FB

De beste zonnecrème kopen (2019)? Crème, olie, mousse of spray?

De beste zonnecrème kopen (2019)? Crème, olie, mousse of spray?

11 april 2019 in Reisinfo0 reacties

Wie zomer zegt, zegt zonnecrème. De geur alleen al doet ons meteen dromen van warme zomerdagen, water en strand.
Maar zonnecrème is uiteraard meer dan een trigger voor leuke herinneringen. Zonnecrème is heel belangrijk om ons te beschermen tegen de UV-stralen die zonnebrand, vervroegde huidveroudering en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken.

Maar hoe koop je nu de beste zonnecrème? Welke zonnecrème past precies bij jouw type huid? We helpen je graag op weg!

Inhoud artikel

 1. Onze top 5 zonnecrèmes: welke kopen?

Met zoveel verschillende zonnecrèmes is het soms lastig kiezen welke te kopen. Daarom hebben wij een lijstje met enkele zonnecrèmes samengesteld om je een handje te helpen.

1.1. Avène Very High Protection Cream SPF50+

Deze zonnecrème gebruikt minerale filters in plaats van chemicaliën om de huid te beschermen tegen UVA en UVB stralen en is daardoor perfect als je een snel geïrriteerde huid hebt. De spray is een klein beetje dik, maar voelt verkoelend aan op de huid. (bekijk details)
Je kan deze zonnecrème hier kopen.

1.2. Nivea Sun Protect & Refresh SPF30 of meer

Deze zonnecrème is een oude bekende voor velen, en beschermt de huid dan ook zeer goed. Daarnaast bevat de zonnecrème ook menthol, dat een heerlijk verkoelende werking heeft op de huid. (bekijk details)
Je kan deze zonnecrème hier kopen.

1.3. Lancaster Invisible Mist Wet Skin Application SPF30

Wanneer je graag in het water vertoeft, is dit de perfecte zonnecrème. Je kan de Lancaster Invisible Mist Wet Skin gewoon op je natte huid spuiten, zodat je je tijdens het zwemmen, surfen of andere watersporten nog even extra kan beschermen (bekijk details).
Je kan deze zonnecrème hier kopen.

1.4. Eucerin Sun Allergy Protection Creme-Gel SPF50

Wanneer je snel last hebt van allergieën of simpelweg een gevoelige huid hebt, is deze zonnecrème een aanrader. De crème beschermt niet alleen je huid, maar werkt ook verkoelend om zo extra irritatie te voorkomen (bekijk details).
Je kan deze zonnecrème hier kopen.

1.5. Garnier Ambre Solaire Dry Mist Sun Cream Spray SPF50+

Deze droge spray is ontworpen voor de gevoelige huid waardoor je huid niet irriteert of de poriën verstopt raken.
Je kan deze zonnecrème hier kopen.

 1. Welke factor zonnebrand heb ik nodig tegen UV-straling?

Je hebt de termen SPF en UV vast wel gehoord of op de verpakkingen van zonnecrèmes zien staan. SPF staat voor ‘sun protection factor’ en geeft aan hoe goed het product je huid beschermt tegen UVB-stralingen. UVB, ofwel ultraviolet B, is de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en kan het risico op huidkanker verhogen.
Je vindt zonnecrèmes vanaf een SPF-factor 2 tot aan factor 50+. Hoe hoger het getal, hoe beter je huid beschermd is tegen de UV stralen.

2.1. Gebruik minstens een factor 30

Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Kinderen kan je het best altijd met een zo hoog mogelijke factor insmeren.

2.2. Ook bescherming tegen UVA?

Daarnaast heb je ook nog de UVA-stralen. UVA-stralen beschadigen het elastine in de huid en kunnen voor rimpels en vervroegde huidveroudering zorgen. Niet alle zonnecrèmes beschermen tegen UVA. UVA-bescherming wordt op de verpakking weergegeven met een aantal sterren, of een A gevolgd door een aantal plustekens. Hoe meer sterren of plustekens, hoe beter de bescherming.

 1. De bestanddelen van de beste zonnecrèmes

In de basis zijn er 2 verschillende soorten zonnecrèmes: zonnecrèmes met chemische filters en zonnecrèmes met minerale filters.

3.1. Zonnecème kopen met chemische of minerale filter?

Zonnecrèmes met chemische filters absorberen de UV-stralen en zetten deze om in warmte. Deze zonnecrèmes zijn vaak dunner en daarmee gemakkelijk aan te brengen. Het duurt wel 20 à 30 minuten eer de zonnecrème voldoende in de huid is ingetrokken en je de zon weer in kan.

