datum nog te blijven gebruiken? Neen, op zich is het niet gevaarlijk maar je loopt het risico dat je niet meer beschermd wordt aangezien de actieve bestanddelen en UV-filters niet meer werken zoals het hoort te zijn.
Duurzame zonnecrème, met aandacht voor het milieu
Het smeren van zonnecrème is misschien goed voor je eigen huid, maar helaas zitten er in sommige zonnecrèmes bepaalde ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu. Zo is bijvoorbeeld oxybenzone behoorlijk schadelijk voor koraalriffen. De stof tast het DNA van koraal aan, op dezelfde manier zoals olie.
Wanneer je een zonnecrème met oxybenzone gebruikt en vervolgens gaat zwemmen, komt de stof in het water terecht. Oxybenzone doet koraal verbleken, jong koraal afsterven en zorgt bij volwassen koraal voor vervormingen. Gelukkig gebruiken steeds minder zonnecrèmes dergelijke schadelijke ingrediënten. Desondanks doe je er altijd even slim aan om de ingrediënten te controleren.
Wil je extra voorzichtig zijn, dan kan je het beste zonnecrèmes kopen met biologisch afbreekbare stoffen in de formule, zoals zinkoxide en titaniumoxide. Sommige natuurreservaten verbieden bepaalde types zonnecrème en staan alleen biologisch afbreekbare zonnecrèmes toe, dus controleer dit altijd voordat je een bezoek brengt aan een natuur- of waterreservaat.
Nog enkele extra tips als je graag geniet van de zon en je huid optimaal wil beschermen.
- Drink steeds voldoende water.
- Zoek de schaduw op tussen 12u en 15u, dan is het zonlicht het sterkst.
- Draag een goede zonnebril, zo bescherm je je ogen optimaal.
- Draag een hoed of pet om je hoofd te beschermen.
- Gebruik na het zonnebaden steeds een after-sun creme.
- Laat kinderen nooit zonder een stevige laag zonnecrème in de zon spelen (of draag een UV werende shirt).
- Ben je toch verbrand? Lees onze tips wat te doen bij verbrande huid.
Welke zonnecrèmes of aftersun kan je best kopen?
Met zoveel verschillende zonnecrèmes is het soms lastig kiezen welke te kopen. Daarom hebben wij een lijstje met enkele zonnecrèmes samengesteld om je een handje te helpen.
- Avène Very High Protection Cream SPF50+: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Nivea Sun Protect & Refresh SPF30 of meer: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Lancaster Invisible Mist Wet Skin Application SPF50: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
- Eucerin Sun Allergy Protection Creme-Gel SPF50: De crème beschermt niet alleen je huid, maar werkt ook verkoelend om zo extra irritatie te voorkomen (bekijk details).
- Garnier Ambre Solaire Dry Mist Sun Cream Spray SPF50+: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden
Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.