Zonnecrèmes met minerale filters gebruiken vaak ingrediënten als zinkoxide en titanium dioxide om zo de UV-stralen te reflecteren. Deze zonnecrèmes zullen de huid niet zo snel verstoppen en zijn dan ook beter als je een gevoelige huid hebt. Aan de andere kant laten ze vaak witte strepen achter op de huid en smeer je de zonnecrème ook gemakkelijk weer weg.

Er zijn zonnecrèmes die een combinatie van beide filters gebruiken, maar in principe beschermen beide de chemische en de minerale filters de huid even goed tegen de UV-stralen.

3.2. Zonnecrèmes kopen voor de gevoelige huid

Sommige zonnecrèmes geven aan dat er minder allergenen in het product zitten. Hiermee wordt aangegeven dat je er minder snel op zou reageren. Helaas is dit niet altijd het geval als je een zeer gevoelige huid hebt. Je kan het beste verschillende zonnecrèmes uitproberen tot je er één gevonden hebt waarop je geen allergische reacties krijgt. Het is in ieder geval wel zo dat zonnecrèmes met minerale filters minder snel irritaties veroorzaken.

 1. Welke zonnecrème kopen? Crème, olie, mousse of spray?

Zonnecrème is in verschillende vormen beschikbaar. Je kan kiezen uit een standaard crème of een olie, maar ook uit een mousse of een spray. In principe betekent de vorm geen verschil qua bescherming en is de keuze vooral een kwestie van eigen voorkeur. Sommige mensen gebruiken liever sprays, terwijl anderen juist voor de olie kiezen.

Wel is het meestal zo dat oliën en sprays geen witte vlekken achter laten, terwijl crèmes en mousse dat vaak wel doen. Witte vlekken hebben trouwens best nog een voordeel, want zo kan je zien waar je wel of nog niet hebt ingesmeerd.

 1. Wanneer en hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Of je zonnecrème moet smeren, hangt af van de sterkte van de zon. Deze wordt aangeduid met de UV-index, die gemeten wordt op een schaal van 0 tot 10. In principe wordt het aangeraden om je vanaf een UV-index van 3 in te smeren. Bij een UV-index van 9 en 10 kan je beter de zon vermijden. Ook wordt in het algemeen afgeraden om tussen 13u en 15u, wanneer de zon het sterkst is, in de zon te zitten. De huidige UV-index is gemakkelijk op te zoeken bij het KMI (BE) of KNMI (NL).

In principe doe je er slim aan om je elke twee uur opnieuw in te smeren, zeker als je gezwommen of gezweet hebt. Zo blijft de beschermingslaag zo optimaal mogelijk. Er zijn zonnecrèmes die beweren dat ze voor een langere periode beschermen, maar daar kan je niet altijd op vertrouwen. Neem sowieso beter het zekere voor het onzekere, en smeer je regelmatig opnieuw in.

 1. Duurzame zonnecrème, met aandacht voor het milieu

Het smeren van zonnecrème is misschien goed voor je eigen huid, maar helaas zitten er in sommige zonnecrèmes bepaalde ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu. Zo is bijvoorbeeld oxybenzone behoorlijk schadelijk voor koraalriffen. De stof tast het DNA van koraal aan, op dezelfde manier zoals olie.

Wanneer je een zonnecrème met oxybenzone gebruikt en vervolgens gaat zwemmen, komt de stof in het water terecht. Oxybenzone doet koraal verbleken, jong koraal afsterven en zorgt bij volwassen koraal voor vervormingen. Gelukkig gebruiken steeds minder zonnecrèmes dergelijke schadelijke ingrediënten. Desondanks doe je er altijd even slim aan om de ingrediënten te controleren.

Wil je extra voorzichtig zijn, dan kan je het beste zonnecrèmes kopen met biologisch afbreekbare stoffen in de formule, zoals zinkoxide en titaniumoxide. Sommige natuurreservaten verbieden bepaalde types zonnecrème en staan alleen biologisch afbreekbare zonnecrèmes toe, dus controleer dit altijd voordat je een bezoek brengt aan een natuur- of waterreservaat.

 1. Welke zonnecrèmes kan je best kopen?

Met zoveel verschillende zonnecrèmes is het soms lastig kiezen welke te kopen. Daarom hebben wij een lijstje met enkele zonnecrèmes samengesteld om je een handje te helpen.

 • Avène Very High Protection Cream SPF50+: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
 • Nivea Sun Protect & Refresh SPF30 of meer: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
 • Lancaster Invisible Mist Wet Skin Application SPF30: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
 • Eucerin Sun Allergy Protection Creme-Gel SPF50: De crème beschermt niet alleen je huid, maar werkt ook verkoelend om zo extra irritatie te voorkomen (bekijk details).
 • Garnier Ambre Solaire Dry Mist Sun Cream Spray SPF50+: Je kan deze zonnecrème hier kopen.
 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om eventuele ongelukjes en kwaaltjes op vakantie aan te pakken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
>> Download ook ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?